Door Willem de Moor

Redacteur

Asus Zen AiO Review

Asus' variant op de iMac

05-02-2016 • 06:00

157

Multipage-opmaak

Inleiding: to clone or not to clone?

Samengevat

Asus heeft met de Zen AiO een in potentie zeer interessante all-in-one gemaakt, die een mooi Windows-alternatief voor een iMac zou kunnen vormen. We vinden echter de afwerking, vooral die van de invoerapparatuur en de laminatie van het scherm, samen met het gebrek aan een ssd dealbreakers. Voor de prijs van bijna 1700 euro verwachten we net iets meer, ook al krijg je wel een knappe all-in-one met een 4k-scherm. De processor is vlot en met de videokaart kun je redelijk een spelletje spelen. De minpunten, in combinatie met de prijs, maken van deze all-in-one echter geen aanrader.

Getest

ASUS Zen AiO S Z240ICGT-GJ051X

Prijs bij publicatie: € 1.670,-

Bekijk product

Een van de populairste en meest geslaagde all-in-ones is zonder twijfel de iMac van Apple. In zijn verschillende verschijningsvormen, van de G3 tot de Retina-iMacs, is de aio van Apple het ontwerp 'to beat' geweest. Waarschijnlijk heeft Asus dan ook goed naar de concurrentie gekeken voor het ontwerp van de Zen AiO. Met een beetje kwade wil zou je zelfs kunnen zeggen dat de Zen een Windows-kopie van de iMac is, maar toch heeft de Zen nog genoeg eigens om geen domme kloon genoemd te worden. Zo noemen we Intels RealSense-technologie, die je in staat stelt de pc met gebaren te bedienen. De camera maakt ook Windows Hello mogelijk, zodat je kunt inloggen door simpelweg achter je pc te gaan zitten.

Asus Zen AiO S

We bekeken het model van de Zen AiO Pro dat met een i7-processor, stevige videokaart, hybride harde schijf en 4k-scherm is uitgerust. Een vergelijking met een iMac hier en daar is onvermijdelijk, maar uiteraard beoordelen we de Zen op zijn eigen merites.

Uiterlijk: geen originaliteitsprijs

Hoe maak je een all-in-one met een lcd-touchscreen, een voet en een niet te dikke behuizing? Dan kom je al snel op een bekend ontwerp uit. Asus heeft gekozen voor een aluminium unibody-ontwerp met een geborstelde afwerking in een kleur die door het bedrijf Icicle Gold wordt genoemd. Erg goudkleurig is dat gelukkig niet, waardoor de behuizing meer aan witgoud dan aan geelgoud doet denken.

De standaard waardoor de 24"-aio wordt gedragen is eveneens van aluminium gemaakt en wijkt wat af van het ontwerp van Apple. Asus heeft hiervoor een voet in de vorm van een omgekeerde V of 人 gekozen, wat in het Chinese schrift voor 'mens' staat. Gamers kunnen er wellicht een lambda in zien, waarmee Halflife 3 misschien bevestigd is.

Asus Zen AiO S

Aan de voorkant vinden we uiteraard het scherm, dat in een touchscreenvariant en in een reguliere variant verkrijgbaar is. Ons model met touchscreen heeft een vrij diep liggend scherm; de display en de glazen beschermplaat lijken niet gelamineerd, waardoor het paneel jammer genoeg niet mooi aan het oppervlak ligt. Dat kan tegenwoordig een stuk mooier. Het scherm wordt omlijst door een brede zwarte rand van ongeveer 27mm, met aan de bovenkant een Realsense-camera.

Aan de onderkant komt daar nog een extra metalen rand van ongeveer 18mm breed bij en in de onderrand zitten luidsprekergrilles. In totaal heeft Asus zes luidsprekers verstopt, waarvan twee kleine subwoofers. De rand rondom het scherm is ongeveer een centimeter dik en heeft een andere afwerking dan de achterkant. Die is van geborsteld aluminium, terwijl de rand de kenmerkende Zen-concentrische ringen kreeg. Op de achterkant vinden we centraal achter de standaard de aansluiting voor de voeding. De bijgeleverde adapter heeft een vermogen van 120 of 180W, afhankelijk van de gekozen uitvoering. Boven de voedingsstekker kun je een netwerkkabel prikken, maar er is ook wifi-ondersteuning ingebouwd.

Asus Zen AiO S
Asus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO S

Links van de voet vinden we een kaartlezer en twee audiopoorten, en uiterst links zit de powerbutton. Aan de rechterkant van de voet zijn de poorten bereikbaar: twee hmdi-poorten, daarnaast vier usb 3.0-poorten, een enkele usb 2.0-poort en nog een usb 3.1-poort met usb c-connector. Uiteraard geldt voor deze poorten, net als bij de iMac, dat de bereikbaarheid wat onhandig is; je zult met je stekkers op het gevoel aan de achterkant moeten friemelen om ze in de poorten te krijgen.

De hardware: plussen en minnen

We beginnen bij het onderdeel waar je direct tegenaan kijkt: het scherm. Asus heeft in zijn Zen een 4k-ips-scherm gestopt, dat in staat is de volledige srbg-kleurruimte en 85 procent van de Adobe rgb-kleurruimte weer te geven. Zoals we al aanhaalden, is het scherm vrij diep gelegen, zo diep als tegenwoordig niet meer zou moeten voorkomen. De reden voor die diepe ligging is dat Asus een plastic plaat over het scherm heeft gelegd, die niet aan de display is gelamineerd. Dat levert twee minpunten op; het scherm ligt te diep en de plastic plaat doet afbreuk aan de bouwkwaliteit van de all-in-one.

Aan de bovenkant van het scherm heeft Asus een RealSense-cameramodule van Intel ingebouwd, die dankzij stereoscopische camera's diepte kan zien. De camera's kunnen bovendien infrarood zien en zijn dankzij lasers in staat om afstanden meten. Daardoor kunnen de camera's gebruikt worden bij het inloggen met Windows Hello via gezichtsherkenning en kun je via gebaren je pc bedienen. Bovendien heeft de cameramodule twee microfoons, die onder meer voor Cortana-stemcommando's gebruikt kunnen worden.

Asus Zen AiO S

Achter het scherm van de Zen bevindt zich de hardware: ons model heeft een vlotte Core i7-6700T-processor, gecombineerd met een Geforce 960M-videokaart en 4GB ddr4-geheugen. De videokaart is redelijk, maar voor echt gamen op een 4k-scherm toch wat mager. Overigens kun je ook versies met een i3-6100 dualcore- of i5-6400T-quadcore-processor kopen en de videokaart kan verder omlaag worden geconfigureerd naar een 950M of 940M. Het geheugen is fabriekshalve uitbreidbaar tot 32GB, maar niet door de eindgebruiker te upgraden.

Ook de opslag valt wat tegen. Ons model heeft een hybride harde schijf van 1TB met een ssd-cache van 8GB. De opties met een harde schijf voor bulkopslag en een m2-ssd zouden niet gecombineerd kunnen worden met de RealSense-camera; de ssd en camera worden op dezelfde plek ingebouwd. Waarom je niet gewoon een versie met enkel een ssd in de, naar we aannemen, 2,5"-drivebay, zou kunnen krijgen, is onbekend.

Asus Zen AiO S
Asus Zen AiO SAsus Zen AiO S

Asus levert een muis-en-toetsenbordsetje mee, maar dat is van een bedroevende kwaliteit. Het toetsenbord is nogal slap en kan behoorlijk getordeerd worden, en de muis is niet van een kwaliteit die je bij een dergelijk systeem verwacht. 'Plastic fantastic' was de term die meer dan eens gebezigd werd door geïnteresseerden op de redactie.

Praktijktests

We zijn de praktijktests begonnen met het scherm, aangezien dat het meest in het oog springende onderdeel en een van de belangrijkste interfaceonderdelen is. We gaven al eerder aan dat het scherm is afgedekt door een plaat kunststof, dat op glas lijkt, maar dat volgens ons niet is. Mocht het glas zijn, dan heeft het een erg plastic aanvoelende coating en is er geen excuus voor het gebrek aan laminatie met het paneel.Asus Zen AiO S

Het scherm zelf is een 4k-ips-paneel dat over 3840x2160 pixels beschikt. Gecombineerd met een 24"-beelddiagonaal levert dat een pixeldichtheid van 185 pixels per inch op. De maximale helderheid die we gemeten hebben bedraagt 290cd/m², wat niet echt genoeg is om onder felle lichtomstandigheden een scherp beeld te leveren. Met wat gedimd licht is het echter genoeg. We hebben onze metingen met de gestandaardiseerde 180cd/m² uitgevoerd, wat een contrastwaarde van 929:1 opleverde. Ook de gemiddelde kleurfout is met 3,3 alleszins redelijk, maar een netjes gekalibreerd scherm is het niet.

Ergonomie

Het scherm is uiteraard niet in hoogte verstelbaar; dat stukje ergonomie kun je dus vergeten, zoals gebruikelijk bij dit soort all-in-ones, maar je kunt het scherm wel naar voren en achter kantelen. De full-hd-varianten van de Zen AiO hebben geen touchscreen, maar de 4k-schermen wel; die ondersteunen tienvingerige aanrakingen.

Dat is niet de enige inputmogelijkheid; je kunt uiteraard het meegeleverde wireless muis-en-toetsenbordsetje gebruiken, maar zoals we op de vorige pagina schreven, lijken die niet in lijn met de kwaliteit die Asus met de aluminium unibody belooft. Overigens komt de muis alleen uit zijn slaapstand als je een knop indrukt; alleen bewegen is niet genoeg. Dat kan wat vervelend zijn, maar het went.

Asus Zen AiO SAsus Zen AiO S

Je kunt ook de RealSense-camera gebruiken voor gebarencontrole, maar de beschikbare applicaties die dat ondersteunen, zijn meer gimmicks dan van toegevoegde waarde. Zo kun je racen door met je hoofd naar links of rechts te gaan, maar zijn er preciezere manieren om te sturen. De echte meerwaarde van de RealSense-camera zit hem in het inloggen via Windows Hello. Je gezicht wordt bijzonder snel herkend en inloggen is niet meer werk dan achter je pc gaan zitten. Ook kunnen de microfoons gebruikt worden voor stemcommando's voor Cortana, maar in het Nederlands werkt dat nog maar mondjesmaat.

Waarmee Asus zich had kunnen onderscheiden en wat ons betreft de plank heeft misgeslagen, is de toegankelijkheid van componenten. Bij de grote iMac kon je nog het geheugen uitbreiden, maar bij de Zen AiO is er precies niets uitbreidbaar of aanpasbaar. Het geheugen en de opslag zijn verstopt en er is geen mogelijkheid om ze te vervangen zonder de pc te slopen.

Geluid en opgenomen vermogen

We hebben de geluidsproductie van de Zen AiO op twintig centimeter van de voorkant en op gelijke afstand van de achterkant gemeten in een stille ruimte met een omgevingsgeluid van 30dB(A). Dat hebben we zowel idle gedaan als wanneer het systeem een kwartier werd belast met Furmark en Prime, om respectievelijk de gpu en de cpu vol aan de bak te zetten. Tijdens deze twee metingen hebben we ook het opgenomen vermogen opgetekend. Idle bedroeg dat 54,1 en onder load 180W.

De all-in-one is zeker onder belasting goed hoorbaar, maar maakt geen storend geluid.

Benchmarks

We vergelijken de Zen AiO met twee iMacs: de 27"-5k-uitvoering uit 2014 en de 27"-uitvoering met 5k-scherm uit 2015. Daarnaast zetten we een aantal laptops tegenover de Zen die ook over een GTX 960M-videokaart beschikken, waarvan de XPS 15 van Dell het meest overeenkomt.

De MSI GE62 heeft een Core i7-5700HQ aan boord, die sneller blijkt dan de 6700T van de Zen en ook de Haswell-processor van de iMac, een i7-4790K, is een stuk sneller. De i7-6700HQ van de Dell-laptop zet een cpu-score neer die vergelijkbaar is met die van de Zen AiO. De twee iMacs hebben een snellere gpu aan boord dan de 960M.

In Lightroom en Premiere moet de Zen-desktop alleen de iMac voor zich dulden, maar in de Photoshop-test is de AiO een van de tragere systemen. Dat kan door de trage harde schijf komen; de meeste testsystemen hebben een ssd aan boord.

Ook in Handbrake en Multipar overtuigt de Zen AiO niet echt en in de Luxmark-benchmark is de 6700T-960M-combinatie van Asus' all-in-one een middenmoter.

Een van de oorzaken voor vaak tegenvallende prestaties en het traag aanvoelen van het systeem komt naar voren in de test van de opslag; in AS-SSD scoort de hybride harde schijf beroerd. Zowel in de sequentiële tests als in de voor dagelijks gebruik relevantere 4k-tests scoort de sshd slechter dan de Fusion Drives van de iMacs en daarover waren we al allerminst te spreken.

Om ons pleidooi voor een ssd in plaats van harde schijf extra kracht bij te zetten, begaf de harde schijf het na het draaien van de benchmarks. Voor het inpakken om het systeem naar de fabrikant terug te sturen, herstellen we Windows altijd via de recovery-partitie. Tijdens dit proces gaf de drive de geest. Nogmaals, dit trad pas op nádat alle benchmarks gedraaid waren en heeft geen invloed op de scores gehad.

Grafische prestaties

In PCMark 8 is de Zen een van de best presterende systemen, wat de potentie van de all-in-one illustreert. Op grafisch gebied, in 3DMark Cloud Gate, blijft de 960M echter wat achter bij de overige systemen met eenzelfde gpu.

We hebben op de Zen AiO een aantal games gedraaid die we ook op laptops draaien, maar daarnaast hebben we diverse games gebenchmarkt die we voor videokaartreviews reserveren. We beginnen met die laatste, waarbij we de gemiddelde en minimale framerates laten zien. De games zijn op 1920x1080 gedraaid, met Ultra-presets voor Battlefield, Grid, Shogun en Sleeping Dogs, en Very High voor Crysis.

  • Battlefield 4
  • Crysis 3
  • Grid 2
  • Shogun 2: Total War
  • Sleeping Dogs
Battlefield 4 - 1920x1080 - Ultra
Videokaart Minimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
Alienware 17 (2015)
*****
+
**
45,5 / 63,8
MSI GS70
****
+
**
34,5 / 52,4
iMac 27" (2014)
***
+
**
28,7 / 45,0
Asus Zen AIO S
**
+
*
21,5 / 32,0
Crysis 3 - 1920x1080 - Very High
Videokaart Minimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
Alienware 17 (2015)
******
+
**
48,0 / 59,3
MSI GS70
****
+
*
38,7 / 46,5
iMac 27" (2014)
****
+
*
33,8 / 41,9
Asus Zen AIO S
***
+
*
22,0 / 27,7
Grid 2 - 1920x1080 - Ultra - 8xMSAA
Videokaart Minimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
iMac 27" (2014)
*****
+
**
55,9 / 70,5
MSI GS70
*****
+
*
53,7 / 65,6
Asus Zen AIO S
****
+
*
37,7 / 48,6
Shogun 2: Total War - 1920x1080 - Ultra
Videokaart Minimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
MSI GS70
*****
+
**
46,7 / 61,6
Asus Zen AIO S
***
+
*
27,0 / 36,6
iMac 27" (2014)
***
+
*
26,0 / 33,2
Sleeping Dogs - 1920x1080 - Ultra
Videokaart Minimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
MSI GS70
****
+
***
48,1 / 82,4
iMac 27" (2014)
****
+
**
47,2 / 74,3
Asus Zen AIO S
***
+
**
33,0 / 53,6

In alle geteste games, behalve Shogun, is de Zen AiO hekkensluiter. Desalniettemin levert het systeem nog best speelbare framerates op, behalve in Crysis 3 en BF4; daarin moeten de instellingen wel wat omlaag gedraaid worden.

  • Grid 2 - 1920x1080 - Medium - 0x aa
  • Sleeping Dogs - 1920x1080 - Med
Grid 2 - 1920x1080 - Medium - 0x aa
Systeemnaam Minimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
Dell XPS 15
******
+
*
92,5 / 113,4
Asus Zenbook Pro UX501
****
+
*
69,4 / 85,0
Asus Zen AIO S
****
+
**
59,7 / 82,9
MSI GE62
****
+
*
66,2 / 77,2
iMac 27" (2014)
***
+
*
47,3 / 58,2
Sleeping Dogs - 1920x1080 - Med
Systeemnaam Minimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
iMac 27" (2014)
****
+
***
81,3 / 134,0
Asus Zen AIO S
****
+
**
81,0 / 120,5
Dell XPS 15
***
+
***
64,8 / 114,7
Asus Zenbook Pro UX501
***
+
**
53,3 / 91,1

Op Medium-settings, maar nog steeds in full-hd-resolutie, komt de Zen AiO goed mee en zet hij in Grid 2, Sleeping Dogs en vergelijkbare games meer dan prima prestaties neer.

Specificaties en fotogalerij

Categorie Pc's
Merk Asus
Serie Zen AiO S
Uitvoering Asus Zen AiO S Z240ICGT-GJ051X
Laagste prijs € 1.669,99 Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 1 winkel
Eerste prijsvermelding Donderdag 12 november 2015
CPU/SoC Intel Core i7-6700T
CPU-architectuur Intel Skylake
Klokfrequentie 2,8GHz
Maximale turboklokfrequentie 3,6GHz
Geheugengrootte 8GB
Geheugentype DDR4
Opslagtype Hybrid-HDD
Opslagcapaciteit 1TB
Videochip GeForce GTX 960M
Verbinding (USB/FW) USB 2.0, 4x USB 3.0, USB 3.1 (Type-C, G2, 10Gbit/s)
Video uit 2x HDMI
Audio-uitgangen Analoog (3,5mm)
Verbinding (ethernet) Ethernet 1Gbit/s
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Schermdiagonaal 23,8"
Resolutie 3840x2160 (Ultra-HD)
Backlight Edge-lit
Beeldverhouding 16:9
Touchscreentechniek Capacitief
Multitouch Ja
Hoogte 401mm
Breedte 534mm
Diepte 190mm
Gewicht 7,3kg
PC-type All-in-one
Desktopextra's Bluetooth, Cardreader, Muis, Toetsenbord, Webcam
Besturingssysteem Windows 10 Home
Kleuren Aluminium
Fabrieksgarantie 1 jaar carry in
Bijzonderheden Met Intel RealSense 3D camera.
Meer informatie
Asus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO SAsus Zen AiO S

Conclusie

Op het design kunnen we weinig afdingen. Ja, het is niet erg origineel en het lijkt nogal afgekeken van een iMac, maar aan de andere kant, welke opties heb je? Er moet een display aan de voorkant zitten en niet zo gek veel bulk voor de overige onderdelen plaats je achter dat scherm. Asus had misschien een strakker ontwerp kunnen maken, met zeer smalle bezels. Daarmee zou de Zen zich onderscheiden van de iMac en het zou ook lekker ogen. Aan de andere kant hadden de ontwerpers dan een probleem gehad met de plaatsing van de luidsprekers; die wil je wel aan de voorkant hebben voor nog een beetje geluid.

Waarmee Asus wel heel gemakkelijk een verbetering had kunnen realiseren, zijn de meegeleverde accessoires. De nogal goedkoop aanvoelende muis en het dito toetsenbord doen een beetje afbreuk aan de kwaliteit die het bedrijf nastreeft. Kleine puntjes als het ontbreken van een numlock-indicatieled op het toetsenbord en het wakker moeten maken van de muis met een muisklik zijn dan de minste ergernissen.

Een ander punt waarop Asus heeft beknibbeld betreft de laminering en kalibratie van het 4k-scherm. Het is gewoon zonde om een mooi 4k-scherm te leveren dat zo diep achter een plastic afdekplaat ligt. Had dan voor gelamineerd glas gekozen; dat kijkt fijner en geeft meer een gevoel van kwaliteit. Het scherm een beetje knapper kalibreren was ook aardig geweest. Dat scheelt weer werk voor grafici en dan nemen we de iets lager dan gewenste helderheid wel voor lief.

De meest onvergeeflijke fout is echter dat Asus nog de optie biedt om de Zen AiO zonder volledige ssd te kopen. De door ons geteste uitvoering had stukken beter kunnen scoren en zou veel sneller hebben aangevoeld met een ssd in plaats van een sshd. Ja, je hebt een terabyte opslagruimte, maar we hebben het hier over een drive uit april 2013 die voor de eindgebruiker 85 euro kost. Voor hetzelfde geld koop je een 250GB-ssd, een ruil waar je niet lang over na zou hoeven denken.

Asus heeft met de Zen AiO een in potentie zeer interessante all-in-one gemaakt, die een mooi Windows-alternatief voor een iMac zou kunnen vormen. We vinden de afwerking, vooral die van de invoerapparatuur en de laminatie van het scherm, en het gebrek aan een ssd echter dealbreakers. Voor de prijs van bijna 1700 euro verwachten we net iets meer, ook al krijg je wel een knappe all-in-one met een 4k-scherm.

Reacties (157)

157
149
88
4
0
41
Wijzig sortering
Leuk om te zien dat dit soort form factors ook af en toe voor Windows verschijnen, maar als je het resultaat dan ziet dan is Apple op eens zo duur niet meer en zie je dat de beperkingen (niet uitbreidbaar bijvoorbeeld) waar altijd zo op gehamerd wordt niet door Apple komen maar door de form-factor.

Ik zou zelf een iMac nooit kopen omdat ik het veel te leuk vind zelf een PC in elkaar te klussen, maar de bewering dat ze duur zijn en Apple je teveel beperkt in wat je ermee kan blijkt keer op keer gewoon niet waar: steeds als zo'n apparaat als dit voorbij komt zie je weer dat de prijs misschien niet op Apple niveau is (maar de kwaliteit ook niet) en dat je dan net zo goed tegen beperkingen aanloopt doordat je een form-factor als deze nou eenmaal niet makkelijk goed toegankelijk voor onderhoud door gebruikers kan maken.

Het had tweakers overigens wel gesierd even een nieuwe SSHD of een nieuw exemplaar te vragen aan ASUS om twijfels over de testresultaten weg te nemen, maar iedereen die ooit zo'n SSHD gebruikt heeft (Apple of anderszins) zal kunnen beamen dat de prestaties van die dingen gewoon bij lange na niet zo goed zijn als van een SSD. Zowel Apple als ASUS zou er goed aan doen alle PC's alleen nog maar met flashgeheugen te leveren of met een echte SSD en een conventionele HDD.
Hier wil ik toch wel graag op reageren. Ik ben een iMac gebruiker en mijn gehele eco systeem is op dit moment onder gebracht met Apple apparaten.
Leuk om te zien dat dit soort form factors ook af en toe voor Windows verschijnen, maar als je het resultaat dan ziet dan is Apple op eens zo duur niet meer en zie je dat de beperkingen (niet uitbreidbaar bijvoorbeeld) waar altijd zo op gehamerd wordt niet door Apple komen maar door de form-factor.
Hier ben ik deels mee eens. Een iMac is niet zo duur als je kijkt wat je ervoor terug krijg. Een prachtig scherm en een prima configuratie. Natuurlijk tikt Apple wel extra aan heh, daar hoeven we ook geen geheim van te maken. En met de groei de verkoop van iMacs verwacht ik overigens ook dat de restwaarde wel steeds sneller zal zakken.

Maar om nou te stellen dat de beperkingen komen enkel door de form factor, moet ik je toch wel tegenspreken. Er is een heleboel mogelijk, maar Apple ontneemt je deze keuzes. Ze houden het simpel. Dat lijkt ook te werken want de iMacs verkopen prima. Echter, hun vertrouwde achterban van vroeger, de grafische sector zeg maar.. die kunnen niet een gewenste machine samenstellen. iMacs zijn mainstream machines geworden. Leuk voor thuis. Ze zien er erg mooi uit. Enkel mis je Cuda spierballen die veel tools graag gebruiken om je dagelijkse processen te versnellen. Mede hierdoor zal ik binnenkort overstappen naar een PC en moet ik helaas OSX verlaten.
Het had tweakers overigens wel gesierd even een nieuwe SSHD of een nieuw exemplaar te vragen aan ASUS om twijfels over de testresultaten weg te nemen, maar iedereen die ooit zo'n SSHD gebruikt heeft (Apple of anderszins) zal kunnen beamen dat de prestaties van die dingen gewoon bij lange na niet zo goed zijn als van een SSD. Zowel Apple als ASUS zou er goed aan doen alle PC's alleen nog maar met flashgeheugen te leveren of met een echte SSD en een conventionele HDD.
Dit is onder andere zo een dingetje die me mateloos irriteert bij Apple. Ze leveren hun iMacs gewoon nog met een traditionele 5400 HDD. Het is 2016. Je zal moeten upgraden naar een hybride of naar een SSD en dan tikken ze je weer ondersteboven. Geeft verder niet. Iedereen weet dat en met het volle verstand druk je op een bestel knop. Zolang de consument dit pikt en slikt, zal het ook zo blijven.

Is een iMac duur? Nee, ik vind van niet. Het is zeker een hoop geld. Vraagt Apple meer voor gewone hardware? Ja, absoluut. Is dit het waard? Dit hangt af van je einddoel. Ben je met grafisch geweld bezig.. zou ik zeggen, kijk naar een PC en stel een machine samen met spieren op de juiste plek. Apple is niet meer gefocused op de doelgroep van vroeger. Ben je een thuis gebruiker en zoek je een mooie machine, less is more, clean, strak, OSX / Windows, prima op te gamen, zit je met een iMac echt voor de komende jaren goed.

Gezien de iMac verkopen al tijden door blijven groeien ga ik er vanuit dat er nog veel meer all in ones bij gaan komen om mee te liften. Zo werkt de markt. En concurrentie is altijd goed. Moeten ze het alleen wel goed doen :)

[Reactie gewijzigd door RoyK op 24 juli 2024 08:31]

Ik heb zelf ook een imac, wat ik slecht vind aan de prijs zijn de upgrades. 4gb ram extra en een ssd met 128gb meer kost al 400 euro terwijl deze hardware net 100€ kost. Een ssd van 500gb en 16 gb ram tw van 300€ verkopen ze voor 900€. De basis prijs vind ik redelijk maar de updates zijn bizar.
Zeker. Het is algemene bekend dat je het geheugen ook vooral niet bij Apple aan moet schaffen. Het is gelukkig ook het enige onderdeel die je zelf kan vervangen (niet meer bij de 21" modellen geloof ik) met een simpele druk op een klepje. Een SSD zelf vervangen vraagt toch wel wat stress als je het mij vraag. Het openmaken van een iMac is niet zonder risico's. Gezien de aanschaf prijs toch wel een dingetje.
Geheugen moet je idd lekker ergens anders halen indien mogelijk. Mijn mbp heeft het bv gesoldeerd zitten. Nou heb ik de versie met dGPU. Daar zat dus ook al standaard 16gb in en 512GB ssd. De meerprijs van 1tb vind ik het absoluut niet waard (€600). Vroeger was de snelheid nog afhankelijk van de grootte dus was het wel een puntje, maar de 256gb versie presteert net zo goed als de 1tb. Voor mij dus geen reden om €600 extra neer te leggen. Koop ik wel een externe HDD.
Wat blijkbaar niet algemeen bekend is, is waarom geheugen bij Apple zo duur is. Hier lopen ze om de een of andere reden niet direct mee te koop, maar standaard leveren ze ECC geheugen, wat gewoon een heel stuk duurder is.

Je kunt natuurlijk normaal geheugen erin prikken, maar dit kan soms voor problemen zorgen, omdat Apple geen rekening hiermee houd bij het ontwerp van de hardware en software. Ik heb al meer dan eens mensen aan de lijn gehad die kernel panics hadden omdat ze ander geheugen erin hadden zitten. Oude geheugen erin en probleem opgelost.
in de imac zit geen ecc geheugen. gewoon ddr3 1866mhz sodim
Dat is inderdaad te duur, maar dit is OEM's Eigen. Kijk maar eens wat upgrades op de website van dell kosten bijvoorbeeld.

Daarnaast zijn wij tweakers bijna altijd op zoek naar de beste prijs. De gemiddelde consument die een product zoekt is minder prijsbewust dan wij zijn. Vaak hebben ze ook wat extra over omdat ze dan een product hebben welke rechtstreeks vanuit de fabrikant 'speciaal' op maat geleverd zijn voor ze. (Het geeft ook meer geruststelling als er aanspraak moet worden op de fabrieksgarantie).
Mooi verwoord!
Ze waren altijd 'ver vooruit' de keuzes die ze maakte. De industrie die ze op handen droeg en waar ze ook heel veel voor deden. Dat is er niet echt meer. Photoshop draait op dit moment zelfs ietsje beter op Windows dan op OSX, heb ik me laten vertellen. Heb er zelf nog geen tests mee uit gevoerd. Nee, echt de Pro klant hebben ze inderdaad iets aan de kant gezet voor de consument. Jammer.

Ik beleef veel plezier aan mijn MBP en zal deze ook behouden voor privé. Echter zal ik voor werk overstappen op HP. De nieuwe generatie Zbooks zijn prima. Ja ook die betaal je. Bijna is het een soort Apple, daarin. Hun RAM-geheugen is prijzig maar daarnaast ook degelijk en je merkt verschil dat het toch iets beter loopt. Misschien doen ze dat met 'sjoemel software' ? :p

Hun nieuwe zbook Ultrabooks komen zeker in het vaarwater van de macbook pro's quad-core en Xenon. Tot 32gig geheugen en de normale zbooks gaan tot 64 ram dacht ik. PCIE aansluitingen van SSD en ram. Nee ik denk dat Apple daar wat klanten aan gaat verliezen. Met name dan aan de zbook 15 studio soort gelijke prijzen maar uitbreidbaar en workstation class. Microsoft zet met win10 ook grote stappen, erg mooi OS.

Voor mij blijft het nog zeker even doorwerken op OSX an Apple maar als er het geld is gaat hij zakelijk aan de kant.
Is het ook niet te stellen dat de klant Apple verliet . De tijd dat ik nog mega-DTP machines van Apple zag staan was er één van pré-centrale netwerken - 1998 ..Sindsdien is Adobe ook goed werkend op Windows ongeveer. Apple Server of hoe het beestje heette heeft zo nooit aangeslaan meen ik en is m'n -heel langzaam- overgestapt naar Windows Server ecosysteem. De muziekindustrie zie ik dan wel weer massaal Apple gebruiken en vroeger minder. Waarschijnlijk ook door het toedoen van onderhoudscontracten ... de Apple Servers waren er wel maar kostelijker engineers.
Volgens mij is sinds de eerste AMD Opterons Apple al niet meer zo interessant, die wisten betere prestaties neer te zetten dan de PowerPC CPUs van destijds. Er zijn wel veel mensen bij Apple blijven hangen omdat ze het gewend waren maar het was niet de betere keuze.
Van alles werkt, dat zegt niets. Dat een Windows PC een flink hogere tco heeft dan een Mac, wat ook prachtig blijkt uit de migratie die ze bij IBM gedaan hebben, is een uitstekende reden om Apple gebruiker te zijn.
Als je powerrrrrr wilt kun je dan geen mac pro bestellen ?
Nee dank je.

Natuurlijk, de Mac Pro heeft spierballen. Mits je maxed out gaat natuurlijk. Echter is de Mac Pro niet de configuratie die ik zoek. Sowieso is de machine verouderd (2013) maar wordt hij nog voor nieuwprijs verkocht. Ik heb gelezen dat er misschien ook geen update meer komt op de Mac Pro lijn. Pro users zijn sowieso niet echt verwend door Apple de laatste 10 jaar.

Ik heb geen Xeon CPU nodig en ben niet geïnteresseerd in ECC geheugen. De enige optie is een Dual GPU en Apple werkt met AMD videokaarten die natuurlijk sterk zijn in OpenCL. Maar mijn tools willen Cuda en kom je in het Nvidia honk terecht. Ik heb liever een zware enkele videokaart.

Nee. De MacPro is in mijn ogen een mooie machine, en wellicht dat een videobewerker er oor naar heeft. Final Cut Pro zal er vast geweldig op draaien (Apple product). Maar Adobe, kom je toch weer in de Nvidia hoek. Net als veel andere grafische software.

Mijn volgende setup wordt een i7 6-core of 8-core, 64gb geheugen. Een paar SSD schijven en een GTX980ti. Dat vind ik een goed afgestelde machine voor mijn grafische needs. Een paar extra (betaalbare) cores. Een bak met geheugen en een rete snelle videokaart die zijn mannetje staat met Cuda en openCL.

Zoals ik aangaf, is Apple een stuk opgeschoven. Van pro users met veel geschiedenis (print / web) naar algemeen thuis gebruik. En dat snap ik wel want dat is een veel grotere groep waar je centen kan verdienen. Veel mensen om mij heen in mn netwerk (grafici) zijn al over op een PC. Niet omdat ze niet met Apple willen werken, maar puur door de configuratie keuzes. De HP 600 series zijn populair (geloof de 640). Best jammer, gezien de lange geschiedenis. En persoonlijk vind ik het jammer want ik werk graag met OSX.

[Reactie gewijzigd door RoyK op 24 juli 2024 08:31]

Duidelijk. Ik dacht eerst dat je riep om te kunnen roepen, maar je weet dus echt wat je wil van een machine.

Nette config die je van plan bent. Ik zou dan wel een hardware raid kaart doen voor al die SSD's, maar dat ben ik. Zo lijkt jouw (te bouwen) machine op mijn (nog in aanbouw zijnde) machine die in m'n Wenslijst (grayback) staat.

Enige verschil is dat jij een i7 hebt, en ik een Xeon. Feitelijk dezelfde processors (pintechnisch), maar alleen anders gemarket.
Ik vind je mening toch aardig zwart wit. Prima dat in jouw geval, met de zeer specifieke software die jij nodig hebt een iMac wellicht niet afdoende is, maar om dan te stellen dat hij voor thuis gebruik prima is, waar het alleen maar draait om een less=more principe?

Afgaande van jouw specifieke eisen zou je ook kunnen stellen dat een Ferrari alleen geschikt is voor een beperkte groep mensen omdat jij dagelijks vijftig meter over een zandpad moet rijden om bij je werk te komen.

Ik ben al jaren een 100% mac gebruiker en die zowel thuis als op kantoor alleen maar Apple apparatuur voor ALLE medewerkers. Wij zitten in de software ontwikkeling (nee, geen .net) en ik kan geen programmeur aanwijzen die, nadat ze verplicht met OSX gingen werken, tegenwoordig nog liever op een Windows machientje zouden willen werken. Zelfs de secretaresses maken gebruik van iMac's en waren na een week ook overtuigd van het gebruiksgemak.

OSX is veelzijdig in enorm veel opzichten alleen delft het op sites zoals Tweakers altijd het onderspit omdat hier een enorm aantal gamers zijn die een dikke GPU nodig hebben om 1 stukje software goed te laten functioneren.

En toegegeven, ik heb thuis 1 Windows machine staan die maar 1 ding doet; mijn sim aansturen. En die is inderdaad voorzien van een i7 en 2x 980GTX zodat de flight- en racesims vloeiend draaien. Maar om dat ding ooit als desktop te gebruiken? No way.
Wellicht is mijn mening zwart / wit. Ik bekijk het vanuit mijn grafische standpunt. De sector die Apple heeft gemaakt tot wat het is voor de iPhone kwam. Apple en de grafische sector gaan, nou ja, gingen, hand in hand. Die tijd is voorbij. Wil je een system met grafische spierballen zit je helaas bij Apple niet meer bij het juiste adres. En dat vind ik wrang en gek. Ik weet niet beter dan dat deze twee samen zijn. Maar goed, het is zoals het is.

Mijn opmerking dat het prima geschikt is voor thuis gebruik moet ik wellicht iets verbreden. Het werkt inderdaad ook prima als systeem op kantoor mits er niet heel zwaar mee gewerkt moet worden. Het blijft een beetje oneerbiedig gezegd een laptop met een mooi scherm. Een mac zet je neer, ziet er mooi uit, installeren is een fluitje van een cent en gaat zo maar door. Of het voor de IT afdeling een droom is betwijfel ik. Bij mn vorige werkgever ging alles over op de Mac en die waren er maar erg druk mee dat een heleboel niet zomaar geregeld kon worden zoals ze gewend waren en liep aardig op in de kosten.

Qua gebruik van het OS, ja.. weet je.. Een computer aanzetten en de tools activeren die je nodig hebt zal niet zo heel spannend zijn in beiden OS'n. Op andere plekken heeft een persoon eigenlijk niets te zoeken. Toch?
Wat je hier nog vergeet is dat niet alleen thuis gebruikers massaal overstappen op de Mac's: Studenten doen dat ook. De laptops van Apple gaan nog altijd veel langer mee op een volle batterij, en de bouwkwaliteit is ontzettend goed. Om een professor van mij te quoten: "The only machines that will last you through your entire bachelor without a problem are Thinkpads and Macs."

Neem daar bij dat Macbooks door de meeste mensen als goed uitziende machientjes worden gezien, en je hebt ineens een hele goede reden om als student een Mac te kopen.
Vast en zeker. De aanschafprijs is daar ook naar. Ook niet vergeten heh. Daar mag je ook wat voor terug van verwachten. Het zijn geen wonder machines.
Misschien een idee om van je nieuwe PC een hackintosh te maken? Sinds je aangeeft dat je met OSX wil blijven werken, maar toch NVIDIA kant op wilt. Misschien waard om in te kijken ;)?
Dat heb ik allemaal overwogen en besloten dat pad niet te gaan bewandelen. Er zit teveel gedoe omheen. :)
Tja, dat is een andere discussie. OSX is een heel sterk OS. Daar hoeven we geen discussie over te hebben. Of je er mee wil of kan werken is wat anders. OSX en Windows verschillen naar mijn idee niet zo heel veel meer van elkaar qua beleving.

Zie mij als voorbeeld. Ik zet mn iMac aan en ga aan het werk. Ik zet hem een paar dagen later (meestal blijft hij in slaapmode staan zodat ik verder kan waar ik gebleven ben) weer uit. Ik heb al die vrijheid niet nodig. Heel veel mensen hebben geen oneindige vrijheid nodig in een OS. Internetten, potje gamen, een paar programma's die hun ding doen. Klaar.

Daarom zal een iMac voor heel veel mensen prima voldoen en de keuze stress die dus niet aanwezig is, werkt in hun voordeel. Daarbij komt ook dat Apple je best een mooi totaal pakket levert met hun eigen applicaties. Daar bovenop mag je ook nog Windows installeren via Bootcamp. Ik denk dat Apple met zijn iMacs / OSX combo een hele grote troef in handen heeft.

Dat de machine niet past bij jouw (en mijn) wensen is wat anders. Het doet er ook niet zo toe of laptop X sneller is dan een laptop van Apple. Het is een OS keuze, een mooie behuizing, gemiddeld prima hardware en een stukje brand beleving.

Gelukkig ben je niet verplicht een Macbook te kopen, toch? :)

Ondanks dit alles ga ik in ieder geval wel overstappen naar een PC configuratie. Niet omdat mn iMac het niet goed doet, maar omdat ik een Nvidia gerichte machine wil opzetten. Helaas blijft Apple ADM gericht.

[Reactie gewijzigd door RoyK op 24 juli 2024 08:31]

Anoniem: 706671 @RoyK5 februari 2016 16:57
Ik vind apple heel degelijke kwaliteit volgens de prijs.

Ik ben een windows gebruiker maar ik ben toch meer en meer geneigd om naar apple over te stappen. Met een macbook dan.

Ik speelde vroeger veel games maar ik ben tot het punt gekomen dat privéleven en school en dergelijke veel belangrijker is. Alle apple modellen van mac's tot macbook's en dergelijke hebben een hoge restwaarde, wat je bij andere fabrikanten nauwelijks hebt..

En door die 2 redenen zou ik eerder tot macbook gaan omdat ik windows niet meer nodig heb, waar ik het vroeger wel nodig had.

Ik synchroniseer ook niet echt tussen mijn laptop en mijn telefoon alhoewel mijn laptop windows is en mijn telefoon windows phone is. Ik zal dat ook niet doen bij apple.

Wat ook is, ik heb nauwelijks opslag nodig dus nog een reden dat zelfs een macbook handig is omdat je een kleine ssd kan kiezen die toch bloedsnel is.

Nu ben ik aan het sparen en hopelijk zijn de nieuwe modellen macbooks er.

Het is ook dan weer een ander os die ik moet ontdekken na een gebruik van 12 jaar windows. Dat geeft me ook motivatie om toch eens een poging te wagen zeker aangezien je ook nog later er windows op kan draaien indien nodig.

Jammer dat je overstapt maar wel begrijpelijk, alhoewel het dan niet ligt aan apple zelf maar aan de support van de graka :)
Je zal er veel plezier aan beleven. OSX zit vol kleine handigheidjes die het werk makkelijk maken. Bijvoorbeeld met de spatie een document bekijken. Het eet bijna alles. Dat alleen al heeft me in de afgelopen jaren misschien wel een dag aan "wat is dit ook alweer en wat staat erin" openen / inkijken.

Ik vind het erg jammer dat ik over moet stappen. Het is inderdaad de hardware die de beperkende factor is. de Macpro uit 2013 is geen optie. En lijkt het er ook niet op dat Apple op korte termijn Nvidia configuraties gaat aanbieden. Dus, ga ik een PC bouwen die mijn Photoshop en beetje video editen en steeds meer 3D gaat bijstaan. Met spierballen op de juiste plekjes.

Gelukkig lees ik veel positive berichten over W10 maar spannend vind ik het wel. De OS'n lijken tegenwoordig meer op elkaar dan je zou denken.
Anoniem: 343906 @RoyK6 februari 2016 16:40
Wanneer Nvidia het motief is om over te stappen zou je wellicht ook eens kunnen kijken naar de Nvidia Grid mogelijkheid. Kun je vanaf tal van devices benaderen, inclusief Android, iOS en OSX.

http://www.nvidia.com/object/grid-technology.html

Ben je direct aardig toekomstbestendig bezig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 343906 op 24 juli 2024 08:31]

Ja daar heb ik wel wat over gelezen en lijkt echt toekomst muziek. Maar ik hou het even bij hier en nu met een snelle monsterkaart. Alles in mn Define R5 kast.. hoppa :D
Anoniem: 343906 @RoyK6 februari 2016 18:15
Wanneer je echt grote prestaties nodig hebt maar niet direct grote investeringen wilt doen is het ook nog mogelijk om te kijken of bijvoorbeeld Fujitsu's HPC Gateway iets voor je is. Temeer daar zij een gratis probeertermijn aanbieden: http://business-datacenter.global.fujitsu.com/hpc-gateway/

Meer informatie kun je vinden op de site van Fujitsu: http://www.fujitsu.com/gl...ducts-services/index.html
Toch hadden ze zich kunnen onderscheiden op dit form factor, ze hadden het scherm in hoogte verstelbaar kunnen maken en een oplossing kunnen bedenken voor de slecht toegankelijke USB poorten.

Verder weet je natuurlijk dat je vergeleken gaat worden met een iMac, goede specificaties tegen een lagere prijs is een fluitje van een cent, het gaat dan alleen nog om de afwerking. Als je dan toch voor een SSHD kiest, een pruts toetsenbord/muis en het scherm verwaarloosd, dan verpest je gewoon je eigen product.

Had hem dan gewoon zonder toetsenbord/muis geleverd en met SSD, nog even het scherm kalibreren en je had een 8 in plaats van een 5,5.
Sorry maar een iMac voor dit geld komt ook gewoon met een crappy HDD of als je gelukt hebt een SSHD dus wat proberen jullie nu precies te zeggen dat Apple het wel mag en Asus niet?

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 24 juli 2024 08:31]

Het gaat niet om iets 'mogen', een fabrikant is vrij om wat voor product dan ook aan te bieden tegen welke prijs dan ook. Het is aan de consument om te beslissen of-ie het wel of niet wil aanschaffen. En als een consument bereid is om 1.700 euro neer te tellen voor een AiO met slome HDD / SSHD, waarom zou je als Asus of Apple dan minder vragen?

Het punt wat zeer terecht wordt genoemd is dat veel Apple gebash gaat over de 'belachelijk hoge prijzen', terwijl je keer op keer ziet dat producten in vergelijkbare categorieën / form factors niet 'twee keer zo goedkoop' zijn zoals vaak wordt beweerd.
UIt China haal je Apple (compatible) kabeltjes voor een fractie van de Apple prijs. En deze zijn vaak net zo goed/ slecht als het originele spul. Over hardware, momenteel kan je bij Kruidvat een Apple bluetooth kopie toestenbordje halen die net zo goed is als de originele voor 9,95, de originele van Apple is 119,00, dat scheelt factor 11
Net zo goed? Ook niet overdrijven, dat bordje uit de Kruidvat is helemaal in plastic en zonder backlightverlichting.
Ik ga niet zeggen dat het Apple keyboard niet duur is voor wat het is, maar de vergelijking met dat bordje van 10 euro is niet helemaal eerlijk
Okay, beken: lichtelijk overdreven ;) Toch blijkt dit bordje erg goed te zijn. Er is zelf een draadje over op Tweakers

link
http://gathering.tweakers...message/45652154#45652154
Ben het helemaal met je eens dat een product waard is wat de gek ervoor geeft. Het is natuurlijk wel zo dat (volgens mij) Apple is begonnen met die belachelijk hoge prijzen (imho). Als dat ervoor betaald wordt, en je bent een nieuwe fabrikant die een vergelijkbaar product op de markt brengt, is de 'belachelijkheid' van die hoge prijzen minder, aangezien er al een product op de markt is die de hoge prijs vraagt. Als er 1 schaap over de dam is ;)

Iedereen weet natuurlijk dat de naam Apple ook waarde inhoudt. Dat wil zeggen dat je voor een vergelijkbaar product een premium betaald voor Apple. Je krijgt er ook een mooi product voor, dat zeker. De vraag is echter of Asus die premium ook kan vragen. Ik vind Asus een mooi merk, maar als je mij vraagt je moet 1700 euro uitgeven voor een AiO, welke kies je (besturingssysteem en hate daargelaten) dan kies ik toch voor Apple.

Tuurlijk zit er een groot deel kosten (fabrikage, marketing etc) in deze AiO, maar als Apple er niet was geweest ben ik ervan overtuigt dat de prijs lager zou zijn geweest.
Je maakt hier een duidelijk punt, Daar komt bij dat Apple apparatuur een enorme gewildheidsfactor heeft, waardoor de boel gemiddeld genomen niet zo snel ontwaard als PC spul. Overigens merk ik dat 2de hands Windows apparaten ook niet meer zo snel ontwaarden als vroeger. Mocht je vroeger blij zijn als je naar een jaartje nog de helft van de prijs voor een laptop kreeg, nu licht dat vaak in veel gevallen toch hoger. Misschien heeft dat ook te maken met het feit dat er niet zoveel vooruitgang in processoren zit (en dan wel te verstaan de snelheid.
goede specificaties tegen een lagere prijs [dan een Apple] is een fluitje van een cent
Ik wil niet direct in de Apple bash modus gaan, maar ik heb een 27" iMac 2015 en 2013, helaas met SSHD en HDD en ik vind ze allebei ruk.

Daarom ben ik een beetje teleurgesteld in Asus, omdat ze echt iets beters hadden kunnen maken, maar dat niet hebben gedaan en omdat ze dit product gewoon een beetje hebben verpest in de afwerking.
Nee, wat ze zeggen is dat de fusion drive (sshd) van Apple prestaties geeft die dichter een normale ssd benadert qua snelheid dan een hdd, terwijl Asus zijn sshd gewoon slecht presteert en eerder richting een normale hdd gaat qua snelheid.

[Reactie gewijzigd door acst op 24 juli 2024 08:31]

Een sshd zal nooit een ssd benaderen, hoe kom je bij dat fabeltje?
Een fusion drive met 128GB SSD is van een totaal andere klasse dan een SSHD met 8GB cache.
Bij Apple moet je tegenwoordig trouwens ook oppassen, want de 1TB fusion drives hebben sinds kort een kleinere SSD en dat is jammer.
Misschien is goede afwerking en goede randapparatuur toch lastiger/kostbaarder om te realiseren dan de meeste tweakers denken?

Het hoeft volgens mij niet zo duur te zijn als Apple het maakt, maar ik heb hier wel eens het idee dat men denkt "ik kan zelf voor de helft van het geld iets snellers maken dus het is te duur" en dat is wel heel kort door de bocht.

Niemand of vrijwel niemand die hier commentaar levert kan iets vergelijkbaars maken als een iMac voor dezelfde prijs als je er een in de winkel kan kopen (als je de tijd die iemand er in moet steken ook een geldwaarde geeft en de afwerking en formfactor van een gelijk niveau moet zijn).
Hoezo? Het enige verschil dat ik zie is de glasplaat.
Precies dat. Jij kan geen scherm lamineren. Dus daar verlies je al op.

Buiten dat om zijn het trackpad, toetsenbord en muis van Apple in alle opzichten superieur aan dit setje.
Dat hadden ze in der daad beter kunnen doen. Dat ze het niet hebben gedaan, betekent niet dat ze het niet kunnen.

Het toetsenbord en muis van Apple is het eerste wat ik heb weggegooid, ik snap persoonlijk niet dat mensen de voorkeur geven aan een 11" laptop toetsenbord en een RSI muis bij een desktop PC |:(
Jawel. Plastic kan je niet lamineren. En daarbij komt dat je bij je iMac gewoon de full size alu had kunnen kiezen inclusief USB hub en het trackpad ipv de muis.

Stom dat je het heb "weggegooid" overigens. Setje levert rustig €100 op.
Ook plastic is te lamineren.

Zelfs de full size kan mij niet bekoren, het typt niet als een fatsoenlijk Logitech plankje en de hub die er in zit is maar een zwak dingetje.
(Hij ligt overigens ook scheef als je er iets groters in stop dan een mouse receiver)

Jup, wegooien is zonde, dat was meer figuurlijk, een vriend van mij is heel blij met zijn gratis magic mouse 2 en de ramplank ligt ergens in de kast voor als ik in recovery mode moet starten.
Er zijn genoeg computers superieur ten opzichte van dit setje. Computers die goedkoper zijn dan een Mac en in sommige gevallen beter. Het is gewoon dom om een computee enkel maar te vergelijken tegen een Apple product en dan zeggen dat het zuigt en een Mac dus het enige alternatief is.
Nee maar in deze product categorie is het wel de enige die het goed doet. Dit is bijna een letterlijke kopie. Zelfs de vorm en locatie van het vetilatierooster en allerlei andere details zijn bijna letterlijk gekopieerd van de iMac. Dus ja dan is dat het vergelijkingsmateriaal. Qua specs zal deze iets achterlopen (quad i5, AMD m380) maar de dagelijks merkbare details zijn wel een stuk beter uitgevoerd.
Ik ben het niet met je eens dat SSHD per definitie waardeloos is. Ik heb twee computers:
- Macbook Pro 2015, 256GB SSD
- iMac 27" 2010, met Fusion Drive (1GB hdd + 256GB).

De iMac voelt echt sneller aan dan de Macbook Pro. Ik hoef me met opslag nooit zorgen te maken waar ik het moet opslaan, dat regelt het systeem wel. Wél denk ik dat Fusion Drive (Of een andere vorm van SSHD) beduidend minder presterend als er een kleine SSD van 8GB in wordt geplaatst.
Dr is no way dat de iMac sneller is hoor. De ssd in je macbook doet ongeveer 1800MB/S schrijven en 2GB/s lezen. Dat houd een fusion drive echt niet bij. Zelfs de ssd los komt niet boven de 550 in de 2010. Laat staan je random IO.
De CPU is wel anders. Dit kan nog echt wel een verschil maken.
Maar niet zo'n groot verschil in positieve zin. De Broadwell of Haswell CPU's zijn in alle opzichten sneller dan de 1st gen i5 en i7's. Deze iMac werd standaard geleverd met een i3. Afhankelijk van welk type macbook zit er een potige dualcore in die bijna dezelfde prestaties neerzet als de i5 in de iMac, maar wel een stuk beter geoptimaliseerd is voor bepaalde taken. Of een dikke quadcore die de vloer aanveegt, met de 1ste generatie.
De Haswell i7 presteerd beter met geekbench.

Mogelijk dat de IOPS hier bepalen wat sneller voelt en wellicht is het RAM nog verschillend tussen de modellen.

Wellicht draaien er op de iMac en MBP verschillende (achtergrond)processen welke voor hem nog invloed hebben.
Mogelijk dat de IOPS hier bepalen wat sneller voelt en wellicht is het RAM nog verschillend tussen de modellen.

Wellicht draaien er op de iMac en MBP verschillende (achtergrond)processen welke voor hem nog invloed hebben.
Ja dat kan allemaal prima, maar technisch gezien kan de iMac gewoon niet sneller zijn. de Hardware in de Macbook pro 2015 is in alle opzichten sneller. IOPS op die iMac liggen beduidend lager dan op de MPBr en RAM is op de macbook sneller (1866MHz in de 13" of 1600MHz in de 15")
Eens, alleen praktijk gevoel is niet altijd technisch verklaarbaar.
Over iMacs is in het verleden nooit zo geklaagd geweest qua prijs als bij de rest.
Net zoals je de mensen niet hoort klagen over de prijs van de iPad.
Ok ze klagen er wel over want het blijft duur maar vs de concurrentie is het dan weer niet overdreven.
Dit zijn zaken die redelijk competitief geprijsd zijn.

Apple had met opzet de iPad met een "lage" prijs in de markt gezet om het de concurrentie moeilijk te maken zowel even kwalitatief voor de dag te komen als nog eens onder hun prijs te duiken. Die case hebben we besproken in business management.

Waar er voornamelijk op gezaagd wordt is bij de macs en bij de iphones.
Idd erg jammer dat er nog weinig goede windows alternatieven zijn. Zou graag een all in one systeem zien met vergelijkbare specs als een high end mac en dan met een echt goed ontworpen behuizing en scherm. En ik weet zeker dat door de afwezigheid van marketingkosten er een hoop van de prijs afgeschaafd kan worden.
En dan even de discussie starten over de Dualcore CPU die ieder High end 8core er faliekant uitdraait. Vingerafdrukscanner die wel fatsoenlijk werkt, een OS dat goed met resources omgaat ilv 3 Gb voltrekken en nog niet draaien. Kwaliteit App Store, kwaliteit apps, meer dan 4 jaar OS ondersteuning en update's. Kan menig Android fabrikant nog veel van leren hoor.

Jouw 229 euro telefoontje is een stuk trager en kans dat ie updates krijgt is nihil.
"Tijdens dit proces gaf de drive de geest. Nogmaals, dit trad pas op nádat alle benchmarks gedraaid waren en heeft geen invloed op de scores gehad"

Hoe weten jullie dat zeker eigenlijk? Liep hij niet al op z'n einde? Desalniettemin, mooie machine! Ben benieuwd hoe goed deze z'n warmte afvoert na intensief en langdurig gebruik

[Reactie gewijzigd door lightemup op 24 juli 2024 08:31]

ik vermoed dat de testers daar wel een kijk op hebben. Vooral als de benchmarks in lijn der verwachtingen ligt.

Maar je hebt gelijk. Bad Sectors of een haperende schijf kunnen lagere scores opleveren

Conclusie is echter duidelijk. Voor de extra prestaties zou een SSD noodzakelijk zijn en geen accesoires van de Action...
Als ik het goed heb zit er een SSHD in van Seagate, die zie ik zakelijk ook veel langskomen. Lenovo levert ze veel in zakelijke systemen. Laat ik het zo zeggen: ik ben er qua betrouwbaarheid ook niet zo fan van.

Dat de performance niet top-notch is wéét je bij een SSHD maar dat ze bovenmatig snel stuk gaan hoef je dan weer níet te verwachten.
Willem de Moor: gecombineerd met een Geforce 960M-videokaart en 4GB ddr4-geheugen. De videokaart is redelijk, maar voor echt gamen op een 4k-scherm toch wat mager.
Ik vind het vreemd dat ze gamen op een 4k met een Geforce 960M matig noemen, aangezien die VEEL te raag is om op 4k te kunnen draaien, de Geforce 960M is gewoon een OC desktop Geforce GTX 750 Ti meer niet, en niet bruikbaar om mee te gamen op 4k, ja misschien loopt het een beetje als je alles op low zet.

Zelfs op 2560x1440 draai een Geforce GTX 750 Ti niet goed, dus ook niet een Geforce 960M:

http://www.guru3d.com/articles_pages/msi_geforce_gtx_980_ti_gaming_oc_review,13.html

Waarom wezen ze niet eerlijk en zeggen ze gewoon, hij is veel te traag om er mee te gamen op 4k, zelfs een Geforce GTX 980 heeft moeite.

Verders zou ik nooit gaan voor een computer gebouwd in een monitor.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 24 juli 2024 08:31]

Een sshd hoort niet zo laag te scoren. Heb zelf de hgst variant gehad. 1tb met 8Gb. Deze haalde na drie runs 150MB/s op de teller in black magic designs disk speed test. Dit houd in dattie rustig 180MB/s doet. En dat was er een van 4 jaar geleden. Heel raar dus dat deze drive, maar 109MBps doet. Sws is as-ssd een hele slecht tool om osx drives mee te benchen. Mijn ssd komt niet verder dan 1600 volgens verschillende windows tests terwijl ik in osx en linux soms boven de 2100 uitkom.

As-ssd test volgens mij ook max 1GB? Niet heel erg groot als je het mij vraagt. Een gemiddelde blu ray rip is 20 keer zo groot.
Helemaal mee eens; het kan toevallig een slecht exemplaar zijn. Het liefst zie ik nog een paar tests met een nieuwe SSHD om te verifiëren dat er geen invloed was van bijvoorbeeld een defecte controller of bad sectors. Je hebt maar een paar tests nodig om te bepalen of deze binnen de richtlijnen van de huidige prestaties liggen.

Want hoe weten ze dat nou 100% zeker?
Ik zie liever een test met de beoogde ssd.
Anoniem: 616444 5 februari 2016 08:12
Waarom moeten zoveel dingen nu altijd maar weer op Apple design lijken? Doe liever zelf iets origineels dan deze namaak iMac. Dit is zo vreselijk kansloos, gewoon te genant om zoiets op je bureau te hebben. ;(

Kijk bijvoorbeeld naar de Dell XPS 27 AIO. Zo kan het ook Asus.
Kijk bijvoorbeeld naar de Dell XPS 27 AIO. Zo kan het ook Asus.
Wow, die Dell is ook een AIO op een standaard! Doet me denken aan.. Sorry, maar ik snap je kritiek niet. Met een AIO kun je nu eenmaal niet veel kanten op qua ontwerp.
Jawel. Je kan het op z'n minst anders maken door de voet te veranderen of niet die vorm in de behuizing zelf gebruiken.

Waar ik persoonlijk wel interesse in zou hebben is een kaarsrechte imac (ipv gebogen) die strak tegen de muur aan kan. Usb poorten kan je dan ook makkelijk aan de onderkant kwijt.
Met een AIO kun je nu eenmaal niet veel kanten op qua ontwerp.
Grappig, waar hebben we dit eerder gehoord :')
Ik geef je helemaal gelijk. Als je iets doet, doe het dan goed, ik begrijp dat ook nooit van fabrikanten. Neem eens paar goede ontwerpers in dienst en lever eens goed doordacht product af(dit ook vanuit de duurzaamheidsgedachte). Asus kan best mooie producten maken(heb zelf een Zenbook), maar er zitten ook vaak gedrochten bij. :'(
En zorg voor consistentie. De iMacs zijn sinds 2009 amper van design veranderd (net als de macbooks), terwijl zelfs dell en hp binnen dezelfde series ook nog allerlei verschillende designs hebben.
Kwestie van smaak, want die Dell kan ik niet echt mooi vinden. En veel mensen willen graag een iMac vanwege de vormgeving, en je kan klagen wat je wil over Apple maar designen kunnen ze echt wel. Dus is deze Asus slecht omdat hij op een iMac lijkt? Nee, ik vind hem mooi. Maar ik vind een PC zonder SSD gewoon niet meer van deze tijd. Ik zou me rot ergeren.

Ik had een 27 inch iMac uit 2013 met een PCIe SSD en wat een beest van een apparaat was dat zeg. Geweldig om te zien, heerlijk om mee te werken, maar erop gamen was geen optie. Ik had de standaard GPU (750MX dacht ik) en die was niet vooruit te branden. En laat ik nu net weer willen gaan gamen.

Ik vind het een goede ontwikkeling, dat er AIOs komen met Windows. Ik juich het toe. Voor simpel werk ben je af van die lelijke kast bij je scherm. En de CPUs zijn zuinig genoeg tegenwoordig om in een AIO gebruikt te kunnen worden zonder meteen een broodrooster op je bureau te hebben staan.
Dus is deze Asus slecht omdat hij op een iMac lijkt?
Ja, ik vind van wel. Laten we wel wezen, of dit ding op een iMac lijkt? Het is praktisch een 1-op-1 kopie. Asus is een van de betere hardwarefabrikanten van het moment, een beetje waardigheid lijkt me dan toch wel op z'n plaats in plek van zo schaamteloos te jatten. Zoals grasfluiter zegt, ik zou niet durven zo'n ding op m'n bureau te zetten...

Huur een paar designers, probeer iets te maken met bijvoorbeeld wat scherpere randen, iets dat eigen karakter uitstraalt en tegelijkertijd de oh zo gehate minpunten van iMacs (verwisselbare hardware, slechte plaatsing van interface poorten) te verbeteren. Daar scoor je dik mee bij mensen die een AIO willen maar geen iMac, en tegelijkertijd win je denk ik ook respect door het op je eigen manier te doen.

[Reactie gewijzigd door pixeled op 24 juli 2024 08:31]

Ik keek hier heel erg naar uit, maar dit is ver beneden alle verwachtingen. Ik denk dat je hierbij nog steeds beter een iMac kunt kopen, helaas kan je die dingen niet out of the box krijgen zonder Mac OSX anders had ik al lang een iMac gekocht. Kan iemand me aangeven of dit trouwens mogelijk is zonder bootcamp? Dus eigenlijk Mac OSX er vanaf gooien?
Anoniem: 583079 @matthewk5 februari 2016 09:23
Boot Camp maakt niet echt deel uit van OSX. Met Boot Camp, dat bij OSX wordt meegeleverd, maak je een Windows partitie aan. Je kan dus in principe Windows hebben zonder OSX op een iMac volgens mij. Waarom je dat zou willen is weer een andere vraag - Mac hardware werkt toch wel net iets beter met OSX volgens mij, maar goed...
Ik vind Mac OSX het meest on-gebruiksvriendelijke OS dat ik ooit heb gebruikt. Ik heb het een kans gegeven, en op het werk veel moeten gebruiken. Maar geef mij maar Windows. Al vind ik de apple hardware gewoon fantastisch, iedereen die de kwaliteit er niet van erkent is gewoon verblind door haat denk ik.

Maar dan zit je dus nog steeds vast aan bootcamp?

[Reactie gewijzigd door matthewk op 24 juli 2024 08:31]

Het probleem waar jij waarschijnlijk tegen aanloopt bij OSX (denk ik althans) is de logica van het systeem. Apple heeft het OS opgebouwd volgens hun logica, die behoorlijk afwijkt van de MS en Google logica. Als je Apple's gedachtegang niet kan volgen, zal je het OS ook nooit op een (voor jou) goede manier kunnen gebruiken.

Voor wat betreft BootCamp; Hoewel het wel mogelijk is om Windows als enige OS te installeren op een Mac, is het af te raden. De firmware van die machines worden met enige on-regelmaat geüpdate, wat enkel via OSX gaat. Echter kun je via BootCamp wel aangeven welke partitie je als standaard boot partitie wil gebruiken. Zodoende kun je Windows gebruiken zonder "last" te hebben van OSX (afgezien van wat HD ruimte die je verliest).
Thanks ! Dit antwoord zocht ik
NP. Wat overigens ook een belangrijk aspect van BootCamp is (is ook al een paar keer aangegeven) is de drivers. Apple heeft voor de hardware een driver pakket beschikbaar, welke het makkelijkste te downloaden is via de BootCamp software in OSX. Uiteindelijk zal je ook zonder die specifieke drivers alles aan moeten kunnen sturen, maar waarom moeilijk doen?

Binnen je Windows omgeving krijg je dan een BootCamp programma (waarmee je oa de opstartpartitie kan selecteren), maar ook de Apple Update software. Die doet de drivers bijhouden en wanneer nodig bijwerken.
De structuur van OSX is enigszins te vergelijken met Linux/unix gezien het daar ook op gebaseerd is. Als je via console gaat heb je dezelfde mappen structuur. Enkele commando's zijn anders maar verder gaat het vrij goed. De GUI is inderdaad even anders. Ik werk eigenlijk graag met OSX maar win10 is ook zeker goed. Ik heb geen voorkeur erin :)

Maar zoals gezegd: bootcamp is dualboot, af en toe eens inloggen in OSX om een update of wat te doen en je bent save :) Het draait in bootcamp nog soepel ook

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 24 juli 2024 08:31]

Vast is een groot woord. In feite is het gewoon dual boot.
Als je OSX echt niet leuk vind kan je die na de bootcamp installatie ook verwijderen.
Er is dan geen enkel verschil met een windows PC
Nee hoor. Gewoon windows tien usb erin jassen en gaan. Je moet alleen wel even via osx de bootcamp app starten om de driver zwik binnen te hengelen. Kan ook via internet maar die tool kan alles automatisch voor je regelen.
Ligt ook aan je werk natuurlijk programmeurs (niet .net) zullen sneller voor osx kiezen door oa de shell scripts en terminal, grafishe designers ook door het mooie scherm.
Anoniem: 583079 @matthewk5 februari 2016 10:17
Ik verkies OSX zowel qua vormgeving en gebruiksgemak, maar goed, dat is een kwestie van smaak en vooral gewoonte.
Boot camp is gewoon een installatieprogramma dat de windowspartitie creëert met de juiste drivers.
De vraag is natuurlijk, kan je er ook een hackingtosh van maken ? :+

[Reactie gewijzigd door WokeBroke op 24 juli 2024 08:31]

waarom zou je dat willen als een vergelijkbare imac niet veel duurder is en flink wat voordelen heeft ten opzichte van dit ding.
Een PC boven de 1500 euro mag gewoonweg geen HDD hebben, ook geen gekke "SHDD", stop er verdorie gewoon een SSD in! 500GB is al genoeg voor de meeste mensen, die terabyte hoeft echt niet.

Echt, onvergeeflijk dit. Ik draai al jaren al mijn OS en apps vanaf een SSD, en ik wil me gewoon neit meer inbeelden terug te moeten naar een harde schijf. En nee, dat is geen tech-snobisme of spec jagen: mijn vriendin zal het een worst wezen wat er precies van technologie in haar laptop zit, maar sinds ik de harde schijf in haar oude macbook met een SSD heb vervangen zweert ze hierbij: voor haar gebruikspatroon (office en web based stuff voor werk, helemaal geen games of andere zware applicaties) is die core 2 duo machine met een SSD bijna niet te onderscheiden in snelheid van een nieuwe laptop. Voor ik het ding installeerde was ze eigenlijk niet tevreden: door de toen nog hoge prijs van de 512GB modellen, moesten we een 240GB SSD kopen, ter vervanging van haar 500GB HDD, al haar foto's moesten dus op de NAS. Maar zodra ze de snelheidswinst zag, verdwenen die bedenkingen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 24 juli 2024 08:31]

Dit dus, ik snap niet waarom er nog in 'compacte' en mobiele werkunits nog HDD's moeten, SSD is platter, stootvaster én sneller, het is alleen wat duurder per GB, maar zou niet iedereen dat er direct voor overhebben? (alsof je 'even' een 1-2TB schijf vol krijg? 500GB is veelal voldoende).
Nouja. Dat ligt er een beetje aan natuurlijk. Zo'n machine koop je niet omdat je hem weinig gebruikt. Ik zit zelf ook met 512Gb maar het heeft me welgeteld 3 maanden gekost om hem vol te krijgen. De upgrade naar 1tb was het me echter niet waard.
Voor hetzelfde geld koop je een 250GB-ssd, een ruil waar je niet lang over na zou hoeven denken.
Dat is nogal een assumptie die kant noch wal raakt. Want dat ligt compleet aan wat je met je AiO wilt doen. 250GB als enige opslag mogelijkheid is voor een desktop pc toch behoorlijk beperkend en dan is een SHDD een redelijk logische middenweg, zeker als je maar plaats hebt voor 1 schijf. En natuurlijk heeft het feit dat de schijf aan het eind van zijn latijn zat invloed gehad op de prestaties.

Daarbij wordt er behoorlijk gehamerd op de vergelijking met de iMac 2014, maar wordt er vervolgens geen woord gerept over het prijs verschil van bijna 400 euro.

Ook bestaat er in de review enkel het vermoeden dat het een plastic plaat is, en in het eind is dat schijnbaar met zekerheid vastgesteld? Wordt iig wel met zekerheid op afgerekend. En als het het beeldkwaliteit niet beinvloed maakt dat toch geen fluit uit? Het zit er immers om het scherm te beschermen.

Gewoon een waardig Windows alternatief voor de iMac dus, waarvan de prijs redelijk in verhouding staat. Jammer dat het Apple fanboy-isme weer eens doorschemerd.
Een plasticplaat zal te allen tijde de beeldschermkwaliteit beïnvloeden. Alleen het geit al dattie niet op het scherm gelamineerd zit zorgt al voor een minpunt. Komt bij dat plastic vervormd en helemaal geen goede keuze is icm touchscreens.

Die €400 viel mij inderdaad ook op, maar dan nog zou ik die investering wel gedaan hebben. Je krijgt er namelijk een groter scherm voor terug, met een hogere resolutie, veel betere kleuren en wel goed gelamineerd. Naast dat zit er ook een degelijk toetsenbord en muis bij. En anders zou ik nog liever de 21,5" versie pakken en fiks upgraden voor die €400.
Tja, typisch tweakers.

Alles met apple producten vergelijken. Alsof apple superieur is en alle technologieën heeft bedacht!
Zeker niet. Kaar in dit specifieke geval lijkt dit product toch erg in de doelgroep te vallen van mensen die een iMac willen of een gelijkende computer. De iMac is al jaren en jaren een begrip. Schijnbaar hebben andere fabrikanten nog steeds moeite een alternatief neer te zetten na al die jaren. Deze poging toont het nogmaals aan.
In dit geval is het niet eens zo gek om het met apple te vergelijken. De iMac is de baseline als het aankomt op aio's (en nee ik ben geen apple fan).
Oh kom op zeg, als je dit product ziet staan dan smeekt dat toch gewoon om een vergelijking met Apple?

Natuurlijk brengen andere merken heel sporadisch wel eens iets soortgelijks op de markt maar als je een AIO gaat reviewen en je vergelijkt dan nergens met een iMac dan ben je als tech-site ook krom bezig.

Verder lees ik nergens dat Apple superieur is of de technologie bedacht heeft (wel dat de producten van Apple op punten beter zijn dan dit product, maar da's heel wat anders), dat verzin jij. Apple is het enige merk dat jaar in jaar uit dit soort computers op de markt brengt. De vergelijking ligt dan volgens mij ongelooflijk voor de hand.
Eens, ik vind het vooral altijd zo scheef dat bij merken als ASUS extreem vaak over de prijs wordt gesproken terwijl dat bij Apple producten veel minder is. Alsof Apple het alleenrecht heeft op achterlijk hoge prijzen.

En inderdaad alles maar vergelijken met het almachtige Apple... Pffff nou dat bedrijf brengt ook draken van producten op de markt zoals het gedrocht dat de iPad Pro heet of de Apple Watch
Nee zeker niet, maar Apple heeft wel meer oog voor detail. Zoals een gecalibreerd scherm bijvoorbeeld. De dingen die je aan de buitenkant ziet zijn gewoon goed doordacht en vaak niet op bezuinigd. Alleen de voorkant van dit ASUS Apparaat verliest al op meedere plekken punten die zwaar wegen ten op zichte van de iMac. De kleuren van het scherm (calibratie), het niet lamineren van de voorkant (weerspiegelingen en diepte) en een plastic schermoverlay (weerspiegelingen en algehele feel zeker icm touch). Dan is het het zeker waard om misschien maar €400 meer neer te leggen voor een apparaat wat hier wel voor die mogelijkheden gaat, een groter scherm heeft en een nog hogere resolutie.
IK zie een tendens dat alle merken die zgnd premium willen zijn, steeds hogere prijzen hanteren. Wellicht is dit een invloed van Apple. Als het maar duur is zal het wel goed zijn, lijkt de slogan van deze premium computers. Zelfs Acer, Medion en Peaq (huismerk MM) doen aan deze zgnde duur is goed race mee.
Heel goed dat tweakers dit soort testen uitvoert als bij deze AIO. Het toont aan dat duur niet altijd goed is. VInd het in dit geval wel een afgang voor ASUS overigens,
Anoniem: 696390 @jqv6 februari 2016 02:01
Apple watch beheerst dan ook meer dan 50 procent van de smartwatch markt dus misschien zal Apple wel iets ged gedaan hebben.
Er word op apple apparaten altijd windows gezet om te vergelijken. dat is gewoon een feit. Gewoon om juist die vergelijking te kunnen maken.
Minpunten; Goedkope accessoires.
Is het een minpunt dat de accessoires goedkoop zijn of dat het kwalitatief niet in orde is?
Beetje misleidend..
Je hebt een punt vind ik. We weten allemaal wat er bedoeld wordt, journalistiek is het niet best. Beetje telegraafstijl.
Goedkoop aandoende accessoires was beter geweest. Goedkoop is betrekkelijk; ze zitten bij de prijs in.
Toch een vrij fors bedrag. Daarentegen krijg je wel een i7 en GTX750 voor de zelfde prijs moet een iMac het met een i5 en een iris6200pro doen.

Die plastic plaat is toch wel echt jammer. Je gaat geen 1700 euro uitgeven om zo iets goedkoops terug te zien.

Mischien is zoals vaak bij asus het geval is versie 2 beter.
Wauw. Dat je zo'n mooi ontwerp zo lelijk kunt uitvoeren. :? Schaamteloos meeliften op het succes van een ander. Lekker veel geld vragen en hem dan zo goedkoop mogelijk afwerken. Zo lang hij maar beschikt over goede specs, natuurlijk. Dan lijkt het nog wat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.