Inleiding: de tweede generatie
Het is niet overdreven om te stellen dat de Moto G vorig jaar Motorola in Nederland weer op de kaart zette. De budgetsmartphone overtuigde veel kopers dankzij een up-to-date en kale Android-versie, vloeiende gebruikservaring en vooral het handzame formaat.
De Moto G heeft Motorola geen windeieren gelegd. In cijfers die de fabrikant deelt, blijkt dat op het piekmoment in grote landen als het Verenigd Koninkrijk 6 procent van de verkochte smartphones in dat land een Moto G was, een ongelofelijk aantal voor een fabrikant die al jaren geen aansprekend toestel meer had gemaakt.
Nu is het dus tijd voor een opvolger. Die krijgt opnieuw de naam Moto G mee, en heeft bovendien goeddeels hetzelfde uiterlijk, maar dan groter. Tweakers kon op een chique hotelkamer in hartje Berlijn een half uur aan de slag met dit toestel. Is dit opnieuw een mogelijke knaller als de eerste Moto G?
Scherm, ontwerp en software
Scherm
Het scherm is ten opzichte van de vorige Moto G gegroeid van 4,5" naar 5"; fors meer schermoppervlak dus. De resolutie is hetzelfde gebleven met 1280x720 pixels. Op 4,5" was dat een prima resolutie die zorgt voor een scherp scherm, maar op 5" ligt dat toch iets anders: iconen en tekst zien er iets vager uit dan op de oude Moto G. We dachten dat het verschil niet zo zichtbaar zou zijn, maar het valt onmiddellijk op.
Het is wederom een ips-lcd en de helderheid, kleurreproductie en contrast leken iets minder, maar dat was lastig waar te nemen. We zullen dat pas kunnen beoordelen als we de nieuwe Moto G in het testlab hebben. Al met al lijkt het erop dat het scherm alleen een vooruitgang is als je een groter scherm wilt.
/i/2000542361.jpeg?f=imagenormal)
Moto G (2013) links, Moto G (2014) rechts
Ontwerp
Het ontwerp is gelijk gebleven: de achterkant heeft dezelfde, prettige bolling, waardoor hij ondanks het 5"-scherm en bijbehorende formaat wel lekker vasthoudt.
Hij is wel een stuk groter geworden: dankzij het 5"-scherm is het nu geen compacte smartphone meer, maar een telefoon met een maat die tegenwoordig in winkels voor normaal doorgaat.
Afmetingen | Moto G - 2014 | Moto G -2013 | Galaxy S5 | iPhone 5s |
Hoogte |
14,2cm |
13,0cm |
14,2cm |
12,4cm |
Breedte |
7,1cm |
6,6cm |
7,2cm |
5,9cm |
Dikte |
11mm |
11,6mm |
8,1mm |
7,6mm |
Gewicht |
149g |
143g |
145g |
112g |
Om de maat in perspectief te stellen vergelijken we hem hier met de Galaxy S5 en iPhone 5s, twee toestellen die veel mensen kennen. De nieuwe Moto G is op een haar na even groot als de Galaxy S5.
Software
Motorola heeft in een jaar tijd weinig gesleuteld aan zijn software. Het is nog altijd een kale uitgave van Android 4.4 met wat features en diensten van Motorola daar bovenop. Motorola Assist is daarvan de handigste; het is een tool om op basis van onder meer locatie en tijd instellingen te veranderen. Assist bestaat inmiddels al enkele jaren.
De software heeft wel een paar kleine uiterlijke wijzigingen ondergaan: ten opzichte van de oude Moto G zijn de achtergronden van mappen licht in plaats van donker en hetzelfde geldt voor de knop die de gebruiker naar het hoofdmenu leidt. Ook is de achtergrond van het Instellingen-menu niet langer donkergrijs maar zwart. Het zijn kleine details die niet opvallen tenzij je ze naast elkaar houdt.
Hardware en camera
Hardware
De processor is een verrassing: die is namelijk exact dezelfde ten opzichte van de oude Moto G: een Qualcomm Snapdragon 400 MSM8626, met vier Cortex A7-processorkernen op 1,2GHz en een Adreno 305-gpu op 450MHz. Dat is voldoende voor een vloeiende en redelijk snelle gebruikservaring op een kale Android 4.4, maar het snelheidsverschil met duurdere toestellen is evident.
De verrassing zit erin dat Motorola ondanks dat deze telefoon bijna een jaar later uitbrengt, de soc hetzelfde is gebleven en dat zien we zelden. Het had meer voor de hand gelegen om een nieuwere soc te kiezen, zoals de Snapdragon 410 of 610; andere fabrikanten gebruiken deze al wel in toestellen die binnenkort uitkomen.
Toch is er wel het nodige verbeterd in de hardware: zo is er nu ruimte voor een microsd-kaart in het toestel. Die kan als de backcover eraf gaat bovenin het toestel worden geschoven. Dat is een pluspuntje voor een toestel met slechts 8GB of 16GB geheugen; vooral de 8GB-versie kan dat goed gebruiken. De 4g-versie van de oude Moto G heeft ook een sd-kaartslot, maar de standaardversie heeft die niet. In Nederland komt de dualsim-versie uit, zonder ondersteuning voor 4g. De single-sim variant heeft overigens ook geen 4g.
Een andere hardwarematige wijziging zit in de speakers: in plaats van de enkele speaker aan de achterkant zijn er nu twee speakers aan de voorkant: die zitten in de strips onder en boven het scherm. Ondanks de aanwezigheid van de speakers vallen de bezels aan de boven- en onderkant mee.
/i/2000542362.jpeg?f=imagenormal)
Er komt veel geluid uit de speakers, maar op hoog volume waren we niet onder de indruk van de kwaliteit. Wel is het prettig om op lagere volumes naar video's te kijken met het geluid aan.
Camera
De camera's van de Moto G hebben ook een update gehad in resolutie, van vijf naar acht megapixels aan de achterkant en van 1,3 naar twee megapixels aan de voorkant. In een directe vergelijking was vooral bij de frontcamera een groot verschil in kwaliteit te zien, waarbij vooral de kleuren realistischer oogden, iets dat bij selfies een belangrijke kwaliteit is.
De camera aan de achterkant neemt, zoals je zou mogen verwachten, foto's met meer details en er was wel een klein verschil te zien, maar dat verschil leek beduidend minder groot. Video's kan de telefoon opnemen in 720p-resolutie, met bijna 29fps en 104kbps-stereo-audio. De Moto G blijft geen toestel dat je koopt vanwege de geweldige camera, zo lijkt het.
/i/2000542364.jpeg?f=imagenormal)
Still uit video Moto G
Tot slot
Of de Moto G er met de nieuwe versie op vooruit is gegaan, hangt ervan af hoe je het bekijkt. Wie houdt van grotere schermen, zal het nieuwe ontwerp waarderen. Het is voor een 5"-scherm geen bijzonder grote of kleine telefoon, maar hij houdt lekker vast.
Wie echter de hoop op Motorola had gevestigd voor een compacte smartphone met een snellere processor ten opzichte van de oude Moto G, komt van een koude kermis thuis. Met zijn grotere formaat verliest dit toestel een deel van zijn onderscheidend vermogen en voor een aantal potentiële kopers ook wellicht zijn aantrekkingskracht; wij hadden in elk geval graag weer een kleiner scherm gezien.
Met de prijs van rond 190 euro is in elk geval weer niets mis, en updates zoals het sd-kaartslot, de standaard dualsim-optie en de speakers aan de voorkant zijn meer dan welkome verbeteringen. Motorola heeft in tegenstelling tot andere fabrikanten niet de neiging om het toestel vol te stoppen met features en ook dat kunnen we waarderen.
De Moto G zal ongetwijfeld weer in Nederland een groot publiek vinden, maar we kunnen een lichte zweem van teleurstelling niet onderdrukken: we hadden liever opnieuw een compacte, maar nu iets krachtigere Moto G gezien dan een grotere met dezelfde soc aan boord.
/i/2000542357.jpeg?f=imagenormal)