Door Sim Kranenburg

Philips AmbiLux Preview

Ambilight deluxe

06-09-2015 • 13:00

121

Multipage-opmaak

Inleiding

Wie aan Philips-televisies denkt, denkt aan Ambilight; het systeem dat op basis van het getoonde beeld kleuren achter de tv op de muur projecteert. Vorig jaar toonde TP-Vision, het bedrijf dat televisies ontwerpt en produceert onder de Philips-merknaam, op de IFA een toekomstvisie van het Ambilight-systeem in de vorm van een prototype dat niet, zoals gebruikelijk, kleurenleds inzet om licht achter de tv op de muur te schijnen, maar gebruikmaakte van projectietechniek.

Door deze techniek waren er niet alleen grote gekleurde lichtvlekken op de muur zichtbaar, maar viel er duidelijk een grote versie van het tv-beeld op de muur te onderscheiden. De reacties op deze demonstratie waren dusdanig positief dat de fabrikant deze techniek zo snel mogelijk van het prototype- naar het productiestadium wilde halen. De engineers van TP-Vision hebben goed werk geleverd en deze IFA, precies een jaar later dus, werd tijdens de Philips-persconferentie het uiteindelijke productiemodel geïntroduceerd onder de naam AmbiLux.

De evolutie van Ambilight

Het Ambilight-systeem heeft in de loop der tijd een enorme ontwikkeling ondergaan. Het begon meer dan tien jaar geleden met gekleurde ccfl's die aan weerskanten van het beeldpaneel aan de achterkant gemonteerd waren en de globale kleur van het scherm overnamen. Intense kleuren waren met dit systeem nog niet mogelijk. Daarvoor werd later overgeschakeld op gekleurde led's, die eerst alleen aan de zijkanten zaten, maar later ook werden gemonteerd aan de bovenkant en uiteindelijk aan de onderkant van het scherm. Het hoogtepunt was het Aurea-model, waarbij ook de bezels rond het scherm van gekleurde led's waren voorzien.

Philips AureaPhilips Aurea met verlichte bezels

Recenter is het mogelijk geworden om ook de rest van de kamer van bijpassend gekleurd licht te voorzien door een Ambilight-televisie te koppelen met Philips Hue-ledlampen. En voor wie dat nog niet intens genoeg vond, is er een nieuwe gamemodus gekomen waarbij het gekleurde licht veel sneller op de beeldinhoud reageert. Vooral bij actiegames met explosies en dergelijke levert dat een intensere spelbeleving op. Als je niet geconcentreerd aan het gamen bent, is de gamemodus wellicht wat te veel van het goede, want waar Ambilight eerst voor een meer ontspannen kijkervaring moest zorgen, doet de gamemodus juist het tegenovergestelde.

Philips AmbiLux

Wie de gamemodus wel kon waarderen, zal waarschijnlijk ook warm lopen voor de AmbiLux, want deze televisie doet er nog een flinke schep gekleurde lichteffecten bovenop. Tijdens demonstraties van het systeem op de Philips-stand werd er zeer divers beeldmateriaal getoond en wij vonden het systeem met name tot zijn recht komen bij de beelden van dancefeest Sensation, die uiteraard vol lichteffecten zaten. Bij het weergeven van een film vonden we de toegevoegde waarde van het systeem minder groot, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk.

Van led-lampen naar pico-projectors

De AmbiLux maakt gebruik van negen pico-projectors die achter de tv in een boog zijn opgesteld. Het is dus geen volledige cirkel, waardoor er bij muurmontage nauwelijks licht naar beneden schijnt. Wellicht dat een volgende versie een volledige cirkel met projectors krijgt, zodat er ook wat onder het scherm te zien valt, net als bij de vierzijdige variant van Ambilight.

Philips AmbiLux

TP-Vision wilde ons niets vertellen over de gebruikte pico-projectors, maar wij vermoeden dat ze zeer vergelijkbaar zijn met de goedkope pico-projectors van Chinese makelij zoals die al jaren vanaf ongeveer vijftig a zestig euro te koop zijn. Dit soort projectortjes maakt gebruik van dlp-techniek op een lage resolutie waarbij er gekleurde led's als lichtbron worden ingezet. De lage resolutie is voor deze toepassing natuurlijk geen enkel probleem want de beelden worden toch niet scherp weergegeven, maar enigszins uit focus.

Philips AmbiLux

We zagen wel twee problemen met de gebruikte pico-projectors. De belangrijkste is de relatief lage lightopbrengst waardoor het effect als er wat omgevingslicht is niet zo heel duidelijk zichtbaar is. Voor het beste resultaat moet je dus eigenlijk in een verduisterde ruimte kijken. Het gewone Ambilight-systeem levert een stuk meer licht op waardoor het ook met relatief veel omgevingslicht nog goed zichtbaar is.

Het andere probleem zit hem in de manier waarop de verschillende kleuren worden gemengd. De rode, groene en blauwe kleurcomponenten worden sequentieel, dus na elkaar, geprojecteerd waardoor het mengen van de kleuren dus eigenlijk pas op je netvlies gebeurt. Als je ogen strak naar één punt kijken is dit geen probleem, maar als je ogen bewegen kunnen sommige mensen de verschillende kleurcomponenten onderscheiden. Dit effect kennen we als het rainbow effect van grote single chip dlp-projectors die gebruik maken van een kleurenwiel. Niet iedereen is hier even gevoelig voor en sommige mensen zien het helemaal niet, maar als je het kan waarnemen kan het als storend worden ervaren.

Tot slot

Het systeem kent verschillende modi waarbij sommige standen het beeld een tweede keer achter het scherm vertonen in de originele rechthoekige, of een afgeronde vorm. Andere standen bewerken het beeld eerst voordat het geprojecteerd wordt en er zijn ook standen die het beeld op de tv negeren en als een soort music visualizer op basis van het geluid allerlei lichteffecten op de muur toveren.

Philips AmbiLuxPhilips AmbiLuxPhilips AmbiLuxPhilips AmbiLux

Je krijgt een speciale muurbeugel bij de AmbiLux waarbij de tv zo'n dertig centimeter van de muur komt te hangen, maar uiteraard is de AmbiLux ook op een tv-meubel te gebruiken door middel van twee meegeleverde verchroomde voeten. De AmbiLux heeft een 65” uhd-paneel en draait op Android TV 5.1. Voor de bediening krijgt je er een dubbelzijdige afstandsbediening bij die aan de achterkant een handig qwerty-toetsenbordje heeft. Ook heeft de remote een swipepad en er is een microfoon voor spraakopdrachten.

AfstandsbedieningAfstandsbediening

In eerste instantie zullen er geen andere beeldmaten beschikbaar zijn en ergens in het vierde kwartaal van dit jaar zal de AmbiLux in de winkels staan. Er is is op dit moment nog geen prijs bekend, maar we weten dat deze tv in de 8900-serie zal worden uitgebracht. Op basis daarvan is het aannemelijk dat hij ergens tussen de twee- en drieduizend euro zal gaan kosten.

Reacties (121)

121
117
99
4
0
0
Wijzig sortering
het lijkt in de beelden (videopreview) dat het licht van deze projectoren een stuk minder fel/aanwezig is dan de ledlampen bij voorgande ambilight technieken. Via het filmpje ervaar ik dat eigenlijk meer als een stap terug (kwa beleving).
Ook vind ik het zeer storend dat je een projectie van het werkelijke beeld, vaag achter je TV nog een keer ziet.

Zie het stukje met die BMX Fietser die springt (zie vanaf 2:25). Die zelfde fietser zie op de muur achter je TV nogmaals, dus je ziet hem als het ware dubbel.

Dubbel zien is niet wat ik wil. Ik wil alleen wat extra beleving door uitstrekken van de kleuren die aan de rand van de TV zich afspelen.
mm, misschien 3d bril opzetten, dan krijg je i.p.v dubbel 3d beeld 8)7
Waar ik me meer zorgen over maak is de minimale techniek welke gebruikt wordt de laatste tijd in de Philips TV's.

Trage Soc's traag geheugen. Ik ben nu tevreden over mijn TV ( ambilight model 2010 denk ik ). maar de versies erna hebben me vooral qua snelheid niet kunnen bekoren. En die van mij is al geen hoogvlieger.
De laatste paar jaar lijkt het erop dat het actuele maar te goedkope techniek is (TPV ontwerpen t/m 7000 serie) of wel dure en goede techniek maar dan van vorig jaar (Philips ontwerpen, hogere series). Nou worden de TPV- en Philips-ontwerpen waarschijnlijk steeds verder inelkaar geschoven dus met een beetje geluk inmiddels van beide de goede punten.

Let wel, in theorie, ik heb de nieuwe modellen nog niet gezien en er ook nog weinig over gelezen.
De nieuwe modellen (2014+) met android werken veel vlotter. En ze draaien Kodi zonder problemen ...
Mijn 2010 model was ook geen hoogvlieger. Ik had voor €2800 meer kwaliteit verwacht en nadat ik de tv voor de tweede keer ruim een week kwijt was voor een reparatie omdat het beeld en geluid telkens wegviel heb ik de tv weggedaan. Voor mij geen Philips meer.
Moeilijk om te oordelen op een filmpje. Zoiets moet je in het echt beleven. Daarbij bezitten de tv toestellen een aantal ambilight instellingen om de beleving op maat van de gebruiker te optimaliseren.
Wordt ook aangegeven in het artikel, de DLP-projectoren hebben een lagere lichtopbrengst.
Dat klopt. Eigenlijk is alleen AmbiLight met led's de moeite waard zo lijkt het.

Jammer alleen dat geen enkele TP-Vision/Philips TV het waard is om te kopen. De besturing/menu's zijn onintuïtief, uitermate traag en vol met bugs. Software updates lopen altijd minimaal 1 versie achter, met alleen een manual SD/USB upgrade mogelijk. Internet connectie is niet stabiel en de online integratie is werkelijk waar om te huilen.

Voor wie wat meer met z'n TV wil wordt het nog erger:
* Vanaf het moment dat de TV aangezet wordt duurt het ongeveer 50 seconden voordat de TV de volgende opdracht kan aannemen, dus met een universele afstandsbediening zit je ongeveer een minuut naar je set te zwaaien voor hij ook daadwerkelijk naar het goede kanaal gaat (STB of mediacenter doorgaans).
* Geen aparte IR of IP codes voor aan en uit, waardoor bij wisselen van activity steevast je TV wordt uitgezet.
* Internet connectie gaat uit met TV in standby, waardoor IP-control ook nutteloos wordt.

Het enige pluspunt is de ambilight, maar mijn volgende TV gaat 100% zeker geen Philips worden :) Dan neem ik wel de tijd om zelf een ambilight achter m'n tv te bouwen. Vreselijke rommel die Philips TV's.
Ik begrijp heel dat nut van die ambilight functie niet hoor. Waar zou je allemaal licht om je tv heen willen?
Ik kijk altijd films gewoon in het donker. Licht vind ik van het beeld afleiden en het kost ook je beleving. Ik zit middenin de film als ik in een donkere ruimte zit.

Waarom denk je dat de bioscoop altijd donker is.....
Achter mijn PC scherm heb ik een een standaard schemerlampje staan, om licht achter het scherm te krijgen. Dit is namelijk minder vermoeiend en irriterend voor je ogen. Probeer maar eens in het donker naar een kaarsje te kijken voor 5 minuten. En daarna met flink veel kamer verlichting.

Daarnaast heb ik achter mijn TV een eigen gebouwde ambilight/media center (raspi 2 + arduino + Adalights). Ik kan dus met gemak de lampen aan en uit zetten. Wat mij erg opvalt is 'alsof het lijkt' dat de beeldkwaliteit van de televisie omhoog gaat, maar natuurlijk blijft het beeld het zelfde. Dit is ook gebleken in de onderzoeken van Philips, toen ze met de prototypen bezig waren. En het extra licht voegd ook zeker wat toe, bij bijvoorbeeld actiefilms, als je in het donker kijkt en je hele kamer licht opeens op bij een explosie oid. Of alle kleuren tijdens een dance scene etc etc...

(off topic: zelf begrijp ik het nut van draadloos opladen van mobiele telefoons niet, tenzij je graag meer grondstoffen en engerie wilt gebruikten...)
Het is fantastisch, Ambilight. Ik zou niet anders meer willen. Veel rustiger voor je ogen.

Wat betreft je vergelijking met de bioscoop: thuis heb je ook geen TV van 8 meter breed.
Nou ik kan je mening niet delen ik heb er een tijdje bij staan kijken maar mijn ogen gingen er zeer van doen is niets voor mij
Mja kwestie van ofwel gewenning, of het is inderdaad niets voor jou :)

First-world-problem wat ik nu heb is dat alléén Philips/TP-Vision die TV's maakt, en ik dus 'gedoemd' ben om alleen nog maar Philips-TV's te kopen. Tenminste, m'n vrouw vindt het effect ook dusdanig cool dat het een blijvertje is.
Ik heb liever een tv van LG met de nieuwste zwart waarden dan de ambilight }>
Kan me prima voorstellen dat Ambilight niet iedereen aanspreekt :-) gelukkig hebben we met z'n allen keuze genoeg
Ik denk dat het idee is dat je mee wordt genomen in spannende stukjes beeldmateriaal. Dit zou voor een realistischer beeld moeten zorgen waar je "ingetrokken" wordt. Een voorbeeld is een knal wat je midden in het scherm ziet gebeuren. Deze knal zorgt voor een bijbehorende lichtflits die vanuit het centrum naar de buitenkant van de scherm wordt geprojecteerd. Ik geloof dat als we zulke effecten op het scherm zelf mogen ervaren, dat we dan meer van deze nieuwe "beleving" kunnen meemaken. Ik geloof niet dat we enkel met een video van de televisie op onze smartphone/tablet/etc dit kunnen evenaren.
Vroegâh adviseerde men al om een schemerlampje of zo iets bij of eventueel achter de tv te zetten om te voorkomen dat je te veel naar 1 lichtpunt zit te turen. Zelf heb ik een tv met links-rechts ambilight en dat bevalt goed.

De vergelijking met de bioscoop gaat mooi op: Daar is het scherm zo groot als de muur waar je naar zit te kijken. Ik kan mij niet voorstellen dat je thuis al een tv hebt die meer dan 2 meter breed is.
Jammer van het rainboweffect... Meestal is dat nog te overzien als recht naar het beeld kijkt, maar hier kijk je JUIST niet recht naar dat ambilight en wordt het alleen maar storender. Verder wel erg tof idee. Hopelijk vinden ze in de toekomst wat betere projectors.
Ten eerste heeft het rainbow effect niets met de kijkhoek van doen. Het effect treedt op doordat kleuren niet gelijktijdig geprojecteerd worden. In bepaalde gevallen kan het zijn dat de kleuren niet op dezelfde plaats geprojecteerd worden. Stel je bijvoorbeeld een spelletje pong voor, waarbij een wit balletje over een zwart vlak beweegt. Wanneer de projector het witte balletje wil weergeven gebruikt hij hiervoor al zijn kleuren: rood, groen en blauw = wit. (Sommige projectoren met colorwheel beschikken over meer kleuren.) Het kan voorkomen dat deze kleuren elkaar niet goed overlappen. Ik heb even een voorbeeld gemaakt om mijn uitleg kracht bij te zetten: Klikje

Het gaat hier om een uit de lucht gegrepen opmerking van Tweakers. Uit niets blijkt dat zij dit effect zelf hebben ervaren. Het rainbow effect is gewoonlijk slechts door een klein deel van de mensen zichtbaar en wordt niet eens door allen van hen als storend ervaren. Bovendien is het voornamelijk zichtbaar bij oudere goedkopere projectoren. Voor het waarnemen van het rainbow effect is gewoonlijk ook een scherp beeld nodig, wat bij de AmbiLux nooit het geval is. Er is door Tweakers een aanname gedaan dat de projectoren zouden werken met LEDs ipv een colorwheel. Ook al is dit waar, dan is er over de snelheid waarmee de LEDs werken nog helemaal niets bekend. Mits deze hoge genoeg is, is het rainbow effect namelijk sowieso uitgesloten (ongeacht het weergegeven beeld).

Het dus goed mogelijk, dat deze projectoren geheel 'rainbow effect'-vrij zijn. En zelfs in het geval zij dit niet zijn is het zeer onwaarschijnlijk, dat zij ooit beelden zullen projecteren, waarbij het waarneembaar is. Dit is dus een beetje een verhaal van "eerst zien, dan geloven".

@Xanaroth: Dat er op het videobeeld onrustig beeld is, zegt niets over de praktijkweergave. Dit is vaak het geval, wanneer een camera een lichtbron filmpt. Doordat een camera slechts een deel van het beeld (in de tijd) waarneemt ontstaat er bij bijvoorbeeld lichtbronnen die dimmen door middel hoog frequente signalen (PWM: snel aan/uit) op camera een flikkering, terwijl geen mens dit kan waarnemen.

on-topic:
Ik ben gewoonlijk niet echt een fan van de TV's met Philips-label. Op de momenten dat ik een TV wilde kopen, kwamen zij vaak slecht uit de bus. Matige besturing, minder paneel etc.. Dit vind ik jammer, omdat ik toch echt graag een ambi-light TV zou hebben. Het kijken naar een lichtbron zoals een TV is vermoeiend voor je ogen. Vooral mijn vriendin klaagt hierover, wanneer er een film gekeken wordt. Het is altijd verstandig om toch licht te hebben rondom te TV (en niet alleen vanwege een klagende vriendin). Persoonlijk vind ik zo'n verlichte woonkamer niet niet bijdragen aan de sfeer tijdens het kijken van een film. Vooral in donkere scenes kan dit de beleving nog wel eens verpesten. AmbiLight lost dit probleem perfect op. Bovendien linkt AmbiLight al een tijdje met de ledlampen van Philips, zodat wanneer er zich een scène is de sneeuw afspeelt je lampen de huiskamer ook een koele gloed geven. En hoe gaaf is het, dat in een donkere spannende scène je ambilight TV in staat is om de lampen in je woonkamer te dimmen, zodat ook jij ineens in het donker zit.

[Reactie gewijzigd door DEVoTi0N op 22 juli 2024 18:55]

Je kan ook met een rasberry een ambilight namaken. Dan ben je niet meer afhankelijk Philips.

Je moet alleen wel zo handig zijn het zelf in elkaar te kunnen zetten.
Niet de kijkhoek van de bron, wel van je oog!!
De randen van je zichtveld zijn veel gevoeliger voor dit soort snelle wisselingen van beeld (kleur in dit geval) dan het deel van je gezichtsveld waarmee je scherp ziet. Imho extra kwalijk dat zoiets als ambilight of hoe het ook heet van zo'n techniek gebruik maakt.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 18:55]

Inderdaad, kreeg alleen al van het filmpje hier last van mn ogen/hoofd. Erg onprettig en onrustig, met name bij de snellere beelden. Het zorgt eerder voor verstoring en afleiding, dan dat het meerwaarde geeft van wat er op de tv te zien is.

Het idee is leuk, maar liever heb ik dat ze zich eens op het beeld zelf gaan focussen (contrast/zwartwaardes) en dat eerst eens in orde brengen, voordat ze het ambilight gebeuren uitwerken. Het blijft namelijk knullig dat goedkopere TV's een beter beeld geven...

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 22 juli 2024 18:55]

Misschien heb je in dit filmpje te maken met een interferentie tussen de refreshrate van de projectoren en de framerate van de camera waarmee de reportage is opgenomen?
Althans dat hoop ik. Sommige momenten waren inderdaad wat minder 'plezierig'.
Ik heb zelf met een raspberry pi, arduino en digitale led stripts een ambilight achterop mijn LG tv gebouwd. Totale kosten ongeveer 90 euro. Misschien dat ik er nog een tweak blogje over maak ofzo.
"DIY Ambilight howto?" https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/990389
... en ook op vele andere sites op het net https://www.google.com/se...ht+diy+OR+dhz+OR+zelfbouw

Kant en klaar: http://www.lightpack.tv/ (vanuit Kickstarter May 2013)


edit @ro8in Reactie was bedoeld voor anderen die nieuwsgierig waren naar jouw ervaringen. Bovenstaande forumdraadje bevat nu al 204 pagina's dus daar staat vast al heel wat tussen (en misschien zet je jouwe erbij als die nog nieuwe elementen bevat).

[Reactie gewijzigd door Ron020 op 22 juli 2024 18:55]

Weet niet precies wat je bedoeld? Ik zei ook niet dat ik de eerst ben die dit heeft gedaan..
Ik vind 30 cm van de muur als je m op wil hangen wel heel erg veel. Zweeft die tv zo half de woonkamer in. Nee dat zie ik niet echt gebeuren.

Ook dat verlichte philips logo aan de voorkant is echt een dealbreaker. Ze doen er alles aan om je meer immersie te geven met ambilight en nu dus projectie, maar dan blijft dat verlichte logo je aanstaren. Heel jammer!
Ik vind 30 cm van de muur als je m op wil hangen wel heel erg veel. Zweeft die tv zo half de woonkamer in. Nee dat zie ik niet echt gebeuren.
Dan heb je een erg kleine woonkamer...
Maar 30 cm valt wel mee, mijn tv komt regelmatig verder van de muur af (zwenkbeugel) als ik bijvoorbeeld ga gamen. Bij dagelijks gebruik hangt hij meestal op zo een 30cm (das toevallig) van de muur. Imo geeft het een wat beter Ambilight effect icm met mijn Hue lampen.
Die 30 cm doet anders wel een groot voordeel van een flatscreen ten opzichte van een CRT geheel teniet.

Los daarvan nog even het volgende. Er wordt gesteld dat Amibilight voor een rustgevender kijkervaring moest zorgen maar ik vind verschillende kleuren flikkerend licht rondom mijn kijkbuis alles behalve rustgevend,
Als elders al vermeld is de helderheid van het logo instelbaar, inclusief nul.
de verlichting van het logo kun je uitzetten :)
Ik heb al jaren Ambilight en ben er al jaren zeer tevreden over, maar dit vind ik toch een gekke ontwikkeling. In plaats van het beeld uit te breiden, kopieert AmibLux het beeld en projecteert het op de muren achter and rondom de TV. Ondanks dat het flink geblurd lijkt te worden, krijg je dus bij films dat het voorhoofd van de acteur groter en geblurd op je muur wordt geprojecteerd.

Nu snap ik dat het onmogelijk is om te berekenen hoe het eventuele beeld er uit had gezien als het doorging na de bezels, maar dit is gewoon copy/paste en dat lijkt me gewoon zeer verwarrend op bepaalde momenten.
Nu snap ik dat het onmogelijk is om te berekenen hoe het eventuele beeld er uit had gezien als het doorging na de bezels,
Croppen ze toch gewoon 90% van het beeld voor de display en gebruiken ze de 10% extra voor betere 'ambilight'?

Zelf vind ik - zeker in het voorbeeldplaatje in dit artikel - een gedetailleerde ambilight juist meer storend dan toevoegend. Op een gegeven moment zit je inderdaad toch gewoon naar een DLP projectie van het gewone beeld te kijken en dan moet je je afvragen waarom je ueberhaupt nog een normaal beeld hebt en niet gewoon meteen overstapt op een projector. Het leuke van ambilight voor mij was het enigszins meekleuren van de achtergrond, en dan ben je met een handkjevol breedstralende LEDs ook wel weer klaar.
Croppen ze toch gewoon 90% van het beeld voor de display en gebruiken ze de 10% extra voor betere 'ambilight'?
Ik hoop dat je dit alleen oppert om aan te geven hoe ze het ambilight beeld preciezer kunnen maken. Ik denk namelijk dat niemand erop zit te wachten om een deel van zijn Full HD of UHD beeld kwijt te raken en in te ruilen voor een projectie achter de tv, die ook nog eens 30 cm achter de tv ligt.
Ik denk ook niet dat het 100% serieus bedoeld was, maar ik neem aan dat er wel in die richting gedacht moet worden. Misschien dat films naast een subtitletrack, een audiotrack en een videotrack, ook een light track kunnen krijgen. Misschien dat cameras al tijdens de opname van films nog meer data om het beeld heen filmen, die dan later wordt gebruikt voor de lichtprojectie, ofzoiets.
Croppen is ook een mogelijkheid, maar 10% lijkt me wel erg veel.
Misschien dat cameras al tijdens de opname van films nog meer data om het beeld heen filmen, die dan later wordt gebruikt voor de lichtprojectie
Leuk, de cameraman, assistenten en stage-belichting in je huiskamer op de muur........ wel druk. ;)
Nee, hou het maar op het frame, zoals dat bedoeld is door de regisseur, dat geëxtrapoleerd wordt.
In de PC versies van amBX was dat ook mogelijk. Films en games konden zelf effecten uitsturen. Werkte prima, alleen moet je de game en film makers ervan overtuigen dat ze die scripts ook gaan maken. Op zich zou dat geen probleem zijn geweest, en je zou 't ook met een sourt "community" kunnen doen, maar Philips wou niet alleen geld zien van de consumenten voor de hardware, ze vroegen ook geld aan de content providers voor het voorrecht om amBX scripts te mogen maken. Ik denk dat dat laatste ook wel bijgedragen heeft in het floppen van het systeem, wat op zich best vermakelijk was.
Anoniem: 390875 @Jorgen7 september 2015 11:01
Was niet echt serieus bedoeld, maar om eerlijk te zijn: De meeste films die we kijken zijn toch al niet het gehele beeld zoals dat op film/sensor is opgenomen. Vooral sinds de komst van digitale effecten zit er altijd een marge aan de randen. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat als iemand een film in 16:9 zit te kijken er goede kans is dat het een pan&scan is :)
In plaats van het beeld uit te breiden, kopieert AmibLux het beeld en projecteert het op de muren achter and rondom de TV
En toch... in het filmpje geeft het vertrouwde Ambilight effect (alsof het beeld doorloopt buiten de TV waarbij jij focusseert op de TV in een omgeving die daarbij aansluit en zo een natuurlijker en prettiger beeld hebt) maar dan wat gedetailleerder.
Hij geeft aan dat dat juist niet zo is. En als je het filmpje kijkt, dan zie je gewoon een kopie van het beeld op de muur, terwijl ambilight het beeld verlengt. Dit nieuwe lijkt mij persoonlijk bijzonder storend.

Ik zie de boel ook knipperen, maar goed dat zou ook aan de video framerate kunnen liggen.
Je zit nu ook expliciet naar het effect te kijken. Het gebruiksscenario is natuurlijk dat je niet naar het effect kijkt maar naar de film, en het effect alleen aan de rand van je blikveld waarneemt. Het lijkt me sterk dat het dan overkomt alsof alle acteurs verlengde voorhoofden hebben.
Sinds Philips is overgenomen hebben ze volgens mij geen tv's meer gemaakt die bij de top horen qua beeldkwaliteit, het is allemaal net iets minder.
Ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben met mijn 2014 48" Philips met Android. Er komen regelmatig updates uit en de zwartwaarden zijn echt verbluffend goed!
Regelmatig ?? mmm valt wel mee ...eentje in februari en een van juli .
Verder staat hier de hele online/android meuk uit en fungeert de tv als tv.
Het beeld en 4 zijdig ambilight is super.
Verder kun je de isf calibratie unlocken en daar je beeld nog wat verbeteren.
Zijn er al twee meer dan mijn 'slimme' Samsung TV.
Kan er ook op wijzen dat je TV al gewoon goed werkt.
T.o.v. van normale (domme) tv's is dat ook nog steeds heel veel.
Ik heb zelf ook een 2014 48'' Powered by Android model maar ben daar niet bepaald tevreden mee. Als domme monitor met ambilight is deze prima bruikbaar maar als smart TV vrij waardeloos. Daar komt nog eens bij dat de door jou genoemde regelmatige updates geen updates zijn maar bugfixes die nauwelijks iets verbeteren en vaak iets wat voorheen nog goed werkte kapot maken. Voor Android worden totaal geen updates uitgebracht, kijk maar eens hoe oud bijvoorbeeld de Chrome browser op de TV is. Ook werkt bijvoorbeeld YouTube niet lekker meer en voor zaken zoals YouTube en Netflix heb ik dan ook een Chromecast moeten aanschaffen.
Het hangt ervan af. Lag een paar jaar geleden de grens tussen de budgetmodellen en het goede spul ergens tussen de 3000- en 5000-reeks (middenklasse hoorde dus bij het goede spul), zo lag die de afgelopen jaren tussen de 7000- en 8000-reeks (middenklasse sloot technisch aan bij het budgetspul). TPV ontwikkelde de laatste jaren de budgetmodellen voor TP-Vision en was nog niet gewend aan het betere werk. De oude Philips staf had de meeste inbreng in de dure modellen. Naarmate er meer ontwikkeling inelkaargeschoven wordt, kan de middenklasse dus nog verbeteren.
Mij valt op dat het beeld op de muur een fractie later verschijnt dan het beeld op de TV. Dat lijkt me toch erg storend aan dit systeem.
Snelheid kun je instellen.
Beetje spijtig dat de reviewer dat niet gezien heeft, het viel me ook direct op dat het beeld helemaal niet synchroon loopt. Laat ons hopen dat dit in de finale versie goedkomt, want dit zou ik nooit aanvaarden.
Nu wordt het echt interessant, de contex van het beeld wordt de omgeving
ingeprojecteerd. De immersive huiskamer ervaring wordt steeds beter :)

De volgende stap is om (net als bij 3D video) extra camera's in te zetten
om 'ambi-footage' op te nemen die perfect aansluit op het primaire beeld.

Daarna zal men volgensmij meer de focus leggen om (naast het verwijderen
van de bezel) de scheidlijn tussen de primaire video beelden en 'ambi-video'
vloeiender te maken om zo één uniform immersive beeld te creëren.

Een enorm tv scherm blijft relatief duur en moeilijk te installeren/vervangen.
Daarbij is het voor film belangrijk dat je focus legt op een specifiek shot met de best
mogelijke resolutie, een beeld waar de passieve kijker als het ware wordt ingetrokken.
(eigenlijk een soort nabootsing van je natuurlijke centrale en perifere blikveld)

Uiteindelijk krijgen we mogelijk een fusie tussen videobeelden
en geprojecteerde 3D omgevingen in de huiskamer/media sphere.
Ik ben heel erg benieuwd hoe het in de toekomst allemaal gaat lopen!


edit: aanvullingen & grammatica

[Reactie gewijzigd door Mative op 22 juli 2024 18:55]

Ik zou het liefst een combi zien van vierzijdig ambilight en dit ambilux.

Als het effect van de pico projectoren redelijk nihil is in een verlichte ruimte zou de combi van de twee lichttechnieken imho pas echt een toevoeging zijn.

Uiteraard wel naar wens onafhankelijk van elkaar aan en uit te zetten, afhankelijk van het omgevingslicht en de content.
Het blijft Philips, wie maakt hun tv's tegenwoordig ?
Het Chinese bedrijf TP Vision Technology ontwerpt en bouwt de televisies, zoals aangegeven in het artikel. Philips had vroeger een aandeel in het samenwerkingsverband met TPV maar heeft dat verkocht. Het merk Philips wordt nu in licentie gebruikt.

Voor zover ik kan vinden komen de beeldpanelen van LG en Sharp.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.