Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Sony ZD9 uhd-topmodel Review

Erg mooi, maar ook erg duur

Conclusie

Sony's ZD9 is een indrukwekkende televisie, waarvan je de minpunten eigenlijk vooral als minpunt ervaart doordat het een duur topmodel betreft. Zo vinden we de door Sony gebruikte soc van MediaTek aan de zwakke kant en niet passen bij zo'n dure tv. We zijn echter nog nooit een snelle soc tegengekomen in een televisie met Googles Android TV. Bovendien heb je alleen last van de zwakke soc als je 3d-games speelt en voldoet hij prima voor de meeste andere toepassingen. Helaas is dit ook niet de beste tv voor consolebezitters, vanwege de middelmatige inputlag.

Ook is het audiosysteem niet zo goed als je van een topmodel zou mogen verwachten. Vooral de laagweergave valt tegen. Dit is een probleem waar verreweg de meeste televisie last van hebben, maar de ZD9 is een heel grote en dure tv, en daar verwacht je nu eenmaal wat meer van. Nu zul je wellicht denken dat mensen die zoveel geld kunnen en willen uitgeven aan een tv ook nog wel wat over zullen hebben voor een los audiosysteem, maar in de praktijk worden verreweg de meeste televisies uitsluitend gebruikt met de interne luidsprekers. In de grote behuizing lijkt in ieder geval plaats genoeg te zijn voor wat betere basweergevers.

De positieve kanten aan deze tv hebben duidelijk de overhand. Zo is het uiterlijk prachtig verzorgd en zijn er mooie materialen gebruikt voor de constructie. Ook het feit dat alle aansluitingen en kabels aan de achterkant achter klepjes zijn weggewerkt, is redelijk uniek. Zoals je van een topmodel mag verwachten, is de beeldkwaliteit zeer goed. De kleurweergave is zeer nauwkeurig en de traditioneel zwakke punten van de lcd-techniek zijn succesvol aangepakt door de unieke backlight met veel afzonderlijk dimbare zones. Hierdoor heeft de ZD9 een goede zwartweergave, een hoog contrast en een zeer hoge maximale helderheid. Dit levert een overtuigende hdr-weergave op, waar andere lcdtv's niet aan kunnen tippen.

Het grootste probleem van de ZD9 is niet de tv zelf, maar zit hem in de concurrentie van oledtelevisies, die wat beeldkwaliteit betreft op een nog hoger niveau zitten. Alleen op het gebied van maximale helderheid is de ZD9 hiermee vergeleken in het voordeel. De 65"-versie die wij bekeken, moet zo'n 5000 euro opbrengen en dat is ook nog eens 500 euro meer dan een 65"-oledmodel van dit jaar. Als Sony een serieus alternatief wil bieden voor een oled-tv, wat deze tv zeker zou kunnen zijn, moet de prijs dus een flink stuk omlaag.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (147)

Wijzig sortering
Hoewel Google in versie 6 veranderingen heeft doorgevoerd die dit moeten verbeteren, moesten we tijdens de reviewperiode zelfs een keer de stekker uit het stopcontact halen om de tv weer te kunnen gebruiken.
En dat is voor mij genoeg reden om nog lang niet voor Android-tv te kiezen. Ik wil mij tijdens het tv kijken niet willen ergeren aan een instabiel product. Een tv moet gewoon werken, punt.
Bij de mediamarkt stonden laatst 4 Sony tv,s met een kernel dump door een gecrashte Android. Jammer, want het platform heeft veel potentieel. Philips zit in het zelfde schuitje, maar lijkt met de 2016 modellen het nog enigszins onder controle te hebben.
In het algemeen ben ik van mening dat smart tv doodgeboren kinderen zijn. De software loopt achter wordt na 2 jaar niet meer geupdate. Daarnaast gaat een tv meestal stukken langer mee zeg tot 10 jaar.

Je zit met een oude cpu in een 3 of 5 jaar oude tv.
Fabrikanten doen er slimmer aan gewoon een externe stick mee te leveren waarop die nieuwste software staat en de laatste geberatie cpu gebruikt wordt.
Na 3 jaar kun je dan kiezen gewoon een nieuwe stick te kopen en je tv is qua smart gedeelte weer helemaal up to date.

Helaas zal dat niet snel gebeuren wat ze willen het inbouwen en met extren systeem kunnen anderen dan ook zaken aanbieden en tja sony wil haar eigen netwerkje promoten net als samung en alle anderen.

Dus blijft over dat je zelf gewoon maar beter een android box of stick kan kopen en over 2 of 3 jaar een nieuw sneller en beter boxje.
Dat hele android id is dat je elke 2 jaar een nieuwe tv aanschaft.
Ik wil best betalen voor een 4k oled display.
Maar zodra er android op draait of welke andere smart rommel. Komt die bij mij er niet in.
Het moet gewoon zijn. Aan zetten. Direct beeld klaar.
Daarom heb ik ook een hekel aan 'Smart-TVs'. Ze verdienen het woord smart niet eens, want stuk voor stuk zijn ze tergend traag (op een paar uitzonderingen na). Ik heb nog nooit features van een Smart-TV gebruikt, maar wil je een moderne televisie dan kun je niet anders meer dan dat.

Waar is de tijd gebleven dat je een televisie aanzette en meteen beeld had of inputs kon switchen. Nu duurt het opstarten lang, vervolgens krijg je nog een 'Loading' ook zodra je van input wil wisselen kort nadat de televisie is opgestart.

Tot overmaat van ramp worden TVs zelden geupdate waardoor de Smart-TV functies over een tijdje niets meer waard zijn ook. Laat die features lekker over aan 3rd party apparatuur zoals een Apple TV, Playstation of gewoon HTPC.
Je verwart twee zaken. TV's met het Android TV operating system. En smart TV's.

Die laatste werken prettig en snel, en zijn al jaren op de markt. Toegevoegde waarde komt van apps (zoals Skype), online programma's zoals NOS themakanalen, mogelijkheid tot het weergeven van films en muziek vanaf USB of thuisnetwerk. Opnemen van programma's op USB-schijf. Mogelijkheid om programma's te streamen/casten vanaf je PC. Vaak zit er ook een internet browser bij maar die werkt niet altijd soepel.

P.S.: playstation is van sony, dus geen third party.

[Reactie gewijzigd door waaromniet? op 24 september 2016 23:27]

Helemaal mee eens. Smart tv is niets anders dan oplichting zodat je binnen zeer korte tijd weer een nieuwe tv aanschaft.
Mijn Samsung UHD tv van bijna 2 jaar oud start anders binnen 1 1/2 seconde op en voor zover ik weet heb ik nog nooit een reclame gezien tijdens het zappen of ander gebruik.

Ook heb ik in die tijd de TV nog geen enkele keer hoeven te herstarten; raar maar waar. Zou ik dan nog de "mastodont" van Samsung in huis hebben ;) .

[Reactie gewijzigd door Bass45 op 24 september 2016 10:20]

De smart TV die ik heb heeft netflix en vrouwtje is daar erg blij mee.

Daar naast heb ik niet de verwachting dat de TV (die net een jaar geleden op de markt kwam) geen update meer krijgt en op 5.1 blijft hangen.

Schakelen gaat wel redelijk snel (geen CI+, alleen ongecodeerde digitale zenders worden bekeken)

Responsive is het niet echt te noemen, En waarom de camera facebook en Twitter app als default op de achtergrond draaien is mij een raadsel en niet echt een smart iets als je het mij vraagt
Oneens. Of beter gezegd andere ervaringen.... heb nu na altijd HTPCs gehad te hebben een al een jaar of 3 (Samsung) smart tv's en icm een NAS is het toch wel heel handig al je media met 1 afstandbediening onder handbereik te hebben... Traagheid heb ik nog nooit last van gehad. Nee het gaat niet heel snel maar als ik TV kijk heb ik ook geen haast, is een ontspannings bezigheid. Daarnaast zijn de updates juist erg vaak, bijna te veel.
Eens. Wat mij betreft heeft gebruikservaring van de software een zware weging in het cijfer.
Dit ben ik ioeens met je. Je maakt smarttv te belangrijk in je afweging. Zeker als je in deze klasse een televisie koopt en je kijkt naar hoe ver smarttv op het moment is, is dat niet wat je wil gebruiken op een tv, en kun je beter voor een oplossing als een Shield TV gaan.

De aanschaf van een toestel moet vooral gaan om de kwaliteit van het paneel. Evt. de kwaliteit van bewerkingen als je nog ouder materiaal afspeelt. That's it in principe.

Ik snap wel dat mensen iets hebben van 'als ik zoveel neer tel voor een televisie wil ik ook dat het geluid en de smartfuncties top zijn', maar dat zit er realistischer wijs niet helemaal in. Daarnaast gaan mensen die dit bedrag uitgeven aan een televisie meestal geen gebruik maken van de interne speakers of de beperkte, crappy functionaliteit die smarttv's bieden (die sowieso nooit zo lang actueel zal blijven als een televisie gebruikt wordt).

Overigens laat dit toestel wel zien dat het wellicht een beter idee is wanneer je gewoon je eigen OS ontwikkelt. Android mag wel de apps hebben, maar uiteindelijk gebruiken mensen meestal toch het standaard spul. Anders dan bij telefoons en tablets is het makkelijker om iets van je zelf door te voeren alhier. Al vergt het anders dan bij AndroidTV wèl een grotere investering om de boel te bouwen en onderhouden en supporten. Al zou je juist van Sony vandaag de dag met zo veel verschillende soorten apparaten in het gamma toch een poging verwachten. Anders dan Samsung (Tizen) en LG (WebOS) heeft Sony niets klaar liggen voor zover ik weet.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 september 2016 12:55]

Dit ben ik ioeens met je. Je maakt smarttv te belangrijk in je afweging. Zeker als je in deze klasse een televisie koopt en je kijkt naar hoe ver smarttv op het moment is, is dat niet wat je wil gebruiken op een tv, en kun je beter voor een oplossing als een Shield TV gaan.

De aanschaf van een toestel moet vooral gaan om de kwaliteit van het paneel. Evt. de kwaliteit van bewerkingen als je nog ouder materiaal afspeelt. That's it in principe.

Ik snap wel dat mensen iets hebben van 'als ik zoveel neer tel voor een televisie wil ik ook dat het geluid en de smartfuncties top zijn', maar dat zit er realistischer wijs niet helemaal in. Daarnaast gaan mensen die dit bedrag uitgeven aan een televisie meestal geen gebruik maken van de interne speakers of de beperkte, crappy functionaliteit die smarttv's bieden (die sowieso nooit zo lang actueel zal blijven als een televisie gebruikt wordt).
Bij Android TV draait alles, alles als een 'droid app. Ook je gewone digitale TV beeld. Dus als het OS instabiel is, dan moet je af en toe ook voor de gewone TV de stekker er uit trekken omdat het hele ding vastloopt tijdens het zappen of tijdens het wisselen van input signaal. (Bijv. omdat je van de digitale tuner omschakelt naar een HDMI input voor je game console.)

Het is dus wel degelijk ook voor gewoon TV kijken zeer relevant en ik ben het met Priet en SitoNL eens; dit zou in het eindcijfer zo zwaar moeten wegen dat het een complete dealbreaker is.

---------------------------------------------------------------

Dit probleem met de stabiliteit van het OS is trouwens in tegenstelling tot wat het artikel hier op Tweakers beweert, niet iets wat zich enkel tot de nieuwe Android TV 6.0 serie toestellen beperkt. Deze instabiliteit is ook op de oudere Sony Smart TVs met Android TV 5.1 al sinds hun lancering een probleem en heeft Sony nooit echt goed op kunnen lossen.

(Ik heb zelf nog een 40-inch topmodel met dubbele tuner wat op 5.1 draait.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 september 2016 14:31]

Naast de af en toe wat zinloze 'smart' apps regelt het besturingssysteem ook het zappen, de zenderinstelling en bijvoorbeeld de programmagids. Redelijk basiszaken, die ook voor het 'smart' al bestonden. Maar wel last kunnen hebben van een slecht of instabiel systeem.

Als je het paneel helemaal los ziet vallen ook de diverse tuners weg en doe je alles met een externe module. Voor sommigen de beste oplossing, voor velen toch al realiteit omdat de tv-aanbieders de kastjes verplichten.

Zelf heb ik de digitale tv rechtsteeks op de digitale tuner van de tv, en zap het liefst met de tv (LG met WebOS). Als dat instabiel zou zijn zou ik daar toch behoorlijk van balen.
Dat is voor mij ook een reden om Sony TV's nu een dikke min te geven, bij mijn overwegingen. Behalve de bugs wil ik Google zo veel mogelijk buiten de deur houden waar het kan. Ik vind de bouwkwaliteit van Sony TV's ontzettend goed, dus overweeg ik het nog steeds, omdat ook de andere merken als LG en Samsung minpunten hebben (versturen van de data van je kijkgedrag, tonen van reclame in je menu's, etc.).
LG was zo ongeveer de eerste die klanten die gebruik wilden maken van alle SmartTV-functies verplichtte akkoord te gaan met dergelijke privacy beperkende voorwaarden. Dit waar Android tenminste nog opties heeft om de persoonlijke vergaring wat te beperken.

Anyway, je hebt nergens last van als je het gewoon niet gebruikt.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 september 2016 12:58]

Anyway, je hebt nergens last van als je het gewoon niet gebruikt.
Dat is waar, ik zou kunnen Netflixen via de PS maar vindt dat onnodig veel verbruik voor alleen Netflix of iets dergelijks.
Moet je voor Netflix ook een account aanmaken voor de smarttv service? Op een Tv waar je een aparte app gebruikt moet dit inderdaad. Maar Sonytelevisies hebben toch zo'n aparte knop tegenwoordig? Of moet het dan nog steeds? Ik dacht dat je gewoon met je Netflixgegevens kon inloggen....
Buiten dat om. Voor een tv van €5k - 70k verwacht ik gewoon dat het goed is. Ik bedoel waar zijn we mee bezig. Een tv van die prijs moet gewoon altijd goed z'n ding doen. Een herstart is al niet acceptabel laat staan dat je de stekker eruit moet halen.
Android tv heeft hier weinig mee te maken en Sony des te meer, in mijn ervaring is aTV retesnel en stabiel.
Voor mij nog steeds de reden dat ik liever een goede dumb tv koop met een chromecast of zo
SmartTV functies kosten niet veel. Daarom heb je het er altijd bij. Verder ondersteunen alle AndroidTV's het Chromecast protocol, dus die stick heb je per definitie niet nodig op een dergelijke televisie.
Ik heb dit ook regelmatig met m'n Samsung-tv (8000-serie) met het Samsung OS. Helaas is de TV niet veel anders dan een matige computer geworden, die soms HARD kan crashen.
Hier exact dezefde ervaring Samsung 7000 serie. Beeld is gewoon meer dan goed, maar voor de rest werk hij als een overjarige computer. Ik vind dat je in dit geval een Sony van 5000 euro mag verwachten dat alles top is .
Ik heb een Android TV van Sony en gebruik het alleen voor de Android apps (Kodi, YouTube, Spotify). Kijk heel weinig live tv. Ik heb de afgelopen 1.5 jaar maar 2 keer een vastloper gehad.

Vergeleken met de smart tv omgeving van de goedkopere toestellen (zoals Philips), valt dat heel erg mee.
Ik heb een Android TV van Sony en gebruik het alleen voor de Android apps (Kodi, YouTube, Spotify). Kijk heel weinig live tv. Ik heb de afgelopen 1.5 jaar maar 2 keer een vastloper gehad.
Ik heb zelf een KD-49X8309C en ik heb het afgelopen jaar alles bij elkaar opgeteld minstens 30 keer de hard reset moeten gebruiken, waarbij je power knop op de afstandbediening ingedrukt houdt totdat een harde shutdown gestart wordt gevolgd door een automatisch herstart, en ik heb minstens 5 keer de stekker er uit moeten halen omdat de TV zelfs niet meer op die hard reset reageerde.

Er zit ergens in de systeem apps een gigantisch geheugenlek wat opbouwt over tijd als je de TV (zoals bij normaal gebruik) in standby laat rusten ipv telkens de stroom er compleet af te halen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 september 2016 14:43]

Eigenlijk zelf geen last van gehad. Heb wel bepaalde dingen verwijderd, uitgezet etc. Voor de rest werkt het perfect hier.
Eigenlijk zelf geen last van gehad. Heb wel bepaalde dingen verwijderd, uitgezet etc. Voor de rest werkt het perfect hier.
Beetje nieuwsgierig mss, maar maak je toevallig geen gebruik van een CAM+ insteekmodule? Het kan natuurlijk een probleem in de aansturing van dat ding zijn. Sony heeft daar al veel langer aan en af problemen mee, vziw.
Nope, ik gebruik een extern device voor live tv.
Nope, ik gebruik een extern device voor live tv.
Dus idd kans dat de vastlopers die veel mensen met de Android 5.1 TVs van Sony hebben, in de aansturing van insteek CAM+ modules zitten.
Ik heb nu een X8505C en dat werkt prima met android tv5.
Wellicht dat er in versie 6 nog wat dingen zitten waar sony aan moet werken.
Ik begrijp niet dat een tv van 5000,- die zo vast loopt dat de stekker uit het stopcontact moet om hem weer te kunnen gebruiken een 8 krijgt. Zo leren fabrikanten het nooit...
En ook weer zo'n achterlijke trage SoC er in. Volgens mij proberen tv fabrikanten het niet eens meer. Laat ze a.u.b gewoon ophouden met smart tv en gewoon domme beeldschermen uitbrengen.

Eigenlijk zou ik hem gewoon een dikke 3 geven. Je gaat toch ook geen ferrari kopen met een ford fiesta motor er in 8)7. Geef je 5000 euro uit en kun je nog een chromecast o.i.d er aan gaan hangen. Echt te triest voor woorden.
Wat had je dan verwacht, een i7.
Die soc is meer dan toereikend om films en series vanuit verschillende bronnen te kijken.
Alleen 3d games trekt hij niet, nou als je€5000 aan een tv uitgeeft kan een PlayStation od Xbox er ook wel vanaf toch?

Een chromecast is ook overbodig omdat Android tv's dit protocol native ondersteunen wat mij betreft een pluspunt van alle Android tv's
Ja hoor, hij is zelfs zo toereikend dat hij bij sommige scènes frameratelag geeft. Echt iets wat je wilt op een tv van 5000 euro 8)7.

Met jou beredenatie kunnen ze ook wel een intel HD4000 in een gaming laptop gaan zetten want dat is meer dan genoeg voor een potje league of legends.

Sorry maar een soc van nog geen 3 tientjes is gewoon zielig in een tv van 5k.
Ja hoor, hij is zelfs zo toereikend dat hij bij sommige scènes frameratelag geeft. Echt iets wat je wilt op een tv van 5000 euro 8)7.

Met jou beredenatie kunnen ze ook wel een intel HD4000 in een gaming laptop gaan zetten want dat is meer dan genoeg voor een potje league of legends.

Sorry maar een soc van nog geen 3 tientjes is gewoon zielig in een tv van 5k.
Dan heb je het over Games spelen op een TV met de interne soc.
Android en iphone games zijn imo toch niet mooi en leuk genoeg. Dan wil je eigenlijk minimaal iets zoals een Xbox One of PS4 of nog beter een High end Steam PC waar je echt native 4K maar kan aansturen. Dat laatste is natuurlijk niet goedkoop maar dan heb je wel mooie beelden iets wat je met die Mobile games nooit zal hebben.
Een tv van bijna 5000 euries en dan een dergelijke soc erin... dat vind ik echt een serieuze WTH?! Plus dat de boel dus blijkbaar ook nog niet eens 100% stabiel is kan ook echt niet (meer). Wat mij betreft gezien de minpunten is een 8 nog een heel ruim cijfer, een tv in een dergelijke prijscategorie behoort vrijwel perfect te zijn... 100% kan uiteraard niet maar zaken zoals de soc, de inputlag en het Android tv wat nog steeds niet helemaal stabiel maakt de huidige score erg moeilijk te begrijpen.
En hoe zit dit bij andere TV's?
En waarvoor moet hij super snel zijn? Internettten op een TV vind ik persoonlijk niet echt handig. Games spelen doe ik op mijn Console of PC die ik op de TV aansluit.

En als de overige apps zoals Youtube maar snel starten en werken heb ik er verder geen issues meer. De SOC in de X8505C die ik nu heb is opzich snel genoeg voor die taken. Deze is 40% sneller dus ik zie daar geen problemen mee.

Ik weet ook of er verder nog dingen in die SOC zitten die speciaal zijn voor de TV of dat ze bv net zo goed een snapdragon 821 hadden kunnen pakken. (ik vraag mij af of het zo simpel is ik heb die kennis niet wellicht is er nog dedicated hardware aanwezig die niet standaard aanwezig is in telefoon soc's)

Ik vind de beeldkwaliteit het belangrijkste de rest is voor mij bijzaak.
Ik vind de prijs van het 65" model wel fors tov de concurrentie. Die van het 75" model is al beter in vergelijking met OLED.

Het voordeel van dit scherm tov de OLED schermen vind ik de weergave van bijna zwart. Ik heb beide schermen in het echt gezien (LG 65E6 en G6 en de 65ZD9). En de OLED schermen raken soms wat detail kwijt in de schaduw partijen. Het contrast is wel veel indrukwekkender maar de helderheid van de ZD9 is weer veel indrukwekkender.
Beide zijn top schermen. Het zal liggen aan persoonlijke voorkeur wie welke beter vind.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 23 september 2016 14:42]

Simpelweg omdat het de prijs is die ze ervoor vragen in vergelijking met andere tv's... voor een premium prijs mag je premium hardware verwachten en dat is in dit geval zeker niet zo. Dat de beeldkwaliteit goed moet zijn spreekt uiteraard voor zichzelf, maar dat is niet het enige waar je voor betaald... plus dat het voor de prijs niet heel veel had uitgemaakt als ze hier een betere soc in hadden geplaatst want alles zou vloeiend moeten werken en dat doet het dus blijkbaar niet. Ook is het moeilijk uit te leggen dat juist goedkopere modellen van Sony blijkbaar beter presteren wat betreft inputlag... als je meer betaald mag je simpelweg (veel) betere prestaties verwachten dan de producten in een lager prijssegment en dat maken ze niet waar.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 23 september 2016 17:58]

Wat voor een soc zit er dan in de oled tv's?
En wie zegt dat er geen premium hardware in zit? Wat dacht je van het scherm en de blacklight? En de aansturing daar van? Die zijn volgens mij erg high end. Als niet de beste wat je nu met de lcd techniek kan bereiken.

En games die op de soc van de tv draaien zouden niet Helemaal soepel zijn er wordt niets gezegd over de menu's. Als ik zie hoe mijn minder krachtige tv het doet maak ik mij daar geen zorgen om. Je gaat geen tv van 5k kopen om vervolgens telefoon spelletjes op de interne soc te spelen. Dan sluit je minimaal een ps4 of xbox one aan.

Qua input lang dat kan komen door alle post processing en de blacklight als je de local dimming uit zit kan het zo zijn dat de input lagg lager wordt.
Dit zie je bij heel veel tv's gebeuren en ook bij pc schermen die scalers of andere toeters en bellen hebben.
Ik zie dat tweakers wel zonder local dimming getest heeft.
Dat HD modellen het beter doen is volgens mij al heel lang zo. Ik denk dat dat met de scalers te maken heeft. Mijn Dell 3008wfp had hier ook last van die zat ook rond de 45ms. 42 is niet super Maar ook niet heel slecht.
Nogmaals ik weet niet hoe dit zich verhoudt tot voorgaande modellen en bv oled tv's ik game niet veel op mijn tv heb me nog niet veel gestoord aan de latency van mijn huidige tv.

Wellicht kan Sony de latency van de game mode nog wat verbeteren door meer zaken die niet nodig zijn uit te schakelen (mits dat mogelijk is kijkende naar de hardware implementatie)

[Reactie gewijzigd door Astennu op 23 september 2016 19:15]

Wat doet het er eigenlijk toe wat LG erin heeft zitten? Maar mocht het er toe doen, LG OLED draait geen AndroidTV en heeft daarom dus ook niet de beschikbaarheid tot een store zoals AndroidTV dat wel heeft waarbij in dit geval een premium televisie niet eens in staat is om al die content vloeiend te kunnen gebruiken... dat is toch echt een misser. Je pikt het toch ook niet als je de hoofdprijs betaald voor een nieuwe high-end smartphone die niet in staat blijkt te zijn alle apps op een goede manier te kunnen draaien? Ook heb je een 65" LG Oled voor €500,- tot €1000,- minder... dan mag je in principe naar verhouding al wat meer pikken wat betreft tekortkomingen.

Wat betreft de latency heb ik eigenlijk al uitgelegd, het is moeilijk te begrijpen waarom een duurder/meer high-end apparaat op een dergelijk vlak slechter presteert dan de goedkopere modellen van hetzelfde merk. Juist Sony heeft wat latency betreft een goede naam en dat wil je dan ook terugzien in een dergelijk apparaat.

Maar het gaat niet om net vergelijk met een ander, het gaat erom wat Sony met dit nieuwe premium model biedt en dat stelt op een aantal belangrijke punten toch wel een beetje teleur... met daarnaast de kritiek op het hoge cijfer voor een tv die blijkbaar vastlopers vertoont en wat niet in het eindcijfers lijkt te zijn meegewogen.
Volgens mij hebben alle Sony 4k tv's last van meer inputlagg. Het kan ook gewoon zijn dat er nog geen snellere scalare beschikbaar zijn. Maar zo diep zit ik niet in die materie om daar een goed oordeel over te geven. Hetzelfde met de Android games die moeten 4k gerenderd worden. De meeste telefoons zijn 720, 1080 of 1440p dat is een groot verschil.

Maar goed het is maar wat je belangrijk vind. Wat ik al zij het zal mij een worst wezen of die games 30 of 50 fps lopen ik ga het toch nooit gebruiken. Idem voor het geluid van de tv zelf boeit mij persoonlijk ook niets. Die tv's klinken allemaal waardeloos vergeleken met de oude crt's van vroeger die een goede klank kast hadden en helemaal in vergelijking met een beetje redelijk los audio systeem vind je dit wel belangrijk dan moet je deze tv gewoon niet nemen.
En duurder dan een superieure OLED televisie. Zinloos ding dus.
100% kan uiteraard niet maar zaken zoals de soc, de inputlag en het Android tv wat nog steeds niet helemaal stabiel maakt de huidige score erg moeilijk te begrijpen.
Eensch.
Als je niet beter zou weten, zou je met zo'n haast idiote afwijking naar boven toe haast denken dat er een zak geld voor deze review neergezet is.
Voor 4000 heb je een 65" LG OLED, veel mooier in design, nog beter beeld en ook nog 2x zo plat. Dag Sony.
Oled heeft dan wel veel voordelen , maar moet niet gezien worden als de heilige graal.
Als je de TV extreem veel aan hebt staan ( kinderen ,gezin gebruiken hem ook etc ) dan kan de slijtage mee gaan wegen. Voor hoog competitief gamen zijn de LG Oleds ook minder geschikt door de relatief hoge input lag. Daarnaast gaan er nog veel Oled panelen retour vanwege o,a. fabrikage fouten.

Eerst kijken waarvoor je zo'n tv aanschaft voor je kiest voor OLED of LCD en ja dat is ook van toepassing als je niet naar het geld hoeft te kijken dus.
Bij mij wordt de OLED dagelijks gebruikt, movie/serie freaks. Dat er slijtage is geloof ik graag maar hoe lang moet een TV tegenwoordig meegaan voordat de 'next big thing' in tv land ingevoerd wordt. Mijn vorige TV een Samsung plasma heeft het 6 jaar volgehouden. En in alle opzichten is de OLED beter dan mijn oude plasma. Als er over 5 a zes jaar weer iets is wat beter is dan zal het vast wel weer gaan kriebelen...
Een TV dat 6 jaar meegaat is vrij kort. IMHO moeten ze zeker 10 jaar meegaan. Maar 10 jaar naar hetzelfde TV, nee dat ook weer niet :)
Wat voor jou opgaat hoeft niet per definitie te gelden voor een ander.
Daarbij: stel je hebt jouw oled gekocht voor 3000 euro. Ga jij hem na die zes jaar wegdoen? Of kies je er dan voor om het scherm door te zetten naar de slaapkamer , of geef je hem door aan een familielid of vriend?

Hoe dan ook: punt was dat je moet kiezen voor het systeem dat het beste aan jouw criteria voldoet en dat behoeft niet per definitie OLED te zijn.
Of dat het design mooier is hangt van je smaak af.
Is het wel een domme tv dan ?
Anders kan die ook meteen bij de stort
Zag ik dat nu goed? In het menu staat een item "Advertenties" (in de video review op 1:50). Laat maar zitten dus.

Ik vind de stijl van monteren of filmen van de reviews momenteel trouwens niet fijn. Snelle bewegingen, ineens weer terug de andere kant op. Of extreme focus op details zodat de rest onscherp is... Echt heel onrustig om naar te kijken, en het levert vrijwel geen informatie op. Samen met de onrustige muziek (muzak) wordt het steeds minder aantrekkelijk om naar te kijken.
Dit schijnt steeds meer de trend te worden. De fabrikanten bouwen dit stilletjes in en zolang niemand er maar wat over zegt is dit over een aantal jaar gemeengoed. Het moet niet zotter worden, je geeft een hoop geld uit voor een nieuwe tv en dan krijg je nog verplicht advertenties mee ? geen een tv welke dit heeft komt er bij mij in.
Kom maar op met gratis tv's, die dmv advertentieinkomsten worden betaald, met een optie voor de eindgebruiker om eenmalig de tv aan te schaffen zonder dat je vervolgens advertenties voorgeschoteld krijgt
Nee, nee en nog eens nee. Gewoon optyften met al die advertenties |:(
Precies, als ik een film opzet of een potje wil gamen, dan is dat voor mij een ontspanningsmoment waarop ik even helemaal los van de wereld wil zijn, dus ook van de reclame waar ik de hele dag al mee dood word gegooid.
Daarom zegt hij toch de optie om het gewoon te kopen, niet iedereen deelt jou mening
Ik kan me voorstellen dat er genoeg mensen zijn die een gratis TV door middel van advertenties willen krijgen, daar niet van. Maar de grote hamvraag is of we dat moeten als consument en als samenleving willen. Er zijn genoeg valide redenen om dit niet te willen. En niet om die mensen die het wel zouden willen ermee te stangen, maar voor de groter geheel visie als je begrijpt waar ik naar toe wil.
Zolang het 'opties' zijn en er altijd een 'keuze' is vind ik het niet zo bezwaarlijk. Het moment dat er geen keuze meer is moeten we wel opstaan en boycotten. De portomonnee dicteert altijd. Moet je opletten hoe snel een bedrijf 180 graden draait als mensen iets niet willen en het drijgt geld te gaan kosten *kuch* Microsoft *kuch* Xbone *kuch*
Zijn er fabrikanten die dit uitdrukkelijk hebben toegezegd dit niet te doen?
Want het is inderdaad ongezien, je koopt een TV, men schrapt dienst na dienst, als je pech hebt trekken ze de stekker er volledig uit en op de koop toe krijg je nu advertenties gepusht die niet te skippen zijn.
Ik heb al is rond gevraagd wat Jan met de pet ervan vind, ze vinden het ook niet kunnen maar geven aan er niet veel aan te kunnen doen. Echter als een fabrikant morgen in de winkel zijn toestellen aanprijst met de belofte geen reclame te pushen hebben ze er zeker oren naar.
Mijn 4 jaar oude LG tv toont ook advertenties in het menu, dus nieuw is het in elk geval niet.
Buiten dat ik het volledig met je eens ben over dat advertenties niet her en der in de TV verwerkt moeten worden, 'kan' dit ook de standaard Android instelling zijn voor de in app reclame van gedownloade apps. (De setting die ook op telefoons zit om persoonlijke reclama aan of uit te zetten).

Het wil niet per definitie zeggen dat er in het Sony gedeelte van de software reclame zit(correct me if i'm wrong)
Dat is waar, goed punt. Ik weet dat niet.
Zolang je ze daar ook helemaal uit kan zetten heb ik er geen probleem mee.
Maar je moet wel de keuze krijgen en houden om alle advertenties uit te zetten.
Het afmonteren van de filmpjes is idd erg slecht te veel bewegingen en heel veel schuin gefilmed. Muziek complementeert de beelden niet het is meestal hard en veel bas.
Vanwaar nog een SCART aansluiting? Ik neem aan dat het er toch niet meer uitziet op zo'n groot scherm. We gaan ondertussen alweer zowat richting 8K en om dan nog dit soort aansluitingen te gebruiken is gewoon jammer van het geld.
Om de videoband van je huwelijk nog terug te kijken? Het zal vast (relatief) niet zoveel kosten om een scart-aansluiting te monteren op een 5k kostende televisie.

Wat me meer verbaasd is dat er in zo'n tv zo'n trage SoC zit. Sowieso vind ik het echt bizar hoe traag televisies _nog_ _altijd_ zijn vergeleken met smartphones. Er hoeft van mij echt geen Snapdragon 820 chip in, maar een vloeiende weergave van het OSD en de smart-features is toch het minst wat je mag verwachten?
Wat betreft de Snapdragon 820, waarom niet? Het is een TV van €5000, doe er dan ook gewoon een SoC in die voor nu veel te sterk is. Over 10 jaar stelt die SoC niks meer voor, maar over 10 jaar wil ik die TV nog wel gebruiken. Zeker voor €5000!
Het mag natuurlijk best een SD820 zijn, maar eigenlijk heb je dat niet nodig voor wat deze tv moet kunnen. En dan heb ik het dus alleen nog over OSD-menu's die verschrikkelijk traag navigeren of apps die tientallen seconden duren om te laden. Dat geldt voor bijna alle (smart)-tv's de afgelopen jaren.

Ik bedoelde dus alleen dat een SD820 niet per se nodig zou zijn, hij mag er van mij best in voor 5k :P

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 september 2016 16:39]

De vraag is of het iets te maken heeft met optimalisaties. Wellicht dat AndroidTV het gewoon niet goed ondersteunt? Of dat de andere SoC's beter getest zijn? En dat binnen de kaders van het gebruikte SoC het vloeiend zou moeten kunnen lopen? En dat het dus misschien niet ligt aan de gebruikte SoC en dat het net een 820 nog steeds niet goed zou lopen?

Als het niet beschikbaar is kan Sony het ook niet inbouwen. Maar vooraf moet wel duidelijk zijn waar de traagheid precies aan ligt en ofprecies de keus voor een snellere SoC überhaupt een optie is.
Nou sorry maar voor 5K mag er op z'n minst een 820 in. Dit is toch gewoon belachelijk.
In mijn OPO 3 van €400,- zit ook een 820 SOC. Kost in verhouding tot deze Sony TV echt vrijwel niets meer.
Dat is dus precies wat ik bedoel.

Dit apparaat is de beste op ieder gebied behalve op de snelheid van de UI en apps.
Oude videoband digitaliseren. Dat zijn de kosten niet als je 5k voor een tv kan neerleggen. En kan je gelijk een backup van maken.

En blijf ik mij ook af vragen. Zeker in de duurdere modelen. Als amazon met hun fire tv stick het kunnen voor 40 euro vraag ik mij af waarom Sony het er niet in kan stoppen voor 5000 euro.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 23 september 2016 07:41]

Voor je oude gameconsoles natuurlijk :D
Het viel me op bij m'n recente TV zoektocht dat de middenklasse juiste geen "oude" aansluitingen meer heeft, zoals scart en analoog geluid uit/koptelefoon. De goedkopere dan weer wel.
Vriend kijkt zo nu en dan nog wel eens VHS cassettes. Is vast ook een speler te vinden die dat naar HDMI kan, maar prima chill dat z'n (veel goedkopere) TV ook een Scart aansluiting heeft. Natuurlijk kun je moeilijk gaan doen met adapters, maar goed, als het niet hoeft dan liever niet.

Nee, wat betreft input en output opties is het denk ik echt eenduidig: Meer is beter. En ja, op sommige devices moet je dat wat beperken vanwege ruimtegebrek (zoals op mobiel tot enkel data en audio), maar op een TV heb je ruiimte zat.
Voor mn nintendo 8 bit!
Ik heb een 4k en gebruik nog de analoge ingang voor mijn dochtertje haar v-tech console. Zij is er in elk geval gelukkig mee.
Ik ken genoeg mensen die ook nog dagelijks scart aansluiting gebruiken. Het kan nooit kwaad en de aansluiting zal niet meer dan een paar euros kosten. Stel ik voel nostalgisch en wil mijn ps1/ps2/snes aansluiten... Dan moet ik weer gaan knoeien met adapters. Thanks but no thanks.
Voor seriële poorten zijn al alternatieven en die oude apparaten worden amper nog gebruikt door mensen die dergelijke apparaten gebruiken.

Een oud videoapparaat aansluiten gaat gewoon niet zonder die scartaansluiting.
Uhm ik ben nog geen werkend alternatief tegen gekomen voor native rs232.
In de automatisering gebruiken wij het regelmatig. Maar van usb naar rs232 heeft nog nooit gewerkt omdat daar pinnen missen, of de voltages kloppen niet.
Rs232 zou de komende jaren nog altijd blijven bestaan
Waar gebruik je het dan precies voor?
veel automotive printplaaten en moddules worden nog steeds ingesteld via rs232.
sommige vereisten bepaalde functies die een usb naar rs232 niet ondersteund
Televisies verbazen mij altijd zo enorm. De hardware is altijd traag, de software slecht tot matig, de firmware wordt nooit onderhouden (mijn 2012-model Samsung TV was net nieuw en geeft al sinds dag 1 aan dat er geen updates beschikbaar zijn, toch staat Hyves er nog op bijvoorbeeld), en toch zijn die dingen zo bizar duur dat je je afvraagt waar het geld dan in gaat zitten.

Een TV als dit zou ik met een prijskaartje van 1000 euro nog te duur vinden.
Ik ben ook benieuwd naar waarom een televisie 5k-20k kost of zelfs meer.
Heeft waarschijnlijk te maken met de lage oplage van dergelijke tv's en dat het veel duurder is om een heel groot scherm te maken (je hebt alvast een grotere machine nodig.) er worden vaak ook duurdere materialen gebruikt en zo zullen er nog wel een paar redenen zijn waarom deze tv's zo duur zijn
Heb een Samsung uit 2013 en een maand geleden nog een update gehad.....
Meer TV updates van Samsung gehad dan mij lief is. Hangt uw TV wel aan het internet?
Jazeker, misschien een verkeerd model ofzo. Maar nooit updates gekregen, ik check dat soort dingen makkelijk jaarlijks omdat ik ook wel leuke nieuwe features wil :(
Wat dacht je van het beeldscherm zelf? ;)

Daarbij hebben de "high end" modellen natuurlijk ook een leuke marge bovenop de prijs zitten. Niet omdat het product dat perse waard is maar omdat er altijd wel mensen zullen zijn die het kopen.

Dat de boel altijd zo traag is vind ik inderdaad wel kwalijk al valt het op mijn LG van ondertussen 4 jaar oud nog mee maar als ik naar de Sony van mijn ouders kijk dan is dat ding idd niet vooruit te branden en die is net 2 jaar oud.

Dat een goedkope tv niet al te snel is kan ik nog inkomen maar als je 2000+ euro voor een tv neertelt moet een fatsoenlijke soc er ook wel vanaf kunnen. Een Snapdragon 820 kost schijnbaar 70 dollar voor de complete package. Aangezien een tv geen modem etc nodig heeft lijkt het mij dat je voor 50 euro toch een prima soc moet kunnen kopen.

Software updates zijn idd ook brak maargoed hang je tv niet aan internet (met het idee van Samsung om reclame te gaan serveren en het loggen wat andere wel/niet doen sowieso geen slecht idee) en hang er een fire tv of wat dan ook van 40 a 100 euro aan en je zit goed. Werkt, krijgt updates en als het te oud/traag word koop je voor een paar tientjes weer wat nieuws.
Ondersteunt deze Sony ook Dolby Vision en HLG ?
Nee, Alleen HDR10.

Dit is overigens een beperking van Android TV 6. In Android TV 7 komt er ook ondersteuning voor Dolby Vision (als de fabrikant van de tv daarvoor $5 per tv betaalt aan Dolby) en HLG..

[Reactie gewijzigd door Sim op 23 september 2016 11:53]

Is het zo dat de tv's de verschillende standaarden herkenen, want anders wordt dit echt een nachtmerrie de komende jaren?

[Reactie gewijzigd door Psychilles op 23 september 2016 13:19]

De meeste hdr-televisies ondersreunen alleen hdr10, alleen de oled's van lg ondersteunen alle drie de standaarden voor hdr-beeldmateriaal.
"Overtuigende HDR weergave" Hoe bepalen jullie dit? Er is toch geen referentie meer? Ik bedoel bij bt601/bt709 zou in principe op iedere tv het beeld er hetzelfde uitzien, zeker qua kleur, maar bij de nieuwe HDR tv's word er aan tone-mapping gedaan. Dit zorgt er ook voor dat kleuren kunnen afwijken etcetera. Hoe beoordeel je dan of het "klopt"?
Waarom ook alleen de 100% saturatie meten en laten zien?

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 23 september 2016 08:34]

Veel tv's die nu op de markt zijn halen niet de max helderheid waarop hdr films gemasterd worden, en dan verlies je details in het hoge bereik. Deze SOny kan bijzonder helder en daardoor denk ik overtuigend in HDR. Begrijp niet hoe je komt bij het feit dat het beeld op elke tv er hetzelfde uit ziet in hdr.
Geen enkele tv haalt die helderheid, juist daarom doen de fabrikanten aan tone-mapping. Doordat ieder fabrikant de tone-mapping anders aanpakt krijg je dus op tv's andere beelden. Juist in de heldere delen van het beeld.
Er staat dan ook 'overtuigend', niet 'kloppend' of 'correct'. Dat slaat op het feit dat de helderheid dankzij de fald-backlight lokaal flink opgevoerd kan worden, wat de hdr-weergave indrukwekkend maakt. Zeker als je het afzet tegen veel andere hdr-compatibel tv's die gebruikmaken van een edge-lit-paneel en daardoor niet goed in staat zijn om de helderheid zeer lokaal te verhogen.
Misschien een idee om metingen te doen van de hdr standen? Misschien ook saturatiesweeps publiceren? Dan is er tenminste iets meer informatie die men kan gebruiken bij het beslissen van welke aankoop men wilt doen. Zou dat laatste voor sdr kalibraties sowieso doen want die 100% metingen zeggen vaak niks over de prestaties.
word ook niks gemeld over het nieuwe HDR certificaat ( HDR premium) beetje jammer.
Daar doet Sony niet aan mee.
dat sony het certificaat niet bij naam noemt doet er niet toe, als de tv de specificaties en licht waardes haalt, dan is het een hdr premium of sony het nouw bij naam noemt of niet.
Kun je de TV ook gebruiken zonder met de gebruiksvoorwaarden van Google in te stemmen?
Kun je de TV ook gebruiken zonder met de gebruiksvoorwaarden van Google in te stemmen?
Je kunt Android TV gebruiken zonder een Google account te koppelen en er is een optie ingebouwd om niet in te stemmen met het tracken voor advertentiedoeleiden. Het enige waar je v.z.i.w. hard aan vast zit, is dat de ingebouwde apps voor de EPG contact maken met remote databases om aanvullende programma informatie en preview-beelden op te halen.
Dus je bent ook nog eens verplicht je tv aan internet te hangen ?
Dus je bent ook nog eens verplicht je tv aan internet te hangen ?
Als je dat niet doet, dan krijg je geen EPG, maar je TV werkt verder gewoon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True