Inleiding: De eerste oled voor aan de muur
Oled-schermen hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere schermtechnieken zoals lcd en plasma. Zo kan een oled-scherm zwart beter weergeven waardoor het contrast flink hoger uitkomt en zijn de schermen flink dunner te maken omdat er geen aparte backlight nodig is zoals bij lcd. Ook zal het in de toekomst mogelijk zijn om oled-schermen te fabriceren door ze als het ware te printen met een soort inkjet-printer op grote rollen, waardoor de productiekosten flink omlaag zullen gaan.
Tot voor kort was het niet mogelijk om oled-schermen van een wat groter formaat tegen een aanvaardbare prijs te maken omdat een groot deel van de geproduceerde schermen defecten vertoonde. LG en Samsung hebben flink geinvesteerd in de techniek en zijn inmiddels zo ver gevorderd met het verbeteren van het productieproces dat ze het hebben aangedurfd om de eerste productiemodellen op de markt te bregen.
LG en Samsung hebben ervoor gekozen om de eerste productiemodellen van hun 55"-oled-televisies een gekromd scherm mee te geven. Omdat de televisies flink wat geld moeten opbrengen, zo'n negenduizend euro voor de LG en achtduizend voor de tv van Samsung, vonden de marketingafdelingen het belangrijk om de televisies een exclusief uiterlijk mee te geven. De kromme schermen zien er bijzonder uit maar hebben een belangrijk nadeel; ze kunnen niet aan de muur gehangen worden. LG laat op de IFA 2013 zijn eerste oled-tv zien die wel aan de muur bevestigd kan worden; de 55EA8800 Gallery Oled TV met een full-hd 55"-scherm.
Uiterlijk: superdun
Het scherm van oled-televisies kan superdun worden gemaakt. Zo heeft de Gallery Oled TV een dikte van minder dan een halve centimeter. Dat ziet er natuurlijk zeer gelikt uit maar het brengt wel een groot nadeel met zich mee, want waar laat je de luidsprekers? Kleine luidprekers produceren nu eenmaal niet zo'n best geluid en grote luidprekers tasten het ontwerp flink aan. Bij de gekromde oled-televisie heeft LG het probleem opgelost door in de voet een paar platte doorzichtige luidsprekers te stoppen voor de hoge tonen. Voor de lage tonen zijn er twee woofers in de bolling aan de achterkant van de televisie verstopt.
Voor het geluid bij LG's eerste platte oled-tv hebben ze letterlijk een 'out of the box'-oplossing bedacht want de luidsprekers zitten niet in de televisie zelf, maar verstopt in een soort 'schilderij-lijst'. Op deze manier kon de televisie zelf superplat blijven en was er toch genoeg volume beschikbaar om de lagetonenluidsprekers te herbergen. Een televisie vemomd als schilderij hadden we natuurlijk al eens vaker gezien, maar LG heeft een aparte draai aan dit idee gegeven door de televisie met een beweegbare beugel te bevestigen./i/1378496782.jpeg?f=imagenormal)
De televisie zweeft als het ware voor het speakersysteem en omdat de televisie zo enorm dun is, en slechts kleine randen rondom het actieve deel van het scherm heeft, ziet het geheel er strak en verzorgd uit. Door de televisie wat naar voren te trekken ontstaat er ruimte om het toestel horizontaal te roteren. Dat is erg prettig als je niet recht voor de televisie zit. Na het kijken kun je de televisie weer een minder opvallende positie geven door hem terug tegen de lijst te duwen.
Meerdere schilderijlijsten en 3d-weergave
Tot slot: geslaagd voor de Europese markt
We vinden het ontwerp van de Gallery Oled eigenlijk best geslaagd. Het is mooi om te zien dat de superplatte oled-schermen de fabrikanten dwingen om met totaal nieuwe ontwerpen voor televisies te komen want de huidige platte televisies lijken wel heel erg veel op elkaar. De opvallende vormgeving zal niet iedereen bekoren maar denk bij de 55EA8800 de luidsprekerlijst weg en dan heb je een ontwerp dat de massa wel zal aanspreken: superdun en met hele kleine randen rondom het scherm. Graag zouden we in de toekomst deze versie ook op de markt zien verschijnen voor de mensen die het niet erg vinden zelf zorg te dragen voor de geluidsweergave.
/i/1378496775.jpeg?f=imagenormal)
Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn; die is zeer goed. Door het hoge contrast en de schitterende kleuren is het een waar feest om naar deze televisie te kijken. De gebruikte oled-techniek zorgt voor een flinke verbetering in kwaliteit ten opzichte van lcd- en plasmatelevisies.
We spraken op de IFA met de ontwerper van de Gallery Oled en hij vertelde ons dat LG de televisie speciaal voor de Europese markt heeft ontwikkeld. Dit lijkt ons een verstandige keuze want het ontwerp van LG's gebogen oled-tv doet in onze ogen toch wel erg Aziatisch aan. Ook geven wij de voorkeur aan een plat scherm omdat je dan net wat minder last van spiegelingen in het beeld hebt en de geometrie van het beeld niet verstoord wordt.
De Gallery Oled zal later deze maand in Duitsland leverbaar zijn voor 8999 euro. Naar alle waarschijnlijkheid zal de televisie ook naar Nederland komen wist de woordvoerster van LG ons te melden, maar ze kon nog niet vertellen op welke termijn dat zal zijn.