De formaten
Laatst bijgewerkt op 20-05-2017
Bij de aanschaf van een nieuwe tablet zijn een paar zaken van belang: het formaat van de tablet, het besturingssysteem waar de tablet op draait en natuurlijk de kwaliteit van de onderdelen. In deze Koophulp zullen we de verschillen en overeenkomsten op deze gebieden uiteenzetten.
:fill(white)/i/2001096007.jpeg?f=imagemedium)
De 9,7" iPad Air Pro en 7,9" iPad Mini
Tablets zijn beschikbaar in alle vormen en maten: van kleine 7”-modellen tot gigantische 13,3”-tablets. Op dit vlak bestaan geen ‘goede’ of ‘slechte’ keuzes; het heeft simpelweg te maken met persoonlijke voorkeur en de manier waarop de tablet gebruikt wordt. Kleine tablets, met een beeldiagonaal van 7 tot 8”, hebben als voordeel dat ze een stuk lichter zijn dan grotere modellen. Een iPad mini 4, met een 7,9”-scherm, weegt bijvoorbeeld slechts 299 gram. Dat is minder dan de grotere iPad, die 469 gram weegt. Het lage gewicht zorgt er ook voor dat het een stuk comfortabeler is om de tablet met één hand vast te houden.
Een ander voordeel van een klein formaat is dat het gemakkelijker is om de tablet mee te nemen. Een 7”-Galaxy Tab A 7.0 van Samsung past bijvoorbeeld in de binnenzak van een colbertje of een jas. Grotere tablets zul je in een tas moeten stoppen.
Het overduidelijke nadeel van een kleine tablet en meteen het voordeel van een grote tablet is het schermformaat. Vooral bij webbrowsen en het lezen van teksten is een groot scherm fijn om te hebben. De nadelen die aan het grote formaat kleven, zullen overigens niet door iedereen zo ervaren worden. Als je de tablet nooit meeneemt, maar thuis op de koffietafel laat liggen, maakt het minder uit dat hij aan de grote en zware kant is.
Een laatste aspect rondom het schermformaat is de beeldverhouding. Apple hanteert voor zijn iPads een verhouding van 4:3, vergelijkbaar met televisies van voor het breedbeeldtijdperk of met een oud computerbeeldscherm. De iPad-schermen zijn daarmee redelijk vierkant, wat goed uitpakt bij webbrowsen en het lezen van tekst. Het betekent wel dat je onder en boven zwarte balken te zien krijgt als je een video wil bekijken.
Tablets die op Android of Windows draaien hebben veelal beeldverhouding van 16:9 of 16:10 en zijn dus breedbeeld. Het voordeel bij het bekijken van video is overduidelijk; het volledige scherm wordt dan benut. Omdat een breedbeeldtablet in vergelijking met een 4:3-variant minder hoog is, betekent het wel dat je meer zult moeten scrollen. Overigens is het natuurlijk ook mogelijk om de tablet een kwartslag te draaien, zodat je een smalle, maar lange tablet krijgt. Dat houdt echter vaak niet lekker vast.
Welk formaat tablet je moet kopen hangt dus compleet af van de manier waarop je hem gebruikt. Wil je bijvoorbeeld een tablet om in de trein en het vliegtuig films te bekijken? Dan is een klein formaat tablet met breedbeeldverhouding geen slechte keus. Voor thuis op de bank internetten ben je echter weer beter uit met een grotere tablet met een 4:3-verhouding.
Een goed scherm en een degelijke behuizing
Het scherm is veruit het belangrijkste onderdeel van een tablet. Je gebruikt het immers om tekst en beeld te bekijken, maar ook om de tablet mee te bedienen. Het is dus belangrijk dat een tablet goede beeldkwaliteit biedt.
Eén onderdeel van die goede kwaliteit zijn de kijkhoeken. Je zult je tablet niet altijd recht voor je gezicht houden, misschien ligt hij tijdens het gebruik wel plat op tafel, en dan is het belangrijk dat het beeld er nog steeds goed uitziet. Bij de meeste dure tablets is dat tegenwoordig gelukkig het geval; die maken gebruik van een zogeheten ips-beeldscherm met goede kijkhoeken. Zie je de letters ips of pls op een doos of beschrijving staan, dan zit het met de kijkhoeken waarschijnlijk wel goed. Dit type scherm vind je bijvoorbeeld terug in de iPads van Apple.
Bij goedkopere tablets wordt vaak op het scherm bezuinigd en dat zul je merken bij onder andere de kijkhoeken. Als je deze schermen niet recht van voren bekijkt, zie je bijvoorbeeld gekke kleuren of wordt het scherm veel moeilijker om te lezen. Dit komt vooral voor bij goedkope Android-tablets, die je bijvoorbeeld bij de lokale drogist kunt kopen. Bij dat soort modellen kan het dus zeker geen kwaad om extra goed op het scherm te letten.
De allerbeste beeldkwaliteit wordt geleverd door tablets met een oled-scherm. Op moment van schrijven heeft alleen Samsung deze in zijn assortiment, zoals bijvoorbeeld de Galaxy Tab S3. Oled-schermen bieden zeer diep zwart en een enorm contrast, waardoor alles van het scherm lijkt te spatten.
De behuizing van de tablet: metaal of plastic
Ook in behuizingen zit veel verschil. De iPad staat bijvoorbeeld bekend om zijn solide behuizing, die volledig van aluminium is gemaakt. Een metalen behuizing heeft als voordeel dat deze vaak stevig is, waardoor de tablet tegen een stootje kan. Vaak is een metalen behuizing wel een stukje zwaarder dan eentje van plastic. Daarbij neemt metaal ook makkelijker de omgevingstemperatuur aan; in de winter zal een aluminium tablet dus koud aanvoelen.
Veel fabrikanten gebruiken plastic voor de behuizing van hun tablet, omdat het weinig kost en daarnaast licht is. Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten plastic en het is daarom moeilijk om algemene uitspraken te doen. Dat een tablet minder luxe aanvoelt, hoeft niet te betekenen dat hij minder stevig is of minder lang meegaat, maar het heeft wel invloed op de gebruikservaring.
Besturingssystemen: Apple, Android of Windows
Net als een laptop of vaste computer heeft ook een tablet een besturingssysteem. Dit is de software die ervoor zorgt dat de gebruiker iets kan doen met de tablet. Bij de keuze voor een nieuwe tablet is het besturingssysteem dat op de tablet draait belangrijk. Die software bepaalt namelijk welke opties er allemaal op de tablet zitten en welke apps je kunt installeren. Momenteel zijn er vier verschillende soorten tabletbesturingssystemen in omloop.
IOS
Een van de bekendste is iOS, het besturingssysteem dat op de iPad van Apple gebruikt wordt. De App Store, de digitale winkel waar je apps voor je tablet kunt kopen, is de best gevulde van alle digitale winkels met programma's voor tablets. Tablet-apps komen vaak als eerste voor iOS uit en pas later op andere platforms. Dat is een groot voordeel van de iPad. Apps kunnen enkel geïnstalleerd worden als ze in de App Store staan. Het is dus niet mogelijk een app van het internet te downloaden en deze vervolgens op de tablet te installeren.
/i/2000555058.jpeg?f=imagenormal)
Het homescreen van de iPad
Een iPad wordt beheerd via iTunes, een programma dat op een pc of Mac geïnstalleerd moet worden. Binnen iTunes maak je verschillende bibliotheken aan, bijvoorbeeld voor foto’s, muziek of video’s, die vervolgens met de iPad gesynchroniseerd worden. Dat betekent dat je niet simpelweg een of meer bestanden naar de tablet toe kunt slepen, zoals je bijvoorbeeld bij een usb-stick of externe harde schijf zou doen. Ook is het daarom moeilijk om de iPad ‘even snel’ aan een andere computer te koppelen, omdat daar misschien geen iTunes op staat.
Android
Een ander populair besturingssysteem is Android, van Google. Verschillende fabrikanten maken hier gebruik van en passen het uiterlijk van de software daarbij vaak aan. Zo zal een Android-tablet van Samsung net even anders werken en er anders uitzien dan een Android-tablet van Asus. Wat alle Android-tablets van grote merken wel gemeen hebben, is dat ze toegang bieden tot Googles onlinewinkel voor apps, muziek, films en boeken: de Play Store. Dit is Googles tegenhanger van Apples App Store.
/i/2001222399.jpeg?f=imagenormal)
Android 6.0 op de Asus Zenpad 3S 10
Het is niet verplicht om applicaties via de Play Store te installeren; apps kunnen ook naar de tablet gekopieerd worden. Dit heeft als voordeel dat je als gebruiker ook apps kunt gebruiken die misschien niet door Googles keuring gekomen zijn. Aan de andere kant heb je meer kans om virussen op te lopen als je apps buiten de Play Store om installeert.
Zoals gezegd is het aanbod voor tablet-apps minder groot dan bij Apple, maar het is gelukkig ook mogelijk om apps die voor Android-telefoons gemaakt zijn op een Android-tablet te draaien. Deze zien er misschien wat minder mooi uit omdat ze eigenlijk voor een klein scherm ontworpen zijn, maar werken verder prima.
De meeste Android-tablets gedragen zich als een usb-stick als ze op een computer aangesloten worden. Dat betekent dat je eenvoudig bestanden kunt overzetten, zoals muziek of video’s.
Omdat Android door Google gemaakt wordt, kun je zo’n tablet koppelen aan je Gmail-account. Het besturingsssyteem zorgt er dan voor dat je e-mail up to date is, dat je agenda-items op de tablet kunt bekijken en dat alle andere zaken die je bij Google opgeslagen hebt ook vanaf de tablet te benaderen zijn.
Een nadeel van Android is de fragmentatie. Er liggen veel goedkope tablets in de winkels die een oude versie draaien. Die oudere versies hebben vaak minder mogelijkheden en kunnen soms niet overweg met nieuwe apps. Daarnaast zijn de hele goedkope tablets soms niet goedgekeurd door Google, waardoor je geen toegang tot de Play Store hebt. Kijk daarom bij het kopen van een Android-tablet altijd of het een nieuwe versie van de software betreft, 6.0 of hoger, en of de Play Store aanwezig is.
Windows 10
Microsoft heeft zijn Windows 10-besturingssysteem niet alleen voor normale computers en laptops ontworpen, maar ook voor tablets en convertibles. Gebruik je de software op een apparaat met touchscreen en zonder toetsenbord, zoals een tablet, dan zal de interface zich daarop aanpassen.
/i/2001185457.png?f=imagenormal)
Ook Windows 10 heeft zijn eigen onlinewinkel waar je apps, video’s en muziek kunt downloaden: de Windows Store. Omdat deze in vergelijking met de winkels van Google en Apple nog tamelijk nieuw is, bevat hij in verhouding minder apps. Voor een relatief jonge store zijn er al wel veel Nederlandse apps te krijgen; zo kun je de meeste kranten digitaal lezen op Windows 10 en is het ook mogelijk om bijvoorbeeld Uitzending Gemist te bekijken.
/i/2001185461.png?f=imagenormal)
Bij Windows 10-tablets ben je echter niet compleet aangewezen op de Windows Store; je kunt elk Windows-programma draaien dat je ook op een normale Windows-pc zou gebruiken. Dat maakt dat er een bijna onuitputtelijke softwarecatalogus voor Windows-tablets bestaat. Die oude applicaties zijn natuurlijk niet ontworpen voor een touchscreen; dus hoewel je technisch gezien dezelfde software kunt draaien als op je pc en laptop, is dat in de praktijk niet altijd prettig.
Die mogelijkheid betekent wel dat je van een Windows 10-tablet een leuk mobiel werkstation kunt maken. De meeste modellen hebben namelijk een usb-poort, zodat je - eventueel via een hub - bijvoorbeeld een muis en toetsenbord kunt aansluiten. Bij een tablet met een hdmi-uitgang zou je ook nog een monitor kunnen aansluiten, zodat je bijna een volwaardige computer hebt.
Diezelfde usb-poort kun je gebruiken om een scala aan randapparatuur aan te sluiten. Waar je bij Android en iOS slechts een select aantal apparaten kunt aansluiten, kun je bij een Windows-tablet bijvoorbeeld een printer of scanner inpluggen. Elk usb-apparaat dat op een normale Windows-pc aangesloten kan worden, kan in principe ook in combinatie met een Windows 10-tablet gebruikt worden.
Je kunt een Windows-tablet niet via een kabel met een computer verbinden. Wil je bestanden overzetten, dan zul je met een externe harde schijf of een usb-stick in de weer moeten. Een andere optie is om de bestanden draadloos via een wifi-netwerk over te zetten.
Onderdelen, snelheid en varianten
Net als bij bijvoorbeeld computers of laptops is er ook bij tablets verschil in de processors die onder de motorkap zitten. Dat betekent dat niet alle tablets even snel zijn. De modellen uit de duurdere categorieën, grofweg boven de 400 euro, bevatten moderne hardware en zijn in de regel snel in het gebruik. Bij goedkopere modellen wordt natuurlijk bezuinigd op onderdelen, waaronder de processor. Je kan van een tablet die 200 euro kost dus niet verwachten dat hij even snel is als een model van 400 euro.
Fabrikanten verkopen vaak een wifi- en een 4g-model van hun tablet, waarbij de laatste duurder is. Bij een tablet die 4g ondersteunt, kun je een simkaart invoeren waardoor je de tablet onderweg kunt gebruiken, net zoals je smartphone. Je zult dan wel een los mobiel internetabonnement voor je tablet moeten afsluiten. Als een tablet geen 4g ondersteunt, moet je altijd verbinding met een wifi-netwerk hebben als je wil internetten.
Naast varianten met en zonder 4g verkopen fabrikanten vaak ook modellen met verschillende hoeveelheden opslagcapaciteit. Standaard krijg je vaak 32GB ruimte, al is dat niet allemaal voor de gebruiker beschikbaar. Deze ruimte is bedoeld om apps op te installeren en bijvoorbeeld foto's en video's te stallen. Wil je veel grote bestanden op je tablet zetten, bijvoorbeeld speelfilms in hoge kwaliteit, dan is het verstandig om een model te kopen met 64GB of zelfs 128GB opslagcapaciteit.
Fabrikanten vragen echter grof geld voor die paar GB extra opslagcapaciteit. Bij sommige Android- en Windows-tablets bouwen fabrikanten gelukkig een micro-sd-slot in. Dit is een opening waar je een micro-sd-geheugenkaart in kunt stoppen om de totale opslagcapaciteit uit te breiden. Zo'n kaartje van 64GB koop je al voor minder dan 25 euro.
Tot slot
Bedenk voordat je een tablet koopt goed waar je hem gaat gebruiken. Kleine tablets zijn handig voor onderweg, terwijl grotere geschikt zijn voor gebruik binnenshuis. Bedenk ook wat je vooral met de tablet wil doen; een 4:3-scherm is fijn voor het bekijken van websites, terwijl een 16:9-scherm zich beter leent voor video.
Vervolgens is het belangrijk om een bepaald besturingssysteem te kiezen. Zoals op de vorige pagina's is beschreven, hebben iOS, Android en Windows 10 elk hun voor- en nadelen. Apples iOS is fijn in gebruik en heeft veel apps, terwijl Android de gebruiker meer laat aanpassen en makkelijker te beheren is. Beide Windows-versies werken grofweg hetzelfde. Windows 10 heeft echter het voordeel dat alle oude programma's ook werken. Wil je verschillende gebruikersaccounts op een tablet? Dan kan dat met alle besturingssystemen behalve iOS.
Op het gebied van hardware en onderdelen krijg je simpelweg waar je voor betaalt. Een tablet van 149 euro zal niet zo snel zijn en niet zo goed in elkaar zitten als eentje van 400 euro. Let bij de aanschaf van een goedkopere tablet vooral op de beeldkwaliteit en kijkhoeken, daar wordt geregeld op bezuinigd. Ben je in de markt voor een Android- of Windows-tablet? Kijk dan of het gekozen model een micro-sd-slot heeft. Dan kun je de variant met de laagste opslagcapaciteit kopen en dit goedkoop uitbreiden met een micro-sd-kaartje.
Nu je alles weet over tablets en wat voor jou belangrijk is of juist niet, ben je klaar om alle tablets op specificaties en prijzen te vergelijken in de Pricewatch.