Door Sim Kranenburg

Panasonic 65"-CX800 Review

Grote uhdtv voor dito portemonnee

07-10-2015 • 06:00

97

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Panasonics CX800 is een prachtig afgewerkte uhdtv met een plat scherm. Dit toestel biedt een goede beeldkwaliteit zonder dat daarvoor eerst een kalibratie nodig is. Door de hoge resolutie en het prima contrast maakt het beeld veel indruk. Ook de bediening werkt dankzij Firefox OS erg prettig. Het geluid is beter dan gemiddeld, maar laat nog ruimte over voor verbetering. Nadeel is het ontbreken van dts-geluid in de mediaspeler en bovendien is de prijs nogal stevig.

Op de afgelopen IFA in Berlijn kondigde Panasonic de CZ950 aan: een gebogen oled-televisie met een uhd-paneel van LG Display. Dit model belooft het beste van het beste op het gebied van beeldkwaliteit, maar helaas zal de prijs navenant zijn en bovendien is niet iedereen gecharmeerd van een gebogen scherm. De CX800, die we in deze review bekijken, is uitgerust met een plat lcd-paneel en daardoor een stuk beter betaalbaar. Toch is dit high-end model, waarvan wij de 65"-versie bekeken, zeker niet goedkoop. Ten tijde van het schrijven van deze review stond hij voor een stevige 3300 euro in de Pricewatch.

Panasonic CX800

De CX800 is ook verkrijgbaar in 40, 50 en 55 inch, waarbij het kleinste model op het moment van schrijven verkrijgbaar is voor ongeveer 1125 euro. Hierbij moeten we wel opmerken dat de hoge uhd-resolutie van 3840 bij 2160 pixels vrij nutteloos is op een dergelijke (voor uhd-televisies) kleine maat. Ons reviewmodel is met een schermdiagonaal van 165cm behoorlijk groot, maar op het grote schermoppervlak komen uhd-beelden echt tot hun recht.

Naast een groot uhd-beeldpaneel heeft de CX800 alle features die je van een high-end tv mag verwachten. Zo is er een dubbele tuner met een dubbel CI+-slot, zodat je het ene gecodeerde kanaal kunt bekijken terwijl je het andere opneemt. Ook kan het beeld van de tweede tuner via het thuisnetwerk naar een andere daarvoor geschikte tv van Panasonic gestreamd worden, zodat de tweede tv niet op het kabelnetwerk of de satellietschotel aangesloten hoeft te worden.

De tv draait op Firefox OS voor een soepele en eenvoudige bediening via een infraroodafstandsbediening of via de eveneens meegeleverde Touch Pad Controller. Voor de behuizing is rijkelijk gebruikgemaakt van mooi afgewerkt metaal, waardoor deze tv behoorlijk zwaar is uitgevallen. Uiteraard kan de CX800 3d-beelden weergeven, maar de daarvoor benodigde actieve brillen moeten helaas apart worden aangeschaft.

Uiterlijk en aansluitingen

De CX800 is geen goedkope tv en dat valt goed aan het uiterlijk af te zien, want Panasonic heeft veel prachtig afgewerkt metaal ingezet voor de constructie. Daardoor is het gewicht met zo'n 34kg vrij hoog uitgevallen. Door het hoge gewicht en de flinke afmetingen is het niet aan te raden om deze tv in je eentje te verplaatsen. Alleen voor de achterkant van de tv is geen gebruikgemaakt van metaal, maar in plaats daarvan is gekozen voor matzwart plastic.

Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800

De bezels rond het scherm zijn gemaakt van donker geborsteld metaal en zijn aan de boven- en zijkanten ongeveer 8mm breed. Aan de onderkant is de bezel 5mm breder en voorzien van een Panasonic-logo. Daaronder zit een smalle rand van zo'n 7mm, die zwart glanzend is afgewerkt, en waarin een statusled, de infraroodsensor en een omgevingslichtsensor zijn verwerkt.

Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800

De behuizing helt enigszins achterover op de voet, waardoor het zwaartepunt iets naar achteren ligt. Hierdoor kon het grootste deel van de voet achter de tv worden verstopt. Aan de voorkant steken slechts twee punten uit, die zijn afgewerkt met donkergetint chroom. Ze zijn aan de beide zijkanten met de achterkant van de behuizing verbonden. De voet is aan de achterzijde vervaardigd van zwaar metaal met een donkergrijze afwerking. Door het hoge gewicht van de voet zal de tv niet snel voorover vallen als je hem aanstoot. De brede voet vereist een meubel dat minstens zo breed is als de televisie.

Aansluitingen

Het meegeleverde netsnoer is slechts anderhalve meter lang, maar omdat het afneembaar is, kun je het eenvoudig door een langer exemplaar vervangen. Dat kan handig zijn als je de tv aan de muur wil ophangen. Minder handig bij muurmontage zijn de aansluitingen die recht naar achteren zijn geplaatst, waardoor je in sommige gevallen speciale kabels met haakse stekkers nodig hebt. Gelukkig zijn alleen de tegenwoordig steeds minder vaak gebruikte analoge scart- en componentaansluitingen op deze wijze aangebracht.

AansluitingenAansluitingenAansluitingen

Aan de zij- en onderkant zijn de aansluitingen keurig onder een hoek gemonteerd. Onderaan treffen we van links naar rechts een rj-45-netwerkaansluiting, twee aansluitingen voor satelliet, een antenneaansluiting die geschikt is voor kabel en Digitenne, een Toslink- digitale audio-uitgang en twee van de drie hdmi 2.0-aansluitingen. Aan de zijkant zitten van boven naar beneden een dubbel CI+-slot, een sd-kaartslot, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, twee usb 2.0-aansluitingen, een usb 3.0-aansluiting, waarop een harde schijf voor opnames kan worden aangesloten, en de derde hdmi 2.0-aansluiting. Als je met je hand om de rechterzijkant heen voelt, tref je aan de achterkant een rij knopjes waarmee de tv zonder afstandsbediening te gebruiken is.

Bediening op afstand

Je krijgt twee afstandsbedieningen meegeleverd bij de CX800: een normale infraroodafstandsbediening en een Touch Pad Controller. Het infraroodmodel is met een lengte van zo'n 23cm relatief groot en voelt, met meer dan 200g inclusief twee AA-batterijen, zwaar en degelijk aan. Doordat de batterijen boven elkaar zijn geplaatst is het gewicht prettig verdeeld en door de schuine randen aan de achterkant ligt het apparaatje goed in de hand. De indeling is duidelijk en alle knoppen zitten op een logische plek. Er zitten twee infraroodleds aan de voorkant, waarvan er een onder een hoek is gemonteerd, waardoor je niet op de tv hoeft te mikken.

Infrarood afstandsbedieningInfrarood afstandsbedieningInfrarood afstandsbediening

Leuke extra is de rode toetsverlichting, waarmee je in het donker makkelijk de juiste knop kunt vinden. Slim detail daarbij is dat de knop waarmee je de toetsverlichting inschakelt van een speciaal 'glow in the dark'-materiaal is gemaakt. Het knopgevoel is prima en al met al is dit een prettig werkende afstandsbediening; alleen de speciale Netflix-knop had van ons niet gehoeven. Liever hadden we een favoriete-appknop gezien, die je zelf kunt programmeren, zodat mensen die geen Netflix-abonnement hebben er ook nog wat aan hebben.

Touch Pad Controller

Over de Touch Pad Controller zijn we wat minder te spreken. Hij werkt prima, maar de touchpad voegt meestal maar weinig toe en doordat er maar weinig knoppen op zitten, ben je veel vaker aangewezen op menu's. Zo moet je voor het intypen van een kanaalnummer eerst een klein toetsenbordje oproepen, waardoor de infraroodafstandsbediening veel sneller werkt. Het helpt niet dat er in de menu's en in de elektronische handleiding vaak wordt gerefereerd aan knoppen die alleen op de infraroodafstandsbediening te vinden zijn.

Touch Pad ControllerTouch Pad ControllerTouch Pad Controller

Met een gewicht van 105g voelt het 13cm lange apparaatje lichter aan. De behuizing van de Touch Pad Controller is gebogen uitgevoerd. Dat ziet er speels uit, maar het plastic aan de achterkant biedt maar weinig grip, waardoor je hem gemakkelijk uit je vingers laat vallen. Dit heeft Panasonic willen voorkomen door aan de onderkant een inkeping voor je wijsvinger te maken, maar deze is simpelweg niet diep genoeg om enig houvast te bieden. Er is een microfoon ingebouwd voor stembediening en zoekopdrachten. Stembediening vinden we behoorlijk nutteloos, maar bijvoorbeeld op YouTube zoeken door middel van spraak kan handig zijn.

TV remote 2

Je kunt ook gebruikmaken van je smartphone of tablet om de CX800 te bedienen door middel van de 'TV remote 2'-app, die draait op iOS en Android. Beide afstandsbedieningen zijn door middel van de app te emuleren, de infraroodafstandsbediening door middel van virtuele toetsen op het scherm en de Touch Pad Controller kun je nadoen met het touchscreen en de microfoon van je mobiele apparaat. Daarbij kun je het beeld van de tv naar het scherm van je telefoon of tablet sturen.

Panasonic TV remote 2Panasonic TV remote 2Panasonic TV remote 2Panasonic TV remote 2

Met Swipe & Share kun je muziek, video's en foto's vanaf het mobiele apparaat naar de tv streamen door het bestand van je keuze omhoog, in de richting van de tv, te swipen. Ook kun je webpagina's die je in de app opzoekt op het scherm van de tv laten zien. Het is mogelijk om met de app een complete kalibratie uit te voeren, waarbij je alle aanpassingen die je maakt direct op het beeld terugziet. Voor een serieuze kalibratie heb je daar uiteraard nog wel een colorimeter bij nodig. De TV remote 2-app werkt prima, maar we vinden hem niet al te veel toevoegen aan het bedieningsgemak, waardoor wij liever de prima infraroodafstandsbediening gebruiken.

Firefox OS en mediaspeler

Panasonic heeft met Firefox OS een goed besturingssysteem in handen, want de bediening werkt vlot en eenvoudig. De interface ziet er zeer clean uit en is compleet ontdaan van onnodige opsmuk. Als je de tv voor het eerst gebruikt, zijn er slechts drie ronde tegels op het homescreen te vinden: Live tv, Apps en Apparaten. Je kunt zelf tegels toevoegen, waarmee je tv-kanalen, apps of externe ingangen op het homescreen kunt vastpinnen. Er zijn maximaal vijf tegels tegelijk zichtbaar; als je er meer toevoegt, zul je horizontaal moeten scrollen om bij de gewenste tegel te komen. Een optie om tegels in een map te stoppen zou een aardige toevoeging voor een volgende softwareversie kunnen zijn.

Firefox OS

Het belangrijkste verschil ten opzichte van Panasonics oude besturingssysteem is het nieuwe homescreen en een nieuw scherm met apps, maar het hoofdmenu en de epg zien er nog precies hetzelfde uit. Dat vinden we zeker in het geval van het menu geen ramp, want het is overzichtelijk en logisch ingedeeld, waardoor je nooit lang hoeft te zoeken naar een instelling. De epg ziet er eveneens duidelijk uit, maar de vormgeving hiervan doet wat ouderwets aan en past minder goed bij de rest van de interface. Ook is het jammer dat de interface niet op de volledige uhd-resolutie wordt gerenderd, waardoor vooral de letters er net wat minder mooi uitzien.

Firefox OS

Het aantal beschikbare applicaties voor Firefox OS is wat kleiner dan bij sommige concurrenten, maar de belangrijkste videodiensten, zoals Netflix, YouTube en NPO, zijn allemaal beschikbaar. Door de ingebouwde hevc-ondersteuning is Netflix ook in 4k beschikbaar, al heb je daarvoor wel het duurste abonnement nodig en is het aanbod in 4k nog altijd mager. Het 4k-aanbod van YouTube is helaas alleen in hd te bekijken, maar dat komt doordat Google nog steeds geen speciale app voor uhdtv's heeft gemaakt.

Firefox OS

Mediaspeler

Met de ingebouwde mediaspeler kun je muziek, foto's en video's weergeven vanaf usb of vanaf je netwerk door middel van dlna. Dankzij de ingebouwde sd-kaartlezer kun je foto's en video's rechtstreeks vanaf je camera afspelen. Zelfs 4k-video's worden zonder problemen en vloeiend afgespeeld. De belangrijkste videocodecs en bestandsformaten worden allemaal ondersteund. Alleen bij de audiocodecs ontbreekt dts, waardoor veel films het zonder geluid moeten doen. Wat ons betreft een grote misser, waardoor veel mensen alsnog op een externe mediaspeler zijn aangewezen. Pluspunt aan de mediaspeler is de correcte weergave van ondertitels, waarvan je zelf de grootte en positie kunt instellen, waardoor ze mooi in de zwarte balken van een Cinemascope-film zijn te plaatsen.

Firefox OS

Energiegebruik en geluid

EnergieverbruikEen grote tv verbruikt natuurlijk meer dan een kleine en als je de backlight op de hoogste stand zet, is het verbruik van de 65"-CX800 met zo'n 192W vrij stevig, maar daar staat dan ook een hoge helderheid van 396cd/m² tegenover. Een dergelijke helderheid heb je alleen nodig als je in een fel verlichte ruimte kijkt. 's Avonds bij gematigd licht hebben de meeste mensen voldoende aan 120cd/m² en als we de backlight daarop afstellen, zakt het verbruik naar een keurige 86W. Een prima resultaat voor een grote 65"-televisie.

Met de backlight in de laagste stand verbruikt de tv nog slechts 64W, maar dat levert een tamelijk donker beeld met maar 44cd/m² op. Alleen in een volledig verduisterde kamer valt daar naar te kijken, maar het beeld ziet er dan wel futloos uit. Het keurige verbruik levert de CX800 energielabel A op. Panasonic heeft de CX800 uitgerust met een omgevingslichtsensor, waarmee de backlight zich automatisch aan het omgevingslicht aanpast. Daarmee verbruikt de tv nooit onnodig veel energie en ziet het beeld er in bijna elke lichtsituatie prima uit.

Geluid

De duurste modellen van Panasonic hebben naar voren gerichte luidsprekers voor een beter stereobeeld, maar helaas zijn de luidsprekers bij de CX800 aan de onderkant gemonteerd, waardoor het geluid niet direct op de toehoorders gericht is en je het met gereflecteerd en daardoor minder duidelijk geluid moet doen. Toch klinkt het zeker niet slecht, dankzij de twee extra laagweergevers aan de achterkant, die geholpen worden door nog eens twee passieve luidsprekerconussen. Helaas zijn de laagweergevers met een diameter van 6cm aan de kleine kant. Dit resulteert in een laagweergave die beter is dan die van de gemiddelde tv, maar waarbij de allerlaagste tonen helaas ontbreken.

LuidsprekersLuidsprekers

Het luidsprekersysteem kan een heel behoorlijk volume produceren, maar op de hogere standen loopt de geluidskwaliteit snel terug. Vooral lage tonen leveren op hoge volumes vervorming op. Om ervoor te zorgen dat je het geluid naar eigen voorkeur kunt aanpassen, is er een achtbandsequalizer beschikbaar, waarmee je het geluid na wat experimenteren nog wat beter kunt krijgen. Verder is er een bass boost, maar daar wordt de laagweergave niet mooier van. Ook de twee surroundstanden kun je maar beter niet gebruiken, want die vertroebelen het geluid alleen maar.

Inputlag, gebruik met pc en 3d

InputlagAls je in het bezit bent van een gameconsole ben je gebaat bij een zo laag mogelijke inputlag. Als de tv er namelijk te lang over doet om de via hdmi aangeboden gamebeelden weer te geven, wordt het spelen van actiegames lastiger. Om ervoor te zorgen dat de tv het beeld zo snel mogelijk verwerkt, heeft bijna elke moderne tv een gamemodus. In deze stand daalt de inputlag van de CX800 volgens onze Leo Bodnar-lagtester naar 40ms. Deze waarde ligt een beetje boven het gemiddelde, maar voor een uhdtv is het niet slecht. De beste televisies wat inputlag betreft laten de beelden meer dan twee keer zo snel zien, met een inputlag van rond de 20ms.

Gebruik met pc

Met de huidige generatie gameconsoles kun je niet gamen in 4k, maar als je een snelle pc met krachtige videokaart(en) gebruikt, heb je wel de mogelijkheid om op de volledige uhd-resolutie van 3840x2160 pixels te spelen. Helaas is er nog geen lagtester die werkt op deze resolutie, waardoor we het verschil in inputlag subjectief moesten vaststellen. Tussen 2160p60 en 1080p60 merkten we geen verschil wat inputlag betreft en dus zal die ongeveer rond dezelfde waarde liggen.

Sommige televisies geven uhd-beelden, gebruikmakend van chroma subsampling, op een lagere kleurresolutie weer, omdat de beeldverwerking de hoge bandbreedte anders niet aankan. Dat is geen probleem bij het kijken naar digitale video, omdat bijna alle codecs eveneens gebruikmaken van chroma subsampling, maar als je met een aangesloten pc naar kleine lettertjes kijkt, valt op dat ze er wat minder mooi uitzien. Gelukkig kun je bij de CX800 een deel van de beeldverwerking uitschakelen door middel van de 4K Pure Direct-functie, waarna uhd-beelden ook met 60fps op de volledige kleurresolutie worden weergegeven.

3d

Panasonic 3d-brilPanasonic 3d-bril

Je krijgt van Panasonic geen 3d-brillen meegeleverd met de CX800. De actieve brillen zijn los te koop voor ongeveer 40 euro per stuk. Ze zitten comfortabel en wegen zo'n 35 gram. Als je zelf al een bril draagt, zul je twee brillen tegelijk moeten dragen als je in 3d wil kijken. Dat ziet er wat raar uit, maar het werkt prima en zit niet vervelend. Met het licht aan kun je de brillen goed zien knipperen, maar als je de kamer verduistert, is dat een stuk minder storend en valt er goed te kijken. De 3d-weergave werkt prima en er is weinig crosstalk te zien. Je kunt de 3d-diepte in het menu instellen, maar we raden aan om alleen de middelste stand te gebruiken, anders neemt de crosstalk flink toe.

Beeldeigenschappen

Bij lcd-televisies krijg je een minder mooi beeld te zien als je niet recht voor de tv zit. Om te laten zien in hoeverre het beeld achteruitgaat bij het kijken onder een hoek, hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting, de ene recht van voren en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden.

KijkhoekenKijkhoeken

Als je niet recht voor de tv zit, krijg je een wat minder helder beeld te zien met een wat lager contrast. Ook de intensiteit van de kleuren neemt af. Ernstig is het allemaal niet en er valt goed te kijken onder een hoek, maar recht van voren is het beeld duidelijk mooier.

Om te laten zien hoe goed de uniformiteit van de backlight is, hebben we foto's gemaakt van een wit scherm, waarbij we voor middengrijs hebben belicht.

Uniformiteit backlightUniformiteit backlight

Over het algemeen is het beeld mooi egaal verlicht en bij normaal kijken zijn er geen opvallende helderheidsverschillen. Een net resultaat, maar we zien bij nauwkeurig beoordelen wel kleine helderheidsverschillen tussen de verschillende local dimming zones die in de backlight zijn aangebracht. Het verschil is zo klein dat het alleen bij de overgangen tussen de zones zichtbaar is als heel vage, verticale strepen. Bij normaal televisiekijken zullen verreweg de meeste mensen dit niet zien. Als we onder een hoek kijken, valt op dat het beeld minder helder is.

Omdat het licht van de backlight nooit perfect kan worden tegengehouden is zwart op een lcdtv nooit echt zwart. Dit fenomeen noemen we backlight-bleeding en om het inzichtelijk te maken hebben we foto's met een lange sluitertijd gemaakt.

Backlight bleedingBacklight bleeding

Recht van voren is de backlight-bleeding goed onder controle en heb je er nauwelijks last van. Onder een hoek wordt zwart duidelijk minder zwart, maar heel erg is het allemaal niet.

Beeldverwerking

Resolutie remasterenDe CX800 is een dure televisie en dus zitten er veel functies op die het beeld moeten verbeteren. Meestal hebben dit soort 'beeldverbeteraars' in de praktijk een averechts effect op de beeldkwaliteit, waardoor wij ze liever uitschakelen. Panasonic past vrij subtiele algoritmen toe, waardoor de negatieve effecten beperkt blijven. We hebben zelfs het idee dat sommige functies iets te subtiel te werk gaan, want 'Ruis reductie', 'MPEG remasteren' en 'Resolutie remasteren' leveren geen zichtbaar verschil in het beeld op. Wellicht dat deze functies na een volgende software-update meer uithalen.

De functie 'Kleur remasteren' doet het prima; vooral de wat meer verzadigde kleuren worden nog intenser weergegeven. Met 'Levendige kleuren' worden bepaalde blauwtinten subtiel benadrukt en bij veel beelden is het effect klein, maar een blauwe lucht of zee krijgt duidelijk een fellere kleur. Meer kleur in het beeld wordt door sommigen vast en zeker gewaardeerd, maar wij zien liever de oorspronkelijke kleuren, zoals ze bedoeld zijn door de programma- en filmmakers. Bovendien gaat een beeld er door simpelweg meer kleur toe te voegen snel minder natuurlijk uitzien.

ContrastregelingEr is ook een automatische contrastregeling, die doet wat hij belooft: contrast in het beeld toevoegen. Op het eerste gezicht werkt het goed en wordt het beeld hier in veel situaties mooier van, maar helaas heeft deze functie negatieve bijwerkingen en gaan er details in de hooglichten en schaduwpartijen verloren. Het algoritme kan door middel van drie instellingen naar eigen inzicht aangepast worden, waardoor het effect subtiel te houden is en het beeld er niet al te onnatuurlijk uit hoeft te zien.

Panasonic heeft de CX800 voorzien van local dimming om het contrast van het beeldpaneel te vergroten. Door afzonderlijke zones van de backlight donkerder te maken of zelfs uit te schakelen kan plaatselijk de zwartweergave worden verbeterd en daarmee het contrast. Helaas is de backlight verdeeld in slechts zes verticale stroken die weer in tweeën gedeeld zijn, waardoor de afzonderlijke zones veel te groot zijn. Hierdoor kun je duidelijk de afzonderlijke delen van het beeld lichter en donkerder zien worden als je Adaptieve Backlight Controle in het menu aanzet. Bij het bekijken van een donkere film met ondertitels zie je het beeld dermate duidelijk lichter en donkerder worden dat het al snel gaat storen. We zetten ook deze functie dus liever uit.

Metingen en kalibratie

ContrastmetingOns testmodel levert een hoge maximale helderheid van 396cd/m², waardoor het beeld er ook bij relatief veel omgevingslicht zeer goed uitziet. Al te veel zonlicht in de kijkruimte moet natuurlijk worden vermeden, want daar kan geen enkele tv tegenop. Over het contrast zijn we al net zo te spreken, want gemeten volgens de ansi-methode behaalt de CX800 een contrastratio van 4308:1 en daarmee behoort dit model tot de betere lcdtv's. Uiteraard doen oledtelevies het op dit vlak nog veel beter, maar een 65"-uhd-oled valt dan ook in een totaal andere prijsklasse. Het beeld van de CX800 maakt door het prima contrast en de hoge resolutie veel indruk.

Het contrast is de belangrijkste graadmeter wat de beeldkwaliteit betreft, maar een correcte kleurweergave is natuurlijk ook van belang en de grijstintenmeting is wat dat betreft de belangrijkste graadmeter, want als alle grijstinten zonder kleurzweem worden weergegeven, zullen de meeste kleuren eveneens correct zijn. We proberen altijd alle beschikbare presets uit en in dit geval leverde THX Bright Room het beste resultaat op zonder kalibratie.

Grijstinten voor

Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,8 ligt de afwijking onder de kritische grens van 3, waarbij de verschillen zichtbaar worden. De gammacurve zou nog wel wat netter mogen verlopen, maar al met al ziet het beeld er in deze preset prima uit.

kleur voor

Ook de primaire en secundaire kleuren vertonen slechts kleine afwijkingen, waardoor de verschillen met het blote oog niet waarneembaar zijn.

Kalibratie

Om te kijken waartoe de tv in staat is, gaan we kalibreren, maar helaas kunnen we de preset THX Bright Room niet als uitgangspunt nemen, omdat de Geavanceerde instellingen alleen beschikbaar zijn bij Professioneel 1 en 2. Voor het kalibreren maken we gebruik van een Spectracal C6 colorimeter in combinatie met Calman 5-software. Om het gammaverloop aan te pakken hebben we de contrastregeling teruggeschroefd naar 80, waarbij we gebruikmaken van de gammapreset 2.2. De witbalans hebben we verbeterd door de versterkingsfactor van rood op +3 te zetten en die van blauw op -1. Deze waarden leverden bij ons een goed resultaat op, maar door exemplarische verschillen hoeft dat op andere CX800's niet zo te zijn. Wellicht zijn onze instellingen een aardig uitgangspunt voor een eigen kalibratie.

Grijstinten na

Na de kalibratie is de weergave zo goed als perfect. Alle grijstinten worden weergegeven zonder kleurzweem en, aan de rechte gammagrafiek te zien, bovendien met de juiste helderheid.

kleur na

Bij de primaire en secundaire kleuren zijn de resultaten al even goed; alle afwijkingen liggen ver onder de grens waarbij ze met het blote oog zichtbaar zijn. Dankzij de uitgebreide en goed werkende instellingen is de CX800 een erg prettige tv om te kalibreren.

Specificaties en fotogalerij

Categorie Televisies
Merk Panasonic
Serie Viera
Product Panasonic Viera CX800
Uitvoering 65" Zwart
Vorm scherm Vlak
Resolutie (TV) 3840x2160 (Ultra-HD)
Beeldverhouding 16:9
HD-specificatie Ultra-HD
Televisietype LCD
Backlight Full-led
Local of micro dimming Ja
Kijkhoek 176°
3d-weergave Ja
3d-technologie Actief
2d-conversie Ja
Smart TV Ja
Smart TV-besturingssysteem Firefox OS
Overige onlinecontent Netflix (Ultra HD), Webbrowser
NL/BE-model Ja
Tunertype Analoog, DVB-C, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2
Aantal tuners 3
Common Interface CI+
Video in Component Video, Composiet, 3x HDMI, Scart
Hoogste HDMI-versie HDMI 2.0
DLNA Ja
Verbinding (Audio) Audio (3,5mm), Audio Digitaal (S/PDIF)
Verbinding (Ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (USB) 2x USB 2.0, USB 3.0
WiFi aanwezig Ja
5GHz-ondersteuning Ja
Bluetooth aanwezig Ja
Speakers Intern Stereo
Frontspeakervermogen (RMS) 10W
Televisie-eigenschappen 24p, Appbediening, Opnemen / Timeshift, OSD
Teletekstpagina's in geheugen 1.500x
Introductiejaar 2015
Televisiekleur Zwart
Hoogte 886mm
Hoogte (zonder voet) 842mm
Breedte 1,456m
Diepte 318mm
Diepte (zonder voet) 61mm
Gewicht 34kg
Fabrieksgarantie 1 jaar carry in
Beeldverhoudingen 16:9
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800Panasonic CX800

Conclusie

De 65"-versie van de Panasonic CX800 zal voor veel mensen te groot en/of te duur zijn. Het 165cm grote scherm zou in veel huiskamers wel erg nadrukkelijk aanwezig zijn, maar als je alle details wil zien die in uhd-beelden zijn verscholen, ontkom je eigenlijk niet aan een grote tv, tenzij je er graag heel dicht bij zit. De prijs die Panasonic voor de CX800 vraagt, is stevig, maar daar staat gelukkig veel tegenover.

Het beeld is niet alleen groot, het biedt op alle vlakken kwaliteit. Het is dankzij de hoge resolutie scherp en door de hoge maximale helderheid onder alle omstandigheden mooi. De kleurweergave is zo uit de doos al erg goed en na een kalibratie zo goed als perfect. Daarnaast is ook het contrast prima, waardoor het beeld veel indruk maakt. Alleen oledtelevisies doen het op dit vlak beter. Het geluid is beter dan gemiddeld, maar kent helaas wel de nadelen die de meeste platte televisies hebben: een wat troebel stereobeeld door de naar beneden gerichte luidsprekers en een laagweergave die niet veel indruk maakt.

Het uiterlijk past goed bij een tv in deze prijsklasse. Er zijn veel mooi afgewerkte materialen gebruikt, waardoor de tv luxe uitstraalt. Met de hoge kwaliteit van de afwerking onderscheidt Panasonic zich van andere merken. Ook features als een dubbel CI+-slot en de mogelijkheid om beelden naar een andere (Panasonic-) tv te streamen via het netwerk zijn redelijk uniek.

De bediening werkt dankzij Firefox OS zeer prettig, al vinden wij de meegeleverde Touch Pad Controller niet veel toevoegen. Ook het local dimming systeem had van ons achterwege mogen blijven, want door de grote zones wordt het beeld er niet beter van. Het ontbreken van dts-ondersteuning in de mediaspeler is een grote misser, waardoor je voor veel films alsnog op een externe speler bent aangewezen. Al met al is het toch een goede tv, waarvan de prijs in dit geval helaas een echt minpunt is. Onder andere bij Panasonic zelf zijn er immers goedkopere alternatieven te vinden, waarvan de beeldkwaliteit niet veel onderdoet.

Reacties (97)

97
97
75
7
1
10
Wijzig sortering
Ik snap het score-systeem van tv's op tweakers echt niet meer...

Dit is zo'n beetje de beste lcd tv die er is (alleen OLED is beter) en toch krijgt de tv maar een 7,5 8)7
Is dit puur vanwege de prijs? Of weegt het niet hebben van DTS zo zwaar dat er 2,5 punt aftrek geldt?

Ik denk dat het serieus eens tijd wordt heel het review-systeem van tv's op de schop te doen en een duidelijk onderscheid te maken tussen prijs, beeldkwaliteit, geluidskwaliteit en smart-features. Een beetje zoals het vroeger was. Want als een tv die, door vele als beste non-oled tv wordt beoordeeld, maar een 7,5 krijgt is er iets goed mis.

Het is daarom ook misschien maar goed dat Sim niet bij Top-Gear zou werken. Want dan zouden de Ferrari's, Porches en Aston-Martins er ook maar altijd bekaaid van af komen...

HDTVtest heeft review van de 55 inch variant gedaan: http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx55cx802b-201506294129.htm

Zij zijn extreem lovend en zijn zeer onder de indruk van de resultaten van de metingen. Zij maken tevens gebruik van een Klein K10 meter die ruim €10.000 kost en met enige regelmaat gekalibreerd wordt. Iets wat volgens mij met de Spectracal meter van Tweakers nog steeds niet gedaan is.
De resultaten van Tweakers zijn daarom alles behalve betrouwbaar..

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 22 juli 2024 14:05]

Lees vooral ook de laatste zin van de conclusie...

Bijvoorbeeld Panasonic's CX700 biedt een zeer vergelijkbare beeldkwaliteit voor veel minder geld. Dan verdiend de CX800 naar mijn idee geen hoger cijfer...

Als ik bij Top Gear zou werken zouden veel van die dure modellen er wel degelijk goed afkomen omdat ze daadwerkelijk iets bieden wat de goedkopere niet doen. Bij televisie's bieden dure modellen vaak op de belangrijke vlakken (zoals beeldkwaliteit) niet veel meer dan de wat betaalbaarder modellen. Bovendien zal iedereen high-end modellen vergelijken met oled-televisies en die hebben toch echt een veel mooier beeld.

Je beweert dat onze Spectracal meter niet betrouwbaar zou zijn, maar onze meetresultaten komen op hetzelfde neer vergeleken met die van hdtvtest...

Ik ben ook lovend over de resultaten van de metingen.. Ik schat alleen anders in hoeveel je daar in de praktijk aan hebt.

Een slecht afgestelde oled levert dankzij het hoge contrast een veel mooier beeld op dan een perfect gekalibreerde lcdtv. Doordat je ogen geen precieze meetapparaten zijn is een bijna perfecte kalibratie net zo goed als een perfecte.

[Reactie gewijzigd door Sim op 22 juli 2024 14:05]

Bijvoorbeeld Panasonic's CX700 biedt een zeer vergelijkbare beeldkwaliteit voor veel minder geld. Dan verdiend de CX800 naar mijn idee geen hoger cijfer...
Dat kan maar als de CX700 van T.net maar 0.5 punt hoger krijgt en de prijs wordt daar dan weer niet genoemd als pluspunt of minpunt, dan klopt er toch iets niet? Beelden aan de randen wat donkerder (CX700) laat zelfs een extra minpunt zien ten opzichte van de CX800 maar blijkbaar is dat wel een reden voor een hogere score?

Ik denk persoonlijk, maar dat zien we wel vaker in comments of in GR; een universele test van zaken is helemaal niet erg maar dan mag/moet prijs geen aftrek/resultaat zijn. Eenieder kan zelf wel beoordelen of een bepaalde TV het waard is om 900 Euro of 9000 Euro uit te geven; dat hoeft T.net niet voor mij te beslissen en al helemaal niet de prijs te bekritiseren in de eerste alinea van een review.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 22 juli 2024 14:05]

Ik vind het juist wel nodig dat men prijs tegen kwaliteit afzet.

Als je zoals hier een TV hebt die veel meer kost en voor zowat iedereen een gelijkaardig beeld geeft dan andere dan hoor je dit te vermelden en de TV zo te beoordelen.

Immers voor mij (en ongetwijfeld de gemiddelde gebruiker) moet elke hogere kost meegaan met een even hoge verbetering in kwaliteit.

Er zijn idd mensen die ongeacht de prijs of de minieme betere kwaliteit toch het beste willen, denk niet dat deze reviews voor die bedoeld zijn.
Er zijn idd mensen die ongeacht de prijs of de minieme betere kwaliteit toch het beste willen, denk niet dat deze reviews voor die bedoeld zijn.
Laten we wel wezen; ondanks dat T.net een relatief generieke site lijkt te zijn, is de basis (ooit) ontstaan door interesse van experts in bepaalde zaken. Op GoT lopen er topics over, bijvoorbeeld, PC-builds van 5000 Euro, home-cinema's van 100.000 Euro en zijn er mensen die auto's rijden met > 500pk en hier helemaal verliefd op zijn.

Dat dus een conclusie/review dan maar moet gaan voldoen voor het gewone volk en dat je, impliciet, zegt dat echte experts maar elders hun zaken moeten gaan regelen, vind ik een vreemd verhaal. Ja, een review kan best voor 98% uit duidelijke Nederlandse taal bestaan die iedereen begrijpt maar de overige 2% van de review mag best een paar (hele belangrijke) punten aanstippen voor mensen die die 98% niet hoeven te lezen.

Zonder experts krijg je weinig (overtuigende) posts en heeft T.net een relatief vlakke community en waarschijnlijk ook onvoldoende toegevoegde waarde in het grote landschap van tech/community-sites.
Prijs, Smart, DTS signaal, Pure beeldkwaliteit.
Het is lastig dat sommigen aan bepaalde aspecten heel veel waarde hechten en anderen aan precies hetzelfde helemaal niks :S

Denk dat ik je punt wel snap, als het consistentie betreft. Cijfers zullen denk ik nooit 100% waterdicht en in balans zijn.

Als ik kijk naar waarde voor de lezer (mijzelf), zou ik het wel fijn vinden als het beoordelingssysteem wat verder zou gaan. Bijvoorbeeld dat componenten losse cijfers krijgen. Als Smart en geluid (vanwege eigen receiver) mij niks doen, wil ik misschien

Scherm A, met een 9,5 voor scherm en 6 voor prijs.
vergelijken met.
Scherm B, met 9 voor scherm en 7,5 voor prijs.

Ook kan je dan specifieker ingaan op aspecten als het beste beeld onder de 1000,- of 2000,- etc. Nu lees ik het wel eens in een kop van een artikel, maar echt duidelijk en overzichtelijk vind ik het niet. Niet iedereen heeft ook de tijd om alles met volle aandacht door te nemen. Daarin zijn cijfers soms gewoon erg handig om een voorselectie te maken. Maar een 9 vanwege die goede allrounder met balans tussen prijs, smart, beeld en geluid waarin beeld misschien de zwakkere schakel is, heeft voor mij geen waarde en is eerder communicatieruis. Slaat dat ergens op? Je kunt wel door alle plus en minpunten heen lopen als voorselectie trouwens.

Misschien moeten cijfers op enige moment wel dynamisch worden in een vergelijkingssysteem. Het beste scherm op één moment met een 9,5 kan met de komst van 3 nieuwe ineens zakken naar een 8,5. Vraag me wel af of dit praktisch uitvoerbaar is.
Prijs hoeft van mij geen cijfer te krijgen, prijs is namelijk al een getal.
Prijs/kwaliteit kan wel een cijfer krijgen, zou handig zijn als zoekfunctie. Maar het mag niet meegerekend worden in de totaalscore. Zo kan je bvb een tv met een overall score van 9 hebben, maar prijs/kwailteit slechts 6. Eigenlijk zou elk aspect als zoekcriteria bruikbaar moeten zijn, omdat elk persoon andere eisen heeft van een tv. Mijzelf boeit het geluid, apps, aantal hdmi-ingangen, ondersteunde formaten en afstandsbediening bvb. niet. Daar heb ik al externe toestellen voor. Het cijfer dat nu gegeven wordt is enkel handig voor mensen waarbij alle aspecten belangrijk zijn.

Ik ben nu toevallig op zoek naar een 4k-tv waarbij dus enkel de kwaliteit van het beeld mij interesseert, en uiteraard de prijs/kwaliteit-verhouding. Heb geen andere keuze dan elke review te openen en de pagina over het beeld te lezen, want een 7,5 kan blijkbaar toch een superscherm bevatten.
Dan krijg je dus eigenlijk -net zoals bij de Consumentenbond- "Beste koop"- en "Best getest"- keurmerken binnen een segment?

[edit]
Oeps, is verderop ook voorgesteld...

[Reactie gewijzigd door DUX op 22 juli 2024 14:05]

Tweakers was voor mij altijd de site waar je met het minste toch het meeste eruit kan halen.

Dus een AMD Duron 600 overklokken naar 7-8-900 MHZ . Ja tuurlijk kon je ook kopen voor meer geld maar dat was niet echt de bedoeling.

Ik snap ook je punt niet, als je het beste wil hebben lees dan gewoon de review dan lees je gewoon of dit het beste voor jou is of niet. Iemand die geintreseerd is zal zonder problemen er kunnen uithalen wat voor hem belangrijk is en wat niet. Iemand die zich er minder mee bezig houd kan dat veel minder en zal meer afgaan op de eind score en daar is het dan belangrijk om die TV in te passen in de bestaande markt. Een TV die iets beter is maar dubbel zo duur is voor die mensen niet de moeite te kopen .

Ik zeg nergens dat de review niet diep mag gaan trouwens en voor zover ik weet is iedereen hier "gewoon volk" hoor zelf al heb je meer intresse in TV's dan anderen.
Ik ben het niet met je eens dat de prijs geen invloed mag hebben op het cijfer. Iedereen kan een goed product maken als de prijs geen rol speelt.

Kwaliteit mag best een prijs hebben, maar bij een hoge prijs moet er naar mijn mening wel een duidelijke meerwaarde zijn boven vergelijkbare goedkopere producten.
Deze discussies komen bij allerlei reviews vaak terug en geven duidelijk aan dat een bruikbaar eindcijfer geven aan een product moeilijk is.

Volgens mij kun je als Tweakers dan een aantal dingen doen:
1. Naast elk eindoordeel linken naar een (door alle reviews gedeelde) heldere beschrijving van hoe dat cijfer in z'n algemeenheid tot stand komt.
2. Met aparte of meerdere cijfers gaan werken: een value-for-money cijfer en een 'technisch' cijfer.
3. Telkens dezelfde argumenten opschrijven waarom je eindoordeel terecht is.
4. Negeren dat mensen zulke klachten hebben over veel van je reviews.

Ik zou persoonlijk liever 1 of 2 kiezen ;-)
Een "technisch cijfer" is ook al lastig. In de toekomst krijg je misschien een beter beeld dan nu. Moe je dan een "11" gaan uitdelen?

Ik kies optie 4. Het is onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken.
Een "technisch cijfer" is ook al lastig. In de toekomst krijg je misschien een beter beeld dan nu. Moe je dan een "11" gaan uitdelen?
Nogal een kul-argument. Reviews zijn altijd voorzien van een voor iedereen inzichtelijke datum en zijn logischerwijs een momentopname.
Het technische cijfer zou weergeven in welke mate de geboden features goed geïmplementeerd zijn, hoe compleet de featureset is en welke bijzondere features er zijn.

Op bovenstaande manier is het cijfer ook nog eens grotendeels onafhankelijk van de cijfers van slechts een paar concurrerende modellen. Als er een geweldig nieuw apparaat in die categorie uitkomt, dan is het technische cijfer niet ineens veel minder bruikbaar geworden. Het prijs/kwaliteitscijfer daarentegen wel.
Ik kies optie 4. Het is onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken.
Lekker je kop in het zand steken en doen alsof er niets aan de hand is. Dat zouden meer bedrijven moeten doen.
/sarcasm.
Ah, het technisch cijfer is een momentopname. Je vergelijkt een product met andere producten in de markt. Zo kan een Philips TV in 2010 een "8" scoren, en een model in 2015 dat 10x beter is dan het 2010-model kan een "6" scoren.

In feite heb je dus helemaal niets aan het technische cijfer.

Ik steek mijn hoofd niet in het zand. Ik constateer opnieuw dat iedereen andere wensen heeft.
In feite heb je dus helemaal niets aan het technische cijfer.
Onzin.
1. Je trekt het nu het belachelijke in met een tijdsverschil van 5 jaar.
2. Precies dezelfde argumentatie kun je ook voor een cijfer dat de prijs meeneemt gebruiken en effectief beargumenteer je dan ook dat er uberhaupt geen eindcijfers meer gegeven moeten worden omdat ze toch allemaal waardeloos zijn.

Ik zei niet dat m'n oplossingen perfect waren. Het waren constructieve ideeën om de huidige toestand te verbeteren.
Ik steek mijn hoofd niet in het zand. Ik constateer opnieuw dat iedereen andere wensen heeft.
Dat heeft nergens iets mee te maken. Je zei, geparafraseerd, dat Tweakers alle klachten over onbetrouwbare of ondoorgrondelijke eindcijfers moet negeren. Dat is heel iets anders dan 'iedereen heeft andere wensen'.
Anoniem: 175233 @Sim7 oktober 2015 09:50
In hoeverre de prijs invloed heeft op de prijs is anders totaal variabel. Bij Apple producten lijkt de prijs nauwelijks van invloed. Die krijgen gewoon standaard een 9, en als ze héél duur zijn, en werkelijks helemaal niets toevoegen aan de goedkopere, dan wordt het dan net een 8,5...

Bij andere producten, zoals hier, wordt het zeer zwaar bestraft. Ik neem de score van Tweakers totaal niet meer serieus. Omdat bij iedere review die afweging blijkbaar opnieuw gemaakt wordt, is het totaal onduidelijk in hoeverre de prijs meetelt. De plus en minpunten doorlezen is de enige manier om snel een gevoel voor het product te krijgen. De score is totaal niets-zeggend.
Helemaal mee eens.

Er staat nu : "Onder andere bij Panasonic zelf zijn er immers goedkopere alternatieven te vinden, waarvan de beeldkwaliteit niet veel onderdoet.".
Dus hij is eigenlijk ietsje beter maar omdat hij aan de prijs is krijgt hij een lagere score. 8)7

Op basis van dergelijke reviews zou ik nooit een TV kunnen kopen. Ja dan moet ik de reviews geheel lezen en de score corrigeren voor wat voor mij belangrijk is :X

Laat mensen die het beste van het beste willen ook die keuze op basis van reviews kunnen maken.

Ga anders de consumentenbond achterna met "voordelige keus" en "beste keus".
Inderdaad het is werkelijk meten met 2 maten wat er hier gebeurd. De nieuwste Samsung of Apple telefoons is altijd top terwijl het ook een rib uit je lijf kost, maar prijs is dan ineens geen issue bij Tweakers. Schijnbaar is 5,5" aan scherm €700 waard maar is €3300 te duur voor een 65" scherm.

Oh en om het argument prijs kwaliteit teniet te doen. Oneplus bied eenzelfde telefoon aan voor de helft. ik kan alleen geen 65" TV's voor de helft van de prijs vinden. Een paar komen in de buurt maar allemaal met stuk mindere schermen of oude modellen.
Het zou denk ik mogelijk moeten zijn om op basis van je tweakers-profiel aan te geven hoe belangrijk je bepaalde deelgebieden vind. Dit zouden dan gebieden zoals Techniek, Gebruiksgemak, Prijs en Bouwkwaliteit kunnen zijn bijvoorbeeld.

Als jij dan als auteur jouw beoordeling van dezelfde deelgebieden opgeeft, dan kan de website het 'persoonlijke eindcijfer' voor de bezoeker berekenen op basis van de profielvoorkeuren.

Een gebruiker als MazeWing kan dan bijvoorbeeld Prijs op 0 zetten zodat jouw beoordeling op het gebied van prijs niet meeweegt, terwijl dat voor mij wel meeteld aangezien ik niet in de markt ben voor een TV van EUR 3K+.

Je blijft dan natuurlijk altijd nog kleinere discussiepuntjes houden zoals hoeveel aftrek reken je voor de niet verbeterde epg of het ontbreken van DTS. Hoewel vallend onder 'Techniek' zou het voor mij niet belangrijk zijn omdat je een dergelijke TV toch met eigen media center en surround set zou gebruiken.
Anoniem: 126513 @Sim8 oktober 2015 10:37
Misschien een goed idee om dan twee eindcijfers te geven ipv één?
ik zou dat persoonlijk wel appreciëren.
- een (subjectief) absoluut prestatie cijfer. ( 10 is (subjectief) de beste tv heden )
- en een prijs/kwaliteit cijfer

Iets anders.
Volgens mij kan amoled gewoon veel meer frequenties uistralen aka dus veel meer informatie. Niet persee meer accurate.
De prijs is al een getal: duidelijker kan niet. Voeg een aparte prijs/kwaliteit score toe en dan heb je denk ik de meest praktische oplossing voor deze voortdurende discussies.
Het is een beetje de afweging tussen gemak (een cijfer/award) en objectiviteit (alleen een tabel met meetwaarden en scores). Een blad als C't doet het laatste, veel andere computerbladen werken met cijfers en testwinnaars.

Tweakers, als website, kiest er wel voor om met cijfers en awards te werken. Dat is natuurlijk meer subjectief, echter niemand die jouw dwingt op grond daarvan iets te moeten beslissen. Het is een grove indicatie, maar ik zou er niet de verwachting van hebben dat een tv met een half puntje meer ook echt zoveel beter is. Je argument voor de prijs geldt voor vrijwel ieder ander aspect (het belang van de lichtopbrengst zal ook per persoon verschillen), dus daar heb je ook weinig aan.
Wanneer is de Spectracal voor het laatst gekalibreerd?

Daarbij laat de greyscale-meting een compleet andere waarde zien bij 90 en 100. Ook is de gamma-tracking compleet anders. Mijns inzien een grotere afwijking dan de verschillen tussen twee dezelfde tv's.

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 22 juli 2024 14:05]

Ik weet niet uit mijn hoofd wanneer dat is.. Maar voordat je een conclusie trekt over kleine verschillen in meetresultaten bedenk dan wel dat wij een 65"-model hebben getest en bij hdtvtest een 55"-model. Bovendien zijn er altijd exemplarische verschillen waardoor meetresultaten ook afwijkingen zullen vertonen.

Nogmaals ik ben ook lovend over de meetresultaten van deze tv.. op dat vlak verschil ik niet van mening met hdtvtest.
En HDTV test test bijna elke tv als 'highly recommended' laten we dat niet vergeten !

Ik zou me niet teveel aantrekken van andere websites en vergeet aub Topgear dat is puur sensatie daar zit weinig objectiefs bij
Edit: foutje |:(

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 22 juli 2024 14:05]

Sim ik val je bij voor deze review, en dat doe ik niet vaak, maar ik vind juist dat deze review eindelijk de juiste insteek heeft. Voorheen las ik TV reviews van duurdere modellen waarbij prijs niet eens een argument was, en voor het eerst lees ik er nu een waarin het goed afgewogen wordt met de prestaties, en dat het cijfer er ook naar is. Het begin van een nieuw tijdperk?

Je kunt niet een prijs-onafhankelijke review schrijven. Je reviewt een product naargelang wat er verder op de markt is. Daardoor komt de 'eerste versie' van nieuwe techniek er vaak wat beter vanaf en dat is ook niet raar. OLED is daar een goed voorbeeld van. OLED is een techniek die inherent betere kwaliteiten heeft en het geeft geen pas om dat gegeven zomaar over te slaan. Dus ja, het bestaan van OLED zorgt ervoor dat het huidige oudere paneel aanbod er wat minder goed voor staat. En ja, het is juist om dat in een review mee te nemen en daar ook naar te scoren.

Het is verder wat mij betreft juist wél nuttige informatie wanneer een reviewer opmerkt dat het product vrij duur in de markt is gezet voor wat het te bieden heeft. Dát is waar het argument prijs over gaat, en niet of iets 'te duur is'. Dat bepaal je zelf en is voor iedereen anders. Maar een product dat voor een hoge prijs in de markt wordt gezet, is dus eigenlijk gewoon een ripoff en ik vind het zelfs een taak van een reviewer om dat te signaleren.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:05]

Dit klopt van geen kant wat jij schrijft.

Die website waar jij naar verwijst geeft ten eerste bijna elke geteste tv een 'higly recommended' , ga maar eens kijken.

Verder zijn ze in heel Groot Britannie nogal schuitig met complimenten en termen zoals 'extraodinary , magnificient, marvellous ,breathtaking ,exquisite in reviews maar ook tv verslag etc.
Dus laat je daar nou niet door misleiden.

En er zijn ook veel mensen op dit forum die denken dat de Lcd toestellen van Panasonic al meteen een streepje voor hebben op andere merken in beeldkwaliteit omdat ze ooit goede plasma schermen verkochten .

Het een heeft niets met het ander te maken !
Geloof me, HDTVtest staat internationaal bekend als 1 van de, zo niet DE, beste review-site(s) op het gebied van tv's.

En het klopt dat er veel tv's zijn die highly recommended krijgen, echter zijn dit stuk voor stuk ook goede tv's. Het is echter stukken moeilijker om de reference beoordeling te krijgen. Zie highly recommended dan ook als een 9 en reference als het hoogst haalbare en tevens de tv waar andere tv's zich mee mogen meten.

HDTVtest geeft echter verreweg de voorkeur aan beeldkwaliteit boven geluidskwaliteit en smart-features. Ze zeggen natuurlijk wel wanneer een tv erg duur is, maar nemen dit voor lief wanneer de beeldkwaliteit uitmuntend is. Kwaliteit kost nu eenmaal geld.

Daarbij is geluidskwaliteit van ondergeschikt belang omdat de meeste mensen, zeker die dat soort bedragen aan een tv uitgeven, losse speakers hebben. Ook smart-features worden vaak al opgevangen door andere, reeds aangeschafte, apparaten.
Zou een interactief puntensysteem geen optie zijn? Tweakers beoordeelt alle afzonderlijke onderdelen en de gebruiker geeft prioriteiten aan, waardoor verschillende onderdelen zwaarder of minder zwaar gewogen worden en er dus een eindbeoordeling uitrolt die aansluit bij jouw eisen die je aan een product stelt. Geen idee of dit mogelijk is, maar dat lijkt me ideaal.
Punten op basis van onderbuikgevoelens ? dat word geen feest en het word er niet objectiever van.
Dit begrijp ik niet, de beoordeling van tweakers blijft gelijk op alle afzonderlijke onderdelen, maar ik kan, als gebruiker, zelf prioriteren. Dus de dingen die voor mij belangrijk zijn wegen zwaarder dan andere onderdelen. Maar er wordt gewerkt met de afzonderlijke beoordelingen van tweakers. Ik snap niet wat dat met de onderbuik te maken heeft.
Het is daarom ook misschien maar goed dat Sim niet bij Top-Gear zou werken. Want dan zouden de Ferrari's, Porches en Aston-Martins er ook maar altijd bekaaid van af komen...
Zou goed kunnen want Corvette en consorten kunnen hetzelfde (prestaties) voor de helft van de prijs (in het buitenland zonder die belachelijke CO2 taks dan wel te verstaan)

Durft een tester eens de prijs/kwaliteit verhouding zwaar mee te laten wegen, wordt die daarop afgerekend.

Wat betreft review systeem herzien ben ik het 100% mee eens. Splitsing in puur op prestaties en kwaliteit/prijsverhouding zou minimaal erin moeten zitten (net zoals dat in beoordelingen van Topgear of welk auto-/motorblad/-programma dan ook zou moeten zitten).

Dan kan iedereen bepalen of het voor hem waard is, en heb je toch een objectiever eindoordeel (je kunt voor € 4000,= makkelijker een TV op de markt zetten dan voor € 2000,=)
Even positieve feedback van deze mooie review

Er worden elke keer in reviews vergelijkingen gemaakt op het gebied van contrast tussen een lcd en een oled alleen mis ik
ik dat dan weer bij het stukje waar bij de tv onder een hoek staat want ook hier heb je bij een oled totaal geen last van en zou dan eigenlijk ook
steeds genoemd moeten worden zodat de koper van een tv juist zijn keuze beter kan maken bij aankoop.

Als je zegt een oled tv doet het op dit vlak nog beter wek je de indruk dat het dus nog beter kan naar mijn idee.
duidelijker zou het zijn als je zegt
een oled tv daarintegen heeft als enigste in zijn soort een oneindig contrast en is daarin niet te evenaren door een lcd tv.


Ook lees in in deze review weer over ultra hd maar niks over de 4k resolutie van 4096 bij 2160
Dus vraag ik mij af is ultra hd nu 4 k of word 4k nooit genoemd maar is dat 4096 bij 2160? en is 4k niet echt een succes


ook staat er in deze review over de backlight bleeding dat het zo erg nog niet is als je er recht voor staat
Maar is die backlight bleeding nou niet niet het verschil waarom een oled door jullie word geroemd als beste beeld omdat die het niet heeft

Mischien zijn we bij een tijdperk zijn aangekomen om lcd tvs appart van oled te gaan reviewen en dat dat ook zeer duidelijk voor de lezer zou moeten zijn.


brond wiki


4K resolution, also called 4K, refers to a display device or content having horizontal resolution on the order of 4,000 pixels.[1]
Several 4K resolutions exist in the fields of digital television and digital cinematography. In the movie projection industry, Digital Cinema Initiatives (DCI) is the dominant 4K standard.

The DCI 4K resolution standard is defined as 4096 x 2160 pixels (256:135, approximately a 1.9:1 aspect ratio).
This standard is widely respected by the film industry along with all other DCI standards.[2]

DCI 4K should not be confused with ultra-high-definition television (UHDTV) AKA "UHD-1", which has a resolution of 3840 x 2160 (16:9, or approximately a 1.78:1 aspect ratio).
Many manufacturers may advertise their products as UHD 4K, or simply 4K, when the term 4K is traditionally reserved for the cinematic, DCI resolution.
[3][4] This often causes great confusion among consumers.[5]
Ook lees in in deze review weer over ultra hd maar niks over de 4k resolutie van 4096 bij 2160
Dus vraag ik mij af is ultra hd nu 4 k of word 4k nooit genoemd maar is dat 4096 bij 2160? en is 4k niet echt een succes

DCI 4K should not be confused with ultra-high-definition television (UHDTV) AKA "UHD-1", which has a resolution of 3840 x 2160 (16:9, or approximately a 1.78:1 aspect ratio).
Many manufacturers may advertise their products as UHD 4K, or simply 4K, when the term 4K is traditionally reserved for the cinematic, DCI resolution.
[3][4] This often causes great confusion among consumers.[5]
Je geeft het antwoord zelf al: UHD is géén 4K. De televisiefabrikanten gebruiken de term onterecht en onjuist. Je moet geen ondersteuning of mogelijkheid voor DCI-4K verwachten op televisies, wegens duur.
Volledig akkoord dat het scoresysteem herbekeken moet worden, dit cijfer is echt niet representatief voor deze TV. Zo kunnen we alle high(er)-end apparaten lage cijfers beginnen geven omdat de prijs hoger is.

Ik heb trouwens zowel de cx700 en cx800 bekeken en vind het verschil toch duidelijk merkbaar, zowel uniformiteit, contrast en zwartwaarden.

Ook toekomstgericht zal hdr niet op de cx700 ondersteund worden, terwijl hier voor de cx800 een firmware update zal komen. De cx800 ondersteund ook 98% van DCI-P3 (enkel 65inch model!)

Er wordt in deze review gesproken over 6 zones die elk in 2 gedeeld zijn terwijl mensen die dit scherm ook getest hebben spreken over 32 zones?

Mooie review maar kon net iets uitgebreider en het cijfer zou wat mij betreft toch minstens een 8 mogen zijn. (al zou ik het zelf een 8.5 of 9 geven en een 9.5 als er meer zones zouden geweest zijn)

Ps: Voor diegenen die de cx800 moesten hebben, er is een prachtige calibration profile te vinden van rlindo op:

https://docs.google.com/s...eMfNJyJiRWBlRxMpetpg/edit

Vind ik persoonlijk beter dan de THX preset.

source: http://www.avsforum.com/f...-tv-owners-thread-22.html
Geluid

De duurste modellen van Panasonic hebben naar voren gerichte luidsprekers voor een beter stereobeeld, maar helaas zijn de luidsprekers bij de CX800 aan de onderkant gemonteerd, waardoor het geluid niet direct op de toehoorders gericht is en je het met gereflecteerd en daardoor minder duidelijk geluid moet doen. Toch klinkt het zeker niet slecht, dankzij de twee extra laagweergevers aan de achterkant, die geholpen worden door nog eens twee passieve luidsprekerconussen. Helaas zijn de laagweergevers met een diameter van 6cm aan de kleine kant. Dit resulteert in een laagweergave die beter is dan die van de gemiddelde tv, maar waarbij de allerlaagste tonen helaas ontbreken. Het luidsprekersysteem kan een heel behoorlijk volume produceren, maar op de hogere standen loopt de geluidskwaliteit snel terug. Vooral lage tonen leveren op hoge volumes vervorming op.
Wat had je dan verwacht?
We willen de platste tv's maar wel het geluid van een goede stereo installatie, dat ga je nooit of te nimmer halen.
Panasonic, en andere merken, hebben met het design te maken van een tv, en de speakers naar voren gericht zou beter zijn, maar niet vanuit design oogpunt.
Vanuit design oogpunt is het beter om de speakers achterin de tv aan de rand te plaatsen, maar weer niet vanuit het oogpunt van goed duidelijk geluid.
Het is het een of het ander, en je kunt er ook haast geen grotere speakers in kwijt vanwege de beschikbare ruimte in een platte tv, je kan nou eenmaal geen 30cm subwoofer in kwijt om die 20Hz te halen.....
En met veel kleinere speakers heb je al gauw dat ze op een hoger volume vollopen, ja, en dan gaan ze inderdaad vervormen.

Je kan zeggen dat dit een ontwerpfout is, maar dan sla je de plank mis. Dit probleem heb je bij alle platte tv's, de een wat meer dan de ander.
Ja, dit is een dure tv, en moet er ook dito geluid in zitten, maar ook Panasonic kan niet toveren.

Wil je goed geluid met je tv, koop een goede geluidsinstallatie en sluit daar de tv op aan, de enigste oplossing.

[Reactie gewijzigd door cHoc op 22 juli 2024 14:05]

Waarom ontbreekt zo vaak de ondersteuning voor dts? Op deze manier vervalt voor mij meteen het nut van de mediaspeler. In de praktijk is namelijk ongeveer een kwart van de videobestanden onbruikbaar zonder deze support.
Als een losse speler van een paar tientjes het ondersteunt, zou ik die niet meer moeten hoeven kopen bij tv's van dergelijke prijzen.
Dat de speakers van mindere kwaliteit zijn is nog te accepteren; echt goed geluid vraagt namelijk grotere speakers en een klankkast. Voor het ontbreken van een softwarematig iets als ondersteuning van een van de populairste geluidsformaten is echter geen excuus.
Omdat om DTS te ondersteunen je een licentie moet hebben. En die licenties kosten $$$.
In een BluRay speler van vijf tientjes zit het al en zeker deze TV is geen budget versie waar die paar euro niet te missen zou zijn.
Precies, die licentie kost nagenoeg niks. Dit is een schoolvoorbeeld van een bezuiniging om de productiekosten te drukken.
De kosten gaan slechts minimaal (lees: verwaarloosbaar) omlaag terwijl het gebruik(sgemak) van de mediaspeler zeer sterk afneemt.
Elke geripte film heeft tegenwoordig een DTS- geluidspoor terwijl dit een aantal jaren geleden nog overwegend Dolby Digital (AC3) was.
Anders gezegd: DTS is tegenwoordig standaard en een fabrikant moet dit gewoon ondersteunen.
Zou dit nog met een (betaalde) software update bij te werken zijn? Net zoals je bij sommige spelers een key op moet halen en je device registreren. Of is hier extra hardware voor nodig om DTS te decoderen?

Wat gebeurt er als ik een 'Big Buck Bunny' afspeel met een DTS geluidsspoor, blijft het dan gewoon stil?
Waarschijnlijk niet, daarnaast is Panasonic niet scheutig met updates gericht op de uitbreiding/verbetering van de functionaliteit. De verschenen updates zijn veelal gericht op verbeterde provider ondersteuning (w.o. Ziggo).

Ik heb een AS640E uit 2014. Op dit model is het smarttv-deel nooit bijgewerkt sinds 12/09/2013 . De tv is ongeveer 6 maanden later op de markt verschenen.
Het is niet verwonderlijk dat Panasonic wereldwijd een marktaandeel heeft van <3,5%.
Als ik zoek op updates voor die tv zie ik er meerdere?
Mar. 3, 2015
Ver. 3.101
Improve system stability.
Nov. 4, 2014
Ver. 3.096
Improvement of Network functions.
Jun. 10, 2014
Ver. 3.060
Improvement of my Stream.
Update network applications.
May 20, 2014
Ver. 3.024
Introduce the remote sharing functions.
Update network applications.
http://av.jpn.support.pan...14/down_eu_uk_cis_03.html

En vorig jaar hebben ze onder grote druk toch 4k netflix geregeld op de ax800 en hoger. Dus who knows of DTS nog komt.

[Reactie gewijzigd door Bever! op 22 juli 2024 14:05]

Bij mijn weten is er wel dedicated hardware nodig, of op zijn minst een voorbereiding in de bestaande geluidsverwerking.
Tja, mijn (toendertijd, 2 jaar geleden) topmodel TV van LG heeft ook geen DTS ondersteuning. Extra "onnodige kost" is iets vreemds voor fabrikanten, zie het hier op het werk vaak genoeg. Besparing van 3 euro doorvoeren, waardoor er een hele hoop extra problemen bij komen..
Blijft vreemd want mijn Pana Plasma ST60 kan dit wel en kostte een fractie van dit toestel.
Jammer dat er maar 3 HDMI poorten zijn

Had verwacht minimaal 4

Waarom komen er geen tv's met meer dan 4HDMI poorten uit ?
4 is eigenlijk te weinig ,aangezien ik ze alle 4 al in gebruik hebt
Daar heb je toch een Receiver voor?
@Mikeyman

Niet iedereen doet het via een receiver ( ik tenminste niet )
Ik gok zomaar dat er zeer weinig mensen zijn die >3000 euro uitgeven aan een televisie en het geluid over de speakertjes laten lopen.
Ik ben het eens dat de prijs niet een zware invloed mag hebben. Tv's fluctueren snel in prijs dus als deze tv volgende maand 600 euro goedkoper is, wordt de 7,5 een 8,5? :?
Een reviewscore is altijd een momentopname. Veel producten worden door middel van firmware updates in de loop der tijd verbeterd en ook dat zou invloed op de reviewscore kunnen hebben. De score's gelden dus voor het product zoals het was op het moment van testen.
Misschien is het een idee om behalve de automatische 'verkrijgbaar vanaf' ook een 'getest met een prijs van €xxxx' toe te voegen?
Dat staat er normaal ook bij. Gaan we even fixen.
Zit er op de afstandbediening of afstandbedieningen een directe knop voor Sleeptimer? Op mijn Panasonic VT20 (2010) zit deze niet en moet dan dieper in het menu duiken, onhandig dus. Maar juist op 2 goedkopere televisies van Panasonic uit 2012 en 2013 weer wel (recht naast de rode powerknop). Ik gebruik deze functie dagelijks wanneer ik in bed lig of denk in slaap te kunnen dommelen tijdens een film. Anders wordt je alsnog 's nachts wakker van de televisie. Op de getoonde foto's kon ik deze functionaliteit niet snel terugvinden.

Zit er op de afstandbediening een directe knop om alleen beeld uit te zetten maar wel geluid kan afspelen (scheelt stroomverbruik)?
Tot op heden heb ik deze knop niet bij Panasonic kunnen ontdekken en moet met grote regelmaat dieper in menu rotzooien om deze functionaliteit te krijgen.

Van de 3 televisies heb ik 1 tv die niet automatisch bij externe bronnen in of uitschakeld. Mag ik aannemen dat deze gereviewde tv wel automatisch schakeld?

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 14:05]

> Hierbij moeten we wel opmerken dat de hoge uhd-resolutie van 3840 bij 2160 pixels vrij nutteloos is op een dergelijke (voor uhd-televisies) kleine maat

Ha ha, een 40 inch UHD scherm is juist wel zeer nuttig.
Ik gebruik er eentje als PC monitor, fantastisch beeld en geluid.
(LG 40UF675V via HDMI 2, dus 60 Hz, IPS, 444, zonder smart ~600 euro)

[Reactie gewijzigd door voxilla op 22 juli 2024 14:05]

Ze bedoelen hiermee dat de meeste mensen geen idee hebben hoe ver/dicht ze op een UHD-scherm moeten zitten om details nog netjes te kunnen onderscheiden. Als jij een 40" als monitor gebruikt, dan kan/mag jer er ongeveer een meter vanaf zitten.

Er zijn hele volksstammen die nu thuis een 40" in de huiskamer hebben staan op 720p/1080p en het allemaal wel best vinden op die 3m afstand naar de bank. Het is dus juist om die mensen te laten weten dat als ze een UHD gaan aanschaffen, dat wederom een 40" (want makkelijk, handzaam, in het kastje) geen enkele toegevoegde waarde geeft en dat je snel/sneller naar 65" tot 90" moet gaan shoppen met bijbehorende prijzen.
Misschien moet tweakers, eens een evaluatie doen van kleine UHD TVs als gebruik voor PC scherm. Een andere doelmarkt uiteraard, maar het is weinig gekend dat dergelijk gebruik mogelijk is.
In c't magazine heeft niet lang geleden een artikel gestaan over UHD TV als monitor.

Hieronder een link naar de duitse versie van het artikel:
http://www.heise.de/ct/au...-als-Monitor-2621535.html
Ondanks alle vooruitgang, heb ik nog niet het idee dat zo'n dure LCD beter beeld geeft dan mijn vijf jaar oude Panasonic plasma-middenklasser. Alleen geen 4k en geen dunne bezels.

Ik wacht wel op een betaalbare OLED, dat is veel interessanter. Egale lichtniveaus, diepe zwartwaarden en goede kijkhoeken.
Beeld is fantastisch en nog een stuk scherper dan een hd plasma, zwart waardes zijn prima.

Werkt met gaming 4k pc top, wel 2 videokaarten nodig.

Heb zelf de 50ax800 van vorig jaar die op hdtvtest.co.uk hoge waardering krijgt en op een paar kleine wijzigingen na hetzelfde is.

Ben ook in het bezit van een panasonix tx-50st50 plasma uit 2012 maar die kan er niet aan tippen, alleen de zwart waardes zijn beter.

Oled is nog volop in ontwikkeling, afwachten tot de kinderziektes eruit zijn en de prijzen normaal worden.
Ik lees dat je een stream alleen naar een andere Panasonic TV kunt sturen. Nu ben ik in het bezit van een 40" CX800 (slaapkamer) en een 50" CX800 (huiskamer). Ik kan echter op mijn Windows Tablet en Laptop ook gewoon de streams van de TV bekijken. Dus een Panasonic tv in niet noodzakelijk....
Dus ik lekker voetbal op 50" en me vriendin naast me GTST op de tablet ;)

[Reactie gewijzigd door spaansie op 22 juli 2024 14:05]

Klopt echter het systeem wat bedoelt wordt is IPtv en dan is de cx800 server en bijv een goedkoop toestelletje op zolder de client. mooie setup overigens bij jou.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.