Door Sim Kranenburg

LG 55EA8800: platte oled-tv in schilderij-lijst

08-09-2013 • 14:00

47

Multipage-opmaak

Inleiding: De eerste oled voor aan de muur

Oled-schermen hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere schermtechnieken zoals lcd en plasma. Zo kan een oled-scherm zwart beter weergeven waardoor het contrast flink hoger uitkomt en zijn de schermen flink dunner te maken omdat er geen aparte backlight nodig is zoals bij lcd. Ook zal het in de toekomst mogelijk zijn om oled-schermen te fabriceren door ze als het ware te printen met een soort inkjet-printer op grote rollen, waardoor de productiekosten flink omlaag zullen gaan.

Tot voor kort was het niet mogelijk om oled-schermen van een wat groter formaat tegen een aanvaardbare prijs te maken omdat een groot deel van de geproduceerde schermen defecten vertoonde. LG en Samsung hebben flink geinvesteerd in de techniek en zijn inmiddels zo ver gevorderd met het verbeteren van het productieproces dat ze het hebben aangedurfd om de eerste productiemodellen op de markt te bregen.

LG en Samsung hebben ervoor gekozen om de eerste productiemodellen van hun 55"-oled-televisies een gekromd scherm mee te geven. Omdat de televisies flink wat geld moeten opbrengen, zo'n negenduizend euro voor de LG en achtduizend voor de tv van Samsung, vonden de marketingafdelingen het belangrijk om de televisies een exclusief uiterlijk mee te geven. De kromme schermen zien er bijzonder uit maar hebben een belangrijk nadeel; ze kunnen niet aan de muur gehangen worden. LG laat op de IFA 2013 zijn eerste oled-tv zien die wel aan de muur bevestigd kan worden; de 55EA8800 Gallery Oled TV met een full-hd 55"-scherm.

Uiterlijk: superdun

Het scherm van oled-televisies kan superdun worden gemaakt. Zo heeft de Gallery Oled TV een dikte van minder dan een halve centimeter. Dat ziet er natuurlijk zeer gelikt uit maar het brengt wel een groot nadeel met zich mee, want waar laat je de luidsprekers? Kleine luidprekers produceren nu eenmaal niet zo'n best geluid en grote luidprekers tasten het ontwerp flink aan. Bij de gekromde oled-televisie heeft LG het probleem opgelost door in de voet een paar platte doorzichtige luidsprekers te stoppen voor de hoge tonen. Voor de lage tonen zijn er twee woofers in de bolling aan de achterkant van de televisie verstopt.

Voor het geluid bij LG's eerste platte oled-tv hebben ze letterlijk een 'out of the box'-oplossing bedacht want de luidsprekers zitten niet in de televisie zelf, maar verstopt in een soort 'schilderij-lijst'. Op deze manier kon de televisie zelf superplat blijven en was er toch genoeg volume beschikbaar om de lagetonenluidsprekers te herbergen. Een televisie vemomd als schilderij hadden we natuurlijk al eens vaker gezien, maar LG heeft een aparte draai aan dit idee gegeven door de televisie met een beweegbare beugel te bevestigen.LG 55EA8800 Gallery oled tv

De televisie zweeft als het ware voor het speakersysteem en omdat de televisie zo enorm dun is, en slechts kleine randen rondom het actieve deel van het scherm heeft, ziet het geheel er strak en verzorgd uit. Door de televisie wat naar voren te trekken ontstaat er ruimte om het toestel horizontaal te roteren. Dat is erg prettig als je niet recht voor de televisie zit. Na het kijken kun je de televisie weer een minder opvallende positie geven door hem terug tegen de lijst te duwen.

LG 55EA8800 Gallery oled tv LG 55EA8800 Gallery oled tv LG 55EA8800 Gallery oled tv

Meerdere schilderijlijsten en 3d-weergave

LG gaat de televisie aanvankelijk op de markt brengen met een moderne strak vormgegeven lijst. In eerste instantie hebben de kopers de keuze uit een donkergrijze lijst met matglans afwerking of een lijst die wat kleur betreft het meeste doet denken aan koper of messing en die een wat glanzender afwerking heeft. LG toonde op de IFA echter ook nog een aantal andere wat klassiekere lijstontwerpen, die bij voldoende vraag in een later stadium op de markt gebracht worden.

LG 55EA8800 Gallery oled tv LG 55EA8800 Gallery oled tv LG 55EA8800 Gallery oled tv LG 55EA8800 Gallery oled tv

Ook bij de Gallery Oled maakt LG gebruik van passieve brillen voor 3d-weergave. We hebben er even naar kunnen kijken op de IFA en de 3d is eigenlijk precies zoals we inmiddels van LG gewend zijn. De brillen zijn superlicht en zitten comfortabel. Het beeld is heel rustig voor je ogen en omdat er bijna geen crosstalk is, werkt het systeem uitstekend. Het beeld is ook bij 3d-weergave lekker helder maar het bekende nadeel van de passieve techniek is ook bij deze oled-tv aanwezig. Doordat het beeld in even en oneven beeldlijnen is verdeeld om het linker en rechteroog te bedienen, is de verticale resolutie gehalveerd. Als je dicht genoeg bij de televisie zit met een 3d-bril op kun je de lijnstructuur duidelijk waarnemen.

LG 55EA8800 Gallery oled tv

Ondanks dat de televisie alleen met het speakersysteem verkocht wordt, is de televisie ook zonder de lijst te gebruiken. Omdat de televisie het geluidsignaal via een standaard optische toslink-kabel naar het speakersysteem stuurt, kun je ook je eigen soundbar of av-receiver aansluiten. We hopen dan ook dat de televisie in de toekomst eveneens zonder het speakersysteem verkocht zal gaan worden, al heeft LG daar op dit moment geen plannen voor.

LG 55EA8800 Gallery oled tv LG 55EA8800 Gallery oled tv LG 55EA8800 Gallery oled tv

Om het schilderijconcept te benadruken heeft LG een 'gallery mode' gemaakt waarbij er schilderijen van beroemde meesters als Van Gogh en Gauguin op de televisie vertoond worden. Uiteraard kun je ook je eigen foto's of gedigitaliseerde kunstwerken met deze televisie vertonen. Ondanks dat de televisie volgens LG geen inbrandproblemen kent, lijkt het ons wel zaak om de televisie niet dagen achtereen een kleine hoeveelheid statische beelden te laten vertonen want dan zal de televisie wel degelijk inbrandverschijnselen gaan vertonen: oleds gaan op de lange duur steeds minder fel branden.

Tot slot: geslaagd voor de Europese markt

We vinden het ontwerp van de Gallery Oled eigenlijk best geslaagd. Het is mooi om te zien dat de superplatte oled-schermen de fabrikanten dwingen om met totaal nieuwe ontwerpen voor televisies te komen want de huidige platte televisies lijken wel heel erg veel op elkaar. De opvallende vormgeving zal niet iedereen bekoren maar denk bij de 55EA8800 de luidsprekerlijst weg en dan heb je een ontwerp dat de massa wel zal aanspreken: superdun en met hele kleine randen rondom het scherm. Graag zouden we in de toekomst deze versie ook op de markt zien verschijnen voor de mensen die het niet erg vinden zelf zorg te dragen voor de geluidsweergave.

LG 55EA8800 Gallery oled tv

Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn; die is zeer goed. Door het hoge contrast en de schitterende kleuren is het een waar feest om naar deze televisie te kijken. De gebruikte oled-techniek zorgt voor een flinke verbetering in kwaliteit ten opzichte van lcd- en plasmatelevisies.

We spraken op de IFA met de ontwerper van de Gallery Oled en hij vertelde ons dat LG de televisie speciaal voor de Europese markt heeft ontwikkeld. Dit lijkt ons een verstandige keuze want het ontwerp van LG's gebogen oled-tv doet in onze ogen toch wel erg Aziatisch aan. Ook geven wij de voorkeur aan een plat scherm omdat je dan net wat minder last van spiegelingen in het beeld hebt en de geometrie van het beeld niet verstoord wordt.

De Gallery Oled zal later deze maand in Duitsland leverbaar zijn voor 8999 euro. Naar alle waarschijnlijkheid zal de televisie ook naar Nederland komen wist de woordvoerster van LG ons te melden, maar ze kon nog niet vertellen op welke termijn dat zal zijn.

Reacties (47)

47
47
21
1
0
19
Wijzig sortering
Hatsee, weer een televisie van 9000 euro. Als je die 9000 euro over hebt voor een TV, waarom dan niet voor een Surround sounds systeem? denk dat toch meer dan 90% van de mensen die zo'n TV halen toch ook wel een net geluids systeem thuis hebben.

Dus die speakers zijn eigenlijk overbodig neem ik aan.
Er hoeft wat mij betreft ook geen tuner in en heel veel HDMI poorten.

Gewoon alleen een OLED beeldscherm met 1 HDMI input en verder helemaal niets. (m.a.w. een monitor). De rest van de apparatuur gaat allemaal aan de A/V versterker en dan 1 HDMI kabeltje naar het scherm voor het beeld. Zeker in dit prijssegment snap ik al die extra rommel erin niet. Je koopt zo'n scherm voor de fantastische beeldkwaliteit, als je 9k over hebt voor het beste beeld dan wil je voor de andere onderdelen ook het beste, de ingebouwde speaker is dus nutteloos.
Ik vind die schilderij-lijst echt afschuwelijk maar ik ben erg onder de indruk van de beeldkwaliteit. Zelfs van camera -> editing -> uploaden -> kijken op mijn 24" FHD scherm zien de kleuren en het contrast er ongelofelijk uit.

De komende paar jaar heb ik niet het geld of de ruimte om zo'n TV als deze te kopen en laat staan op te hangen. Maar ik zou dan zeker een apart surround sound systeem kopen voor een paar honderd euro. Wat mij betreft kan de TV zelf het doen met minimale speakers..

Ik zou overigens wel meerdere HDMI poorten willen voor bijvoorbeeld een UPC horizonbox, Xbox 360, etc. Maarja als je de TV zo plat tegen de muur hangt dan wil je misschien maar een enkele HDMI poort en verder een kastje op de grond met meer opties, zodat je ook makkelijk de stekkers kan verwisselen.

In ieder geval leuke ontwikkelingen, tegen de tijd dat ik ruimte heb voor een 55" TV kan ik wel een OLED Ultra HD TV kopen voor onder de 1000€ waarschijnlijk.
Vanwege de input lag tijdens gaming is de mogelijkheid voor een extra directe HDMI verbinding wel nuttig denk ik, een receiver voegt toch altijd latency toe. Beetje lullig als alles low latency is behalve de kast die tussen je TV en console hangt...

Een paar HDMI sockets moet toch wel te realiseren zijn bij een scherm van een dergelijke grootte...
De komende paar jaar heb ik niet het geld of de ruimte om zo'n TV als deze te kopen en laat staan op te hangen. Maar ik zou dan zeker een apart surround sound systeem kopen voor een paar honderd euro.
Een TV van 9k en dan een cheap-ass surround setje erbij :?
Ik zou overigens wel meerdere HDMI poorten willen voor bijvoorbeeld een UPC horizonbox, Xbox 360, etc.
Die heb je niet nodig, je plugt die allemaal in de je A/V receiver en dan schakel je met de receiver tussen de verschillende apparaten, er loopt dan 1 HDMI kabel van de receiver naar de TV.
Bij het Journaal en Pauw & Witteman wil je natuurlijk geen surround sound. En al helemaal geen geklooi met allerlei afstandsbedieningen. TV aan, kijken, verder niks. Mensen die veel geld hebben willen veel gemak, dus zo'n nette geïntegreerde deco rand met speakers is helemaal zo'n gek idee nog niet.
Daarvoor bestaan er universele afstandsbedieningen.

Bij mij thuis gaan er maar 2 kabels naar de tv: Stroom en HDMI.
De apparaten hangen verder allemaal aan de receiver.

En toch wanneer ik tv wil kijken via de decoder van UPC, heb ik maar 1 druk op "de knop" (weergegeven op het touchscreen van de ab) nodig om de decoder aan te zetten, de receiver aan te zetten en op het juiste kanaal te zetten en de tv uit standby te halen.

Als ik de kanaal veranderen knop gebruik stuurt hij het signaal naar de decoder en als ik het volume verander gebeurt dat met de receiver.

Meerdere apparaten draagt in mijn ervaring juist tegenwoordig bij aan het gemak.

Voor mij dus ook het liefst een domme tv met maar 2 aansluitingen (stroom + beeld), nabewerking kan ik ook door de receiver laten doen als ik wil.
Heb van de week nog gezocht naar een strakke televisie / monitor zonder speakers / tuner etc. maar wanneer je op zoek bent naar 46 inch dan zijn die gewoon niet te krijgen (voor een enigszins redelijk bedrag).

Volgens mij moet hier toch een markt voor zijn... :(
Wat heb ik aan een televisie die zo dun is ?
Het is niet als met een tablet of smartphone die je in je hand houd.

Ze kunnen beter een oled tv uitbrengen die misschien wat dikker is om daarmee de prijs wat lager te houden.
Je kan hem platter tegen de muur aanhangen. Maar de belangrijkste reden is denk ik gewoon dat hij niet dikker hoeft te zijn. Oled's zijn gewoon enorm dun en ze dikker maken zou ze niet goedkoper maken.
Anoniem: 415197 @esak8 september 2013 15:01
Ik denk dat dikkere oleds alleen maar duurder zouden zijn.
Behalve natuurlijk als je de breedte en hoogte ook groter maakt.
Anoniem: 303530 @Daisai8 september 2013 14:24
Misschien heeft dat wel geen invloed op de prijs. Zo'n OLED paneel is een paar mm dik en flexibel, licht, en zuinig. Dat betekent dat het in tegenstelling tot LCD's niet nodig is om een heel stevig frame te ontwerpen met ruimte voor de nodige luchtverplaatsing om het paneel koel te houden.
Hij kan dichter tegen de muur aan zodat het er strakker uitziet en hij minder ver uit de muur steekt. Dit ziet er veel mooier uit dan ee tv die een paar cm van de muur uitsteekt.
Bij LCD en plasma word het inderdaad duurder om het platter te maken. Oled heeft van zichzelf gewoon deze eigenschap. Zoals in het artikel al staat zou de productiekosten omlaag zijn als het eenmaal geprint zou kunnen worden. Dit betekend dus zelfs dat je dan nog dunnere variant hebt die je misschien als een rol behang koopt. (het scherm zelf tenminste)

Ik ga er vanuit dat het dan ook twee losse onderdelen zijn. Een kastje en het scherm.
Erg gaaf, maar wat is nu de levensduur van zo'n televisie? OLEDs slijten over tijd, en hoewel dat bij een telefoon niet zo erg is aangezien deze zo om de twee jaar worden vervangen, hoop ik toch dat een dergelijke televisie een wat langere levensduur heeft.
Volgens een paar bronnen op het internet zit dat rond de 16 000 uur (als je 4 uur per dag zou kijken, gaat hij 10 jaar mee). Maar dit al ongetwijfeld toe gaan nemen wanneer de technieken verbeteren.

[Reactie gewijzigd door esak op 22 juli 2024 19:43]

666 dagen als die 24 uur per dag aanstaat dus 2 jaar als de 16000 uur klopt.
Dat zou aardig kunnen kloppen. Onze Samsung koelkast heeft een oled schermpje voor de temperatuur. We hebben die kast nu een jaar of 5 en de ledjes die altijd aanstaan (-19°C) zijn echt heel veel minder fel dan wanneer er ook een aangaat die niet vaak brandt (-18C). Je hebt er bij een TV vast minder last van omdat alle leds ongeveer evenveel branden, maar de TV op zich wordt wel langzaam minder fel.

Voor mij wel een reden om dit even te laten lopen :)
Een koelkast op -19 hebben staan, zal toch wel een vrieskast zijn.
Joh, zou je niet denken dat het een combiding is, waar aan de linkerkant de diepvries zit en rechts de koelkast. Normale mensen refereren dan naar dit object in het algemeen als "koelkast".

OT: Waarom brengen ze dit soort schermen niet gewoon uit als scherm, zonder de lijst en geluid? Het zal wel weer marketing zijn dat de quirkyness het verkoopt.
(Overigens vraag ik me af waar die fabrikanten hun spullen altijd slijten. Er zijn zoveel modellen dat ik nog nooit bij twee verschillende mensen eenzelfde model heb gezien. Zogenaamde verlieslijdende telefoons zie je dan wel overal opduiken...)
Dun maken zorgt altijd voor lager gewicht geheel. Dikke plasma, wie kent ze nog, moet je tillen met 2 personen. Sommige LCD schermen zijn nog aardig zwaar door dikke bouwwerk.

Ik heb hier moderne LG LED tv die stuk dunner en weegt aanzienlijk minder. Ik kan al meer in eentje optillen.

Dun = laag gewicht.

@Darkstone: Sommige televisies zijn al zo koel dat er geen koelgaten meer aanwezig zijn. Luchtverplaatsing heeft weinig zin zonder koelopeningen en dat is wel voordeel zodat er geen kleine insekten en spinnen binnen kruipen :) Een fruitvlieg achter LCD scherm is niet leuk.
Bij het uitkiezen van een TV zou ik het gewicht nooit meenemen in de keuze. Beeldkwaliteit is het voornaamste waar je voor moet gaan lijkt me.
Gewicht is wel belangrijk. Sommige vrouwen hebben een sterke drang om met enige regelmaat de huiskamer te veranderen, dus je moet dan met enige regelmaat de TV verslepen. Ook moet je TV meubel de TV kunnen dragen. Verder is natuurlijk prijs kwaliteit verhouding nog belangrijker dan beeldkwaliteit.
Als je TV aan de muur hangt, ga je die echt niet zo vaak van plaats wisselen hoor ;)
Dit kun je makkelijk zelf ook doen (zonder speaker systeem)

Vriend van mij heeft al jaren een klassieke lijst (gevonden op rommelmarkt voor 5,-) gewoon rechtstreeks op zn brede bezel geplakt. Hij heeft ook de tussenruimte niet van scherm en lijst.. Ziet er echt mooi uit! :*)
Mooi! En als hij een slimme ophanging gebruikt kan hij hem ook nog kantelen om vanuit de eethoek te kunnen kijken.

Een vriend van mij heeft al jaaaaren een scherm zo plat als een dubbeltje aan de muur. Gewoon een gat in de muur gemaakt, de tv staat eigenlijk in de kamer ernaast. :*)
Handig als hij vervangen moet worden en de nieuwe is een paar millimeter groter of kleiner..
Ik kan moeilijk enthousiast worden over een simpel "knutsel"-concept waarbij speakers zijn ingebracht in de achterkant van een schilderij. Het lijkt meer op een goedkope gimmick voor mensen zonder smaak. Iets wat je relatief gemakkelijk zelf in elkaar zet.

Aan de vorm van de televisie te zien (met het uitstekende LG-logo aan de onderkant) was de tv oorspronkelijk bedoeld om binnen de huidige lijn van tv's te passen. Als de speakers nu in de schilderijlijst waren verwerkt en de lijst ook daadwerkelijk integreerde met de televisie, dan zou je nog kunnen spreken over een doordracht ontwerp. Maar dan nog zou het totaal onpraktisch blijven: de hoogte waarop je een televisie plaatst is veel lager dan de hoogte waarop je een schilderij ophangt.

Ik begrijp de constatering dat veel tv's op elkaar lijken en dit ontwerp totaal nieuw is ook niet helemaal. Er zijn maar weinig televisies met een mooie cleane look, er wordt altijd wel weer een rand of een kitscherig uitsteeksel verzonnen om televisies te "verfraaien". Met het weglaten van het schilderij en het dikke logo aan de onderkant had het juist mooi gestaan aan de muur. Het plaatsen van een bestaand design in een schilderij is wat mij betreft niet totaal nieuw, maar vergelijkbaar met het plaatsen van een tv in een kast.

Is er nog iets positiefs? Jazeker, weer een stapje vooruit in het OLED-tijdperk. Maar direct een reden om nog even weg te blijven van deze techniek, voor deze prijs wil je niet het risico lopen dat het scherm binnen afzienbare tijd versleten is.
Als de speakers nu in de schilderijlijst waren verwerkt en de lijst ook daadwerkelijk integreerde met de televisie, dan zou je nog kunnen spreken over een doordracht ontwerp. Maar dan nog zou het totaal onpraktisch blijven: de hoogte waarop je een televisie plaatst is veel lager dan de hoogte waarop je een schilderij ophangt.
Goed opgemerkt!

Buiten dat, als kunstliefhebbers (mijn vrouw tenminste) hebben wij ook weleens een schilderij aan de muur hangen, maar dan wel zonder lijst. Ingelijste schilderijen zie je eigenlijk vooral bij oudere werken. Tekeningen worden wel vaak ingelijst, met een ontspiegeld glasplaatje ervoor. Maar die vet geornamenteerde lijsten passen alleen in een barokinterieur en wie heeft dat nou, daarvan zullen ze er niet veel verkopen...

Het wordt pas echt wat als de speakers achter het beeldscherm zitten.
Gatver wat een kitch-lijsten 8)7
Dat goud zou mooi staan bij Frans Bauer in de wagen :+
Ik snap het niet helemaal. De voordelen van Oled, waanzinnig beeld, bijna geen storende rand en lekker dun. Wat gaat LG doen.... een kermis attractie er van maken. (Of het zou een soort van camouflage tactiek moeten zijn, zodat moeders de vrouw ook weer blij is) :+ .
Het weg kunnen werken van speakers : tja, voor een beetje laag heb je volume nodig, maar als je je zo'n toestel van 9000 Euro kunt veroorloven, dan zul je ook wel willen investeren in een losstaand speaker systeem.
Persoonlijk wil ik hem zo niet in de kamer willen hebben hangen/staan.

edit: spelfoutjes

[Reactie gewijzigd door Bunzz op 22 juli 2024 19:43]

Anoniem: 256386 8 september 2013 17:11
Oleds hebben in no time last van inbranding.
Als ze dit voor de oled tvs gefixed hebben waaom niet voor de smartphones? Dus eerst afwachten hoe het na 6 maanden a 1 jaar eruit ziet.
Mijn Samsung Galaxy S van bijna 3 jaar oud heeft nergens last van ieder geval dus het zal best wel meevallen lijkt me. Misschien heb ik mazzel maar neem aan dat ook het inbranden in de loop der jaren nog verbeterd is als het er toen al was.
Het is al eens eerder gemaakt door philips, dit is ook nooit een succes geworden. Het lijkt mij in het geval van een woonkamer ook heel de zithoek te verstoren. Mensen bouwen hun zithoek nu eenmaal om de tv heen.

Niet om een schilderij wat dus veel te laag hangt.

Ik vraag me dan ook af wat het nut hiervan is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.