Wat betreft de softwarezijde van zijn LCD's heeft Matrix Orbital er voor gekozen LCDC mee te leveren. LCDC is één van de meest geavanceerde en populaire programma's om LCD-schermen mee aan te sturen en wordt door zowel makers als particulieren volop doorontwikkeld. Nadat de software voor de aansturing van de LCD geïnstalleerd is, dient LCDC eerst geactiveerd te worden. Nadat dit gebeurd is kan het programma geconfigureerd worden.
Het programma loopt de verschillende USB- en COM-poorten af en detecteert waar en op welke snelheid onze MX202 aanwezig is. Het scherm wordt aangestuurd op de maximale baud rate van 19200bps. Vervolgens kan het scherm met de standaard ingestelde waarden getest worden, waarbij het typenummer, revisie en baud rate naar het scherm gestuurd worden. LCDC kan bovendien softwarematig het contrast, de backlight intensiteit en de brightness van het LCD-scherm aanpassen om zo te voldoen aan de individuele wensen van de gebruiker. Wanneer het scherm succesvol aangesloten en gedetecteerd is zal de testboodschap verschijnen.

Matrix Orbital MX202 - testmelding
LCDC wordt ontwikkeld door Matthew Augier, die op www.lcdc.cc bijhoudt wat er allemaal mogelijk is met het programma. Binnen het configuratiescherm kan de weergave van onder andere data, tijd, grafieken, decimalen en de standaard frames per second (FPS) van het scherm gespecificeerd worden. Verder kan de tijd automatisch worden bijgewerkt door een NTP-adres in te geven en kunnen er speciale karakters worden ingevoerd. Onder het kopje 'E-Mail accounts' kunnen we POP3- of IMAP4-accounts invoeren, welke vervolgens om de x aantal minuten gecheckt worden op nieuwe e-mails.

LCDC configuratiescherm