Door Willem Kerstholt

Cooler Master Praetorian en Wavemaster review

Introductie

Cooler Master Wavemaster (67x67)Het assortiment van Cooler Master staat stevig in de markt voor duurdere computerbehuizingen. Cooler Master verkoopt aluminium behuizingen, die vanaf zo'n 100 euro te verkijgen zijn. Toen anderhalf jaar geleden een Cooler Master-behuizing door Tweakers.net onder handen werd genomen was de indruk dat de kast "de beste afwerking [heeft] die ik ooit heb gezien". Deze opmerking werd bijna onmiddellijk gevolgd door de constatering dat 400 euro heel veel geld is, zelfs voor de kast met de beste afwerking. Tegenwoordig zijn, met de verdere verspreiding van aluminium behuizingen, de kasten van Cooler Master een stuk betaalbaarder geworden.

In deze review zullen twee modellen, gebaseerd op de ATX-specificatie, te weten de zilverkleurige Praetorian PAT-T01-E1 en de in het zwart uitgevoerde Wavemaster TAC-T10-EK, aan de tand worden gevoeld. Omdat smaken en beurzen verschillen zal niet uitvoerig worden ingegaan op de aantrekkelijkheid of prijs/kwaliteit-verhouding van de individuele kast; de behuizingen zullen worden besproken en vergeleken op basis van afwerking, gebruiksgemak en mogelijkheden. Omdat de grootste verschillen tussen de twee kasten uiterlijke verschillen zijn, is de bespreking van de mogelijkheden die beide kasten bieden wat verdeeld over de derde en vierde pagina. Als er gesproken wordt over kenmerken die slechts één kast apart aangaat zal dit duidelijk worden vermeld.

Specificaties

De beide kasten bereiken mij in flinke dozen, die minder wegen dan verwacht. In ieder van de dozen zit een kast in een beschermende plastic zak, die op zijn plaats wordt gehouden door piepschuim aan de zijkanten. Het deurtje van de Wavemaster en de kabeltjes en andere loshangende zaken aan de binnenkant zitten vastgemaakt met kleine stukjes plakband. De schroefjes en spacers worden meegeleverd in een zakje dat netjes in een kartonnen doosje zit in de ruimte waarin de voeding moet worden gemonteerd. Bij de kasten wordt, voor alle duidelijkheid, geen voeding meegeleverd. De kasten zien er flink uit voor midi-torens en staan stevig op hun pootjes.

Hieronder twee tabellen waarin de belangrijkste kenmerken van de behuizingen op een rijtje worden gezet:

Cooler Master Praetorian
MateriaalAluminium
KleurZilver
Afmetingen497mm x 196mm x 452mm
Externe drive-bays4 x 5,25-inch en 2 x 3,5-inch
Interne drive-bays4 x 3,5-inch
Fans1 x 80mm (achterkant), 2 x 80mm (voorkant), 1 x 80mm (bovenkant)
Gewicht9kg exclusief voeding
Meegeleverde accessoiresThumbscrews, normale schroeven, spacers, stoffilter
Extra's2 x front USB, 1x IEEE 1394 Firewire, audio port, stoffilters bij fans voor en boven
Cooler Master Wavemaster
MateriaalAluminium
KleurZwart (ook in zilver te verkrijgen)
Afmetingen540mm x 198mm x 458mm
Externe drive-bays4 x 5,25-inch en 1 x 3,5-inch
Interne drive-bays4 x 3,5-inch
Fans1 x 80mm (achterkant), 2 x 80mm (voorkant)
Gewicht7,8kg exclusief voeding
Meegeleverde accessoiresThumbscrews, normale schroeven, spacers, stoffilter
Extra's2 x top USB, 1x IEEE 1394 Firewire, audio port, stoffilters bij fans voor

De Wavemaster onder de loep

Wavemaster logoDe Wavemaster is de meer designkast van de twee; de Praetorian blijft dichter bij het 'normale' uiterlijk van een computerbehuizing. Op het eerste gezicht vallen meteen de voorzijde, met de pilaar die in de golf staat, en het klepje aan de bovenkant op. De naam past goed bij de kast, de asymmetrische voorzijde heeft immers de vorm van een golf. Aan de rechterkant zit een pilaar waarop het merk is geplaatst; achter deze pilaar zitten twee ledjes in de kast verwerkt waardoor, als de computer aanstaat, er een blauwe gloed van de kast afkomt.

Waar bij de meeste kasten de extra aansluitingen voor USB, FireWire en audio aan de voorzijde zitten, zitten deze bij de Wavemaster aan de bovenzijde. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn, afhankelijk van de plaatsing van de kast. Als de kast los wordt geplaatst is het een voordeel dat de aansluitingen gemakkelijker te bereiken zijn, er hoeft niet helemaal naar de grond gebukt te worden om een kabel in de pluggen. Als de kast echter slechts met de voorzijde te bereiken is omdat hij bijvoorbeeld in of onder een bureau staat, heeft het I/O-paneel geen enkel nut meer. Een nadeel van dit klepje aan de bovenzijde, dat opent met een veertje, is dat het erg gevoelig is. Bij iedere aanraking springt het open.

De glanzend zwarte afwerking van de behuizing is erg gevoelig voor vuil en viezigheid. Vette vingerafdrukken en stof zijn van dichtbij, en in mindere mate van veraf, goed te zien. Om hem mooi te houden zal er dus regelmatig een doekje overheen moeten. Dit gecombineerd met de gevoeligheid van het klepje kan snel tot irritatie leiden.

Bij het openen van het deurtje zien we ruimte voor vier 5,25 en één 3,5 inch-drives. Het deurtje heeft bij een behuizing met een exclusieve uitstraling als de Wavemaster het voordeel dat het uiterlijk strak blijft. Alhoewel veel apparatuur als dvd-spelers en branders wel in het zwart te verkrijgen zijn, zal het zwarte plastic ongetwijfeld opvallen ten midden van het aluminium. Het deurtje sluit door middel van een magneet; een wat kleine magneet. De deur moet, om gesloten te worden, echt exact dicht worden gehouden om dicht te blijven. Als de deur van een afstandje een zetje krijgt, zal hij onherroepelijk terug stuiteren. Zonder voldoende aandacht kun je gemakkelijk met je vinger tussen het stuiterende deurtje komen; alhoewel de aluminium randen bij geen van de twee kasten ergens scherp zijn, kan het deurtje toch voor een flink bloedende vinger zorgen, iets waar uw reviewer kennis mee heeft mogen maken. Ook als de deur gesloten is, is een klein duwtje voldoende om de deur open te laten gaan, een klein zuchtje zou hem nog kunnen openen. Een groter of wat sterker magneetje in een aluminium kast zal niet zoveel invloed kunnen hebben op het systeem in de behuizing, maar zou het deurtje wel stukken gemakkelijker laten sluiten.

De Praetorian onder de loep

Praetorian LogoDe Praetorian is een normale, zij het luxe uitgevoerde, kast. Uiterlijk is hij uitgevoerd in een mat aluminium in de typerende zilvergrijze kleur. In vergelijking met de Wavemaster heeft dit niet of minder het nadeel van het snel vies worden. De voorzijde ziet eruit als die van elke kast met ruimte voor vier 5,25 inch-bays en twee externe 3,5 inch-bays. De Praetorian heeft geen deurtje; zonder knutselwerk zal het uiterlijk dus nooit zo strak blijven als die van de Wavemaster, waar je mogelijke lelijkheden gewoon verstopt. Aan de andere kant, hoe minder handelingen, hoe minder moeite en de wat gebrekkige sluiting van het deurtje hoeft ook niet speciaal te worden gemist.

Het I/O-paneel van de Praetorian zit aan de onderkant van de voorzijde. Het klepje is uitgevoerd in hetzelfde materiaal als de rest van de kast en valt verder niet op; bij openen komen de gebruikelijke aansluitingen tevoorschijn. Het klepje gaat wat stroef open en dicht maar heeft een fijn stevig gevoel. Bij beide kasten viel op dat het aluminium goed stevig aanvoelt; de behuizingen mogen dan wel ruim lichter zijn dan hun stalen tegenhangers, aan stevigheid wordt niet ingeboet. Sterker nog, de plaatselijke verstevigingen, zoals het kooitje om de voeding, maar ook de helemaal van boven naar beneden lopende plaats voor apparaten als cdrom-spelers en harde schijven, geven de kasten een erg stevige uitstraling.

Allebei de kasten zijn uitgerust met een via de achterzijde verwijderbare lade waarin het moederbord kan worden geplaatst. Dit brengt twee voordelen met zich mee. Ten eerste kan het moederbord, met processor en niet al te hoge koeler erop gemonteerd, snel worden verwijderd. Ten tweede is het makkelijk wat ruimte te creëren om bijvoorbeeld een harde schijf te monteren. Ook over de koeling is door Cooler Master goed nagedacht. Iedere kast is standaard uitgerust met drie of vier fans die de voor een gezond systeem noodzakelijk airflow verzorgen. De fans aan voor en bovenzijde zitten achter gaas, wat de airflow niet ten goede komt maar wat ze, in tegenstelling tot fanguards, wel uit het zicht houdt en stofvorming helpt voorkomen. De voeding wordt in een apart kooitje geplaatst en niet zelf tegen de buitenzijde aangeschroefd. In plaats hiervan schroef je een bijpassend aluminium plaatje op de voeding en schuif je de voeding in zijn plek. Het aluminium plaatje bevestig je aan de kast zelf. Een voordeel hiervan is dat het mogelijk is tijdelijk, en snel, de voeding te verwijderen om ruimte te hebben in de kast.

Vergelijking en conclusie

Het doel van deze review, zoals in de introductie verwoord, is om de twee kasten te vergelijken op afwerking, gebruiksgemak en mogelijkheden. Nu moet ik toegeven dat het vergelijken van twee kasten van één merk waarschijnlijk niet tot de grootste verschillen zal leiden. Beide kasten ontlopen elkaar qua afwerking weinig; slechts de kabels aan de binnenzijde en het I/O-paneel van de Praetorian komen wat steviger over dan die van de Wavemaster, verder lijken de kasten in de afwerking gelijk te zijn. Het grootste verschil tussen de twee kasten is het uiterlijk; het geheel van de binnenkant, achterkant en manier van hanteren is gelijk. De kleine verschillen in de specificaties, één extra externe 3,5 inch-bay en een extra fan voor de Praetorian, kan voor sommigen wel de keuze bepalen, maar rechtvaardigt geen verschil in waardering. De kwaliteit van de geleverde producten is hoog; het aluminium is nergens scherp en over het gebruik van de kast is goed nagedacht, er is weinig te vinden waaraan men zich zou kunnen ergeren.

Ook qua gebruiksgemak en mogelijkheden zijn de kasten praktisch gelijk, het gemak van hanteren is aan beide kanten gelijk. Allebei de kasten hebben duidelijk dezelfde ontwerpfilosofie. De moederbordlade en de voedingkooi zijn bij beide aanwezig en zorgen voor een gemakkelijk plaatsing en verwijdering van hardware. Wat gemist kan worden zijn de railsjes waarmee sommige fabrikanten drives in de bays laten monteren. In deze twee kasten moet dat gewoon met ouderwetse schroefjes worden gedaan. De aanwezigheid van thumbscrews op alle schroefgaatjes aan de achterzijde en bij de klepjes die de ongebruikte sloten afdekken is een plus.

De kasten ontlopen elkaar weinig, een duidelijke winnaar is er niet. De Cooler Masters hebben wel duidelijke voordelen ten opzichte van een budgetkast, met name wat betreft de handelbaarheid bij het uit elkaar halen en in elkaar zetten van de computer. Bij veel kasten is het doen van een kleine aanpassing een grote klus. Binnenzijde PraetorianHet toevoegen van een harde schijf gaat nog wel, maar het vervangen van een moederbord houdt soms in dat zowel de harde schijven als de voeding moeten worden verwijderd voordat aan het moederbord kan worden begonnen. Met de Cooler Master-behuizingen worden al deze zaken een stuk gemakkelijker. De voeding en het moederbord kunnen apart en snel met thumbscrews worden losgemaakt en vanuit de achterkant worden verwijderd. Als er wat ruimte nodig is aan de voorzijde om een apparaat toe te voegen kan het moederbord een stukje worden opgeschoven zonder grote moeite. Het gebruiksgemak voor de hobbyist is dus groot. De waardering van het uiterlijk is erg persoonlijk, maar het verschil in prijs is exact wat je betaald voor het verschil in uiterlijk. Qua functies zit alles op de Praetorian, het extra bedrag betaal je voor het bijzondere uiterlijk van de Wavemaster . Beide kasten zijn mooi afgewerkt en handig in het gebruik, zeker als er regelmatig in de kast gesleuteld wordt. Al met al twee goede kasten die zeker meerdere generaties computer kunnen meemaken.

De website van Cooler Master is hier te vinden; wij willen Cooler Master Nederland bedanken voor het beschikbaar stellen van de twee behuizingen.

Reacties (26)

26
26
18
3
0
3
Wijzig sortering
Anoniem: 17598
19 april 2004 10:23
Ik heb zelf net een week een Praetorian in huis. Mooie, fijne kast en ik ben het over het algemeen eens met de review. Het had alleen ook leuk geweest als de kast ook BTX ready geweest was voor die prijs. Verder ben ik er nog niet achter hoe ik die stoffilters kan reinigen, ik kan er in ieder geval niet bij !
Het vervelende met het kopen van kasten tegenwoordig is inderdaad dat de BTX standaard eraan zit te komen zoals je zelf al aangeeft. BTX heeft echter een zodanig radicaal andere opzet dan ATX dat het onmogelijk is om deze kast BTX compatible te maken als het eerst ook een ATX kast moet zijn. Zo zit bij BTX het mobo o.a. aan de andere zijde van de kast (en als ik het goed heb zitten de pci (of later pci-express) sloten bij BTX boven de proc en het geheugen e.d.). Een BTX mobo is dus eigenlijk bijna een spiegeling van een ATX mobo (zowel in opbouw als qua plaatsing in de kast).

edit:
typo
Mooie kasten maar de mooiste kast van Coolermaster is nog wel de 710 ( http://www.tweaker.ch/reviews/atc710/index.php )
Het voordeel van die klep is dat je de vaak lelijke afgewerkte dvd en cd-rw niet ziet. Al heeft coolermaster hiervoor speciale zilveren aluminium frontjes voor.
De ATC-710 is zeker mooi, maar mijn inziens niet de beste/mooiste kast van coolermaster.

Dat is wat mij betreft de ATC-110/111 serie. Wel geheel van aluminium, met eenzelfde deur en ongeveer hetzelfde design als de 710. Helaas is de prijs ook wat hoger.

ATC-110
ATC-111
ATC-111b
Hmm, geinig dat ze hier 2.5" interne bays hebben i.p.v. 3.5" (* 786562 ocf81
Die Wavemaster lijkt wel een koffiezetapparaat man! :D :+
LOL, dat was ook het eerster waar ik aan dacht :D
Verder vind ik die praetorian er best gelikt uit zien.
Een prima concurent TO de lian-li denk ik, aangezien deze qua prijs net iets lager ligt. Al kan de qualiteit onderling natuurlijk wel verschillen.
Anoniem: 70824
19 april 2004 16:51
ik heb hier een Praetorian liggen en ik moet zeggen: hij is het geld zeker waard! lekker licht.. goeie airflow.. removable mobo tray etc.. zeker aan te raden .. en mooi O+

edit.. stupid typos :o
Goeie tekst alleen weer te weing foto's en nu ook geen grotere versies !!
nouja, vallen over het snel vieze zwart van de wavemaster is ook weer zoiets, ik bedoel die is er ook in kaal brushed aluminium hoor }>
Anoniem: 111932
19 april 2004 18:23
En laten we wel wezen...

Wat is nu de moeite om een doekje over je kast te halen. Mijn computer wil ook wel eens een aai over haar bolletje. ;)
Hmm........... zo'n removable mobo tray is wel handig maar voor de rest hou ik het mooi bij Antec kasten :Y) B-)

Gewoon Dope :P En vergeet de heerlijke stabiele voedingen niet ;)
Ik mis duidelijke binnenzijde plaatjes.. kunnen die nog geplaatst worden? Ben erg benieuwd hoe de binnenkant er uit ziet (zijaanzicht, achter aanzicht en schuin naar binnen kijkend (richting voorkant).

Leuke review verder :) misschien had je een systeem erin kunnen zetten (je 'default' systeem) met standaard fannetjes en kunnen kijken hoe warm/koud ie is/wordt :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee