Inleiding
Googles Android Wear-platform bestaat pas sinds juli, maar in die korte tijd heeft het besturingssysteem een behoorlijk vlucht genomen. Op moment van schrijven zijn er maar liefst zes verschillende smartwatches uit of aangekondigd die opgebouwd zijn rondom Googles nieuwe Android-tak. Daardoor zou je bijna vergeten dat er nog meer platforms zijn. Zo is het bijna zeker dat Apple zeer binnenkort met een eigen horloge komt en dan is er nog Samsung, dat al sinds vorig jaar smartwatches maakt; eerst met Android, en nu met Tizen.
Op IFA toonde Samsung zo'n nieuwe smartwatch met Tizen, de Gear S, en de filosofie achter dat product staat haaks op dat van eerdergenoemde Android Wear-horloges. Die laatste zijn echt bedoeld als accessoire voor een smartphone en kunnen bijvoorbeeld niet zelf verbinding maken met internet, draaien slechts simpele apps en stellen zonder een gekoppelde telefoon weinig voor. Met de Gear S wil Samsung naar eigen zeggen de smartphone-ervaring naar de pols brengen, en dan op een standalone manier.
Wat krijg je dan? Een kolos van een smartwatch vol met sensors, antennes, features en apps. Of je daar in de praktijk nou blij mee moet zijn, hebben we op de IFA proberen uit te zoeken.
Het horloge en de interface
Met al die hardware is een klein, elegant horloge uitgesloten en Samsung lijkt dat feit omarmd te hebben door juist voor een extra groot scherm van 2" te kiezen en dat ook nog eens te krommen. Het gaat om een Super Amoled-scherm met een resolutie van 480x360 pixels dat er indrukwekkend uitziet vanwege de felle kleuren en het diepe zwart. Onder het scherm zit een fysieke homeknop en er is ook een lichtsensor aanwezig zodat de helderheid zich automatisch aanpast aan de situatie waar je je in bevindt. De gekromde vorm geeft hem een futuristich uiterlijk; dit is duidelijk geen smartwatch die poogt een traditioneel klokje na te bootsen./i/2000542395.jpeg?f=imagenormal)
Wat naast dat moderne uiterlijk meteen opvalt is de forse dikte en de algehele omvang van het horloge. De van metaal gemaakte kast is groter dan die van welke smartwatch we tot nu toe gezien hebben. Zelfs om een mannenpols ziet de Gear S er enorm uit en zo voelt hij ook, en dat zou in het dagelijks gebruik best wel eens storend kunnen worden. De bandjes zijn verwisselbaar, en Samsung heeft ook smallere bandjes, maar dat verandert eigenlijk alleen het uiterlijk, niet het draagcomfort.
De kromming zorgt ervoor dat het überhaupt mogelijk is om een 2"-scherm te gebruiken, maar het heeft ook een nadeel: reflecties. Het zal deels door de grote hoeveelheid lampen op de stand van Samsung komen, maar de kromming zorgt ervoor dat een groter deel van de omgeving weerspiegeld wordt in het scherm, wat de kans op irritante reflecties vergroot. Werken met het gebogen touchscreen voelt in het begin een beetje gek, omdat je niet zomaar verticaal kan swipen; je moet je vinger echt bewust op het scherm blijven duwen terwijl je over de kromming heen veegt.
De bediening van de interface is hetzelfde als bij eerdere smartwatches van Samsung die met Tizen uitgerust zijn, zoals de Gear en de Gear 2. Vanaf het homescreen kan je vanuit de vier hoeken vegen om andere delen van de interface op te roepen. Door van boven naar beneden te vegen zie je wat statusicoontjes, met een swipe in tegenovergestelde richting roep je het app-menu op, door naar links te vegen wandel je langs verschilende homescreens en links van het homescreen zit S Health? Als je de interface op die manier verkent snap je meteen waarom Samsung de vergelijking met een smartphone maakt, want de mogelijkheden zijn net als bij de telefoons van het bedrijf behoorlijk overweldigend. Als gebruiker van de Gear S zal je waarschijnlijk flink wat tijd turend naar je pols en swipend doorbrengen.
Net zoals andere smartwatches kan je de Gear S aan een telefoon koppelen en notificaties doorsturen, maar het is ook mogelijk om apps rechtstreeks op het horloge te draaien. Samsung levert er zelf een paar mee, zoals het uitgebreide S Health voor fitness tracking. De navigatiesoftware 'Here' van Nokia is bijvoorbeeld ook standaard aanwezig en daarnaast kan je apps downloaden uit de Gear downloadwinkel.
Net een smartphone
Onder de motorkap bevat de Gear S een niet nader gespecificeerde dualcore-soc, 512MB geheugen, 4GB aan opslaggeheugen en een 300mAh accu. Op het vlak van sensoren hebben we te maken met een accelerometer, een kompas, een gyroscoop, een stappenteller en een hartslagmeter. In dat opzicht is er nog niet zoveel verschil met Android Wear-horloges.
Maar daarnaast heeft de Gear S ook nog de beschikking over wifi n, gps, een uv-sensor en een simkaart-slot. Dankzij die wifi-ontvanger, het simslot en de gps-antenne is het mogelijk om de Gear S zonder smartphone te gebruiken. Apps kunnen via een wifi- of 3g-verbinding rechtstreeks het internet op en dankzij de gps-ontvanger kun je bijvoorbeeld gaan hardlopen zonder dat je een smartphone mee hoeft te nemen. De uv-sensor vertelt je of het verstandig is om wat zonnebrand op te smeren.
Het is knap dat Samsung al die technologie in een horloge heeft weten te stoppen, maar we hebben onze twijfels bij het praktisch nut. Om hem echt standalone te gebruiken zal je een simkaart in moeten prikken, extra kosten dus. En als iemand je wilt bellen, moet hij/zij dat dan doen op je horloge of je smartphone? Want de simkaart is er niet alleen voor de dataverbinding, je kan de Gear S als volwaardige telefoon gebruiken en ermee bellen.
Veel zaken zal je verder dubbel uit moeten voeren als je de smartwatch standalone wil gebruiken. Gekoppeld aan een smartphone worden bijvoorbeeld Twitter of Facebook-notificaties simpelweg doorgestuurd. Maar als je hem los gebruikt, zal je dus een losse apps op het horloge moeten draaien. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor je e-mails. Dan is het dus net alsof je met twee smartphones rondloopt.
De gelijkenissen met een smartphone gaan overigens nog verder. Samsung heeft bijvoorbeeld een onscreen toetsenbord ingebouwd, net zoals we dat kennen van een smartphone. Op het 2"-scherm zijn de toetsjes echter veel kleiner en hoewel we met even priegelen wel de naam 'Tweakers' konden tikken moeten we er eigenlijk niet aan denken om via het kleine toetsenbordjes berichtjes te versturen of beantwoorden.
Tot slot
De Gear S is geen smartwatch zoals we ze de laatste tijd gezien hebben; een accessoire voor je telefoon. Nee, de Gear S is eerder die telefoon, maar dan kleiner, krommer en voorzien van een polsbandje. Je kunt ermee bellen, er is een virtueel toetsenbord, je kan apps draaien, hij heeft gps, kortom, op functioneel gebied staat hem weinig in de weg. De Gear S is dus eigenlijk alsof je een tweede telefoon bij je hebt, maar dan om je pols. Dat is een knappe prestatie van Samsung. Maar, hoewel kleiner dan een telefoon is het echter nog steeds een fors apparaat, dat ergonomisch weinig indruk maakt.
Los van de uitvoering hebben we sterk onze twijfels bij het concept. We zijn niet tegen het zelfstandiger maken van smartwatches, dus de toevoeging van wifi en gps vinden we slim. Maar een simslot? Een onscreen toetsenbord? Een belfunctie? Het lijkt functionaliteit die gebouwd is omdat het er interessant uitziet in reclamefilmpjes, of simpelweg 'omdat het kan'. Wij kunnen ons echter maar moeilijk voorstellen dat er veel mensen zijn die al die functionaliteit in de praktijk willen, en zullen gebruiken. Daarnaast vragen we ons wat dit allemaal wel niet van de accu vraagt, die is relatief klein.
De markt voor smartwatches is nog jong, en wellicht dat dit soort horloges ergens in de toekomst, als de technologie veel geavanceerder is en het kleiner en zuiniger kan, nog een keer aan zal slaan. Op dit moment voelt de Gear S echter compleet over the top en daardoor nodeloos ingewikkeld. Tel daarbij op dat hij 399 euro gaat kosten en hij enkel met Samsung telefoons werkt, en we kunnen ons niet voorstellen dat Samsung er veel van zal verkopen.