Door Wouter Tinus

IDF 2004 dag 1: keynote Intel CEO Craig Barrett

18-02-2004 • 14:29

4 Linkedin

Keynote speech van Intel CEO Craig Barrett

Intel CEO Graig Barrett aankondigingNa een korte inleiding door CTO Pat Gelsinger, die het aanwezige publiek - 5000 mensen uit 50 landen van 5 continenten - uitlegde dat dit IDF twee thema's bestrijkt: Systems en Solutions. Voor ontwikkelaars en pers wordt op dit IDF onderscheid gemaakt tussen de nieuwe technieken en componenten - voor Intel eigenlijk 'eindproducten'- enerzijds en de mogelijke toepassingen van deze technieken in bedrijfssituaties, systemen en gebruiksartikelen anderzijds. Het thema voor Systems is: "Converging Technologies, Growing Oppurtunities", terwijl Solutions van start gaat met de slogan: "Extending Enterprise IT with Mobility". Gelsinger riep tenslotte Intels CEO ten tonele waarna afbeeldingen van een nog jonge Craig zich op het podium transformeerden tot de echte, oudere Barrett - aangekondigd als 'Dr. T.' (Transformation).

* Digital Transformation

"Transformation happens everywhere", zegt Barrett: "In business, at home". Hij constateert een trend waarin wereldwijd nieuwe markten worden aangeboord en hoe digitale techniek steeds meer aspecten van ons leven en verschillende takken van de wetenschap beïnvloedt. "Mensen hebben door dat technologie en IT nodig zijn om concurrerend te kunnen zijn, waardoor overheden en bedrijven steeds meer gaan investeren". Barrett ziet een economisch herstel voor de sector. Als een voorbeeld van deze trend wordt een ontwikkelingstraject van Ford genoemd. Ford wilde voor zijn 100-jarig jubileum de Ford GT opnieuw gaan bouwen. Het ontwikkelingstraject is door toepassing van IT-mogelijkheden verkort van 4 jaar naar 22 maanden.

Er worden op dit moment recordhoeveelheden processors verkocht, aldus Barrett. Hoe gaat Intel er voor zorgen dat dat zo blijft? Het is een spannende tijd en Intel denkt daarin heel succesvol te gaan zijn. Door het werkterrein uit te breiden naar nieuwe technologische gebieden, 'opportunities', zoals silicium photonics en LCOS (displays) bijvoorbeeld. De link wordt gemaakt met het creëeren van ruimte; Stephen Hawking komt aan het woord in een video. Hij gebruikt Cosmos, een Altix 3000 Itanium 2-supercomputer en daarmee 152 processors voor zijn onderzoek. Hawking grapt dat het er eigenlijk 153 zijn, want zijn elektrische rolstoel heeft ook een 'Intel inside' .

Een ander grappig voorbeeld van Itanium 2-toepassing wordt gedaan door DARPA. Men doet mee aan een wedstrijd voor onbemande computergestuurde voertuigen die 210 mijl door de woestijn tussen Los Angeles en Las Vegas gaan rijden. De hoofdprijs is 1 miljoen dollar. Men heeft een Hummer omgebouwd en voorzien van drie dual Xeon-systemen en een quad Itanium-systeem, om gegevens van de gemonteerde lightar (laserscanners) en radar te verwerken tot geometrische data. Op 13 maart wordt de race gehouden.

Na het aanhalen van 'opportunities' volgt de 'convergence', het samenkomen van computing, communication en content, allen onderhevig aan 'Moore's law'. In plaats van chips levert Intel steeds meer complete oplossingen. Om succesvol te zijn moet er niet slechts een chip zijn, maar ook software, applicaties, referentie-ontwerpen, ondersteuning van partners, et cetera. "Het wordt een steeds grotere uitdaging om een dergelijk 'ecosysteem' te bouwen."

* Nieuwe technologieën

Voor enterprises is de Itanium nummer 1 op het gebied van performance. Er zijn 110.000 stuks verkocht en in 2004 verwacht Barrett er een dubbele hoeveelheid van te gaan verkopen. Het Itanium-platform zal worden uitgebreid met voorzieningen zoals Power management (regulering van vermogensverbruik), PCI Express, meer cache en later ook met dual en multi cores. Er zijn inmiddels duizend applicaties beschikbaar en ondersteuning vanuit 50 OEM's. Er zit nog steeds kracht in de architectuur die volledig is ontworpen voor high-end en RAS (Reliability, Availability, Servicability). Morgan Stanley bijvoorbeeld, een handelsfirma in aandelen, gebruikt Itanium-systemen en verricht inmiddels 4x zoveel transacties, tegen 80 procent lagere kosten. Er is veel rekenkracht nodig voor risk management en simulaties. Belangrijke eisen zijn snelheid, schaalbaarheid, en lage bedrijfskosten. Het bedrijf stapte daarom over van RISC naar IA64. Hun bevindingen over serverprocessortoepassingen:

 • General purpose => Xeon
 • Simulations => Itanium, vanwege snelle floating point calculaties (2,5x zo snel geworden) en geheugenbandbreedte
 • Database => Itanium, vanwege grote cache (3-10x zo snel geworden)

Dan komt Barrett met het verhaal waar menigeen naar uitkeek: de nieuwe op 90nm gebakken serverprocessor Xeon met Nocona-core zal in het tweede kwartaal uitkomen en de nodige nieuwe technieken hanteren: PCI Express, Power management, SSE3 en DDR2-ondersteuning. De FSB wordt opgeschroefd van 533MHz naar 800MHz en - last but not least - Intel 64-bit Extension Technology meekrijgen. Barrett vervolgt dat een dergelijk 'ecosystem' voldoende support nodig heeft. "We werken al tien jaar met Microsoft aan 64-bit voor Itanium en nu ook voor Xeon." Waarop Microsofts Steve 'monkeydance' Balmer voorbij komt: "I'm super excited!" Drie jaar geleden kwam Windows voor IA-64 uit en twee jaar geleden een vernieuwde versie. In april 2003 werden verschillende wereldrecords gebroken met Windows Server 2003 voor IA-64. De nieuwe 64-bit-extensies voor IA32 van Intel werken zoals AMD64: goede performance in 64-bit én in 32-bit met x86. De Xeons met 64-bit extensies zullen draaien op Windows XP for 64-Bit Extended Systems, net als de Opteron en Athlon 64 zullen doen.

Na de release van Xeon Nocona voor dual-processing in het tweede kwartaal, krijgt halverwege het jaar de Pentium 'Prescott' (single processing) dezelfde extensies en zal 64-bit bij Intel ook de desktop- en consumentenmarkt betreden. Begin 2005 tenslotte zal ook de dan te verschijnen Xeon MP 'Potomac' hiervan voorzien zijn. Vervolgens werd een Dell demonstratiesysteem op de bühne onthuld, waarin Xeon Nocona's aan het werk zijn. Er werden geen benchmarks gedraaid, maar men demonstreerde een ontwerpapplicatie waarmee vliegtuigen worden ontworpen. Intels aankondiging van de 64-bit Extentions Technology is op deze pagina te vinden.

* Clients en Digital Home

De 'Digital Home' is onzettend belangrijk voor Intel en ook hier vinden transformaties plaats. Het gaat hier om het samenkomen van ondermeer muziek, video en afbeeldingen. Voorop staat dat dit toegankelijk moet worden. Apparatuur moet kunnen samenwerken, er is dus ook hier een 'ecosysteem' nodig. Dit zal bestaan uit een netwerk, makkelijk en draadloos. Belangrijk onderdeel van de Digital Home strategie zijn Entertainment PC's. Deze zullen ondermeer worden uitgerust met Pentium Prescott-processors die uitblinken in het verwerken van multimedia. Dan volgt een demonstratie van Wireless USB. De techniek biedt een transfer rate van 480 megabit op een afstand van twee meter. Een digitale camera kan zo vice versa met de pc communiceren; Plug and Play. Wireless USB zal een nieuwe generatie apparaten mogelijk maken die makkelijk in het gebruik is en past binnen het Digital Home concept.

Zo wordt er ook een nieuw telefoonconcept getoond, werkend met 3g, 4g, 802.11 en WiMax. Dit concept maakt nieuwe toepassingen mogelijk voor bijvoorbeeld de muziekindustrie, in tegenstelling tot de negatieve impact die Kazaa, Napster en consorte hadden. Virgin Megastore ziet de trend verschuiven naar downloaden van mp3 in plaats van het kopen van cd's. Men demonstreert een HP 5550 PDA (Intel Xscale-processor en WiFi) plus een barcodescanner, zodat mensen de streepjecode van een cd in de winkel kunnen scannen en dan meteen previews kunnen luisteren. Het systeem kan ook je muzikale smaak 'leren' en zo advies geven voor nieuwe cd's of muzieknummers. Nog leuker: je maakt met je telefoon een foto van een barcode (bijv. in een blad of op een poster op straat) en de album-info wordt naar je toegestuurd. Dan kun je previews streamen en als deze bevalt meteen het complete nummer aanschaffen. Ideaal voor impulsaankopers . De telefoon heeft Intel al klaarliggen: een tri-band gsm met 802.11 (WiFi), 1,3 megapixel camera, bluetooth, pc-quality sound, Xscale met Wireless MMX. Ontworpen met een minimaal vermogensverbruik voor multimedia.

Het volgende nieuwtje wat getoond wordt, is een next-generation laptop voorzien van de 90nm Dothan-processor op het Sonora platform. Uitgerust met een 16:9 TFT-scherm, een camera, geïntegreerde microfoons voor VoIP en een tweede LCD-scherm aan de bovenkant zodat je bijvoorbeeld kunt zien of je e-mail hebt zonder het ding open te hoeven klappen. Ook kan een biometrische beveiliging worden toegepast, met een vingerafdrukscanner.

Barrett ging ook nog in op de situatie waarin de IT-markt en Intel zich bevinden. De IT-markt is wereldwijd twee biljoen dollar waard (tweeduizend miljard). Dat is 6,6 procent van de wereldeconomie; het aandeel van hardware daarin is 30 procent, telecom is 39 procent en de softwaremarkt neemt 31 procent voor zijn rekening. Er zijn volgens Barrett genoeg gebieden waar technologie nog niet is doorgedrongen en mogelijkheden zijn om te groeien. Ondanks een moeilijke periode besteedde Intel 50 procent meer aan R&D dan in 1999; 5 miljard dollar in 2003. R&D in productietechnologie op 65nm maakt het nu mogelijk om 10 miljoen transistors op een oppervlakte ter grootte van een punt van een balpen te plaatsen. Daar blijft het niet bij en Intel gaat stug door met deze ontwikkeling. Deze productietechniek zal steeds breder en breder worden ingezet, zoals bij silicon photonics, LCOS, et cetera.

Wo 22:24 - We vervolgen onze verslaggeving van het IDF met reportages over nieuwe koeloplossingen voor de Pentium 4, demonstraties van 2,5 inch Serial Attached SCSI-schijven en foto's van de XDR DRAM-technologie van Rambus.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (4)

Wijzig sortering
Het concept van die barcodes in een blad met je telefoon scannen en dan streaming previews binnenkrijgen is wel erg gaaf. Er moet echter zoveel veranderen voordat zulke dingen daadwerkelijk actueel zijn (die bladen moeten massaal investeren in infrastructuur terwijl management daar waarschijnlijk nu nog niet eens doorheeft dat dat soort dingen uberhaupt zouden kunnen) dat het misschien een beetje te positief van Intel is om te suggereren dat, omdat de technologie er binnenkort is, de diensten er ook zullen zijn.

Verder is het enige echte nieuws natuurlijk de aankondiging van IA32E. Laten we hopen dat de kleine uitbreidingen van Intel van een SSE-achtige aard zijn en niet alsnog voor een scheuring gaan zorgen in de software support voor de AMD64 en IA32E-platformen. Een introductie in het tweede kwartaal is dermate vroeg dat AMD nog allesbehalve klaar is om zo'n strijd met Intel te moeten voeren. Daarentegen ziet Intel ook wel in dat ze waarschijnlijk met een uniform x86-64 platform veel meer kunnen bereiken (anders zouden ze nu al niet inzetten op een compatible platform!)

Opvallend vind ik wel dat Barrett eerst een groot succesverhaal gaat ophangen over de IA-64 om vervolgens als "simpele" feature de 64-bit extensies van de Xeon erbij te halen. Dit geeft in ieder geval aan dat Intel nog niet bereid is om het IA-64 verhaal op te geven.

Wat ik wel zou willen weten (van Wouter, als'ie dit leest) is hoe Barrett de compatibiliteit met AMD64 heeft verwoord. Noemde hij AMD bij naam? :)
terwijl management daar waarschijnlijk nu nog niet eens doorheeft dat dat soort dingen uberhaupt zouden kunnen) dat het misschien een beetje te positief van Intel is om te suggereren dat, omdat de technologie er binnenkort is, de diensten er ook zullen zijn.
Dit soort congressen zijn er natuurlijk ondermeer om o.a. de fabrikanten en bedenkers van toepassingen te laten zien wat er mogelijk is (al worden die natuurlijk ook buiten dit soort feesten er bij betrokken en geïnformeerd). Zo ook die telefoon van Intel; dat is eigenlijk meer een soort voorzet van 'kijk, zo zou het kunnen, en het werkt'; een soort reference design. De bedoeling is dat anderen die voorzet dan zien aankomen en gaan inkoppen, zodat intel uiteindelijk zijn afzetmarkt heeft.
Wat ik wel zou willen weten (van Wouter, als'ie dit leest) is hoe Barrett de compatibiliteit met AMD64 heeft verwoord. Noemde hij AMD bij naam?
Eigenlijk was dat wel opvallend, hij heeft dat namelijk gewoon helemaal niet verkondigd. Ook Steve Balmer was waarschijnlijk opgedragen om het woord "AMD" niet in de mond te nemen, want het was gewoon helemaal nergens te bespeuren (nouja, ze stonden wel op strategische plekken rond het Moscone gratis t-shirts en flesjes water uit te delen :P).

Maar even serieus: de enige manier waarop je kon opmaken dat het AMD64-compatible is, is dat het werkt met dezelfde "Windows for 64-Bit Extended Systems" die Microsoft voor Opteron / Athlon 64 heeft ontwikkeld. Later bleek dat het ook al ondersteund werd door Red Hat en SuSE, en vooral in open source kun je moeilijk een afwijkende architectuur verborgen gehouden tot de formele introductie ;).
Q9: Is it possible to write software that will run on Intel's processors with 64-bit extension technology, and AMD's 64-bit capable processors?
A9: With both companies designing entirely different architectures, the question is whether the operating system and software ported to each processor will run on the other processor, and the answer is yes in most cases. However, Intel processors support additional features, like the SSE3 instructions and Hyper-Threading Technology, which are not supported on non-Intel platforms. As such, we believe developers will achieve maximum performance and stability by designing specifically for Intel architectures and by taking advantage of Intel's breadth of software tools and enabling services.

*Other names and brands may be claimed as the property of others.
Uit de 64-bit extension technology FAQ

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee