Door Jelle Stuip

Redacteur

Asus R510C-laptop

25-05-2014 • 08:00

42 Linkedin

Asus R510C

Samengevat

Asus R510 is ondanks zijn verouderde hardware een snelle laptop, waar eenvoudige games nog prima op draaien. Helaas is de energieconsumptie aan de hoge kant waardoor de accuduur van de R510 tegenvalt. Net als veel andere laptops in deze prijsklasse heeft de R510 een spiegelend scherm met een vrij lage helderheid en matige kijkhoeken.

Pluspunten

 • Relatief dun
 • Laag gewicht
 • Snelle processor

Minpunten

 • Slechts twee usb-poorten
 • Beperkte accuduur
 • Krappe kijkhoeken

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

De Asus R510C is een laptopserie van Asus met prijzen die grofweg uiteenlopen van 450 tot 600 euro. De R510C-laptops hebben een schermgrootte van 15,6" en kenmerken zich doordat ze relatief dun zijn en een laag gewicht hebben. Wij hebben het duurste model getest, dat op het moment van schrijven 639 euro kost. Dit is uitgerust met een Core i7 3537U, 4GB werkgeheugen en een harde schijf van 500GB.

Uiterlijk, toetsenbord, touchpad

Asus maakt de R510C-laptops volledig van plastic. Daarbij is het deksel voorzien van een cirkelmotief, terwijl de binnenkant in glad, lichtgrijs plastic is uitgevoerd. De lijst rondom het scherm is van mat zwart plastic gemaakt, waardoor deze niet afleidt van wat er op het scherm gebeurt. Al met al voelt de behuizing stevig aan, op het scherm na. Dat geeft mee bij druk van buitenaf en zal daardoor een tochtje in een volle tas wellicht niet overleven.

De R510C is voorzien van een toetsenbord met losse, platte toetsen. Tijdens stevig tikken veert het hele toetsenbord helaas enigszins mee. De rest van de laptop blijft wel stevig staan, dankzij de rubberen voetjes aan de onderkant. De touchpad is vrij groot; hij zit recht onder de spatiebalk en daardoor iets links van het midden van de laptop. De muistoetsen zijn onder de touchpad verwerkt en laten zich met een kort klikje indrukken.

Asus heeft de R510C voorzien van een 15,6"-scherm met een glanzende coating. Dankzij de spiegelende laag lijken kleuren beter van het scherm af te komen, maar de leesbaarheid in lichte omgevingen is daardoor matig. De schermresolutie is met 1366x768 pixels aan de lage kant, maar voor deze prijscategorie gebruikelijk. Ook de kijkhoeken van het paneel vallen tegen. Kijk je er recht tegenaan, dan geeft het scherm een duidelijk beeld, maar bij schuine kijkhoeken valt er snel een donkere waas over het scherm. Wie recht voor de laptop zit, zal echter niet snel last hebben van een verkleurend beeld.

De R510C-laptops zijn voorzien van een dvd-brander, een d-sub-aansluiting en hdmi. Er zijn slechts twee usb-poorten aanwezig: een snelle usb 3.0-variant en een standaard-usb 2.0-aansluiting. De mini-jack-aansluiting kan functioneren als audio-uitvoer en als audio-invoer.

Accuduur en snelheid

Wij testten het duurste model in de R510C-serie en constateerden dat de laptop een accuduur haalt van ongeveer drie en een halfuur tijdens continu webbrowsen. Naar film kijken kost wat meer en laat je op één acculading een uur of drie van bewegend beeld genieten. Voor een laptop van dit formaat en prijs zijn dat gemiddelde waarden. Kleinere, zuinigere laptops halen over het algemeen een langere accuduur.

Doordat er gebruik wordt gemaakt van een processor die voor ultrabooks bedoeld is, valt het energieverbruik mee. Dat leidt weer tot een lage warmte- en geluidsproductie. Onder volledige belasting produceert de laptopkoeling een zacht suizend geluid, dat niet boven de 36dB(A) uitkomt. Bij lichte belasting, zoals bij het browsen van websites, staat de ventilator uit en is de geluidsproductie dus nog lager.

De R510C die wij testten, was voorzien van een Core i7-3537U-processor. Het gaat om een van de snelste ultrabookprocessors van de vorige generatie, wat zowel voordelen als nadelen heeft. Voordeel is dat de warmteproductie meevalt, wat ook een lage geluidsproductie van de koeling tot gevolg heeft. Een nadeel is dat andere, weliswaar meer energie verslindende processors al gauw sneller zijn dan deze Core i7. Het werkgeheugen bedraagt 4GB en blijkt eenvoudig uit te breiden. Aan de onderkant van de R510C bevinden zich twee schroefjes die een brede klep vasthouden. Onder die klep bevindt zich een leeg ddr3-sodimm-slot. Ook de harde schijf is op die manier makkelijk te bereiken.

Conclusie

De R510C is een laptop die uitblinkt dankzij de compacte behuizing en de mogelijkheid om eenvoudig het werkgeheugen uit te breiden. Doordat er gebruikgemaakt wordt van een zuinige processor maakte de koeling weinig lawaai en valt de warmteproductie mee. Het scherm vinden we een tegenvaller, vanwege de slechte kijkhoeken. Daarbij moeten we overigens wel opmerken dat dat in deze prijscategorie eerder regel dan uitzondering is.

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Reacties (42)

Wijzig sortering
ook voor deze laptop geld, wéér geen FullHD scherm. zonde zonde! wel een 'zware' i7 CPU. had dan wat bespaard en een i5 (of zelfs i3!) en had er dan een fatsoenlijk scherm ingezet.
Ze willen in dit soort systemen zuinige processors hebben omdat de koelsystemen het vaak erg zwaar hebben en goede koeling een stuk duurder is. Ze moeten dus het maximale verbruik inperken.

De ultra low voltage processors van Intel hebben wat eigenaardigheden ten opzichte van de normale laptopprocessoren. De basissnelheid is namelijk relatief laag.

De i3 heeft geen turbo-boost en draait dus nooit sneller dan deze lage basis-frequentie.

Bijvoorbeeld de Ivy-bridge Core i3-3217U draait op 1.8 Ghz. Dit is ongeveer dezelfde snelheid als een 2.6 Ghz Core 2 Duo 6700 desktopprocessor uit 2006, zie http://www.notebookcheck....ology=0&64bit=0&daysold=0

Een i5 met hetzelfde verbruik (Core i5-3337U) draait ook op 1.8, maar kan tot 2.5/2.7 turbo'en.
De i7 (Core i7-3537U) kan van 2.0 Ghz naar 2.9 en 3.1.

Het maximale verschil tussen een i3, i5 en i7 kan dus 1.8 vs 2.7 vs 3.1 Ghz zijn (+50% en + 72%).

Bij de normale laptopprocessoren geldt dit niet zo erg, daar zijn de verschillen veel kleiner:
Core i3-3110M: 2.4 Ghz
Core i5-3210M 2.5 Ghz tot 2.9 en 3.1 Ghz (maximaal 29%)
Core i7-3520M 2.9 Ghz tot 3.4 en 3.6 Ghz (maximaal 50%)
das allemaal leuk en aardig, wat ga ik er aan hebben op een laptop dat eigenlijk alleen geschikt is voor wat surfen en tekstverwerken? daarvoor heb je echt die i7 niet nodig.
deze hele laptop is een allegaartje van componenten die gewoon niet bij elkaar passen.
i7 CPu met 4 GB ram
1366*768 scherm resolutie met slechte kijkhoeken. en een 'langzame' HDD.

die i7 is dus flink overpowered. en dan betaal je een behoorlijk bedrag terwijl er al voor minder in de PW machines staan die veel meer bieden en beter afgestemd zijn.
koop je dit ding dan gooi je een hoop geld weg!
Inderdaad, voor dagelijks gebruik is een i7 zwaar overkill; liever een i3 met ssd voor hetzelfde geld, gebruikservaring is dan veel beter
Ik heb deze laptop gekocht in januari en ben redelijk tevreden. Ik heb 500 euro betaald voor de laptop.
Een van de minpunten vind ik zelf toch de behuizing icm het touchpad. De behuizing voelt niet stevig aan en het touchpad zou beter af zijn geweest als je het niet kon indrukken.
Verder is het goed om te weten dat er maar een geheugen slot aanwezig is en de 2 usb poorten inderdaad aan de magere kant zijn. (Ik had liever gezien dat de ruimte van de dvdbrander anders was gebruikt).
Tevreden ben ik met het formaat; de laptop is lekker compact en licht. Dit vind ik wel belangrijk aangezien ik niet graag met grote apparaten rondloop.
Wat mij opvalt is dat er hier mensen zijn die klagen over het feit dat er geen full hd scherm in zit. Ik heb hier niet zo veel problemen mee. Zeker niet als ik zie dat de kleuren er op dit scherm mooier uit zien dan bij sommige schermen met een hogere resolutie.

Conclusie:
De grote nadelen zijn toch wel het ontbreken van meer usb poorten, en het ram geheugen is naar mijn mening met 4gb wat aan de lage kant.
Al met al vind ik het zeker geen slechte laptop, maar als ik deze nu voor > 650 euro moest kopen zou ik waarschijnlijk verder zoeken.
Het valt me op dat in dit segment weinig is veranderd. Ik heb in 2012 een Acer gekocht met een Ivy Bridge i5 (niet ULV), een discrete GPU (GT 630M), 8GB RAM en 750GB 5400RPM harde schijf, voor €599, met een 1366x768 scherm. Ik kan niet echt zeggen dat het reviewexemplaar in welk opzicht dan ook beter is, dus zie ik het nut er totaal niet van in. Dit exemplaar is én duur én presteert matig. Er zijn in de pricewatch betere modellen te vinden voor hetzelfde prijspunt, die zich wél differentiëren van een laptop van twee jaar terug.

Overigens kun je voor een niet-ULV Haswell i5 met 4GB RAM gaan voor €505 (Lenovo Essential) en er een SSD'tje ingooien van €66 (120GB 840 EVO) en het RAM aanvullen voor €35 tot 8GB, een HDD-caddy halen van €30 voor de 500GB HDD en evenveel uitgeven aan deze laptop, terwijl je een veel snellere laptop hebt. Als je een compleet pakket wilt, heeft _Drake_ nog goede suggesties, maar een gemiddelde Tweaker kan zeker beter voor hetzelfde geld.
De vraag is wel wat de koeler doet in jouw 2012 laptop. Ulv heeft als voordeel dat de koeling wat zachter kan. En dat is wel prettig als je de laptop nodig hebt in de bieb of zoiets waar het écht stil is en waar je elke dB te veel zal horen.
De fan gaat gewoon uit bij lage temperaturen (sub-50c) in de energiezuinige stand, dus dat is niet zo'n heel groot probleem.
Ik snap echt niets van de laptopreviews hier op tweakers de laatste tijd.

Hier wordt de asus ook getest en daar komen toch heel andere conclusies uit. (is wel een tragere versie met touchscreen)

http://www.notebookcheck....2H-Notebook.115513.0.html

Ten opzichte van de test van gisteren, de Dell 7537:

De Dell:
-heeft wel een Haswell processor, waardoor hij
' - sneller is,
' - veel zuiniger is,
- is steviger,
- heeft 8 GB geheugen ipv 4,
- kan 16 GB geheugen aan ipv 12,
- heeft een Full-HD IPS-scherm, dus veel betere kleuren en kijkhoek,
- heeft 4 USB 3.0-poorten,
- heeft een grotere en hybride harde schijf
- heeft een veel snellere GPU
- heeft een Wifi-kaart met 2,4 èn 5 Ghz en 2 antennes en de Asus heeft 1 antenne en alléén 2.4 Ghz

- is 300 gram zwaarder
- is € 900,- en de Asus net geen € 700,- (Er is maar één verkoper voor € 659,- en daarna € 688,-)

Maar de Dell krijgt een matig en de Asus een bovengemiddeld?!

Je krijgt voor € 200,- dus gewoon veel en veel meer voor je geld bij de Dell.

De Asus is op geen enkel onderdeel bijzonder voor deze prijs!
De R510C is een laptop die uitblinkt dankzij de compacte behuizing en de mogelijkheid om eenvoudig het werkgeheugen uit te breiden.
In mijn ogen is de compacte behuizing toch echt te weinig om van uitblinken te spreken. Het geheugen eenvoudig uitbreiden klinkt leuk, maar dat is ook niet iets wat je dagelijks doet. En voor de doorsnee consument is dit al helemaal niet van belang. Die laat dit in de winkel doen of koopt een duurder model waar al meer geheugen inzit.
De rest van de laptop blijft wel stevig staan, dankzij de rubberen voetjes aan de onderkant. De touchpad is vrij groot; hij zit recht onder de spatiebalk en daardoor iets links van het midden van de laptop. De muistoetsen zijn onder de touchpad verwerkt en laten zich met een kort klikje indrukken.
Dit soort informatie (net als het dB niveau) is overbodig in mijn ogen, dit geldt namelijk voor de meeste laptops. De beperkte ruimte die er bij een compacte review is, zou ik eerder aan benchmarks en een vergelijking met andere (vergelijkbare) laptops besteden.
Voor hetzelfde geld heb je een lenovo met een i5 Haswell en full hd scherm:
pricewatch: Lenovo IdeaPad Z510

Of deze Acer:
pricewatch: Acer Aspire E1 572G-74506G50Dnii

Dan zie ik geen enkele reden om voor deze Asus te kiezen afgaande op specificaties voor de prijs.

[Reactie gewijzigd door _Drake_ op 25 mei 2014 10:38]

Ik zou ook de nieuwe Surface 3 prefereren boven deze.
Anoniem: 561095
25 mei 2014 08:24
Jammer dat er nog steeds zo veel laptops niet passief gekoeld kunnen worden. Zeker bij de budgetmerken gaan die fans altijd slijten (lagertjes) of stof vangen en dus herrie maken.
Hangt geheel van het prijskaartje af. Laag budget? Dan zijn er Chromebooks die passief gekoeld zijn.

Maar wil je meer mogelijkheden met je laptop, dan moet je flink meer gaan betalen. Passieve koeling vereist duurdere materialen dan plastic en vereist tevens een betere warmtelogistiek. En zoals in het artikel al wordt beschreven, hoe meer energiegebruik de processor, hoe sneller deze is over het algemeen. Oftewel, passieve laptops zijn minder concurrerend.
Dit is een budgetlaptop, geen budgetmerk lijkt me? Je krijgt waarvoor je betaalt? Het is logisch dat als je meer kwaliteit wilt, je ook meer euro's zult moeten doneren. Er zit zowaar een i7 in, dus die kan lekker veel, moet je niet zoveel kunnen heb je inderdaad passief gekoelde alternatieven voor deze prijs, maar die maken concessies op andere vlakken ;-).

@Duploxxx...

Lees mijn volledige reactie ipv met oogkleppen op ;-), ik heb hier toch duidelijk genoteerd dat er alternatieven zijn, maar als je perse een i7 wilt, dan kan je die ook krijgen... er is toch een markt voor? dus waarom zou Asus deze niet mogen uitbrengen? Net zoals Miks ook min of meer heeft aangebracht trouwens... Sowieso was het een reactie op iemand anders reactie, dan is het natuurlijk gemakkelijk om met jouw reactie af te komen... Maw lees heel het verhaal, in plaats van met oogkleppen op rond te gaan...

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 26 mei 2014 10:08]

Dat zijn toch maar magere specificaties. Voor die prijs moet je uiteraard concessies doen maar ik zou nooit nog een laptop kopen met een resolutie van 1366x768 pixels en zonder SSD. Ook de batterijduur is maar beperkt. Het apparaat lijkt nergens echt in uit te blinken.
Je zegt het net zelf? Voor die prijs heb je geen enkele laptop met minstens full hd scherm, werkbare ssd (>= 128 GB) en i7 cpu. Al zou ik inderdaad niet weten waarom je in zo'n laptop een i7 wil.

Ik vraag me af hoe het scherm van een Toshiba L50 of Lenove Z50 is? Deze kan je ook voor rond de 500 euro vinden in de prijswatch. Deze hebben een full-hd scherm indien de specs in de pricewatch correct zijn ;) Maar wel maar een i3 al zal deze voor veel gebruikers die in deze prijsklasse zoeken voldoende zijn.

[Reactie gewijzigd door D-Three op 25 mei 2014 09:20]

Ik heb zelf een Lenevo y500 maar deze model lijkt er heel hard op. De scherm is echt geweldig en de bouw kwaliteit van lenevo is ook 10/10
Y500 instap-model was ca. €800 en de meeste andere modellen rond de €1000, kortom andere prijsklasse. Y500 heeft een IPS scherm dus dat is sowieso beter dan TN qua contrast/helderheid.

Z50 heeft TN scherm, net als de Z510 die ik zelf heb. Van dat scherm kan ik zeggen dat het gewoon ronduit slecht is qua contrast. Ik zat erg te twijfelen tussen een laptop met 768p of eentje met full-hd. Ik heb nu dus full-hd maar eigenlijk heb ik spijt. Op 100% is het gewoon niet te lezen zo klein, op 125% schaling is het wel te doen maar komt eigenlijk op het zelfde neer als 768p qua werkoppervlak. Ok, programma's die goed schalen zijn wel wat scherper, maar niet ieder programma schaalt lekker. In iTunes bvb. is tekst wazig.
Helemaal mee eens, voor die prijs verwacht je toch iets dat uitblinkt, laat dat een echte i7 zijn, een full HD scherm, een ssd, lange batterijduur of lekker licht. Deze laptop heeft geen van allen.

Van mij part hadden ze net zo goed de 720M eruit kunnen laten ( alsof dit een flinke meerwaarde heeft tov igpu op 1366x768 ) om de laptop nog net wat lichter te maken.

[Reactie gewijzigd door Thomg op 25 mei 2014 17:01]

Sorry maar ik ken wel meerdere redenen voor een i7 in een laptop. Niet dat ik er zelf voor gekozen heb. Heb zelf een i5 zonder grafisch kaart.

Ik neem me laptop dagelijks mee en mijn eis was in eerste instantie niet dat die licht was (waar Asus hier vanuit is gegaan). Nee hij moet vooral stevig zijn. Heb in vier jaar tijd een Elitebook aardig versleten en heb nu een Probook welke ook heerlijk stevig en solide is. Op mijn elitebook duurfde ik zelfs op te gaan staan met gerust hard. Oke hij was dan wel zwaar maar dat had ik er toch echt wel voor over. Normale wijs zou ik anders minimaal 2 laptops versleten hebben. Als ik kijk naar deze laptop denk ik daar het exact hetzelfde van. Leuk dat het zo handig mee neemt maar het is totaal niet solide. Volgens mijn is het meer een laptop voor iemand die aan een keuken tafel wat weel werken en de laptop daarna opbergt.
Ja, er zijn redenen te verzinnen voor een i7 in een laptop, maar voor de gemiddelde gebruiker die een beetje internet/mailt/briefje tikt is er nul voordeel. Als ik zou kunnen kiezen tussen deze laptop met i7 of dezelfde maar dan met een Pentium/Celeron en 256GB ssd is de keuze makkelijk.
ach een echte consument kan nu toch weeral pochen dat ze een Intel i7 cpu hebben in hun laptop..... met een 5400k rpm HD en intel graphics 4000 :) met andere woorden weggegooid geld. Soms vraag ik me af of Design engineers voor zulke grote firma's nog trots hebben als ze een product op de markt brengen, of is het gewoon de marketing en product portfolio teams zonder enige kennis van materiaal dat overal de bovenhand hebben.
echt een standaard laptop die nergens in uitblinkt. als ze van de i7 een i5 hadden gemaakt en een fullhd scherm was het al een stuk beter geweest
Waar veel ASUS laptops echt last van hebben is hun brakke toetsenbordindeling. Kijk nu eens waar de pijltjestoetsen zitten bijvoorbeeld, maar ook de shift en de enter, niet de minst belangrijke toetsen. Dat Home en End niet makkelijk aan te toetsen zijn kan ik nog mee leven, alhoewel dat voor documenten tikken toch echt wel prettig is. Erg raar dat de CTRL-toets net zo groot is als de Shift.

Als ze dit nu kunnen aanpassen aan de maatstaven van Westerse-handen (lees: kolenscheppen), dan hebben ze een mooi product!
Hangt er van af.... Ik heb dit soort Asus toetsenborden juist als erg fijn ervaren. Bij de meeste laptops zijn die pijltjestoetsen juist zo klein dat je er helemaal niks mee kan. Het fijne aan deze toetsen is dat je full size pijltjestoetsen hebt. Ideaal als je wat racegames doet. Even een pauze met Trackmania Nations tijdens de studie was bij mij niet ongebruikelijk.
Ik vind die grote pijltjestoetsen juist handig. Op mijn vaders Acer laptop zijn die te klein.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee