Inleiding
Samengevat
De Aspire Switch 12 heeft een goed scherm en vlotte hardware, voor de relatief lage prijs van iets meer dan zeshonderd euro. Het nieuwe type convertible biedt veel fexibiliteit, doordat het apparaat in vijf verschillende standen te gebruiken is. Helaas is de kwaliteit van het toetsenbord ondermaats en ook de trackpoint zal niet iedereen kunnen bekoren. Daar krijg je een hoop flexibliteit voor terug en wat ons betreft is dat een belangrijke afweging om te maken bij een eventuele aankoop van deze convertible. De accuduur bedraagt maar vijf uur bij browsen, maar tijdens videokijken is bijna zes uur haalbaar.
Eindoordeel
Convertibles zijn in de afgelopen jaren in soorten en maten op Tweakers voorbij gekomen. Dankzij de steeds kleinere en zuinigere hardware kunnen fabrikanten veel kanten op met de vorm van deze apparaten. Ondertussen zijn onder andere convertibles met afneembare, draaibare en omklapbare schermen de revue gepasseerd, en leek het erop dat alle mogelijke combinaties wel zo'n beetje gebouwd waren.
Dat is natuurlijk niet het geval, bewees Toshiba al op de Computex-beurs in 2014. De Kirabook L93, die daar werd gepresenteerd door het bedrijf, laat zich beschrijven als een Windows-tablet met een ingebouwde standaard en een afneembaar toetsenbord. In Nederland zullen we het zonder Kirabooks moeten stellen, maar een andere fabrikant, Acer, is met de Aspire Switch 12 op hetzelfde idee gekomen.
Het toetsenbord van Acers Switch 12 is afneembaar en kan los gebruikt worden, maar ook aan de convertible worden vastgeklikt. Het scherm kan rechtop staan, platliggen, of juist onder een scherpe hoek gebruikt worden, en uiteraard is het apparaat 'los' als tablet te gebruiken. Opties genoeg dus, maar zitten we daar wel op te wachten? Met andere woorden, levert de unieke behuizing van de Aspire Switch 12 ons extra flexibiliteit op of gaat het juist ten koste van het gebruiksgemak?
Uiterlijk: even puzzelen
Acer heeft de Aspire Switch 12 een behuizing van zwart plastic meegegeven, die solide aanvoelt. Het plastic glanst niet en is voorzien van een patroontje van kleine stipjes en streepjes, dat in de verte iets wegheeft van een pentile-indeling. Als je de Switch 12 voor het eerst uit de doos haalt, tref je een vrij grote tablet aan, met een soort klepje aan de achterkant, dat dankzij rubberen dopjes kan fungeren als standaard.
Zet je de Switch 12 op die rubbertjes, dan maak je gebruik van de displaymodus, die volgens Acer bedoeld is voor het consumeren van multimedia, zoals films. Draai je de tablet om, dan ligt het scherm wat platter en maak je gebruik van de tentmodus. De tentmodus is praktisch voor apps die gebruikmaken van het touchscreen. Doordat de convertible stevig op een ondergrond ligt, kun je ook wat druk op het scherm uitoefenen, zonder dat de tablet uit balans raakt. Handig voor snelle spelletjes op het touchscreen dus.
/i/2000571576.jpeg?f=imagenormal)
Onder in de doos tref je het toetsenbord aan, dat aan de bovenkant twee 'nokjes' heeft waarmee het recht op zijn plek in de tablet klikt. Klik je het toetsenbord aan de voorkant in de Switch 12, dan resulteert dat in de notebookmodus. Omdat het toetsenbord draadloos met de tablet communiceert, kan het ook gewoon losgehaald worden, waardoor je in de desktopmodus werkt. Tot slot is de tablet los te gebruiken, wat Acer 'Pad-modus' noemt. Het is dus even puzzelen voordat je erachter bent welke modus het beste past bij de programma's die je draait, maar als het goed is, is er voor elk wat wils.
De Switch 12 in de praktijk
Wij hebben de Switch 12 vooral in de desktopmodus gebruikt, waarbij we de tablet op een afstandje neerzetten, de kijkhoek zo instelden dat het scherm niet te veel licht reflecteerde en vervolgens met het losse toetsenbord op afstand konden werken. Een groot voordeel van die modus is dat je een houding kunt aannemen die ergonomisch gezien beter is dan wat met een gewone laptop mogelijk is, waarbij scherm en toetsenbord veel dichter bij elkaar zitten en niet los te koppelen zijn. De notebookmodus hebben we in de praktijk dan ook nauwelijks gebruikt, maar het kan handig zijn in krappe situaties, zoals in de trein of het vliegtuig, of als je met de Switch 12 op schoot wil werken.
Ook de tent-, display- en padmodus hebben we nauwelijks gebruikt, maar als je vaak touchscreen-apps draait, kunnen die opstellingen ongetwijfeld hun nut bewijzen. Tot zover vinden we de nieuwe form-factor van de Switch 12 behoorlijk praktisch, met de desktopmodus als prettig alternatief voor een ergonomisch niet ideale laptop. Wil je de Switch meenemen, dan blijkt de convertible toch meer een tablet te zijn dan een laptop. Het draadloze toetsenbord klik je dan aan de achterkant van de tablet vast, waardoor de accu van het toetsenbord ook meteen wordt bijgeladen. Het scherm klapt vervolgens 'dicht' over het toetsenbord heen, maar anders dan bij een gewone laptop zit het scherm dan aan de buitenkant. Het is weliswaar gemaakt van Gorilla Glass, maar we zouden toch oppassen voor krassen tijdens vervoer.
Toetsenbord en trackpoint
In de praktijk pakt het concept van een tablet-met-standaard en een los toetsenbord wat ons betreft goed uit. Gebruik je de Switch 12 achter een bureau, dan kun je dankzij het losse toetsenbord een betere houding aannemen dan bij een gewone laptop. Daarbij communiceren toetsenbord en tablet draadloos, zonder dat er iets ingesteld hoeft te worden. De koppeling verloopt niet via bluetooth, maar via een eigen rf-module die Acer in de tablet heeft gemonteerd. Voor die draadloze verbinding moet de accu van het toetsenbord dus af en toe opgeladen worden. Dat gebeurt automatisch als het toetsenbord aan de achterkant tegen de tablet aan geklikt is.
Het toetsenbord zelf is niet van hoge kwaliteit. De toetsjes zijn plat en bieden erg weinig travel, waardoor we voor het langere tikwerk al snel een comfortabeler tikkend los toetsenbord zouden aansluiten.
Een tweede nadeel van de Switch 12 is dat er op de behuizing geen ruimte is voor een touchpad en er dus voor een trackpoint gekozen is. Er zijn mensen die trackpoints verkiezen boven touchpads, maar voor de meeste gebruikers zal de trackpoint ten opzichte van een touchpad niet meer gebruiksgemak opleveren. Daar komt bij dat de muistoetsen, die in de onderste rand van het toetsenbord verwerkt zijn, niet altijd druk registreren en je dus af en toe twee keer moet drukken.
Aansluitingen
De Aspire Switch 12 is voorzien van twee usb-aansluitingen, waarvan er een direct bruikbaar is. Dat is de usb 2.0-aansluiting die in de voet is verwerkt. De andere usb-aansluiting is er een met een micro-usb 3.0-b-connector, die alleen te benutten is als je gebruikmaakt van een otg-kabeltje. Dat kabeltje wordt helaas niet bijgeleverd, wat zonde is, want daardoor is de enige usb 3.0-aansluiting op de Switch in eerste instantie onbruikbaar.
De Switch 12 kan een extern beeldscherm aansturen via een micro-hdmi-aansluiting en extra opslag kan toegevoegd worden met behulp van micro-sd-kaartjes die in de lezer aan de bovenkant van de tablet passen. Dankzij al die aansluitingen is de Switch 12 dus ook goed te gebruiken op een vaste plek, in combinatie met een losse monitor en randapparatuur. Alleen de locatie van de aansluitingen begrijpen we niet helemaal. Hdmi, usb 3.0 en de aansluiting van de voeding bevinden zich vrij hoog aan de linkerkant van de tablet. Gebruik je die allemaal, dan oogt het geheel wat rommelig. Logischer en mooier was het geweest als de aansluitingen in de voet waren verwerkt.
Hardware en synthetische benchmarks
In tegenstelling tot de Aspire Switch met 10"- of 11"-scherm kost de Switch 12 niet rond de vierhonderd, maar eerder boven de zeshonderd euro. Het scherm is dus niet alleen groter, de hardware is ook significant sneller.
In plaats van een Atom-processor is Core M gekozen, waarbij 4GB werkgeheugen aanwezig is. Daarnaast is de keuze gevallen op een echte ssd, in plaats van relatief langzaam emmc-geheugen. De Core M 5Y10a-processor is de langzaamste optie binnen Intels Core M-reeks. De 'a'-toevoeging betekent dat het gaat om een soc met een tdp van 4,5 watt, die niet configureerbaar is. De gewone 5Y10 heeft een tdp die door de fabrikant eventueel omlaaggedraaid kan worden naar 4 in plaats van 4,5 watt. De draadloze netwerkkaart in de Switch is afkomstig van Atheros en ondersteunt zowel netwerken op 2,4GHz als op de 5GHz-band. De maximale snelheid blijft helaas steken op 802.11n.
| Acer Aspire Switch 12 SW5-271-60A4 |
Processor |
Intel Core M 5Y10a |
Cores/threads |
2/4 |
Klokfrequentie (turbo) |
0,8GHz (2,0GHz) |
Gpu |
Intel HD 5300 |
Werkgeheugen |
4GB ddr3-1600 |
Opslag |
Liteon IT L8H-64V2G |
WiFi |
Atheros AR5BWB222 |
Schermpaneel |
12,5", ips, 1920x1080 pixels |
Besturingssysteem |
Windows 8.1 |
Bij de meeste laptops proberen we een foto van de binnenkant te maken, maar bij tablets is dat meestal niet mogelijk. Bij de Aspire Switch 12 is alleen het onderste klepje open te maken, waarachter we slechts de accu aantreffen. Zelf de tablet upgraden is dus niet de bedoeling, al zou het ons niet verbazen als de ssd gewoon van een m2-aansluiting is voorzien.
Synthetische benchmarks
Core M is niet het snelste processortype, zagen we al in eerdere reviews van onder andere de Lenovo Yoga 3 Pro en de Dell Latitude 7350. Toch is dit het snelst verkrijgbare processortype dat passief gekoeld in een tablet te gebruiken is. In combinatie met een ssd, zoals Acer dat in de Aspire Switch 12 doet, voelt het systeem snel aan. We hebben enkele synthetische benchmarks uitgevoerd om de processor, het hele systeem en de ssd op snelheid te testen.
In Cinebench Multi zien we dezelfde resultaten als we bij eerdere Core M-processors zagen: een relatief lage score doordat de turbosnelheid nauwelijks omhoog kan binnen de tdp van 4,5 watt. De Atom-processor in de Transformer T200 profiteert van zijn vier cores, waar Core M het met twee cores met HT moet doen.
Bij belasting van één core, in Cinebench single, ligt de score in ieder geval boven die van de Atom-processor. Andere convertibles met Core M deden het echter beter in deze benchmark. Waarom de Switch 12 lager scoort, is ons onduidelijk.
In de OpenGL-test van Cinebench worden de cpu-cores, maar vooral de gpu-cores op de proef gesteld. Omdat cpu en gpu uit hetzelfde tdp-budget van 4,5 watt moeten putten, zijn de prestaties in deze test niet bijzonder, al is het nog altijd beter dan de Atom-processor in de Transformer T200.
In 3DMark scoort de Switch 12 opnieuw het laagste van alle Core M-convertibles die we tot nu toe getest hebben. Vermoedelijk had Acer de koeling nog wat beter kunnen regelen, hoewel de buitenkant van de tablet tijdens het testen op geen moment echt warm aanvoelde.
Tot slot kijken we naar de prestaties van de ssd. De Aspire Switch 12 beschikt over een echte ssd, in plaats van het emmc-geheugen dat je in goedkopere convertibles zoals de Switch 10 en de Transformer Book T200 aantreft. De ssd is in alle testjes die we in AS-SSD draaien sneller dan emmc-geheugen, al is de ssd in zijn soort niet bijzonder snel. Wellicht hangt dat samen met de beperkte capaciteit.
Scherm
De Aspire Switch is een convertible en dankzij die form-factor zal de hoek waarmee je naar het scherm kijkt vaak wisselen. Een tn-paneel was dan ook onacceptabel geweest, maar Acer heeft gelukkig gekozen voor ips. Daarbij is de resolutie met 1920x1080 pixels op een 12"-scherm ook lekker hoog. Hoewel de combinatie van ips en full hd ondertussen steeds vaker voorkomt, is dat voor laptops en convertibles van iets meer dan zeshonderd euro meestal niet weggelegd, en is dit scherm dus tamelijk uniek. Laten we hopen dat Acer een trend weet te zetten en dat we dergelijke schermen vaker op goedkopere laptops en convertibles zullen terugzien.
Op papier is het scherm van de Aspire Switch 12 dus goed, maar we hebben natuurlijk ook gekeken hoe het er uitziet, en de helderheid, het contrast en de kleurafwijking gemeten met behulp van onze colorimeter. Het scherm is op het oog in ieder geval goed, de kijkhoeken zijn prima en het paneel ligt 'hoog' in de behuizing. Acer noemt dat 'zero air gap', wij noemen het een gelamineerd scherm. Het komt erop neer dat er geen ruimte, en dus geen extra overgang, tussen de verschillende schermlagen zit. Reflecties vallen daardoor mee, al helpt de hoge schermhelderheid daar ook bij.
Over een helderheid van meer dan 400cd/m² kunnen we dan ook niet klagen. Het contrast blijft steken op 726:1, terwijl we op goede ips-panelen in laptops vaak wel rond de 1000:1 uitkomen. De prijs van de Switch 12 ligt echter onder de 650 euro. De Suface-tablets en de Dell 7350, die we als vergelijkingsmateriaal gebruiken, zijn een stuk duurder. Met het oog op de prijs mogen we over het scherm van de Switch 12 dus niet klagen.
Kleurweergave
Een goede kleurweergave is van belang bij het gebruik van beeldbewerkingssoftware. Hoewel de Switch 12 in principe zonder problemen Photoshop en Lightroom draait, is het wat veel gevraagd van de Core M-processor en de ssd van 64GB om er serieuze beeldbewerkingen op uit te voeren. We hebben de kleurweergave dus wel gemeten, maar vinden het niet de belangrijkste eigenschap van het scherm.
/i/2000570537.png?f=imagenormal)
Uit onze meting van de grijswaarden blijken rood, groen en blauw mooi in balans te zijn. Rood overheerst iets, vooral bij lichtere tinten, waardoor de gemiddelde kleurtemperatuur iets onder de ideale 6504 kelvin uitkomt. Ook de gammawaarde wijkt wat af bij lichtere tinten. Een gemiddelde ΔE van 2,4 betekent echter dat je die afwijkingen niet met het blote oog moet kunnen zien.
/i/2000570538.png?f=imagenormal)
Raken de kleuren meer verzadigd, dan wordt de afwijking groter en zou de kleurafwijking ook met het blote oog zichtbaar moeten zijn. Dat is jammer, omdat de gemeten grijswaarden erg netjes bleken, maar anderzijds kunnen we niet wakker liggen van een dergelijke afwijking op een tablet van 650 euro. Bovendien zijn de belangrijkste eigenschappen van het Switch 12-scherm wel in orde. De spiegelingen zijn geminimaliseerd, de kijkhoeken zijn goed, de helderheid kan lekker hoog en het contrast is niet onaardig voor dit geld.
Accuduur
In de uitklapbare steun van de Switch 12 bevindt zich een accu met een capaciteit van 36Wh. Dat is ongeveer even groot als de accu van de Asus Transformer T100, HP Chromebook 14 of 11"-Apple MacBook Air. De accuduur is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de accucapaciteit, het gaat er daarnaast om hoe je de opgeslagen energie benut. De Core M-soc in de Switch 12 is zuinig, maar het scherm zal ook wat energie slurpen en daarom voeren we twee accutests uit: een tijdens het browsen en een tijdens het bekijken van video.
De browsetest voeren we altijd uit met Internet Explorer, omdat dat de met het systeem meegeleverde browser is. Tot driemaal toe hebben we de browsetest in Internet Explorer proberen uit te voeren, maar steeds liep de test na een uur of drie vast, waarbij we een wit scherm te zien kregen, maar er geen nieuwe websites werden geladen. Uiteindelijk hebben we de test daarom nogmaals uitgevoerd in Firefox, waarbij we hem wel in zijn geheel konden afronden.
Firefox is echter wat minder zuinig dan Internet Explorer, waardoor we bovenstaande cijfers eigenlijk niet onderling mogen vergelijken. Het resultaat van vijf uur en een minuut geeft wel een indicatie van de accuduur tijdens browsen. We verwachten dat die accuduur met Internet Explorer tussen de vijf en vijf en een half uur uit was gekomen. Dat is geen bijzondere score, ondanks de zuinige Core M-soc. Vermoedelijk is het scherm, met een relatief hoge resolutie, in dit geval de grootste stroomverbruiker. Voor een convertible van iets meer dan zeshonderd euro kunnen we het resultaat echter ook niet slecht noemen.
Tijdens het bekijken van video op de native resolutie van het scherm komen we op een accuduur van bijna zes uur uit. Opnieuw doen duurdere tablets, zoals de Surface Pro, en goedkopere Atom-tablets, zoals de Switch 10, het wat beter in deze test.
Specificaties en fotogalerij
Categorie |
Laptops |
Merk |
Acer |
Serie |
Aspire |
Uitvoering |
Acer Aspire Switch 12 SW5-271-60A4 |
Laagste prijs |
€ 639,- Vergelijk prijzen |
Aantal aanbieders |
5 winkels |
Eerste prijsvermelding |
Woensdag 24 december 2014 |
CPU/SoC |
Intel Core M-5Y10a |
CPU-architectuur |
Intel Broadwell |
Snelheid |
800MHz |
Maximale turbofrequentie |
2GHz |
Geheugengrootte |
4GB |
Geheugentype |
DDR3L (SODIMM) |
Hardeschijftype |
Solid State Disk |
Opslagcapaciteit |
60GB |
Totale opslag |
60GB |
Schermdiagonaal |
12,5" |
Resolutie |
1920x1080 (Full HD 1080p) |
Backlight |
Led: Edge-lit |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
Multitouch |
Ja |
Videochip |
Intel HD Graphics |
Video uit |
Micro-HDMI |
Verbinding (USB/FW) |
Micro-USB, USB 2.0 |
Verbinding (wlan) |
802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Verbinding (Bluetooth) |
Bluetooth 4.0 |
Laptoptype |
Tablet-notebook |
Numeriek toetsenblok |
Nee |
Laptop-extra's |
Cardreader |
Besturingssysteem |
Windows 8.1 |
Kleuren |
Zwart |
Toetsenbordindeling |
Qwerty |
Hoogte |
16mm |
Lengte |
221mm |
Breedte |
317mm |
Gewicht |
1,5kg |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Meer informatie |
|
Alternatieven
De Aspire Switch 12 is een convertible in een 'nieuwe' vorm, met een ingebouwde standaard, waardoor de tablet op verschillende manieren te gebruiken is. Alternatieven die met diezelfde vorm werken, zijn nog niet op de markt, maar in de basis gaat het gewoon om een tablet met een los toetsenbord. We hebben enkele mogelijke alternatieven op een rijtje gezet.
Tablets:fill(white)/i/1360831170.jpeg?f=thumbmedium)
De allereerste Surface Pro van Microsoft wordt nog steeds verkocht en kost ondertussen nog maar twee derde van de originele prijs. Voor dat geld krijg je een tablet met een snellere, maar minder zuinige processor dan die in de Aspire Switch 12. Een stevige metalen behuizing en een stylus behoren tot de standaarduitrusting van de Surface Pro, een toetsenbord moet helaas los aangeschaft worden.
4 van 5 sterren
(2 reviews)
Microsoft Surface Pro Review: Microsofts hardware-ideaal voor Windows 8
Tablets:fill(white)/i/2000562394.jpeg?f=thumbmedium)
Dells Venue 11 Pro heeft net als de Surface Pro van Microsoft een 10,8"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. Onder de motorkap huist een Core i3-4030Y-processor, 4GB werkgeheugen en een 128GB-ssd. Met een gewicht van 726 gram is de Venue 11 een stuk lichter dan de Aspire Switch 12, maar je zult dan ook zelf voor een toetsenbord moeten zorgen, want ook bij Dell wordt dat niet standaard mee geleverd.
4 van 5 sterren
(0 reviews)
Laptops:fill(white)/i/2000552699.jpeg?f=thumbmedium)
Aanmerkelijk duurder dan de Aspire Switch 12, maar wat hardware betreft vergelijkbaar, is de HP Envy X2. Het 13,3"-model heeft een Core M-processor, 4GB geheugen en een 128GB-ssd. De tablet is voorzien van een full-hd-scherm en een afneembaar toetsenbord, dat dubbelt als beschermklep.
(0 reviews)
Laptops:fill(white)/i/2000552806.jpeg?f=thumbmedium)
Wie niet op een convertible zit te wachten, maar in dezelfde prijscategorie van de Aspire Switch 12 naar een laptop zoekt, kan bij Acer ook terecht voor de V3. Deze uitvoering heeft een full-hd-scherm van 13,3", 4GB geheugen en een ssd van 128GB. De Core i3-processor is in de meeste multithreaded software sneller dan de Core M-cpu in de Aspire Switch 12.
4 van 5 sterren
(0 reviews)
Conclusie
De 12"-Aspire Switch is niet alleen een nieuw type convertible, het is ook een van de eerste snelle convertibles voor een aantrekkelijke prijs. Door voor Core M in plaats van een Atom-processor te kiezen en een ssd in plaats van emmc-geheugen te gebruiken heeft Acer een tablet gebouwd die stukken sneller is dan de goedkope convertibles van rond de 350 euro, maar niet zo duur als bijvoorbeeld de Surface Pro, die voor de prijsverlaging nog duizend euro kostte.
Voor iets meer dan zeshonderd euro krijg je een tablet met een full-hd-ips-scherm dat op de meeste ultrabooks niet zou misstaan. De ssd van 64GB kan snel krap worden, maar de opslag is eventueel uit te breiden met micro-sd-kaartjes. Ook het werkgeheugen van 4GB en de ondersteuning van maximaal 802.11n-netwerken zijn misschien aan de krappe kant, maar dat heeft eveneens alles te maken met de relatief lage prijs.
De Switch 12 is natuurlijk meer dan alleen vlotte hardware voor een lage prijs; het is de eerste tablet met ingebouwde steun en afkoppelbaar toetsenbord die ook in een soort tentmodus gezet kan worden. Daarbij gebruikten wij het liefst de desktopmodus, wat ergonomisch gezien een stuk beter werkt dan een gewone laptop. Had Acer een beter toetsenbord meegeleverd, dan waren we helemaal tevreden geweest. Het exemplaar dat er nu bijzit is van matige kwaliteit, met toetsjes die weinig travel hebben en een slechte feedback geven. Ook de trackpoint zal niet iedereen kunnen bekoren en bovendien vonden we de muistoetsen af en toe slecht reageren.
Acer heeft met de Switch 12 wel geïnnoveerd en weet misschien een trend te zetten voor convertibles rond de zeshonderd euro, waarmee het gat tussen de Atom-convertibles van ongeveer 350 euro en de convertible ultrabooks van duizend euro mooi gevuld kan worden. De Switch 12 is alleen daarom al een mooie stap. Een eventueel besluit tot aanschaffen is wat ons betreft vooral een keuze voor meer flexibiliteit ten koste van de kwaliteit van toetsenbord en trackpoint.
Eindoordeel