Door Jeroen Horlings

Redacteur

Nikon Coolpix P900 Review

Extreme zoom met beperkingen

22-04-2015 • 06:00

80

Singlepage-opmaak

In de praktijk

Het zoombereik van de P900 is echt indrukwekkend. Je kunt op flinke afstand een onderwerp vol in beeld krijgen. Voor situaties waarin je zelf niet dichterbij kunt komen, zoals tijdens een safari, kan dit ideaal zijn. Het zoomen kan op twee manieren: via de zoomring rond de ontspanknop en via een schuifje aan de linkerkant van de lens. Zoomen via de ontspanknop gaat wat traag, maar is wel heel precies, doordat je steeds in stapjes inzoomt naar logische brandpuntsafstanden: 24mm, 28mm, 35mm, enzovoort. Via het schuifje aan de zijkant van de lens kun je sneller inzoomen. De eerder genoemde, handige snapback-knop kan ook ingesteld worden om over te schakelen naar handmatige scherpstelling. Al met al werkt het prima, maar desondanks hadden we een grote zoomring rondom de lens prettiger gevonden.

Stabiel beeld

P900 maximale telestandMisschien wel de belangrijkste vraag is of het zoombereik van de P900, tot effectief 2000mm, stabiel kan worden gehouden. Dat is bij 60x zoom al een uitdaging, laat staan bij een camera met nog eens 25 procent extra zoombereik. Nikon heeft hierop geanticipeerd met een compleet vernieuwd vr-systeem voor de P900. Het Dual Detect Optical VR-systeem analyseert beweging via de sensor, maar gebruikt daarnaast accelerometers in de lens. Volgens Nikon is dit nieuwe systeem goed voor 5-stopsstabilisatie, wat zou betekenen dat je op de uiterste telestand kunt fotograferen met een minimale sluitertijd van 1/60e seconde.

Dit kunnen we in de praktijk niet echt bevestigen. De foto's die we op de uiterste telestand gemaakt hebben, waren in veel gevallen niet lekker scherp. De best werkbare methode is om verschillende foto's van hetzelfde onderwerp te maken en daarbij telkens opnieuw scherp te stellen terwijl je probeert de camera zo stil mogelijk te houden.

De stabilisatie doet zijn werk wel redelijk goed en houdt het beeld relatief rustig, zodat je je op de compositie kunt richten. Desondanks blijft het een uitdaging om de uitsnede precies zo te krijgen als je wil. Fotografeer je een bewegend onderwerp, zoals wilde dieren, dan is de uitdaging nog groter. Beweegt een dier ineens een meter naar voren, dan moet je niet alleen de compositie aanpassen, maar is er ook kans dat het onderwerp uit het focusgebied stapt, de onscherpte in. Opnieuw focussen kost op de uiterste telestand relatief veel tijd; 0,75 seconde. Dat maakt de camera weer minder geschikt voor veel wildlife-fotografie, maar wel voor vogels die goed stilzitten.

Het extreme zoombereik van de P900 is duidelijk terug te zien in de twee video's hierboven en -onder. De eerste is volledig uit de hand gemaakt, waarbij ingezoomd werd op een varend schip. De tweede video is gemaakt vanaf een statief. Daarbij wordt niet bewogen, los van de trillingen die zichtbaar zijn als we aan de zoomknop zitten.

We zijn niet echt enthousiast over de resultaten op de uiterste telestand. Deze zijn zelden lekker scherp en gedetailleerd. Op een statief is de kans op treffers wat groter, al is het dan moeilijker om snel de compositie te wijzigen, maar zelfs dan zijn de resultaten niet fantastisch en ogen de beelden niet scherp.

Voorbeeld

Maximale telestand (2000mm)P900 onbewerktMaximale telestand (2000mm)

De bovenstaande foto's zijn gemaakt vanaf Tweakers HQ en tonen een klein deel van de Russische duikboot bij de NDSM werf in Amsterdam. De afstand tot het onderwerp was circa 350 meter en de camera stond op een statief. De eerste foto is gemaakt op 24mm en toont het volledige uitzicht, met in het rood de uitsnede die bereikt is door volledig in te zoomen naar 2000mm. De tweede foto is de onbewerkte jpeg rechtstreeks uit de camera en de derde foto toont het bewerkte resultaat. Enerzijds is het enorme zoombereik indrukwekkend, anderzijds is het resultaat niet bijster gedetailleerd.

Atmosferische effecten

P900 max tele

Vooral als je op grote afstanden werkt, kunnen vocht en luchttrillingen door warmeverschillen desastreuze effecten hebben voor foto's. Het effect van de atmosfeer in foto's verschilt van dag tot dag. De bovenstaande foto toont een voorbeeld van dit effect. De foto is op 1 km afstand van de desbetreffende verkeersborden gemaakt op de maximale telestand van 2000mm. De letters zijn op die afstand amper leesbaar. De camera zelf kan hier in dit geval dus weinig aan doen, maar het maakt het zoombereik wel minder nuttig, tenzij je dus een onderwerp op kortere afstand fotografeert.

Overigens is het in de praktijk in veel omstandigheden niet nodig om gebruik te maken van de maximale telestand. Vaak is 1000 of 1200mm al meer dan voldoende. Alleen in bepaalde situaties, als je bijvoorbeeld de zon of maan goed in beeld wil krijgen, kan de volledige zoom van pas komen.

Als je van plan bent de maximale telestand te gaan gebruiken is een statief aan te raden voor het beste resultaat. Anders moet je volledig vertrouwen op de beeldstabilisatie en hogere iso-standen gebruiken om toch snelle sluitertijden te halen. Dat laatste komt de beeldkwaliteit nooit ten goede, want het is toch een relatief kleine sensor.

Wel is de P900 door zijn extreme zoombereik veelzijdig inzetbaar. Wat bereik betreft is er maar weinig dat je niet goed in beeld zult krijgen. Alleen de groothoekstand kan misschien tekortschieten, maar 24mm is in veel gevallen voldoende.

Macro

Met de macrostand van de camera konden we goed uit de voeten. Je kunt ongelooflijk dichtbij scherpstellen, al vanaf 1cm afstand. Het onderwerp kan dus zo ongeveer tegen de lens aanzitten, al moet je dan wel oppassen dat je zelf geen schaduw vormt. Door deze korte afstand krijg je onderwerpen zeer groot in beeld en kun je ook goed spelen met beperkte scherptediepte oftewel een onscherpe achtergrond.

P900 tie fighter
Nikon P900 macrofoto'sNikon P900 macrofoto'sNikon P900 macrofoto's

Evf

P900 evfDe evf van de P900 is niet fantastisch. De resolutie van 640x480 pixels is niet hoog, maar wel werkbaar. Het 0,2"-schermpje is vrij klein en niet erg helder. Bij fel zonlicht lijkt het niet voldoende helderheid te hebben, zodat dit niet altijd een goed alternatief is voor de lcd. Ook heeft de evf last van het zogenaamde rainbow-effect, wat we wel vaker bij eenvoudige elektronische zoekers zien. Maar voor deze prijs kun je natuurlijk ook geen hi-res oled-evf verwachten.

Andere bevindingen

Volgens de CIPA-cijfers gaat de accu ongeveer 360 opnamen mee. Wij kwamen gedurende anderhalve week iets hoger uit, op circa 450 foto's, waarbij we vooral gebruik hebben gemaakt van de lcd en deze soms ook best lang hadden aanstaan. We kunnen ons voorstellen dat de accu nog wat langer meegaat als de evf meer wordt gebruikt.

De P900 haalt in de burstmodus een snelheid van 7 foto's per seconde. Dat is netjes, maar de buffer zit daarna wel vol, waardoor je moet wachten totdat alle foto's zijn weggeschreven. Voor actiefotografie is dat niet handig. Ook niet omdat de P900 redelijk wat last heeft van sluitervertraging. De autofocussnelheid is doorgaans best hoog, maar naarmate je verder inzoomt, kost dit steeds meer tijd. In de groothoekstand bedraagt de vertraging 0,12 seconden, maar dit loopt op naar 0,75, oftewel bijna een volle seconde.