Door Jeroen Horlings

Redacteur

De ideale vakantiecamera

Vijf compacte superzooms vergeleken

15-07-2014 • 08:00

142

Singlepage-opmaak

Samsung Galaxy Camera 2

Samengevat

De Samsung Galaxy Camera 2 is een travelzoom met een bereik van 23-585mm (21x optische zoom). De camera draait op het Android-besturingssysteem en is daardoor uitbreidbaar met apps. Het scherm is erg groot en biedt een hoge resolutie. Voor een compactcamera is hij echter aan de grote en zware kant, en de knoploze bediening zal niet iedereen aanspreken.

Pluspunten

  • Redelijk groot zoombereik
  • Groot scherm met zeer hoge resolutie
  • 8GB intern geheugen
  • Android, dus uitbreidbaar met apps
  • Scherpstellen kan ook via het scherm

Minpunten

  • Erg groot
  • Knoploze bediening niet altijd fijn
  • Kleiner zoombereik dan de concurrentie
  • Wat aan de slome kant

Eindoordeel

Tweakers zegt: 6

De Samsung Galaxy Camera 2 is een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat hij op alle fronten wat afwijkt van de andere travelzooms. Allereerst is het zoombereik met 21x optische zoom een stuk lager. Omgerekend is dit 23-585mm, wat nog steeds een flink bereik is. De 23mm-groothoekstand is ook een mooie plus, omdat je daarmee meer in beeld krijgt. Tegenover het wat mindere zoombereik staat wel wat meer lichtsterkte. In de groothoekstand begint hij bij f/2.8 en in de uiterste telestand is dat f/5.9, en dat is netjes voor een dergelijke superzoom.

Waar de camera zich vooral mee onderscheidt, is het Android-besturingssysteem. In eerste instantie zul je dat niet eens merken, want als je de camera aanzet, verschijnt er een tamelijk traditionele camera-interface. Het grootste verschil is dat er geen fysieke knoppen zijn, op de ontspanknop en het zoomschuifje na. Dat is even wennen en is merkbaar minder vlot. Op de tast een instelling wijzigen is daardoor ook onmogelijk. Daar staat tegenover dat iedereen met een smartphone vertrouwd is met deze manier van bedienen. De camera gebruikt versie 4.3 van Android en Samsung heeft zeker goed werk geleverd als het gaat om de integratie van de camera. Zo schakelt het apparaat automatisch naar de cameramodus als je op de ontspanknop drukt. En als je naar Android wil, druk je op de bekende homeknop.

Met apps kun je de functionaliteit van een camera uitbreiden en dat is tamelijk uniek

Het voordeel van het Android-besturingssysteem is dat je talloze apps kunt gebruiken. En dan hebben we het niet alleen over Angry Birds, maar ook over nuttige fotografie-apps. Met apps kun je de functionaliteit van een camera uitbreiden en dat is tamelijk uniek. Zo was de Xtrema-app bij ons voorgeïnstalleerd. Daarmee kun je sterrensporen en lichtkunst, ofwel light-painting, vastleggen. Daarnaast kun je gebruikmaken van talloze fotobewerkings-apps en leent Android zich uitstekend om je foto's met anderen te delen. Bij aankoop krijg je trouwens twee jaar 50GB opslagruimte bij Dropbox.

De Galaxy Camera 2 ondersteunt gps en het Russische Glonass voor het vastleggen van locatiegegevens. Overigens heeft de camera geen simkaart meer, in tegenstelling tot zijn voorganger. Hij heeft 8GB intern geheugen en is uit te breiden via micro-sd-kaartjes. De accu is voor een camera fors, maar moet dan ook het scherm van flink wat stroom voorzien. Hij gaat ongeveer 340 opnamen mee.

Het aanraakgevoelige 4,8"-scherm heeft een resolutie van 1280x720 pixels. Voor een telefoon is dat niets bijzonders, maar voor een camera is het scherm reusachtig groot en de resolutie gigantisch. Het grote scherm is prettig om de compositie mee te bepalen en foto's zien er ook superscherp uit. Tegelijk is het scherm ook een nadeel; de camera is hierdoor beduidend groter en zwaarder dan de andere travelzooms. Ook zal de knoploze bediening niet iedereen aanspreken.

Ondanks de goede integratie is de camera vergeleken met de andere camera's wat aan de slome kant. Het duurt een seconde of vier voordat je een foto kunt maken en als hij helemaal uitstaat, moet Android eerst starten. Het scherpstellen zelf gaat wel vlot en het is ook een voordeel dat je optioneel het lcd-scherm kunt gebruiken om het juiste punt te selecteren. De interface is redelijk overzichtelijk en ook (semi)handmatige standen zijn aanwezig. In de pasm-standen krijg je de optie om instellingen zoals de iso-waarde, witbalans en belichtingscompensatie aan te passen. Dit gaat wat minder snel dan met fysieke knoppen, maar het werkt redelijk intuïtief.

Het spreekt voor Samsung dat de fabrikant het lef heeft om iets anders te doen, al zijn er meer camera's met Android. De Galaxy Camera 2 heeft enkele unieke eigenschappen en de combinatie met het Android-besturingssysteem zal zeker een bepaalde doelgroep aanspreken, maar als travelzoom zijn de voordelen met aftrek van de nadelen nog niet overtuigend.

Samsung Galaxy Camera 2Samsung Galaxy Camera 2Samsung Galaxy Camera 2Samsung Galaxy Camera 2