Inleiding
Samengevat
Panasonics CX800 is een prachtig afgewerkte uhdtv met een plat scherm. Dit toestel biedt een goede beeldkwaliteit zonder dat daarvoor eerst een kalibratie nodig is. Door de hoge resolutie en het prima contrast maakt het beeld veel indruk. Ook de bediening werkt dankzij Firefox OS erg prettig. Het geluid is beter dan gemiddeld, maar laat nog ruimte over voor verbetering. Nadeel is het ontbreken van dts-geluid in de mediaspeler en bovendien is de prijs nogal stevig.
Eindoordeel
Op de afgelopen IFA in Berlijn kondigde Panasonic de CZ950 aan: een gebogen oled-televisie met een uhd-paneel van LG Display. Dit model belooft het beste van het beste op het gebied van beeldkwaliteit, maar helaas zal de prijs navenant zijn en bovendien is niet iedereen gecharmeerd van een gebogen scherm. De CX800, die we in deze review bekijken, is uitgerust met een plat lcd-paneel en daardoor een stuk beter betaalbaar. Toch is dit high-end model, waarvan wij de 65"-versie bekeken, zeker niet goedkoop. Ten tijde van het schrijven van deze review stond hij voor een stevige 3300 euro in de Pricewatch.
/i/2000779186.jpeg?f=imagenormal)
De CX800 is ook verkrijgbaar in 40, 50 en 55 inch, waarbij het kleinste model op het moment van schrijven verkrijgbaar is voor ongeveer 1125 euro. Hierbij moeten we wel opmerken dat de hoge uhd-resolutie van 3840 bij 2160 pixels vrij nutteloos is op een dergelijke (voor uhd-televisies) kleine maat. Ons reviewmodel is met een schermdiagonaal van 165cm behoorlijk groot, maar op het grote schermoppervlak komen uhd-beelden echt tot hun recht.
Naast een groot uhd-beeldpaneel heeft de CX800 alle features die je van een high-end tv mag verwachten. Zo is er een dubbele tuner met een dubbel CI+-slot, zodat je het ene gecodeerde kanaal kunt bekijken terwijl je het andere opneemt. Ook kan het beeld van de tweede tuner via het thuisnetwerk naar een andere daarvoor geschikte tv van Panasonic gestreamd worden, zodat de tweede tv niet op het kabelnetwerk of de satellietschotel aangesloten hoeft te worden.
De tv draait op Firefox OS voor een soepele en eenvoudige bediening via een infraroodafstandsbediening of via de eveneens meegeleverde Touch Pad Controller. Voor de behuizing is rijkelijk gebruikgemaakt van mooi afgewerkt metaal, waardoor deze tv behoorlijk zwaar is uitgevallen. Uiteraard kan de CX800 3d-beelden weergeven, maar de daarvoor benodigde actieve brillen moeten helaas apart worden aangeschaft.
Uiterlijk en aansluitingen
De CX800 is geen goedkope tv en dat valt goed aan het uiterlijk af te zien, want Panasonic heeft veel prachtig afgewerkt metaal ingezet voor de constructie. Daardoor is het gewicht met zo'n 34kg vrij hoog uitgevallen. Door het hoge gewicht en de flinke afmetingen is het niet aan te raden om deze tv in je eentje te verplaatsen. Alleen voor de achterkant van de tv is geen gebruikgemaakt van metaal, maar in plaats daarvan is gekozen voor matzwart plastic.
De bezels rond het scherm zijn gemaakt van donker geborsteld metaal en zijn aan de boven- en zijkanten ongeveer 8mm breed. Aan de onderkant is de bezel 5mm breder en voorzien van een Panasonic-logo. Daaronder zit een smalle rand van zo'n 7mm, die zwart glanzend is afgewerkt, en waarin een statusled, de infraroodsensor en een omgevingslichtsensor zijn verwerkt.
De behuizing helt enigszins achterover op de voet, waardoor het zwaartepunt iets naar achteren ligt. Hierdoor kon het grootste deel van de voet achter de tv worden verstopt. Aan de voorkant steken slechts twee punten uit, die zijn afgewerkt met donkergetint chroom. Ze zijn aan de beide zijkanten met de achterkant van de behuizing verbonden. De voet is aan de achterzijde vervaardigd van zwaar metaal met een donkergrijze afwerking. Door het hoge gewicht van de voet zal de tv niet snel voorover vallen als je hem aanstoot. De brede voet vereist een meubel dat minstens zo breed is als de televisie.
Aansluitingen
Het meegeleverde netsnoer is slechts anderhalve meter lang, maar omdat het afneembaar is, kun je het eenvoudig door een langer exemplaar vervangen. Dat kan handig zijn als je de tv aan de muur wil ophangen. Minder handig bij muurmontage zijn de aansluitingen die recht naar achteren zijn geplaatst, waardoor je in sommige gevallen speciale kabels met haakse stekkers nodig hebt. Gelukkig zijn alleen de tegenwoordig steeds minder vaak gebruikte analoge scart- en componentaansluitingen op deze wijze aangebracht.
Aan de zij- en onderkant zijn de aansluitingen keurig onder een hoek gemonteerd. Onderaan treffen we van links naar rechts een rj-45-netwerkaansluiting, twee aansluitingen voor satelliet, een antenneaansluiting die geschikt is voor kabel en Digitenne, een Toslink- digitale audio-uitgang en twee van de drie hdmi 2.0-aansluitingen. Aan de zijkant zitten van boven naar beneden een dubbel CI+-slot, een sd-kaartslot, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, twee usb 2.0-aansluitingen, een usb 3.0-aansluiting, waarop een harde schijf voor opnames kan worden aangesloten, en de derde hdmi 2.0-aansluiting. Als je met je hand om de rechterzijkant heen voelt, tref je aan de achterkant een rij knopjes waarmee de tv zonder afstandsbediening te gebruiken is.
Bediening op afstand
Je krijgt twee afstandsbedieningen meegeleverd bij de CX800: een normale infraroodafstandsbediening en een Touch Pad Controller. Het infraroodmodel is met een lengte van zo'n 23cm relatief groot en voelt, met meer dan 200g inclusief twee AA-batterijen, zwaar en degelijk aan. Doordat de batterijen boven elkaar zijn geplaatst is het gewicht prettig verdeeld en door de schuine randen aan de achterkant ligt het apparaatje goed in de hand. De indeling is duidelijk en alle knoppen zitten op een logische plek. Er zitten twee infraroodleds aan de voorkant, waarvan er een onder een hoek is gemonteerd, waardoor je niet op de tv hoeft te mikken.
Leuke extra is de rode toetsverlichting, waarmee je in het donker makkelijk de juiste knop kunt vinden. Slim detail daarbij is dat de knop waarmee je de toetsverlichting inschakelt van een speciaal 'glow in the dark'-materiaal is gemaakt. Het knopgevoel is prima en al met al is dit een prettig werkende afstandsbediening; alleen de speciale Netflix-knop had van ons niet gehoeven. Liever hadden we een favoriete-appknop gezien, die je zelf kunt programmeren, zodat mensen die geen Netflix-abonnement hebben er ook nog wat aan hebben.
Touch Pad Controller
Over de Touch Pad Controller zijn we wat minder te spreken. Hij werkt prima, maar de touchpad voegt meestal maar weinig toe en doordat er maar weinig knoppen op zitten, ben je veel vaker aangewezen op menu's. Zo moet je voor het intypen van een kanaalnummer eerst een klein toetsenbordje oproepen, waardoor de infraroodafstandsbediening veel sneller werkt. Het helpt niet dat er in de menu's en in de elektronische handleiding vaak wordt gerefereerd aan knoppen die alleen op de infraroodafstandsbediening te vinden zijn.
Met een gewicht van 105g voelt het 13cm lange apparaatje lichter aan. De behuizing van de Touch Pad Controller is gebogen uitgevoerd. Dat ziet er speels uit, maar het plastic aan de achterkant biedt maar weinig grip, waardoor je hem gemakkelijk uit je vingers laat vallen. Dit heeft Panasonic willen voorkomen door aan de onderkant een inkeping voor je wijsvinger te maken, maar deze is simpelweg niet diep genoeg om enig houvast te bieden. Er is een microfoon ingebouwd voor stembediening en zoekopdrachten. Stembediening vinden we behoorlijk nutteloos, maar bijvoorbeeld op YouTube zoeken door middel van spraak kan handig zijn.
TV remote 2
Je kunt ook gebruikmaken van je smartphone of tablet om de CX800 te bedienen door middel van de 'TV remote 2'-app, die draait op iOS en Android. Beide afstandsbedieningen zijn door middel van de app te emuleren, de infraroodafstandsbediening door middel van virtuele toetsen op het scherm en de Touch Pad Controller kun je nadoen met het touchscreen en de microfoon van je mobiele apparaat. Daarbij kun je het beeld van de tv naar het scherm van je telefoon of tablet sturen.
Met Swipe & Share kun je muziek, video's en foto's vanaf het mobiele apparaat naar de tv streamen door het bestand van je keuze omhoog, in de richting van de tv, te swipen. Ook kun je webpagina's die je in de app opzoekt op het scherm van de tv laten zien. Het is mogelijk om met de app een complete kalibratie uit te voeren, waarbij je alle aanpassingen die je maakt direct op het beeld terugziet. Voor een serieuze kalibratie heb je daar uiteraard nog wel een colorimeter bij nodig. De TV remote 2-app werkt prima, maar we vinden hem niet al te veel toevoegen aan het bedieningsgemak, waardoor wij liever de prima infraroodafstandsbediening gebruiken.
Firefox OS en mediaspeler
Panasonic heeft met Firefox OS een goed besturingssysteem in handen, want de bediening werkt vlot en eenvoudig. De interface ziet er zeer clean uit en is compleet ontdaan van onnodige opsmuk. Als je de tv voor het eerst gebruikt, zijn er slechts drie ronde tegels op het homescreen te vinden: Live tv, Apps en Apparaten. Je kunt zelf tegels toevoegen, waarmee je tv-kanalen, apps of externe ingangen op het homescreen kunt vastpinnen. Er zijn maximaal vijf tegels tegelijk zichtbaar; als je er meer toevoegt, zul je horizontaal moeten scrollen om bij de gewenste tegel te komen. Een optie om tegels in een map te stoppen zou een aardige toevoeging voor een volgende softwareversie kunnen zijn.
/i/2000778939.jpeg?f=imagenormal)
Het belangrijkste verschil ten opzichte van Panasonics oude besturingssysteem is het nieuwe homescreen en een nieuw scherm met apps, maar het hoofdmenu en de epg zien er nog precies hetzelfde uit. Dat vinden we zeker in het geval van het menu geen ramp, want het is overzichtelijk en logisch ingedeeld, waardoor je nooit lang hoeft te zoeken naar een instelling. De epg ziet er eveneens duidelijk uit, maar de vormgeving hiervan doet wat ouderwets aan en past minder goed bij de rest van de interface. Ook is het jammer dat de interface niet op de volledige uhd-resolutie wordt gerenderd, waardoor vooral de letters er net wat minder mooi uitzien.
/i/2000778940.jpeg?f=imagenormal)
Het aantal beschikbare applicaties voor Firefox OS is wat kleiner dan bij sommige concurrenten, maar de belangrijkste videodiensten, zoals Netflix, YouTube en NPO, zijn allemaal beschikbaar. Door de ingebouwde hevc-ondersteuning is Netflix ook in 4k beschikbaar, al heb je daarvoor wel het duurste abonnement nodig en is het aanbod in 4k nog altijd mager. Het 4k-aanbod van YouTube is helaas alleen in hd te bekijken, maar dat komt doordat Google nog steeds geen speciale app voor uhdtv's heeft gemaakt.
/i/2000778941.jpeg?f=imagenormal)
Mediaspeler
Met de ingebouwde mediaspeler kun je muziek, foto's en video's weergeven vanaf usb of vanaf je netwerk door middel van dlna. Dankzij de ingebouwde sd-kaartlezer kun je foto's en video's rechtstreeks vanaf je camera afspelen. Zelfs 4k-video's worden zonder problemen en vloeiend afgespeeld. De belangrijkste videocodecs en bestandsformaten worden allemaal ondersteund. Alleen bij de audiocodecs ontbreekt dts, waardoor veel films het zonder geluid moeten doen. Wat ons betreft een grote misser, waardoor veel mensen alsnog op een externe mediaspeler zijn aangewezen. Pluspunt aan de mediaspeler is de correcte weergave van ondertitels, waarvan je zelf de grootte en positie kunt instellen, waardoor ze mooi in de zwarte balken van een Cinemascope-film zijn te plaatsen.
/i/2000778942.jpeg?f=imagenormal)
Energiegebruik en geluid
Een grote tv verbruikt natuurlijk meer dan een kleine en als je de backlight op de hoogste stand zet, is het verbruik van de 65"-CX800 met zo'n 192W vrij stevig, maar daar staat dan ook een hoge helderheid van 396cd/m² tegenover. Een dergelijke helderheid heb je alleen nodig als je in een fel verlichte ruimte kijkt. 's Avonds bij gematigd licht hebben de meeste mensen voldoende aan 120cd/m² en als we de backlight daarop afstellen, zakt het verbruik naar een keurige 86W. Een prima resultaat voor een grote 65"-televisie.
Met de backlight in de laagste stand verbruikt de tv nog slechts 64W, maar dat levert een tamelijk donker beeld met maar 44cd/m² op. Alleen in een volledig verduisterde kamer valt daar naar te kijken, maar het beeld ziet er dan wel futloos uit. Het keurige verbruik levert de CX800 energielabel A op. Panasonic heeft de CX800 uitgerust met een omgevingslichtsensor, waarmee de backlight zich automatisch aan het omgevingslicht aanpast. Daarmee verbruikt de tv nooit onnodig veel energie en ziet het beeld er in bijna elke lichtsituatie prima uit.
Geluid
De duurste modellen van Panasonic hebben naar voren gerichte luidsprekers voor een beter stereobeeld, maar helaas zijn de luidsprekers bij de CX800 aan de onderkant gemonteerd, waardoor het geluid niet direct op de toehoorders gericht is en je het met gereflecteerd en daardoor minder duidelijk geluid moet doen. Toch klinkt het zeker niet slecht, dankzij de twee extra laagweergevers aan de achterkant, die geholpen worden door nog eens twee passieve luidsprekerconussen. Helaas zijn de laagweergevers met een diameter van 6cm aan de kleine kant. Dit resulteert in een laagweergave die beter is dan die van de gemiddelde tv, maar waarbij de allerlaagste tonen helaas ontbreken.
Het luidsprekersysteem kan een heel behoorlijk volume produceren, maar op de hogere standen loopt de geluidskwaliteit snel terug. Vooral lage tonen leveren op hoge volumes vervorming op. Om ervoor te zorgen dat je het geluid naar eigen voorkeur kunt aanpassen, is er een achtbandsequalizer beschikbaar, waarmee je het geluid na wat experimenteren nog wat beter kunt krijgen. Verder is er een bass boost, maar daar wordt de laagweergave niet mooier van. Ook de twee surroundstanden kun je maar beter niet gebruiken, want die vertroebelen het geluid alleen maar.
Inputlag, gebruik met pc en 3d
Als je in het bezit bent van een gameconsole ben je gebaat bij een zo laag mogelijke inputlag. Als de tv er namelijk te lang over doet om de via hdmi aangeboden gamebeelden weer te geven, wordt het spelen van actiegames lastiger. Om ervoor te zorgen dat de tv het beeld zo snel mogelijk verwerkt, heeft bijna elke moderne tv een gamemodus. In deze stand daalt de inputlag van de CX800 volgens onze Leo Bodnar-lagtester naar 40ms. Deze waarde ligt een beetje boven het gemiddelde, maar voor een uhdtv is het niet slecht. De beste televisies wat inputlag betreft laten de beelden meer dan twee keer zo snel zien, met een inputlag van rond de 20ms.
Gebruik met pc
Met de huidige generatie gameconsoles kun je niet gamen in 4k, maar als je een snelle pc met krachtige videokaart(en) gebruikt, heb je wel de mogelijkheid om op de volledige uhd-resolutie van 3840x2160 pixels te spelen. Helaas is er nog geen lagtester die werkt op deze resolutie, waardoor we het verschil in inputlag subjectief moesten vaststellen. Tussen 2160p60 en 1080p60 merkten we geen verschil wat inputlag betreft en dus zal die ongeveer rond dezelfde waarde liggen.
Sommige televisies geven uhd-beelden, gebruikmakend van chroma subsampling, op een lagere kleurresolutie weer, omdat de beeldverwerking de hoge bandbreedte anders niet aankan. Dat is geen probleem bij het kijken naar digitale video, omdat bijna alle codecs eveneens gebruikmaken van chroma subsampling, maar als je met een aangesloten pc naar kleine lettertjes kijkt, valt op dat ze er wat minder mooi uitzien. Gelukkig kun je bij de CX800 een deel van de beeldverwerking uitschakelen door middel van de 4K Pure Direct-functie, waarna uhd-beelden ook met 60fps op de volledige kleurresolutie worden weergegeven.
3d
Je krijgt van Panasonic geen 3d-brillen meegeleverd met de CX800. De actieve brillen zijn los te koop voor ongeveer 40 euro per stuk. Ze zitten comfortabel en wegen zo'n 35 gram. Als je zelf al een bril draagt, zul je twee brillen tegelijk moeten dragen als je in 3d wil kijken. Dat ziet er wat raar uit, maar het werkt prima en zit niet vervelend. Met het licht aan kun je de brillen goed zien knipperen, maar als je de kamer verduistert, is dat een stuk minder storend en valt er goed te kijken. De 3d-weergave werkt prima en er is weinig crosstalk te zien. Je kunt de 3d-diepte in het menu instellen, maar we raden aan om alleen de middelste stand te gebruiken, anders neemt de crosstalk flink toe.
Beeldeigenschappen
Bij lcd-televisies krijg je een minder mooi beeld te zien als je niet recht voor de tv zit. Om te laten zien in hoeverre het beeld achteruitgaat bij het kijken onder een hoek, hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting, de ene recht van voren en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden.
Als je niet recht voor de tv zit, krijg je een wat minder helder beeld te zien met een wat lager contrast. Ook de intensiteit van de kleuren neemt af. Ernstig is het allemaal niet en er valt goed te kijken onder een hoek, maar recht van voren is het beeld duidelijk mooier.
Om te laten zien hoe goed de uniformiteit van de backlight is, hebben we foto's gemaakt van een wit scherm, waarbij we voor middengrijs hebben belicht.
Over het algemeen is het beeld mooi egaal verlicht en bij normaal kijken zijn er geen opvallende helderheidsverschillen. Een net resultaat, maar we zien bij nauwkeurig beoordelen wel kleine helderheidsverschillen tussen de verschillende local dimming zones die in de backlight zijn aangebracht. Het verschil is zo klein dat het alleen bij de overgangen tussen de zones zichtbaar is als heel vage, verticale strepen. Bij normaal televisiekijken zullen verreweg de meeste mensen dit niet zien. Als we onder een hoek kijken, valt op dat het beeld minder helder is.
Omdat het licht van de backlight nooit perfect kan worden tegengehouden is zwart op een lcdtv nooit echt zwart. Dit fenomeen noemen we backlight-bleeding en om het inzichtelijk te maken hebben we foto's met een lange sluitertijd gemaakt.
Recht van voren is de backlight-bleeding goed onder controle en heb je er nauwelijks last van. Onder een hoek wordt zwart duidelijk minder zwart, maar heel erg is het allemaal niet.
Beeldverwerking
De CX800 is een dure televisie en dus zitten er veel functies op die het beeld moeten verbeteren. Meestal hebben dit soort 'beeldverbeteraars' in de praktijk een averechts effect op de beeldkwaliteit, waardoor wij ze liever uitschakelen. Panasonic past vrij subtiele algoritmen toe, waardoor de negatieve effecten beperkt blijven. We hebben zelfs het idee dat sommige functies iets te subtiel te werk gaan, want 'Ruis reductie', 'MPEG remasteren' en 'Resolutie remasteren' leveren geen zichtbaar verschil in het beeld op. Wellicht dat deze functies na een volgende software-update meer uithalen.
De functie 'Kleur remasteren' doet het prima; vooral de wat meer verzadigde kleuren worden nog intenser weergegeven. Met 'Levendige kleuren' worden bepaalde blauwtinten subtiel benadrukt en bij veel beelden is het effect klein, maar een blauwe lucht of zee krijgt duidelijk een fellere kleur. Meer kleur in het beeld wordt door sommigen vast en zeker gewaardeerd, maar wij zien liever de oorspronkelijke kleuren, zoals ze bedoeld zijn door de programma- en filmmakers. Bovendien gaat een beeld er door simpelweg meer kleur toe te voegen snel minder natuurlijk uitzien.
Er is ook een automatische contrastregeling, die doet wat hij belooft: contrast in het beeld toevoegen. Op het eerste gezicht werkt het goed en wordt het beeld hier in veel situaties mooier van, maar helaas heeft deze functie negatieve bijwerkingen en gaan er details in de hooglichten en schaduwpartijen verloren. Het algoritme kan door middel van drie instellingen naar eigen inzicht aangepast worden, waardoor het effect subtiel te houden is en het beeld er niet al te onnatuurlijk uit hoeft te zien.
Panasonic heeft de CX800 voorzien van local dimming om het contrast van het beeldpaneel te vergroten. Door afzonderlijke zones van de backlight donkerder te maken of zelfs uit te schakelen kan plaatselijk de zwartweergave worden verbeterd en daarmee het contrast. Helaas is de backlight verdeeld in slechts zes verticale stroken die weer in tweeën gedeeld zijn, waardoor de afzonderlijke zones veel te groot zijn. Hierdoor kun je duidelijk de afzonderlijke delen van het beeld lichter en donkerder zien worden als je Adaptieve Backlight Controle in het menu aanzet. Bij het bekijken van een donkere film met ondertitels zie je het beeld dermate duidelijk lichter en donkerder worden dat het al snel gaat storen. We zetten ook deze functie dus liever uit.
Metingen en kalibratie
Ons testmodel levert een hoge maximale helderheid van 396cd/m², waardoor het beeld er ook bij relatief veel omgevingslicht zeer goed uitziet. Al te veel zonlicht in de kijkruimte moet natuurlijk worden vermeden, want daar kan geen enkele tv tegenop. Over het contrast zijn we al net zo te spreken, want gemeten volgens de ansi-methode behaalt de CX800 een contrastratio van 4308:1 en daarmee behoort dit model tot de betere lcdtv's. Uiteraard doen oledtelevies het op dit vlak nog veel beter, maar een 65"-uhd-oled valt dan ook in een totaal andere prijsklasse. Het beeld van de CX800 maakt door het prima contrast en de hoge resolutie veel indruk.
Het contrast is de belangrijkste graadmeter wat de beeldkwaliteit betreft, maar een correcte kleurweergave is natuurlijk ook van belang en de grijstintenmeting is wat dat betreft de belangrijkste graadmeter, want als alle grijstinten zonder kleurzweem worden weergegeven, zullen de meeste kleuren eveneens correct zijn. We proberen altijd alle beschikbare presets uit en in dit geval leverde THX Bright Room het beste resultaat op zonder kalibratie.
/i/2000777380.png?f=imagenormal)
Met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1,8 ligt de afwijking onder de kritische grens van 3, waarbij de verschillen zichtbaar worden. De gammacurve zou nog wel wat netter mogen verlopen, maar al met al ziet het beeld er in deze preset prima uit.
/i/2000777381.png?f=imagenormal)
Ook de primaire en secundaire kleuren vertonen slechts kleine afwijkingen, waardoor de verschillen met het blote oog niet waarneembaar zijn.
Kalibratie
Om te kijken waartoe de tv in staat is, gaan we kalibreren, maar helaas kunnen we de preset THX Bright Room niet als uitgangspunt nemen, omdat de Geavanceerde instellingen alleen beschikbaar zijn bij Professioneel 1 en 2. Voor het kalibreren maken we gebruik van een Spectracal C6 colorimeter in combinatie met Calman 5-software. Om het gammaverloop aan te pakken hebben we de contrastregeling teruggeschroefd naar 80, waarbij we gebruikmaken van de gammapreset 2.2. De witbalans hebben we verbeterd door de versterkingsfactor van rood op +3 te zetten en die van blauw op -1. Deze waarden leverden bij ons een goed resultaat op, maar door exemplarische verschillen hoeft dat op andere CX800's niet zo te zijn. Wellicht zijn onze instellingen een aardig uitgangspunt voor een eigen kalibratie.
/i/2000777382.png?f=imagenormal)
Na de kalibratie is de weergave zo goed als perfect. Alle grijstinten worden weergegeven zonder kleurzweem en, aan de rechte gammagrafiek te zien, bovendien met de juiste helderheid.
/i/2000777383.png?f=imagenormal)
Bij de primaire en secundaire kleuren zijn de resultaten al even goed; alle afwijkingen liggen ver onder de grens waarbij ze met het blote oog zichtbaar zijn. Dankzij de uitgebreide en goed werkende instellingen is de CX800 een erg prettige tv om te kalibreren.
Specificaties en fotogalerij
Categorie |
Televisies |
Merk |
Panasonic |
Serie |
Viera |
Product |
Panasonic Viera CX800 |
Uitvoering |
65" Zwart |
Vorm scherm |
Vlak |
Resolutie (TV) |
3840x2160 (Ultra-HD) |
Beeldverhouding |
16:9 |
HD-specificatie |
Ultra-HD |
Televisietype |
LCD |
Backlight |
Full-led |
Local of micro dimming |
Ja |
Kijkhoek |
176° |
3d-weergave |
Ja |
3d-technologie |
Actief |
2d-conversie |
Ja |
Smart TV |
Ja |
Smart TV-besturingssysteem |
Firefox OS |
Overige onlinecontent |
Netflix (Ultra HD), Webbrowser |
NL/BE-model |
Ja |
Tunertype |
Analoog, DVB-C, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2 |
Aantal tuners |
3 |
Common Interface |
CI+ |
Video in |
Component Video, Composiet, 3x HDMI, Scart |
Hoogste HDMI-versie |
HDMI 2.0 |
DLNA |
Ja |
Verbinding (Audio) |
Audio (3,5mm), Audio Digitaal (S/PDIF) |
Verbinding (Ethernet) |
Ethernet 100Mbit/s |
Verbinding (USB) |
2x USB 2.0, USB 3.0 |
WiFi aanwezig |
Ja |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Bluetooth aanwezig |
Ja |
Speakers |
Intern Stereo |
Frontspeakervermogen (RMS) |
10W |
Televisie-eigenschappen |
24p, Appbediening, Opnemen / Timeshift, OSD |
Teletekstpagina's in geheugen |
1.500x |
Introductiejaar |
2015 |
Televisiekleur |
Zwart |
Hoogte |
886mm |
Hoogte (zonder voet) |
842mm |
Breedte |
1,456m |
Diepte |
318mm |
Diepte (zonder voet) |
61mm |
Gewicht |
34kg |
Fabrieksgarantie |
1 jaar carry in |
Beeldverhoudingen |
16:9 |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Conclusie
De 65"-versie van de Panasonic CX800 zal voor veel mensen te groot en/of te duur zijn. Het 165cm grote scherm zou in veel huiskamers wel erg nadrukkelijk aanwezig zijn, maar als je alle details wil zien die in uhd-beelden zijn verscholen, ontkom je eigenlijk niet aan een grote tv, tenzij je er graag heel dicht bij zit. De prijs die Panasonic voor de CX800 vraagt, is stevig, maar daar staat gelukkig veel tegenover.
Het beeld is niet alleen groot, het biedt op alle vlakken kwaliteit. Het is dankzij de hoge resolutie scherp en door de hoge maximale helderheid onder alle omstandigheden mooi. De kleurweergave is zo uit de doos al erg goed en na een kalibratie zo goed als perfect. Daarnaast is ook het contrast prima, waardoor het beeld veel indruk maakt. Alleen oledtelevisies doen het op dit vlak beter. Het geluid is beter dan gemiddeld, maar kent helaas wel de nadelen die de meeste platte televisies hebben: een wat troebel stereobeeld door de naar beneden gerichte luidsprekers en een laagweergave die niet veel indruk maakt.
Het uiterlijk past goed bij een tv in deze prijsklasse. Er zijn veel mooi afgewerkte materialen gebruikt, waardoor de tv luxe uitstraalt. Met de hoge kwaliteit van de afwerking onderscheidt Panasonic zich van andere merken. Ook features als een dubbel CI+-slot en de mogelijkheid om beelden naar een andere (Panasonic-) tv te streamen via het netwerk zijn redelijk uniek.
De bediening werkt dankzij Firefox OS zeer prettig, al vinden wij de meegeleverde Touch Pad Controller niet veel toevoegen. Ook het local dimming systeem had van ons achterwege mogen blijven, want door de grote zones wordt het beeld er niet beter van. Het ontbreken van dts-ondersteuning in de mediaspeler is een grote misser, waardoor je voor veel films alsnog op een externe speler bent aangewezen. Al met al is het toch een goede tv, waarvan de prijs in dit geval helaas een echt minpunt is. Onder andere bij Panasonic zelf zijn er immers goedkopere alternatieven te vinden, waarvan de beeldkwaliteit niet veel onderdoet.
Eindoordeel