Door Sim Kranenburg

LG 55UH770V Review

Contrast tussen beeld en geluid

13-06-2016 • 06:00

108

Singlepage-opmaak

WebOS 3 en mediaspeler

Dit modeljaar zijn de televisies van LG voorzien van versie 3 van webOS, waarin een paar kleine wijzigingen ten opzichte van de vorige versie zijn aangebracht. Na het drukken op de homeknop krijg je nog altijd een horizontale balk met daarop kaarten te zien die alles wat je op de tv kunt bekijken, representeren, zoals apps, externe ingangen en live-tv. De manier waarop je de kaarten kunt ordenen, werkt nu wat intuïtiever. Je hoeft namelijk niet langer boven een kaart te 'hoveren', maar je kunt nu op een potlood klikken om in de bewerkingsmodus te komen.

WebOS 3

Ook hoef je niet langer naar links te navigeren om bij de onlangs gebruikte kaarten te komen, maar kun je de homeknop lang ingedrukt houden. Als je nu naar links navigeert, kom je bij My Channels, waar je favoriete kanalen kunnen worden vastgepind. In de vorige versie van webOS kon je er maximaal acht opslaan, maar nu is dat maximum verhoogd naar twintig.

WebOS 3

De opvallendste, en minst positieve, wijziging aan het homescreen is dat er nu prominent reclame en aanbevelingen van LG worden getoond. In ons geval kregen we voornamelijk Netflix-reclame te zien. Een nieuwe toevoeging is de mogelijkheid om twee beelden naast elkaar te tonen, waarbij je voor het tweede beeld aangewezen bent op een externe bron. Het is dus niet mogelijk om twee televisiekanalen tegelijk te bekijken.

Een andere nieuwe functie is Focuszoom, waarmee je een deel van het beeld kunt aanwijzen dat vergroot weergegeven moet worden. Hiervoor is een speciale knop op de afstandsbediening gemaakt. Ook nieuw is de mogelijkheid om in ondersteunde apps, zoals YouTube en Netflix, op je mobiele apparaat een video uit te kiezen die vervolgens door de app op de tv wordt afgespeeld. Dit is natuurlijk afgekeken van Googles cast-functie, maar het werkt voor een eigen protocol, waardoor het aantal apps dat deze functie ondersteunt, laag is.

WebOS 3

De menu's zijn hetzelfde vormgegeven als bij voorgaande versies, alleen maakt LG niet langer gebruik van zwarte letters op een lichte achtergrond, maar van witte op een donkere, waardoor ze er wat rustiger uitzien. Waar de webOS-mascotte Beanbird eerder alleen tijdens de initiële installatie te zien was, duikt het vogeltje nu op meer plaatsen op. Zo is het te zien in de uitleg van verschillende menu's en kun je nu een aanwijspijl instellen die er uitziet als Beanbird.

Mediaspeler

Niet-ondersteunde functie in dit bestandDe ingebouwde mediaspeler kun je gebruiken om foto's, video's en muziek af te spelen vanaf een usb-apparaat of vanaf je netwerk door middel van dlna. De belangrijkste bestandsformaten worden allemaal keurig ondersteund en ook ondertitels worden correct weergegeven, waarbij het mogelijk is om de grootte en positie naar eigen inzicht aan te passen. Helaas liepen we tegen problemen aan bij het afspelen van testbestanden via onze Netgear ReadyNAS, want bij veel bestanden was het niet mogelijk om door een videobestand te navigeren en werden we geconfronteerd met de melding: 'Niet-ondersteunde functie in dit bestand'.