Een grote update
Het is onmiddelijk zichtbaar dat Android 4.2.2 met Sense 5 voor de One X en One X+ een grote update is. Vanaf het moment dat de telefoon zichzelf opstart, ziet het er anders uit. De achtergond is hetzelfde, maar de interface en lettertype zijn anders. De snelkoppelingen op het bureaublad staan op dezelfde plek, maar in het hoofdmenu is alles anders gerangschikt.
Om te beginnen bij het lockscreen: de activatie-ring is verdwenen. In plaats daarvan kan de gebruiker de snelkoppelingen verslepen, het slotje verslepen of de tijd omhoog bewegen. Het homescreen is op het oog vrijwel onveranderd, maar in de Instellingen kan dat wel gewijzigd worden: de gebruiker kan BlinkFeed aanzetten, waarmee statusupdates van Facebook, tweets, nieuws, kalenderitems en tips van HTC op het homescreen verschijnen in tegels. BlinkFeed is niet het meest populair bij veel HTC-gebruikers, maar het heeft ongetwijfeld een publiek. De instelling is niet makkelijk te vinden, maar hij zit onder Aanpassen-Beginscherm.

Een grote verbetering zijn de toggles in de notificatiebalk, waarmee de helderheid snel aangepast kan worden en zaken als wifi en bluetooth snel aangezet kunnen worden. Dit scheelt gebruikers tijd. Een andere vooruitgang is het menu om van apps te switchen. Dat was een beeld met grote, schuin staande vensters, waarvan er per keer maar een paar op het scherm pasten. Nu is dat een overzichtelijke grid met negen thumbnails: erop klikken doe je om de app te activeren, omhoog vegen betekent afsluiten van de app. Het is overzichtelijk en handig.

Het hoofdmenu heeft nu mappen en standaard staan er enkele ingesteld. Dat is voor de overzichtelijkheid, maar het komt die overzichtelijkheid niet ten goede. Zo is het niet makkelijk om YouTube of Google Maps te vinden en hopelijk kunnen mensen de zoekfunctie lokaliseren om op die manier apps te starten. Het zal voor veel mensen als een achteruitgang voelen ten opzichte van het oude hoofdmenu. Er is ook verschil bij de manier van bedienen: van pagina wisselen gaat niet langer door opzij te vegen, maar juist door omhoog en omlaag te swipen.

Het uiterlijk van widgets en menu's is ook aangepast: de 3d-effecten zijn vervangen door strakke, minimalistische effecten en de iconen zijn ook platter gemaakt. Het geeft echt een andere aanblik, maar is niet per se minder: het is wel mooi, al zal het voor veel mensen wellicht wennen zijn.
De Galerij heeft ook een update gehad en kan nu Highlight Video's maken: filmpjes met muziek en effecten op basis van de foto's en video's van een dag. Daar hoeft de gebruiker niets voor te doen: de telefoon maakt die zelf. Het is een waardevolle toevoeging voor veel mensen en is leuk om mee te spelen.
/i/1377606066.png?f=thumb)
De Zoe-camera is er - uiteraard - niet: de mogelijkheid om snel 20 foto's en een filmpje van 3,5 seconden te maken is gebaseerd op de camera met lagere resolutie en de ImageChip 2 uit de One en One mini en kan dus niet makkelijk worden geport.
De software is duidelijk goed getest: er doen zich geen problemen voor op het gebied van performance en de telefoon is nog altijd ongeveer even snel als dat hij was.
Accuduur: minder én beter
/i/1377606057.png?f=imagenormal)
Wie onderstaande resultaten bekijkt, zou denken dat de accuduur van de One X+ na de update ongeveer hetzelfde is - en dat is over het geheel genomen ook wel zo. Maar er is wel degelijk veel veranderd. Op twee gebieden - standby staan en bellen - is de telefoon zuiniger geworden. Maar op de twee andere testen, browsen en video afspelen, gaat de telefoon juist minder lang mee.
Wij meten de accuduur aan de hand van vier tests: browsen, video bekijken, bellen en de telefoon in stand-by laten staan. Daarbij staat wifi aan, en bij telefonie en in stand-by is 3g ingeschakeld. De omstandigheden zijn voor alle HTC's dezelfde. Uitleg over onze testmethode en wat we verstaan onder zwaar, gemiddeld en licht gebruik, vind je in het achtergrondverhaal over onze accutests. In de praktijk hangt de accuduur natuurlijk ook af van zaken als het gebruikte netwerk en de geïnstalleerde apps. Bovendien kan het verbruik van exemplaar tot exemplaar verschillen.
Bij zwaar gebruik gaat de One X+ bijna een hele dag mee en dat is een nette, maar geen betere score dan voorheen. De One doet het nog altijd een stukje beter op dit vlak.
Bij gemiddeld gebruik komt de One X+ wederom tot twee dagen en ook dat is hetzelfde resultaat als voorheen. De accuduur voor zwaardere gebruikers is dus zo goed als onveranderd: je krijgt dezelfde accuduur, al zul je dus zien dat hij bij daadwerkelijk gebruik sneller leeg lijkt te lopen.
Bij licht gebruik is er wel iets veranderd: in plaats van 119 uur gaat hij 143 uur, iets meer dan zes dagen, mee. Dat is een groot verschil en als je je telefoon grotendeels gebruikt om notificaties te bekijken en bereikbaar te zijn heb je daar veel voordeel van.
Om nog maar eens de verschillen te duiden: bij het afspelen van films komt de One X+ na de update tot 390 minuten, ongeveer 25 minuten minder dan voor de update. Waarin dat verschil zit, blijft gissen, maar het verschil is niet te verklaren uit een foutmarge.
Het verschil met browsen is nog groter: hij gaat een kwart minder lang mee. Het is onduidelijk wat HTC heeft gedaan aan de browser, maar wellicht vraagt hij meer van de soc tijdens het gebruik. HTC heeft overigens nog altijd zijn eigen browser in Android 4.2 en is niet zoals sommige andere fabrikanten overgeschakeld op het op veel vlakken minder presterende Chrome.
Benchmarks
Uiteraard hebben we na de update gelijk even wat benchmarks gedraaid om te zien of er verschillen te zien waren ten opzichte van voor de update.
De One X+ lijkt een stukje beter geoptimaliseerd voor het uitvoeren van Java-code, belangrijk in de Dalvik VM waarin veel Android-apps draaien. Met een score van 6932 staat hij nog altijd ver achter op de nieuwere processorgeneraties, die soms scores halen van 20.000 punten of meer. Voor zijn generatie is het een uitstekende score.
Op het gebied van gpu zien we weinig verschillen: kennelijk heeft HTC geen manieren gevonden om meer uit de Geforce-gpu te halen dan het al deed. De score is 1fps lager dan bij de test onder 4.1, maar dat verschil is niet groot genoeg om direct te spreken van een achteruitgang: wel kunnen we constateren dat hoe het ook is, het verschil klein is.
De browser laat een duidelijke achteruitgang zien: na de update deed de One X+ gemiddeld bijna een kwart langer over de test, waarbij de Frontpage moet worden geladen, een duidelijk teken dat er iets veranderd is in de browser - en niet ten goede.
Tot slot
Updates zijn ongelofelijk belangrijk voor smartphones: het vermindert de noodzaak om snel van toestel te wisselen, het kan verkopen van oudere en nu goedkopere modellen opstuwen en geeft de fabrikant een goed imago. HTC heeft op dat gebied met onder meer de Desire, Desire HD en nu weer de One S enkele behoorlijke uitglijders gemaakt en dat kost ze goodwill onder gebruikers en kan ook nieuwe klanten afschrikken.
Het is daarom goed te zien dat de update die HTC nu uitrolt voor de One X en One X+ in elk geval de moeite waard is. Er zitten veel verbeteringen in en de interface is stevig aangepakt, waardoor de telefoon gelijk weer bijna als nieuw kan aanvoelen. Veel van de nieuwe features van HTC, zoals het nieuwe menu om van apps te switchen en Highlight Video's, zitten in de update.
Op gebied van prestaties is er weinig spannends te melden. Het is geen significante verbetering of verslechtering en de telefoon voelt even snel. Zware gebruikers zullen ongeveer even lang met de accu doen, mensen die het toestel minder gebruiken zelfs een stuk langer. Dat alles maakt van de Sense 5/Android 4.2.2-update een waardevolle nieuwe firmware. Zowel huidige gebruikers als eventuele nieuwe kopers kunnen weer even vooruit met deze HTC-smartphones.
