Samengevat
Asus R510 is ondanks zijn verouderde hardware een snelle laptop, waar eenvoudige games nog prima op draaien. Helaas is de energieconsumptie aan de hoge kant waardoor de accuduur van de R510 tegenvalt. Net als veel andere laptops in deze prijsklasse heeft de R510 een spiegelend scherm met een vrij lage helderheid en matige kijkhoeken.
Pluspunten
Relatief dun Laag gewicht Snelle processor
Minpunten
Slechts twee usb-poorten Beperkte accuduur Krappe kijkhoeken
Eindoordeel
De Asus R510C is een laptopserie van Asus met prijzen die grofweg uiteenlopen van 450 tot 600 euro. De R510C-laptops hebben een schermgrootte van 15,6" en kenmerken zich doordat ze relatief dun zijn en een laag gewicht hebben. Wij hebben het duurste model getest, dat op het moment van schrijven 639 euro kost. Dit is uitgerust met een Core i7 3537U, 4GB werkgeheugen en een harde schijf van 500GB.
Uiterlijk, toetsenbord, touchpad
Asus maakt de R510C-laptops volledig van plastic. Daarbij is het deksel voorzien van een cirkelmotief, terwijl de binnenkant in glad, lichtgrijs plastic is uitgevoerd. De lijst rondom het scherm is van mat zwart plastic gemaakt, waardoor deze niet afleidt van wat er op het scherm gebeurt. Al met al voelt de behuizing stevig aan, op het scherm na. Dat geeft mee bij druk van buitenaf en zal daardoor een tochtje in een volle tas wellicht niet overleven.
De R510C is voorzien van een toetsenbord met losse, platte toetsen. Tijdens stevig tikken veert het hele toetsenbord helaas enigszins mee. De rest van de laptop blijft wel stevig staan, dankzij de rubberen voetjes aan de onderkant. De touchpad is vrij groot; hij zit recht onder de spatiebalk en daardoor iets links van het midden van de laptop. De muistoetsen zijn onder de touchpad verwerkt en laten zich met een kort klikje indrukken.
Asus heeft de R510C voorzien van een 15,6"-scherm met een glanzende coating. Dankzij de spiegelende laag lijken kleuren beter van het scherm af te komen, maar de leesbaarheid in lichte omgevingen is daardoor matig. De schermresolutie is met 1366x768 pixels aan de lage kant, maar voor deze prijscategorie gebruikelijk. Ook de kijkhoeken van het paneel vallen tegen. Kijk je er recht tegenaan, dan geeft het scherm een duidelijk beeld, maar bij schuine kijkhoeken valt er snel een donkere waas over het scherm. Wie recht voor de laptop zit, zal echter niet snel last hebben van een verkleurend beeld.
De R510C-laptops zijn voorzien van een dvd-brander, een d-sub-aansluiting en hdmi. Er zijn slechts twee usb-poorten aanwezig: een snelle usb 3.0-variant en een standaard-usb 2.0-aansluiting. De mini-jack-aansluiting kan functioneren als audio-uitvoer en als audio-invoer.
Accuduur en snelheid
Wij testten het duurste model in de R510C-serie en constateerden dat de laptop een accuduur haalt van ongeveer drie en een halfuur tijdens continu webbrowsen. Naar film kijken kost wat meer en laat je op één acculading een uur of drie van bewegend beeld genieten. Voor een laptop van dit formaat en prijs zijn dat gemiddelde waarden. Kleinere, zuinigere laptops halen over het algemeen een langere accuduur.
Doordat er gebruik wordt gemaakt van een processor die voor ultrabooks bedoeld is, valt het energieverbruik mee. Dat leidt weer tot een lage warmte- en geluidsproductie. Onder volledige belasting produceert de laptopkoeling een zacht suizend geluid, dat niet boven de 36dB(A) uitkomt. Bij lichte belasting, zoals bij het browsen van websites, staat de ventilator uit en is de geluidsproductie dus nog lager.
De R510C die wij testten, was voorzien van een Core i7-3537U-processor. Het gaat om een van de snelste ultrabookprocessors van de vorige generatie, wat zowel voordelen als nadelen heeft. Voordeel is dat de warmteproductie meevalt, wat ook een lage geluidsproductie van de koeling tot gevolg heeft. Een nadeel is dat andere, weliswaar meer energie verslindende processors al gauw sneller zijn dan deze Core i7. Het werkgeheugen bedraagt 4GB en blijkt eenvoudig uit te breiden. Aan de onderkant van de R510C bevinden zich twee schroefjes die een brede klep vasthouden. Onder die klep bevindt zich een leeg ddr3-sodimm-slot. Ook de harde schijf is op die manier makkelijk te bereiken.
Conclusie
De R510C is een laptop die uitblinkt dankzij de compacte behuizing en de mogelijkheid om eenvoudig het werkgeheugen uit te breiden. Doordat er gebruikgemaakt wordt van een zuinige processor maakte de koeling weinig lawaai en valt de warmteproductie mee. Het scherm vinden we een tegenvaller, vanwege de slechte kijkhoeken. Daarbij moeten we overigens wel opmerken dat dat in deze prijscategorie eerder regel dan uitzondering is.
Verkorte review |
---|
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier. |