Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Huawei Mate S Review

Bij lange na zijn prijs niet waard

29-09-2015 • 06:00

70

Singlepage-opmaak

Scherm en camera

De Mate S is de eerste Huawei-smartphone met een amoledscherm. Het gaat om en 5,5"-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels. Hoewel Huawei er zelf niets over zegt, troffen we in de software verwijzingen naar een S6E3FA-driver voor de display. Dat typenummer duidt op een paneel van Samsung. De naam amoled verried dat uiteraard al, want LG noemt zijn schermen simpelweg oled, terwijl Samsung het merkrecht op amoled heeft.

Het scherm is weliswaar een amoleddisplay, maar Samsung heeft duidelijk niet de nieuwste generatie van zijn schermen geleverd. Ten opzichte van de Galaxy S6-generatie valt vooral het gebrek aan helderheid op. Op zonnige dagen bleek het wel mogelijk om het scherm van de Mate S goed af te lezen, maar het gaat niet zo makkelijk als bij sommige andere toestellen in deze prijsklasse, waaronder Samsungs S6-serie.

De helderheid daargelaten is het op het oog een prima scherm, met voldoende scherpte, uiteraard een hoog contrast en prima kijkhoeken. Ook bij deze telefoon heeft Huawei weer de optie ingebouwd om de kleurtemperatuur aan te passen. Dat heeft een vreemd effect; als je de kleurtemperatuur juister instelt, stopt de telefoon meer groen in het beeld, waardoor het alsnog niet klopt. Bovendien lijkt Huawei zijn scherm te hebben afgesteld volgens Adobe RGB in plaats van rec709. We hebben de metingen dus uitgevoerd met beide instellingen als startpunt. De kleurweergave is alleszins redelijk, maar het scherm is iets te blauw afgesteld, zoals wel vaker bij smartphones.

Schermtest Huawei Mate S met Rec 709-instellingenSchermtest Huawei Mate S met Adobe RGB-instellingen
Helderheid
Telefoon Schermtype Candela per vierkante meter (nits), hoger is beter
Samsung Galaxy S6 Super Amoled
*******
649
Apple iPhone 6 LCD
******
512
HTC One M9 IPS lcd
*****
474
Huawei Ascend Mate 7 IPS lcd
*****
444
Huawei P8 IPS lcd
*****
421
LG G4 IPS lcd
****
412
OnePlus 2 IPS lcd
****
405
Huawei Mate S Amoled
****
404

De helderheid is met 404cd/m² zeker niet slecht, maar veel telefoons doen dat beter. Vooral Samsungs eigen amoleds hebben een veel hogere piekhelderheid voor op zonnige dagen. Ook lcd's die Huawei zelf heeft toegepast kunnen iets feller.

Het contrast is, omdat het een amoled is, uitmuntend. Zoals vaak met dit soort schermen geeft dat een mooi beeld en het is dan ook het mooiste beeld dat we tot nu toe op een Huawei-telefoon hebben aangetroffen.

Camera

Huawei gebruikt voor de camera aan de achterkant de IMX278-sensor van Sony. Het bedrijf paste deze sensor eerder toe in de P8 en hij werd in geruchten al in verband gebracht met de door LG gemaakte komende Nexus 5. Het is niet vergezocht om te denken dat hij daarnaast wel eens in de door Huawei gemaakte grotere Nexus zou kunnen zitten.

De IMX278 is een bijzondere sensor, want elke pixel is opgebouwd uit vier subpixels in plaats van drie. In aanvulling op rood, groen en blauw zijn er nog witte subpixels op de sensor te vinden. Die moeten ervoor zorgen dat de camera meer licht opvangt en bij mindere lichtomstandigheden dus betere foto's maakt.

Er is een dubbele ledflitser aanwezig met twee verschillende kleurtinten, een idee van Apple dat eerder door onder meer HTC werd toegepast. De camera aan de achterkant maakt plaatjes met maximaal 13 megapixel, hoewel hij standaard op een iets lagere resolutie staat om 16:9-plaatjes te schieten. Huawei heeft er een lens voorgezet met een maximaal diafragma van f/2.0, terwijl de camera beschermd wordt door saffierglas.

Aan de voorkant zitten een Sony-sensor, een IMX179 met een grootte van 1/3,2", en een lens met een diafragma van f/2.4. Dat is dezelfde sensor als in de P8. Ook in de Mate S functioneert hij prima en kan hij goede zelfportretten maken. Huaweis Beauty-modus, die zelfportretten 'mooier' moet maken, ontbreekt niet.

Om de camera aan de achterkant goed te vergelijken hielden we hem naast die van een smartphone die geldt als de een van de beste allround camera's in een smartphone tot nu toe: de Galaxy S6.

Wat in een directe vergelijking opvalt, is dat de S6 de belichting beter op orde heeft. In situaties waarbij de belichting problematisch is en waarbij dus donkere en lichtere stukken in beeld zijn, heeft de Mate S moeite om alles goed in beeld te krijgen.

Foto gemaakt met Huawei Mate S voor review Huawei Mate SFoto gemaakt met Huawei Mate S voor review Huawei Mate SFoto gemaakt met Samsung Galaxy S6 voor review Huawei Mate SFoto gemaakt met Samsung Galaxy S6 voor review Huawei Mate S

Bij low light is het verschil tussen beide toestellen nihil. Beide toestellen leggen voor een low-lightsituatie veel detail vast en dat is knap. Er zitten nuanceverschillen tussen beide foto's, maar in belichting en dynamisch bereik lijken de plaatjes veel op elkaar.

Foto gemaakt met Huawei Mate S voor review Huawei Mate SFoto gemaakt met Samsung Galaxy S6 voor review Huawei Mate S

De Mate S is een prima camera om op zak te hebben, die in veel situaties op zijn minst een redelijk plaatje kan afleveren. Fijne toevoeging is de mogelijkheid om snel een foto te maken als je het toestel uit je zak haalt door twee keer op 'volume omlaag' te drukken. Wel gaat het dan vaak mis met de focus, waardoor je dan snel opnieuw een plaatje moet maken.

Foto gemaakt met Huawei Mate S voor review Huawei Mate SFoto gemaakt met Huawei Mate S voor review Huawei Mate SFoto gemaakt met Huawei Mate S voor review Huawei Mate SFoto gemaakt met Huawei Mate S voor review
Foto gemaakt met Huawei Mate S voor reviewFoto gemaakt met Huawei Mate S voor review