Als het aan de grote techbedrijven ligt, praten we in de toekomst met onze computers, horloges, telefoons en zelfs ons huis. Er worden momenteel enorme bedragen geïnvesteerd in de ontwikkeling van digitale assistenten die overweg kunnen met wat natural language genoemd wordt. Oftewel spraak die natuurlijk klinkt en niet werkt met een kleine reeks commando's. Microsoft heeft hiervoor Cortana, Apple heeft Siri, Google heeft Now en Amazon heeft zijn Alexa-assistent. Op de IFA kwamen we oog in oog te staan met Sony's aanvulling op dit rijtje: de Xperia Agent.
De Agent is een prototype van Sony's visie op een fysieke digitale assistent voor in je huis. Bij het ontwerp heeft Sony duidelijk gepoogd om de Agent iets menselijks te geven. Niet dat het ontwerp lijkt op een klein persoon, verre van dat, maar je kunt duidelijk een soort romp met daar bovenop een ronde kop onderscheiden. Die romp is voorzien van een beeldscherm, zodat je bijvoorbeeld kunt zien wie er belt, welke muziek opstaat, wat het weer wordt voor die dag of hoe je agenda eruitziet.
Op het koppie zit een camera, zodat de Agent kan zien met wie hij communiceert, en ook twee verticale streepjes, die fungeren als ogen. Het feit dat het 'hoofd' kan bewegen en de 'ogen' geanimeerd zijn - ze knipperen zelfs - geeft het menselijke tintje. Het is alsof een personage uit een Pixar-animatiefilm tot leven is gekomen.
Het is de bedoeling dat de Agent een centrale plek in de huiskamer krijgt, waarna je er als gebruiker door middel van je stem mee kunt communiceren. De werking is dus vergelijkbaar met Amazons Alexa en hoe Google Home moet gaan werken. Bij de demo-opstelling op de IFA werkte dat niet volledig en moest het hoofdje van de Agent ingedrukt worden om een spraakcommando te starten. Uiteindelijk moet het systeem met een 'hot word'-systeem gaan werken, waarbij de Agent wakker wordt zodra je een bepaald woord zegt.
Door de Agent met zoveel mogelijk andere apparaten te verbinden kun je hem als centrale hub laten fungeren. Omdat hij aan internet hangt, kan hij informatie voor je opzoeken en dankzij een bluetooth-verbinding met je telefoon kun je ermee bellen. In Sony's visie moet het ook mogelijk worden om via bluetooth met nog veel meer apparaten verbinding te maken.
Om dat idee wat concreter te maken had de fabrikant een opstelling gemaakt met een Xperia Agent en een op afstand bestuurbaar koffiezetapparaat. Door tegen de Agent te praten was het mogelijk om koffie te zetten en aan te geven hoe sterk de koffie moest zijn. Hoewel het duidelijk een strak geregisseerde demo was, gaf het goed weer hoe een dergelijk product in de toekomst zou kunnen werken en had het wel een futuristisch tintje.
Ook had Sony een huiskameropstelling ingericht, met een televisie en een audiosysteem en de Agent op de koffietafel. Bij de demo die door een Sony-medewerker werd uitgevoerd - we mochten er zelf helaas niet tegen babbelen - werd onder meer via de Agent een filmtrailer gestart, werden foto's op het scherm weergegeven en kon het muzieksysteem bediend worden. Opnieuw leek alles erg handig en intuïtief te werken, maar ging het duidelijk om een afgebakende demo, die door diezelfde medewerker van Sony keer op keer herhaald werd.
Daardoor bleven we na de demonstraties achter met een heleboel vragen. De Xperia Agent is een interessante proof of concept, maar we zijn niet veel wijzer geworden over de werking ervan. Hoe zal Sony bijvoorbeeld aan de 'intelligentie' komen die nodig is om de Agent zijn werk te laten doen? Zal het van de grond af ontwikkeld worden of haakt het in op diensten van Google? Dat laatste is een vermoeden dat wordt versterkt door het geluidje dat de Agent maakt en dat hetzelfde is als wat je hoort als je op een Android-telefoon een Google Now-opdracht gaat inspreken.
Verder hebben we nog geen idee hoe de Agent gaat communiceren met al die andere apparaten die Google voor ogen heeft. Bij dit soort ingewikkelde producten is het vaak niet zozeer de hardware die moeilijkheden oplevert, maar de softwarematige implementatie en compatibiliteit. De Agent moet immers met een scala aan verschillende apparaten samenwerken en daarvoor moeten er dus api's komen. En ook hier is de vraag: wil Sony die zelf ontwikkelen of wil het meeliften met iets wat al bestaat? Daarbij moet Sony fabrikanten van al die apparatuur ervan overtuigen dat de Agent de moeite waard is om te worden ondersteund en eigenlijk heb je pas een sterk verhaal als de userbase groot genoeg is.
Kortom, Sony staat aan het begin van een lang traject en het bedrijf geeft dan ook aan dat een releasedatum nog zeker niet in zicht is. Sterker nog, het is niet eens zeker of de Agent überhaupt op de markt komt. Dat alles hangt af van de vraag of Sony het voor elkaar krijgt om de Agent in de praktijk zo goed te laten werken als het van plan is.