Door Jack Leenders

Living Tomorrow Amsterdam: niet morgen maar nu

En dan ook nog dit...

Voor de inwendige mens werd goed gezorgd en dat zal ook morgen nog het geval zijn. Er is in Living Tomorrow een aardige lunchroom aanwezig met een nette catering en achterin een heuse Future Pub. De Future Pub maakt ook deel uit van het project en is verzorgd door biermerk Dommelsch, onderdeel van de in België gezetelde brouwer Interbrew. Ook hier is het design en LCD's wat de klok slaat, die laatsten tevens als vervanging van de traditionele lichtbakken en reclameborden. In de Future Pub staan verschillende bieren naast elkaar gepresenteerd, aangevuld met speciaal bieren. "De klant kiest het bier dat bij zijn stemming past", stelt Dommelsch. Er zijn drie tapzuilen: een voor Dommelsch bier, met een LCD waarop productfilms en commercials worden vertoond, een voor 'Hertog Jan' met een temperatuur-indicator, en tot slot een frosted tapzuil als gimmick voor Hoegaarden Witbier.

Op de bar staat een open Ice Chest met longneckflessen Dommelsch Ice. Voor ieder bier zijn er eigen merkglazen. Het stapelbare bierglas Amsterdammertje ontbreekt ook niet. Een primeur was de introductie van Dommelsch Ice in PET-flessen, als antwoord op een vraag naar dergelijke verpakkingen voor evenementen waar glas niet gebruikt mag worden. Onder het gebouw van Living Tomorrow liggen de biertanks die - volgens Dommelsch - als eersten ter wereld zijn uitgerust met een telemeetsysteem om de temperatuur en hoeveelheid op afstand bij te houden. De verlichting van de Pub kan worden aangepast aan het tijdstip van de dag, of de gewenste sfeer.

* Royale opening: ZKH, HKH, CEO's en andere VIP's

De openingsdag werd natuurlijk van een feestelijk en officieel tintje voorzien. Naast kopstukken van deelnemende bedrijven, waaronder Gerard Kleisterlee van Philips, was er ook hoog bezoek vanuit België, waar Living Tomorrow zijn geboortegrond heeft. Prins Filip en zijn vrouw Mathilde zouden de opening verrichten. Behalve een paar gespannen ogende veiligheidsmensen was ook de sympathieke oud-premier van België - en burgemeester van Vilvoorde - Jean-Luc De Haene aanwezig. Ondertussen stonden een aantal VIP's onrustig te wachten op de aankomst van de koninklijke gasten.

Vlak voordat het koninklijk gezelschap naar binnen trad werden er een paar keurig aangeklede kinderen opgesteld, die later professioneel vriendelijk en aandachtsvol werden begroet door het prinselijk paar. De reden voor dit begroetingsritueel ontging ons, maar wellicht had het te maken met de symboliek en associatie van jeugd en toekomst. Later, na eerst een rondleiding te hebben genoten door het complex, zou het paar in de feestzaal vol genodigden in avondkledij de opening verrichten, met een koninklijke handbeweging door een laserstraal. Daarna kon de party enthousiast worden voortgezet. Gert-Jan 'Glamourland' Dröge had er zijn hart op kunnen halen.

* Praktische informatie voor bezoekers

Individuele bezoekers en groepen die dit alles nog eens met eigen ogen willen bekijken, kunnen dat vanaf 3 januari gaan doen. Wel moet er vooraf gereserveerd worden, want Living Tomorrow is niet alle dagen van het jaar voor bezoek geopend. Reserveren kan via de website van Living Tomorrow. Of telefonisch via 0900-LIVTOM A (0900-5488662) á € 0,45 per gesprek. De openingstijden voor het publiek zijn van 9.00-17.00 uur. Entree voor volwassenen bedraagt € 11,50, voor kinderen van 10 t/m 12 kost een kaartje € 9,00, kinderen jonger dan 10 jaar mogen gratis naar binnen. Een familiekaart (twee volwassenen met maximaal drie kinderen) kost € 25,00. Living Tomorrow Amsterdam is gelegen aan De Entree in Amsterdam Zuidoost (tegenover de ArenA).

Al lieten de weergoden niet blijken zich iets van onze smeekbedes aan te trekken op de dag van ons bezoek, in het gebouw zelf heeft de mens en zijn techniek het voor het zeggen en is het klimaat in ieder geval behaaglijk te noemen. Klimaatbeheersing op Aarde is misschien een goed thema voor een project met de fictieve naam Living the day after Tomorrow.

Reacties (38)

Wijzig sortering
Ben vorig jaar eens op bezoek geweest in Living Tomorrow in België .....

Zeker de moeite waard om eens een uitstapje naar te doen
Gelukkig is er over 5 jaar nog bier. :P
Maar ff serieus: Ik, als bouwkundige, zie nog niet zo heel snel zoveel innovatities snel verschijnen in de woningbouw. En de onderdelen die er al zijn, zijn nou vaak nog veel te duur om toe te passen en dat terwijl er steeds meer vraag is naar goedkopere huizen. Iemand met een modaal loontje kan tegenwoordig niet eens meer een eengezinswoning meer kopen, laat staan met dit soort features. Het zal in ieder geval voorlopig alleen weggelegd zijn voor de ruimerbedeelden onder ons die kwijlen van electronische snufjes.
Mooi artikel, wat me wel opvalt. Een huis met zoveel dure spullen en dan geen future beveiligingssysteem? Hoop dat ze niet gaan inbreken :)
Anoniem: 59232
6 januari 2004 22:35
Ik ben vroeger toen ik nog een kleine jongen was :) , gaan kijken naar de eerste versie. En eigenlijk kan je het nu nog altijd als een ' huis van de toekomst' beschouwen. Want veel dingen die er stonden zijn er nu nog altijd niet. Overigens waren dit vooral snufjes maar nooit echt vondsten die echt heel nuttig zijn. Het is dus wel interessant maar het geeft daarvoor niet meteen een realistisch beeld van de
( nabije ) toekomst
Een jaar of 15 geleden hadden ze ook "Het huis van de toekomst" in het Autotron. Van die technieken nooit wat van terug gezien in de huizen waar we nu inleven. Dus ik gok zo dat het met dit project net zo zal verlopen.
Erger nog, er zitten in dit huis zelfs een flink aantal 'innovaties' die er toen in een soortgelijke vorm ook al werden aangeprezen. Grootste probleem was toen ook al dat de ideeen gewoon niet praktisch genoeg waren. Veel te veel geautomatiseerd en veel te ver doorgedraafd in wat allemaal beter zou moeten.
Anoniem: 71341
7 januari 2004 15:08
Jorre: eindelijk iemand die het met mij eens is.

Mooi is dit gebouw wat mij betreft echt niet te noemen. Ieder zijn meug, maar ik zit persoonlijk niet te wachten op zo'n oerlelijk "huis" met vreselijke hoeken waar je je spullen niet op een normale manier kunt plaatsen en dus enorm veel ruimte verliest. Is iets tegenwoordig alleen van de toekomst als het er onpraktisch en vreemd uitziet?

Ook die hypermoderne meubels vind ik kil en onpersoonlijk. Ik werk met veel plezier met computers die de nieuwste hard- en software bevatten en met moderne technologieën, maar in zo'n modern interieur voel ik mij niet thuis. Toegegeven, antieke meubels zouden hier waarschijnlijk niet mooi staan. Ik bezit zelf ook geen antieke meubels, maar zelfs mijn eenvoudige Ikea-meubels hebben meer karakter.

Elke keer wanneer ik langs dit huis rij, bekruipt me het gevoel dat er in de toekomst geen plaats meer is voor persoonlijke smaak. Erg jammer.
Als je dit gebouw ziet als een ontwerp voor een huis zie je het niet goed. Het is een presentatie-gebouw c.q. 'museum', bedoeld om te laten zien wat er mogelijk is en je te vervreemden van traditioneel denken.

Wat je aan meubiliar ziet is een verzameling, niet een compleet interieur. Maar het is nog altijd zo geweest dat nieuw design en materiaal veel mensen in eerste instantie afschrikt. Hele woonwijken zitten na 100 jaar nog steeds vol met eiken en grenen meubelen; echter heeft dat met sfeer en gezelligheid of goede smaak ook bar weinig meer te maken.

Overigens kan antiek juist heel mooi samengaan met bepaald designmeubilair. In de toekomst zal er juist veel meer ruimte zijn voor persoonlijke smaak. Dat is nu ook al zo in vergelijking met 50 jaar geleden. Als jij naar een modeshow gaat van een couturier zul je echter ook geen oude en oubollige spullen te zien krijgen, maar vind je een afgeliede ervan een seizoen later wel in de rekken. Je hebt natuurlijk ook mensen die jarenlang in hun oude kloffie blijven lopen, net als dat sommigen 15 jaar later pas aan een dat nieuw interieur toe zijn wat dan al weer passé is.
Ik vindt het allemaal wel heel erg overdreven. Ik bedoel, er zijn drie complete 19" racks nodig om de boel aan te sturen, en dat wordt allemaal binnen 5 jaar echt niet betaalbaar. Erg idealistisch allemaal dus. Ik denk dat een gemiddelde sterfelijke dit nooit van z'n huidige leven zal kunnen betalen...

En je moet je afvragen: is het allemaal wel nodig? Wil je al die techniek wel om je heen? Ik zou het gevoel hebben dat ik geen pryvacy meer heb met al die computers die naar je kijken :+
. Ik bedoel, er zijn drie complete 19" racks nodig om de boel aan te sturen, en dat wordt allemaal binnen 5 jaar echt niet betaalbaar.
Er wordt ook nergens gezegd dat die serverkasten in die omvang je huis in zullen komen. Het is nodig voor de situatie in Living Tomorrow, en die is een stuk complexer dan het gemiddelde huis de komende vijf jaar inderdaad.
Wie heeft ooit gezegd dat het betaalbaar word? alleen dat het mogelijk kan zijn.
Vreemd dat ze op gas koken, inductie koken is veel makkelijker op zich. Je kan alles instellen etc, ook nog is mogelijk om eten te koken terwijl je zit te computeren (technisch :p), terwijl gas veel moeilijker te regelen valt.

Maar goed gas is goedkoper :).
Gas is prima te automatiseren. Het blijft misschien een mechanische knop, maar daar valt wel een motortje aan te fixen. Ontsteker is natuurlijk ook elektrisch, dus het kan allemaal best. Cameraatje erbij zodat de computer weet wanneer wat warm is en wanneer het water kookt en de bonen gaar zijn (computer wel eerst een vork geven dan ;))
En met gas heb je geen geavanceerde potten nodig, die oude geblutste koperen potten werken perfect op gas, terwijl inductie erg kieskeurig is...
onderdeel van de Bredase brouwer Interbrew
Ik dacht toch wel dat Interbrew een belgische international was ...
Dommelsch zit in Breda idd, Interbrew HQ in België. Het is aangepast.
Anoniem: 31062
@Cookie30 december 2003 00:39
Interbrew HQ bevindt zich in Leuven
Mooie bespreking, interessant nieuws, waarvan ik ook wel enkele van die dingen hier zou wensen... :9~

Toch fronsten mijn wenkbrauwen even bij het lezen van dit:
Het kantoor van morgen in Living Tomorrow wordt net als het woongedeelte via een centrale geregeld, die is ondergebracht in serverkasten. De bedrading kan worden weggewerkt in een zwevende vloerconstructie.
Ik hoop dat ze bij bekabeling wel enkel de elektriciteit bedoelen... Netwerk etc zou binnen 5 jaar wel bijna allemaal wireless mogen zijn!
En zou het tegen dan misschien ook niet mogelijk zijn om volledig wireless het internet op te gaan? (dus dat de hotspots 99% dekking geven, zoals nu de gsm's, zodat je overal waar je komt, met je laptop het internet op kan)
Waarom zou je in een nieuw huis alleen wireless gebruiken? Als je de mogelijkheid hebt om bekabeling aan te leggen dan doe je dat toch in plaats van onnodig de ether te vervuilen. Ik denk dat zowat elk apparaat verbonden is met een netwerk, als je die allemaal wireless wil laten communiceren dan zal de bandbreedte per apparaat serieus dalen en dat heb je bij vaste netwerken veel minder.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee