Inleiding: to clone or not to clone?
Samengevat
Asus heeft met de Zen AiO een in potentie zeer interessante all-in-one gemaakt, die een mooi Windows-alternatief voor een iMac zou kunnen vormen. We vinden echter de afwerking, vooral die van de invoerapparatuur en de laminatie van het scherm, samen met het gebrek aan een ssd dealbreakers. Voor de prijs van bijna 1700 euro verwachten we net iets meer, ook al krijg je wel een knappe all-in-one met een 4k-scherm. De processor is vlot en met de videokaart kun je redelijk een spelletje spelen. De minpunten, in combinatie met de prijs, maken van deze all-in-one echter geen aanrader.
Eindoordeel
Een van de populairste en meest geslaagde all-in-ones is zonder twijfel de iMac van Apple. In zijn verschillende verschijningsvormen, van de G3 tot de Retina-iMacs, is de aio van Apple het ontwerp 'to beat' geweest. Waarschijnlijk heeft Asus dan ook goed naar de concurrentie gekeken voor het ontwerp van de Zen AiO. Met een beetje kwade wil zou je zelfs kunnen zeggen dat de Zen een Windows-kopie van de iMac is, maar toch heeft de Zen nog genoeg eigens om geen domme kloon genoemd te worden. Zo noemen we Intels RealSense-technologie, die je in staat stelt de pc met gebaren te bedienen. De camera maakt ook Windows Hello mogelijk, zodat je kunt inloggen door simpelweg achter je pc te gaan zitten.
/i/2000919975.jpeg?f=imagenormal)
We bekeken het model van de Zen AiO Pro dat met een i7-processor, stevige videokaart, hybride harde schijf en 4k-scherm is uitgerust. Een vergelijking met een iMac hier en daar is onvermijdelijk, maar uiteraard beoordelen we de Zen op zijn eigen merites.
Uiterlijk: geen originaliteitsprijs
Hoe maak je een all-in-one met een lcd-touchscreen, een voet en een niet te dikke behuizing? Dan kom je al snel op een bekend ontwerp uit. Asus heeft gekozen voor een aluminium unibody-ontwerp met een geborstelde afwerking in een kleur die door het bedrijf Icicle Gold wordt genoemd. Erg goudkleurig is dat gelukkig niet, waardoor de behuizing meer aan witgoud dan aan geelgoud doet denken.
De standaard waardoor de 24"-aio wordt gedragen is eveneens van aluminium gemaakt en wijkt wat af van het ontwerp van Apple. Asus heeft hiervoor een voet in de vorm van een omgekeerde V of 人 gekozen, wat in het Chinese schrift voor 'mens' staat. Gamers kunnen er wellicht een lambda in zien, waarmee Halflife 3 misschien bevestigd is.
/i/2000919979.jpeg?f=imagenormal)
Aan de voorkant vinden we uiteraard het scherm, dat in een touchscreenvariant en in een reguliere variant verkrijgbaar is. Ons model met touchscreen heeft een vrij diep liggend scherm; de display en de glazen beschermplaat lijken niet gelamineerd, waardoor het paneel jammer genoeg niet mooi aan het oppervlak ligt. Dat kan tegenwoordig een stuk mooier. Het scherm wordt omlijst door een brede zwarte rand van ongeveer 27mm, met aan de bovenkant een Realsense-camera.
Aan de onderkant komt daar nog een extra metalen rand van ongeveer 18mm breed bij en in de onderrand zitten luidsprekergrilles. In totaal heeft Asus zes luidsprekers verstopt, waarvan twee kleine subwoofers. De rand rondom het scherm is ongeveer een centimeter dik en heeft een andere afwerking dan de achterkant. Die is van geborsteld aluminium, terwijl de rand de kenmerkende Zen-concentrische ringen kreeg. Op de achterkant vinden we centraal achter de standaard de aansluiting voor de voeding. De bijgeleverde adapter heeft een vermogen van 120 of 180W, afhankelijk van de gekozen uitvoering. Boven de voedingsstekker kun je een netwerkkabel prikken, maar er is ook wifi-ondersteuning ingebouwd.
Links van de voet vinden we een kaartlezer en twee audiopoorten, en uiterst links zit de powerbutton. Aan de rechterkant van de voet zijn de poorten bereikbaar: twee hmdi-poorten, daarnaast vier usb 3.0-poorten, een enkele usb 2.0-poort en nog een usb 3.1-poort met usb c-connector. Uiteraard geldt voor deze poorten, net als bij de iMac, dat de bereikbaarheid wat onhandig is; je zult met je stekkers op het gevoel aan de achterkant moeten friemelen om ze in de poorten te krijgen.
De hardware: plussen en minnen
We beginnen bij het onderdeel waar je direct tegenaan kijkt: het scherm. Asus heeft in zijn Zen een 4k-ips-scherm gestopt, dat in staat is de volledige srbg-kleurruimte en 85 procent van de Adobe rgb-kleurruimte weer te geven. Zoals we al aanhaalden, is het scherm vrij diep gelegen, zo diep als tegenwoordig niet meer zou moeten voorkomen. De reden voor die diepe ligging is dat Asus een plastic plaat over het scherm heeft gelegd, die niet aan de display is gelamineerd. Dat levert twee minpunten op; het scherm ligt te diep en de plastic plaat doet afbreuk aan de bouwkwaliteit van de all-in-one.
Aan de bovenkant van het scherm heeft Asus een RealSense-cameramodule van Intel ingebouwd, die dankzij stereoscopische camera's diepte kan zien. De camera's kunnen bovendien infrarood zien en zijn dankzij lasers in staat om afstanden meten. Daardoor kunnen de camera's gebruikt worden bij het inloggen met Windows Hello via gezichtsherkenning en kun je via gebaren je pc bedienen. Bovendien heeft de cameramodule twee microfoons, die onder meer voor Cortana-stemcommando's gebruikt kunnen worden.
/i/2000919987.jpeg?f=imagenormal)
Achter het scherm van de Zen bevindt zich de hardware: ons model heeft een vlotte Core i7-6700T-processor, gecombineerd met een Geforce 960M-videokaart en 4GB ddr4-geheugen. De videokaart is redelijk, maar voor echt gamen op een 4k-scherm toch wat mager. Overigens kun je ook versies met een i3-6100 dualcore- of i5-6400T-quadcore-processor kopen en de videokaart kan verder omlaag worden geconfigureerd naar een 950M of 940M. Het geheugen is fabriekshalve uitbreidbaar tot 32GB, maar niet door de eindgebruiker te upgraden.
Ook de opslag valt wat tegen. Ons model heeft een hybride harde schijf van 1TB met een ssd-cache van 8GB. De opties met een harde schijf voor bulkopslag en een m2-ssd zouden niet gecombineerd kunnen worden met de RealSense-camera; de ssd en camera worden op dezelfde plek ingebouwd. Waarom je niet gewoon een versie met enkel een ssd in de, naar we aannemen, 2,5"-drivebay, zou kunnen krijgen, is onbekend.
Asus levert een muis-en-toetsenbordsetje mee, maar dat is van een bedroevende kwaliteit. Het toetsenbord is nogal slap en kan behoorlijk getordeerd worden, en de muis is niet van een kwaliteit die je bij een dergelijk systeem verwacht. 'Plastic fantastic' was de term die meer dan eens gebezigd werd door geïnteresseerden op de redactie.
Praktijktests
We zijn de praktijktests begonnen met het scherm, aangezien dat het meest in het oog springende onderdeel en een van de belangrijkste interfaceonderdelen is. We gaven al eerder aan dat het scherm is afgedekt door een plaat kunststof, dat op glas lijkt, maar dat volgens ons niet is. Mocht het glas zijn, dan heeft het een erg plastic aanvoelende coating en is er geen excuus voor het gebrek aan laminatie met het paneel./i/2000919977.jpeg?f=imagenormal)
Het scherm zelf is een 4k-ips-paneel dat over 3840x2160 pixels beschikt. Gecombineerd met een 24"-beelddiagonaal levert dat een pixeldichtheid van 185 pixels per inch op. De maximale helderheid die we gemeten hebben bedraagt 290cd/m², wat niet echt genoeg is om onder felle lichtomstandigheden een scherp beeld te leveren. Met wat gedimd licht is het echter genoeg. We hebben onze metingen met de gestandaardiseerde 180cd/m² uitgevoerd, wat een contrastwaarde van 929:1 opleverde. Ook de gemiddelde kleurfout is met 3,3 alleszins redelijk, maar een netjes gekalibreerd scherm is het niet.
Ergonomie
Het scherm is uiteraard niet in hoogte verstelbaar; dat stukje ergonomie kun je dus vergeten, zoals gebruikelijk bij dit soort all-in-ones, maar je kunt het scherm wel naar voren en achter kantelen. De full-hd-varianten van de Zen AiO hebben geen touchscreen, maar de 4k-schermen wel; die ondersteunen tienvingerige aanrakingen.
Dat is niet de enige inputmogelijkheid; je kunt uiteraard het meegeleverde wireless muis-en-toetsenbordsetje gebruiken, maar zoals we op de vorige pagina schreven, lijken die niet in lijn met de kwaliteit die Asus met de aluminium unibody belooft. Overigens komt de muis alleen uit zijn slaapstand als je een knop indrukt; alleen bewegen is niet genoeg. Dat kan wat vervelend zijn, maar het went.
Je kunt ook de RealSense-camera gebruiken voor gebarencontrole, maar de beschikbare applicaties die dat ondersteunen, zijn meer gimmicks dan van toegevoegde waarde. Zo kun je racen door met je hoofd naar links of rechts te gaan, maar zijn er preciezere manieren om te sturen. De echte meerwaarde van de RealSense-camera zit hem in het inloggen via Windows Hello. Je gezicht wordt bijzonder snel herkend en inloggen is niet meer werk dan achter je pc gaan zitten. Ook kunnen de microfoons gebruikt worden voor stemcommando's voor Cortana, maar in het Nederlands werkt dat nog maar mondjesmaat.
Waarmee Asus zich had kunnen onderscheiden en wat ons betreft de plank heeft misgeslagen, is de toegankelijkheid van componenten. Bij de grote iMac kon je nog het geheugen uitbreiden, maar bij de Zen AiO is er precies niets uitbreidbaar of aanpasbaar. Het geheugen en de opslag zijn verstopt en er is geen mogelijkheid om ze te vervangen zonder de pc te slopen.
Geluid en opgenomen vermogen
We hebben de geluidsproductie van de Zen AiO op twintig centimeter van de voorkant en op gelijke afstand van de achterkant gemeten in een stille ruimte met een omgevingsgeluid van 30dB(A). Dat hebben we zowel idle gedaan als wanneer het systeem een kwartier werd belast met Furmark en Prime, om respectievelijk de gpu en de cpu vol aan de bak te zetten. Tijdens deze twee metingen hebben we ook het opgenomen vermogen opgetekend. Idle bedroeg dat 54,1 en onder load 180W.
De all-in-one is zeker onder belasting goed hoorbaar, maar maakt geen storend geluid.
Benchmarks
We vergelijken de Zen AiO met twee iMacs: de 27"-5k-uitvoering uit 2014 en de 27"-uitvoering met 5k-scherm uit 2015. Daarnaast zetten we een aantal laptops tegenover de Zen die ook over een GTX 960M-videokaart beschikken, waarvan de XPS 15 van Dell het meest overeenkomt.
De MSI GE62 heeft een Core i7-5700HQ aan boord, die sneller blijkt dan de 6700T van de Zen en ook de Haswell-processor van de iMac, een i7-4790K, is een stuk sneller. De i7-6700HQ van de Dell-laptop zet een cpu-score neer die vergelijkbaar is met die van de Zen AiO. De twee iMacs hebben een snellere gpu aan boord dan de 960M.
In Lightroom en Premiere moet de Zen-desktop alleen de iMac voor zich dulden, maar in de Photoshop-test is de AiO een van de tragere systemen. Dat kan door de trage harde schijf komen; de meeste testsystemen hebben een ssd aan boord.
Ook in Handbrake en Multipar overtuigt de Zen AiO niet echt en in de Luxmark-benchmark is de 6700T-960M-combinatie van Asus' all-in-one een middenmoter.
Een van de oorzaken voor vaak tegenvallende prestaties en het traag aanvoelen van het systeem komt naar voren in de test van de opslag; in AS-SSD scoort de hybride harde schijf beroerd. Zowel in de sequentiële tests als in de voor dagelijks gebruik relevantere 4k-tests scoort de sshd slechter dan de Fusion Drives van de iMacs en daarover waren we al allerminst te spreken.
Om ons pleidooi voor een ssd in plaats van harde schijf extra kracht bij te zetten, begaf de harde schijf het na het draaien van de benchmarks. Voor het inpakken om het systeem naar de fabrikant terug te sturen, herstellen we Windows altijd via de recovery-partitie. Tijdens dit proces gaf de drive de geest. Nogmaals, dit trad pas op nádat alle benchmarks gedraaid waren en heeft geen invloed op de scores gehad.
Grafische prestaties
In PCMark 8 is de Zen een van de best presterende systemen, wat de potentie van de all-in-one illustreert. Op grafisch gebied, in 3DMark Cloud Gate, blijft de 960M echter wat achter bij de overige systemen met eenzelfde gpu.
We hebben op de Zen AiO een aantal games gedraaid die we ook op laptops draaien, maar daarnaast hebben we diverse games gebenchmarkt die we voor videokaartreviews reserveren. We beginnen met die laatste, waarbij we de gemiddelde en minimale framerates laten zien. De games zijn op 1920x1080 gedraaid, met Ultra-presets voor Battlefield, Grid, Shogun en Sleeping Dogs, en Very High voor Crysis.
- Battlefield 4
- Crysis 3
- Grid 2
- Shogun 2: Total War
- Sleeping Dogs
In alle geteste games, behalve Shogun, is de Zen AiO hekkensluiter. Desalniettemin levert het systeem nog best speelbare framerates op, behalve in Crysis 3 en BF4; daarin moeten de instellingen wel wat omlaag gedraaid worden.
- Grid 2 - 1920x1080 - Medium - 0x aa
- Sleeping Dogs - 1920x1080 - Med
Grid 2 - 1920x1080 - Medium - 0x aa |
Systeemnaam |
Minimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter |
Dell XPS 15 |
******
+
*
92,5 / 113,4 |
Asus Zenbook Pro UX501 |
****
+
*
69,4 / 85,0 |
Asus Zen AIO S |
****
+
**
59,7 / 82,9 |
MSI GE62 |
****
+
*
66,2 / 77,2 |
iMac 27" (2014) |
***
+
*
47,3 / 58,2 |
Op Medium-settings, maar nog steeds in full-hd-resolutie, komt de Zen AiO goed mee en zet hij in Grid 2, Sleeping Dogs en vergelijkbare games meer dan prima prestaties neer.
Specificaties en fotogalerij
Categorie |
Pc's |
Merk |
Asus |
Serie |
Zen AiO S |
Uitvoering |
Asus Zen AiO S Z240ICGT-GJ051X |
Laagste prijs |
€ 1.669,99 Vergelijk prijzen |
Aantal aanbieders |
1 winkel |
Eerste prijsvermelding |
Donderdag 12 november 2015 |
CPU/SoC |
Intel Core i7-6700T |
CPU-architectuur |
Intel Skylake |
Klokfrequentie |
2,8GHz |
Maximale turboklokfrequentie |
3,6GHz |
Geheugengrootte |
8GB |
Geheugentype |
DDR4 |
Opslagtype |
Hybrid-HDD |
Opslagcapaciteit |
1TB |
Videochip |
GeForce GTX 960M |
Verbinding (USB/FW) |
USB 2.0, 4x USB 3.0, USB 3.1 (Type-C, G2, 10Gbit/s) |
Video uit |
2x HDMI |
Audio-uitgangen |
Analoog (3,5mm) |
Verbinding (ethernet) |
Ethernet 1Gbit/s |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Schermdiagonaal |
23,8" |
Resolutie |
3840x2160 (Ultra-HD) |
Backlight |
Edge-lit |
Beeldverhouding |
16:9 |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
Multitouch |
Ja |
Hoogte |
401mm |
Breedte |
534mm |
Diepte |
190mm |
Gewicht |
7,3kg |
PC-type |
All-in-one |
Desktopextra's |
Bluetooth, Cardreader, Muis, Toetsenbord, Webcam |
Besturingssysteem |
Windows 10 Home |
Kleuren |
Aluminium |
Fabrieksgarantie |
1 jaar carry in |
Bijzonderheden |
Met Intel RealSense 3D camera. |
Meer informatie |
|
Conclusie
Op het design kunnen we weinig afdingen. Ja, het is niet erg origineel en het lijkt nogal afgekeken van een iMac, maar aan de andere kant, welke opties heb je? Er moet een display aan de voorkant zitten en niet zo gek veel bulk voor de overige onderdelen plaats je achter dat scherm. Asus had misschien een strakker ontwerp kunnen maken, met zeer smalle bezels. Daarmee zou de Zen zich onderscheiden van de iMac en het zou ook lekker ogen. Aan de andere kant hadden de ontwerpers dan een probleem gehad met de plaatsing van de luidsprekers; die wil je wel aan de voorkant hebben voor nog een beetje geluid.
Waarmee Asus wel heel gemakkelijk een verbetering had kunnen realiseren, zijn de meegeleverde accessoires. De nogal goedkoop aanvoelende muis en het dito toetsenbord doen een beetje afbreuk aan de kwaliteit die het bedrijf nastreeft. Kleine puntjes als het ontbreken van een numlock-indicatieled op het toetsenbord en het wakker moeten maken van de muis met een muisklik zijn dan de minste ergernissen.
Een ander punt waarop Asus heeft beknibbeld betreft de laminering en kalibratie van het 4k-scherm. Het is gewoon zonde om een mooi 4k-scherm te leveren dat zo diep achter een plastic afdekplaat ligt. Had dan voor gelamineerd glas gekozen; dat kijkt fijner en geeft meer een gevoel van kwaliteit. Het scherm een beetje knapper kalibreren was ook aardig geweest. Dat scheelt weer werk voor grafici en dan nemen we de iets lager dan gewenste helderheid wel voor lief.
De meest onvergeeflijke fout is echter dat Asus nog de optie biedt om de Zen AiO zonder volledige ssd te kopen. De door ons geteste uitvoering had stukken beter kunnen scoren en zou veel sneller hebben aangevoeld met een ssd in plaats van een sshd. Ja, je hebt een terabyte opslagruimte, maar we hebben het hier over een drive uit april 2013 die voor de eindgebruiker 85 euro kost. Voor hetzelfde geld koop je een 250GB-ssd, een ruil waar je niet lang over na zou hoeven denken.
Asus heeft met de Zen AiO een in potentie zeer interessante all-in-one gemaakt, die een mooi Windows-alternatief voor een iMac zou kunnen vormen. We vinden de afwerking, vooral die van de invoerapparatuur en de laminatie van het scherm, en het gebrek aan een ssd echter dealbreakers. Voor de prijs van bijna 1700 euro verwachten we net iets meer, ook al krijg je wel een knappe all-in-one met een 4k-scherm.
Eindoordeel