Hoofdpijn
Far Cry 3: Blood Dragon moet inmiddels een heus hoofdpijndossier zijn voor uitgever Ubisoft. En dat terwijl de game natuurlijk bedoeld is om er veel plezier aan te beleven. In de aanloop naar de release van de game gaat echter zo ongeveer alles verkeerd wat maar verkeerd kan gaan.
Zo dook in februari het logo van de game al op, ruim voor de officiële aankondiging. Het logo en de naam van de game waren meteen ook voer voor veel speculatie, want beide lijken volstrekt niet bij de serie te passen. Maar het kan nog veel erger; vlak voordat Ubisoft het persbericht met de aankondiging de wereld in wilde sturen, lekte de game zelf uit. De pc-versie dook als torrent op, ruim drie weken voordat de game officieel kan worden gedownload.
Interview met creative director Dean Evans
Daar kon Ubisoft de lol vast niet van inzien, terwijl het daar bij Far Cry 3: Blood Dragon juist om te doen is. Het gaat om een game die 15 euro gaat kosten, en waar bij Ubisoft Montreal met erg veel liefde aan is gewerkt. Zo lijkt het althans, als we Dean Evans, de creative director van de game mogen geloven. Ook zonder de toelichting van Evans is overigens wel te zien dat de makers veel lol moeten hebben gehad bij het maken van de game. Om dat te begrijpen, moeten we misschien eerst even ophelderen wat Far Cry 3: Blood Dragon precies is.
Zoek de verschillen
Blood Dragon betreft een fikse zijstap. De game heeft niets te maken met de voorgaande delen uit de serie en ook weinig met het eind vorig jaar verschenen Far Cry 3. Wat doet de naam dan in de titel? Blood Dragon is gemaakt met dezelfde engine als Far Cry 3 en speelt ook als Far Cry 3. Het is eigenlijk een versie van Far Cry 3 die is overgoten met een vreemd sausje. Een vreemd, maar wel lekker sausje, al zal het vooral aanspreken bij spelers die nostalgisch zijn aangelegd. Zoals de makers, want die willen met Blood Dragon een soort hommage brengen aan de games uit hun jeugd. En niet alleen aan de games, ook aan de films, de tv-series, de stripboeken en de action figures uit hun jeugd. Die jeugd speelde zich af in de jaren '80 van de vorige eeuw. Wie goede herinneringen heeft aan Robocop, Miami Vice, Transformers en Commander Keen kan zijn lol op met Blood Dragon.
Kunstoog en kunstarm
Je kruipt in de militaire laarzen van sergeant Rex Colt, in de game steeds aangeduid als Rex "Power" Colt. In de introfilm - geheel in jaren '80-stijl - krijgt Colt een kunstoog en kunstarm aangemeten, een beetje zoals Robocop onderhanden wordt genomen in de gelijknamige film. Dat maakt hem deels man, deels machine, maar 'op en top cybercommando'. Door de verbouwing is Colt zelfs een Mark IV Commando en mag hij het opnemen tegen heuse cyborgs. Die bedreigen de aarde, al is die al zwaar beschadigd na een nucleaire oorlog.
Over de top
Het verhaal moeten we volgens de makers echter niet al te serieus nemen. Het is 'over de top' en dat is met opzet zo. Of, om met Evans te spreken: het script van de game is 'terrible', en daar doen de makers ook hard hun best voor. Het personage van Colt is daarbij erg eendimensionaal en daar zijn Evans en consorten trots op. De game is één grote grap en enkel en alleen bedoeld om spelers aan het lachen te maken.
Vandaar dat ook het uiterlijk flink over de top is, met veel paars, lila, roze, oranje en felle tinten blauw. Denk aan het logo van Miami Vice of aan Grand Theft Auto: Vice City, een hommage aan dezelfde periode. Dit komt ook tot uiting in het uiterlijk van de vijanden in de game. Bij de cyborgs waar Colt tegen vecht valt het nog mee, daar zit het kleurrijke vooral in effecten als het uiteenspatten na een headshot. Maar de Blood Dragons uit de titel zijn behoorlijk 'funky'. Alsof ze meekleurende tl-verlichting hebben ingeslikt, die fel rood, groen en blauw kleurt, al naar gelang hun gemoed.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Eerste trailer van Far Cry 3: Blood Dragon.
Blood Dragons
Die Blood Dragons zijn dan ook beduidend gevaarlijker dan de reguliere cyborgs die je treft. In eerste instantie word je er dan ook omheen geleid, met het dringende advies ze zoveel mogelijk te mijden. De draken, van formaat T-Rex, schieten laserstralen uit hun ogen die zeer dodelijk zijn. Verder eten ze cyborgs, maar ook mensen, 'for breakfast'. Het zijn eenhapscrackers voor ze, lekkere hapjes waar ze er makkelijk tientallen van achter elkaar kunnen verorberen. Blood Dragons zijn gevaarlijk, maar je kunt er ook gebruik van maken. Een slimme speler weet het zo te regelen dat een Blood Dragon de cyborgs in de buurt opeet, terwijl hij zelf ongedeerd blijft.
Daar zijn diverse trucjes voor. Als je bijvoorbeeld een cyborg doodschiet, verzamel je munitie door over het lijk te lopen. Dat gaat vanzelf. Los daarvan kun je ook het hart van de cyborg uitrukken. De handeling kost wat tijd, maar de harten zijn erg handig, want Blood Dragons zijn er dol op. Je kunt ze hun kant op gooien, waarna ze er gegarandeerd op afgaan. Dat geeft je tijd om ongezien langs de draak te sluipen. Je kunt de truc echter ook gebruiken om een draak in de richting van de cyborgs te loodsen.
/i/1365769717.jpeg?f=imagenormal)
Eiland verkennen
De game speelt zich af op een eiland, dat net iets kleiner is dan het zuidelijke eiland uit Far Cry 3. En net als in Far Cry 3 kun je gaan en staan waar je wilt. Er lopen wegen over het eiland en op strategische plekken is een basis van de cyborgs gevestigd. Dat zijn forten - Garrisons genaamd - die niet alleen hoge muren hebben, maar ook met een force field zijn omgeven. Dat force field houdt de draken tegen, waar er verschillende van over het eiland zwerven. Cyborgs worden echter niet gehinderd door het force field, en jij ook niet.
Als je een Garrison weet te veroveren door alle cyborgs uit te schakelen, is de basis van jou. Bij dat veroveren kun je de Blood Dragons inschakelen. Als je een basis weet binnen te sluipen, kun je het force field uitschakelen. Als je vervolgens het hart van een cyborg op de grond gooit, komt er binnen de kortste keren een draak de basis binnen gelopen, en na het hart lust die ook nog wel wat cyborgs. Als je zelf een veilig plekje weet te vinden, zal de Blood Dragon het vuile werk voor je opknappen en alle cyborgs uitmoorden. Daarna lok je de draak buiten de muren van de basis en zet je het force field weer aan. Als je een basis hebt veroverd, kun je hem gebruiken als 'safe zone' waarin je op adem kunt komen, side mssions kunt aannemen en geld uit kunt geven aan wapen-upgrades en munitie. Daarna kun je er naartoe teleporteren, wat handig is om snel grote afstanden leggen. Gezien de omvang van het eiland is dat erg prettig.
Jet Ski en Hang Glider
Wie Far Cry 3 heeft gespeeld, zal het idee van bases veroveren, safe zones en teleporteren bekend voorkomen. Er zijn meer overeenkomsten. Zo zijn er jeeps - met plek voor een boordschutter - waarmee je over het eiland kunt crossen. Ook de Jet Ski en Hang Glider zijn overgenomen uit Far Cry 3, net als de wilde dieren die over het eiland zwerven. Al hebben de beesten duidelijk te lijden gehad van de fallout, want ze zien er niet best uit.
/i/1365769714.jpeg?f=imagenormal)
Misschien nog belangrijker: je kunt een pijl en boog bemachtigen, die fluorescerende pijlen schiet. De fluorescerende versie is helaas niet zo krachtig als de 'gewone' pijl uit Far Cry 3. Gelukkig heb je vier andere wapens: een pistool - de A.J.M. 9, de Fazertron, een mitrailleur die laserstralen schiet en piepjes laat horen, een shotgun, die Galeria 1991 gedoopt is en de Kobracon, een sniper rifle. Dat lijkt weinig, maar de wapens zijn flink op te waarderen. Dat niet alleen, de wapens zien er ook goed uit. Zo leg je de shotgun over je metalen arm, wat erg cool oogt. Dat geldt ook voor het oranje vizier van de Kobracon. De wapens zijn prima. De Fazertron is het werkpaard, de Galeria 1991 is er voor close quarters, de Kobracon voor veraf en de A.J.M. 9 voor noodgevallen - al kun je een geluidsdemper kopen die het wapen een stuk nuttiger maakt. Naast de wapens heb je vier soorten explosieven, waaronder C400, een verbeterde versie van C4. Aan je uitrusting kun je niets veranderen, behalve dat je een kogelvrij vest aan kunt trekken dat je regelmatig zult moeten vervangen omdat het versleten is. Er zit wel een level-systeem in de game, waarin je tot aan level 30 door kunt groeien. Er valt daarin niets te kiezen, bij elk level krijg je een kleine upgrade. Iets meer gezondheid, iets meer weerstand, en vergelijkbare zaken.
Neerhalen
Je arsenaal bevat nog twee wapens; een fel blauw fluorescerend mes en heuse shuriken, Japanse werpsterren. Beide gebruik je bij het besluipen van tegenstanders. Je kunt een takedown uitvoeren door een cyborg van achter neer te steken. Leuker is het aaneenrijgen van takedowns. Als twee of drie cyborgs vlak bij elkaar staan, kun je na de eerste takedown meteen een tweede uitvoeren door met w, s a of d de richting van je volgende slachtoffer aan te wijzen. Als de tweede cyborg wat verder weg staat, kun je direct na de takedown een shuriken werpen. Helaas kan dat alleen na een takedown en kun je de werpster niet inzetten wanneer je wilt.
Moddervet
Toch is dat allemaal niet waar het om draait in Far Cry 3: Blood Dragon. Het is een game die voelt als Far Cry 3 en die speelt als Far Cry 3, op een eiland als in Far Cry 3. Met als extra de moddervette knipoog die de makers willen maken. Die zit niet alleen in de ouderwetse filmpjes tussen de actie door. Zo krijg je na de introfilm een tutorial die uitlegt hoe je moet bewegen en schieten. Daarin zitten flauwe grappen zoals 'Wil je springen? Spring dan. Wil je bukken? Buk dan.' En als je denkt dat je aan het einde van de uitleg bent, vraagt de robotstem of je de uitleg irritant vindt. Om je daarna nog minstens tien schermen met onzinnige teksten voor te schotelen, die je moet doorlopen voor je echt aan de slag kunt. De tutorial wordt je aangeboden door Kobayashi Cyborg Lubricant, 'lubricating your future'.
Er zijn meer van dit soort kleine grappen. Als je even een verkeerde knop indrukt - herladen terwijl je magazijn nog vol is bijvoorbeeld - dan verschijnt je robotarm in beeld die zijn middelvinger opsteekt. Je ziet je mechanische vingers ook regelmatig het duivelsteken maken. Het geheel wordt versterkt door de stem van Michael Biehn, die als acteur te zien was in typische jaren '80-films als The Terminator, Aliens en The Abyss. Biehn heeft goed begrepen wat de makers met Blood Dragon wilden bereiken en spreekt de teksten op een heerlijk droge manier in, waardoor ze alleen maar grappiger worden. De game zit vol met teksten waar Duke Nukem patent op heeft. Er is bovendien een dame die een rol speelt in het spel, al hebben we haar nog niet kunnen bewonderen. Je dient haar echter wel te redden. Oh, en de aarde ook, als je toch bezig bent. Ondertussen kun je genieten van bijpassende synthmuziek, speciaal voor de game gemaakt door Powerglove. Daarvan zijn al wat voorproefjes op Soundcloud te beluisteren.
Voorlopige conclusie
Far Cry 3: Blood Dragon doet precies wat de makers willen. Het spel is heerlijk fout, lekker over de top, volop nostalgisch en onbekommerd gewelddadig. Door de manier van spelen is het een echte Far Cry, maar de sfeer is totaal anders. Hij is veel minder serieus en daardoor is de game eigenlijk veel leuker om te spelen. Hij is niet zo uitgebreid als Far Cry 3, maar het eiland waarop je terechtkomt is groot genoeg voor een campagne van een uur of acht, en er valt meer te ontdekken voor wie alle hoeken en gaten wil verkennen. Zo is er een serie VHS-banden verborgen die je kunt verzamelen. Eigenlijk is Blood Dragon meer een flinke mod dan een losse game, maar hij is te spelen zonder dat je Far Cry 3 nodig hebt en kost bovendien maar 15 euro. Er is dus geen enkele reden om de game links te laten liggen. Far Cry 3 was top en Blood Dragon is een lekker toetje na afloop. Een enorme coupe ijs die misschien niet echt gezond is, maar veel te lekker om te laten staan.
Titel |
Far Cry 3: Blood Dragon |
 |
Platform |
Windows, Xbox 360, PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
Ubisoft Montreal |
Uitgever |
Ubisoft |
Releasedatum |
1 mei 2013 |