Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

Roadmap en details Windows Longhorn

16-05-2003 • 19:31

64

Singlepage-opmaak

Laatste opmerkingen

*Aero

Aero is de codenaam voor de compleet veranderde en vernieuwde user interface in Longhorn, dit is laag 2. Microsoft wilde tijdens WinHEC nog geen informatie vrijgeven over Aero omdat het bedrijf vond dat de interface daar nog niet klaar voor was. Het bedrijf heeft echter wel een aantal hints gegeven over de nieuwe look. Vast staat dat het een grafisch hoogstandje gaat worden met scherpe graphics en filmpjes die in de interface zijn gebakken. De nieuwste games (Doom III, Half Life 2) die uitgebracht worden proberen er allemaal zo realistisch mogelijk uit te zien, bijvoorbeeld door het gebruik van fotorealistische graphics. Het was Microsoft opgevallen dat deze kwaliteit nog lang niet gehaald werd in de hedendaagse desktop interfaces en heeft daarom besloten om dit in Longhorn in te bouwen. De verwachting is dat Microsoft tegen het einde van dit jaar de eerste beelden uit Aero zal laten zien.

*WinFS

NTFS zal het enige bestandssysteem zijn wat in Longhorn gebruikt kan worden. Het OS zal FAT en FAT32 blijven ondersteunen om te lezen en om upgrades van eerdere versies mogelijk te maken. Het vaak genoemde Windows Future Storage (WinFS) zal in deze Windows-versie geen bestandssysteem zijn. In Longhorn is het een service die bovenop NTFS gedraaid kan worden. Wanneer dit wordt gebruikt verdwijnen de drive-letters en doet het bestandssysteem zich voor als een XML-database.

*Tenslotte

Windows Longhorn is nog verre van af. Microsoft denkt nog twee jaar nodig te hebben om alle genoemde features en meer te ontwikkelen, in te bouwen en te testen. Een lange periode waarin het bedrijf nog vaak informatie over Longhorn los zal gaan laten. In oktober 2003 zal Microsoft een Professional Developer Conference organiseren om ontwikkelaars meer informatie te geven over hoe te ontwikkelen voor Longhorn.

*Gerelateerde links

  • ExtremeTech
  • Paul Thurrott's SuperSite for Windows
  • PC Watch (1)
  • PC Watch (2)
  • ZDNet Australië

  • Reacties (64)

    64
    62
    35
    9
    1
    4
    Wijzig sortering
    Anoniem: 15758 17 mei 2003 14:58
    Ik als scepticus had mijn bedenkingen over Longhorn. Zaken als .NET en DRM integratie, en ook de dreiging van TCPA, deden geen goed bij mij.

    Maar zoals ik in dit artikel lees denk ik dat Microsoft toch goed en vooral innoverend bezig is. Ook zou ik graag zien dat het OS er wat lekkerder uit ziet met effecten en goed geïmplementeerde alpha channels (dus b.v. half doorzichtbaar), dit alles hardware accelerated.

    WinFS - het idee van een XML filesystem vind ik zeer innovatief en een stap in de goede richting. Dat hierachter wezenlijk een NTFS filesystem zit en WinFS maar een XML emulatie is, doet daar niets aan af.

    Taalloze basis - Goede internationalisatie is belangrijk. Dat de basis van Longhorn taal-onafhankelijk is, doet mij vermoeden dat Longhorn schoon geprogt is en Microsoft internationalisatie serieus neemt.

    Modulair systeem - Een modulair Windows, wie had dat gedacht? De wens van vele tweakers én zeker een stap in de goede richting voor wat betreft efficiency, keuzevrijheid en stabiliteit.

    Installatie - Ik ben iemand die het liefst een .zip van software heeft. Het idee van FlashFXP en andere software: directory uitpakken en .exe opstarten en het werkt - niets installeren! Integratie met b.v. het register zorgt vaak voor problemen en verhindert het migreren naar een nieuwe Windows versie of een re-install.
    Het doet mij dan ook veel plezier als ik lees dat Windows bij de installatie een image kopiëert waarna Windows in een pre-installation environment gestart kan worden, dit is de juiste manier! En niet zoals eerder gebeurde het versmelten van Windows met de hardware. Hardware en OS zijn meer gescheiden en in duidelijke lagen ondergebracht. Een hogere laag van het OS is niet hardware-specifiek, en dat zal vele tweakers onder ons zeker positief stemmen. Je HDD in een ander systeem gooien en Longhorn boot perfect - dat zou érg mooi zijn!

    Goed, lang verhaal, bedankt voor het lezen. :)
    ( of niet natuurlijk ;) )

    Mijn zegen heeft Microsoft! Ik hoop dat het iets moois wordt, en Microsoft toch een andere richting weet in te slaan dan een geld uitpersende monopolist.
    Op pagina 1 staat het verhaal van de opbouw van Longhorn. waarbij zoals ik het zo lees Longhorn Tablet PC en Media Center alléén geïnstalleerd kunnen worden als SKU #2 ook geïnstalleerd is. kunnen deze dan ook zonder deze derop gezet worden, dus bovenop SKU #1, of zelfs alleen op WinPE. Aangezien het mij niet zo zinvol lijkt om op een tablet PC allemaal zware (en dure) dingen van SKU #2 te gaan stouwen
    Nope, als je Media Center of Tablet PC wil gebruiken worden daar gewoon automatisch ook de SKU# 2 dingen bij gezet. Dat is een uitvloeisel van de gekozen hiërarchie, zoals die op het plaatje daar te zien is. Waarom Microsoft hier voor heeft gekozen snap ik ook niet precies, maar misschien komt daar nog verandering in als ze verder ontwikkelen. Het was mij namelijk ook al opgevallen en het leek mij, net als jou, niet erg praktich om met zoveel overbodige software rond te gaan lopen. :P
    Wordt Longhorn nu een server versie of desktop versie of bijde.

    Als het een server versie is dan vindt ik niet intressant voor een mooie omgeving ik zie dan liever dat hij robust is en lekker snel werk.

    Is het een desktop versie dan mag er wat mij betrefd lekker veel grafishe elementen in zitten. Alleen wel uitschakelbaar.

    Ik hoop ook dat ze de look van XP weg doen met opstarten het lijk wel op kiddie Window i.p.v. een workstation. Terwijl de software redelijk goed is.
    Longhorn word de opvolger van Windows XP, een desktop-OS dus.

    De server-versie word Blackcomb, maar dat duurt nog veel langer voor die uitkomt. Blackcomb moet dan Windows Server 2003 op gaan volgen.
    en blackcomb wordt uitgegeven doormiddel van updates (die je moet kopen?) voor windows 2003 (blackcomb wordt dus GEEN windows versie ansich).
    Correct me when i'm wrong, maar zover ik weet word het wel degelijk een complete versie, maar word een deel van de functionaliteit ook (te koop?) aangeboden in de vorm van updates voor Windows 2003.
    Anoniem: 17044 16 mei 2003 20:27
    "Er volgen nog een paar beschrijvingen, onder andere een waarin er drie filmpjes afgespeeld worden die alledrie onafhankelijk van elkaar ronddraaien en ondertussen gewoon doorspelen zonder kwaliteitsverlies. Microsoft verwacht dat deze graphics allemaal prima zullen werken op de pc's van 2005."

    Ik wil het niet meteen afkraken, maar in BeOS3 kon dit al. Er is een spinnende cubus waarop je plaatjes en filmpjes kunt slepen. Snel of langzaam draaien, alles blijft netjes doorlopen.
    Verder ziet het er fraai uit en tegen die tijd zal 256Mb al wel standaard zijn voor de videokaart :)
    Die hele modulaire opbouw klinkt me eigenlijk ook wel erg als BeOS in de oren. Net als dat nieuwe FileSystem dat journaling en zo moet zijn.. Beter goed geript dan zelf bedacht?
    Mensen staan nog steeds vreemd te kijken als ik in BeOS 5 20 MP3's, 4 filmpjes en een 3d-animatie tegelijk draai om vervolgens rustig een documentje te typen op mijn Athlon 700.
    Zou ik ook verbaasd kijken.
    Wie luistert er nu naar 20 MP3's tegelijkertijd?
    Tenzij je Data bent van StarTrek lijkt me dat zinnig.
    Én dan kijken naar 4 filmpjes (ook tegelijkertijd?),
    en om een of andere reden dan ook nog een brief typen. :Y)

    Leuk natuurlijk dat Beos zoveel sneller draait dan XP of zo, maar wie interesseert dat nu werkelijk.
    Zolang XP maar goed 1 filmpje of 1 MP3tje of 1 documentje laat bewerken. Het gaat toch om het gebruik?

    Voor computer weirdo's als jij en ik wellicht wel belangrijk, maar voor de doorsnee consument echt niet.
    Waarom wil MS dat dan standaard gaan inbakken in Longhorn :?
    Dan zal het toch een nut dienen behalve verkoop van hardware :D
    het gaat hier meer om kleine filmpjes die animaties vervangen als ik het goed begrijp
    Knappe geluidskaart heb je dan die 20 MP3's realtime kan mixen ;)
    Klinkt mij alsof BeOS is opgekocht door Microsoft :?
    Anoniem: 1198 17 mei 2003 10:15
    Ik vind dat Windows de afgelopen jaren een flinke vooruitgang heeft geboekt. Hoewel vele functies, zoals die graphische, ook al op andere OS'en zijn te vinden, werkt Microsoft toe naar een stabiel en goed werkend systeem. Iets wat je van de hele Win9x serie niet kon zeggen.

    Jammer wel dat WinFS nog niet ge-implementeerd is.
    Ja als WinFS echt beter is (waar het wel op lijkt) moeten ze dat dan eigenlijk wel invoeren, maar laat ze dan wel duidelijk documenteren hoe het inelkaar zit zodat je met een ander OS ook makkelijk en stabiel op een WinFS paritie kan schrijven. Ik hoop ook dat ze die domme activatie eruit knikkeren want anders kun je na een aantal jaar je Windows niet eens legaal opnieuw installeren :(.
    Anoniem: 84120 17 mei 2003 00:07
    Allemaal heel leuk en aardig allemaal. Maar hiermee probeert Microsoft mij met een heleboel rotzooi op te zadellen. Ik hoef geen Grafische Hoogstandjes van mijn desktop.

    Ik verwacht van een besturingssyteem dat hij snel is en efficient. Hierbij heb ik het ook wel graag dat mijn budget niet aangetast word doordat ik een nieuwe PC moet kopen voor een besturingssysteemupdate.

    Bovendien ben ik bang, net zoals al gesuggereert is, dat al deze grafische hoogstandjes de stabiliteit niet echt meehelpen.

    Laat microsoft maar weer eens een stabiel, snel, efficient en klein kern voor hun besturingsysteem maken. In plaats van allerlei effecten toe te voegen die enorme eisen aan de iets oudere PC's stellen, en die standaard in de kern gebakken zijn.
    Dan blijf je toch van Longhorn af.
    Als je met een van de andere besturings systemen (die er zijn) wilt werken op een oudere PC,niemand houd je tegen.
    Zijn zat mensen die graag nog in een Citroën Eend willen rondrijden, mijn zegen heben ze!
    Maar ik ben (en ik denk vele met mij) die altijd meer willen,sneller en meer kleur.
    Heb het niet zo op grijs. hahahaha
    Als je 5 of 7 jaar na een nieuw besturingssysteem van Windows nog steeds het 'oude' besturingssysteem hebt, worden er geen updates meer geleverd.
    Veel programma's zullen ook speciaal op juist dat besturingssysteem gericht zijn (als er dan al geen nieuw besturingssysteem is).
    Je zult toch echt op een gegeven moment moeten overstappen.
    Anoniem: 85349 @BARO22 mei 2003 12:59
    Dat valt reuze mee hoor. Het gemiddelde huishouden is geen reclame-ontwerpbureau en geen futuristische speelhal, dus het meeste gewone poeterwerk gaat prima met oude Windozen, OS-tweezen en Dozzen. Bijvoorbeeld: vrijwel al mijn schrijfwerk doe ik nog steeds met WRITE.EXE die ik trouw in volgende Windhoos-uitvoeringen meekopieer. De kleur van de letters is zwart en over een poosje komt de kleur
    grijs
    vanzelf; dat geldt voor elpees, haren, printers, nieuwbouw, circuits, cursortoetsen, de massa en nog veel meer.
    Allemaal heel leuk en aardig allemaal. Maar hiermee probeert Microsoft mij met een heleboel rotzooi op te zadellen.
    Microsoft probeert jou helemaal nergens mee op te zadelen. Je hebt zelf de keuze om Longhorn te gaan gebruiken of het links te laten liggen.
    Ik hoef geen Grafische Hoogstandjes van mijn desktop.
    Maar jij bent niet iedere gebruiker he? Wat jij wel of niet wilt is niet maatgevend. Windows heeft miljoenen gebruikers die allemaal graag het OS zien zoals zij het willen. En dat kan maar tot zekere hoogte uiteraard.
    Ik verwacht van een besturingssyteem dat hij snel is en efficient.
    En hoe kom jij aan de blijkbaar inside info dat Longhorn niet snel en efficient zal zijn?
    Hierbij heb ik het ook wel graag dat mijn budget niet aangetast word doordat ik een nieuwe PC moet kopen voor een besturingssysteemupdate.
    Zucht...nogmaals, wie dwingt jou om Longhorn te gaan gebruiken? En wie dwingt jou vervolgens om een nieuwe PC te kopen? Ik begrijp werkelijk waar niets van het feit dat zoveel mensen het gevoel hebben dat ze verplicht zijn om een nieuwe versie van Windows te kopen. Niemand verplicht je tot een update, heck, niemand dwingt je uberhaupt om windows te gebruiken.Kom toch uit die slachtofferrol.
    Bovendien ben ik bang, net zoals al gesuggereert is, dat al deze grafische hoogstandjes de stabiliteit niet echt meehelpen.
    Heb je ook enige (technische) onderbouwing voor jouw vermoeden? Of is het gewoon een vooroordeel?

    Bovendien is het de bedoeling dat de nieuwe grafische engine niet alleen maar voor "eyecandy" zal zorgen, maar dat het ook juist bedoeld is om het systeem sneller te maken door een hoop ontlasting aan de CPU te geven. Zoek maar eens wat filmpjes van de WinHec op, waar te zien is dat er allerlei grafische effecten op het systeem worden losgelaten terwijl de taskmanager een zeer laag CPU gebruik toont. Kortom, je kan je kostbare CPU cycles gebruiken voor meer belangrijke zaken. Dus dit spreekt jouw bewering over gebrek aan snelheid ook tegen. Zie hiervoor overigens ook de plaatjes in dit artikel

    Ik heb begrepen dat, mede door de meer modulaire opbouw Longhorn juist heel scaleable zal zijn wat betreft performance (de 3 lagen). Het systeem zal zich dus aanpassen aan de kracht van de specifieke PC. Of ze hierin goed zullen slagen kunnen jij en ik niet voorspellen, dus wacht ik graag met mijn oordeel over Longhorn tot ik daadwerkelijk de final heb geprobeerd.
    De low-level grafische engine heet Desktop Composition Engine (DCE) en heeft als codenaam Avalon gekregen.
    De film? :)

    Mooi dat ze eindelijk eens de mogelijkheden van DirectX gaan gebruiken in een desktop omgeving. Zou imho wel eens mooie resultaten kunnen opleveren. Er zullen natuurlijk weer legio mensen zijn die het maar niks vinden...
    Het lijkt wel extreem veel op Quartz Extreme van Apple's OS X 10.2 Jaguar... enige verschil is volgens mij dat Quartz Open GL gebruikt en Avalon Direct3D.

    Zie: http://www.apple.com/macosx/jaguar/quartzextreme.html

    Quote: While other operating systems hope to introduce comparable technology in late 2004, Jaguar has it now. Hint hint! :D
    Tja, Apple is inderdaad eerder gekomen met de feitelijke implementatie van een dergelijke laag, maar ik zie het als een logische volgende stap wat betreft user interfaces, inmiddels heeft immers een groot deel van de gebruikers de beschikking over hardware die dit mogelijk maakt. Ik zie het er op Linux bijvoorbeeld ook nog wel van komen. Maar goed een hoop mensen zullen het wel weer als jatten van Apple zien.
    Maar hopen dat MS het beter als Apple implementeerd dan. Bij Apple dusver nog niet bepaald een succes op performance gebied.
    Zolang de optie bestaat ook gebruik te maken van de desktop zonder DirectX mogelijkheden, vind ik het wel best.
    geen opmerking maar een vraag, ik wil weten hoe mensen hier over denkt, waarom brengen ze geen zakelijke versie uit, dus langhoorn home en pro en een windows 2004 ofzo voor zakelijke doeleinden, bedrijfsleven staat er niet op te wachten dat het flashy eruit ziet, of wordt 2000 in 2004 tot 2006 nog steeds in kantooromgevingen gebruikt?? want ik ben blij met m'n 2000, jaja ik ben zo'n zeurpiet die geen vrolijke kleurtjes en bullschijt op me scherm wilt, ik heb niet eens een achtergrond (lees: blauw) want ik denk dat er zat publiek is voor een verbeterde 2000 of is die nog goed genoeg voor de jaren hierna?? Zie je het al voor je die dames die versteld staan dat je een window via de balk die je met je pointer vast en verplaatst opeens een scherm vol windows krijgt en kleurtjes, die worden er alleen maar bang van (ok beetje overdreven maar je weet wat ik bedoel) die roepen al virus als ze een popup krijgen.
    oeps effe doorwerken want baas loopt rond :7
    Zo rond 2004 a 2006 wordt windows 2000 inderdaad nog in kantooromgevingen gebruikt. MS heeft al toegezegd windows 2000 support tot minimaal 2005 te bieden. Waarschijnlijk wijs geworden door grote klanten die nog steeds NT4 gebruikten nadat de support eigenlijk al afgeschaft zou worden.
    Voor Hel gast bestaan er ook bruikbare besturingssystemen.

    PC Dos 7
    Een Unixvariant te gebruiken met TUI.
    Epoc vanaf R5

    Het lijkt me goed dat Hel gast gewoon niet updated. Dat bespaart hem tijdskosten aan inlezen op nieuwe materie, kosten van een nieuw besturingssysteem, kosten van hardware-upgrades en een aanslag op zijn gezondheid vanwege ergernissen.

    Ik vind dat Microsoft qua ontsluiting van mogelijkheden op de goede weg is al heb ik nogvraagtekens bij Palladium. Uiteraard hoop ik dat de Linuxvarianten meegaan in het aanbieden van grafische mogelijheden en gebruikersgemak.
    Anoniem: 84766 19 mei 2003 10:30
    Het lijkt erop dat Windows op grafisch gebied eindelijk weer weer wat achterstand op Mac OS X goed gaat maken.
    We hebben het hier wel over 2005, en aangezien veel van die effecten (die er overigens vet uitzien) gebaseerd zijn op de computers die er over twee jaar zijn, heeft Apple ook nog alle mogelijkheden om te verbeteren.

    Daarbij gaat het niet alleen om de grafische effecten van het OS, maar ook in hoeverre ze bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid.

    Op dit item kan niet meer gereageerd worden.