Door Hinke de Lau

Reviewer

Creative Labs Inspire 5300/5700 review

Inleiding

Creative Labs Inspire 5300/5700 aankondigingspicjeDe vraag naar surround setjes is enorm, niet alleen voor in de huiskamer maar ook voor bij de pc. Creative Labs is ingesprongen op die markt met de DTT2500. Later kwam daar de DTT2200 als budget model bij en de DTT3500 voor de mensen met wat meer geld. Creative blijft mensen goedkoop voorzien van surround geluid met hun nieuwe modellen: de Inspire 5300 en Inspire 5700 die in deze review getest worden.

* Creative Inspire 5700
 • Onbekend
 • De nieuwe generatie surround speakers van Creative ziet er weer mooi uit. Mooie afgeronde grils die afgewerkt zijn met een keurig Creative logo voorop. De speakertjes zijn een klein beetje groter geworden naar mijn idee, met name de center van de 5700 is wat gegroeid. De speakers van de 5300 en de 5700 zijn hetzelfde, afgezien van de center. De 5700 heeft een losse decoder/versterker die veel weg heeft van de DTT3500 decoder, alleen kan de decoder dit keer ook DTS aan. Hij is uitgerust met drie digitale inputs: coaxiaal, optisch en DIN. Ook zijn er nog twee stereo analoge aansluitingen aanwezig voor bijvoorbeeld four point surround in spellen. Verder zit er weer een line level sub uitgang op als je er een betere subwoofer aan wilt hangen. De 5700 is met Onbekend stevig geprijsd, maar daarvoor krijg je wel een erg compleet speakersetje met een decoder aan boord. Ook is er een mooie IR afstandsbediening voor de losse versterker/decoder unit aanwezig.

  * Creative Inspire 5300
 • Onbekend
 • De 5300 heeft net zoals zijn voorganger, de DTT2200, geen eigen decoder. Er zitten dus alleen 6 analoge inputs op, het decoden van een dolby digital signaal zal de geluidskaart (of eventueel een DVD speler) moeten doen. Een opvallend verschil tussen de setjes is de sub. De 5300 gebruikt een behoorlijk kleine sub met een klein drivertje en een klein bass reflex poortje. De sub van de 5700 is een stuk groter, maar belangrijker, het is geen bass reflex sub. In plaats daarvan heeft de sub een passieve driver. Alleen zit de actieve driver nu achter de passieve. Een passieve driver heeft ongeveer dezelfde werking als een bass reflex poort, alleen dan zonder de port noise (die door turbulentie wordt veroorzaakt). Wat betreft de bijgeleverde kabels en accessoires, dat zit wel goed met beide setjes. Mooie stands (zelfs twee verschillende voor de center speaker) en alle kabels zitten erbij, erg prettig. Speakerkabels zijn 2m lang voor de center en front speakers en 5m voor de surround speakers. Het enige dat echt mist, zijn lange speaker stands voor de surround speakers. Nu moet je ze of ophangen of los erbij kopen.

  Luistertests: Muziek test

  Ik heb beide setjes aan mijn Live gehangen, met een setje Phonar compact 2 speakers op een Pioneer versterker als referentie. Alles is in stereo beluisterd. De sub stond midden onder mijn bureau. De gebruikte muziek kan je hier vinden.

  De Inspire 5300 klinkt als een typisch sub/sat systeem. De sattellieten klinken dun en dat wordt vergezeld door een niet bijpassend laag. Vooral stemmen hebben hieronder te lijden. Verstaanbaarheid is wel goed, maar door het gebrek aan midlaag klinken stemmen niet zoals ze zouden moeten. Bovendien hoor je de invloed van de speakerkast op het geluid: het typische plastische computerspeaker-geluid. Het is niet heel erg het geval, maar toch duidelijk hoorbaar. De 5700 heeft hier natuurlijk ook last aangezien ze dezelfde speakers gebruiken. Toch klinkt dit laatste setje behoorlijk anders dan de 5300. Meer midlaag, en een stuk minder midden. Je kan zelfs gerust stellen dat de 5700 een flinke dip heeft in het middengebied. Stemmen zijn hierdoor een stuk minder aanwezig in de muziek.

  Het laag van beide setjes is behoorlijk acceptabel. Verwacht geen laag dat heel diep doorloopt en dat de fundamenten van je huis doet trillen, maar het meeste van de muziek zal worden weergegeven. De sub van de 5700 heeft de neiging een tikkie bonkerig te klinken, maar niet erg storend. Ook lijkt dezelfde sub iets lager te komen. De sub van de 5300 is helaas wel iets te aanwezig, maar dat valt ook te verwachten als je hem tot iets van 200Hz laat weergeven. Maar ook de sub van de 5700 (die door zijn passieve membraam niet zo hoog kan komen als de sub van de 5300) kan je horen staan, helaas.

  Hoge tonen komen ook wel uit deze speakers, maar extreem gebundeld. En dit in combinatie met de stands die bijgeleverd zijn komt het erop neer dat je het hoog in de normale opstelling misloopt. Je moet echt dingen onder de speakers leggen om de speakers op je oren te richten. De speakers klinken dan ook echt totaal anders, en vooral ook een stuk beter. Let wel: ik heb voor deze review er altijd voor gezorgd dat de speakers goed gericht stonden. En ik raad sterk aan om dat ook te doen als je ze koopt. Maar als je ze goed richt komen ze wel behoorlijk hoog, 17.500Hz weten ze nog wel te produceren, bij 18K is het afgelopen. Bij 17.500Hz krijg je overigens wel een partij vervorming cadeau.

  Hogere volumes zijn in een near field (speakers dicht bij luisteraar) opstelling zoals je die hebt met een bureau nooit echt een probleem. Beide setjes kwamen met gemak boven de 100 dBspl voordat ze gingen vervormen. Ook het laag verdwijnt niet op hogere volumes. Alleen gaat het geheel, zowel de sats als de sub, wel schreeuwerig klinken.

  Luistertests: Film test

  De luistertest met films was iets omvangrijker. Ik ben begonnen in een redelijk grote kamer met een redelijk kleine opstelling. Subs in de hoek, center dicht bij de tv en de sats op zo'n 2m afstand. Ik heb een standalone DVD speler gebruikt van Pioneer, met een losse Sony dolby digital decoder voor de 5300. Ik heb daarna alles verhuisd naar een wat kleinere kamer met de sats op een meter afstand. Als laatste heb ik nog wat DivX-en gespeeld met de setjes op dolby surround in dezelfde opstelling als voor de muziektest.

  De gebruikte DVD's waren American Beauty, Almost famous en Terminator 2. En daarbij nog The Truman Show, Eyes wide shut en South Park als DivX.

  Om met de deur in huis te vallen, ik vind de 5700 voor films een regelrechte misser. In geen enkele van de drie opstellingen wist ik er redelijk geluid uit te krijgen. De dip in het midden is vreselijk storend voor de stemmen, die echt absoluut niet uit de verf komen. En de center heeft dat gewoon net zo sterk als de satellieten. Ook het plastic geluid gaat irriteren doordat dit zo duidelijk merkbaar is met stemmen, die weer een belangrijke rol spelen in films.

  Maar ook het laag was ik niet van onder de indruk. In beide kamers was de sub niet meer dan een bonkdoos. Onder het bureau deed ie het een stuk beter, maar ook dan zit er geen lekkere kick in, of krijg je er het typische filmlaag uit. En daarbij komt ook nog dat de decoder behoorlijk anders decode dan de losse decoder van Sony. En niet alleen anders, ook gewoon minder mooi. De center kreeg veel te veel te doen waardoor het behoorlijk "mono" klonk.

  Het goedkopere broertje deed het een stuk beter. Het laag was niet indrukwekkend, maar was in ieder geval niet lelijk en bonkerig. Het middengebied wordt gelukkig veel beter weergegeven. Stemmen klinken een stuk natuurlijker, alleen jammer nog van het plastic geluid en het ontbrekende midlaag, maar ten opzichte van de 5700 is het een verademing. Ook voor de sub van de 5300 geldt dat hij het een stuk beter doet onder het bureau. In die positie kan je hem wat harder zetten zonder dat hij bonkerig gaat klinken. In de bureau opstelling presteert het setje best redelijk.

  Conclusie

  * Creative Inspire 5300

  Dit setje is een redelijk opvolger van de DTT2200, met een uiterlijk dat veel mensen zal bevallen, en een geluid waarnaar te luisteren valt, maar ook niets meer dan dat. De sub geeft een wat voorzichtig laag en de sats hebben een gat in midlaag. Met muziek zal je nooit verbaasd worden door een gedetailleerde weergave of een levendig geluid, maar het is acceptabel. Met films is het vooral de sub die wat achterblijft, zowel in bereik als in output. Het geluid is hier ook absoluut niet spectaculair, zowel met DVD's in dolby digital 5.1 als met stereo DivX-en niet. Maar toch kan je je geen buil vallen aan dit setje. Het setje doet films wat ondermaats en muziek wel aardig, wat geen slechte prestatie is voor Onbekend.

  * Creative Inspire 5700

  De 5700 deed alles wat minder dan de 5300, wat je gezien zijn prijs niet zou verwachten. De dip in de midrange is zeer jammer voor muziek en de moord voor films. De sub heeft sterk de neiging om bonkerig te klinken, wat weliswaar verbetert als je hem onder een bureau zet, maar nooit zal hij overtuigend klinken. Ik kan niet anders zeggen dan dat deze set zijn geld niet waard is.

  Reacties (76)

  76
  76
  58
  4
  0
  3
  Wijzig sortering
  :)Na lang wikken en wegen heb ik eindelijk de knoop doorgehakt en een 5.1 speakerset van Creative gekocht. Normaal heb ik geen problemen met het doorhakken van dit soort (dure) uitgaven ware het niet dat de reviews mij niet echt vrolijk stemden voor wat betreft value for money. Verder is de keuze voor de juiste speaker heel persoonlijk. Bijkomend probleem is dat de meeste pc winkels te kwalificeren zijn als ordinaire dozenschuivers. Luisteren en vergelijken van speakers in het Nijmeegse is een utopie. Ik dacht toch echter geen broodje ei te kopen. Om even bij het begin te beginnen,een familielid heeft vorige week de Inspire 5300 gekocht en ik moet zeggen het geluid viel mij erg tegen. Buiten dat is volgens mij de set niet goed want uit de centerspeaker is geen geluid te krijgen bij de test van de speakers reageert ook rechts voor niet. Verder is de subwoofer om te huilen. Eerlijk is eerlijk om te zien een heel strak setje. Ik heb n.a.v. deze misser gekozen voor het oudere model van Cambridge Soundworks (onderdeel Creative) de DTT3500. Bij Computerland voor Euro 239,-. Fantastische subwoofer en hier een analoog geluid zoals bij de Inspire 5300 maar echt helemaal digitaal. In combinatie met mijn nieuw aangeschafte Audigy Player echt meer dan top. Tevens het geluk dat deze set bij Computerland stond aangesloten en dus meteen ver/gekocht. Wel een bult van het sjouwen maar het resultaat is meer dan fantastisch. De aparte decoder staat handig naast de pc en de bijgeleverde afstandsbediening (draadloos) is echt ideaal. De set wordt geleverd met alle denkbare soorten kabels en doordat de decoder los is meegeleverd kan hij eventueel ook worden aangesloten op een stand alone DVD speler. Jammer is alleen dat de decoder geen DTS ondersteund maar dat neem ik voor die Euro 239,- en het meer dan sublieme geluid graag op de koop toe. Je zou haast denken dat ik aandelen Creative heb maar ik ben gewoon naar weken van wikken en wegen meer dan enthousiast en tevreden.
  :) Cool, ik heb hem ook gekocht. Ik heb er $89 voor betaald (DTT3500) en $99 voor de Creative Audigy. Past goed bij elkaar. Aangezien ik totaal geen geluidfreak ben, mara wel constant naar muziek luister, is dit voor mij de perfect oplossing dacht ik zo. ik ben er dan ook heel erg tevreden mee, en bemerk geen minpunten aan mijn setje.
  Ik vind toch dat mijn Midiland S4 7100 Beter klink dat deze creative inspire setjes terwijl hij kwam prijs iets boven de 5300 ligt.
  Ik heb het verschil al gehoord en toch blijf ik dat mijn Midiland voor de prijs van minder dan 200,- euro voor die prijsklasse de beste aankoop is.
  Ik weet niet of het uitmaak maar hij heb getest op een sb live dacht ik.

  maar er word duidelijk aangegeven dat ze geoptimalseerd zijn voor de audigy kaarten, en je kan zeggen wat je wil je merk het verschil echt.
  Kheb die boxen zelf ook een wek op men live gehad
  Das de grootste fabel die ik heb gehoord....Dat is hetzelfde als zeggen dat B&W beter is met NAD dan met Marantz ofzow.
  Ik zie nu een beetje een herhaling zoals een paar maanden terug: midiland S4 7100 tegen over de 2200/2500 serie van creative.

  Ik heb het geluk gehad om de midiland S4 7100 (die ik heb) en de 2200 te horen op een Creative SbLive! 5.1 player kaart. De eerste set die ik hoorde was de midiland S4 7100 en 3 maanden later de 2200 van creative. De creative speakers (iets wat veel mensen opvalt) hebben een zeer zware bas, zo zwaar dat het overige geluid een beetje 'verdrink'. Dit hoorde ik in het begin niet toen ik de 2200 set hoorde. Vondt het heel goed klinken voor dat setje (begon spijt te krijgen van mijn aankoop van de midiland speakers). Dit veranderde echter toen ik thuis kwam en een mp3'tje afspeelde op mijn midiland speakerset. Ik hoorde toen het verschil tussen deze twee speakersetjes (trebble is beter en de bass klinkt voller, het is niet een 'holle' bas). En toen kwam ik tot de conclusie dat de midiland S4 7100 toch de betere keus was en is.

  Wat De_Michiel merkt bij het luisteren op een Audigy kaart en de oude SbLive! kaart is dat de audigy kaart een veel betere ruis onderdrukking heeft dan de oude kaart van creative. Elk speakersetje klinkt dan beter (zelfs de goedkoopste walkman speakers die je kunt vinden -hier spreek ik uit ervaring...-).

  Het kan ook zo zijn dat een 5.1 speakerset op een kaart die maar 4.1 ondersteund niet lekker klinkt. De midiland speakerset die ik heb heeft moeite om een gebalanceerd geluid te produceren als ik ik hem gebruik in een 4.1 mode (center speaker wordt dan ook gebruikt bij muziek en daardoor worden de rear speakers een beetje onderdrukt bij mijn 5.1 setje).

  Het enige wat je kunt doen bij het aanschaffen van een speakerset is lezen, vergelijken, weten wat je ermee wilt doen en kijken naar je budget. En dan een afweging maken tussen wat je wilt uitgeven (of in het geval van de tweaker: kan uitgeven) en dan een speakerset kiezen die bij jouw past. En voor zo goed als iedereen zal het wel een ander setje zijn voor verschillende redenen.
  En vraag naar de mening van mensen die verschillende speakersetjes hebben gehoord en laat ze de mening onderbouwen. Daar leer je veel van als leek op audio gebied (ja ik ben er zelf eentje maar ik heb het gelukt gehad om 2 speakersetjes te vergelijken).

  Dus om het even samen te vatten: luister naar de mensen die de tijd nemen om een post te typen met een onderbouwing erbij (zoals deze). Pik deze eruit en leg ze naast elkaar en trek dan jouw eigen conclusie. Hier heb je meer aan dan de mensen die schreeuwen dat het labtec speakersetje dat zij hebben geweldig is en het niet onderbouwen.
  Anoniem: 35696
  @JT5 februari 2002 20:05
  want als je op een live test wat een 4,1 dus
  er zijn ook 5.1 Live! kaarten hoor. Ik neem aan dat hij deze wel gebruikt heeft in zijn review, dus wat jij nu over 4.1 zit te zeuren zie ik echt niet in.
  Anoniem: 24059
  @JT5 februari 2002 08:52
  Was helemaal geen fabel, want als je op een live test wat een 4,1 dus met films krijg je zo en zo niet het optimale.
  En ik wat ik al zij, die audigy is echt beter dan een live, ga zelf maar is uit proberen
  Dat zal gerust dat de Audigy beter is. Maar als ik die Inspire aan een TerraTec 6pack hang, dan klinkt het beter door het veel zuivere signaal van de TerraTec.
  He maar dat kan toch.
  Toevallig ben ik wel een audio fanaat en ik heb mijn B&W DM602 S2 speakers op meerdere versterkers beluistert. Het is niet zo dat wanneer je een Marantz plaatst of een NAD het geluid slecht wordt, maar NAD heeft een neutraler geluid en Marantz neigt naar warm. Aangezien de B&W speakers ook vaak iets naar warm neigen krijg je een warm + warm = heet effect. Oftewel doordat je twee apparaten met dezelfde afwijking (om het zo ff te noemen) aan elkaar knoopt, komt deze afwijking sterker naar voren en sommige mensen houden hiervan, maar de meeste audiofielen niet. Die willen een zo neutraal mogelijk geluid en dus zeggen die dat NAD iets beter combineert dan Marantz. Het verschilt overigens ook weer per model speaker, want de 602 kan wel "goed" klinken met Marantz en NAD en de 603 niet. Daar is toch niets voor te zeggen.
  Ik heb mijn speakers overigens biwired aangesloten met de Teatrack Hybrid luidsprekerkabel van Van den Hul. Eerst op een Philips FR980 receiver van 1700 gulden. Dit was een ontwerp van Marantz met als enige verschil een Philips Matchline logo. Het klonk allemaal best goed in surround, maar in stereo waren er toch enkele minpunten. Als het iets harder ging, werd de plaatsing beinvloed en viel de diepte terug. Hierdoor werd het geluid erg rommelig.
  De receiver is weg en nu staat er een Denon AVC-A1SE versterker van 9100,00 gulden. Deze heeft naast een heleboel extra surround mogelijkheden, ook een heleboel extra controle over de speakers. De detailering en plaatsing werd zo en zo al een HEEL GROOT stuk beter, maar dit blijft ook zo, ongeacht het afspeel volume.
  Zo zie je maar. Ik had ook andere speakers kunnen kopen, omdat ik dacht dat B&W niet klinkt met Philips, maar dat was niet de oorzaak en ik ben blij dat mijn probleem is opgelost.
  DIe Midiland vond ik alleen hardstikke lelijk :p

  Heb me de DTT 3500 maar gepakt :p
  Ligt het aan mij maar ik kan nergens het aantal Watt in RMS vinden :?
  Inspire 5300:
  6 W per satelliet (x 4)
  6 W center
  18 W subwoofer

  Inspire 5700:
  7 W per satelliet (x 4)
  21 W center
  30 W subwoofer
  Nee, maar dat is ook niet echt relevant....zowel voor de geluidskwaliteit als het volume zeggen wattages niet zoveel.
  het valt me op dat mensen vaak lopen te zeiken over creative. Voor de mensen die dit nu ook gaan doen. noem een alternatief ! dus een merk + type met dezelfde prijs, EN 5.1!

  dan mag je meepraten voor de rest ok review, valt toch een klein beetje tegen die 5700. In de laatste pcgameplay waren ze enthousiaster
  Ah die lui van de pc gameplay hebben nog nooit zoiets als de Klipsch of VideoLogic gehoord. Dan geloof ik graag dat die 5300 en 5700 als de hemel klinkt. Hun hardware-reviews vind ik nooit zo super...
  ben ik met je eens, maar zijn toch gemiddelde games neem ik aan.

  Maar noem jij eens een 5.1 setje voor deze prijs, met betere kwaliteit?
  Tis net waar je voor kiest...een center missen, wat je niet zo merkt bij films op de pc en goede kwaliteit of wel een center en matige/redelijke kwaliteit...Dan kies ik voor het eerste. Alternatieven dan :
  - Logitech Z560
  - Altec Lansing ADA 885
  - Boston Acoustics BA4800
  US Blaster! :)
  mijn setje voor 200 gulden op de HCC dagen gekocht.
  het is de MS-Tech Desktop Theater 5.1 L-3700.
  (kijk voor meer info @ http://www.ms-tech.de/lautsprecher.htm, daar staat hij ook wel)
  ik heb die 5300. ben er zeker tevreden mee. als je geen audiofiel bent is dit een mooi setje voor een redelijke prijs. ik kon echt niks beters vinden voor het geld...
  Hoe vind jij het geluid bij gaming en films? Ik ben nl. ook geen audiofiel en als het wat beter klinkt dan een normale speaker set is het mij de investering al waard.
  Ik heb die 5300 al sinds dat hij in Nederland te krijgen is, en ik ben zeer tevreden ermee. Ik ben dan wel een audio expert, maar voor mij klinkt dit erg goed
  ik heb ook de 5300, ben wel te spreken erover.
  met games ist erg leuk, heb ze op de pc met een abit au10 (5.1) in halflife heb je een soort dolby geluid, je hoort de spelers en dingen gewoon achter je. immens leuk.
  kan het met TRAAG niet echt eens zijn. ik zou mij geen audio expert willen noemen (terwijl ik Hoofd TD ben bij een regionale tv zender en al een aardig aantal jaren ook muziekant)
  maar om het geluid goed te noemen, is toch een niet al te goede uitspraak over iemands gehoor. het hoog ontbreekt namelijk behoorlijk bij deze speakers (als ik ze vergelijk met mijn 'gewone' speakers (3-weg))
  Ik ben zelf in het bezit van een Creative Inspire 5700, en ben er zeer tevreden mee.
  De subwoofer vind ik persoonlijk een stuk beter overkomen dan de DTT3500 die ik hiervoor had
  Dat is ook wat ik het vervelende van speakers vind: iedereen heeft zijn eigen smaak+mening. En de een is een stuk kritischer dan de ander, dus dit soort reviews zijn vaak haast een beetje overbodig, aangezien de keus heel persoonlijk is. Je kan beter zelf eens naar een winkel gaan en ze allemaal eens stuk voor stuk beluisteren...
  Tis heel persoonlijk jah....maar vaak is het ook zo dat mensen die er heel tevreden mee zijn nog niks anders hebben gehoord in die prijsklasse.
  Ik wou eigenlijk alleen maar zeggen dat ik ook sinds december zo'n 5300 setje heb en er zeer tevreden mee ben. En had ik deze review toen gelezen was ik waarschijnlijk ook naar iets anders op zoek gegaan.
  Ben ik effe blij dat ik dat setje al heb :)

  Dus als je door deze review aan het twijfelen geraakt bent probeer dan ergens een zaak of computerbeurs te vinden waar je ze kan horen.
  Daar ben ik het helemaal mee eens, ik heb de 5300 met Audigy en ik vind het zeer goed klinken, muziek is een stuk scherper, en met films zijn de stemmen goed te horen. Ook de bass doet het goed, de sub staat onder mijn bureau in de hoek van mijn kamer, het klinkt vol en niet bonkerig.

  En nadeel van de 5300 is de anologe aansluiting (maar met de SBII op mijn SB audigy is dat geen probleem) en de bas dreunt iets te hard door, ik heb al heel wat dingen moeten verplaatsen in mijn kamer omdat ze gaan trillen bij bepaalde tonen :( En ook mijn ouders vinden dit niet echt geslaagd omdat de bas al bij minimaal volume erg doordreund naar de andere verdiepingen / buren :)
  Dat ligt dan waarschijnlijk meer aan jou.
  Probeer eens om wat meer rubber onder speakers / sub / center te plakken. Waarschijnlijk helpt dit tegen heel wat resonantie.
  En ook kan je de bas iets terugdraaien op je sub, dat wil ook helpen...
  Ik las net het stukje over de muziek luistertest en toen keek ik naar je playlist. Volgens mij zie ik daar winamp. Waarom gebruik je mp3 om een speakersetje te testen op geluidskwaliteit?

  Voor de rest een goed artikel
  Helemaal mee eens.
  ------------------------------------------------------------------------

  MP3
  ~~~
  MP3's hebben nou eenmaal een geluidskwaliteit die alleen om aan te horen is als je het wilt gebruiken als achtergrondmuziek terwijl je bij wijze van spreke met een drilboor bezig bent.

  Review
  ~~~~~
  Waar ik zo onzettend NIET op zit te wachten zijn in het bijzonder dit soort onmogelijk subjectieve reviews. De review van de SB-Live inclusief, maar daarvoor was ik net te laat om nog te kunnen reageren :-(
  Omdat tweakers.net een goede naam heeft, in de zin van dat je er eerst moet kijken voor je iets koopt, wekt wel de verwachting dat er dan ook een degelijke review staat, en niet dat iemand namens tweakers.net zegt dat de speakers 'wel goed klinken' want dan kan je net zo goed meteen naar de verkoper stappen, die zegt namelijk exact hetzelfde.

  Metingen
  ~~~~~~~
  Waar ik dan wel op zit te wachten is iemand die enigszins verstand heeft van het auditieve spectrum, één of meerdere goede condensatormicrofoons/-microfonen op verschillende plaatsen opstelt, en testtonen en nette sweeps door de speakers jaagt, en de resultaten vergelijkt met andere speakers, etc. (Uiteraard met dezelfde microfoon in dezelfde ruimte/opstelling getest.) En dan nog eens prijsvergelijkingen doet, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken uit de verschillende aangeboden speakersets.

  Conclusie
  ~~~~~~~
  Ditmaal nogal nutteloze review, hopelijk de volgende keer beter?
  Jij knappe man zijn als jij een 256 kbit mp3, zelf geript met LAME kan onderscheiden van cd. Er zijn al verschillende blind tests uitgevoerd waarbij het is aangeduid dat het zo goed als onmogelijk is.

  We hebben zelfs op ons eigen forum 1 of 2 keer zo een test gedaan waaruit dat bleek. En weet je door wie die test was gemaakt ? Jag van het AV forum. Nou vraag je je af wie dat is, maar dat is dus iemand die zowel meet als luistert. Hij heeft al 3 reviews gemaakt voor t.net over pc speakers. En ja, dat is ook de reviewer van deze speakers. En hij heeft genoeg verstand van audio om enigszins te kunnen horen hoe het met het frequentie spectrum zit, hij is niet voor niets geluidstechnicus.

  Voor de rest heb je in mijn ogen weinig aan de reviews op het net ja. Ook niet bij 3dss, daar ga ik juist het hardst over m'n nek...Iedereen roepen 'moet je is kijken hoe uitgebreid !!' maar zo een uitgebreide review kan elke site maken als je maar genoeg copy-past werk doet met uitleg wat Db's enzo zijn. Van een willekeurige review op 3dss bestaat 90% van een review uit copy&paste werk.
  Goede duidelijk review Hinke! Bedankt. Ik had net vandaag besloten die 5300 aan te schaffen, maar ik kijk nu toch nog eventjes verder.

  Het zou mooi zijn als je de volgende keer wellicht ook een setje van een concurrent mee zou testen. Dit zou een beter kader scheppen van de kwaliteit van de CL speakers.
  Misschien is het omdat ik een onwetende gebruiker ben, maar ik vind deze set heel goed. Hij zal nooit met een B&O kunnen meekomen, maar dat is logisch.
  Hij is gewoon heel veel beter als je de standaard 2 speakertjes gewend bent, en ook in andere reviews
  wordt hij veel beter beschouwd.
  Misschien is de reviewer veel beter gewend, en vergelijkt hij het daarom een beetje uit het verband.

  Ook reacties op GoT zijn veel lovender namelijk...
  Andere tests en reviews

  http://www.tweakers.net/nieuws/19472
  http://www.tweakers.net/nieuws/19208
  Al maanden die 5300 in huis staan. En tot dusver uiterst tevreden mee. Samen met m'n audigy een perfecte oplossing. En super hard heb ik hem toch niet staan ivm gehorigheid huis en de saamhorigheid die ik met de mensen beneden heb.
  Mooi dat je hem goed vind klinken :)

  Alleen je moet echt niet teveel denken van die Audigy icm. deze Inspire setjes. Het signaal wat wordt geproduceerd door deze Audigy is praktisch hetzelfde als dat door de SBLive! 5.1. Het enige verschil is de wat betere signaal :ruis verhouding.

  Maar dat doet deze Inspire absoluut niet "deticated" zijn aan perse de Audigy sets. Sterker nog, er zijn een hoop sets die beter klinken op de Audigy. Zowel kwantitatief als kwantitatief, dus het gerucht dat deze sets SPECIAAL gemaakt zijn voor de Audigy... Daar heb ik sterke twijfels bij.

  Om op de setjes zelf terug te komen. Ik heb enkel nog de Inspire 5300 gehoord. Op allerlei electronische muziek die men draaide (wat pop en trance) klonkt deze set gewoon prima, op een normaal volume gewoon acceptabel. Toen ik echter mijn eigen cd in de cdrom stopte met acoustische muziek (Anouk - Urban Solitude en Dimmu Borgir - Puritanical Euphoric Misantropia, rock en black metal) met grote nadruk op midrange veranderde mijn mening permanent over deze. De Inspire5300 laat het afweten bij deze muziek. De nadruk die bij beide albums op de gitaren lag miste compleet. De set klonk prima met simpele electronische muziek, maar laat het snel afweten met acoustische muziek waar de nadruk op midrange ligt.

  Voor veel mensen dus een prima set. Maar voor mensen die veel (ik noem maar wat) hardrock of nu metal luisteren zou ik toch aanraden naar geschiktere alternatieven te zoeken.

  Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

  Tweakers maakt gebruik van cookies

  Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

  Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Sluiten

  Toestemming beheren

  Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Functioneel en analytisch

  Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

  janee

   Relevantere advertenties

   Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

   Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

   Ingesloten content van derden

   Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

   janee