Door Pieter Molenaar

Sony 65"- en 55"-X900: ultra-hd wordt kleiner

09-01-2013 • 12:00

71

Multipage-opmaak

Inleiding

Sony zet vol in op ultra hd, in de volksmond ook wel 4k genoemd. Stond de Sony-stand bij de IFA in het teken van de 84X9005, een 84"-lcd-tv met 4k-resolutie en een adviesprijs van 25.000 euro, op de CES 2013 heeft Sony twee kleinere Bravia-4k-tv's geïntroduceerd die door hun kleinere formaat en verwachte dito prijs binnen het bereik komen van consumenten.

Het gaat om een 65"- en een 55"-exemplaar in de Bravia X900-serie en de verwachting is dat deze modellen ruim onder de grens van 10.000 euro zullen duiken. Net als het grootste model in de serie beschikken de twee kleinere 4k-modellen op de CES-beurs over passieve 3d en wordt het paneel aan weerszijden geflankeerd door een verticale speakerconfiguratie. Bij de 65"- en 55"-modellen zijn deze speakers echter geïntegreerd in de behuizing, terwijl ze bij de 84X9005 afneembaar zijn.

Hoewel de 65"- en 55"-X900-modellen intern gelijkwaardig zijn aan het 84"-model, is Sony bij de kleinere varianten voor een iets ander uiterlijk gegaan dat meer aansluit bij de huidige Bravia-lijn. Verder bespreken we in deze hands-on enkele nieuwe features van de Bravia-tv's op het gebied van connectiviteit en gaan we in op wat technische aspecten van de twee tv's.

Sense of Quartz

Breed en glanzend

Het eerste dat bij de 65"- en, hoewel in mindere mate, de 55"-ultra-hd-tv van Sony opvalt, is de glanzende afwerking aan de voorkant. Bij de 84X9005 grootste model, heeft Sony er vanwege de home cinema-doelgroep bewust voor gekozen om het ips-paneel af te werken met een matte antireflectielaag.

Dit heeft als voordeel dat de tv niet gaat fungeren als een soort van spiegel, maar het nadeel is dat met wat meer omgevingslicht het contrast wat afneemt. Ook zagen we bij het 84"-exemplaar diagonaal gekeken een grijzige waas in schaduwgebieden opdoemen. Dit is een bekend gegeven van ips-technologie, al zijn de horizontale en vertikale kijkhoeken juist weer erg goed te noemen wat betreft kleuren.

Bij het 65"- en 55"-model heeft Sony voor een heel andere aanpak gekozen. In plaats van een matte antireflectielaag, heeft Sony de twee kleinere 4k-modellen voorzien van een dunne, glazen toplaag, die de gehele voorkant bedekt. Op onze vraag of gebruikgemaakt werd van Gorilla Glas reageerden de Sony-medewerkers ontwijkend. Waarschijnlijk wordt eenzelfde krasvaste glasproduct gebruikt, maar is deze niet afkomstig van Corning, maker van het Gorilla Glass.

Sony kleintje 4k Sony kleintje 4k Sony kleintje 4k Sony kleintje 4k Sony kleintje 4k Sony kleintje 4k Sony kleintje 4k Sony kleintje 4k

Net als bij het eerder geteste Bravia HX950-model is de afstand tussen de glazen toplaag en het paneel eronder zeer klein. Navraag bij een Nederlandse medewerker van Sony ter plaatse leerde ons dat Sony het dunne topglas gelamineerd heeft op het paneel. Door het ontbreken van een met lucht gevulde tussenruimte, heeft het scherm minder last van interne reflecties en daardoor ook minder contrastverlies.

Sense of Quartz

Sony noemt zijn ontwerpfilosofie voor de Bravia 65X900 en 55X900 'Sense of Quartz'. Dit is eigenlijk een aanpassing op het Monolith-design van voorgaande jaren, waarbij het schermgedeelte als een 'plaat graniet' in een brede, rechthoekige voet geschoven werd,

Bij Sense of Quartz bestaat de standaard uit een volledige ronde, chroomkleurige voet. Een blauwe led, die aangeeft dat de tv aan staat, schijnt naar beneden in het midden van de opengewerkte voet. Deze ontwerpfilosofie werd overigens eerder al toegepast in de Bravia HX950, het full hd-topmodel met full led-backlight en local dimming.

Speakers en beeldprocessing

Verzonken speakers

Sony 4k-tv speakers 140pxOm de twee kleinere ultra-hd-tv's een exclusief tintje te geven en de tv's wat breder te maken voor de associatie met de breedte van een bioscoopscherm, heeft Sony de tv's aan weerszijden voorzien van zwarte speakers. Deze zitten achter uitsparingen in het topglas, waardoor de tv en de speakers een geheel lijken.

De speakers zijn geconfigureerd in een d'Apolito-opstelling, dat wil zeggen een tweeter in het midden en boven en onder drivers voor de middentonen. Een dergelijke opstelling staat meestal garant voor een betere positionering van het geluid. Net als bij een aantal in 2012 uitgebrachte audioproducten maakt Sony voor de tv's gebruik van zogeheten Magnetic Fluid-speakers. Door het gebruik van vloeibaar magnetisch materiaal voor de zogeheten voice coil is een dempingsmembraam overbodig. Niet alleen levert dit volgens Sony een energiebesparing op van 35 procent in vergelijking met conventionele speakers, maar zijn deze ook relatief dun te maken.

Sony 4k-oled-tv magnetic fluid speakers

Om de tv's toch een volle bas mee te geven heeft Sony de tv's uitgerust met een subwoofersysteem. Dit systeem is aan de achterzijde over de volledige breedte van de tv geplaatst en zodoende voor een verdikking zorgt omdat aan weerszijden een baspoort zit weggewerkt. We hebben de audiokwaliteiten op de CES niet uitgebreid kunnen testen, maar op het eerste gehoor komt er een prettig geluid uit met voldoende, en gedefinieerde bas. Het verhogen van het volume naar driekwart van het maximum bracht geen vervorming met zich mee. De airflow lijkt wel afdoende te werken: met je hand ervoor voel je de lucht stromen.

Overigens lijkt het erop dat Sony hetzelfde formaat speakers in de zijkanten van de 65"- en de 55"-varianten verwerkt heeft, waardoor het beeld van die laatste optisch wat smaller oogt doordat de zijkanten in verhouding breder lijken dan bij zijn grotere broertje. Het uiterlijk van het 65"-exemplaar 'smoelt' daardoor in onze ogen dan net iets beter.

Sony 65X900 speakers Sony 65X900 speakers Sony 65X900 speakers Sony 65X900 speakers

4K X-Reality Pro

De op de CES aangekondige ultra-hd-modellen maken net als de 84"-versie voor de interne beeldprocessing gebruik van de 4K X-Reality Pro-hardware. Deze bestaat uit twee chips die onder meer zorgdragen voor zaken als ruisreductie, beeldinterpolatie, upscalen naar 1080p en overige beeldprocessingszaken, terwijl een derde chip de upscaling naar 4k voor zijn rekening neemt.

Volgens Sony is deze laatste chip voorzien van een 4K Reality Creation-database. Hiermee is een 2k-beeld 'slim' te upscalen naar 4k door gebruik te maken van extra aanwezige beeldinformatie op een blu-ray-drager. Een voorwaarde is echter dat het bronmateriaal geschoten moet zijn in 4k, of zoals bij oudere films het analoge filmmateriaal gescanned met die resolutie, en dat die extra hoogfrequente informatie van onder meer texturen behouden zijn tijdens de mastering van de blu-ray.

Sony 4k mediaspeler 200pxDeze schijfjes, met de misleidende opschrift 'Mastered in 4K' zijn echter nog wel steeds gecodeerd in full hd. Het bedrijf is van plan om in ieder geval vijf films in deze geremasterde versie uit te brengen waaronder The Amazing Spider-Man, de 2010-remakes van Total Recall en The Karate Kid, en Battle: Los Angeles - niet geheen toevallig precies de titels die Sony ook op zijn 4k-mediaspeler zet, die deze in de VS meelevert bij aankoop van de 84X9005. Die titels zijn echter wel in 4k geëncodeerd. Daarnaast start het in maart in de VS met een 4K Distribution Service voor eigenaars van de 4k-tv's van Sony.

Triluminos Display

Sony rust de 65X900 en 55X900, evenals het nieuwe Bravia W90-full hd-model, uit met een zogeheten Triluminos Display. Volgens Sony hebben deze panelen een breder kleurenpalet door toepassing van extra witte led's in combinatie met een speciale fliterlaag op het paneel. Vooral de saturatie van groen en rood krijgt daardoor een boost. Een Color IQ-chip van QD Vision moet voor een correcte aansturing van de kleuren zorgen. Ook de nieuwe camera's en camcorders van het bedrijf zouden compatibel zijn met de Triluminos-technologie.

Wij hebben onze bedenkingen bij deze 'beeldverbeteringstechniek'. Door de kleuren aan te passen en levendiger te maken, ga je voorbij aan de kleuren van de film zoals deze gemasterd zijn, terwijl met de xvYCC-standaard al eerder getracht is om voor video van camcorders een bredere gamut te introduceren voor weergave op een tv.

Sony Tristimulos Displays

One-Touch Mirror en TV SideView

Gewijzigde interface

We hebben ook even een korte blik kunnen werpen op de nieuwe menu-interface van de nieuwe Bravia-modellen. Deze is geheel anders dan huidige menu-interface, die bij activatie het actieve beeld verkleint, onderaan een categoriebalk toont met weinig inzichtelijke iconen en rechts vertikaal een kolom met opties.

De nieuwe interface wordt ten eerste weergegeven als een halfdoorzichtige overlay, en ten tweede is een kunstenaar of fotograaf losgegaan op het ontwerpen van de iconen. Die zien er zeer herkenbaar uit en de nieuwe menuinterface-overlay bij de kleinere 4k-tv's heeft een hoge resolutie, dit in tegenstelling tot de menustructuren van voorgaande jaren. Het is niet bekend of de full hd-modellen van de nieuwe Bravia-lijn ook met een dergelijke menu-interface uitgerust zijn.

Het menu bestaat uit een lijst met vijf mogelijkheden: History, TV, Applications, Connected Devices en Settings. Een duidelijke en broodnodige uitdunning van de vele opties bij de voorgaande Bravia-modellen. Bij de keuze voor een volgende categorie in de lijst rolt de rij met grote iconen als het ware om naar die van de volgende categorie.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

One-Touch Mirror

Nieuw de 2013-Bravia-lineup is de One-Touch Mirror-feature van Sony. Dit is een combinatie van miracast en nfc om beeld van een smartphone of tablet op een tv te tonen. Hiervoor hoeft alleen het Xperia-mobieltje of -tablet tegen de afstandsbediening van de tv worden gehouden. Via nfc wordt eenvoudig de miracast-verbinding tussen de twee apparaten opgezet.

Het is ook mogelijk om het scherm van een ander merk smartphone of tablet met miracast-ondersteuning te 'spiegelen' op de tv, maar dan moet bij de te verbinden apparaten de miracast-optie handmatig geactiveerd worden.

Sony 65X900 one-touch mirror

TV SideView

TV SideView, tot slot, is eigenlijk een verbeterde versie van een eerdere app voor een elektronische programmagids. De nieuwe versie maakt het mogelijk om een tijdslijn met daaronder kanalen en programma's op het mobiele apparaat te bekijken, programma's te timeren om op te nemen en om via infrarood kanalen op de tv direct te kiezen.

Ook kan je bij de app filmpjes van Youtube of Netflix uitzoeken op het mobiele apparaat en tonen op de tv. Hiervoor wordt dan de url van het filmpje doorgestuurd naar de tv, die de juiste app opstart. Tevens kan je onder meer aanvullende informatie opvragen over een film of tv-serie, zoals de samenstelling van de cast en wie de regisseur is. Daarnaast kan gerelateerde content gezocht worden binnen het thuisnetwerk.

Sony Bravia 2013 TV SideView

Ter afsluiting

Met de introductie van de 65"-X900 en het 55"-model heeft Sony nu eindelijk een scherp wapen in handen om de markt voor 4k-tv's open te breken en met lagere prijzen een bredere afzetmarkt te creeën. Niet alleen voor zijn 4k-tv's, maar ook voor het hele ecosysteem dat Sony inmiddels rond de 4k- of ultra-hd-standaard opgebouwd heeft.

Zo worden films al enige tijd in 4k geschoten, zijn inmiddels al een flinke hoeveelheid bioscopen uitgerust met een 4k-projector van Sony en toonde het bedrijf op deze CES-beurs tevens een mockup van een 4k-camcorder voor de consumentenmarkt. Playstation 3's kunnen al fotobestanden in 4k uitsturen voor een haarscherpe weergave van bijvoorbeeld fotokiekjes.

Met alleen een 84"-model voor de puissant rijken in het assortiment leek een snelle opmars van 4k uitgesloten. De twee kleinere modellen in 65" en 55" is precies wat de dokter voorgeschreven heeft. De tv's hebben een mooi strakke afwerking, voor een platte tv zeer goede audioweergave en vanwege het ips-paneel goede kijkhoeken. Het topglas zorgt in een verlichte omgeving wel voor wat reflecties, maar door de directe bevestiging van de toplaag op het paneel is het contrast op het oog hoger dan bij het 84"-model.

De vraag is nu even wat de adviesprijzen voor de nieuwe 4k-modellen gaan worden. Dat zal bepalend zijn voor het succes van 4k in de markt en het succes van Sony binnen dit nieuwe tv-segment voor consumenten. Wij hebben in de wandelgangen prijzen gehoord van 7000 tot 8000 euro, waarmee we denken dat Sony een scherpe prijs zou neerzetten.

Reacties (71)

71
69
48
0
0
16
Wijzig sortering
Anoniem: 330821 9 januari 2013 12:10
Gemiddeld persoon geeft niet meer uit als €1000,- voor een TV het liefst nog goedkoper (Gebaseerd op mijn omgeving)
[beetje offtopic]
Gelukkig zegt dat niet zo veel over het daadwerkelijk gemiddelde, of de omvang.

Wat jij ervaart is een bekend fenomeen (helaas ben ik er de naam van kwijt), namelijk dat mensen van gelijk milieu vaak naar elkaar toe trekken. Hierdoor ervaart een bepaald type mens (minder intelligent, gemiddeld, of bovengemiddeld) de wereld vaak als zijnde dat het hoofdzakelijk bestaat uit zijn type mens (want in zijn directe omgeving is die verhouding zo) en zijn er alleen uitzonderingen op dat type (want familie/aanhang/etc). Dit is echter niet altijd waar.
[/beetje offtopic]

Als ik mijn omgeving kijk (en daar ik HT liefhebber ben kom ik veel in aanraking met mensen die dat ook zijn) is € 1000,- eerder laag-middensegment dan 'maximaal'.

En hou er rekening mee dat dit toestellen zijn voor early adopters, mensen die maar wat graag hun geld aan dergelijke TV's uit willen geven. De productie zal sowieso laag zijn. En ik denk dat het nog best wel eens mee zal vallen als je kijkt naar het percentage verkocht tov geproduceerd zowel met als zonder aftrek van demo modellen.
Anoniem: 449893 @MaxxMark9 januari 2013 12:34
Als je nu HT spullen koopt zijn ze volgend jaar al weer LT :D

Je moet dan dus elk jaar een nieuwe TV aanschaffen.

Anders ben je geen echte HT liefhebber
@ MaxxMark: Het woord dat je zoekt met betrekking tot mensen met een gemeenschappelijke eigenschap is peergroup ;)
In mijn omgeving ;-) hebben veel mensen juist tussen de EUR 1500 en 2500 uitgegeven voor een TV. Praat ik over 2-4 jaar geleden, nu de prijzen gedaald zijn koop je nagenoeg dezelfde modellen voor EUR 700....

Ik vraag me af wat de trend gaat worden op TV gebied. Gaan we massaal over op OLED als dat betaalbaar wordt? Gaan we voor 60" of groter in laagste prijsklasse? Of wordt het UHD?

En ja, UHD, 60" OLED klinkt best lekker!
In mijn omgeving ;-) hebben veel mensen juist tussen de EUR 1500 en 2500 uitgegeven voor een TV. Praat ik over 2-4 jaar geleden, nu de prijzen gedaald zijn koop je nagenoeg dezelfde modellen voor EUR 700....
Maar veelal zul je zien dat mensen in je omgeving dan wederom EUR 1500 - 2500 uit zullen geven. Dat is het niveau waarop ze zitten qua financieen, smaak, eisen, etc. Ik koop ook liever iets voor x euro meer, waarbij ik net even wat meer krijg qua kwaliteit.
Op die markt is de concurrentie zeer sterk. Ze gaan bewust niet het lage segment bedienen, want daar verliezen ze alleen maar meer mee.
laat maar...

[Reactie gewijzigd door mxcreep op 22 juli 2024 15:58]

Dat klopt,
Buiten het feit dat je tegenwoordig voor ongeveer € 300 een full hd tv hebt.
90 % van de tijd dat je achter je tv zit kijk je tv, via de tv maatschappij. Met een max resolutie van Full HD. Waarom zoveel geld investeren voor die enkele uren film via je blueray schijf?

Uitzonderingen daargelaten

Ik denk dus dat er niet veel markt voor is totdat de prijzen flink gaan zakken. (€ 600-€ 700)
als sony zichzelf weer een beetje in de picture wil brengen zullen ze denk ik ook een goedkoper model op de markt moeten brengen , de groep mensen die tussen de 7 en 8000 euro willen betalen voor een tv is volgens mij niet groot genoeg om sony uit de problemen te helpen :+

ook het feit dat de tv goed geluid heeft vind ik totaal geen rede om hem te kopen , mensen kiezen denk ik toch vaker voor een surround set , en ik vraag me af of zo een ingebouwde stevige bas wel gezond is voor je tv

[Reactie gewijzigd door Freakiebeakie op 22 juli 2024 15:58]

De eerste videorecorders, CD-spelers, DVD-spelers en HDTVs waren toen ze net op de markt kwamen ook schreeuwend duur. Het duurt gewon een paar jaar voordat de allernieuwste technologie betaalbaar word. Er moet content zijn zodat het grote publiek het wil kopen, het moet als massaprodukt gefabriceerd kunnen worden om de prijs naar beneden te krijgen.

Ultra HDTV is net op de markt. Geef het een paar jaar zodat fabrikanten het produktieproces onder de knie krijgen, er films in 4K-formaat verkrijgbaar zijn, Blu-Ray- en mediaspelers naar 4K kunnen upscalen en het wordt vanzelf een interessante overstap voor snelle overstappers.
Ben het eens, van mijn part had de tv zelfs geen speakers moeten hebben, ik heb toch een audio installatie. Verder heeft deze tv(overigens alle Sony tvs) een heel mooi design. Nu maar afwachten wanneer 4K sets onder de 3000 euro duiken. :)
Daar ga je je in verbazen;

Weet je hoeveel gedoe het voor de gemiddelde man van rond de 40-50 het is om het huis te verbouwen om kabels te trekken? Al die kabels; die zijn niet netjes. Als je een Bose systeem hebt dan heb je ook surround, zonder kabels. Die dingen kosten 1500 euro en ondanks dat je beter geluid hebt met een 5.1 opstelling ipv een 2.1/1.1 opstelling is die 1500 goed besteed want men gelooft en hoort ook ergens iets van surround. Dus die gaat mee, geen kabels, geen gedoe, draadloze subwoofer, helemaal te gek.

En less is more, vroeger had men nog leuk een set van losse onderdelen. Nu wil je alles in de tv zodat je enkel een tv en eventueel een geluidssysteem moet kopen, maar zo min mogelijk kastjes of liever geen. Een receiver, htpc, bluray-speler, decoder, NAS > exit. Zeker voor de mensen met meer geld die er weinig interesse in hebben geldt dit principe.

Waarom denk je dat er merken als Loewe en B&O bestaan? B&O heeft ook een groot scherm met een monospeaker van hoge kwaliteit in de voet, vragen ze 12K voor. Dan is een TV met goede stereospeakers en redelijk laag voor 7-8K het meer dan waard. En dan heb je nog eens 4K-beeld erbij.
Tja, het is maar net waar je tevreden mee bent. Een beetje audiofiel zal nooit een Bose systeem kiezen, door de vele compromissen waar Bose voor audiofielen de verkeerde kant kiest.
Overigens zal mijn HTPC pas de deur uitgaan als mijn TV in staat is om een volledige desktopomgeving te tonen, en net zo snel is met downloaden van Usenet als de PC. Dat gaat nog wel even duren.
Die speakers zijn wel een pluspunt voor wie geen home theater heeft, maar geef toe,als je 8000 euro aan een TV uitgeeft heb je toch op zen minst een iets of wat degelijk Home Cinema :)
Kan me inderdaad niet voorstellen als dat je budget is, dat je wil besparen op een Home Cinema. Lijkt me wel een uitkomst voor de "normale" tv's, geïntegreerde speakers die voldoen.
Anoniem: 80466 @Ororo9 januari 2013 15:27
Dat is niet gezegd.
Home cinema set met veel boxen willen veel mensen gewoon niet in huis hebben of is gewoon niet praktisch door de manier waarop huizen zijn ingericht
Die speakers zijn wel een pluspunt voor wie geen home theater heeft, maar geef toe,als je 8000 euro aan een TV uitgeeft heb je toch op zen minst een iets of wat degelijk Home Cinema :)
Iedereen gaat er hier vanuit dat de prijs statisch is. Als de prijs van deze tv naar de 3000 zakt wordt het ineens een ander verhaal. Bovendien zullen ze waarschijnlijk gaan itereren op dit model waardoor ze niet de hele productielijn om moeten gooien als ze die speakers bij de goedkopere modellen eraf willen. Daarnaast lijkt me dit ook typisch een tv die een showcase moet zijn op een beurs als de CES. Ik vind de speakers echt mooi geintegreerd en als de audio echt zo indrukwekkend is dan is dat best een unieke feature en moet je dat laten zien op een dergelijke beurs.
Dan wil je nog niet altijd je receiver aanzetten als je even het nieuws wil zien.

Als ik 's ochtends met mijn bakkie cruesli voor de TV zit hoef ik echt geen 5.1 geluid te hebben, dan is het fijn dat ik de journaallezer gewoon kan horen via de speakers in de TV. De kwaliteit van die speakers hoeft niet weergaloos fantastisch te zijn dan wellicht, maar je wil wel dat ze erin zitten.

Persoonlijk zie ik die speakers dan liever weggewerkt ergens aan de achterkant zodat de TV smallere randen heeft, maar er zijn zat merken die dat doen, de keus van Sony om ze ernaast te houden is dan in ieder geval een onderscheidende feature. Prima toch?

Gezien het feit dat prijzen voor TV's zo ongeveer ieder jaar halveren zal een 60" 4k 3d TV die nu 8000 euro kost over 3 jaar ongeveer 2000 euro gaan kosten. Precies de prijs die ik een jaar of 4 geleden voor mijn 42" TV heb betaald, en die is dan ook wel aan vervanging toe :)
Ik snap nogsteeds niet waarom ze speakers in zulke TV's in blijven bouwen. Mensen die toch al zon hoeveelheid geld uitgeven, hebben ook een degelijke home cinema speaker setup.
Hier ga ik volledig mee akkoord, als je 8000 euro neerlegt voor een televisie zal je zeker en vast wel een seround systeem van bose of een ander luxe merk willen kopen.

Zou het mogelijk zijn de speakers er af te halen zoals bij sommige andere flatscreen's? Dit zou wel handig zijn... Wel vind ik die glazen voet van de sony tv's altijd zeer mooi het geef naar mijn mening een net iets chiquer gevoel als andere merken.
Stel dat de stelling op enige vorm van waarheid berust (ik kan me erin vinden, maar vast niet iedereen), snap ik niet waarom iemand naast een tv van 8000 euro en BOSE installatie zou willen, dat past wat betreft geluidskwalitet nou niet echt bij zo'n dure tv.
Haha, nee klopt neem dan de Teufel soundbar+woofer voor EUR 700 bij je TV van EUR 8000,-....hahaha
Stel dat de stelling op enige vorm van waarheid berust (ik kan me erin vinden, maar vast niet iedereen), snap ik niet waarom iemand naast een tv van 8000 euro en BOSE installatie zou willen, dat past wat betreft geluidskwalitet nou niet echt bij zo'n dure tv.
Ik snap waar je heen wilt met je reactie, maar laten we die discussie over Bose nou achterwege laten.
Ik vind dat zo'n rare aanname. Waarom ga je er vanuit dat mensen met een grote TV ook een HT set in huis willen hebben?
Er zijn genoeg mensen die geen enkele behoefte hebben aan 7.1 geluid bij films, die een TV kopen om aan de muur te hangen en zo weinig mogelijk speakers, kabels enz in huis willen hebben.

@Dimitrov,
Volgens mij snap je gewoon echt niet wat ik schrijf. Geen behoefte aan 7.1 heeft niets te maken met er geen geld voor hebben.

[Reactie gewijzigd door Marc P op 22 juli 2024 15:58]

Dan heb toch helemaal al geen behoefte aan een tv met zo'n kwaliteit dat nog niet eens uitgegeven wordt (of maar heel heel beperkt). Als je het budget wil geven van 7000-8000eur voor zo'n experimentele tv dan heb je heus wel iets van een 300-500 over voor een gewone goedkope 7.1 geluid set hé.. een normale mens met een normaal loon koopt zo'n tv gewoon niet omdat het
1 nog bijna geen nut heeft (in belgie is tv signaal van telenet en belgacom nog niet eens full hd maar gewoon HD ready of 1080i) voor tv te kijken
2 nog geen blu ray schijfjes verkocht worden voor 4K
3 het ongelofelijk duur is voor iets waar je toch bijna geen meerwaarde aan hebt

Mensen die dit wel kopen zijn mensen met veel geld (die dus wel geld hebben voor een surround) of heel early adopters die heus ook wel geld over hebben en waarschijnlijk al een surround staan hebben.
Je gaat voorbij aan zijn punt: 7.1 is geen must, dat heeft niets te maken met er geld voor beschikbaar hebben of niet. Er zijn allerlei redenen om niet voor 7.1 (9.2, 7.2, 5.1, etc) te kiezen, los van de financiële afwegingen.

Dat iemand prijs stelt op een televisie met zeer goed beeld wil niet zeggen dat het geluid ook perse moet lijken op bioscoopgeluid, meerkanaals moet zijn of loeihard moet kunnen.

Ik heb zelf geen subwoofer, dat vinden de buren fijn en ik ook. Meerkanaals heb ik geprobeeerd, maar vind ik ook niet opwegen tegen de nadelen (o.a. de gevolgen voor je inrichting). Ik heb sowieso liever goed en probleemloos stereo dan twijfelachtig meerkanaals geluid dat ik steeds weer opnieuw moet instellen als ik een andere bron gebruik.

Een goedkope 7.1 set komt er bij dus niet in, dan heb ik liever een goedkope stereo set. Een dure meerkanaals set komt er ook niet in omdat ik het niet waard vind.
Anoniem: 297472 @Dmitrov9 januari 2013 20:51
Zoals Cap al aan geeft hebben mensen die een 4k TV kopen geld zat voor een surround set van 1000 euro+, maar niet altijd zin om zoiets aan te schaffen.
Ik had ooit in mijn hoogtijdagen als computer/electronicahandelaar een grote woning met plek zat voor een Sardaukar Super Surround (tm) geluidsinstallatie die bestond uit 4 enorme surround speakers (4 x 600W RMS front + rear) plus 4 side / centre (4 x 100W RMS) plus 4 aparte subwoofers zodat je van alle kanten alle tonen hoorde (8.4 surround).
Dit had echter als nadeel dat je mediameubel volgepakt zat met versterkers en je woonkamer vol stond met enorme zuil-luidsprekers van formaat en gewicht koel/vries combi en dat bij vol vermogen je 6000 Watt per uur verstookte.

Nu heb ik 2 stuks 50" en 52" full hd tv's met "gewoon" een kleine 5.1 set die je haast niet ziet met achter mijn meubelement een mega actieve subwoofer voor als ik eens zin heb in een flinke berg dreunende herrie.
Maar ik gebruik deze slechts zelden om mijn buren niet gek te maken dus de meeste tijd kan ik best af met een simpele stereo setup, zoals ik ook in mijn vakantiehuisje heb.
Totaal geen behoefte om vanuit mijn bed of op de bank kijkend naar Family Guy meer geluid te hebben dan kwalitatief noodzakelijk om alles goed te kunnen verstaan.
Alhoewel ik de ingebouwde speakers niet zou gebruiken, heb ik zelf meer dan voldoende aan een goed presterende 2.1 geluidsset. Ja, ook met deze TV. Ik hecht nu eenmaal meer waarde aan beeld dan aan geluid. Ook nu kijk/luister ik alles met high-end stereoheadphones, lekker genoeg hoor.
Ik vind het een prachtige televisie en het is leuk dat er een volledig geluidssysteem in zit verwerkt. Ik begin alleen het idee te krijgen dat het hele Smart TV concept een beetje op z'n einde loopt - al dat zogenaamde samengewerk met je smartphone, etc. Het is allemaal een beetje suf, IMO.

Ik hoop dat die groep die philips, lg en panasonic begonnen zijn hier verandering in brengt en het Smart TV-concept dat stapje verder brengt. Waarom zou bijvoorbeeld niet Android, Windows 8 (stom voorbeeld), of iets vergelijkbaars op een TV geinstalleerd kunnen worden. Op die manier zou het pas echt een integraal onderdeel kunnen worden binnen je Media Center, waarin de TV de HTPC opslokt en de NAS ergens in de kast staat.

Dat is pas echt cool...
Laat eerst eens de content providers zorgen dat we eerst en vooral ten volle kunnen genieten van de huidige mogelijkheden.
TV Sideview lijkt me bv. een zeer handige functie. Maar met Telenet (net als Belgacom) ben ik er voorlopig niets mee.

Android voor op TV komt er al aan (middels een USB stick). HTPC kan je vandaag al aansluiten...
Anoniem: 457607 @Dan0sz9 januari 2013 22:21
Nog beter: stop volledig met het Smart TV concept. Waarom een TV met een lange levensduur zo "slim" maken dat het een PC wordt, met alle problemen van dien, terwijl je ook gewoon je smartphone of tablet op een goed maar dom scherm kunt projecteren?
Anoniem: 448196 @Dan0sz9 januari 2013 14:09
Een TV is om TV mee te kijken, een blender om mee te blenderen, een bed om in te slapen enz enz... Ik krijg het gevoel dat ik steeds verder in de minderheid raak als ik roep dat ik een tv wil hebben die GEEN extra's heeft als "smart tv" en "3D". Ik wil een tv die goed beeld geeft en daarmee basta.

Ik koop ook geen blender die daarnaast ook nog thee kan zetten, maar daardoor net wat minder blendert, omdat ze die onderdelen goedkoper hebben moeten maken vanwege de geïntergreerde thee-zetter.

Zelfde met TV. Stop dat geld nou gewoon in goede beeldkwaliteit en laat het daarbij. Ik heb wel een mediaplayer of htpc voor die andere dingen. Of zou het handig zijn om een beeldscherm in je mediaplayer te hebben zodat je daarop film kan kijken? Hmmmm....

Let the downmod begin?
Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken -.-'
Ik vind 7-8000 euro ook net dat beetje te veel, zeker voor een TV waar je in het begin bijna niets aan hebt.
4K media is nu niet echt bepaald gangbaar, tegen dat dit gemeengoed is zullen de prijzen vanzelf ook wel onder de 2-3k vallen hoop ik.
die zullen zeker nog minder dan 3k worden, toen plasma the next big thing was, waren die prijzen ook veel te hoog. :) (en werd er vrij kort daarna LCD's ontdekt die betere kwaliteit geven, dus early adopters zijn zeker niet altijd het beste af)
LCD's die betere kwaliteit geven t.o.v. plasma betwijfel ik, vooral in de fase die jij noemt. Beide technologiën hebben hun voor- en nadelen. Verschillen zijn kleiner geworden.
Wat ik me vooral afvraag is hoe het zit met 3d beelden en de full HD (1080p) weergave met een refreshrate van 60hz. Volgens de geruchten zal de Playstation 4 / Orbis dit kunnen weergeven maar met de huidige hdmi-chips in omloop is dit nog niet mogelijk, namelijk 3d720p60hz of 3d1080p24hz. Er schijnen wel 300mhz hdmi chips te zijn met de huidige hdmi specificatie 1.4a die dit wel aankunnen (zit bijv. in de amd 7970 graka) maar naar mijn weten zijn er nog geen tv's die deze chips hebben. Zouden er op de CES al tv's aangekondigd zijn die wel over de nieuwe hdmi-chips beschikken?
je mag er vanuit gaan dat TV's met 4K resolutie, die ook aan kunnen qua input. Anders heb je aan de 4K output niet zo veel he?
Et lijkt me niet echt snugger om als early adopter hier even €8000 voor neer te tellen, simpelweg omdat er de komende tijd toch zo goed als geen content voor is. Als die content er eenmaal beetje aan zit te komen is deze TV nog maar een fractie van de prijs.

Maarja, als je echt geld teveel hebt.....
Als het upscalen van HD materiaal goed werkt is dat toch al een leuke start i.c.m. wat Sony beschikbaar stelt in 4k?
Anoniem: 211516 9 januari 2013 12:26
Is dat nou nodig boven gemiddelde speakers ?
Denk wie zo'n tv aanschaft toch wel zelf goede speakers heeft........
Open deur: Wie kan nu de pixels op een 65" of 55" scherm onderscheiden als je op een gewone afstand naar het scherm kijkt op 1080P? M.a.w. 4K lijkt mij vrij nutteloos in dit formaat.
Open deur: Wie kan nu de pixels op een 65" of 55" scherm onderscheiden als je op een gewone afstand naar het scherm kijkt op 1080P?
Hangt helemaal af van wat jij een gewone afstand vindt!

Volgens de THX spec is de optimale kijkhoek 36 graden, wat overeenkomt (16:9 content) met een kijkafstand van 1,9 (55") resp 2,2 meter (65").

De maximale kijkafstand (perfect zichtvermogen) voor 1080p content is 2,2 (55") resp 2,6 meter (65")

Die afstanden liggen boven de corresponderende optimale THX kijkafstand, maw 4K kan onder die omstandigheden wel degelijk een verbetering opleveren.

Bronnen:

Viewing Distance where Resolution Becomes Noticiable

Viewing Distance Calculator

[Reactie gewijzigd door Carbon op 22 juli 2024 15:58]

Inderdaad, eerst zien en ervaren en dan pas uitspraken gaan doen over het nut van 4K.
Optimale kijkafstand voor 720p ongeveer 5x de zichtbare beeldhoogte en dat ligt voor 1080p en 1080i rond 3x de beeldhoogte. Maar het blijft ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.