Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Asus MeMO Pad HD 7: budgettablet met weinig manco's

16-07-2013 • 08:00

76

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

7"-Android-tablets zijn niet vreemd voor Asus, verre van. Vorig jaar bracht het bedrijf samen met Google de Nexus 7 uit en die bleek een groot succes. Later volgden de MeMO Pad en de Fonepad, maar die wisten niet dezelfde populariteit te vergaren. Deze maand komt het bedrijf met alweer zijn vierde 7-incher: de MeMO Pad HD 7. Een van de redenen achter het succes van de Nexus 7 was de prijs; het 16GB-model koste 249 euro en was daarmee flink goedkoper dan vergelijkbare modellen van de concurrentie. Asus heeft dat goed onthouden en met de MeMO Pad HD 7 mikt het bedrijf dan ook op het budgetsegment.

Bij de aankondiging op de Computex sprak Asus-topman Jonney Shih over een prijs van 129 dollar. Die gaan we in Nederland niet halen. Shih had het namelijk over het 8GB-model en hier komt alleen een 16GB-model uit. Maar toch, met een adviesverkoopprijs van 169 euro is de MeMO Pad HD 7 zeker goed te betalen. Wij vroegen ons natuurlijk af of Asus niet te veel concessies gedaan heeft om de tablet voor die prijs te kunnen verkopen. Het antwoord lees je op de volgende pagina's.

Behuizing en uiterlijk: een duidelijke familie

Eigenlijk zijn alle 7"-tablets die Asus na de Nexus 7 maakte afgeleid van dat succesmodel. Ook de MeMO Pad HD 7 heeft veel weg van de tablet die Asus samen met Google ontwikkelde, vooral qua vorm. Hij weegt 302 gram, is 10,8mm dik en heeft rondom het scherm een redelijk aanwezige bezel. Dit maakt het aan de ene kant makkelijk om de tablet vast te houden zonder het scherm aan te raken, maar aan de andere kant hebben we het idee dat je in dezelfde behuizing een groter scherm zou kunnen passen als de bezels kleiner waren. Het is een kwestie van smaak, maar we zouden het leuk vinden als een fabrikant van Android-tablets eens een keer voor hele dunne bezels gaat, zoals Apple doet bij zijn iPad mini.

Asus MeMO Pad HD 7 en de Nexus 7

De MeMO Pad HD 7 en de Nexus 7

De MeMO Pad HD 7 is compleet van plastic gemaakt, maar dan van het type dat stevig aanvoelt en er ook nog eens mooi uitziet. Ons recensie-exemplaar is uitgevoerd in mat grijs en ziet er strak uit. We houden nog steeds van de form factor; dankzij zijn lage gewicht is hij prima vast te houden met één hand en het formaat voelt daarbij goed.

Op de achterkant van de tablet vinden we een camera en onderaan zit de bekende brede speakergrille, die we ook bij de andere kleine tablets van Asus al gezien hebben. Volgens Asus schuilen achter die opening twee luidsprekers die gebruikmaken van SonicMaster-technologie voor een betere geluidskwaliteit. Van de stereoscheiding is bij zo'n kleine tablet weinig te merken, maar het geluid kan er zeker mee door.

De power- en volumeknoppen zitten aan de rechterkant, net als bij de Nexus 7, en dus tegenovergesteld aan de Fonepad, waarbij ze links zitten. Misschien komt het omdat we deze plaatsing gewend zijn van de Nexus 7, maar uiteindelijk vinden we de knoppen rechts net wat fijner dan links. De meeste mensen die een tablet met hun linkerhand vasthouden en met rechts bedienen, zullen dat waarschijnlijk ook zo ervaren.

Asus Memo Pad HD 7 Asus Memo Pad HD 7 Asus Memo Pad HD 7 Asus Memo Pad HD 7

Hoewel de knoppen dus aan dezelfde zijde zitten als bij de Nexus 7, heeft Asus ervoor gezorgd dat mensen de twee tablets niet door elkaar halen. De usb-poort is namelijk aan de bovenkant geplaatst. En dat is een gekke plek; eigenlijk hebben bijna alle Android-tablets en -smartphones de usb-aansluiting aan de onderzijde zitten. Het is in het begin een beetje onwennig, maar er is geen praktisch nadeel te ontdekken.

Het model dat Asus in de Benelux gaat voeren heeft 16GB opslagcapaciteit. Gebruikers die meer nodig hebben, kunnen een micro-sd-kaartje in de lezer aan de linkerzijkant stoppen. Asus, en bijvoorbeeld ook Samsung, houdt nog steeds vast aan micro-sd-slots, terwijl onder andere HTC en Google ervoor kiezen om de kleine kaartlezers weg te laten. Wij zijn er een groot fan van, omdat een micro-sd-kaartje van 16GB meestal stukken goedkoper is dan de meerprijs die je moet betalen voor de 32GB-variant van een tablet.

Hardware en snelheid: bedoeld voor de budgetmarkt

Toen we onlangs op de Computex-beurs in Taipei rondliepen, viel op dat de lokale chipontwerper MediaTek goede zaken deed. Veel tablets van lokale merken waren uitgerust met een system on a chip van het Taiwanese bedrijf, maar ook grotere merken als Acer en Asus hebben de chipontwerper gevonden. Vooral de quadcore-MT8215-soc voor budgettablets is populair en dat is precies de variant die Asus in de MeMO Pad HD 7 gebruikt.

MediaTekDe soc bestaat uit vier Cortex A7-processorkernen op 1,2GHz en een SGX 544 PowerVR-gpu van Imagination Technologies. ARM heeft het Cortex A7-ontwerp ontwikkeld met zuinigheid in het achterhoofd en niet zozeer hoge prestaties. Op papier is het dan ook tot wel 30 procent minder snel dan het Cortex A9-ontwerp, dat vorig jaar in bijna alle Android-tablets werd gebruikt. Daar staat tegenover dat het ontwerp een chip oplevert die fysiek een stuk kleiner is en minder energie nodig heeft.

In de praktijk is de MeMO Pad HD 7 merkbaar trager dan de Nexus 7. Als je bijvoorbeeld het applicatieoverzicht opent, gebeurt dat met een zoomanimatie die zelden vloeiend verloopt. Ook scrollen door homescreens gaat vaak met een stotter hier en daar. Zodra je in een app bezig bent, valt het allemaal wel mee; het zijn vooral de systeemmenu's en multitasking die niet vloeiend gaan. Voor een tablet in deze prijsklasse kijken we daar overigens niet van op.

Het maakt dat de gebruikservaring zeker niet vergelijkbaar is met die van high-end tablets, maar er valt over het algemeen goed met de tablet te werken.

Benchmarks

We gebruiken CFBench om de low-level processorprestaties te testen. We overwegen om in de toekomst over te stappen naar AndEbench, omdat die benchmark ook ondersteuning heeft voor x86-cpu's van Intel en we verder in het jaar nogal wat Android-apparaten met Intel-hardware verwachten. Die benchmark doet in principe hetzelfde als CFBench; een vaste reeks berekeningen wordt zowel native, als via de Dalvik VM in Java gedraaid en de score geeft weer hoe vaak die berekeningen per seconde uitgevoerd worden. Vooralsnog blijven we echter bij CFBench.

Hoewel de MT8125 minder instructies per kloktik kan verwerken dan de Tegra 3, is het verschil in CFBench niet groot. Bij het uitvoeren van native code gaat het om een verschil van 7 procent en bij het draaien van Java code loopt dat op tot 10 procent. Dat is minder dan de 30 procent die volgens ARM zelf ligt tussen Cortex A7 en Cortex A9.

De MT8125 is duidelijk geen krachtpatser als het op grafische berekeningen aankomt. Het T-Rex onderdeel van GFXBench is weliswaar erg zwaar, maar ook in verhouding tot andere tablets komt de MeMO Pad HD 7 niet sterk uit de bus. Simpele games zullen geen probleem zijn en ook een eenvoudige 3d-game zal nog draaien, maar verwacht geen wonderen. Het verschil met de Nexus 7 is ongeveer 20 procent, terwijl een moderne tablet als de Xperia Tablet Z meer dan tweeëneenhalf keer zo snel is.

Browser benchmarks

Peacekeeper
Telefoon / tabletIn punten, hoger is beter
Galaxy Note 8.0
********
734,00
Asus MeMO Pad HD 7
******
538,00
Nexus 7
******
526,00
iPad mini
*****
500,00
Asus Fonepad
****
412,00
Kraken 1.1
Telefoon / tabletIn milliseconden, lager is beter
Galaxy Note 8.0
****
15170
Asus Fonepad
****
17380
Asus MeMO Pad HD 7
*****
19294
Nexus 7
*****
19404
iPad mini
*********
35700

In de browserbenchmarks Peacekeeper en Kraken zien we iets raars; de MeMO Pad HD 7 doet het een fractie beter dan de Nexus 7, al zijn de verschillen minimaal en verwaarloosbaar. Toch zijn de scores gek; de kloksnelheid van de twee tablets is gelijk, maar het Cortex A7-ontwerp is op papier trager dan Cortex A9, dus zou de Nexus 7 het beter moeten doen. Volgens ARM heeft het A7-ontwerp wel wat slimme foefjes op cachinggebied, die bij A9 niet aanwezig zijn, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat die alleen verantwoordelijk zijn voor de goede prestaties.

Schermkwaliteit: lang niet slecht

De MeMO Pad HD 7 heeft een 7"-ips-scherm met een resolutie van 1280x800 pixels, net als de Nexus 7. De constructie is alleen net even anders; bij de Nexus 7 is de lcd gelamineerd aan de buitenste glaslaag, bij de MeMO Pad HD 7 is dit niet het geval. Dat betekent dat het scherm op het oog iets meer verzonken lijkt, maar de verschillen zijn niet enorm. We hebben in ieder geval veel ergere gevallen van deze schermconstructie gezien. De ips-technologie heeft verder tot gevolg dat de kijkhoeken dik in orde zijn.

Asus Memo Pad HD 7

Asus Memo Pad HD 7 Asus Memo Pad HD 7

Gemiddelde kleurfout
Telefoon / tabletIn Delta E 1994, lager is beter
Nexus 7
****
4,2400
Asus MeMO Pad HD 7
*****
5,7400
Asus Fonepad
******
7,2900
iPad mini
*******
8,9340
Galaxy Note 8.0
********
9,5570

Uit onze tests blijkt dat de kleurreproductie van de MeMO Pad HD 7 in orde is, zeker voor een tablet in deze prijsklasse. Op het vlak van kleurechtheid doet hij iets onder voor de Nexus 7, maar hij laat tablets als de iPad mini en Note 8.0 met gemak achter zich. Ook zien we dat wit iets naar groen neigt, al is het niet zo significant dat we ons er bij dagelijks gebruik aan stoorden.

Helderheid
Telefoon / tabletIn nits, hoger is beter
iPad mini
********
413
Galaxy Note 8.0
********
409
Asus MeMO Pad HD 7
*******
350
Nexus 7
*******
341
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
*******
339
Asus Fonepad
******
303
Zwartwaarde (250 nits)
Telefoon / tabletIn nits, lager is beter
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
******
0,230
Asus Fonepad
******
0,240
Galaxy Note 8.0
******
0,252
Asus MeMO Pad HD 7
*******
0,290
Nexus 7
********
0,310
iPad mini
********
0,320
Contrast (250 nits)
Telefoon / tabletIn punten, hoger is beter
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
********
1104
Asus Fonepad
********
1040
Galaxy Note 8.0
*******
992
Asus MeMO Pad HD 7
******
859
Nexus 7
******
822
iPad mini
******
781

Over helderheid, zwartwaarde en contrast hebben we niets te klagen. Sterker nog: de HD 7 doet het hier ronduit goed, zelfs beter dan de Nexus 7. De maximale helderheid van 350 nits is prima en ook het contrast vinden we goed, zeker voor een tablet in dit segment.

Accuduur: prima

Net als de Nexus 7 heeft de MeMO Pad HD een accu met een capaciteit van 16Wh. Het zal dus afhangen van het energiegebruik of hij beter of slechter presteert in onze accutests. Op papier heeft de MediaTek-soc hier een voordeel, omdat de Cortex A7-kernen minder energie verstoken. Er zijn echter nog genoeg andere zaken die invloed op de accuduur kunnen hebben, zoals het vebruik van de backlight, de wifi-chip en het geheugen.

Accuduur - Browsen (250 nits)
Telefoon / tabletIn minuten, hoger is beter
iPad mini
*********
7h48m
Nexus 7
********
7h29m
Asus MeMO Pad HD 7
********
7h15m
Galaxy Note 8.0
*******
6h21m
Asus Fonepad
*******
6h04m
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
*******
6h00m

Bij onze browsetest moet de tablet constant door een vaste lijst met websites heen bladeren, totdat de accu de geest geeft. De MeMO Pad HD 7 doet het met een score van zeven uur en een kwartier lang niet slecht. Op de Nexus 7 hoeft hij maar veertien minuten toe te geven en in vergelijking met de iPad mini is het verschil drieëndertig minuten.

Accuduur - Film (250 nits)
Telefoon / tabletIn minuten, hoger is beter
iPad mini
*********
9h05m
Nexus 7
********
8h29m
Asus MeMO Pad HD 7
*******
7h11m
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
*******
6h57m
Asus Fonepad
******
6h28m
Galaxy Note 8.0
******
6h11m

In de videotest behaalt hij eveneens een derde plek, al zijn de verschillen met de nummers één en twee opgelopen. De Nexus 7 gaat in deze test bijna anderhalf uur langer mee en de iPad mini weet het zelfs bijna twee uur langer uit te zingen op een volle accu. Gek is wel dat hij minder lang meegaat dan in de browsetest; vaak zien we juist het tegenovergestelde. Op dit vlak kan Asus dus nog wel wat softwareoptimalisaties doorvoeren.

Benchmarks: booten, bestanden overzetten en meer

Booten
Telefoon / tabletIn seconden, lager is beter
iPad mini
****
19,20
Galaxy Note 8.0
*****
23,60
Asus MeMO Pad HD 7
******
29,40
Nexus 7
*******
34,00
Asus Fonepad
********
36,50
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
********
38,00

De HD 7 boot in 29,40 seconden en is daarmee sneller dan de twee andere kleine tablets van Asus. Apple blijft in deze benchmark heer en meester.

RL Benchmark
Telefoon / tabletIn seconden, lager is beter
Galaxy Note 8.0
**
14,55
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
****
30,52
Asus MeMO Pad HD 7
*****
36,70
Nexus 7
********
61,00
Asus Fonepad
********
61,11

Veel apps gebruiken een sqlite-database om hun gegevens in op te slaan en deze wordt in de regel opgeslagen op de /data-partitie van het interne geheugen. Hoe sneller dit geheugen, hoe sneller de databaseoperaties en dat moet weer snelheidswinst opleveren bij het draaien van apps die veel gegevens heen en weer pompen.

We gebruiken RL Benchmark om die sqlite-prestaties te meten. Deze benchmark voert een vaste reeks handelingen uit, bestaande uit onder andere inserts, selects en updates. De MeMO Pad HD 7 heeft in totaal 36,70 seconden nodig om alle operaties uit te voeren en dat is lang niet slecht. Asus lijkt voor sneller nand-geheugen gekozen te hebben dan bij de Nexus 7 en Fonepad, want die twee scoren significant lager.

Bestandsoverdracht (sequentieel)
Telefoon / tabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Galaxy Note 8.0
*********
18,60
iPad mini
********
17,16
Asus Fonepad
******
13,64
Asus MeMO Pad HD 7
******
13,09
Nexus 7
*****
10,49
Bestandsoverdracht (kleine files)
Telefoon / tabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Galaxy Note 8.0
*********
12,14
iPad mini
********
10,84
Asus Fonepad
******
9,08
Asus MeMO Pad HD 7
******
9,06
Nexus 7
****
5,13

De MeMO Pad HD 7 is met zijn compacte breedbeeldscherm bij uitstek geschikt voor het bekijken van films, in het vliegtuig bijvoorbeeld. Het is dan natuurlijk wel fijn als bestanden een beetje vlotjes overgezet worden en daarom draaien we altijd een overdrachtstest. Daaruit blijkt dat de usb-controller in de HD 7 niet spectaculair is. Het overzetten van grote bestanden gaat gemiddeld met 13 MB/sec en als je een paar directories met mp3-bestanden kopieert, zakt dat terug naar ongeveer 9MB/sec.

Software: de gebruiker mag kiezen

De HD 7 draait op de nieuwste versie van Android 4.2.2. Asus heeft zoals gebruikelijk een paar dingetjes aangepast, maar in vergelijking met fabrikanten als Samsung, HTC en Sony blijft de interface op Asus-apparaten redelijk trouw aan het ontwerp van Google. Net als bij de Fonepad, die we onlangs nog reviewden, kun je zelf kiezen wat voor soort notificatiemenu je wilt. Standaard is de versie van Asus geactiveerd, met een paarse achtergrond en extra knoppen om snel bij instellingen te komen. Via het instellingenmenu kun je ook kiezen voor het standaardmenu, zoals dat op Nexus-apparaten aanwezig is.

Asus Memo Pad HD 7 - notificatiemenu

Bij de Fonepad, die Android 4.1 draait, hadden we nog een lichte voorkeur voor de versie van Asus, omdat Android 4.1 niet over toggles beschikt om snel bijvoorbeeld wifi of bluetooth aan te zetten. Android 4.2.2 heeft dat wel en al redelijk snel hadden we de aanpassingen van Asus daarom uitgeschakeld. Niet alleen omdat de knoppen van Google beter werken, maar ook omdat de paarse lay-out van Asus geen schoonheidsprijs verdient.

Asus Memo Pad HD 7 - instellingenmenuDe notificatiebalk is niet het enige onderdeel van het besturingssysteem dat van een skin is voorzien; het instellingenmenu is nu wit in plaats van zwart. Het valt daarom een beetje uit de toon bij de andere onderdelen van het besturingssysteem en van ons had Asus het met rust mogen laten, maar functioneel hindert het natuurlijk niet.

Asus' kleine apps, die we eerder bij de PadFone en Fonepad zagen, ontbreken evenmin. Via een knop op de systeembalk kun je een overzicht openen waarin all deze kleine widgets weergegeven worden. Tik je er eentje aan, dan verschijnt die app als een soort beweegbare widget op je scherm. Zo kun je tijdens het browsen snel een rekenmachine oproepen. In de praktijk gebruiken we het weinig, maar fabrikanten zijn er verzot op; tegenwoordig hebben Samsung, Sony en LG vergelijkbare functionaliteit in hun software zitten.

Asus levert ook een app mee die Splendid heet en waarmee het mogelijk is om de beeldinstellingen aan te passen. Dit gaat natuurlijk lang niet zo ver als bij een moderne pc, maar via enkele simpele controls kan in ieder geval de kleurtemperatuur gewijzigd worden en ook is het mogelijk om nog wat met de tint en de kleursaturatie te spelen. Gezien de prima kleurweergave 'out of the box' voelden we niet de drang om intensief met Splendid aan de gang te gaan, maar lof voor Asus dat het op deze manier de technische gebruiker tegemoetkomt.

Er is nog een aantal apps die door Asus op elke HD 7 meegeleverd worden, zoals Asus Story, waarmee fotoverhalen gedeeld kunnen worden en Asus Studio, waarmee simpele wijzigingen op foto's toegepast kunnen worden. Deze apps werken redelijk goed, maar zijn verder weinig opzienbarend. Andere fabrikanten leveren vergelijkbare apps mee en in de Play Store is op dit gebied ook een aantal alternatieven te vinden.

Asus Memo Pad HD 7 - screenshots Asus Memo Pad HD 7 - screenshots Asus Memo Pad HD 7 - screenshots Asus Memo Pad HD 7 - screenshots Asus Memo Pad HD 7 - screenshots Asus Memo Pad HD 7 - screenshots Asus Memo Pad HD 7 - screenshots Asus Memo Pad HD 7 - screenshots Asus Memo Pad HD 7 - screenshots Asus Memo Pad HD 7 - screenshots

Specificaties en fotogalerij

Merk en uitvoering
Categorie Tablets
Merk Asus
Serie MeMO Pad
Product Asus MeMO Pad HD 7
Uitvoering HD 7
Besturingsysteem
Besturingssysteem Google Android 4.2
Beeld
Schermdiagonaal 7"
Schermresolutie 1280x800 (wxga)
Schermtype Lcd
Lcd-paneel Ips
Touchscreentechniek Capacitief
Multitouch Ja
Backlight Led: edge-lit
Cameraresolutie 5Mp
Cameraresolutie (voor) 1,2Mp
Technische specificaties
Cpu-core Quadcore
Opslagcapaciteit 16GB
Geheugengrootte 1GB
Geheugentype Ddr3
Geheugenkaart (mobiel) Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc
Cpu-type MediaTek MT8125
Snelheid 1,2GHz
Accucapaciteit (mAh) 3.950mAh
Interfaces
Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g, 802.11n
Verbinding (bluetooth) Bluetooth 4.0
Verbinding (usb/fw) Usb 2.0
Fysieke specificaties
Gewicht 302g
Hoogte 196,8mm
Breedte 120,6mm
Diepte 10,8mm
Kleuren Blauw
Asus Memo Pad HD 7 Asus Memo Pad HD 7 Asus Memo Pad HD 7 Asus Memo Pad HD 7 Asus Memo Pad HD 7 Asus Memo Pad HD 7 Asus Memo Pad HD 7 Asus Memo Pad HD 7 Asus Memo Pad HD 7

Alternatieven

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Google Nexus 7 32GB Zwart
Google Nexus 7 32GB Zwart

De grootste concurrent voor de MeMO Pad HD 7 is misschien wel Asus' eigen Nexus 7. Deze heeft een iets mooier scherm, een betere accuduur en is daarbij iets sneller. Hij is met 249 euro ook duurder, al krijg je dan wel 32GB opslag in plaats van 16GB.

4 van 5 sterren
OnbekendTablets Asus Fonepad 16GB + camera Grijs
Asus FonePad 16GB + camera Grijs

Ook de Fonepad van Asus zit in het vaarwater van de MeMO Pad HD 7. Deze is echter een beetje trager, heeft een minder goed scherm en gaat ook minder lang mee op de accu. Waarom is het dan toch een interessant alternatief? Hij heeft ondersteuning voor 3g en dat heeft de HD 7 niet.

4 van 5 sterren
OnbekendTablets Samsung Galaxy Tab 2 7" WiFi 8GB Titanium
Samsung Galaxy Tab 2 7

Samsungs Galaxy Tab 2 7" is ook een interessante optie, vooral vanwege zijn lage prijs. Samsung heeft al een opvolger geïntroduceerd, maar die is nagenoeg hetzelfde, terwijl hij wel 40 euro meer moet kosten. Op het gebied van schermkwaliteit en snelheid kan de Tab 2 zich niet echt meten met de HD 7, maar wie echt op de centen let en toch een groot merk wil, zit bij de Tab 2 7" misschien wel goed.

3.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Acer Iconia Tab A1-810 Zwart
Acer Iconia Tab A1-810 Zwart

Voor iets meer geld dan de HD 7 kun je ook de Iconia Tab A1 van Acer aanschaffen. Deze tablet heeft een iets groter scherm, van 7,9", met een resolutie van 1024x768 pixels, vergelijkbaar met de iPad mini. De gebruikte soc is net als bij de HD 7 een MediaTek M8125, dus op papier ontlopen ze elkaar wat snelheid betreft niet veel.

4 van 5 sterren
OnbekendTablets HP Slate 7 Grijs
HP Slate 7 Grijs

HP is een nieuwe speler op de markt voor Android-tablets. Onlangs heeft het bedrijf de Slate 7 uitgebracht: een 7"-tablet met weinig indrukwekkende specs, maar met een zeer scherpe prijs. Hij is bij webshops al te vinden voor 149 euro en daarom interessant voor mensen met een krap budget.

Conclusie

In de inleiding vroegen we ons af of Asus niet te veel concessies heeft moeten doen om de MeMO Pad HD 7 zo goedkoop mogelijk te maken. Het antwoord daarop is 'nee'. Toegegeven, hij is niet zo snel als een Nexus 7 en het scherm is minder mooi, maar die Nexus 7 kost wel een derde meer. Ook kan hij zich op het vlak van snelheid en vloeiendheid niet met Apples iPad meten, maar die is op zijn beurt grofweg tweemaal zo duur.

In het begin moesten we vooral wennen aan het sporadisch stotteren en het feit dat de animaties niet altijd even vlot gingen, maar gezien de prijs kun je ook bijna niet meer verwachten. Als je dat eenmaal accepteert, is het met de MeMO Pad HD 7 fijn werken, vooral omdat de snelheid in bijvoorbeeld de browser een stukje beter is dan de snelheid van de algehele interface.

Het sterkste punt van de MeMO Pad HD 7 is dus zijn prijs-prestatieverhouding. Voor een relatief laag bedrag krijg je een tablet die prima is voor licht gebruik en mensen die tablets tot nu toe te duur vonden misschien over de streep kan trekken.

Pluspunten

  • Prima behuizing
  • Micro-sd-ondersteuning
  • Scherp geprijsd

Minpunten

  • Aan de trage kant

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (76)

76
70
21
3
0
31
Wijzig sortering
De Memo Pad HD 7 heeft een adviesprijs in Duitsland van 149 Euro. Bij de Mediamarkt (in Duitsland dus) kan je hem daar ook voor halen. Interessant dat hij in NL voor 169 op de prijslijst staat.

Overigens vind ik het argument dat je voor 50 euro meer een Nexus 7 kan kopen niet opwegen tegen het feit dat in een Nexus 7 geen micro SD kan en in de Memo Pad wel. Uiteindelijk kun je voor veel minder geld meer storage kopen in de vorm van een geheugen kaartje wat ook nog eens flexibeler is.

Tenslotte wel een nadeel; de Memo Pad 7 lijkt niet over USB host functionaliteit te beschikken. Je kan er dus (vooralsnog, custom roms?) geen andere apparatuur op aansluiten.
Nexus 7 32GB voor €60 euro meer, dat vind ik niet "de helft meer" (de 16GB is vreemd genoeg €253 doordat hij alleen bij Max ICT te koop is :+ )

Leuke review, maar ik ga toch eventjes doorsparen voor een nexus 7 32GB Sneller en gelijk dubbel opslag voor een 30% meer geld :X
En dan heb je een nexus 7 met 16 GB meer geheugen, maar zonder SD slot. Geef mij dan maar 16+32 GB ipv 32 GB, uiteindelijk heb je voor een lagere prijs uiteindelijk toch meer geheugen. Daar komt bij de sommige tablets na een jaartje gebruik ontzettend traag worden door "slijtage" aan het interne geheugen, of dat hij veel snelheid in gaat leveren als het geheugen bijna vol zit.

Een tablet of telefoon zonder mogelijkheid het geheugen uit te breiden is voor mij een no-go in ieder geval.
Niet verkeerd. Al snap ik het minpunt van "Aan de trage kant" niet.
Je zou er toch vanuit gaan dat een quad core met 1 GB ram toch voldoende is op Android Jelly Bean vloeiend te laten draaien en dan enkele applicaties kunnen opstarten.
Anoniem: 508381 @Mrjraider16 juli 2013 08:53
Inderdaad. Misschien dat iemand dit kan verklaren? Kwa specs moet hij Android toch meer dan vloeiend kunnen draaien.

En hoe zit het met de camera? In de videoreview lijkt Wout te zeggen dat de camera niet werkt, terwijl in de specs staat dat er een 5MP camera op zit?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 508381 op 23 juli 2024 02:46]

Het kan zijn dat het interne geheugen van de tablet niet al te snel is... Ik heb recent een nexus 7, tab 2 en een tf300 vergeleken (en gebenched) en het viel op dat met name de tf 300 het op writes liep afweten terwijl die tab2 juist de hoogste writes wist te behalen. Blijkbaar zitten er grote verschillen tussen het gebruikte geheugen. Zo haalt de nexus tevens 550 iops, de tf300 365 iops en den tab2 346 iops. Dat ga je uiteindelijk toch wel merken.

ps
Ondertussen is de tab 2 geupdate naar 4.1.2 en loopt de interface eigenlijk sneller dan de (tot dan toe snelste) nexus. De Asus tf300 voelt momenteel het traagste van de drie.
De nexus 7 had bizar langzaam flash, gezien alle klachten erover. De memopad is een stuk sneller. zie anandtech's reviews van de memopad en nexus 7 2012 en 2013.
Het 'aan de trage kant' is vooral qua vloeiendheid van de animaties, als ik het goed begrijp... En het is geen super high-end SOC voor spelletjes. De oude Nexus 7 had ook erg traag intern geheugen (flash) maar dat is bij deze Memopad een stuk sneller, daar zul je geen problemen mee hebben.
Toegegeven, hij is niet zo snel als een Nexus 7 en het scherm is minder mooi, maar die Nexus 7 kost wel bijna de helft meer.
Maar dan heb je ook wel dubbel zoveel storage.

Persoonlijk vind ik de prijs-prestatieverhouding niet bijzonder. €169 voor deze of €229 voor een N7 32GB, ik zou het echt wel weten. Dat is geen gigantisch verschil voor een grote stap qua specs.

In Amerika is de N7 trouwens overal in prijs aan het zakken, er zijn dan ook sterke geruchten dat de opvolger van de N7 eraan komt. Mogelijk wordt de prijsdaling hier binnenkort ook doorgevoerd, om ruimte te maken voor de nieuwe N7. In dat geval wordt deze Asus minder interessant.
Tja, voor veel mensen zou de HD7 voldoende bieden, en een prijskaartje van een stuk onder de 200 ligt voor veel mensen een stuk beter dan een stuk boven de 200 euro, wat tweakers immers zegt, een geheugenkaartje van 16GB is nogal wat goedkoper dan de upgrade naar een model met 32GB (N7 in dit geval) 16GB Class 10 koopje voor ongeveer een tientje, dan blijf je nog onder de 200 euro.
Ik zal niet ontkennen dat het goedkoper is, ik vind het alleen geen wereld van verschil. Ik vind hem een beetje tussen twee werelden vallen. Mocht ik gaan voor een budgettoestel, dan zou ik iets goedkopers uitzoeken - voor veel mensen bieden goedkopere tablets immers ook nog voldoende.
Als ik niet voor een budgettoestel zou gaan, dan zou ik ineens voor de Nexus 7 gaan wegens geen enorme meerprijs maar wel veel beter qua specs.

Dat is natuurlijk mijn mening. Kan best dat anderen er helemaal anders over denken en dat dit net de deal is die ze willen aan het prijspunt waarop ze mikken. :)
Wat mij blijft opvallen is dat de Nexus 7 die toch alweer een jaartje oud is, nog steeds "de" 7 inch top android tablet blijkt te zijn. In de wereld van computers en microelectronica is dat toch wel uniek te noemen, of mis ik nu iets?
Nee, je mist niks. De Nexus 7 kon destijds prima de strijd aan met de duurdere tablets. Het was qua hardware een high-end device voor een budgetprijs. De iPad Mini kwam flink later uit voor een hogere prijs en nog waren beide tablets aan elkaar gewaagd. Of je nu wel of geen Apple-fan bent: ze staan toch bekend om de kwaliteit van de hardware, dus dat Asus en Google maanden eerder een vergelijkbaar product hadden uitgebracht is vrij indrukwekkend.

Onlangs gingen de laatste 8GB versies trouwens voor zo'n 130 piek van de hand. Geen geld natuurlijk. Wat dat betreft is de 32GB versie wel prijzig voor praktisch het dubbele. Dan zou ik toch nog even wachten op de opvolger die nu toch echt elk moment aangekondigd zou moeten worden.

De Memopad is wat minder verfijnd. Willen waarschijnlijk de nieuwe Nexus niet in de weg zitten. Maar als de prijs nog wat daalt zal het een prima aankoop zijn. Nu is hij nog vrij prijzig als je het vergelijkt met hoeveel je voor een Nexus 7 betaalde een tijdje terug.
In het begin moesten we vooral wennen aan het sporadisch stotteren en het feit dat de animaties niet altijd even vlot gingen, maar gezien de prijs kun je ook bijna niet meer verwachten.

Daar ben ik het niet mee eens. Alles wat standaard is voorgeïnstalleerd (of eigenlijk: alleen de essentiële onderdelen daarvan) moet vlotjes werken. Als dingen die je zelf toevoegt problemen geven heb je een keus: stotteren accepteren, niet installeren of een lichtere variant zoeken.
Daar ben ik het niet mee eens :) Kan je uitleggen waarom dat zo moet zijn volgens jouw?

Zolang je een product in de winkel kan/mag testen vind ik zelfs dat er helemaal geen algemene eisen over de werking mogelijk zijn, immers kan je dat helemaal zelf testen of het binnen jouw persoonlijke eisen ligt. Je kan toch ook auto's kopen waar de helft niet van werkt, zolang je dat vooraf weet en dus zelf kan beoordelen of je dat wil of niet is dat gewoon positief... Wil je het niet koop je het niet wil je het toch, koop je het wel, zo simpel is het imho :)

edit:
Gaan we tegenwoordig meningen met informatief modden :P Een mening die informatief is? Whahahah :+

Daarbij ik onderbouw nog is waarom ik vind van niet (omdat je het product kan testen voordat je het koopt), lijkt me toch waardevoller (ook als je het er niet mee eens bent) dan een on-onderbouwde mening :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 02:46]

Vreemd; bij de alternatieven staat dat de Samsung Galaxy Tab 2 7" WiFi 8GB Titanium zich kwa schermkwaliteit niet kan meten aan de Asus MeMO Pad HD 7. Maar volgens de test scoort hij op contrast én zwart waarde ruimschoots als beste van alle "mini" tablets. En kwa helderheid doet hij minimaal onder voor de HD 7.

Toegegeven, de Omap 4430 uit de Tab 2 is langzamer, maar voldoet ruimschoots in mijn optiek; 720P content afspelen gaat vlekkeloos. Prijs-kwalitatief mijn beste elektronica aankoop ooit, want met de 50euro Samsung cashback heb ik dit beestje voor 106,- in huis gehaald en ik ben er zeer tevreden over.

Kwa prijs is de HD7 goed gepositioneerd en zou met quadcore en WXGA kwa specs favoriet zijn over de Tab 2 en een goedkoper alternatief voor de N7. Prima aanwinst.

[Reactie gewijzigd door PROximity op 23 juli 2024 02:46]

Ik deel je mening niet over de Galaxy tab 2 "7. Mijn vader heeft die tablet gratis bij z'n internetabonnement gekregen en ik vind het ding retetraag. Het browsen gaat veel te traag dankzij die trage Omap processor. Het scherm is wel goed qua kleuren en contrast maar de bediening is niet aangenaam, je aanrakingen worden veelal niet goed geregistreerd. Het lijkt wel of je met een resistief scherm te doen hebt. Ik denk trouwens dat dit met de plastic laag die over het scherm ligt te maken heeft.

Verder ziet dit er een goede tablet uit voor de prijs. Die Mediatek kan goed meekomen met de duurdere soc's. Een ips scherm voor die prijs is ook fantastisch alhoewel dit nu ook wel meer en meer de standaard wordt. Moest ik kiezen ts de tab 2 en deze kies ik zeker voor de Asus.

Edit: Was effe vergeten dat de tab 2 idd onlangs een update naar 4.1.2 gehad heeft zoals SDK1985 hieronder aangeeft en dit de tablet een serieuze snelheidsboost gegeven heeft, met name bij het browsen. Het browsen is nu te doen. Zo zie je maar wat een goede optimalisatie van software kan doen.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 23 juli 2024 02:46]

Ik mis bij de 7" Adnroid tablets de mogelijkheid voor 3G. Dit tablet met 3G zou geweldig zijn geweest. Ja, er is een tijdje een Nexus 7 geweest met 3G aan boord, maar om onduidelijke redenen is die niet langer leverbaar. Dat is 'ie ook maar een half jaar geweest.

[Reactie gewijzigd door einstein op 23 juli 2024 02:46]

Anoniem: 454358 @einstein16 juli 2013 12:09
hier in Spanje is de nexus 7 3g met 32gb gewoon leverbaar, kost 299,-
https://play.google.com/s...b&feature=microsite&hl=es
Dus het apparaat wordt nog wel gewoon gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 454358 op 23 juli 2024 02:46]

In NL niet!

Sorry! Devices on Google Play is not available in your country yet.
We're working to bring devices to more countries as quickly as possible.
Please check back again soon.


Wellicht is de Nexus 7 met 3G in NL slecht verkoopbaar. Hij is hier iig nergens meer te koop. Webshops die hem eerder nog verkochten voeren hem niet meer, in tegenstelling tot de variant zonder 3G. Daarmee liggen de schappen letterlijk vol.

[Reactie gewijzigd door einstein op 23 juli 2024 02:46]

Hoe zit het eigenlijk met de prestaties van de camera in deze Memo Pad HD 7? Ik kan daar niets over terugvinden in de review, of lees ik ergens overheen?
Onze reviewer geeft aan camera's in tablets niet te gebruiken dus zegt hij er verder ook maar niets over. Tja.

Gelukkig heeft Anandtech er wel een aantal foto's mee geschoten en ze geven aan dat het een typische, middelmatige 5mp camera is - niet goed, niet slecht. De camera aan de voorkant is 1.2 mp, goed genoeg voor Google Hangouts.
Leuke tablet voor een prima prijs! Ik zit al een tijdje uit te kijken naar deze tablet, toch verbaast mij het dat de accu minder lang mee gaat dan de Nexus 7. Ik wacht het nog even af met het kopen van een tablet (eerste tablet voor mij), deze staat nu op nummer 1 maar ik ben benieuwd of de prijs van de huidige Nexus 7 gaat dalen wanneer de nieuwe in gelanceerd. Als de huidige Nexus 7 32GB dan daalt onder de €200,- haal ik de Nexus 7 zo niet de Memo Pad HD 7.

Ook ben ik benieuwd wat de verkoop van deze tablet teweeg zal brengen -mits die goed verkoopt. Want Dan zal de concurrentie, zoals HP en Samsung, hun prijzen moeten laten zakken. Die HP Slate 7 en de Samsung tab 7.0 worden pas echt interessant als de prijs naar beneden gaat. Want €150,- voor die tablets is mij nu te duur.

Ik mis in de Acer Iconia Tab B1 8GB in het rijtje van de alternatieven. Is dit geen goede optie van €108,99 als je echt op een budget zit?
Die Iconia Tab B1 miste ik eigenlijk ook al in het rijtje.
Ik had er 2 voor mijn kinderen gekocht, maar omdat ze (voor dat geld) zo
goed bevallen, heb ik heb er inmiddels ook 1 voor mijn vrouw gekocht.

Waarom de B1:
Android draait niet lekker op single core, dus de B1 met dual core voldoet prima.
Ik merk weinig van schokkerigheid als je door de launcher aan het scrollen bent.
De SD kaart slot (in alle 3 zit inmiddels een 32GB kaartje ;)) is heel erg handig
en die mis ik best wel op mijn eigen Nexus7
Resolutie van 1024x600 is meer dan voldoende voor de apps die je er op draait.

Alleen het scherm is wat minder mooi dan mijn Nexus7.
En de achterkant voelt wat plastic aan.
Maar eigenlijk alle apps draaien er goed op.

Momenteel is de B1 de beste 7" tablet voor dat geld.
(correct me if i'm wrong!)

[Reactie gewijzigd door Keerzijde op 23 juli 2024 02:46]

De B1 is geweldig als het scherm niet zo kl*te was. Ik heb de Memopad gekocht om die reden alleen... De plastik behuizing van de B1 beviel me uitstekend, prestaties waren ruim voldoende - de prijs was fantastisch. Alleen dat scherm... Als je het maar IETS scheef hield dan werden de kleuren vaag. Ja, de resolutie is laag maar daar kan ik wel mee leven, maar dat TN scherm, dat kan echt niet...

Ben misschien te veel verwent, mijn laptop heeft een fantastisch IPS paneel, zelfde met mijn computer schermen. Al lang geen TN schermen meer gezien... En dat zou ik graag zo houden :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.