Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Sony's Xperia Agent Preview

Een huisrobot om tegen te praten

06-09-2016 • 06:00

35 Linkedin

Preview

Als het aan de grote techbedrijven ligt, praten we in de toekomst met onze computers, horloges, telefoons en zelfs ons huis. Er worden momenteel enorme bedragen geïnvesteerd in de ontwikkeling van digitale assistenten die overweg kunnen met wat natural language genoemd wordt. Oftewel spraak die natuurlijk klinkt en niet werkt met een kleine reeks commando's. Microsoft heeft hiervoor Cortana, Apple heeft Siri, Google heeft Now en Amazon heeft zijn Alexa-assistent. Op de IFA kwamen we oog in oog te staan met Sony's aanvulling op dit rijtje: de Xperia Agent.

De Agent is een prototype van Sony's visie op een fysieke digitale assistent voor in je huis. Bij het ontwerp heeft Sony duidelijk gepoogd om de Agent iets menselijks te geven. Niet dat het ontwerp lijkt op een klein persoon, verre van dat, maar je kunt duidelijk een soort romp met daar bovenop een ronde kop onderscheiden. Die romp is voorzien van een beeldscherm, zodat je bijvoorbeeld kunt zien wie er belt, welke muziek opstaat, wat het weer wordt voor die dag of hoe je agenda eruitziet.

Op het koppie zit een camera, zodat de Agent kan zien met wie hij communiceert, en ook twee verticale streepjes, die fungeren als ogen. Het feit dat het 'hoofd' kan bewegen en de 'ogen' geanimeerd zijn - ze knipperen zelfs - geeft het menselijke tintje. Het is alsof een personage uit een Pixar-animatiefilm tot leven is gekomen.

Het is de bedoeling dat de Agent een centrale plek in de huiskamer krijgt, waarna je er als gebruiker door middel van je stem mee kunt communiceren. De werking is dus vergelijkbaar met Amazons Alexa en hoe Google Home moet gaan werken. Bij de demo-opstelling op de IFA werkte dat niet volledig en moest het hoofdje van de Agent ingedrukt worden om een spraakcommando te starten. Uiteindelijk moet het systeem met een 'hot word'-systeem gaan werken, waarbij de Agent wakker wordt zodra je een bepaald woord zegt.

Door de Agent met zoveel mogelijk andere apparaten te verbinden kun je hem als centrale hub laten fungeren. Omdat hij aan internet hangt, kan hij informatie voor je opzoeken en dankzij een bluetooth-verbinding met je telefoon kun je ermee bellen. In Sony's visie moet het ook mogelijk worden om via bluetooth met nog veel meer apparaten verbinding te maken.

Om dat idee wat concreter te maken had de fabrikant een opstelling gemaakt met een Xperia Agent en een op afstand bestuurbaar koffiezetapparaat. Door tegen de Agent te praten was het mogelijk om koffie te zetten en aan te geven hoe sterk de koffie moest zijn. Hoewel het duidelijk een strak geregisseerde demo was, gaf het goed weer hoe een dergelijk product in de toekomst zou kunnen werken en had het wel een futuristisch tintje.

Ook had Sony een huiskameropstelling ingericht, met een televisie en een audiosysteem en de Agent op de koffietafel. Bij de demo die door een Sony-medewerker werd uitgevoerd - we mochten er zelf helaas niet tegen babbelen - werd onder meer via de Agent een filmtrailer gestart, werden foto's op het scherm weergegeven en kon het muzieksysteem bediend worden. Opnieuw leek alles erg handig en intuïtief te werken, maar ging het duidelijk om een afgebakende demo, die door diezelfde medewerker van Sony keer op keer herhaald werd.

Daardoor bleven we na de demonstraties achter met een heleboel vragen. De Xperia Agent is een interessante proof of concept, maar we zijn niet veel wijzer geworden over de werking ervan. Hoe zal Sony bijvoorbeeld aan de 'intelligentie' komen die nodig is om de Agent zijn werk te laten doen? Zal het van de grond af ontwikkeld worden of haakt het in op diensten van Google? Dat laatste is een vermoeden dat wordt versterkt door het geluidje dat de Agent maakt en dat hetzelfde is als wat je hoort als je op een Android-telefoon een Google Now-opdracht gaat inspreken.

Verder hebben we nog geen idee hoe de Agent gaat communiceren met al die andere apparaten die Google voor ogen heeft. Bij dit soort ingewikkelde producten is het vaak niet zozeer de hardware die moeilijkheden oplevert, maar de softwarematige implementatie en compatibiliteit. De Agent moet immers met een scala aan verschillende apparaten samenwerken en daarvoor moeten er dus api's komen. En ook hier is de vraag: wil Sony die zelf ontwikkelen of wil het meeliften met iets wat al bestaat? Daarbij moet Sony fabrikanten van al die apparatuur ervan overtuigen dat de Agent de moeite waard is om te worden ondersteund en eigenlijk heb je pas een sterk verhaal als de userbase groot genoeg is.

Kortom, Sony staat aan het begin van een lang traject en het bedrijf geeft dan ook aan dat een releasedatum nog zeker niet in zicht is. Sterker nog, het is niet eens zeker of de Agent überhaupt op de markt komt. Dat alles hangt af van de vraag of Sony het voor elkaar krijgt om de Agent in de praktijk zo goed te laten werken als het van plan is.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (35)

Wijzig sortering
Grappig concept maar uit het artikel is nog niet veel informatie te halen over, zoals ook vermeld wordt, hoe het apparaat verbind met andere apparaten. Ik zet wel mijn vraagtekens bij
Bij dit soort ingewikkelde producten is het vaak niet zozeer de hardware die moeilijkheden oplevert, maar de softwarematige implementatie en compatibiliteit.
Het is juist een probleem van hardware want er zullen altijd apparaten blijven die niet via een ethernet/wifi verbinding te bereiken zijn zoals de wel bekende kaku's en consorten. Eerlijk gezegd kijk ik nog wel even de kat uit de boom. Met deze ontwikkelingen. Als het een beetje mis gaat heb je straks van allerlei fabrikanten een dergelijke 'bot' die alleen maar kan communiceren met apparaten van die fabrikant of waar die fabrikant contracten voor heeft afgesloten. En als je helemaal pech hebt is dat ook nog alleen voor nieuwe apparaten.

En daar zit de gemiddelde consument denk ik niet op te wachten om zijn hele huisraad te moeten vervangen om deze gimmick, want dat is het in feite, te introduceren. Dan zijn projecten als domoticz of Homey toch iets verder.
Laten we hopen dat IEEE of een dergelijke organisatie daar een stokje voor gaat steken. Gelukkig kunnen bijvoorbeeld alle telefoons, laptops, access points etc. etc. prima overweg middels 802.11. Een standaard voor iets als dit is naar mijn idee dan ook een kwestie van tijd.
Bij een huisrobot denk ik toch meer aan een robot die stofzuigt de was kan doen de keuken opruimt de vaat etc, dit is meer een veredelde afstandsbediening.
ja, eentje zoals deze bijvoorbeeld :)
Yep. Maar als centrale hub kan ie mogelijk straks wel je robotstofzuiger aansturen, de vaatwasser in de gaten houden, de wasmachine monitoren en de voorraad in de koelkast bijhouden of online boodschappen bestellen als iets op raakt.
Ik kan uiteraard niet veranderen waar jij aan denkt bij de term huisrobot, maar wat jij beschrijft is een huishoudrobot ;-)

hier gaat het inderdaad om een veredelde afstandsbediening, maar wel een in huisrobot vorm ;-)
Bij een huisrobot denk ik aan Sir Killalot of Mathilda :P
Ik aan Agnieszka, mijn kuisvrouw.
zoals hierboven al aangestipt; dat is een huishoudrobot, geen huisrobot. Verschil tussen schoonmaakster en butler, zeg maar.
Want je moet even benadrukken dat je schoonmaakster Pools is?
Hoewel je in essentie gelijk hebt, volg ik dit soort ontwikkelingen (net zoals die van Robohon) met interesse. Voorlopig veel te duur en nog niet goed genoeg, maar op termijn zie ik er zeker potentie in. Niet eens zozeer voor mijzelf, maar wel voor mensen als mijn moeder. Zij is slechtziend en zal ook steeds slechter gaan zien, dat staat helaas vast.
Buiten lezen en andere kleine details kan ze nu nog goed functioneren thuis, al dan niet met hulp van mijn vader. Maar op termijn wordt dat minder, en mijn vader is ook niet altijd thuis. Als ze dan een dergelijke assistent heeft die haar met alledaagse dingen kan helpen scheelt dat een boel. Denk aan:
- Bel Pietje
- Wat zijn mijn afspraken deze week?
- Zet de verwarming een graadje hoger
- Lees de WhatsApp berichten voor en toon de foto's/videos op de TV (en dicteer een antwoord)
- Reserveer een taxi
- Zet eens wat muziek op

En op de lange termijn misschien de voorraadkast/koelkast in de gaten houden en automatisch (na goedkeuring) een bestelling bij de supermarkt plaatsen. Of de robotstofzuiger opdracht geven om aan het werk te gaan, dat soort dingen.
Het maakt mensen zoals mijn moeder dan een stuk onafhankelijker van hulp, en daar zou ze gegarandeerd blij van worden.
Leuk concept! Perfect voor een luie student als ik. Iemand die 's ochtends mijn koffie zet, mijn agenda doorneemt, wat muziek draait voordat hij het NOS journaal aanzet en de appjes van mijn vriendin beantwoordt met de gewoonlijk kleffe reacties.
Kom maar door met dit soort ontwikkelingen!
Haha, je laatste zin is grappig maar ook enigszins beangstigend. Ik moet er niet aan denken dat wij als mensheid daar naartoe gaan, persoonlijke interactie met elkaar verliezen. Doet mij een klein beetje denken aan de mensen op het schip van de film wall-e. En zeg nou zelf, vroeger moest je na het eten 300 mensen bellen om te vertellen wat je gegeten had, nu plaats je een foto op Facebook. Dit laatste is natuurlijk niet serieus bedoeld maar meer als een schets voor mijn punt....;-)
Wat je nodig lijkt te hebben, is het volgende project: https://github.com/NARKOZ/hacker-scripts

Ontopic: Op zich een leuk concept, maar zoals ze gelukkig zelf doorhebben is er behoorlijk wat werk aan de winkel eer dat dit goed werkt. Ben benieuwd of ze het voor elkaar gaan krijgen en tegen welke prijs. Wel handig dat ze dus hoogstwaarschijnlijk gebruik maken van Google diensten aangezien deze al een stuk verder zijn en eventueel ook makkelijk bij te houden zijn, waardoor je niet na een half jaar al achter loopt.
Zal het van de grond af ontwikkeld worden of haakt het in op diensten van Google? Dat laatste is een vermoeden dat wordt versterkt door het geluidje dat de Agent maakt en dat hetzelfde is als wat je hoort als je op een Android-telefoon een Google Now-opdracht gaat inspreken.
Dat apparaat zou wel eens Android kunnen draaien. Een vaste camera en microfoon in de huiskamer, met een verplichte externe verbinding. Waar hebben wij dat eerder gehoord?

Naast het privacy risico zijn dit soort producten niet duurzaam. In het geschetste scenario is de Agent vergelijkbaar met een 'Smart' TV: als één van de afhankelijke partijen ermee stopt, dan werkt de gekoppelde dienst niet meer. Zie bijvoorbeeld Skype. Als Google een API wijziging doet en Sony geeft geen updates meer uit, dan is het plots over met het 'slimme' apparaat.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 september 2016 09:44]

De aanwezige productmanager van Sony Japan wilde vrijwel niets kwijt over dit ding, maar hij wilde wel vertellen dat de Agent iig geen Android draait :)
Lijkt me top om een goed werkend product te zien. Maar tot nu toe zijn ze allemaal het niet waard om te kopen. Elk product heeft net een feature wat de ander niet heeft.

Homey (de connectie mogelijkheden)
Jibo (de design + interactie)
Alexa (de spraak recognitie)

Als deze drie in een zouden gaan dan zou er pas een super mooi product uit kunnen komen.
Alexa, Echo bedoel je? :+
Leuk ding. Ik heb de Alexa (Amazon Echo Dot) thuis staan. Gebruik het ding alleen nog om mijn agenda mee te beheren (afspraken toevoegen of afspraken uitlezen) en om de Philips Hue lampen mee te bedienen. Af en toe gebruik ik Alexa om muziek af te spelen van bijvoorbeeld Pandora. Zou ik de TV willen bedienen heb ik weer een Logitech Harmony achtig device nodig.
Ik zie de potentie er wel in. En ook al gebruik ik de Alexa voor weinig dingen, de prijs was relatief laag, en dat maakt het een leuk en interessant product.
Dit apparaat van Sony ziet er dan weer een stuk gelikter uit!! Maar juist de uiterlijke kenmerken zijn de gimmicks waar je niks mee doet. Blijft een op afstand bedienbaar apparaat.
op zijn romp kan hij mijn agenda afbeelden... nog een extra 'stressbringer' dus, zien wie er belt: not interested, dat hoor ik wel als ik opneem, zien welk liedje speelt; meestal hoor je dat ook gewoon, tijd voor coffee-break: meestal voel ik dat gewoon... video/muziek starten: heb ik afstandsbediening voor...

niet dat ik dit ding compleet wil afbreken, ik hou van de technologie, vooral bepaalde robots die je kan inzetten als mobiele geautomatiseerde binnenhuisbewaking (vooringestelde route door het huis, camera, bewegingsdetector, alarm slaan via je smartphone waar je ook bent) vind ik heel interessant maar de andere gimmicks vind ik persoonlijk vooral... opvulling van mogelijkheden, om niet geheel overbodig te zijn.

[Reactie gewijzigd door YourMom op 6 september 2016 08:44]

Ik vind laten zien wie er belt toch een feature die een stuk praktischer is dan een mobiele binnenhuisbewakingsrobot. Dat lijkt me een vrij exotische, en nodeloos ingewikkelde feature. Maar voor beide bestaan al betere oplossingen (een gewone saaie bewegingssensor en de telefoon zelf). De killer toepassing heb ik nog niet gezien.
het is afhankelijk van iemands persoonlijke wensen/noden idd... maar binnenhuisbewaking door robot is totaal niet exotisch of ingewikkeld... sommige speelgoedrobots doen dit al. ik kan niet op de naam van het dingetje komen en het is al enkele jaren oud maar ik geloof dat Wowwee een robot heeft met deze functie. of het goed werkt weet ik niet maar het concept is totaal niet ingewikkeld; bewegings/geluidsdetector, infraroodcamera nog wat navigatiesensoren, programmeerbare route en WIFI voor het communiceren van en naar je smartphone.
Dat is jouw mening.

Mijn mening is dat ik dit fantastisch vind. Een interctieve companion apparaat waarmee je straks je domotica kan aansturen. Dit is de toekomst, speciaal in de ouderenzorg zie ik enorme kansen.

Echt een indrukwekkend apparaatje.
i.s.m. domotica kan het inderdaad zijn nut hebben, ik breek het ook totaal niet af, ik vind het voorlopig gewoon (nog) niet interessant genoeg... dat het een toekomst heeft betwijfel ik niet.
1 woord:
Hebben!
Ik vind het wel wat, een vrolijk robotje in huis.
Ben benieuwd als hij ooit echt zal uitkomen !
Komt ie ook met een GLaDOS of Wheatley skin?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee