Corsair heeft zijn topserie behuizingen uitgebreid met een nieuwe Obsidian-behuizing. De 750D moet de ruimte tussen de 700D en de grote 800D opvullen. De styling van de Obsidian-serie blijft behouden, maar de nieuwe 750D breekt op één vlak met de traditie: dat van de prijs.
Toen Corsair met de 800D zijn intrede in de behuizingenmarkt maakte, deed het bedrijf dat niet alleen met een zeer solide en luxe behuizing, maar zette het ook hoog in met de prijs. Ook de overige Obsidian-behuizingen die in de loop der jaren werden geïntroduceerd en de topserie van Corsairs behuizingen vormden, hadden stevige prijzen. Voor lagere prijssegmenten introduceerde Corsair andere series, zoals de Carbide- en Graphite-series.
De Obsidian 750D heeft het uiterlijk van de Obsidian-serie meegekregen, maar kreeg een relatief lage prijs. Met een straatprijs van ongeveer 130 euro is de behuizing goedkoper dan de 650D en kost ze bijna de helft van de 800D. De inmiddels niet meer verkrijgbare 700D kostte eveneens meer dan de 750D, wat laatstgenoemde een wat vreemde eend in de Obsidian-bijt maakt. Heeft Corsair concessies gedaan met de kwaliteit, afwerking en features van deze 750D of is het een volwaardig lid van de Obsidian-familie?
Uiterlijk: minder exclusief
De Obsidian 750D oogt als een kruising tussen de klassieke Obsidian-serie en de nieuwere series, zoals de Graphite-behuizingen. Vooral aan de voorzijde is dat zichtbaar; net als nieuwere Obsidian-behuizingen heeft de 750D een frontje dat te vergelijken is met dat van de 900D. Het is iets luxer dan de frontjes van de Graphite-behuizingen, maar heeft een vergelijkbare opzet, met luchtinlaatsleuven rondom. De hele behuizing is in zwart uitgevoerd, waarbij de metalen delen matzwart zijn gespoten en de plastic onderdelen deels van een faux-geborsteld aluminium laagje zijn voorzien.
Bij de 750D is het frontje in tweeën opgedeeld. Bovenaan zitten drie klepjes voor 5,25"-drives, met daarboven de aansluitingen en power buttons. De aansluitingen bestaan uit vier usb-poorten aan de rechterkant, waarvan twee usb 3.0- en twee usb 2.0-poorten. Aan de linkerzijde zijn de audiopoorten te vinden, met daarnaast een kleine resetknop. Centraal, met aan weerszijden een lichtpuntje, is de power button te vinden.
Twee derde van het frontpaneel bestaat uit een afneembaar deel dat de ventilators afdekt. Door op de twee hoekjes bovenin te drukken, klikt dit deel los en wordt het stoffilter met daarachter twee ventilators zichtbaar. Het afneembare deel is, net als de afdekklepjes voor de drivebays, van plastic gemaakt, met daarop een laagje geborsteld aluminium.
Het linkerzijpaneel bestaat grotendeels uit een venster dat rechthoekig is en metalen randen van slechts ongeveer vijf centimeter overlaat. Het rechterzijpaneel is gemaakt van vlak metaal. Beide panelen worden door twee schroeven vastgehouden en klappen naar voren open. Aan de onderkant schermt een stoffilter de inlaat voor de voeding af, terwijl twee extra roosters voor optionele ventilators zijn opengelaten. De behuizing staat op vier poten, die van plastic gemaakt zijn.
Boven op de 750D heeft Corsair een vrijwel aaneengesloten rooster voor koeling aangebracht. Er is ruimte voor drie 140mm-ventilators en het rooster wordt afgedekt door een stoffilter dat op zijn plaats wordt gehouden door een magneetstrip rondom. De achterzijde is voorzien van de gebruikelijke uitsparingen voor io-shield, voeding en uitbreidingskaarten, met bovendien een rooster met daarachter een 140mm-ventilator, en een extra rooster en perforaties voor waterkoeling.
Het interieur: modulaire drives
De zijpanelen worden voortaan met schroeven op hun plaats gehouden; het luxe systeem met drukknoppen om de panelen los te koppelen is verdwenen. Na het verwijderen van de zijpanelen onthult de 750D zijn binnenste. Dat is net zo zwart als de buitenkant en vrij ruim van opzet. Afgezien van de plastic drivetrays en de plastic behuizingen van de ventilators is het metaal van de behuizing ook binnen matzwart gespoten. Bovendien is een deel van de gaten van Corsairs bekende rubberen afdichtingen voorzien.
Onder in de behuizing wordt de voeding geplaatst, die dan op metalen voetjes rust. De behuizing is dus niet primair als stille behuizing ontwikkeld. Voor de voeding zijn standaard twee drivecages voor 3,5"-drives en 2,5"-drives te vinden. Die cages herbergen ieder drie drives en kunnen uit de behuizing gehaald worden of op een andere plaats bevestigd worden. Behalve de twee cages op de bodem kunnen ook cages meer traditioneel boven elkaar achter het frontpanel worden opgesteld of kan een enkele drivecage worden gebruikt.
Behalve in de drivecages kunnen 2,5"-drives ook in speciaal daartoe bestemde bays worden bevestigd. Daarvan zitten er vier langs de rechterkant van de behuizing, naast de moederbordtray. Die trays werken zonder schroefjes; ze zijn vastgeklikt in de behuizing en ook de drives worden met een klikmechanisme op hun plek gehouden. Heel soepel werkt dat overigens niet; het vergt flink wat trial and error om de trays op de juiste plaats te krijgen. In de grote drivecages daarentegen worden 3,5"-drives met pinnetjes vastgeklemd, terwijl 2,5"-drives worden vastgeschroefd.
In plaats van de gebruikelijke koperen afstandsbusjes gebruikt Corsair verhogingen in de tray zelf: een verademing. De moederbordtray biedt plaats aan de gangbare formaten moederborden, maar ook xl-atx- en eatx-moederborden passen in de behuizing. De rubberen grommets voor kabels kunnen dan wel minder benut worden. Er zijn dan ook negen uitbreidingssleuven voor videokaarten en andere randapparatuur.
Kabelmanagement en koeling: water geven
Het kabelmanagement stipten we op de vorige pagina al even aan. De 750D is bij de voeding uitgerust met twee grote, met rubber afgedichte gaten voor de voedingskabels, met achter de eerste drivebay nog een grote uitsparing voor kabels. Wanneer deze drivebay verplaatst of verwijderd wordt, blijft dat gat goed zichtbaar. Verder naar boven zijn nog eens drie rubberen ringen in de uitsparingen voor kabels aangebracht.
Tussen de moederbordtray en het zijpaneel is een ruime drie centimeter beschikbaar voor kabels, wat het inbouwen en wegwerken van de voedings- en datakabels eenvoudig maakt.
De standaardkoeling, bestaande uit drie AF140L-koelers, van de nieuwste Obsidian-behuizing is riant uitgevoerd. Aan de voorzijde zijn twee 140mm-ventilators aangebracht en achterin is een enkele 140mm-ventilator te vinden. Bovenin kunnen nog eens twee 140mm- of drie 120mm-ventilators worden ingebouwd en ook op de bodem kunnen twee 120mm-ventilators geplaatst worden, voor een totaal van zeven of acht ventilators. Die worden met gewone driepinsconnectors op het moederbord aangesloten; een ingebouwde fancontroller zat niet in het budget van Corsair.
De 750D is echter vooral bedoeld voor waterkoeling. De ruimte bovenin is meer dan voldoende voor dikke radiators met drie 120mm-koelers of twee 140mm-exemplaren. Bovenin kan dus een 360mm-of 280mm-radiator worden ingebouwd, aan de voorzijde is plaats voor een 280mm- of 240mm-radiator, op de bodem kan een 240mm-radiator worden ingebouwd en achterop ten slotte is plaats voor een 120mm- of 140mm-radiator.
Prestaties: lekker warm
Zoals gebruikelijk hebben we ons standaardtestsysteem ingebouwd en de geluidsproductie en warmteontwikkeling onder verschillende omstandigheden gemeten. Daarbij hebben we gebruikgemaakt van een MSI XPower 990FX-moederbord met een AMD Phenom II X6 1100T. De cpu werd voor extra warmteproductie met een Vcore van 1,4V overgeklokt tot 3,8GHz en gekoeld door een Zalman CNPS10X. De videokaart is een passief gekoelde AMD HD 4830 en verder bevat het systeem twee Corsair XMS3-modules van 2GB per stuk, een Intel Postville-ssd van 80GB met Windows 7 erop, een Samsung Spinpoint-harddisk van 500GB en een Corsair HX850W-voeding.
We hebben de warmteontwikkeling gemeten met behulp van MSI Control Center om de cpu- en systeemtemperaturen uit te lezen en Gpu-Z om de gpu-temperatuur uit te lezen. We voerden de metingen uit op het systeem nadat dat geruimte tijd alleen de desktop weergaf met de ventilators op de laagste stand. Vervolgens hebben we gemeten na tien minuten belasting van Furmark en Prime95, voor respectievelijk de gpu en de cpu, met alle fans op topsnelheid. De vermelde temperaturen zijn relatief ten opzichte van de omgevingstemperatuur.
Zonder belasting is de 750D een van de warmste behuizingen in het testveld. Vooral de processor kan zijn warmte wat lastig kwijt, terwijl de gpu- en systeemtemperaturen weliswaar iets hoger zijn, maar nog steeds dicht bij de overige resultaten liggen.
Onder belasting presteert de 750D iets beter dan zijn broertje, de 550D uit dezelfde Obsidian-serie. De overige behuizingen presteren echter aanzienlijk beter op het gebied van de systeem- en cpu-temperaturen. De gpu-temperaturen liggen wel dicht bij elkaar.
Prestaties: geluidsontwikkeling
De geluidsmetingen werden uitgevoerd met een Voltcraft-geluidsdrukmeter in een ruimte met een omgevingsgeluidsdruk van ongeveer 30,5dBA. We hebben de meter op een afstand van twintig centimeter van de voorkant van de behuizing opgesteld.
We hebben gemeten met ventilators en cpu-koeler op de laagste stand, met ventilators op de laagste en de cpu-koeler op de hoogste stand, en met alle ventilators op de hoogste stand.
De geselecteerde behuizingen die als vergelijkingsmateriaal dienstdoen, zijn niet alleen op hun prijs uitgezocht. De behuizingen zijn ongeveer even duur als de 750D, maar hebben ook een vergelijkbare koeling. Alleen de Stryker en Phantom hebben een extra ventilator.
Idle blijft Fractal Design de stilste behuizingen leveren, maar eigenlijk zijn alle behuizingen nauwelijks hoorbaar. Dat verandert als we de cpu-ventilator harder zetten. De 750D is dan een middenmoter met duidelijk hoorbare koeling. Onder belasting, met ook de casefans op volle snelheid, is de 750D goed hoorbaar en is Corsairs 550D veruit de stilste. De extra ventilators van de Phantom en Stryker maken deze behuizingen het lawaaiigst.
Corsairs eigen 550D, eveneens uit de Obsidian-serie, is iets lager geprijsd dan de 750D. De behuizing is wat minder groot en biedt dan ook geen ruimte aan eatx - moederborden. De belangrijkste onderscheidende feature is de geluidsdemping: de 550D is van binnen bekleed met schuim. De koelprestaties en ook de geschiktheid voor waterkoeling is logischerwijs minder.
Cooler Masters Storm Stryker heeft net wat meer opties en features dan de behuizing van Corsair. Zo biedt de Stryker niet alleen een fancontroller voor de ruime hoeveelheid ventilators, maar is ook een hotswapbay aanwezig. Vooral bezoekers van lanparties zullen het handvat kunnen waarderen. De prijs is vergelijkbaar.
Fractal Design heeft met de Define-serie een aantal behuizingen die in veel opzichten op de Obsidian-serie lijkt. Het strakke uiterlijk van de XL R2 wordt gecombineerd met uitstekende prestaties op zowel koelingsvlak als geluidsproductie. De prijs is wederom iets hoger maar Fractal Design zet daar een een zeer net afgewerkte behuizing tegenover met uitstekende prestaties.
NZXT's Phantom 630 biedt vergelijkbare features als de 750D wat inbouwmogelijkheden en koeling betreft. De hogere prijs wordt verantwoord door de extra opties die de behuizing heeft: zo is er een fancontroller ingebouwd. Grote verschil is echter de vormgeving: de ingetogenheid van Corsair wordt verruild voor een designgerichte behuizing.
Ook Fractal Designs kleinere behuizing in de Define-serie, de R4, blinkt uit in strak design. De behuizing is wat kleiner dan de meeste bigtowers in de test, maar nog altijd zeer ruim van binnen. De R4 is een van de stilte behuizingen die getest werden, zonder de temperaturen op te laten lopen. De overige features zijn vrij beperkt, maar wie ingetogen en stil voorop stellen kan moeilijk om de behuizing heen. Bovendien is de R4 een stuk goedkoper.
Conclusie: overal iets inleveren
Corsair heeft een naam hoog te houden waar het om behuizingen gaat. Het bedrijf stapte met een topproduct in de markt en heeft sinds de introductie van die 800D diverse goede behuizingen afgeleverd. De Obsidian-serie, waarvan ook de 750D deel uitmaakt, was echter altijd zeer prijzig, reden voor Corsair om meer budgetvriendelijke series als de Graphite- en Carbide-series uit te brengen.
Het bedrijf breekt met de 750D een beetje met die traditie en biedt de Obsidian-behuizing aan voor een prijs die meer in lijn ligt met de goedkopere series. Dat is op veel punten terug te zien; de 750D mist een aantal high-end features die we van Obsidian-behuizingen gewend zijn. Zo heeft de 750D geen luxe knoppen om de zijpanelen los te maken, is er geen hotswap-bay beschikbaar en ook een controller voor de ventilators is afwezig.
De bouwkwaliteit is nog steeds prima, maar de geheel metalen frontjes zijn verleden tijd. Het inbouwen van componenten is wel zeer gemakkelijk en goeddeels zonder gereedschap mogelijk, maar de 2,5"-drivecaddies zijn wat onhandig vast te klikken, hoewel hun toolless-aspect doordacht is.
De prestaties zijn, met de meegeleverde luchtkoeling, prima, maar eigenlijk moet deze behuizing gevuld worden met radiators voor waterkoeling. Ondanks de drie 140mm-ventilators valt de geluidsontwikkeling mee en de koeling is in orde. Het kabelmanagement is eenvoudig, dankzij alle ruimte in de 750D.
Corsair heeft met de 750D een betaalbare behuizing in de Obsidian-serie geïntroduceerd die prima presteert. De behuizing blinkt echter nergens in uit en bovendien komt Corsair in een segment met volop concurrentie. De 750D is daarmee minder exclusief, maar wel zeer bouwvriendelijk.
Dat hangt er vanaf. Ik vind de prijs nou ook niet echt hoog voor zo'n case. De gemiddelde werkende Nederlander ziet het waarschijnlijk als 'budget'. Maar daar kan een student wel heel anders over denken.
Zelf heb ik dat bedrag betaald voor een tweedehands 600T. Het is maar wat een gek er voor over heeft.
[Reactie gewijzigd door Emiel3673 op 22 juli 2024 13:43]
Nou als gemiddeld werkende Nederlander vind ik 133 euro voor een beetje staal knap aan de prijs!!
133 euro is geen budget, echt niet.
Het voordeel van een kast is wel dat je er jaren mee vooruit kan, in tegen stelling tot de hardware die je erin stopt.
Dus dan is een investering van 133 euro over gemiddeld drie jaar (wilde gok) niet veel geld.
Maar voor onder de 133 heb je ook een rijk segment kasten die betere prestaties bieden tegen misschien minder mooie looks, maar ook dat is speculatief, want over smaak valt niet te twisten..., toch?
Ik ben nog steeds erg gecharmeerd van de Cooler Master 690 III, zeker gezien de prijs.
Ik kan me nog herinneren dat in het verleden (10 jaar geleden) door verschillende standaarden de kast ook niet meer voldeed bij een nieuw moederbord. Dat is vandaag de dag met ATX een stuk beter.
Ik ben het er niet mee eens, de markt bepaald hier toch wat budget is lijkt mijn. Wat jouw daadwerkelijke bestedingsruimte/ budget is, dat is een ander verhaal. Met budget word hier goedkoop/instapprijs bedoeld.
Je hebt al kasten voor iets meer dan 20 euro, dat is pas budget.
130 euro? Nee, dat gaat richting high-end, enthousiastelingen, -hoejehetmaarwiltnoemen gebruikers.
Voor deze prijs is er trouwens echt wel wat beters te vinden.
[Reactie gewijzigd door hrichard op 22 juli 2024 13:43]
Want als dit een budget-kastje is, wat zijn die prima kastjes van 25 euro ex voeding dan? Natuurlijk hebben die niet meer features dan 2x USB en audio op de voorkant, maar verder werkt de hardware die je erin stopt prima...
Lowbudget? Cheap-ass? Pisbakkenstalenkast?(damn1, volgens FF dictionary een bestaand woord! Dat was echt even LOL)
Het is ook best een misvatting om die kast een 'budget' model te noemen, alleen mbt tot de prijzen die Corsair hanteert is het relatief goedkoop. 130 euro is high-end, hoe je het ook bekijkt... 20~50 is wat mij betreft de budget prijsklasse. Je geld is dan denk ik toch beter besteed aan een leuke kast van Fractal Design, Lian Li of Antec... of zelfs een degelijke CM. Dan ben je toch een aantal tientjes goedkoper uit en heb je een minstens zo degelijke kast.
wat heeft iedereen toch met dat stof aantrekkende geperforeerde metaal aan de voorzijde. ik vind het persoonlijk spuuglelijk. Daarnaast heeft de corsair veel meer ruimte achter het moederbord om kabels weg te werken. deze is bij de CM niet volledig afgedekt waardoor de kabels er aan alle kanten nog steeds achteruit kunnen komen en je dus veel minder plek hebt om alles weg te werken. Ook heeft de kast geen rubberen kabel doorvoeren waardoor het er een stuk minder netjes uitziet.
Mijn CM 690 II biedt vrijwel hetzelfde, meer zelfs met het X-dock... heeft ook een degelijke voornamelijk metalen afwerking, goed kabel management... en kost bijna de helft van de prijs! Ja, wat dat betreft vind ik ook de prijs van deze kast absoluut niet gerechtvaardigd... en 130 euries is ook idd geen budget klasse.
Ik snap ook niet echt waarom Corsair dit doet in de Obsidian serie, de enige motivaties die ik mij zou kunnen bedenken zijn niet erg positief... volgens mij proberen ze 'te cashen' op de goede naam die de Obsidian serie heeft en daardoor een hogere prijs 'gerechtvaardigd' lijkt te zijn. Maar dit imao is geen Obsidian kast, dit had een Carbide moeten zijn... sterker nog, een Carbide 500R is goedkoper en biedt meer opties.
Heb deze behuizing zelf ook.
kwa stof en geluid valt het allemaal wel mee.
de filters doen hun werk erg goed.
Wat mij enorm tegen viel ten opzichte van mijn carbide 500r is de dikte van het staal dat er gebruikt is voor de grote panelen.
Dit had best iets dikker gemogen.
Leeg zit er net genoeg verband in de constructie om alles bij elkaar te houden,al flext het allemaal wel heel erg.
Hier word ook over geklaagd in diverse andere reviews.
Natuurlijk word het minder als je er een systeem mee bouwt maar dit had makkelijk voor komen kunnen worden door 0.1 of 0.2 mm dikker staal te gebruiken.
Leeg voelt de behuizing gewoon niet solide aan.
Das ook gelijk het enige min punt wat ik zelf slecht vond aan de behuizing en eigenlijk niet gewent ben van Corsair.
Bouwt heerlijk en erg goede kabel management opties die je eigenlijk wel weer mag verwachten van Corsair.
Inmiddels doet hij zijn werk al weer een paar maanden naar tevredenheid.
De prijs is even slikken helemaal omdat het gewoon veel geld blijft.
Echter gaat een goede behuizing meestal wel meer dan 1 build mee,
als je hen een klein beetje verzorgt. (doek je er over heen en zo nu en dan filters schoon maken)
Dus of je nu 3x een behuizing van 50 euro koopt of 1x een knappe behuizing.
Coolermaster heeft leuke kasten echter vind ik zelf wel dat er een wereld van verschil in zit met wat je bij bv coolermaster of Corsair krijgt.
Het lijkt als of de Corsair behuizingen net iets beter uitgedacht zijn / beter in elkaar zitten.
Dus in mijn ogen verantwoord dat dan wel weer de paar tientjes die ze duurder zijn.
edit ivm stukje aanvulling en mobiele typo's
[Reactie gewijzigd door Nessuno op 22 juli 2024 13:43]
Voor 133 komt ook hier geen kast binnen hoor. Budget kastjes zijn imo onder de 80 euro. En dan nog liefst inclusief voeding. En ik kan me voorstellen dat veel tweakers ook 133 euro gewoon te duur vinden.
Maar ondertussen is die wel exact in de prijsklasse waarin getest is met de CM, Fractal en NZXT. En ik kan me ook zo voorstellen dat kastjes van een stuk goedkoper (tussen de 80 en 100 Euro) ook op sommige punten concessies moeten doen ten opzichte van deze 750D maar op andere punten misschien weer beter scoren.
Persoonlijk vind ik een ruimere en grotere kast veel fijner om te hebben dan een "net iets kleiner model". Je kan makkelijker combineren met inlaat- en uitlaatfans, je kabels kan je mooier/makkelijker wegwerken en als het moet heb je ook de ruimte om 8 tot 12 3.5" devices in te bouwen zonder dat alles gaat zwerven of met elastiekjes ergens opgehangen moet worden.
Vergeet ook niet dat, zoals in de review vermeld, de 750D ook al goed is voorbereid voor waterkoeling; sowieso een punt waar je een wat grotere kast voor wil hebben want leidingen, radiator en andere zaken laten zich niet zo makkelijk wegwerken als een handvol 80mm of 120mm fans.
133 is toch helemaal niet veel voor een kast die je ws. wel tot 10 jaar lang kan gebruiken? Ik heb zelf dan een Corsair 550D die was als ik me niet vergis 110 euro, maar ik verwacht daar gewoon minimaal 5 jaar mee te doen, zeker aangezien mijn vorige kast - een Chieftec - een jaar of 8 en twee builds mee ging.
Ik verbaas me dan ook over al die build in DAA met een 30 euro CoolerMaster, daar ga je je zo aan ergeren, dat is gewoon niet leuk meer.
[Reactie gewijzigd door Ramon op 22 juli 2024 13:43]
Met budget wordt bedoeld dat het in het goedkoopste segment van behuizingen valt. Dat is hier simpelweg niet het geval. Het doet totaal niet ter zake dat 130 euro niet zoveel geld is, of dat je er zolang mee doet of wat dan ook. Als we even puur feitelijk gaan kijken in de pricewatch.
Aantal towerbehuizingen van 15 - 133 euro: 765
Aantal towersbehuizingen van > 133: 133
Met andere woorden: deze tower behoort tot de 15% duurste towers. Dat is moeilijk als budget aan te duiden.
Ik vind de definitie van budget die t.net blijkbaar hanteert ook raar, maar daar heb ik niets over gezegd. Het was meer een reactie op "Voor 133 euro komt er hier ook geen kast binnen hoor."
kom op mensen wat is nu duur? vinden jullie serieus 133 euro duur? wat gooi je gemiddeld in je benzine tank van je auto? 80 euro? die verdwijnt als sneeuw voor de zon in een weekje tijd.
of een weekendje stappen mag zeker wel 100 euro kosten? enige wat je daar van over houdt is een kater en wat vage herinneringen. de tijd dat 133 euro veel geld was is lang geleden. zeker wanneer je kijkt dat deze kast gemakkelijk 5 tot 10 jaar mee kan.
80 euro vind ik prima maar zonder de voeding, vaak zijn dat van die prul dingen die zo stuk gaan, ze kunnen dan beter meer geld in de kwaliteit van de kast zetten dan een extra voeding erbij.
Kast ziet er mooi uit. Jammer dat het Corsair logo erop staat op de voorkant. Logo vrije voorkant had voor mij de kast een echte high-end feel gegeven.
Ik weet niet hoor maar ik heb de 750D al vanaf 4 november. Beetje oud nieuws dit? Ik vind vooral de grote open zijkant erg mooi.
Er zit ook voldoende ruimte achter het mobo om kabels weg te werken. zelfs met extended kabels met sleeve en sli. op de foto zie je de drive bays langs elkaar. deze kunnen ook boven elkaar of zelfs onder de optical drivebays worden gehangen waardoor een extra dubbel waterkoel radiator kan worden geplaatst.
Wat ik mis in de review? is de optie om 3 ssd 2,5 inch te plaatsen tegen de achterzijde van de kast met een klik systeem. dit is een hele mooie feature. hierdoor heb je geen 3,5inch bay nodig en zijn de ssd's netjes weg gewerkt aan de achterzijde. van de kast
Plus die poorten op de voorkant vind ik spuuglelijk maar dat zal wel persoonlijk zijn.
Waarom niet 90 gr draaien en aan de bovenkant? (vast meer design werk)
[Reactie gewijzigd door alingebruik1978 op 22 juli 2024 13:43]
maar dat zal wel persoonlijk zijn
Ik vind poorten aan de voorkant juist gemakkelijk, omdat bij mij de PC's onder mijn bureau staan. Als de poorten aan de bovenkant zitten, kom je er dus moeilijker bij...
Dus inderdaad: iedereen heeft zo zijn voorkeuren
Gelukkig is hij wel iets hoger. Maar de kasten hebben ook nog wieltjes eronder, dus is het bureau niet hoog genoeg om echt handig te zijn als ik bovenop zou moeten wisselen
Als je ze 90 gr draait heb je eerder problemen dat sticks etc. niet naast elkaar passen. Tenminste, dat merk ik bij Pa's laptop. Sommige USB app. hebben nou eenmaal een "dikke brede body" . Bovendien past de usb aan de voorzijde alitjd en zie je het gat beter dan bovenop. Wat wel mooi zou zijn is een afdekklepje.
[Reactie gewijzigd door Madrox op 22 juli 2024 13:43]
Een review met software temperaturen is dat eigenlijk wel nuttig? Ik vraag me altijd heel erg af als mijn cpu weer 4 graden aantikt terwijl de kamer 20 graden is hoe de software is geschreven.
Persoonlijk als je een review maakt pak ff een meet apparaat maar dat is mijn mening.
Zelf opzoek naar een nieuwe kast. Maar vind hem net wat te 'basic' er uit zien. Jammer want ik twijfel precies tussen de 7 en de 8
Zo lang je de sensoren gelijkhoudt (zelfde CPU en mobo) is het geen groot probleem lijkt me. Als ie er standaard 5 graden naastzit blijft dat zo, en meestal zijn die sensors nauwkeurig tot een graadje of 2-3. Voor mij acceptabel. Een IR-camera was leuk geweest (ik heb ooit beelden van GPUs met zo'n ding gezien, dat was ideaal om hotspots te vinden), maar die moet je maar net hebben.
On-topic: Ik vraag me af waarom ie zo beroerd koelt, met een heel dak van gatenkaas zou alles er zo uit moeten kunnen. Verder is hij voorzien van wat fans, en niet zo stil, dus ik snap het echt niet.
(as for waterkoeling: hadden ze het goed willen doen dan had ik graag 140.3 gezien in zo'n grote kast. Het past makkelijk, en biedt net dat extra beetje voor zware GPUs)
[kleine aanvulling]
Bovenin gaat een dunne rad, 60 mm is problematisch... Dat vind ik een dealbreaker. Dat je voorin veel kwijt kunt, prima, maar ook daar... geen 140.3. Dubbel is voor mij niet interessant, te weinig voordeel boven goede luchtkoeling. Daarnaast wil ik mijn rad als outtake, anders blaas ik warme lucht over m'n toch-al-minder-gekoelde componenten.
[/aanvulling]
[Reactie gewijzigd door FreezeXJ op 22 juli 2024 13:43]
Onder belasting is deze 8 graden warmer dan de Phantom 630, die ik ook niet als een koelkanon ken (Antec 1100 ofzo is leuk vergelijkingsmateriaal). Dat is dus ruim 18 graden warmer dan de omgeving. CPU idem, en de GPU is een passieve, dus standaard heet. Zie jouw score (die ik ook haal), 5-10 graden boven omgeving is acceptabel, 18 niet.
Jij hebt amd zeker? mijn waterkoeling blaast 4 graden warmere lucht naar buiten aan de bovenzijde dan er aan de voorzijde binnenkomt. en dan staan de fans niet hoger dan 600 rpm.
Dus weet niet wat jij voor kachels in je kast hebt zitten...
Maar zelfs met 2 videokaarten die bij het spelen van bf4 rond de 80 graden worden is het verschil niet groter dan dat. Bij mij wordt overigens wel alles gelijk netjes de kast uit geblazen. ik heb geen videokaarten die de lucht allemaal in de kast verspreiden. Alle lucht kan er alleen aan de achterzijde uit.
Ook is de temp ontzettend afhankelijk van de fans die je erin hebt zitten en de componenten. er zitten op de 750 gigantisch veel mogelijkheden. overal is voldoende ruimte voor fans. snap niet goed wat het probleem is
[Reactie gewijzigd door sygys op 22 juli 2024 13:43]
Ik weet niet wat er mis is gegaan in de test van Tweakers.. maar mijn cpu in de kast wordt 8 graden koeler dan mijn silverstone FT01 welke ook al hele degelijke koelprestaties neerzette voor de CPU.. Ik heb totaal geen last van warmte.. 1 fan erbij plaatseb aan de bovenzijde achter en het is helemaal perfect.. dan is de cpu 13 graden koeler under load dan in mn silverstone.
De kast is ook gemaakt voor waterkoeling en anders zou ik er een extra 140mm fan in zetten.
Maar om nou te zeggen dat de kast slecht koelt is echt onzin. Ik draai goed overclocked (3570K op 4.2 en 1.2v en een 770GTX windforce nog wat verder gepushed) en ik heb echt nul problemen met warmte. CPU max 62 graden met 212 EVO en vidkaart max 71 graden. Prima prestaties.
[Reactie gewijzigd door Cidious op 22 juli 2024 13:43]
Er gaat een 3 dubbele radiator in van 140mm boven en een dubbele voor onder. met wat modificatie kun je er aan de voorkant ook nog een dubbele inzetten van 140. Snap niet dat de kast nu wordt geintroduceerd op tweakers. bij Dixons is hij al 2 maanden te krijgen.
Je kunt 2 fans aansluiten ja van 140 maar je kunt makkelijk een 3x 140 radiator aansluiten de ruimte is er gewoon. en als deze radiator op 8 punten vast zit aan de bovenkant dan blijft hij echt wel zitten!
Al snap ik niet goed waarom je 3x 140 zou willen. ik heb mijn cpu ruim 700 mhz overgeklokt en een dubbele standaard corsair koeler H110 houdt de cpu op ongeveer 65 - 70 graden full load. Als je aan de achterzijde een outtake hebt van 140mm aan de bovenzijde een dubbele van 140mm, dan moet de derde aan de bovenzijde een intake worden. als die ook een outtake wordt dan heb je dus 3x 140mm out en 2x 140 in. uit mijn ervaring is gebleken dat met 2x140mm in, 1x 120mm in en 3x 140mm uit er toch nog steeds onderdruk in de kast ontstaat vergeet hierbij niet dat ik 2 videokaarten erin heb zitten die onder full load ook nog eens een hele hoop lucht de kast uit verplaatsen.
Zit er aan te denken om de drivebays aan de optical bays te hangen en er onder nog een 120mm bij te zetten. maar ik vindt persoonlijk die setup er niet zo fraai uit zien.
[Reactie gewijzigd door sygys op 22 juli 2024 13:43]
Sommige mensen sluiten ook GPUs aan op hun rad, en dan wil je echt zoveel mogelijk oppervlak... CPU is 100W of minder tegenwoordig, maar GPUs blazen nog altijd graag 200W uit voor een high-end model. Doe dat bij elkaar, en voila, 140.3 is geen overbodige luxe. Idem met double-size, aka 60 mm dikte, dat vind ik ook een soort minimum voor serieuze opties. Helaas denken veel fabrikanten daar anders over.
Had ik 120.3 x 30 mm genoeg gevonden dan was een Fractal Mini al groot genoeg (ja daar past dat uitstekend in). Voorlopig mag deze 750D qua functionaliteit nog buigen voor een Switch 810, en dat vind ik ergens best jammer.
Maar voor 40€ minder koop je een vette Cooler Master HAF XB waar je het moederbord horizontaal inschuift op een losse tray. Say no more. Voor mij niets anders meer.
Ontzettend handig? De HAF XB is twee keer zo breed als een gewone ATX-kast; ik kan me voorstellen dat niet iedereen zomaar 45cm op zijn/haar bureau kwijt kan. Ik vind een gewone ATX-kast van 23cm breed eigenlijk al te breed om neer te zetten (en ik heb geen klein bureau).
Daarnaast, maar dat is dan aanverwant aan de ruimte; de HAF XB heeft een vreemde top-cover; zelfs als zou je hier een monitor op willen zetten, kan ik me ook voorstellen dat de monitor niet stabiel staat of dat je bepaalde koeling van de XB hierdoor afsluit.
En met welgeteld 2x 3.5" optie, is het ook geen kast die meteen in het oog springt voor personen die wat storage intern willen hebben op gangbare/goedkope disks.
ik heb deze kast nu ongeveer een maand in mijn bezit en moet zeggen dat hij 100% bevalt.
Deze review is trouwens een repost op tweakers want ik heb deze revieuw gelezen voordat ik mijn kast ging kopen (ongeveer een maand terug).
koelingresultaten van de kast zijn zeer set-up gevoelig. Ik heb niks te klagen over de temperaturen. ookal gebruik ik dan wel een H100i koelsysteem voor de CPU.
Tot nu toe de 2 minpunten die ik heb gevonden:
-Het stoffilter onder de voeding wilt (bij mij) zeer regelmatig gaan trillen. en dit geeft een enorm irritant geluid. De oplossing hiervoor is de rand van het stoffilter voorzien van 1 laagje plakband.
- De kabels van de meegeleverde fans zijn relatief kort. uiteraard zal dit moederboard afhankelijk zijn.
Ik overweeg al een tijd om over te stappen naar deze behuizing daar het design me bevalt en mijn cm690 advanced 2 al de nodige jaren meegaat. Waar ik echter bang voor ben is de geluidsproductie. Ik gebruik een h100 i.c.m 2600K en een gtx690, i.c.m 5 casefans (3x120, 2x140). Ik weet niet welke cpu jij gebruikt maar hoe tevreden ben jij over de warmte- en geluidsontwikkeling?
ik draai op een i5 2500k die op dit moment niet is overklockt.
De pomp staat op normaal (stand 2 van 3). de radiator is alleen voorzien van 2x push.
Op dit moment gebruik ik alleen de stock fans plus 1 extra 120mm op de bodem
(puur omdat ik in afwachting ben van 6 corsair af140 quit editions)
Ik heb het 2e HDD rack uit de kast gelaten omdat ik 2 ssd's en maar 1 hdd gebruik.
Dit komt ook ten goede van de airflow vanaf de voorste fans.
Temps:
- de i5 loopt rond de 60 graden bij 100% belasting gedurende 1 uur
(hier zou ik de pomp hoger kunnen zetten)
- gtx 560 TI draait rond de 73 graden BF4 high settings (fans staan max op 75% i.v.m. geluid)
(EDIT) - moederboard en kast zal ik vanavond even bekijken.
Geluid:
De kast staat bij mij op 30 cm afstand en ik moet zeggen dat ik hem wel hoor als ik er op let maar anders niet. Ik gebruik 80% vand e tijd een headset dus dan hoor ik hem helemaal niet. Maar de nieuwe fans heb ik uiteraard niet voor niks besteld. als de kast wat warm begint te worden en allees op volle toeren begint te draaien dan vind ik hem net iets te veel geluid maken. maar dit is nog steeds niet extreem.
[Reactie gewijzigd door Sentoxic op 22 juli 2024 13:43]
Bedankt voor je follow-up! De temps vallen me nog wel mee, zijn vergelijkbaar met dit systeem (al wordt de gpu niet zo heet). De afstand van het systeem tot het gehoor is ongeveer vergelijkbaar met hier, dus al met al lijkt het niet zo veel te schelen.
Pomp staat ook hetzelfde dus een lichte ruis in-game hoor je wel, maar meer dan dat is het niet daar de gpu deze nog altijd overstemt. Mijn grootste punt is dat mijn bureau achter de bank in de woonkamer staat en de pc ook gebruikt wordt voor het streamen van media. Er is dan ook niks zo irritant als dat je je pc achter je hoort terwijl je film aan het kijken bent, en dat wil ik dan ook voorkomen als ik switch van behuizing.
De uitstraling van de kast is echter super, en ik zou er makkelijk alles in kwijt kunnen waardoor dit de beste optie voor mij zou zijn. De 350d zou zelfs ideaal zijn (minder aanwezige behuizing, zelfde looks), ware het niet dat ik een ATX mobo bezit en ik niet van plan ben om deze te vervangen voor een kleinere variant.
Nogmaals bedankt voor je follow-up, hier haal ik meer uit dan uit de volledige review
Klopt dat stof filter geluid is irritant (komt af en toe voor) daar heeft zowel de corsair 350D als de 750D last van. Een ontwerp foutje blijkbaar iets van een rubber u profiel randje zou beter geweest zijn om het stof filter strak vast te kunnen zetten.
[Reactie gewijzigd door JT888 op 22 juli 2024 13:43]
Wat ik een beetje bijzonder vind is de luchtinlaat aan de bovenzijde. Weliswaar met stoffilter, maar als ik zie hoeveel mijn frontfans met filter al aan stof inhaleren, hoe zit dat dan met een kast waarvan de volledige bovenzijde open is?
Ik zou het bovendien mooier hebben gevonden zonder rooster bovenop, maar toch een mooie kast.
Als je slim bent zet je de fans bovenin op outtake, waardoor je er geen stof aan hebt. Persoonlijk vind ik dat rooster juist ideaal (maar ben dan ook waterkoeler ), er zijn al zat kasten zonder, of met maar 1 fan daar.
ik weet niet wat voor stoffilters jij dan hebt, maar het zijn slechte
zelf heb ik een Silverstone FT02, volledig open bovenzijde en na +/- 4 jaar gebruik is de binnenkant nog steeds praktisch stofvrij (enkel zeer fijn laagje op sommige plaatsen, nergens stofophoping)
de 3 filters in mijn kast blaas ik om de 3 à 6 maand eens uit, meer niet
de kast was misschien iets duurder, maar qua onderhoud het absoluut waard: ik heb dan ook nog nooit de ventilators van de kast, cpu of gpu gereinigd (wat in m'n vorige kast quasi verplicht was, toen is de fan van m'n gpu zelf kapot gegaan omdat ik te laat was, ding was verstopt)
Nu moet ik zeggen dat het waarscnijnlijk een of twee jaar is geleden dat ik filters schoonmaakte. Ik heb dan nog geen stofophoping, maar ik heb wat fijnstof in de kast liggen. Als hij uit staat komt er bij mij echter niets naar binnen, en dat zal bij deze kast iets anders zijn.
Corsair staat er om bekent dat het prima kasten maakt. Zelf heb ik 2x de Obsidian 650D waar ik zeer tevreden mee ben. De 750D is gunstig geprijsd, maar ik vind deze kast toch iets minder dan zijn voorgangers.
Heb deze kast nu een paar maanden in bezit en hij ziet er erg strak uit,
lekker groot en staat erg mooi bij mijn pc kamer
ook het plexiglas is zo groot en overzichtelijk lijkt net een aqaurium
de fans aan de voorkant zijn erg groot en doen goed hun werk,
komt ook bijna geen stof in de kast door de goeie airflow en filters die je er ook makkelijk uit kan schuiven
persoonlijk vind ik de 700D de mooitste reek uit de hele obsidian serie,
de ssd sloten aan de achterkant zijn zo fijn, je kan er makkelijk 4 kwijt