Inleiding
Wie aan Philips-televisies denkt, denkt aan Ambilight; het systeem dat op basis van het getoonde beeld kleuren achter de tv op de muur projecteert. Vorig jaar toonde TP-Vision, het bedrijf dat televisies ontwerpt en produceert onder de Philips-merknaam, op de IFA een toekomstvisie van het Ambilight-systeem in de vorm van een prototype dat niet, zoals gebruikelijk, kleurenleds inzet om licht achter de tv op de muur te schijnen, maar gebruikmaakte van projectietechniek.
Door deze techniek waren er niet alleen grote gekleurde lichtvlekken op de muur zichtbaar, maar viel er duidelijk een grote versie van het tv-beeld op de muur te onderscheiden. De reacties op deze demonstratie waren dusdanig positief dat de fabrikant deze techniek zo snel mogelijk van het prototype- naar het productiestadium wilde halen. De engineers van TP-Vision hebben goed werk geleverd en deze IFA, precies een jaar later dus, werd tijdens de Philips-persconferentie het uiteindelijke productiemodel geïntroduceerd onder de naam AmbiLux.
De evolutie van Ambilight
Het Ambilight-systeem heeft in de loop der tijd een enorme ontwikkeling ondergaan. Het begon meer dan tien jaar geleden met gekleurde ccfl's die aan weerskanten van het beeldpaneel aan de achterkant gemonteerd waren en de globale kleur van het scherm overnamen. Intense kleuren waren met dit systeem nog niet mogelijk. Daarvoor werd later overgeschakeld op gekleurde led's, die eerst alleen aan de zijkanten zaten, maar later ook werden gemonteerd aan de bovenkant en uiteindelijk aan de onderkant van het scherm. Het hoogtepunt was het Aurea-model, waarbij ook de bezels rond het scherm van gekleurde led's waren voorzien.
Philips Aurea met verlichte bezels
Recenter is het mogelijk geworden om ook de rest van de kamer van bijpassend gekleurd licht te voorzien door een Ambilight-televisie te koppelen met Philips Hue-ledlampen. En voor wie dat nog niet intens genoeg vond, is er een nieuwe gamemodus gekomen waarbij het gekleurde licht veel sneller op de beeldinhoud reageert. Vooral bij actiegames met explosies en dergelijke levert dat een intensere spelbeleving op. Als je niet geconcentreerd aan het gamen bent, is de gamemodus wellicht wat te veel van het goede, want waar Ambilight eerst voor een meer ontspannen kijkervaring moest zorgen, doet de gamemodus juist het tegenovergestelde.
/i/2000730163.jpeg?f=imagenormal)
Wie de gamemodus wel kon waarderen, zal waarschijnlijk ook warm lopen voor de AmbiLux, want deze televisie doet er nog een flinke schep gekleurde lichteffecten bovenop. Tijdens demonstraties van het systeem op de Philips-stand werd er zeer divers beeldmateriaal getoond en wij vonden het systeem met name tot zijn recht komen bij de beelden van dancefeest Sensation, die uiteraard vol lichteffecten zaten. Bij het weergeven van een film vonden we de toegevoegde waarde van het systeem minder groot, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk.
Van led-lampen naar pico-projectors
De AmbiLux maakt gebruik van negen pico-projectors die achter de tv in een boog zijn opgesteld. Het is dus geen volledige cirkel, waardoor er bij muurmontage nauwelijks licht naar beneden schijnt. Wellicht dat een volgende versie een volledige cirkel met projectors krijgt, zodat er ook wat onder het scherm te zien valt, net als bij de vierzijdige variant van Ambilight.
/i/2000730164.jpeg?f=imagenormal)
TP-Vision wilde ons niets vertellen over de gebruikte pico-projectors, maar wij vermoeden dat ze zeer vergelijkbaar zijn met de goedkope pico-projectors van Chinese makelij zoals die al jaren vanaf ongeveer vijftig a zestig euro te koop zijn. Dit soort projectortjes maakt gebruik van dlp-techniek op een lage resolutie waarbij er gekleurde led's als lichtbron worden ingezet. De lage resolutie is voor deze toepassing natuurlijk geen enkel probleem want de beelden worden toch niet scherp weergegeven, maar enigszins uit focus.
/i/2000730176.jpeg?f=imagenormal)
We zagen wel twee problemen met de gebruikte pico-projectors. De belangrijkste is de relatief lage lightopbrengst waardoor het effect als er wat omgevingslicht is niet zo heel duidelijk zichtbaar is. Voor het beste resultaat moet je dus eigenlijk in een verduisterde ruimte kijken. Het gewone Ambilight-systeem levert een stuk meer licht op waardoor het ook met relatief veel omgevingslicht nog goed zichtbaar is.
Het andere probleem zit hem in de manier waarop de verschillende kleuren worden gemengd. De rode, groene en blauwe kleurcomponenten worden sequentieel, dus na elkaar, geprojecteerd waardoor het mengen van de kleuren dus eigenlijk pas op je netvlies gebeurt. Als je ogen strak naar één punt kijken is dit geen probleem, maar als je ogen bewegen kunnen sommige mensen de verschillende kleurcomponenten onderscheiden. Dit effect kennen we als het rainbow effect van grote single chip dlp-projectors die gebruik maken van een kleurenwiel. Niet iedereen is hier even gevoelig voor en sommige mensen zien het helemaal niet, maar als je het kan waarnemen kan het als storend worden ervaren.
Tot slot
Het systeem kent verschillende modi waarbij sommige standen het beeld een tweede keer achter het scherm vertonen in de originele rechthoekige, of een afgeronde vorm. Andere standen bewerken het beeld eerst voordat het geprojecteerd wordt en er zijn ook standen die het beeld op de tv negeren en als een soort music visualizer op basis van het geluid allerlei lichteffecten op de muur toveren.
Je krijgt een speciale muurbeugel bij de AmbiLux waarbij de tv zo'n dertig centimeter van de muur komt te hangen, maar uiteraard is de AmbiLux ook op een tv-meubel te gebruiken door middel van twee meegeleverde verchroomde voeten. De AmbiLux heeft een 65” uhd-paneel en draait op Android TV 5.1. Voor de bediening krijgt je er een dubbelzijdige afstandsbediening bij die aan de achterkant een handig qwerty-toetsenbordje heeft. Ook heeft de remote een swipepad en er is een microfoon voor spraakopdrachten.
In eerste instantie zullen er geen andere beeldmaten beschikbaar zijn en ergens in het vierde kwartaal van dit jaar zal de AmbiLux in de winkels staan. Er is is op dit moment nog geen prijs bekend, maar we weten dat deze tv in de 8900-serie zal worden uitgebracht. Op basis daarvan is het aannemelijk dat hij ergens tussen de twee- en drieduizend euro zal gaan kosten.