Door Jelle Stuip

Redacteur

Acer Aspire Switch 12 Review

Een nieuw soort convertible

17-01-2015 • 06:00

33

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Aspire Switch 12 heeft een goed scherm en vlotte hardware, voor de relatief lage prijs van iets meer dan zeshonderd euro. Het nieuwe type convertible biedt veel fexibiliteit, doordat het apparaat in vijf verschillende standen te gebruiken is. Helaas is de kwaliteit van het toetsenbord ondermaats en ook de trackpoint zal niet iedereen kunnen bekoren. Daar krijg je een hoop flexibliteit voor terug en wat ons betreft is dat een belangrijke afweging om te maken bij een eventuele aankoop van deze convertible. De accuduur bedraagt maar vijf uur bij browsen, maar tijdens videokijken is bijna zes uur haalbaar.

Getest

Acer Aspire Switch 12 SW5-271-60A4

Prijs bij publicatie: € 630,-

Bekijk product

Convertibles zijn in de afgelopen jaren in soorten en maten op Tweakers voorbij gekomen. Dankzij de steeds kleinere en zuinigere hardware kunnen fabrikanten veel kanten op met de vorm van deze apparaten. Ondertussen zijn onder andere convertibles met afneembare, draaibare en omklapbare schermen de revue gepasseerd, en leek het erop dat alle mogelijke combinaties wel zo'n beetje gebouwd waren.

Acer Aspire Switch 12Dat is natuurlijk niet het geval, bewees Toshiba al op de Computex-beurs in 2014. De Kirabook L93, die daar werd gepresenteerd door het bedrijf, laat zich beschrijven als een Windows-tablet met een ingebouwde standaard en een afneembaar toetsenbord. In Nederland zullen we het zonder Kirabooks moeten stellen, maar een andere fabrikant, Acer, is met de Aspire Switch 12 op hetzelfde idee gekomen.

Het toetsenbord van Acers Switch 12 is afneembaar en kan los gebruikt worden, maar ook aan de convertible worden vastgeklikt. Het scherm kan rechtop staan, platliggen, of juist onder een scherpe hoek gebruikt worden, en uiteraard is het apparaat 'los' als tablet te gebruiken. Opties genoeg dus, maar zitten we daar wel op te wachten? Met andere woorden, levert de unieke behuizing van de Aspire Switch 12 ons extra flexibiliteit op of gaat het juist ten koste van het gebruiksgemak?

Uiterlijk: even puzzelen

Acer heeft de Aspire Switch 12 een behuizing van zwart plastic meegegeven, die solide aanvoelt. Het plastic glanst niet en is voorzien van een patroontje van kleine stipjes en streepjes, dat in de verte iets wegheeft van een pentile-indeling. Als je de Switch 12 voor het eerst uit de doos haalt, tref je een vrij grote tablet aan, met een soort klepje aan de achterkant, dat dankzij rubberen dopjes kan fungeren als standaard.

Zet je de Switch 12 op die rubbertjes, dan maak je gebruik van de displaymodus, die volgens Acer bedoeld is voor het consumeren van multimedia, zoals films. Draai je de tablet om, dan ligt het scherm wat platter en maak je gebruik van de tentmodus. De tentmodus is praktisch voor apps die gebruikmaken van het touchscreen. Doordat de convertible stevig op een ondergrond ligt, kun je ook wat druk op het scherm uitoefenen, zonder dat de tablet uit balans raakt. Handig voor snelle spelletjes op het touchscreen dus.

Aspire Switch 12 modes

Onder in de doos tref je het toetsenbord aan, dat aan de bovenkant twee 'nokjes' heeft waarmee het recht op zijn plek in de tablet klikt. Klik je het toetsenbord aan de voorkant in de Switch 12, dan resulteert dat in de notebookmodus. Omdat het toetsenbord draadloos met de tablet communiceert, kan het ook gewoon losgehaald worden, waardoor je in de desktopmodus werkt. Tot slot is de tablet los te gebruiken, wat Acer 'Pad-modus' noemt. Het is dus even puzzelen voordat je erachter bent welke modus het beste past bij de programma's die je draait, maar als het goed is, is er voor elk wat wils.

Acer Aspire Switch 12Acer Aspire Switch 12Acer Aspire Switch 12

De Switch 12 in de praktijk

Wij hebben de Switch 12 vooral in de desktopmodus gebruikt, waarbij we de tablet op een afstandje neerzetten, de kijkhoek zo instelden dat het scherm niet te veel licht reflecteerde en vervolgens met het losse toetsenbord op afstand konden werken. Een groot voordeel van die modus is dat je een houding kunt aannemen die ergonomisch gezien beter is dan wat met een gewone laptop mogelijk is, waarbij scherm en toetsenbord veel dichter bij elkaar zitten en niet los te koppelen zijn. De notebookmodus hebben we in de praktijk dan ook nauwelijks gebruikt, maar het kan handig zijn in krappe situaties, zoals in de trein of het vliegtuig, of als je met de Switch 12 op schoot wil werken.

Ook de tent-, display- en padmodus hebben we nauwelijks gebruikt, maar als je vaak touchscreen-apps draait, kunnen die opstellingen ongetwijfeld hun nut bewijzen. Tot zover vinden we de nieuwe form-factor van de Switch 12 behoorlijk praktisch, met de desktopmodus als prettig alternatief voor een ergonomisch niet ideale laptop. Wil je de Switch meenemen, dan blijkt de convertible toch meer een tablet te zijn dan een laptop. Het draadloze toetsenbord klik je dan aan de achterkant van de tablet vast, waardoor de accu van het toetsenbord ook meteen wordt bijgeladen. Het scherm klapt vervolgens 'dicht' over het toetsenbord heen, maar anders dan bij een gewone laptop zit het scherm dan aan de buitenkant. Het is weliswaar gemaakt van Gorilla Glass, maar we zouden toch oppassen voor krassen tijdens vervoer.

Toetsenbord en trackpoint

In de praktijk pakt het concept van een tablet-met-standaard en een los toetsenbord wat ons betreft goed uit. Gebruik je de Switch 12 achter een bureau, dan kun je dankzij het losse toetsenbord een betere houding aannemen dan bij een gewone laptop. Daarbij communiceren toetsenbord en tablet draadloos, zonder dat er iets ingesteld hoeft te worden. De koppeling verloopt niet via bluetooth, maar via een eigen rf-module die Acer in de tablet heeft gemonteerd. Voor die draadloze verbinding moet de accu van het toetsenbord dus af en toe opgeladen worden. Dat gebeurt automatisch als het toetsenbord aan de achterkant tegen de tablet aan geklikt is.

Het toetsenbord zelf is niet van hoge kwaliteit. De toetsjes zijn plat en bieden erg weinig travel, waardoor we voor het langere tikwerk al snel een comfortabeler tikkend los toetsenbord zouden aansluiten.

Een tweede nadeel van de Switch 12 is dat er op de behuizing geen ruimte is voor een touchpad en er dus voor een trackpoint gekozen is. Er zijn mensen die trackpoints verkiezen boven touchpads, maar voor de meeste gebruikers zal de trackpoint ten opzichte van een touchpad niet meer gebruiksgemak opleveren. Daar komt bij dat de muistoetsen, die in de onderste rand van het toetsenbord verwerkt zijn, niet altijd druk registreren en je dus af en toe twee keer moet drukken.

Acer Aspire Switch 12Acer Aspire Switch 12Acer Aspire Switch 12

Aansluitingen

De Aspire Switch 12 is voorzien van twee usb-aansluitingen, waarvan er een direct bruikbaar is. Dat is de usb 2.0-aansluiting die in de voet is verwerkt. De andere usb-aansluiting is er een met een micro-usb 3.0-b-connector, die alleen te benutten is als je gebruikmaakt van een otg-kabeltje. Dat kabeltje wordt helaas niet bijgeleverd, wat zonde is, want daardoor is de enige usb 3.0-aansluiting op de Switch in eerste instantie onbruikbaar.

Acer Aspire Switch 12De Switch 12 kan een extern beeldscherm aansturen via een micro-hdmi-aansluiting en extra opslag kan toegevoegd worden met behulp van micro-sd-kaartjes die in de lezer aan de bovenkant van de tablet passen. Dankzij al die aansluitingen is de Switch 12 dus ook goed te gebruiken op een vaste plek, in combinatie met een losse monitor en randapparatuur. Alleen de locatie van de aansluitingen begrijpen we niet helemaal. Hdmi, usb 3.0 en de aansluiting van de voeding bevinden zich vrij hoog aan de linkerkant van de tablet. Gebruik je die allemaal, dan oogt het geheel wat rommelig. Logischer en mooier was het geweest als de aansluitingen in de voet waren verwerkt.

Hardware en synthetische benchmarks

In tegenstelling tot de Aspire Switch met 10"- of 11"-scherm kost de Switch 12 niet rond de vierhonderd, maar eerder boven de zeshonderd euro. Het scherm is dus niet alleen groter, de hardware is ook significant sneller.

In plaats van een Atom-processor is Core M gekozen, waarbij 4GB werkgeheugen aanwezig is. Daarnaast is de keuze gevallen op een echte ssd, in plaats van relatief langzaam emmc-geheugen. De Core M 5Y10a-processor is de langzaamste optie binnen Intels Core M-reeks. De 'a'-toevoeging betekent dat het gaat om een soc met een tdp van 4,5 watt, die niet configureerbaar is. De gewone 5Y10 heeft een tdp die door de fabrikant eventueel omlaaggedraaid kan worden naar 4 in plaats van 4,5 watt. De draadloze netwerkkaart in de Switch is afkomstig van Atheros en ondersteunt zowel netwerken op 2,4GHz als op de 5GHz-band. De maximale snelheid blijft helaas steken op 802.11n.

Acer Aspire Switch 12
SW5-271-60A4
Processor Intel Core M 5Y10a
Cores/threads 2/4
Klokfrequentie (turbo) 0,8GHz (2,0GHz)
Gpu Intel HD 5300
Werkgeheugen 4GB ddr3-1600
Opslag Liteon IT L8H-64V2G
WiFi Atheros AR5BWB222
Schermpaneel 12,5", ips, 1920x1080 pixels
Besturingssysteem Windows 8.1

Bij de meeste laptops proberen we een foto van de binnenkant te maken, maar bij tablets is dat meestal niet mogelijk. Bij de Aspire Switch 12 is alleen het onderste klepje open te maken, waarachter we slechts de accu aantreffen. Zelf de tablet upgraden is dus niet de bedoeling, al zou het ons niet verbazen als de ssd gewoon van een m2-aansluiting is voorzien.

Acer Aspire Switch 12Acer Aspire Switch 12

Synthetische benchmarks

Core M is niet het snelste processortype, zagen we al in eerdere reviews van onder andere de Lenovo Yoga 3 Pro en de Dell Latitude 7350. Toch is dit het snelst verkrijgbare processortype dat passief gekoeld in een tablet te gebruiken is. In combinatie met een ssd, zoals Acer dat in de Aspire Switch 12 doet, voelt het systeem snel aan. We hebben enkele synthetische benchmarks uitgevoerd om de processor, het hele systeem en de ssd op snelheid te testen.

Cinebench 11.5 - Multi
SysteemnaamProcessorIn punten, hoger is beter
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U
*******
2,56
Lenovo S440 Core i3-4030U
******
2,04
Lenovo Yoga 3 Pro Core M 5Y70
*****
1,83
Asus T300F Core M 5Y10
****
1,59
Asus Transformer Book T200 Atom Z3775
****
1,48
Acer Aspire Switch 12 Core M 5Y10a
****
1,35
Dell Latitude 7350 Core M 5Y10
***
1,27

In Cinebench Multi zien we dezelfde resultaten als we bij eerdere Core M-processors zagen: een relatief lage score doordat de turbosnelheid nauwelijks omhoog kan binnen de tdp van 4,5 watt. De Atom-processor in de Transformer T200 profiteert van zijn vier cores, waar Core M het met twee cores met HT moet doen.

Cinebench 11.5 - Single
SysteemnaamProcessorIn punten, hoger is beter
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U
*******
1,24
Lenovo Yoga 3 Pro Core M 5Y70
******
1,00
Dell Latitude 7350 Core M 5Y10
*****
0,93
Asus T300F Core M 5Y10
*****
0,91
Lenovo S440 Core i3-4030U
****
0,78
Acer Aspire Switch 12 Core M 5Y10a
****
0,66
Asus Transformer Book T200 Atom Z3775
**
0,40

Bij belasting van één core, in Cinebench single, ligt de score in ieder geval boven die van de Atom-processor. Andere convertibles met Core M deden het echter beter in deze benchmark. Waarom de Switch 12 lager scoort, is ons onduidelijk.

Cinebench 11.5 - OpenGL
SysteemnaamProcessorGPUFramerate in fps, hoger is beter
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U HD 4400
*******
21,1
Lenovo Yoga 3 Pro Core M 5Y70 HD 5300
******
16,8
Lenovo S440 Core i3-4030U HD 4400
*****
16,2
Asus T300F Core M 5Y10 HD 5300
****
11,6
Dell Latitude 7350 Core M 5Y10 HD 5300
***
10,1
Acer Aspire Switch 12 Core M 5Y10a HD 5300
***
10,0
Asus Transformer Book T200 Atom Z3775 HD Graphics
**
7,0

In de OpenGL-test van Cinebench worden de cpu-cores, maar vooral de gpu-cores op de proef gesteld. Omdat cpu en gpu uit hetzelfde tdp-budget van 4,5 watt moeten putten, zijn de prestaties in deze test niet bijzonder, al is het nog altijd beter dan de Atom-processor in de Transformer T200.

3DMark Cloud Gate
SysteemnaamProcessorGPUFuturemark 3DMark-punten in 3DMarks, hoger is beter
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U HD 4400
*******
4505
Lenovo S440 Core i3-4030U HD 4400
******
3784
Lenovo Yoga 3 Pro Core M 5Y70 HD 5300
*****
3457
Dell Latitude 7350 Core M 5Y10 HD 5300
*****
2942
Asus T300F Core M 5Y10 HD 5300
****
2812
Acer Aspire Switch 12 Core M 5Y10a HD 5300
***
2182
Asus Transformer Book T200 Atom Z3775 HD Graphics
**
1436

In 3DMark scoort de Switch 12 opnieuw het laagste van alle Core M-convertibles die we tot nu toe getest hebben. Vermoedelijk had Acer de koeling nog wat beter kunnen regelen, hoewel de buitenkant van de tablet tijdens het testen op geen moment echt warm aanvoelde.

Tot slot kijken we naar de prestaties van de ssd. De Aspire Switch 12 beschikt over een echte ssd, in plaats van het emmc-geheugen dat je in goedkopere convertibles zoals de Switch 10 en de Transformer Book T200 aantreft. De ssd is in alle testjes die we in AS-SSD draaien sneller dan emmc-geheugen, al is de ssd in zijn soort niet bijzonder snel. Wellicht hangt dat samen met de beperkte capaciteit.

Scherm

De Aspire Switch is een convertible en dankzij die form-factor zal de hoek waarmee je naar het scherm kijkt vaak wisselen. Een tn-paneel was dan ook onacceptabel geweest, maar Acer heeft gelukkig gekozen voor ips. Daarbij is de resolutie met 1920x1080 pixels op een 12"-scherm ook lekker hoog. Hoewel de combinatie van ips en full hd ondertussen steeds vaker voorkomt, is dat voor laptops en convertibles van iets meer dan zeshonderd euro meestal niet weggelegd, en is dit scherm dus tamelijk uniek. Laten we hopen dat Acer een trend weet te zetten en dat we dergelijke schermen vaker op goedkopere laptops en convertibles zullen terugzien.

Op papier is het scherm van de Aspire Switch 12 dus goed, maar we hebben natuurlijk ook gekeken hoe het er uitziet, en de helderheid, het contrast en de kleurafwijking gemeten met behulp van onze colorimeter. Het scherm is op het oog in ieder geval goed, de kijkhoeken zijn prima en het paneel ligt 'hoog' in de behuizing. Acer noemt dat 'zero air gap', wij noemen het een gelamineerd scherm. Het komt erop neer dat er geen ruimte, en dus geen extra overgang, tussen de verschillende schermlagen zit. Reflecties vallen daardoor mee, al helpt de hoge schermhelderheid daar ook bij.

Schermhelderheid
SysteemnaamSchermResolutieIn cd/m², hoger is beter
Microsoft Surface Pro 2 10,6" 1920x1080
*******
434
Acer Aspire Switch 12 12,5" 1920x1080
*******
415
Dell Latitude 7350 13,3" 1920x1080
******
366
Microsoft Surface Pro 3 12,0" 2160x1440
******
347
Lenovo Yoga 2 11" 11,6" 1366x768
*****
299
Lenovo S440 14" 1600x900
*****
296
Asus Transformer Book T200 11,6" 1366x768
*****
283
Contrast (max. helderheid)
SysteemnaamSchermResolutieVerhouding, hoger is beter
Dell Latitude 7350 13,3" 1920x1080
*******
1100:1
Microsoft Surface Pro 2 10,6" 1920x1080
*******
1023:1
Microsoft Surface Pro 3 12,0" 2160x1440
******
957:1
Lenovo Yoga 2 11" 11,6" 1366x768
******
928:1
Asus Transformer Book T200 11,6" 1366x768
*****
776:1
Acer Aspire Switch 12 12,5" 1920x1080
*****
726:1
Lenovo S440 14" 1600x900
**
326:1

Over een helderheid van meer dan 400cd/m² kunnen we dan ook niet klagen. Het contrast blijft steken op 726:1, terwijl we op goede ips-panelen in laptops vaak wel rond de 1000:1 uitkomen. De prijs van de Switch 12 ligt echter onder de 650 euro. De Suface-tablets en de Dell 7350, die we als vergelijkingsmateriaal gebruiken, zijn een stuk duurder. Met het oog op de prijs mogen we over het scherm van de Switch 12 dus niet klagen.

Kleurweergave

Een goede kleurweergave is van belang bij het gebruik van beeldbewerkingssoftware. Hoewel de Switch 12 in principe zonder problemen Photoshop en Lightroom draait, is het wat veel gevraagd van de Core M-processor en de ssd van 64GB om er serieuze beeldbewerkingen op uit te voeren. We hebben de kleurweergave dus wel gemeten, maar vinden het niet de belangrijkste eigenschap van het scherm.

Acer Aspire Switch 12 grijswaarden

Uit onze meting van de grijswaarden blijken rood, groen en blauw mooi in balans te zijn. Rood overheerst iets, vooral bij lichtere tinten, waardoor de gemiddelde kleurtemperatuur iets onder de ideale 6504 kelvin uitkomt. Ook de gammawaarde wijkt wat af bij lichtere tinten. Een gemiddelde ΔE van 2,4 betekent echter dat je die afwijkingen niet met het blote oog moet kunnen zien.

Acer Aspire Switch 12 kleurweergave

Raken de kleuren meer verzadigd, dan wordt de afwijking groter en zou de kleurafwijking ook met het blote oog zichtbaar moeten zijn. Dat is jammer, omdat de gemeten grijswaarden erg netjes bleken, maar anderzijds kunnen we niet wakker liggen van een dergelijke afwijking op een tablet van 650 euro. Bovendien zijn de belangrijkste eigenschappen van het Switch 12-scherm wel in orde. De spiegelingen zijn geminimaliseerd, de kijkhoeken zijn goed, de helderheid kan lekker hoog en het contrast is niet onaardig voor dit geld.

Accuduur

In de uitklapbare steun van de Switch 12 bevindt zich een accu met een capaciteit van 36Wh. Dat is ongeveer even groot als de accu van de Asus Transformer T100, HP Chromebook 14 of 11"-Apple MacBook Air. De accuduur is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de accucapaciteit, het gaat er daarnaast om hoe je de opgeslagen energie benut. De Core M-soc in de Switch 12 is zuinig, maar het scherm zal ook wat energie slurpen en daarom voeren we twee accutests uit: een tijdens het browsen en een tijdens het bekijken van video.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
SysteemnaamProcessorAccuIn minuten, hoger is beter
Asus Zenbook RX303 Core i3-4030U 48Wh
*******
8u50m
Dell Latitude 7350 Core M 5Y10 50Wh
******
7u43m
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U 43Wh
******
7u27m
Acer Aspire Switch 10 Atom Z3745 25Wh
*****
5u43m
Acer Aspire Switch 12 Core M 5Y10a 36Wh
****
5u1m*

De browsetest voeren we altijd uit met Internet Explorer, omdat dat de met het systeem meegeleverde browser is. Tot driemaal toe hebben we de browsetest in Internet Explorer proberen uit te voeren, maar steeds liep de test na een uur of drie vast, waarbij we een wit scherm te zien kregen, maar er geen nieuwe websites werden geladen. Uiteindelijk hebben we de test daarom nogmaals uitgevoerd in Firefox, waarbij we hem wel in zijn geheel konden afronden.

Firefox is echter wat minder zuinig dan Internet Explorer, waardoor we bovenstaande cijfers eigenlijk niet onderling mogen vergelijken. Het resultaat van vijf uur en een minuut geeft wel een indicatie van de accuduur tijdens browsen. We verwachten dat die accuduur met Internet Explorer tussen de vijf en vijf en een half uur uit was gekomen. Dat is geen bijzondere score, ondanks de zuinige Core M-soc. Vermoedelijk is het scherm, met een relatief hoge resolutie, in dit geval de grootste stroomverbruiker. Voor een convertible van iets meer dan zeshonderd euro kunnen we het resultaat echter ook niet slecht noemen.

Accutest video 2013 (180cd/m²)
SysteemnaamProcessorAccuIn minuten, hoger is beter
Dell Latitude 7350 Core M 5Y10 50Wh
*******
7u51m
Asus Zenbook RX303 Core i3-4030U 48Wh
******
6u42m
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U 43Wh
******
6u37m
Acer Aspire Switch 10 Atom Z3745 25Wh
*****
6u5m
Acer Aspire Switch 12 Core M 5Y10a 36Wh
*****
5u52m

Tijdens het bekijken van video op de native resolutie van het scherm komen we op een accuduur van bijna zes uur uit. Opnieuw doen duurdere tablets, zoals de Surface Pro, en goedkopere Atom-tablets, zoals de Switch 10, het wat beter in deze test.

Specificaties en fotogalerij

Categorie Laptops
Merk Acer
Serie Aspire
Uitvoering Acer Aspire Switch 12 SW5-271-60A4
Laagste prijs € 639,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 5 winkels
Eerste prijsvermelding Woensdag 24 december 2014
CPU/SoC Intel Core M-5Y10a
CPU-architectuur Intel Broadwell
Snelheid 800MHz
Maximale turbofrequentie 2GHz
Geheugengrootte 4GB
Geheugentype DDR3L (SODIMM)
Hardeschijftype Solid State Disk
Opslagcapaciteit 60GB
Totale opslag 60GB
Schermdiagonaal 12,5"
Resolutie 1920x1080 (Full HD 1080p)
Backlight Led: Edge-lit
Touchscreentechniek Capacitief
Multitouch Ja
Videochip Intel HD Graphics
Video uit Micro-HDMI
Verbinding (USB/FW) Micro-USB, USB 2.0
Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 4.0
Laptoptype Tablet-notebook
Numeriek toetsenblok Nee
Laptop-extra's Cardreader
Besturingssysteem Windows 8.1
Kleuren Zwart
Toetsenbordindeling Qwerty
Hoogte 16mm
Lengte 221mm
Breedte 317mm
Gewicht 1,5kg
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
Meer informatie
Acer Aspire Switch 12Acer Aspire Switch 12Acer Aspire Switch 12Acer Aspire Switch 12Acer Aspire Switch 12Acer Aspire Switch 12Acer Aspire Switch 12Acer Aspire Switch 12

Alternatieven

De Aspire Switch 12 is een convertible in een 'nieuwe' vorm, met een ingebouwde standaard, waardoor de tablet op verschillende manieren te gebruiken is. Alternatieven die met diezelfde vorm werken, zijn nog niet op de markt, maar in de basis gaat het gewoon om een tablet met een los toetsenbord. We hebben enkele mogelijke alternatieven op een rijtje gezet.

TabletsMicrosoft Surface Pro 64GB Zwart

De allereerste Surface Pro van Microsoft wordt nog steeds verkocht en kost ondertussen nog maar twee derde van de originele prijs. Voor dat geld krijg je een tablet met een snellere, maar minder zuinige processor dan die in de Aspire Switch 12. Een stevige metalen behuizing en een stylus behoren tot de standaarduitrusting van de Surface Pro, een toetsenbord moet helaas los aangeschaft worden.

4 van 5 sterren
(2 reviews)
linkMicrosoft Surface Pro Review: Microsofts hardware-ideaal voor Windows 8
TabletsDell Venue 11 Pro (7130-8984) Zwart

Dells Venue 11 Pro heeft net als de Surface Pro van Microsoft een 10,8"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. Onder de motorkap huist een Core i3-4030Y-processor, 4GB werkgeheugen en een 128GB-ssd. Met een gewicht van 726 gram is de Venue 11 een stuk lichter dan de Aspire Switch 12, maar je zult dan ook zelf voor een toetsenbord moeten zorgen, want ook bij Dell wordt dat niet standaard mee geleverd.

4 van 5 sterren
(0 reviews)
LaptopsHP Envy x2 13-j020nd
HP Envy x2 13-j020ndvanaf Onbekend

Aanmerkelijk duurder dan de Aspire Switch 12, maar wat hardware betreft vergelijkbaar, is de HP Envy X2. Het 13,3"-model heeft een Core M-processor, 4GB geheugen en een 128GB-ssd. De tablet is voorzien van een full-hd-scherm en een afneembaar toetsenbord, dat dubbelt als beschermklep.

(0 reviews)
LaptopsAcer Aspire V3-371-39JC

Wie niet op een convertible zit te wachten, maar in dezelfde prijscategorie van de Aspire Switch 12 naar een laptop zoekt, kan bij Acer ook terecht voor de V3. Deze uitvoering heeft een full-hd-scherm van 13,3", 4GB geheugen en een ssd van 128GB. De Core i3-processor is in de meeste multithreaded software sneller dan de Core M-cpu in de Aspire Switch 12.

4 van 5 sterren
(0 reviews)

Conclusie

De 12"-Aspire Switch is niet alleen een nieuw type convertible, het is ook een van de eerste snelle convertibles voor een aantrekkelijke prijs. Door voor Core M in plaats van een Atom-processor te kiezen en een ssd in plaats van emmc-geheugen te gebruiken heeft Acer een tablet gebouwd die stukken sneller is dan de goedkope convertibles van rond de 350 euro, maar niet zo duur als bijvoorbeeld de Surface Pro, die voor de prijsverlaging nog duizend euro kostte.

Voor iets meer dan zeshonderd euro krijg je een tablet met een full-hd-ips-scherm dat op de meeste ultrabooks niet zou misstaan. De ssd van 64GB kan snel krap worden, maar de opslag is eventueel uit te breiden met micro-sd-kaartjes. Ook het werkgeheugen van 4GB en de ondersteuning van maximaal 802.11n-netwerken zijn misschien aan de krappe kant, maar dat heeft eveneens alles te maken met de relatief lage prijs.

De Switch 12 is natuurlijk meer dan alleen vlotte hardware voor een lage prijs; het is de eerste tablet met ingebouwde steun en afkoppelbaar toetsenbord die ook in een soort tentmodus gezet kan worden. Daarbij gebruikten wij het liefst de desktopmodus, wat ergonomisch gezien een stuk beter werkt dan een gewone laptop. Had Acer een beter toetsenbord meegeleverd, dan waren we helemaal tevreden geweest. Het exemplaar dat er nu bijzit is van matige kwaliteit, met toetsjes die weinig travel hebben en een slechte feedback geven. Ook de trackpoint zal niet iedereen kunnen bekoren en bovendien vonden we de muistoetsen af en toe slecht reageren.

Acer heeft met de Switch 12 wel geïnnoveerd en weet misschien een trend te zetten voor convertibles rond de zeshonderd euro, waarmee het gat tussen de Atom-convertibles van ongeveer 350 euro en de convertible ultrabooks van duizend euro mooi gevuld kan worden. De Switch 12 is alleen daarom al een mooie stap. Een eventueel besluit tot aanschaffen is wat ons betreft vooral een keuze voor meer flexibiliteit ten koste van de kwaliteit van toetsenbord en trackpoint.

Reacties (33)

33
33
20
1
0
6
Wijzig sortering
Leuk ding maar de Acer Aspire Switch 11 lijkt me een stuk handiger en beter dan de Switch 10 en deze Switch 12. Sinds ik de 11 voor slechts $400 in de Microsoft Store heb gezien ben ik overtuigd.

Het voordeel tov de 12: scherm kan in elke hoek op het keyboard staan.

Hardware is vergelijkbaar met de 12 en stuk beter dan de 10: 4GB RAM, 64GB echte SSD, fullHD met pennetje die nog goed schijnt te werken ook.

Helaas niet te koop in NL.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 06:10]

De Switch 11 is wel te koop in Nederland ( http://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=switch+11 en ook even Googlen, niet alle shops staan bij de prijzen [Wehkamp, Coolblue/Computerstore o.a.]). Ik heb er een gekocht (de i3 versie met 60GB SSD [waarvan 10GB recovery partitie] en 4GB RAM).

Mini-reviewtje:
1. Form-factor is geweldig, _precies_ wat je wil in een convertible. Net klein genoeg om als tablet niet idioot te zijn, perfecte maat voor in OV of vliegtuig in laptop-mode met toch een bruikbare 1920x1080 reso en zelfs de presentation mode en de tent mode zijn veel vaker nuttig dan ik aanvankelijk gedacht had (mede omdat het scharnier stevig en stroef genoeg is voor dat gebruik).
2. Snelheid is top.
3. Accuduur is kut (hangt ook samen met de CPU, de Atom versies gaan langer mee). Ik hoop dat ze nog met een toetsenborddock uitkomen met ingebouwde accu. Anders zal ik een powerpack-accessoire kopen.
4. De build quality is verrassend goed voor Acer, maar is nog steeds wel Acer. In de mijne zit/zat de touchpad er scheef in (!) en sowieso reageert het touchpad niet altijd even goed (al kan dat ook een software issue zijn). Toetsenbord is natuurlijk niet zo fijn als m'n K800, maar voor een laptop-keyboard is het wel prima.
5. Bloatware is bloatware.
6. Lestens het meest noemenswaardige: mijn Switch 11 valt/viel gemiddeld eens in de 6 uur gewoon uit. *poef* zwart scherm. En 2 keer kon ik de unit niet aan krijgen zonder het reset-gaatje te moeten gebruiken. Om deze reden heb ik het apparaat ter reparatie op laten halen. Ik ben benieuwd wat ik na reparatie terug krijg. Zijn de issues weg, dan ben ik er echt dik tevreden mee.

Over de alternatieven nog even:
De Dell Venue 11 Pro is veel beter upgradable ( https://www.youtube.com/watch?v=48I0IkPBmto ) en heeft een accu in het keyboard-dock. Groot minpunt is echter dat het scherm schijnbaar niet verder dan 90 graden opengeklapt kan worden. Verder schijnt het apparaat ook geplaagd te worden door issues (zie o.a. Amazon, al is dit in hindsight misschien niet voldoende reden om de Acer Switch 11 te hebben gekozen :/ ). De koppeling tussen dock en tablet is ook iets minder fraai.

Waarom die Acer random laptop er als alternatief bij staat is me een raadsel (in plaats van inderdaad de Switch 11). Convertibles zijn echt een aparte categorie. Je zet ook geen laptop neer bij een set alternatieven voor een tablet. Als iemand geïnteresseerd is in een convertible, dan zijn ze prima op de hoogte van het concept laptop en er niet in geïnteresseerd. Dit stoort me omdat juist een site als Tweakers het voorwerk zou moeten doen van goede convertible alternatieven op een rij zetten. Dat is namelijk niet makkelijk, zeg ik uit ervaring.

HP Envy: geen idee. Geen kennis over. Maar op het eerste gezicht is het een wat dure en eigenlijk iets te grote unit om echt een convertible te zijn.

edit: typo en opmerking over Wehkamp en Coolblue toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Dual Infinity op 23 juli 2024 06:10]

Dank voor de aanvullende info. Mbt de Dell Venue 11 Pro: deze is sinds kort ook verkrijgbaar met een Core M processor. Dat ziet er op papier in ieder geval goed uit:
  • http://www.dell.com/nl/p/...ro-7000-7140/pd?ref=PD_OC
  • Core M 5Y-10 en 5Y-71 modellen
  • Verwisselbare accu
  • gewicht 733 gram, lichter dan een Surface Pro 3
  • Werkt ook met Stylus
  • Verkrijgbaar vanaf €639 inclusief het slim keyboard (64 GB model)
  • Nadeel is dat het toetsenborddock bij Dell zelf erg duur is: €188. Is wel goedkoper te vinden.
DIe hoort volgens mij ook wel in de lijst alternatieven. Vanmiddag had ik toevallig de Acer Switch 11 in handen en de bouwkwaliteit daarvan viel me wel tegen. Komt niet echt robuust en ik vertrouw ook niet echt op Acer tablets sinds mijn redelijk ramplzalige ervaring met de Iconia W510...

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 23 juli 2024 06:10]

Ziet er inderdaad uit alsof ze de issues van de vorige generatie verholpen hebben. Op het eerste gezicht is het eigenlijk alleen jammer dat er maar 1 USB poort op zit en dat je toch wel een stukje duurder uit bent dan bij de Switch 11 als je het toetsenbord erbij wil.

De accu schijnt wel nog steeds swappable te zijn en hopelijk de SSD ook.
Vanmiddag had ik toevallig de Acer Switch 11 in handen en de bouwkwaliteit daarvan viel me wel tegen.
Welke zaken precies? Ik vond het tabletgedeelte eigenlijk wel vrij netjes en robuust, namelijk. Again, zeker voor het beeld dat ik bij Acer producten had.
Het plastic aan de achterkant zat niet heel strak. Het bewoog een beetje als ik er tegenaan tikte met mijn vingers. Het toetsenbordje voelde ook erg licht en kwetsbaar (goedkoop plastic). Ik had niet de indruk dat het apparaat dagelijks gebruik voor werk (in en uit de tas) heelhuids een aantal jaar zou doorstaan. Het toetsenbord vond ik ook niet erg prettig typen. Behoorlijk sponzig.

Aan de pluskant: het scherm zag er goed uit, het koppelmechanisme voelde wel stevig aan en ik vond de vormgeving op zich niet slecht.

Al met al een behoorlijk goede value: €579 voor de i3 versie, inclusief het toetsenbord. Dat is een stuk minder dan wat je bij de concurrentie betaalt. 60GB is wel heel weinig voor W8.1 en volgens de specs kan er maar maximaal 32GB met een kaartje worden bijgeplust.

Maar zoals gezegd: sinds mijn eerdere ervaring met een Acer convertible, zal ik daar niet meer zo snel voor kiezen.
Check, het toetsenbord heeft inderdaad niet echt een quality feel.

Wat betreft microSD-support: een 64GB werkt in ieder geval. Tried and tested.
De Acer Switch 11 was voor $400 in de aanbieding in de Microsoft Store, met die prijs zou geen enkel ander alternatief nog interessant zijn. Inmiddels is de aanbieding voorbij.

De Dell lijkt met 16:9 scherm minder interessant, en geen keyboard dock waarbij je het scherm in elke hoek kan plaatsen.

De Medion heeft veel problemen en gebreken, lees weinig positiefs erover. Is dus alleen op papier een alternatief.
In de vergelijking met de Dell Venue 11 zit een aantal storende fouten.
Dell Venue 11 Pro (7130-8984) Zwartvanaf € 613,17
Dells Venue 11 Pro heeft net als de Surface Pro van Microsoft een 10,8"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. Onder de motorkap huist een Core i3-4030Y-processor, 4GB werkgeheugen en een 128GB-ssd. Met een gewicht van 726 gram is de Venue 11 een stuk lichter dan de Aspire Switch 12, maar je zult dan ook zelf voor een toetsenbord moeten zorgen, want ook bij Dell wordt dat niet standaard mee geleverd.
Er wordt vergeleken met de verouderde 7130 met Core i3-4030Y processor, die overigens geen gewicht heeft van 726 gram. Dat was het exemplaar met Atom processor.. Die met de Core Y was ca. 800 gram.

Nog vervelender is dat de CoreY versie allang is opgevolgd door de CoreM versie, die zuiniger en sneller is. Deze tablet is ook dunner en lichter.
Heb voor minder dan €400 de Switch 11 gekocht in de Microsoft Store in de VS tijdens een werktripje. Ze hadden alleen de i3 met 128GB. Ben er erg blij mee. Ik heb nog veel vergelijkend onderzoek gedaan en geen enkele hybride laptop is zo goed als deze zeker niet als je prijs meeneemt. De Dell is veel te duur en de Medion heeft teveel problemen.

Tot de Asus Chi serie uitkomt blijft de 11 en de 10-met-fhd wel het meest interessant.

Ik heb ook een Switch 10 gekocht voor mijn moeder.

Wat mij enorm tegenviel in de VS (Austin) in de malls vind je ALLEEN Apple en Samsung producten, absoluut niks anders! In de Microsoft Store hadden ze ook maar 1 versie van de 11 en 1 van de 10 (die zonder FullHD). En alleen de Asus T100.
Het valt me op dat de laatste tijd steeds minder vaak een video review is bijgevoegd terwijl je juist zou verwachten dat Tweakers met de markt trent mee zou gaan en het aantal zou verhogen.

Voorheen werd als er (om wat voor reden dan ook) geen video review gemaakt was nog wel vaak een product impressie video toegevoegd welke toch een veel mooier beeld geeft van de producten, maar ook deze zijn totaal verdwenen van Tweakers.
Wat is er aan de hand? Ben ik de enige die de video's mist?
Mee eens, ik snap dat Tweakers misschien de mankracht niet heeft om overal videoreviews van te maken, maar de laatste tijd lijkt hier wel een dalende lijn te zijn met het aantal video's. Jammer!! Want het is juist leuk handig en snel om te bekijken!

Ontopic:
Wat jammer dan er geen volwaardig touchpad is zeg! Persoonlijk vind ik zo'n trackpoint helemaal niks, dus het doet wel behoorlijk af aan die verder toch wel mooie laptop...
Het is geen laptop ;-)
Heeft gewoon met de timing te maken. In december nemen veel mensen rondom de feestdagen vakantie, ook onze video producers. Daarna waren ze een week druk met de CES en ook hebben ze hard gewerkt aan een nieuwe huisstijl voor de graphics die je in video's ziet. Tevens begint zondag een nieuwe serie van Gathering of the Tweakers; daar zitten ook al flink wat productie-uren in.

Vanaf nu ga je hopelijk dus weer wat meer videoreviews zien :)
Complimenten op de nieuwe huisstijl, ik had het al gemerkt bij de video's op CES en het zag er best wel mooi uit ;)
Ik vind videocontent ook veel prettiger, maar dat kost veel meer tijd om te produceren (lijkt me). Product impressies vond ik niet interessant, gewoon een simpele marketing reclame..
batterijduur is toch wel teleurstellend in 2015
Dan zou ik eens een kijkje nemen naar de nieuwe Dell XPS 13. Een prachtig toestel met 15u batterijduur.
Ja, met het scherm op 50% helderheid en WiFi uit. Dat soort kreten zijn nooit representatief. Reken, met normaal gebruik, op een uurtje of 8 a 9.
Ik overdreef. Het is common sense dat je de tijd die de fabrikant aangeeft nooit haalt, dat zijn "best case" scenarios, net als het benzineverbruik van auto's.
Mooie prestatie van Acer om een geloofwaardige convertible neer te zetten met deze prijsstelling. Vanuit het oogpunt van een korte gebruiksduur op verschillende plekken (mobiel) zijn naar mijn mening de accuduur en het toetsenbord te accepteren.

Waar ik mijzelf wel op betrap, en ben benieuwd of ik hierin de enige ben, is dat ik onwillekeurig de specs loop te vergelijken met die van een laptop. Dit is niet eerlijk, en eigenlijk irrationeel, dat weet ik, maar het gebeurt. Dit apparaat met een laptop vergelijken is niet terecht. Wat dit ding kan binnen een beperkte form factor meer. Deze mogelijkheden zouden met zo'n vergelijking niet gehonoreerd raken.

De gebruiksopties van dit apparaat komen op mij reëel over, en zou ik daadwerkelijk soms toepassen. Het draadloos maken van het toetsenbord is goede keuze en ik kan helemaal meegaan in de voorkeur van Tweakers voor de desktop optie. Wat ik in de review even mis is een duiding van de kwaliteit van het vergrendelingsmechanisme. Het toetsenbord lijkt goed op zijn plek te vallen bij het vergrendelen. Maar het ontgrendelen, werkt dat goed en komt het duurzaam over? Een slogan van Acer stelt dat het magnetisch is. Dat geeft het mechanisme voor mij al een plusje en had in de review opgemerkt moeten worden. Wel geeft de review trouwens goed aan dat de communicatie met een eigen (ontwikkelde?) RF module verloopt, en niet met Bluetooth. Het zou me niet verbazen dat het energieverbruik de drive hierachter zal zijn geweest. Een toetsenbord heeft geen hoge bandbreedte nodig, Bluetooth is dan overkill en verbruikt te veel energie. Acer gaat dus ver om te zoeken naar goede gebruiksomstandigheden.

Al met al voor de prijs veel doordachte functionaliteit. Over specs kan je het altijd hebben. De processor en geheugengrootte zijn voldoende voor mobiel gebruik. Ook als ik laptops uit mijn geheugen ban blijf ik als enig kritiekpuntje tegen de geringe grootte van de SSD aan lopen. 60 GB lijkt me te klein voor een apparaat dat je gezien zijn kosten en de W 8 > W10 toekomst meerdere jaren wil gaan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 06:10]

Bluetooth 4 low energy is hier anders prima geschikt voor. Ik zou als Acer zijnde dan hiervoor gekozen hebben inplaats van RF, maar er zullen vast knappe koppen daar zijn (op de R&D afdeling) dus het zal wel een reden hebben ja.
Enige tijd geleden stond deze al in het krantje van de mediamarkt. Was toen nog nergens te krijgen, die heb ik toen gehaald voor mijn vader. Alles werkte top, totdat de batterij leeg was van het toetsenbord. Met geen mogelijkheid wilde die meer verbonden worden met het tablet gedeelte. Toen m'n pa hem terug bracht bleken meer mensen hetzelfde euvel (kinderziekte) te hebben.
Hadden jullie hier ook last van? Of is dit opgelost?
Mijn vader en ik vonden het erg jammer dat hij weg is, was echt een top apparaat.
Het toetsenbord probleem had ik ook. Teruggebracht en kreeg mijn geld terug. Tot ik kort geleden een forum vond met een fix bestand. Wanneer de verbinding niet meer lukt ,moet je even dat programmatje openen en esc ingedrukt houden . Aangezien ik over de tablet toch wel heel enthousiast was , heb ik hem opnieuw gekocht . De fix heb ik in 2 weken tijd 2 x hoeven gebruiken. Het is geen blijvende oplossing ,maar daar is Acer mee bezig dmv systeemupdate ,die er spoedig aan zou moeten komen.
Leuk apparaat, alleen weer jammer van het toetsenbord. Mijn ideale convertible zou er één zijn zoals deze, of een Surface, met een toetsenbord van ThinkPad-kwaliteit. Dat er een trackpoint op zit vind ik goed, maar persoonlijk zou ik een derde muisknop in het midden, voor het scrollen, helemaal geweldig vinden.

Natuurlijk kan ik er gemakkelijk een Bluetooth-toetsenbord op aansluiten, maar die kunnen natuurlijk niet aan het apparaat vastgemaakt en opgeborgen worden.

Ik hoop dat die wens ooit in vervulling komt.
Ik snap dat dus niet hè. Maak je zo'n mooi apparaatje zit er een slecht toetsenbord bij. Is er nu niemand die tijdens de ontwikkelingsfase hier kritiek op heeft. Zo duur is het ook niet een goed toetsenbord. Zonde...
Zat mij toch af te vragen of pricewatch: Medion Akoya P2213T (30017793) Zwart ook niet als alternatief aangestipt zou moeten worden. Volgens mij lever je vooral in op bouwkwaliteit. Maar daarmee bespaar je dan wel 200€. Of zie ik dat helemaal verkeerd?

Edit:
En je krijgt nog als extra 500 GB harde schijf en touch pad.

Edit 2:
Tevens is hij beter bruikbaar als tablet door een geringer gewicht van 0,7kg tegen 1,2kg of zelfs 1,5 met toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door Triogap op 23 juli 2024 06:10]

Sorry had boven jou gereageerd op de Medion.. vooral veel klachten en gebreken online dus ik zou het niet aandurven.
Als alternatief wordt de Surface Pro aangeraden.
Dan zou ik toch eerder gaan voor de Surface Pro 2 (5HX-00004) uit de Pricewatch bij Webstore.be.
Intel Core i5 4200U, 4 GB, 64GB, 10.6 inch, 1 kg, nu voor 499 incl. btw.
Ik vind die convertables maar rare dingen. Ze zien er vaak niet uit en ze lijken me nou ook niet echt handig. Ik blijf altijd bij die dingen een sterk gadget/net niet gevoel houden. Zou mooi zijn als er weer wat meer tijd in de innovatie van laptops gestoken wordt, zodat je daar eindelijk ook weer eens knappe modellen krijgt in plaats van deze half bakke producten.
Laptops krijgen de aandacht die hen toekomt ook wel. Kijk maar eens naar de nieuwe Dell XPS 13. Of naar dat krachtige game laptops tegenwoordig minder dan 3 kilo wegen waar echt nog niet zo lang geleden soms wel meer dan 5 kilo was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.