Een compleet netwerk van computers en andere 'slimme' apparaten moeten het wonen in de toekomst een stuk aangenamer maken. De interface bestaat veelal uit een LCD-touchscreen, eventueel draadloos en draagbaar. In Living Tomorrow zijn er geen aparte kamers ingericht, maar lopen de ruimtes in elkaar over. Het klimaat wordt centraal geregeld. Om het woongedeelte in Living Tomorrow aan te sturen zijn racks met computers aanwezig; wel even iets anders dan de traditionele meterkast.
Entree
De vernieuwingen in het huis beginnen al bij de voordeur. Virtuele portier Fempke controleert met een chip wie er het huis binnenkomt of verlaat. Op het scherm kun je eventueel berichten achterlaten voor personen die niet thuis zijn.

In de toekomst zullen meer en meer boodschappen aan huis bezorgd worden. Elk pakket zal worden uitgerust met een RFID-tag. De postbode krijgt een PDA mee die kan communiceren met Fempke. Als zij een pakketje verwacht, zal ze de postbode toegang verschaffen tot de doorgeefluikjes (zie foto). In de compartimenten zit een chiplezer die checkt of het correcte pakketje geplaatst is. Is dat het geval, dan gaat Fempke over tot de elektronische betaling.
Een kind kan de was doen
Robijntje de beer neemt de was voor z’n rekening. Net zoals de bezorgpakketten zullen alle kledingstukken worden voorzien van een RFID-tag. In deze chip zitten de wasvoorschriften en karakteristieken van de kleding opgeslagen. Een uitleesapparaat in de Bosch-wasmachine detecteert welke kledingstukken in de trommel belanden. De gegevens worden doorgegeven aan de computer, die waarschuwt voor conflicterende kleding. Dit betekent dat je zelf niet meer hoeft na te denken of je een knalroze t-shirt bij een stel witte lakens in de was doet. Robijn waarschuwt je toch wel.


Als de trommel eenmaal dicht zit, wordt er automatisch een optimaal wasprogramma samengesteld. Via een touchscreen kun je wijzigingen aan het programma maken, alvorens op Start te drukken. De computer stelt het ideale wasmiddel samen uit een aantal verschillende cartridges, die bijvoorbeeld basismiddel, wasverzachter of parfum bevatten.

Na het wassen kan de was in de wasdroger gestopt worden. Buiten een rekje om wollen truien omheen te wikkelen zodat die ook gedroogd kunnen worden was er niet veel vernieuwends te vinden aan deze machine. Net als de wasmachine was de droger op een verhoging geplaatst om gemakkelijker kleding te laden en te lossen.
Overhemden strijken een lastig klusje? Als het business-shirt eenmaal gedroogd is, verzorgt een nieuw apparaat van Bosch dit karwei. De ShirtMaster blaast enkele minuten hete lucht door het overhemd heen, waarna het shirt kreukvrij van het apparaat losgemaakt kan worden.

De keuken
Nederland kookt traditioneel veel op gas. Ook in de toekomst zal dit volgens keukenapparatuurfabrikant ATAG nog zo zijn. Alle kookspullen zijn ondergebracht in één kookeiland. Met Philips en Douwe Egberts als deelnemers aan het Living Tomorrow-project vinden we in de keuken natuurlijk ook een Senseo-apparaat. De getoonde afzuigkap heeft een telescopische constructie en kan naar beneden worden geschoven om het kookgerei en bakluchten na het koken aan het oog en de neus te ontrekken. 'Opgeruimd staat netjes'. Het keukenmeubilair is verdeeld in een actief gedeelte voor de snelle hap of ontbijt, en een passiever ingericht gedeelte voor relaxed tafelen.

In navolging van LG, laat ook ATAG een koelkast met ingebouwde LCD zien. De voorraad kan worden bekeken zonder ook maar een deur open te hoeven doen. Desgewenst worden via internet de opgeraakte levensmiddelen besteld bij de thuisbezorgende grootgrutter.
