Inleiding
Veel uitingen van cultuur kunnen in Nederland rekenen op een brede aandacht van musea en expositieruimtes. Hoewel computergames een integraal onderdeel zijn van de (jongeren)cultuur in Nederland, blijft deze uitingsvorm echter onderbelicht waar het gaat om tentoonstellingen. De expositie Game On zou hierin verandering moeten brengen.
Game On wordt gehouden in FAXX, een podium voor hedendaagse kunst in Tilburg. FAXX is een initiatief van de Tilburgse Kunststichting en heeft tot doel moderne kunstvormen onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Game On is een tentoonstelling die eerder al in het Verenigd Koninkrijk werd georganiseerd en voor de Nederlandse markt is aangepast met enkele toevoegingen. Het is volgens de organisatoren een zogenaamde 'hands on'-tentoonstelling, waarbij je de meeste games dus zelf kunt spelen. Na de officiële opening, die gistermiddag plaatsvond, blijft Game On nog tot 24 augustus in Nederland en trekt dan weer verder naar andere landen, waaronder de Verenigde Staten en Duitsland.
Van oud naar nieuw
Als je de tentoonstelling binnenloopt waan je, je weer even een paar decennia terug in de tijd. Het openingsstuk, de computer waar Pong op ontwikkeld werd, neemt bijna een kleine slaapkamer in beslag. Een grappig detail is dat je bij deze computer de geheugenadressering handmatig moet instellen door middel van een knoppenpaneel. Natuurlijk is het originele Pong ook speelbaar aanwezig en ook de klassieker Space Invaders is in de vorm van een tafelmodel vertegenwoordigd. Vervolgens passeren allerhande spelconsoles de revue, vanaf de Japanse FamiCom tot en met de moderne consoles zoals de Gamecube en de Xbox.
Aanwezig is bijvoorbeeld de eerste console die gebruik maakte van cd-rom, de Nec PC Engine. Daarnaast zijn natuurlijk ook klassieke spelcomputers voor thuis als de Philips Videopac, de Atari ST en de ZX 81 van Sinclair te bewonderen en te gebruiken. In sommige gevallen is gekozen voor emulatie van het origineel of voor het gebruik van een alternatieve controller om het reeds zeldzame apparaat niet te beschadigen.


De moderne consoles worden vertegenwoordigd door spellen als Steel Battalion (waar een aparte uitgebreide controller voor nodig is), Halo en Super Smash Brothers Melee. Natuurlijk zijn de games die in de huidige speelhallen gespeeld worden niet vergeten. Het spel Dance Dance Revolution is (vooral in het buitenland) erg populair onder jongeren en ook Photoplay apparaten mochten natuurlijk niet ontbreken op deze tentoonstelling.
De gamecultuur
Naast alle games die er op Game On gespeeld kunnen worden is er ook aandacht voor de gamecultuur. Games die vernieuwend waren of een nieuw tijdperk inluidden staan opgesteld en kunnen gespeeld worden. Voorbeelden hiervan zijn The Sims en Doom. Ook is er aandacht voor personages in games, zoals de vele afbeeldingen van Lara Croft die de muren van het FAXX-complex sieren.

Een hele hoek is ingericht voor Grand Theft Auto, een spel wat betreft verkoopcijfers en controversialiteit de boventoon heeft gevoerd. Daarnaast is er aandacht voor games die afgeleid zijn van films (Tron, Rogue Leader) en films die afgeleid zijn van games (Final Fantasy, Tomb Raider). Ook is er aandacht voor muziek in games. Veel mensen zullen in staat zijn om tientallen games aan hun geluiden en achtergrondmuziek te herkennen. Slechte muziek in een spel kan er soms voor zorgen dat de irritatiegrens snel bereikt wordt. De ontwikkeling van games wordt uit de doeken gedaan aan de hand van concept art uit games als Final Fantasy, Mario en Sonic. Bovendien wordt het in Nederland ontwikkelde spel Cyclone Circus belicht van conceptfase tot het uiteindelijke spel.

Ook de spelcultuur uit andere landen wordt belicht. Een paar vitrines tonen games uit Japan, die nooit in Europa te koop zijn geweest. De vraag wordt gesteld of sommige games de cultuur waarin ze gemaakt zijn refelecteren. Tenslotte wordt er aandacht besteed aan de toekomst. Ten tijde van Tron dacht men bijvoorbeeld dat virtual reality het helemaal ging maken op de markt voor games en ook een film als The Lawnmower Man deed die gedachte weer opborrelen. Toch zijn er tot op heden nog weinig games waarbij van echte VR kan worden gesproken. Desondanks zijn er nieuwe initiatieven in voorbereiding.
En als tegenwicht
Natuurlijk weten de organisators van de tentoonstelling ook wel dat computergames veel discussie oproepen en dat sommige games bewust de controversialiteit gebruiken als marketinginstrument. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld Postal 2 en Hooligans. Om kinderen bewust te maken van het effect dat games op ze kunnen hebben is er een lespakket ontwikkeld dat kinderen laat zien hoe een computerspel ontwikkeld wordt. Meer informatie is hier te vinden.
Naast de tentoonstelling worden er iedere twee weken discussies georganiseerd in samenwerking met Villa Media waarin diverse aspecten van de game-industrie besproken worden. Ook is er in het programma van FilmFoyer in Tilburg plaats gemaakt voor films die een directe relatie met computergames hebben. Onder andere eXistenZ en Ghost in the shell zullen te zien zijn. Tot slot wordt aan het eind van de tentoonstelling een internationale conferentie georganiseerd met de naam Game Over. In samenwerking met de universiteiten van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zal de universiteit van Tilburg een aantal gasten uitnodigen voor een discussie over de vraag of computergames beschouwd kunnen worden als kunstvorm.