Het was misschien wel een van de meest verrassende toestellen van 2013: de Moto X richtte zich nu eens niet op specs, maar op een kale versie van Android waar Motorola zelf wat nuttige features aan toevoegde: bediening via spraak en het zien van notificaties zonder een knop te hoeven indrukken.
Na meer dan een half jaar kwam de Moto X ook in Nederland uit en met een prijs rond 350 euro kun je stellen dat het geen high-end toestel is. Daarom hadden we hoge verwachtingen van de prijs-/kwaliteitverhouding van de Moto X (2014). Dat bleek niet het geval: Motorola heeft een high-end telefoon gebouwd en wil hem verkopen tegen een high-end prijs: de 16GB begint bij 499 euro.
We hebben de Moto X uitgeprobeerd, maar Motorola gaf het journaille in totaal drie kwartier de tijd voor zowel de nieuwe Moto G als de nieuwe Moto X: omdat we ons eerst hebben gericht op de G, bleef er minder tijd over voor de X en hebben we dus niet alle facetten van deze telefoon kunnen uitproberen.
Hardware
Een van de meest substantiële upgrades is de processor: waar Motorola voor de eerste Moto X een relatief oude dualcore Krait-processor van Qualcomm gebruikte, is het nu overgestapt op een van de nieuwste: een Snapdragon 801 met vier Krait-kernen op 2,5GHz en een Adreno 330-gpu.
Hoewel veel mensen soms denken dat de verschillen tussen processors voor high-end telefoons en goedkopere modellen niet zoveel verschil meer maken, is het tegenovergestelde het geval. Omdat de Moto X en Moto G goeddeels dezelfde software draaien, is het verschil goed te zien.
De Moto G is vloeiend en snel genoeg voor veel mensen, maar de Moto X bleek door applicaties en menu's te vliegen, een beetje zoals de HTC One (M8): alle applicaties starten snel, het wisselen tussen apps gaat zonder enige vertraging en de hele telefoon voelt op elk moment gewoon rap. De upgrade van de processor geeft hem ook een groot voordeel boven de oude Moto X.
De X heeft verder 2GB aan werkgeheugen aan boord en komt met 16GB of 32GB aan opslaggeheugen. Daarmee is hij up to date, in tegenstelling tot de vorige Moto X.
Software en features
Waar Motorola zich op wil onderscheiden, zijn de features. Gebruikers kunnen nu zelf kiezen met welk spraakcommando ze hun toestel kunnen wekken uit slaapstand, dus wie zijn telefoon wil wakker maken met 'hoi telefoon van Arnoud' of 'pretty baby' kan dat zelf instellen.
Daarnaast heeft Motorola het mogelijk gemaakt om apps als WhatsApp of Facebook met spraak te bedienen en is het ook mogelijk om profielen in te stellen; door 'goedennacht' te zeggen tegen het toestel gaat het geluid 's avonds uit, met 'goedemorgen' zet hij het geluid weer aan.
Naast met spraakcommando's zijn er ook gebaren om het toestel te bedienen, zoals over het toestel vegen om de ringtone uit te zetten bij een inkomende oproep.
De features van Motorola zijn niet zo talrijk als bijvoorbeeld bij Samsung, maar werkten bij de eerste Moto X wel goed. Die van de nieuwe Moto X klinken prima, maar of ze in de praktijk ook zo nuttig zijn, zal bij een review moeten blijken.
Scherm
Het scherm is fors groter: in plaats van een 4,7"-scherm met 1280x720 pixels gaat het nu om een 5,2"-scherm met 1920x1080 pixels; wel gaat het nog steeds om een amoled-paneel, iets dat Motorola nog altijd gebruikt om een klein deel van het scherm notificaties te laten weergeven zonder het hele scherm aan te zetten.
Het scherm ziet er mooi en scherp uit en door de gebruikte amoled-technologie is het contrast hoog. De kleuren zagen er iets oververzadigd uit, maar dat went snel; het is te hopen dat Motorola net als Samsung instellingen mee zal leveren om dat aan te passen.
Ontwerp
Omdat het scherm groter is, is de hele telefoon een stuk groter dan de eerste Moto X. Hij is nu meer dan 7cm breed, in plaats van 6,5cm; dat scheelt een boel. Wie houdt van compacte toestellen, kan deze beter overslaan. Hij is in grootte het best vergelijkbaar met de LG G2 van vorig jaar, die ook een 5,2"-scherm met kleine bezels combineerde.
De rand is nu van aluminium, iets dat de afgelopen tijd bij meer fabrikanten te zien is. De aluminium rand is niet per se beter dan plastic, maar het staat de Moto X goed. Er is geen ergonomisch voordeel aan het gebruik van metaal.
De achterkant is standaard van kunststof, maar via Moto Maker is dat zelf aan te passen. Moto Maker komt beschikbaar in onder meer Duitsland en Verenigd Koninkrijk en Motorola liet doorschemeren dat het niet onmogelijk is dat de optie ook naar Nederland komt. Voor een meerprijs van 30 euro kunnen gebruikers dan kiezen voor een achterkant van bijvoorbeeld bamboe of leer.
Tot slot
Motorola is bezig met het sluiten van deals met Nederlandse providers voor een release in Nederland; over België kon de fabrikant niets zeggen. Daarmee ligt het voor de hand dat de nieuwe Moto X in wat meer winkels te vinden zal zijn dan de oude.
Vooral met de optie voor Moto Maker zou Motorola een onderscheidend toestel in handen hebben. Daarvoor moeten geïnteresseerden wel redelijk in de buidel tasten: hij is niet goedkoper dan andere, vergelijkbare toestellen. Daarmee zullen de opties voor een bamboe achterkant en de kale Android-uitgave met eigen Motorola-features mensen over de streep moeten trekken.