Het laatste scherm waar we vandaag een blik op werpen is de Samsung Syncmaster 213T. Dit scherm is al geruime tijd te vinden in de winkels, maar blijft desondanks één van de interessantste 21,3-inch LCD-schermen verkrijgbaar. De Syncmaster 213T werd onlangs door AnandTech als beste workstation LCD-monitor bestempeld en daarbij is dit het goedkoopste 21,3-inch scherm dat verkrijgbaar is.
De Syncmaster 213T maakt gebruik van een MVA-panel in plaats van een S-IPS panel zoals de schermen van Eizo en Iiyama, maar heeft evenals deze schermen een kijkhoek van 170 graden. Wat betreft de responstijd is het scherm iets langzamer dan de ProLite H540S, de specificaties vermelden een responstijd van 25ms in plaats van 20ms. De overige belangrijke specificaties de helderheid en de contrastratio die ruwweg gelijk zijn aan die van de concurrentie. De contrastratio is 500:1 en de helderheid is 250cd/m².
Uitpakken
Wanneer we de doos van de Samsung Syncmaster 213T beetpakken valt onmiddellijk op dat deze een stuk kleiner en lichter is dan die twee dozen die we eerder in handen hebben gehad. In de doos vinden we de gebruikelijke items. Naast het scherm zelf vinden we een drietal kabels, twee cd's en paar pagina's dikke installatie handleiding. Op de cd's vinden we drivers, pivotsoftware en software om de kleuren te kalibreren. De kabels die meegeleverd worden zijn om de monitor aan te sluiten op het lichtnet en de computer. Voor het laatste worden twee kabels meegeleverd om zo de keus te bieden of je het scherm analoog of digitaal wilt verbinden met de videokaart.
Design

De Samsung Syncmaster 213T is alleen leverbaar in één kleur; zilver. In mijn ogen een goede keus van Samsung, deze kleur past namelijk zonder problemen bij het merendeel van de computers. Het scherm meet 472x457x221mm (BxHxD) waarmee de voet qua afmetingen vergelijkbaar is met de competitie. Het scherm zelf valt positief op qua afmetingen. Het is aan de randen slechts enkele centimeters dik wat een heel verschil is met de zeven à acht centimeter van de ProLite H540S en de FlexScan L985EX.
Wat betreft het design onderscheidt de Syncmaster 213T zich van de concurrentie. Zoals de specificaties al lieten zien is het scherm een aantal kilo's lichter dan de concurrentie wat goed terug te zien is. Het scherm zelf is een aanzienlijk dunner en de voet is minder lomp. Ondanks de kleinere voet is de Syncmaster 213T nog wel in roteerbaar, kantelbaar en te gebruiken in pivotstand. Het scherm is tevens in hoogteverstelbaar, maar beperkter dan de concurrentie. Het scherm kan maximaal circa vijf centimeter omhooggeschoven worden wat voor het merendeel van de gebruikers voldoende zal zijn.
Evenals de Eizo heeft Samsung er voor gekozen om geen speakers te integreren in de monitor. In mijn ogen een prima keuze om zo het design niet te "verpesten", maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die er anders over denken. Evenals de Eizo FlexScan L985EX is de rand om het panel bij de Samsung Syncmaster 213T 19mm dik waarmee het scherm geschikt is om in multimonitoropstellingen te gebruiken. De rand om het scherm is echter wel iets dikker dan die van de Iiyama ProLite H540S.
Het laatste punt van het design waar we ons op richten is de aansluiting van de kabels. Evenals bij de ProLite H540S en de FlexScan L985EX kunnen de kabels bij de Syncmaster 213T via de achterkant van de voet naar beneden geleid worden, maar het gebruikte systeem verschilt. Samsung heeft een ringetje achterop de paal gemonteerd waar de kabels door geleid kunnen worden. Een simpel en doeltreffend systeem, maar het zou natuurlijk mooier zijn geweest als de kabels in de paal weggewerkt konden worden.

Gebruik
Van de drie LCD-schermen heeft de Syncmaster 213T zonder twijfel het meest beperkte OSD. Wanneer het scherm met een analoge kabel is aangesloten zijn alleen de meest belangrijke opties beschikbaar zoals de positie van het beeld, de helderheid, het contrast en de kleurtemperatuur. Wanneer we het scherm echter aansluiten via de DVI-kabel verdwijnen ook deze opties grotendeels. Wat overblijft is eigenlijk alleen de mogelijkheid om de helderheid in te stellen. De kleurtemperatuur en dergelijke zullen ingesteld moeten worden door middel van een kleurprofiel dat aangemaakt kan worden met een simpel meegeleverd kalibratieprogramma. Sommige mensen zullen de simpliciteit van de instellingen fijn vinden, maar persoonlijk hou ik liever zelf de controle over de beeldkwaliteit in handen.
