De ZD9 draait op versie 6 van Googles Android TV. De modellen die tot nu toe uitkwamen, draaien allemaal nog op versie 5, maar krijgen later een update. Wanneer dat precies zal zijn, heeft Sony nog niet bekendgemaakt en dat is misschien maar goed ook, want ook bij de ZD9 schiet de stabiliteit nog tekort. Hoewel Google in versie 6 veranderingen heeft doorgevoerd die dit moeten verbeteren, moesten we tijdens de reviewperiode zelfs een keer de stekker uit het stopcontact halen om de tv weer te kunnen gebruiken.
Het niveau van de software is wel stukken beter dan bij de introductie van de eerste Sony Android TV-modellen van vorig jaar. Zo werkt de tv redelijk vlot en worden de commando's zonder vertraging opgevolgd. De snelheid is wellicht ook wat beter doordat niet alleen het besturingssysteem, maar ook de soc een update heeft gekregen. Er is nu gebruikgemaakt van de MediaTek MT5891, die voorzien is van 2GB ram, vier ARM Cortex-A53-cores en een Mali-T860-gpu. Er is in totaal 8GB flashgeheugen, waarvan ongeveer 7GB beschikbaar is voor apps.
Hoewel de soc snel genoeg is voor de meeste taken, vallen de prestaties bij het spelen van 3d-games tegen en krijg je bij wat complexere scènes lage framerates te zien. Waarschijnlijk wil Sony de hardware van de verschillende modellen zoveel mogelijk gelijk houden, zodat de softwareontwikkeling niet te veel wordt gehinderd. Toch vinden we het teleurstellend dat een zeer dure tv het moet doen met zo'n goedkope soc. Op dit moment voldoet deze soc prima, maar over een paar jaar zal hij hopeloos verouderd zijn. Dit is overigens een probleem waar zo'n beetje alle smart-tv's mee kampen.
De interface is nog precies dezelfde als bij de Android TV-modellen die draaien op versie 5.x Lollipop. Dat betekent dat het homescreen en het grootste deel van de instellingenmenu's zijn vormgegeven door Google. Andere inteface-elementen, zoals het 'action menu' en het infoscherm dat getoond wordt als je een kanaal hebt gekozen, zijn ontworpen door Sony en hebben dan ook een donkerdere vormgeving. Beide stijlen zien er mooi uit, maar ze leiden wel tot een wat rommeliger ogende interface.
De elektronische programmagids ziet er overzichtelijk uit en haalt extra informatie op via internet. De epg wordt als overlay over het huidige kanaal getoond. Dat ziet er best mooi uit, maar wij zouden liever zien dat het lopende programma als inzet in een hoek wordt getoond, zoals andere merken dat ook hebben, zodat je het kunt blijven volgen terwijl je iets opzoekt. De tweedeling tussen instellingen onder aan het hoofdmenu en de snelle instellingen via het action menu wennen snel, maar in het begin kan het even zoeken zijn naar de locatie van een instelling.
Mediaspeler
De ingebouwde mediaspeler kan foto's, video's en muziek afspelen. Dat kan vanaf usb en vanaf het netwerk, via dlna. De belangrijkste bestandsformaten en codecs worden allemaal ondersteund, en ook worden ondertitels keurig weergegeven. Het is niet mogelijk om de positie en afmetingen ervan aan te passen. Ook is er geen gebruikgemaakt van outlines of een drop shadow, waardoor de witte letters af en toe wegvallen tegen een lichte achtergrond. Het leuke van Android TV is dat er in de Play Store verschillende goede mediaspelers zijn te vinden waarbij de ondertitels wel naar eigen inzicht zijn aan te passen. Ook is de ingebouwde Google Cast-support een handige toevoeging.