Door Arnoud Wokke

Redacteur

LG G Pro 2: alles draait om het scherm

27-02-2014 • 17:00

34 Linkedin

LG G Pro2: alles draait om het scherm

Gaan we ooit een smartphone zien die aan de voorkant voor 90 procent uit scherm bestaat? Er gaan al jaren geruchten over 'randloze' smartphones, maar er is er nog niet een verschenen. De telefoon die er het dichtst bij komt, is Japans; Sharps nieuwste Aquos-telefoon heeft een toestel dat voor 80 procent uit scherm bestaat.

Van de hier bekende fabrikanten houdt LG zich het meest bezig met het verkleinen van de bezels. De G2 bestaat voor 75 procent uit scherm. Andere fabrikanten laten het op dit gebied een beetje afweten; de Galaxy S5 heeft grotere bezels dan de S4, Sony en Huawei hebben ogenschijnlijk meer aandacht voor het platter maken van hun toestellen, en Apple en Nokia lijken helemaal niet om de bezels te geven.

Toch is het voor sommigen een belangrijk element; een smartphone draait immers om het scherm, dat de enige manier van input is, behoudens een paar knopjes met een enkele functie. Wie het scherm centraal wil stellen, zou zich moeten inspannen om de rand eromheen zo klein mogelijk te maken. We hoopten dan ook dat LG zijn G Pro 2 zou aangrijpen om te laten zien hoe klein het de bezels kan maken, maar dat is niet gebeurd. 74,2 procent van de voorkant van de G Pro 2 is scherm, evenveel als bij zijn grote concurrent, de Galaxy Note 3 van Samsung.

Desondanks is de G Pro 2 een indrukwekkende smartphone als je hem voor het eerst vastpakt. Omdat LG de helderheid van het paneel flink heeft weten op te krikken en het contrast in orde lijkt, is het een mooi scherm. De resolutie van 1920x1080 pixels is ook meer dan voldoende om pixels op een normale gebruiksafstand niet te zien. De diagonaal van het scherm is 5,9".

De G Pro 2 moet het vooral hebben van zijn grote scherm, want voor de rest lijken er geen features te zijn die 'exclusief' zijn voor dit toestel. De telefoon heeft dezelfde knoppen aan de achterkant en er zijn weliswaar nieuwe softwarefeatures, maar het ligt voor de hand dat LG die ook op de G2 en de eerste G Pro zal brengen.

De achterkant van de telefoon is van kunststof en heeft een prettig stroef patroontje. De telefoon voelt daardoor goed aan en zal niet makkelijk van de bank glijden. Dat is een voordeel ten opzichte van de vorige G Pro.

De G Pro 2 draait op een Snapdragon 800, met vier Krait-processorkernen op 2,3GHz en een Adreno 330-gpu, bijgestaan door een werkgeheugen ter grootte van 3GB. Dat is te merken; de G Pro 2 doet snel aan, hoewel LG ook de schermanimaties versneld lijkt te hebben om het tempo erin te houden.

De software kent ook enkele vernieuwingen. De G Pro 2 draait Android 4.4.2 met LG's eigen skin en met eigen applicaties voor Android. Enkele features die ook op de G2 mini zitten, zoals Knock Code, waarmee je de telefoon kunt ontgrendelen door een code in te voeren als het scherm uitstaat, zijn ook op de G Pro 2 te vinden.

LG legt ook veel nadruk op de camera. Het is een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie en de mogelijkheid om video in 4k op te nemen. Het nut ontgaat ons, alleen al omdat die video's op maar weinig schermen in volledige resolutie te zien zijn en ze bizar veel ruimte innemen op je interne geheugen of geheugenkaart. LG heeft ook de functie Magic Focus toegevoegd, een eigen interpretatie van Nokia's Refocus. De telefoon neemt dan verschillende foto's achter elkaar, allemaal met eigen focuspunten. Daardoor kan de gebruiker achteraf aanpassen welk gedeelte scherp moet zijn. Een van de opties is ook om alles in focus te brengen.

LG heeft de functie om van het grote scherm tijdelijk een kleiner scherm te maken verbeterd. Met deze functie kan het toestel gemakkelijker met één hand worden bediend. Het werkt met een veegbeweging over de knoppenbalk en kan handig zijn als je even iets moet opzoeken en je hebt maar één hand beschikbaar. Dankzij de veegbeweging is de feature altijd te activeren, maar het is wel iets wat je maar net moet weten.

LG zegt nog geen plannen te hebben om de G Pro 2 naar Nederland te brengen. Dat is trouwens wat de fabrikant ook zei over de eerste G Pro, toen die een jaar geleden op de beursvloer te vinden was. De G Pro kwam een halfjaar later toch uit in Nederland. Nu heeft LG echter net een smartphone met 5,9"-scherm uitgebracht, de G Flex, met zijn gebogen amoled-scherm.

De G Pro 2 is in veel opzichten een duidelijke stap voorwaarts ten opzichte van de G Pro. Hij heeft handige functies, een mooi groot scherm en een ontwerp dat er vooral op gericht is om het scherm centraal te stellen. In de winkel zou hij desondanks niet opvallen naast andere grote telefoons van Samsung, HTC en Sony, en natuurlijk naast de flexibele telefoon van LG zelf.

Reacties (34)

Wijzig sortering
de G Pro 2 doet snel aan, hoewel LG ook de schermanimaties versneld lijkt te hebben om het tempo erin te houden.

Dit is bij ieder android apparaat het eerste wat ik helemaal uitzet.
Het voeld zoveel beter als je dit compleet uit zet.
Wel goed dat LG dit uit zichzelf al doet. Samsung zou dat soort animaties eerder oprekken. LG ziet best wel goed wat de consument wilt zoals ook de zeer kleine bezels. Dat is wel even wat anders dan een telefoon van Sony of Samsung.
Dat is wel even wat anders dan een telefoon van Sony of Samsung.
Uhm hoe groter de telefoon hoe makkelijk je kleine bezels hebt, daarom hebben grotere telefoons vrij snel een betere verhouding dan kleine telefoons. Daarbij is dit dus gelijk aan de Note 3, en tot de G2 was Samsung de koning wat kleine bezels betreft (en scheelt het maar 0.6%) :D Dus om nou te doen dat Samsung het helemaal niet begrepen heeft lijkt me wat overdreven, de S5 is helaas op dat vlak dan wel een tegenvaller...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 februari 2014 17:43]

Zelf zet ik de animatietijd op 0.5, wat er dus op neer komt dat je animatie 2x zo snel voorbij is, en je dus 2x zo snel verder kan :) Zonder animatie zit je soms nog te wachten op een app, maar dit is een mooie tussenweg vind ik zelf, misschien als ik een telefoon heb met een Snapdraog 80x ipv 600 dat uit wel fijner is :)
Mooie telefoon. LG is de laatste tijd met sprongen vooruit gegaan. Ik denk zelf dat een verkleining van de bezels beter is. Het maakt de telefoon weliswaar vatbaarder voor vallen, aangezien het touchscreen sneller barst dan. Maar aan de andere kant, de meeste mensen gebruiken covers, dus dan valt het mee. Door verkleining van de bezels zouden compactere telefoons mogelijk moeten zijn, wat gezien de grote schermformaten zeker geen luxe is. Sommige 4,3" telefoons zouden gemakkelijk een 4,7" paneel kunnen herbergen bij het weglaten van de bezels. Ik ben in ieder geval voor bezelverkleining.
Het maakt de telefoon weliswaar vatbaarder voor vallen, aangezien het touchscreen sneller barst dan.
Dat is niet echt waar natuurlijk, zolang de voorkant uit glas bestaat maakt het niet uit of het scherm klein of groot is (en de bezel dus groot of klein is). Wat namelijk in 90% van de gevallen barst is die glasplaat :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 februari 2014 17:46]

En wat betreft die glasplaat... Corning heeft verschillende soorten glas die heus wel een stootje moet kunnen hebben, denk aan dat flexibelere glass (http://www.corning.com/di...en/products/flexible.aspx). Dus als het alleen om die glasplaat zou gaan, dan denk ik dat de techniek er is om dat euvel uit de wereld te halen.
Een directe harde impact is helaas wat anders als een stootje of druk op het glas.

Bij een val is de impact compleet anders dan wanneer je er op gaat zitten.
En halaas barsten alle types nog steeds als ze op een bepaalde manier vallen.

Het enigste waar het dan ook echt goed voor is is krasbestendigheid wat helaas ook al niet al te best is.
1 candkorreltje hoe groot of krijg ook en je screm heeft een lelijke jetser.
en protectors zijn allemaal zo waardeloos aan te brengen dat dit bijna nooit zonder bubbles door stof of compleet recht kan.
En als je ze er al op heb is het er vaak te makkelijk af te halen of gaat het er half af in je zak.
Hm toch had hij gelijk mbt de behuizing. Indien de rand dikker is heb je meer kans dat je display/tp heel blijf. Er kan simpelweg een deukje inkomen, wanneer de zijkant zo dun is dat er geen deuk kan ontstaan is het logische dat de to direct barst..

Over screenprotectors, als jij ze niet kan plakken wilt het natuurlijk niet zeggen dat het waardeloos is. Ik heb sinds ik de 5s heb (iets voor release) een glasplaatje erop gezet, uiteraard zonder bubbels en het laat nergens los... De protector die ik heb is bestendigd tegen (val) schade op de oppervlakte. Ik kan hem gerust op het beeld laten vallen met een stenen ondergrond zonder dat er iets gebeurt.
Enige nadeel blijft het lcd, deze kan door druk barsten..

Nee screen protectors zijn een eis op mijn telefoon, uiteraard moet je ze wel kunnen plakken anders is het geen gezicht..
Ik moet zeggen dat een beetje bezels erg is, ik vind de bezels van de S4 al aan de dunne kant. Het komt regelmatig voor dat ik per ongeluk het scherm 'touch' als ik de telefoon probeer te pakken. Grotere bezels maakt het makkelijker om de telefoon vast te houden zonder iets te doen.
Inderdaad. ik zit nu al af ten toe, op mn Note 2, wanneer ik hem vasthoud voor bv het lezen van een boek, dan m'n pagina verspringt omdat ik met m'n vinger per ongeluk het scherm aan druk.

Met minder bezels zou dit alleen maar erger worden, tenzij de alleen het scherm uitbreiden, maar de touch functionaliteit wel een eindje van de rand af houden........
Dan werkt de interface alleen weer niet al te goed, want die houdt daar geen rekening mee. Maar er moet vast wel (rooted) software zijn die iets in die richting doet zou ik zeggen. Op de iPad heb je wel software in die richting die dat soort dingen dus moet voorkomen.
Inderdaad, op de iPad Air kan je hem rustig via het scherm vasthouden, je boek bladert niet zomaar verder.
Is softwarematig (of is dit eerder hardware?) dus zeker op te lossen.
Dat is softwarematig en ik verwacht dat er wel iemand is die zulke software voor een (rooted) android tablet heeft gebouwd, of je dat kunt vinden is de tweede vraag.
Als er een snapdragon 801 in had gezeten was het misschien wel een instant-buy :) Wat zet LG de trent met dunne bezels toch mooi voort wat Samsung het af laat weten :)

Lastig Note 3 of LG G Pro 2, meoilijk moeilijk, vind de LG mooier maar SAMOLED is imho weer niet te overtreffen in schermkwaliteit...

Ben blij dat LG erg goed naar Samsung heeft gekeken, dat geeft mij als consument meer keus!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 februari 2014 17:42]

Ja als marketing was dat waarschijnlijk beter geweest , maar het maakt eigenlijk nauwelijks uit de snapdragon 801 is gewoon een OC sapdragon 800. ;)
Ja wat hem dus gewoon sneller maakt :P

Vervelende is dat er in de 800 al 2 a 3 verschillende zijn, echter de langzaamste is de meest gebruikte...
 • CPU now maxes out at 2.45GHz compared to 2.26 and 2.36 in the 800;
 • the GPU maxes at 578MHz instead of 450MHz;
 • the memory bus runs at 933MHz instead of 800MHz.
 • added eMMC 5.0 support, ipv eMMC 4.5.
Bron: dirkjesdirk in 'nieuws: Qualcomm introduceert 64bit-octacore en Snapdragon 801'

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 februari 2014 17:49]

Ja ik begrijp wel wat je bedoeld , en ja zeker hij zal sneller zijn ( bedankt voor de exacte cijfers ) maar het is een blijft in mijn ogen een rebrand waar je niet veel aan hebt, aangezien je geloof ik ook zelf de snapdragon kan overklokken ( verbeter me als ik het mis heb , mijn tegra 3 in ieder geval wel) en ook de deze wat hoger clock zal hij waarschijnlijk ook een hogere tdp hebben.
Blijf het mooi vinden dat de knoppen op de achterkant zitten. Mijn volgende Smartphone wordt wederom een LG. Heb nu de LG Nexus 4 - bouwkwaliteit bevalt mij prima, meer dan prima zelfs!
Heb de G2 een paar keer in mn handen gehad maar vind het compleet waardeloos en het hele knock knock systeem werkt ook niet al te lekker.

Van mij mogen ze terug naar de zijkant of bovenant.
Het is even wennen, maar daarna erg prettig. Als je de proximity sensor bedekt houdt werkt knock-on en reguliere knop niet, om broekzakbellen te voorkomen.

Nokia had vroeger in de N8 en 5800 aan de zijkant een terugverend schuifje om te unlocken, dat was ook wel erg fijn.
Van de hier bekende fabrikanten houdt LG zich het meest bezig met het verkleinen van de bezels. De G2 bestaat voor 75 procent uit scherm. Andere fabrikanten laten het op dit gebied een beetje afweten; de Galaxy S5 heeft grotere bezels dan de S4, Sony en Huawei hebben ogenschijnlijk meer aandacht voor het platter maken van hun toestellen, en Apple en Nokia lijken helemaal niet om de bezels te geven.

Huawei's net aangekondigde mediapad X1 heeft een schermpercentage van 80%, wat toch weer een beetje tegenspreekt wat dit bericht zegt.
De X1 is 183,5x103,9mm, is dus 70 procent en geen 80.
De X1 is 183,5x103,9mm, is dus 70 procent en geen 80.
Dan heeft deze site mij verkeerd geinformeerd
http://www.prnewswire.com...t-mwc-2014-246762811.html

HUAWEI MediaPad X1 combines the functionality of a smartphone and tablet in a full aluminum alloy unibody, providing outstanding comfort and ease of use at only 239g and 7.18mm thin. Its 7-inch 1200 x 1920 FHD LTPS touch display features a 80% screen-to-body ratio.

En deze
http://www.phonearena.com/phones/Huawei-MediaPad-X1_id8427
En zo zijn er nog wel een aantal te vinden die 80% beweren, maar na het even na gerekend te hebben is het inderdaad 70%.
Ja en ook nokia heeft met de 1520 laten zien dat ze toch wel om bezels geven
Aquos is modelnaam van Sharp.
Hoeveel inch is deze LG G Pro 2 nou?
5,9 inch.
Verder vind ik het wederom een mooi ontwerp. Hij lijkt me aan de onderkant net iets ronder dan de G2. daardoor lijkt het aan de voorkant wel op de nexus 5

[Reactie gewijzigd door LoeWn op 27 februari 2014 17:18]

Vroeg ik me óók af bij t lezen.
Ziet er echt goed uit!
Eerst was ik (een beetje) anti-LG, omdat ze echt een lelijke UI gebruikte.
Maar ze maken al een tijdje echt mooie toestellen. Heb wel vertrouwen in LG!!
de pro heeft een beter/scherper beeldscherm dan de note 3

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee