Door Kay Slagman

Nieuwsposter

Nokia 7650 smartphone review

Conclusie

Vanwege slechte ervaringen met Nokia toestellen in het verleden, was de aanschaf van deze Nokia een grote gok en ben ik met enig scepticisme aan het testen van deze 7650 begonnen. Deze telefoon heeft me meer dan verwacht weten te verbazen en naarmate ik deze telefoon langer gebruikte begon ik hem steeds meer te waarderen. Naast al de nuttige aspecten aan de 7650 is deze mobiele telefoon ook gewoon heel erg leuk om mee te spelen. Zelfs de ingebouwde camera blijkt nuttiger te zijn dan van ik tevoren gedacht had.

Toch is ook de 7650 niet perfect. Zo is het werkelijk een raadsel waarom Nokia ervoor gekozen heeft om geen ondersteuning voor Bluetooth-headsets in te bouwen. Daarnaast is het geheugen beperkt tot 3,6MB en biedt de telefoon geen enkele mogelijkheid om dit uit te breiden. Van geruchten over een 7650i die, naast een aantal andere verbeteringen, wél een uitbreidingsslot zou bevatten, lijkt weinig waar te zijn. De grootte van het toestel en het feit dat deze opengeschoven moet worden, is geen minpunt. De telefoon ligt lekker in de hand en is erg prettig voor dagelijks gebruik. Bij harde wind laat de telefoon zien wat het nut is van de banaanvorm; er is opmerkelijk weinig storing van de wind waar te nemen.

De adviesprijs is voor een telefoon behoorlijk aan de hoge kant, maar vergeet niet dat deze telefoon heel wat meer is dan alleen een telefoon. Op dit moment is dit een van de beste telefoons die verkrijgbaar is. Laat je niet beïnvloeden door vooroordelen over Nokia; de telefoon voelt zeer degelijk aan en van softwarefouten en vastlopers lijkt deze Nokia nog nooit gehoord te hebben.

Reacties (143)

Wijzig sortering
Het lijkt mij een net niet PDA/telefoon combi. Als je dat wilt is bijv een XDA misschien een betere optie. Verder is natuurlijk voor de niet-zakelijke gebruiker deze telefoon vooral een gadget. Voor de zakelijke markt is misschien het ontberen van Bluetooth (wat oa de T68i wel heeft) misschien wel een belemmering.
Hij heeft wel Bluetooth, alleen geen ondersteuning voor de Bluetooth headsets.
een gemiste kans wat mij betreft :)
voor bellen aan je oor is ie wat zwaar dus dan is zo'n wireless headset ideaal
Anoniem: 51061
@D2k18 oktober 2002 12:01
Maar een XDA is wat gebruiksgemak weer een stuk minder. Het belt in ieder geval voor geen meter met zo'n groot (en vooral zwaar!!) toestel. Er zijn alweer een stuk betere hybrids te krijgen.. Denk eens aan de Sony Ericsson P800. Die heeft volledige bluetooth ondersteuning, uitbreidbaar geheugen (is standaard 16+16MB flash), 400 uur standby, en kost maar 50 eurootjes meer dan de nokia.. (volgens pricewatch :P)

En volgens mijn info is ie al te krijgen...
XDA is een prima foon (no pun intended), ik hang 'm nml nooit aan m'n oor maar heb altijd de meegeleverde oortjes in om tijdens het mail lezen/webbrowsen in de tram m'n 128MB aan MP3's te luisteren. Mediaplayer houdt vanzelf z'n mond bij inkomend gesprek. Tevens hoor je stereo als je DIVXen kijkt. (Ik heb RomeoMustDie met prima kwaliteit op 110MB kunnen compressen. Ook met 5 uur vol aan (lees: 100% proc+backlight) overleefd ie de beste laptops en weegt ie een fraktie)

Op kantoor gebruik ik altijd de speakerphone optie kan iedereen meegenieten van m'n gesprekken met m'n gf. Dat je 'm aan je oor kan houden is een bijkomende extra.

Die BT headsets zien er echt niet uit trouwens, monsterlijk. Ik wou er een kopen (voor m'n T39) maar je ziet er niet uit met zo'n ding.
Dan ben ik heel erg benieuwd waar jij hem vandaan gaat halen? Want er is een heel legertje GoTters op zoek naar dit telefoontjes. (Including me)
De telefoon heeft wel Bluetooth, maar geen Bluetooth headset ondersteuning.
ik heb er nu een (bijna een week, mede door deze review)
ben er zeeeer tevreden over..
draait goed. goed ontvangst (beter dan mn ericsson R380S met dutchtone)
en zo duur was ie nou ook weer niet.. heb er 139 euro voor betaald en dan geen aansluitkosten en 50 euro korting op mn eerste factuur.
ik heb een kpn 240 abo voor 35 euro p/m
maar dat heb ik ook wel nodig :P
ik moet nu alleen nog even op zoek naar en bluetooth adapter voor mn pc aangezien er geen kabel bij zat..
ik heb ook geen laptop dus kan alleen software installen op mn werk met een laptop.
is al met al een fone voor de fun.
foto's vind ik redelijke kwaliteit.
en doom draait er op. :P

en als rectie op demon 123>
ik heb m gewoon gekocht bij belcompany
dacht er eerst aan om m te kopen via gsm.nl
maar hij was bij belcompany meer dan 100 euro goekoper
(zelfde prijs, alleen 52,50 aansluitkosten minder en 50 euro korting op 1e factuur en 12,50 minder verzend kosten)
collega van mij heeft wel goede ervaringen met gsm.nl
hij had een 6310i gekocht en die werd gestolen door de bezorger van ppt (gsm.nl had hier dus nix mee te maken) maar hij kreeg binnen een paar dagen een nieuwe tel toe gestuurd en alle afhandeling van blokeren simkaart werd door gsm.nl geregeld.
vind ik best netjes.

en ik vind deze tel niet vergelijkbaar met de t68i.
een vriend van mij heeft die.
maar het scherm is veel kleiner met minder kleuren
(foto's die ik naar hem mms zien er niet uit)
de camera op de t68i is minder.
en doom draait bij hem niet :P
(vind t echt supercool om in de trein te doomen, heb nmlk geen laptop)
de enige telefoon waar hij op dit moment mee is te vergelijken is de p800 en die is nog niet te krijgen en veel duurder.
ik had NU een tel. nodig amders had ik misschie gewacht op de p800 (meer ram als elangrijkste argument)
maar al met al.
ik ben erg blij met mn aankoop en hoop dat dat de komende tijd nog zo blijft
Damn, en ik maar op de site van belcompany kijken en mezelf doodschrikken van de prijs. Blijkt dat ie in de winkel van belcompany gewoon een van de goedkoopste is. :'(

Maargoed, ik heb hem 2 weken terug besteld,( 239 euro + kpnmobile 120 1jr) en was best wel kwaad op het bedrijf waar ik hem gekocht heb, want de levertijd zou 3 dagen duren, maar ik wacht er nu al 2 weken op :(

Blijkt dat het pakketje al een week op het postkantoor ligt, en dat ik elke keer, als ze contact zochten, niet aanwezig was :P
Waar denk je dat dat beter ontvangst door komt?
De telefoon of de provider?

Mijn gok: De provider. KPN heeft gewoon het
best bereik, dutchtone is volgens mij een van de
slechtste.
om 10 pagina's in te korten..

leuk zo gsm, maar als je dit allemaal wilt .
koop dan gewoon een PDA....

in het oosten,westen overal behalve nederland,verkopen de telefoons ,welke deze mogelijkheden bezitten, allemaal aardig tot goed
alleen zijn daar in tegenstelling tot nederland de prijzen veel lager..
Dan heb je het toch niet helemaal begrepen. Er zijn minstens twee belangrijke redenen om een dergelijk apparaatje aan te schaffen in plaats van een PDA:
-Je hebt al een PDA, maar je wilt een telefoon waarmee je kunt MMSen, foto's maken en simpele PDA taken uitvoeren wanneer je je PDA niet mee hebt
-Je vindt een PDA te groot en je wilt makkelijk met een toetsenbordje tikken, ipv met een stylus werken.

Een opmerking "koop dan een PDA" is net zo dom als bij een PDA-review zeggen "koop dan een notebook".
Ik wil een PDA/telefoon combi, ik wil niet op zak lopen met 2 grote apparaten, die allebei veel kunnen wat de ander ook kan, en die eigenlijk elkaar nodig hebben om volledig te functioneren.

Ik denk dat deze foon dicht in de buurt komt van zo'n combi, maar ik denk dat de XDA er verder mee is.

Ik zit echt te wachten op de volgende generaties van die dingen, ik heb namelijk liever een PDA/telefoon die eruit ziet als een telefoon in plaats van een PDA, waarmee ik wel gewoon mijn zaakjes mee kan bijhouden, en waarmee ik een beetje gebruik kan maken van internet.
Dat kan ik me wel weer voorstellen. Maar dan heb je ook een hybride. Ik zelf geef toch de voorkeur aan twee apparaten. Ik neem alleen mijn PDA mee als ik de uitgebreide functies nodig heb. Anders heb ik voldoende aan de 7650.
Als reactie op ErectionJackson op mijn posting verderop:

Ik ben het zeker met je eens dat het een High-end toestel is voor de veeleisende gebruiker, echter is dat niet primair een zakelijke gebruiker. Uiteraard kan hij zakelijk ook prima gebruikt worden voor makelaars/schade-experts b.v., dit is echter van Nokia uit niet de focus. Die ligt op enthousiaste, dynamische en jonge mensen tussen de 20-30 jaar die overal ter wereld spontaan inspiratie opdoen en dit willen delen met hun vriendenkring.
Ik zou zeggen; kijk eens op de Nokia site en dan zien je vanzelf dat er veel meer nadruk ligt op het FUN element dan op het zakelijke.
Anoniem: 64541
17 oktober 2002 13:18
Ik heb de telefoon nu net 2 dagen B-). Hij is gewoon super alleen wel erg duur. Ik heb er 650 euro voor betaald. Maar je krijgt er ook wel iets voor terug. Een digitale camera, kleuren scherm, poly beltone. enz enz enz. Je zou je afvragen wat doet zn gast van 17 met zn ding. Gewoon voor de lol. Maar vooral vanwege zn opties hoor dat we elkaar niet verkeerd gaan begrijpen. Wat ik me nu wel afvraag is hoe stuur ik de polyfonische beltonen naar mn telefoon. Waar zijn die te krijgen. Weet iemand een site ofzo. Graag meerdere dan.
Collega van mij kwam van businesstrip terug en had m voor 200 Euro :)
Mag je me toch eens vertellen waar die em heeft gekocht ;)
Hij is momenteel in de aanbieding bij de Belcompany i.c.m. een 2 jarig hi profile abbo voor 150 euro
Waar ik wel de reviewer even op een fout wil wijzen: Dit toestel is absoluut NIET gepositioneerd als een zakelijk toestel. De positionering is FUN. Dat is bijvoorbeeld ook waarom er geen carkit zal komen. De 9210 Communicator is business, dit is voor de jup.
Overigens is de 3,6MB geheugen meer dan je denkt. Er kunnen vrij veel foto's in (40-50), dan nog een boel smsjes, spelletjes, ringtones en een uitgebreide agenda met 200 contactpersonen is geen probleem! Daar komt bij dat dit toestel niet bedoeld is om continu 100 foto's met je mee te dragen, maar juist om een foto te maken en deze door te zenden via één van de verzendtechnieken die er op zitten (b.v. Photo Service van Club Nokia), of via Email/MMS naar iemand anders.
De 7650 is gepositioneerd als zakelijk high-end toestel voor de veeleisende gebruiker. De 3650, die volgend jaar uitkomt, is voor de lagere doelgroepen. Deze is dan ook een stuk goedkoper.
Heb telefoon zelf ook en ben er zeer tevreden over.
Wel wil ik er ff aan toevoegen dat ik de bijgeleverde
software zwaar teleurstellend vindt. Ik ben van Nokia
wel beter gewend.
Zou er trouwens via een softwareupdate nog
ondersteuning komen voor een bluetooth headset of
is dit iets hardwarematigs?
De 7650 is een leuke telefoon, maar de extra functionaliteit tov de T68i valt enorm tegen. Daarbij moet ik opmerken dat ik geen behoefte heb aan een camera.
De PIM-functies van de T68i volstaan voor mij prima. Ik heb geen PDA meer nodig. Elke ochtend synchroniseer ik even met Outlook, en alle afspraken staan in de agenda van de telefoon, die ook week, maand en dagviews heeft. En invoeren gaat ook met T9.
Ik had ook wel verwacht dat het geheugen uitbreidbaar zou zijn, dit is een enorme beperking. Zelfs de meest simpele PDA heeft tegenwoordig een geheugenuitbreiding mogelijkheid.
Nokia houdt ook teveel vast aan de bejubelde menustructuur uit het verleden. Nieuwe toestellen met nieuwe mogelijkheden vragen om nieuwe menustructuren. Wat dat betreft heeft SonyEricsson hierin Nokia overtroffen.
Wachten op de P800 kan altijd nog, maar momenteel heb ik genoeg aan de T68i.
Leuke review, alleen snap ik niet waarom de T68i nog nooit is gereviewd hier :?

Kijk eens op het forum, heel gotters hebben er al 1.

We kunnen makkelijk een review samen inelkaar flansen.
Ja, vergelijk dit eens met een T68i, die heb ik ook. Stukken beter.

Nokia blijft nieuwe technieken slecht ondersteunen!!!

WAP 2.0: Voorlopig nog niet eens aangekondigd.
voor mijn T68i heb een hele XHTML MP web page gebouwd, gewoon HTML met een beetje aanpassingen, werd ook gelezen door Netscape en IE.
WAP 1.2.1 is echt veel minder.

Bluetooth: GEEN HEADSET!!!!! Ik snap Nokia echt niet, waarom hebben ze dat nog steed niet, das toch wel het minimum.

MMS: Das toch wel het ergste, de Nokia telefoon ondersteund geen SMIL in MMS, dat maakt MMS nou juist zo leuk, kijk maar eens naar de voorbeelden in een T68i, dat kan echt niet op deze 7650. Niet eens beeld en geluid gelijk.... Bezopen, dit noem ik geen MMS meer, dat is Multi Media, dit is Meerdere Media in 1 berich ofzo.... HEEL SLECHT, GEEN MMS Telefoon.

Nokia Nokia, dit kan toch veel beter....
Wie wil er MMS als je flashmovies kan draaien op een XDA of andere hybrid? Een MMS bericht kost, afhankelijk van grote, een berg SMSjes (deel bv maar 's 512KB door 160 bytes). Dan is 512KB downloaden over GPRS een stuk goedkoper.
euh......

Het MMS bericht zelf gaat echt niet over SMS..

ken je techniek voor je iets zegt.
Waarom WAP 2.0 ??
Ik kan met deze telefoon gewoon HTML browsen!
Ja, leuk.. :?

Krijg je gewone tweakers.net in je telefoon....... :?
Daar is zelf dit schermpje veel te klein voor....

Dan ken je beter een aangepaste versie krijgen. En met wap 2.0 kan het gewoon in XHTML MP en
das echt net HTML maar dan <br /> ipv <br>

veel beter....
Hier is een kleine vergelijking

Nokia 7650 preferred over T68i?

http://www.3glab.com/pressroom/pr23.html
Graag, heb jij er ook 1?, wil ik wel helpen met reviewen :P
Ik ben er eentje liggen hier en kan er de volgende dingen overzeggen.

Camera: Niet altijd even scherp.

Digi geluid: Als beltone erg zacht (terwijl het op z'n max staat) maar in de audio recorder/player is het duidelijk en hard.

Bug: The OS crashed soms waardoor je the phone moet uitzetten en weer aan. Het lijkt er op dat als je een audio file in je recorder/player heb staan en als beltone dan geeft hij een internal error.

Game: zijn leuk :-) vooral die stuiterbal

Handsfree: Erg zacht en niet goed te verstaan

Joystick: Is erg glad en moeilijk te besturen (zeker als je handen vochtig zijn door bv regen)

Voor de rest ben ik er prima over te spreken.. Leuk ding, niet te groot (en ook niet te klein).
Jouw phone crashed?? Welke softwareversie gebruik je dan?
Geen idee.. default zoals hij geleverd werd.
Hij is nu iets van een maand oud. zegt dat je iets? Is er misschien een update van het OS?
Als je in het hoofdscherm *#0000# intypt zie je de softwareversie. Misschien heb jij 3.14. Ik heb 3.16 en die is nog niet 1 keer gechrashed
Vraagje:
Krijgt dat scherm geen vette vegen door je wang,
die je er tegenaan houdt, tijdens het praten?????
heb je zo'n vette kop dan? ;)
waarom zou dat anders zijn als bij andere phones?
Maareuh... als ik dat ding nou naast mijn laptop leg met bleutooth of irda ken ik dan ook mobiel internetten net als bij mijn Nokia 6310i? Ik was hier wel nieuwsgierig naar, want ik wil eigelijk nog een XDA achtig iets hebben...

Die P800 is trouwens ook wel een leuk ding lijkt me... zou die het wachten waard zijn?
Die P800 is trouwens ook wel een leuk ding lijkt me... zou die het wachten waard zijn?
Ligt eraan wat je wil. Ik heb op dit moment een Nokia 3310 voor het bellen, en ik wil al een hele tijd een PDA hebben. Ik heb de 7650 een tijd serieus overwogen, maar heb er toch vanaf gezien om te wachten op de P800. De P800 is echt een PDA/telefoon-hybride, nog meer dan deze Nokia. Zo heeft hij een touchscreen met stylus, een nieuwere versie (7) van het Symbian operating systeem met veel meer mogelijkheden en een groter geheugen mèt uitbreidingsmogelijkheid. Verder wordt de P800 standaard geleverd met docking station, en moet je bij de Nokia zelf maar zorgen voor een Bluetooth of IRDA verbinding met je PC. Ik zelf kwam tot de conclusie dat ik geen stoere telefoon wil maar een PDA die kan bellen, en dan is de P800 de betere keus IMHO, ondanks dat deze pas in februari goed verkrijgbaar is en 150 / 200 euro duurder wordt dan deze Nokia.
maarreh de xda heeft een phone aan boord, is dat niet een beetje zonde van je nokiaatje?
zoek anders naar en pda met blauwtand, het schijnt dat je het zelfs zelf kan monteren in bepaalde pda's (gewoon aan de serieel) mja. welke tweaker wil zijn pda openfohnen?
Nou serieel een Bluetooth module er aanhangen
lijkt me jammer, serieel is te langzaam.

Sommige Ipaq, Palms enzo zijn met een uitbreidings
module (in watvoor vorm dan ook) uit te breiden.
daar hoef je hem echt niet voor open te slopen...
Ik zit eigenlijk met min of meer dezelfde vraag: is het mogelijk op een laptop te internetten via de Bluetooth link die je hebt met je mobiele GPRS telefoon? Dus: internetten in de trein over GPRS terwijl deze telefoon in je zak zit? Met een kabeltje is het wel mogelijk, maar dat is natuurlijk niet cool ;).
Antwoord... ja! Mail me maar, kan ik het je laten zien met mijn PDA icm met 6310, wat hetzelfde werkt.
Anoniem: 51493
@Ivar4 november 2002 11:29
Ja en via IrdA ook 8-)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee