Inleiding: de ontstuimige opkomst van Xiaomi
Samengevat
De Xiaomi Mi 4 is een gedegen smartphone. Dankzij zijn metalen rand voelt hij luxueus aan, maar hij ligt minder goed in de hand dan vorige Xiaomi-smartphones. De software is snel en de accuduur is bovengemiddeld goed. Wel ontbreekt 4g en zit de originele firmware vol Chinese karakters, apps en verwijzingen. De camera aan de achterkant schiet tekort, maar die aan de voorkant is weer bovengemiddeld goed. Als de 4g-versie uitkomt, zal dit toestel hogere ogen scoren, maar de huidige versie is voor te weinig mensen de beste keuze.
Eindoordeel
Het was de dag voordat Apple-voorman Steve Jobs de iPhone 4 aankondigde en een paar weken nadat Samsung zijn eerste Galaxy S-toestel had uitgebracht. Op zondag 6 juni 2010 begonnen acht oprichters met Xiaomi. Denk daarbij niet aan een bende studenten die zelf een leuke smartphone in elkaar wilden knutselen. Het waren vrijwel zonder uitzondering ervaren rotten in het vak. Oprichter en momenteel directeur Jun Lei behoorde bijvoorbeeld tot de oprichters van softwarebedrijf Kingsoft, en enkele van de medeoprichters van Xiaomi werkten onder meer bij Microsoft aan Windows Phone 7 en bij Google aan dingen als Maps en Street View.
/i/2000552962.jpeg?f=imagenormal)
Xiaomi begon met het uitbrengen van een stevig aangepaste versie van Android als custom rom. Dit Miui was destijds zijn tijd vooruit, met onder meer een volledig door de gpu aangestuurde interface op het moment dat Android dat nog niet deed. De eerste telefoon volgde in 2011: de M1.
De fabrikant dankt zijn succes vooral aan de lage prijzen ten opzichte van de specificaties en de schaarste die Xiaomi creëert. Het verkoopt zijn telefoon in batches van onbekende grootte via zijn eigen site. Vooral handelaren kopen die op, omdat ze het toestel zelfs met een marge erbovenop nog voor een goede prijs kunnen aanbieden. Het eerste echte verkoopsucces kwam met de goedkope Redmi-lijn vorig jaar. Toen ook een bekende man van Google, Hugo Barra, overstapte naar Xiaomi, was de interesse van veel mainstream-media en daarna de interesse van een groter publiek gewekt.
Xiaomi behoort nu tot de wereldwijde top vijf van smartphonefabrikanten en staat daarin zij aan zij met de Chinese giganten Huawei en Lenovo, en de wereldwijde kemphanen Samsung en Apple. Daarmee laat het fabrikanten als Sony, BlackBerry, Microsoft en HTC achter zich.
Inmiddels brengt Xiaomi zijn nieuwste model uit, de Mi 4. De versie die wij getest hebben, is een 3g-versie; een variant met 4g volgt later.
Onze dank gaat uit naar DealExtreme voor het beschikbaar stellen van een Xiaomi Mi 4 voor deze review.
Ontwerp en hardware
Ontwerp
De Mi 4 is ondanks zijn 5"-scherm niet belachelijk groot. Hij meet 14x6,9cm en is daarmee ongeveer even lang en iets minder breed dan veel andere 5"-telefoons. Wel heeft Xiaomi, in tegenstelling tot veel andere fabrikanten, vastgehouden aan aanraakgevoelige knoppen onder het scherm, waardoor de Mi 4 iets langer is dan nodig was geweest.
Hoewel de Mi 4 dezelfde rondingen heeft als vorige Xiaomi-toestellen, is het ontwerp wel degelijk anders. De achterkant is gemaakt van een glad afgewerkt soort kunststof. Dat is verre van ideaal; er is van alles op zichtbaar, van vingervegen tot stofjes, en voelt niet bepaald lekker aan.
De zijkanten zijn van metaal, met afgeschuinde randjes, zoals de iPhone 5-serie die ook heeft. Dat ziet er mooi uit, maar is allesbehalve praktisch. Het houdt niet echt lekker vast, voelt koud aan bij koud weer en warm bij warm weer, en er komen snel krasjes op. Wie echter dol is op het gevoel van metaal in de hand, zal het ontwerp kunnen waarderen.
De bouwkwaliteit is helaas niet optimaal. De achterkant en rand kraken een beetje als je er druk op zet en dat geeft niet het idee dat het een bijzonder stevige smartphone is. Het geeft de indruk dat een hoesje nodig is om hem op lange termijn mooi te houden.
De achterkant is wel verwisselbaar en dat is een klein voordeel, want zo is de smartphone naar eigen wens aan te passen. Xiaomi doet dat al langer en de hoesjes voor zijn telefoons zijn vaak goedkoop en in veel smaken verkrijgbaar.
/i/2000552960.jpeg?f=imagenormal)
Xiaomi Mi 2s en Mi 4
Hardware en bereik
De Mi 4 heeft dezelfde hardware aan boord als zoveel andere toestellen; hij draait op een Qualcomm Snapdragon 801, een quadcore-processor met vier Krait-kernen op 2,5Ghz en een Adreno 330-gpu. Het werkgeheugen heeft een grootte van 3GB, terwijl de opslag 16GB of 64GB bedraagt.
De versie van de Mi 4 met 4g komt later, maar de door ons geteste versie heeft maximaal 3g aan boord. Het gemis valt niet te overschatten; het is een grote, snelle smartphone waarmee je onderweg niet op het snelste netwerk kunt, ook als je abonnement dat wel ondersteunt. Zelfs als je er nu nog niet direct het nut van inziet, is het misschien beter om te wachten tot de 4g-versie uitkomt.
Het bereik van de Mi4 is in orde; op veel plekken bleek het ongeveer even goed als bij veel andere geteste smartphones. De geluidskwaliteit leek wel een stukje minder dan bij andere toestellen gebruikelijk is, maar het is onduidelijk waardoor dat komt. Daarbij is het door het ontwerp niet bijzonder comfortabel om hem lang tegen het oor en vast te houden. De Mi 4 ondersteunt voor de rest wifi via alle standaarden, inclusief ac en bluetooth 4.0.
Accuduur en scherm
Accuduur
De Mi 4 heeft een behoorlijk grote accu: 3080mAh. In combinatie met het niet al te grote scherm zou dat op papier leiden tot een prima accuduur. Veel smartphoneschermen zijn groter en vragen dus meer van de accu, doordat de backlight een groter oppervlak moet aanlichten.
In de praktijk is de accuduur meer dan redelijk. Omdat hij het in stand-by lang genoeg uithoudt, halen de meeste mensen vermoedelijk meestal het einde van de dag, maar echt zorgeloos gaat dat niet. Op dagen met intensief gebruik moest de Mi 4 tussendoor toch even aan de lader.
In onze test waarbij de telefoon moet browsen, komt hij ongeveer even hoog uit als de, veel duurdere, HTC One M8 en de iets goedkopere OnePlus One. Dat is een uitstekende score en bijvoorbeeld veel hoger dan de Redmi Note. Omdat browsen het meest overeenkomt met het gebruik van apps als WhatsApp of nieuws-apps, zal deze test het best weergeven hoe de telefoon het in de praktijk doet.
Met video's kijken hield de Mi 4 het toch nog een prima negen uur vol. Ook dat is een prima score, maar iets minder indrukwekkend. Al met al maakt de Mi 4 de belofte die Xiaomi wekt met die accu prima waar, maar een echt accumonster is het nu ook weer niet.
Scherm

Xiaomi gebruikt een 5"-ips-lcd met full-hd-resolutie en die ziet er op het oog prima uit. Het lijkt een vrij standaard paneel zonder al te veel franje; een full-hd-paneel van 5" is tamelijk standaard voor Chinese fabrikanten. Hoewel de eerste indruk prima is, is er veel op de display aan te merken.
De meest concrete klacht is dat het scherm in direct zonlicht niet al te best afleesbaar is. Als je even wat schaduw maakt, kun je ook donkere interfaces nog lezen, maar liever hadden we een wat hogere helderheid gezien om ook in direct zonlicht alle berichten meteen te kunnen checken.
Het scherm van de Mi 4 kan met 330 nits niet zo fel en dat blijkt ook wel in een directe vergelijking met, nou ja, vrijwel elke andere smartphone. Het is zelfs een zeldzaam lage score en dat is vooral merkbaar bij het aflezen van het scherm op een zonnige dag. Dat het effect nog enigszins meevalt, komt goeddeels door het contrast.
Het contrast is met bijna 1000:1 wel dik in orde voor een lcd, zeker in vergelijking met veel concurrenten. Een hoger contrast ziet er mooier uit, omdat tinten meer van elkaar verschillen en daardoor beter naar voren komen. De HTC-smartphone laat echter zien dat er veel hogere contrasten op een lcd mogelijk zijn dan Xiaomi eruit haalt.
De gemiddelde grijswaardenfout van de Mi 4 is 9,85 ΔE2000. Dit is een groot probleem, omdat een hoge grijswaardenfout en de hoge kleurtemperatuur van rond 8500 kelvin alle kleuren iets te blauw maakt. De zachtere kleuren zien er daardoor op het scherm minder goed uit. De Mi 4 maakt dat weer goed in de verzadigde kleuren, die het zelf veel gebruikt in de interface; die zijn grotendeels natuurgetrouw.
/i/2000550654.png?f=imagenormal)
Software en camera
Miui
Dit gedeelte van de review is binnenkort overbodig; Xiaomi brengt ergens in deze maand Miui v6 uit voor dit toestel, dat veel wijzigingen met zich meebrengt. Bij de release en bij deze review staat v5 echter nog op het toestel, de software die al meer dan een jaar op Xiaomi-toestellen draait. Standaard staat de firmware van Xiaomi erop in plaats van de in Europa gangbaardere Multilang-software. Gooi die er zo snel mogelijk af.
De standaardfirmware van Xiaomi is voor Nederlanders een klein drama om mee te werken. Het minste bezwaar is misschien nog wel dat hij niet in het Nederlands werkt, maar alleen in het Chinees en Engels. Erger is dat overal in de interface Chinese apps, notificaties en andere Chinese overblijfselen zitten. Zelfs de entertoets op het toetsenbord is in het Chinees. Nu is het toetsenbord makkelijk te vervangen, maar het zegt iets over de moeite die Xiaomi heeft gestoken in de vertaling. Nu weten Xiaomi-bezitters dat je als Nederlander of Belg als eerste de standaardfirmware eraf moet halen en de 'multilang'-rom erop moet zetten. Dat is ook in dit geval zeer aan te raden.
Miui is verder een tamelijk prettige Android-skin. Het is ingrijpend; alle zaken in de interface zijn anders, van de notificaties en homescreens tot aan de menu's toe. Wel zitten er ouderwetse elementen in; het menu om van apps te switchen met de icoontjes in plaats van thumbnails is een voorbeeld daarvan. Alle applicaties staan op de homescreens, net als bij bijvoorbeeld iOS. Een hoofdmenu ontbreekt. Miui biedt veel opties voor het instellen van bijvoorbeeld permissies. Groot voordeel is ook dat gebruikers met één klik root-toegang kunnen krijgen, voor het gebruik van apps die root-toegang vereisen.
Miui heeft van alle software-uitgaven op Android wellicht de meeste downloadbare thema's. Daar zitten leuke door fans gemaakte varianten tussen, zoals een Windows XP-thema, inclusief groene Start-knop en rode sluitkruisjes. Vermoedelijk is dit alles echter weer een stukje anders als v6 uitkomt.
Camera
De camerasensor is een IMX214 van Sony, een bsi-sensor met een maximale resolutie van dertien megapixel. Hij legt bij goed licht best wat details vast, maar is bij minder licht ten opzichte van andere telefoons ook nog opvallend bruikbaar. In de praktijkfoto's is te zien dat hij vooral vaak moeite heeft met focussen in minder goed verlichte ruimtes. Dat is jammer, want de sensor kan dus wel voldoende detail vastleggen, maar dat lukt niet altijd.
De frontcamera heeft een maximale resolutie van acht megapixel. Hij heeft bovendien software die gokt van welk geslacht de persoon op de foto is en welke leeftijd hij of zij heeft. De software schatte mij bijna correct in, dus hij werkt wellicht beter dan die van Huawei. Zulke features komen het 'hihi'-stadium echter niet voorbij en zijn niet echt nuttig, maar ongetwijfeld zijn er mensen die het leuk vinden. De frontcamera maakt foto's van een betere kwaliteit dan veel andere smartphones, al heeft hij de kleurstelling nog wel eens helemaal verkeerd.
De interface van de camera-app is redelijk eenvoudig en werkt aardig. De belangrijkste controls zitten links, de sluiterknop en overige instellingen rechts. Xiaomi richt zich meer op filters, waarvan er tientallen in de software zitten, dan op daadwerkelijke instellingen. Iso, witbalans en meer van dat soort zaken ontbreken juist.
Conclusie
De Mi 4 is momenteel op internet te vinden voor tussen de 300 en 350 euro en daarmee is het een van de duurste smartphones zonder 4g, maar een van de goedkoopste met deze hardware. Het is bovendien nog lastig om een totaaloordeel te geven over de Mi 4, want we hebben de nieuwe software nog niet kunnen testen.
De accuduur is in elk geval dik in orde en de software is snel genoeg, maar er zijn ook mindere kanten aan dit toestel. Het scherm kan niet fel genoeg om op zonnige dagen prettig te worden afgelezen bijvoorbeeld, maar ook de camera had beter gekund. Het ontwerp is een kwestie van smaak, maar de Mi 4 voelt minder prettig in de hand dan vorige Xiaomi-telefoons.
Daarmee laat de Mi 4 een gemengd gevoel achter. Als je hem kunt vinden voor rond de 300 euro is het moeilijk om het een slechte deal te noemen, maar hij doet in ieder geval nog onder voor de iets goedkopere OnePlus One bijvoorbeeld. Als de 4g-versie er is, kan de Mi 4 de concurrentie prima aan, maar zoveel indruk als bijvoorbeeld de Mi 2 of Redmi Note op ons maakten, dat kan de Mi 4 niet.
Eindoordeel
Wil jij de Xiaomi Mi 4 winnen?
Wil jij de eigenaar worden van het testexemplaar dat we voor deze review gebruikt hebben? Dat kan! We gaan hem namelijk verloten. Om kans te maken hoef je enkel in onderstaande poll aan te geven of je mee wil doen met de verloting. Uit alle stemmers trekken we vervolgens één winnaar.
Spelregels
- Medewerkers en crew van Tweakers zijn uitgesloten van deelname
- Aanmelden kan tot en met 16 oktober
- De winnaar krijgt op 17 oktober bericht
- Deelname is voorbehouden aan geregistreerde bezoekers van Tweakers
Voor tweakers die van plan zijn de Xiaomi Mi 4 aan te schaffen heeft DealExtreme een kortingscode aangemaakt. Als je via deze link naar hun site gaat en DXXIAOMINL5 als coupon-code invult, gaat er vijf procent van de prijs af.
Wil jij kans maken op de Xiaomi Mi 4?
Aantal stemmen: 2.801. Deelname gesloten op 16-10-2014 23:59. Stemmen is niet meer mogelijk.