Inleiding
De vraag naar surround setjes is enorm, niet alleen voor in de huiskamer maar ook voor bij de pc. Creative Labs is ingesprongen op die markt met de DTT2500. Later kwam daar de DTT2200 als budget model bij en de DTT3500 voor de mensen met wat meer geld. Creative blijft mensen goedkoop voorzien van surround geluid met hun nieuwe modellen: de Inspire 5300 en Inspire 5700 die in deze review getest worden.
Creative Inspire 5700 | Onbekend |
De nieuwe generatie surround speakers van Creative ziet er weer mooi uit. Mooie afgeronde grils die afgewerkt zijn met een keurig Creative logo voorop. De speakertjes zijn een klein beetje groter geworden naar mijn idee, met name de center van de 5700 is wat gegroeid. De speakers van de 5300 en de 5700 zijn hetzelfde, afgezien van de center. De 5700 heeft een losse decoder/versterker die veel weg heeft van de DTT3500 decoder, alleen kan de decoder dit keer ook DTS aan. Hij is uitgerust met drie digitale inputs: coaxiaal, optisch en DIN. Ook zijn er nog twee stereo analoge aansluitingen aanwezig voor bijvoorbeeld four point surround in spellen. Verder zit er weer een line level sub uitgang op als je er een betere subwoofer aan wilt hangen. De 5700 is met Onbekend stevig geprijsd, maar daarvoor krijg je wel een erg compleet speakersetje met een decoder aan boord. Ook is er een mooie IR afstandsbediening voor de losse versterker/decoder unit aanwezig.
Creative Inspire 5300 | Onbekend |
De 5300 heeft net zoals zijn voorganger, de DTT2200, geen eigen decoder. Er zitten dus alleen 6 analoge inputs op, het decoden van een dolby digital signaal zal de geluidskaart (of eventueel een DVD speler) moeten doen. Een opvallend verschil tussen de setjes is de sub. De 5300 gebruikt een behoorlijk kleine sub met een klein drivertje en een klein bass reflex poortje. De sub van de 5700 is een stuk groter, maar belangrijker, het is geen bass reflex sub. In plaats daarvan heeft de sub een passieve driver. Alleen zit de actieve driver nu achter de passieve. Een passieve driver heeft ongeveer dezelfde werking als een bass reflex poort, alleen dan zonder de port noise (die door turbulentie wordt veroorzaakt). Wat betreft de bijgeleverde kabels en accessoires, dat zit wel goed met beide setjes. Mooie stands (zelfs twee verschillende voor de center speaker) en alle kabels zitten erbij, erg prettig. Speakerkabels zijn 2m lang voor de center en front speakers en 5m voor de surround speakers. Het enige dat echt mist, zijn lange speaker stands voor de surround speakers. Nu moet je ze of ophangen of los erbij kopen.
Luistertests: Muziek test
Ik heb beide setjes aan mijn Live gehangen, met een setje Phonar compact 2 speakers op een Pioneer versterker als referentie. Alles is in stereo beluisterd. De sub stond midden onder mijn bureau. De gebruikte muziek kan je hier vinden.
De Inspire 5300 klinkt als een typisch sub/sat systeem. De sattellieten klinken dun en dat wordt vergezeld door een niet bijpassend laag. Vooral stemmen hebben hieronder te lijden. Verstaanbaarheid is wel goed, maar door het gebrek aan midlaag klinken stemmen niet zoals ze zouden moeten. Bovendien hoor je de invloed van de speakerkast op het geluid: het typische plastische computerspeaker-geluid. Het is niet heel erg het geval, maar toch duidelijk hoorbaar. De 5700 heeft hier natuurlijk ook last aangezien ze dezelfde speakers gebruiken. Toch klinkt dit laatste setje behoorlijk anders dan de 5300. Meer midlaag, en een stuk minder midden. Je kan zelfs gerust stellen dat de 5700 een flinke dip heeft in het middengebied. Stemmen zijn hierdoor een stuk minder aanwezig in de muziek.
Het laag van beide setjes is behoorlijk acceptabel. Verwacht geen laag dat heel diep doorloopt en dat de fundamenten van je huis doet trillen, maar het meeste van de muziek zal worden weergegeven. De sub van de 5700 heeft de neiging een tikkie bonkerig te klinken, maar niet erg storend. Ook lijkt dezelfde sub iets lager te komen. De sub van de 5300 is helaas wel iets te aanwezig, maar dat valt ook te verwachten als je hem tot iets van 200Hz laat weergeven. Maar ook de sub van de 5700 (die door zijn passieve membraam niet zo hoog kan komen als de sub van de 5300) kan je horen staan, helaas.
Hoge tonen komen ook wel uit deze speakers, maar extreem gebundeld. En dit in combinatie met de stands die bijgeleverd zijn komt het erop neer dat je het hoog in de normale opstelling misloopt. Je moet echt dingen onder de speakers leggen om de speakers op je oren te richten. De speakers klinken dan ook echt totaal anders, en vooral ook een stuk beter. Let wel: ik heb voor deze review er altijd voor gezorgd dat de speakers goed gericht stonden. En ik raad sterk aan om dat ook te doen als je ze koopt. Maar als je ze goed richt komen ze wel behoorlijk hoog, 17.500Hz weten ze nog wel te produceren, bij 18K is het afgelopen. Bij 17.500Hz krijg je overigens wel een partij vervorming cadeau.
Hogere volumes zijn in een near field (speakers dicht bij luisteraar) opstelling zoals je die hebt met een bureau nooit echt een probleem. Beide setjes kwamen met gemak boven de 100 dBspl voordat ze gingen vervormen. Ook het laag verdwijnt niet op hogere volumes. Alleen gaat het geheel, zowel de sats als de sub, wel schreeuwerig klinken.
Luistertests: Film test
De luistertest met films was iets omvangrijker. Ik ben begonnen in een redelijk grote kamer met een redelijk kleine opstelling. Subs in de hoek, center dicht bij de tv en de sats op zo'n 2m afstand. Ik heb een standalone DVD speler gebruikt van Pioneer, met een losse Sony dolby digital decoder voor de 5300. Ik heb daarna alles verhuisd naar een wat kleinere kamer met de sats op een meter afstand. Als laatste heb ik nog wat DivX-en gespeeld met de setjes op dolby surround in dezelfde opstelling als voor de muziektest.
De gebruikte DVD's waren American Beauty, Almost famous en Terminator 2. En daarbij nog The Truman Show, Eyes wide shut en South Park als DivX.
Om met de deur in huis te vallen, ik vind de 5700 voor films een regelrechte misser. In geen enkele van de drie opstellingen wist ik er redelijk geluid uit te krijgen. De dip in het midden is vreselijk storend voor de stemmen, die echt absoluut niet uit de verf komen. En de center heeft dat gewoon net zo sterk als de satellieten. Ook het plastic geluid gaat irriteren doordat dit zo duidelijk merkbaar is met stemmen, die weer een belangrijke rol spelen in films.
Maar ook het laag was ik niet van onder de indruk. In beide kamers was de sub niet meer dan een bonkdoos. Onder het bureau deed ie het een stuk beter, maar ook dan zit er geen lekkere kick in, of krijg je er het typische filmlaag uit. En daarbij komt ook nog dat de decoder behoorlijk anders decode dan de losse decoder van Sony. En niet alleen anders, ook gewoon minder mooi. De center kreeg veel te veel te doen waardoor het behoorlijk "mono" klonk.
Het goedkopere broertje deed het een stuk beter. Het laag was niet indrukwekkend, maar was in ieder geval niet lelijk en bonkerig. Het middengebied wordt gelukkig veel beter weergegeven. Stemmen klinken een stuk natuurlijker, alleen jammer nog van het plastic geluid en het ontbrekende midlaag, maar ten opzichte van de 5700 is het een verademing. Ook voor de sub van de 5300 geldt dat hij het een stuk beter doet onder het bureau. In die positie kan je hem wat harder zetten zonder dat hij bonkerig gaat klinken. In de bureau opstelling presteert het setje best redelijk.
Conclusie
Creative Inspire 5300
Dit setje is een redelijk opvolger van de DTT2200, met een uiterlijk dat veel mensen zal bevallen, en een geluid waarnaar te luisteren valt, maar ook niets meer dan dat. De sub geeft een wat voorzichtig laag en de sats hebben een gat in midlaag. Met muziek zal je nooit verbaasd worden door een gedetailleerde weergave of een levendig geluid, maar het is acceptabel. Met films is het vooral de sub die wat achterblijft, zowel in bereik als in output. Het geluid is hier ook absoluut niet spectaculair, zowel met DVD's in dolby digital 5.1 als met stereo DivX-en niet. Maar toch kan je je geen buil vallen aan dit setje. Het setje doet films wat ondermaats en muziek wel aardig, wat geen slechte prestatie is voor Onbekend.
Creative Inspire 5700
De 5700 deed alles wat minder dan de 5300, wat je gezien zijn prijs niet zou verwachten. De dip in de midrange is zeer jammer voor muziek en de moord voor films. De sub heeft sterk de neiging om bonkerig te klinken, wat weliswaar verbetert als je hem onder een bureau zet, maar nooit zal hij overtuigend klinken. Ik kan niet anders zeggen dan dat deze set zijn geld niet waard is.