Het pact dat Google en Samsung aan het sluiten zijn, heeft grote gevolgen. Die zijn er voor Android-gebruikers zelf. Onder tweakers zitten veel fans van de Nexus-lijn, waarmee Google dus waarschijnlijk zal stoppen; voor een high-end telefoon zal dan vermoedelijk weer meer geld neergeteld moeten worden. Bovendien zal Samsung minder eigen diensten en bloatware pushen, waardoor mogelijk de software prettiger is voor veel gebruikers.
Maar voor de industrie zijn de gevolgen groter. Google geeft hiermee een sterk signaal af aan bedrijven met wie ze al jarenlang samenwerken, zoals LG, HTC en Sony: het is niets minder dan een belediging in de richting van alle kleinere fabrikanten en de beste motivatie tot nu toe om op zoek te gaan naar een alternatief voor Android. Immers: Google werkt samen met Samsung aan features, maar voor zover bekend niet met die andere fabrikanten.
Misschien dat de recente geruchten dat Sony weer Windows Phones zal gaan maken hier iets mee te maken hebben: Sony is al jarenlang trouw partner en is een van de weinige fabrikanten die veel bijdraagt aan Android door code in de Android-source te zetten.
Fabrikanten zullen als de info klopt dus niet kunnen beschikken over Android-features die Samsung al wel heeft - al is het onduidelijk om wat voor features het precies gaat. Dat zet ze op een mogelijke achterstand. Bovendien zullen ze net als vorig jaar proberen om ook Google Play Edition-versies van toestellen op de markt te krijgen om mee te kunnen spelen met het spel van Google en Samsung.
Het zijn echter niet alleen maar nadelen: LG riep al hardop in zijn kwartaalcijfers dat het last had van de prijsdruk op de smartphonemarkt en die prijsdruk komt grotendeels van de Nexus-lijn. Door high-end toestellen te verkopen voor rond 400 euro gaat Google flink onder de prijs zitten van de andere fabrikanten. Wie meegaat in de prijzenslag, maakt minder winst per toestel en wie niet meegaat, is duur.
Verdere gevolgen van het pact zullen voorlopig nog niet zichtbaar zijn, maar veel fabrikanten verkopen nu al niet zoveel smartphones, draaien zware verliezen of maken nauwelijks winst: het samenspannen van de twee winnaars op Android-gebied zal niet gunstig voor hen uitpakken. De mobiele markt is aanlokkelijk, maar slechts een paar bedrijven strijken alle winst op. De rest moet toekijken vanaf de zijlijn - dat verandert niet met dit pact.