Door Hinke de Lau

Reviewer

Creative Labs Inspire 5300/5700 review

Conclusie

* Creative Inspire 5300

Dit setje is een redelijk opvolger van de DTT2200, met een uiterlijk dat veel mensen zal bevallen, en een geluid waarnaar te luisteren valt, maar ook niets meer dan dat. De sub geeft een wat voorzichtig laag en de sats hebben een gat in midlaag. Met muziek zal je nooit verbaasd worden door een gedetailleerde weergave of een levendig geluid, maar het is acceptabel. Met films is het vooral de sub die wat achterblijft, zowel in bereik als in output. Het geluid is hier ook absoluut niet spectaculair, zowel met DVD's in dolby digital 5.1 als met stereo DivX-en niet. Maar toch kan je je geen buil vallen aan dit setje. Het setje doet films wat ondermaats en muziek wel aardig, wat geen slechte prestatie is voor Onbekend.

* Creative Inspire 5700

De 5700 deed alles wat minder dan de 5300, wat je gezien zijn prijs niet zou verwachten. De dip in de midrange is zeer jammer voor muziek en de moord voor films. De sub heeft sterk de neiging om bonkerig te klinken, wat weliswaar verbetert als je hem onder een bureau zet, maar nooit zal hij overtuigend klinken. Ik kan niet anders zeggen dan dat deze set zijn geld niet waard is.

Reacties (76)

76
76
58
4
0
3
Wijzig sortering
:)Na lang wikken en wegen heb ik eindelijk de knoop doorgehakt en een 5.1 speakerset van Creative gekocht. Normaal heb ik geen problemen met het doorhakken van dit soort (dure) uitgaven ware het niet dat de reviews mij niet echt vrolijk stemden voor wat betreft value for money. Verder is de keuze voor de juiste speaker heel persoonlijk. Bijkomend probleem is dat de meeste pc winkels te kwalificeren zijn als ordinaire dozenschuivers. Luisteren en vergelijken van speakers in het Nijmeegse is een utopie. Ik dacht toch echter geen broodje ei te kopen. Om even bij het begin te beginnen,een familielid heeft vorige week de Inspire 5300 gekocht en ik moet zeggen het geluid viel mij erg tegen. Buiten dat is volgens mij de set niet goed want uit de centerspeaker is geen geluid te krijgen bij de test van de speakers reageert ook rechts voor niet. Verder is de subwoofer om te huilen. Eerlijk is eerlijk om te zien een heel strak setje. Ik heb n.a.v. deze misser gekozen voor het oudere model van Cambridge Soundworks (onderdeel Creative) de DTT3500. Bij Computerland voor Euro 239,-. Fantastische subwoofer en hier een analoog geluid zoals bij de Inspire 5300 maar echt helemaal digitaal. In combinatie met mijn nieuw aangeschafte Audigy Player echt meer dan top. Tevens het geluk dat deze set bij Computerland stond aangesloten en dus meteen ver/gekocht. Wel een bult van het sjouwen maar het resultaat is meer dan fantastisch. De aparte decoder staat handig naast de pc en de bijgeleverde afstandsbediening (draadloos) is echt ideaal. De set wordt geleverd met alle denkbare soorten kabels en doordat de decoder los is meegeleverd kan hij eventueel ook worden aangesloten op een stand alone DVD speler. Jammer is alleen dat de decoder geen DTS ondersteund maar dat neem ik voor die Euro 239,- en het meer dan sublieme geluid graag op de koop toe. Je zou haast denken dat ik aandelen Creative heb maar ik ben gewoon naar weken van wikken en wegen meer dan enthousiast en tevreden.
:) Cool, ik heb hem ook gekocht. Ik heb er $89 voor betaald (DTT3500) en $99 voor de Creative Audigy. Past goed bij elkaar. Aangezien ik totaal geen geluidfreak ben, mara wel constant naar muziek luister, is dit voor mij de perfect oplossing dacht ik zo. ik ben er dan ook heel erg tevreden mee, en bemerk geen minpunten aan mijn setje.
Ik vind toch dat mijn Midiland S4 7100 Beter klink dat deze creative inspire setjes terwijl hij kwam prijs iets boven de 5300 ligt.
Ik heb het verschil al gehoord en toch blijf ik dat mijn Midiland voor de prijs van minder dan 200,- euro voor die prijsklasse de beste aankoop is.
Ik weet niet of het uitmaak maar hij heb getest op een sb live dacht ik.

maar er word duidelijk aangegeven dat ze geoptimalseerd zijn voor de audigy kaarten, en je kan zeggen wat je wil je merk het verschil echt.
Kheb die boxen zelf ook een wek op men live gehad
Das de grootste fabel die ik heb gehoord....Dat is hetzelfde als zeggen dat B&W beter is met NAD dan met Marantz ofzow.
Ik zie nu een beetje een herhaling zoals een paar maanden terug: midiland S4 7100 tegen over de 2200/2500 serie van creative.

Ik heb het geluk gehad om de midiland S4 7100 (die ik heb) en de 2200 te horen op een Creative SbLive! 5.1 player kaart. De eerste set die ik hoorde was de midiland S4 7100 en 3 maanden later de 2200 van creative. De creative speakers (iets wat veel mensen opvalt) hebben een zeer zware bas, zo zwaar dat het overige geluid een beetje 'verdrink'. Dit hoorde ik in het begin niet toen ik de 2200 set hoorde. Vondt het heel goed klinken voor dat setje (begon spijt te krijgen van mijn aankoop van de midiland speakers). Dit veranderde echter toen ik thuis kwam en een mp3'tje afspeelde op mijn midiland speakerset. Ik hoorde toen het verschil tussen deze twee speakersetjes (trebble is beter en de bass klinkt voller, het is niet een 'holle' bas). En toen kwam ik tot de conclusie dat de midiland S4 7100 toch de betere keus was en is.

Wat De_Michiel merkt bij het luisteren op een Audigy kaart en de oude SbLive! kaart is dat de audigy kaart een veel betere ruis onderdrukking heeft dan de oude kaart van creative. Elk speakersetje klinkt dan beter (zelfs de goedkoopste walkman speakers die je kunt vinden -hier spreek ik uit ervaring...-).

Het kan ook zo zijn dat een 5.1 speakerset op een kaart die maar 4.1 ondersteund niet lekker klinkt. De midiland speakerset die ik heb heeft moeite om een gebalanceerd geluid te produceren als ik ik hem gebruik in een 4.1 mode (center speaker wordt dan ook gebruikt bij muziek en daardoor worden de rear speakers een beetje onderdrukt bij mijn 5.1 setje).

Het enige wat je kunt doen bij het aanschaffen van een speakerset is lezen, vergelijken, weten wat je ermee wilt doen en kijken naar je budget. En dan een afweging maken tussen wat je wilt uitgeven (of in het geval van de tweaker: kan uitgeven) en dan een speakerset kiezen die bij jouw past. En voor zo goed als iedereen zal het wel een ander setje zijn voor verschillende redenen.
En vraag naar de mening van mensen die verschillende speakersetjes hebben gehoord en laat ze de mening onderbouwen. Daar leer je veel van als leek op audio gebied (ja ik ben er zelf eentje maar ik heb het gelukt gehad om 2 speakersetjes te vergelijken).

Dus om het even samen te vatten: luister naar de mensen die de tijd nemen om een post te typen met een onderbouwing erbij (zoals deze). Pik deze eruit en leg ze naast elkaar en trek dan jouw eigen conclusie. Hier heb je meer aan dan de mensen die schreeuwen dat het labtec speakersetje dat zij hebben geweldig is en het niet onderbouwen.
Anoniem: 35696
@JT5 februari 2002 20:05
want als je op een live test wat een 4,1 dus
er zijn ook 5.1 Live! kaarten hoor. Ik neem aan dat hij deze wel gebruikt heeft in zijn review, dus wat jij nu over 4.1 zit te zeuren zie ik echt niet in.
Anoniem: 24059
@JT5 februari 2002 08:52
Was helemaal geen fabel, want als je op een live test wat een 4,1 dus met films krijg je zo en zo niet het optimale.
En ik wat ik al zij, die audigy is echt beter dan een live, ga zelf maar is uit proberen
Dat zal gerust dat de Audigy beter is. Maar als ik die Inspire aan een TerraTec 6pack hang, dan klinkt het beter door het veel zuivere signaal van de TerraTec.
He maar dat kan toch.
Toevallig ben ik wel een audio fanaat en ik heb mijn B&W DM602 S2 speakers op meerdere versterkers beluistert. Het is niet zo dat wanneer je een Marantz plaatst of een NAD het geluid slecht wordt, maar NAD heeft een neutraler geluid en Marantz neigt naar warm. Aangezien de B&W speakers ook vaak iets naar warm neigen krijg je een warm + warm = heet effect. Oftewel doordat je twee apparaten met dezelfde afwijking (om het zo ff te noemen) aan elkaar knoopt, komt deze afwijking sterker naar voren en sommige mensen houden hiervan, maar de meeste audiofielen niet. Die willen een zo neutraal mogelijk geluid en dus zeggen die dat NAD iets beter combineert dan Marantz. Het verschilt overigens ook weer per model speaker, want de 602 kan wel "goed" klinken met Marantz en NAD en de 603 niet. Daar is toch niets voor te zeggen.
Ik heb mijn speakers overigens biwired aangesloten met de Teatrack Hybrid luidsprekerkabel van Van den Hul. Eerst op een Philips FR980 receiver van 1700 gulden. Dit was een ontwerp van Marantz met als enige verschil een Philips Matchline logo. Het klonk allemaal best goed in surround, maar in stereo waren er toch enkele minpunten. Als het iets harder ging, werd de plaatsing beinvloed en viel de diepte terug. Hierdoor werd het geluid erg rommelig.
De receiver is weg en nu staat er een Denon AVC-A1SE versterker van 9100,00 gulden. Deze heeft naast een heleboel extra surround mogelijkheden, ook een heleboel extra controle over de speakers. De detailering en plaatsing werd zo en zo al een HEEL GROOT stuk beter, maar dit blijft ook zo, ongeacht het afspeel volume.
Zo zie je maar. Ik had ook andere speakers kunnen kopen, omdat ik dacht dat B&W niet klinkt met Philips, maar dat was niet de oorzaak en ik ben blij dat mijn probleem is opgelost.
DIe Midiland vond ik alleen hardstikke lelijk :p

Heb me de DTT 3500 maar gepakt :p
Ligt het aan mij maar ik kan nergens het aantal Watt in RMS vinden :?
Inspire 5300:
6 W per satelliet (x 4)
6 W center
18 W subwoofer

Inspire 5700:
7 W per satelliet (x 4)
21 W center
30 W subwoofer
Nee, maar dat is ook niet echt relevant....zowel voor de geluidskwaliteit als het volume zeggen wattages niet zoveel.
het valt me op dat mensen vaak lopen te zeiken over creative. Voor de mensen die dit nu ook gaan doen. noem een alternatief ! dus een merk + type met dezelfde prijs, EN 5.1!

dan mag je meepraten voor de rest ok review, valt toch een klein beetje tegen die 5700. In de laatste pcgameplay waren ze enthousiaster
Ah die lui van de pc gameplay hebben nog nooit zoiets als de Klipsch of VideoLogic gehoord. Dan geloof ik graag dat die 5300 en 5700 als de hemel klinkt. Hun hardware-reviews vind ik nooit zo super...
ben ik met je eens, maar zijn toch gemiddelde games neem ik aan.

Maar noem jij eens een 5.1 setje voor deze prijs, met betere kwaliteit?
Tis net waar je voor kiest...een center missen, wat je niet zo merkt bij films op de pc en goede kwaliteit of wel een center en matige/redelijke kwaliteit...Dan kies ik voor het eerste. Alternatieven dan :
- Logitech Z560
- Altec Lansing ADA 885
- Boston Acoustics BA4800
US Blaster! :)
mijn setje voor 200 gulden op de HCC dagen gekocht.
het is de MS-Tech Desktop Theater 5.1 L-3700.
(kijk voor meer info @ http://www.ms-tech.de/lautsprecher.htm, daar staat hij ook wel)
ik heb die 5300. ben er zeker tevreden mee. als je geen audiofiel bent is dit een mooi setje voor een redelijke prijs. ik kon echt niks beters vinden voor het geld...
Hoe vind jij het geluid bij gaming en films? Ik ben nl. ook geen audiofiel en als het wat beter klinkt dan een normale speaker set is het mij de investering al waard.
Ik heb die 5300 al sinds dat hij in Nederland te krijgen is, en ik ben zeer tevreden ermee. Ik ben dan wel een audio expert, maar voor mij klinkt dit erg goed
ik heb ook de 5300, ben wel te spreken erover.
met games ist erg leuk, heb ze op de pc met een abit au10 (5.1) in halflife heb je een soort dolby geluid, je hoort de spelers en dingen gewoon achter je. immens leuk.
kan het met TRAAG niet echt eens zijn. ik zou mij geen audio expert willen noemen (terwijl ik Hoofd TD ben bij een regionale tv zender en al een aardig aantal jaren ook muziekant)
maar om het geluid goed te noemen, is toch een niet al te goede uitspraak over iemands gehoor. het hoog ontbreekt namelijk behoorlijk bij deze speakers (als ik ze vergelijk met mijn 'gewone' speakers (3-weg))
Ik ben zelf in het bezit van een Creative Inspire 5700, en ben er zeer tevreden mee.
De subwoofer vind ik persoonlijk een stuk beter overkomen dan de DTT3500 die ik hiervoor had
Dat is ook wat ik het vervelende van speakers vind: iedereen heeft zijn eigen smaak+mening. En de een is een stuk kritischer dan de ander, dus dit soort reviews zijn vaak haast een beetje overbodig, aangezien de keus heel persoonlijk is. Je kan beter zelf eens naar een winkel gaan en ze allemaal eens stuk voor stuk beluisteren...
Tis heel persoonlijk jah....maar vaak is het ook zo dat mensen die er heel tevreden mee zijn nog niks anders hebben gehoord in die prijsklasse.
Ik wou eigenlijk alleen maar zeggen dat ik ook sinds december zo'n 5300 setje heb en er zeer tevreden mee ben. En had ik deze review toen gelezen was ik waarschijnlijk ook naar iets anders op zoek gegaan.
Ben ik effe blij dat ik dat setje al heb :)

Dus als je door deze review aan het twijfelen geraakt bent probeer dan ergens een zaak of computerbeurs te vinden waar je ze kan horen.
Daar ben ik het helemaal mee eens, ik heb de 5300 met Audigy en ik vind het zeer goed klinken, muziek is een stuk scherper, en met films zijn de stemmen goed te horen. Ook de bass doet het goed, de sub staat onder mijn bureau in de hoek van mijn kamer, het klinkt vol en niet bonkerig.

En nadeel van de 5300 is de anologe aansluiting (maar met de SBII op mijn SB audigy is dat geen probleem) en de bas dreunt iets te hard door, ik heb al heel wat dingen moeten verplaatsen in mijn kamer omdat ze gaan trillen bij bepaalde tonen :( En ook mijn ouders vinden dit niet echt geslaagd omdat de bas al bij minimaal volume erg doordreund naar de andere verdiepingen / buren :)
Dat ligt dan waarschijnlijk meer aan jou.
Probeer eens om wat meer rubber onder speakers / sub / center te plakken. Waarschijnlijk helpt dit tegen heel wat resonantie.
En ook kan je de bas iets terugdraaien op je sub, dat wil ook helpen...
Ik las net het stukje over de muziek luistertest en toen keek ik naar je playlist. Volgens mij zie ik daar winamp. Waarom gebruik je mp3 om een speakersetje te testen op geluidskwaliteit?

Voor de rest een goed artikel
Helemaal mee eens.
------------------------------------------------------------------------

MP3
~~~
MP3's hebben nou eenmaal een geluidskwaliteit die alleen om aan te horen is als je het wilt gebruiken als achtergrondmuziek terwijl je bij wijze van spreke met een drilboor bezig bent.

Review
~~~~~
Waar ik zo onzettend NIET op zit te wachten zijn in het bijzonder dit soort onmogelijk subjectieve reviews. De review van de SB-Live inclusief, maar daarvoor was ik net te laat om nog te kunnen reageren :-(
Omdat tweakers.net een goede naam heeft, in de zin van dat je er eerst moet kijken voor je iets koopt, wekt wel de verwachting dat er dan ook een degelijke review staat, en niet dat iemand namens tweakers.net zegt dat de speakers 'wel goed klinken' want dan kan je net zo goed meteen naar de verkoper stappen, die zegt namelijk exact hetzelfde.

Metingen
~~~~~~~
Waar ik dan wel op zit te wachten is iemand die enigszins verstand heeft van het auditieve spectrum, één of meerdere goede condensatormicrofoons/-microfonen op verschillende plaatsen opstelt, en testtonen en nette sweeps door de speakers jaagt, en de resultaten vergelijkt met andere speakers, etc. (Uiteraard met dezelfde microfoon in dezelfde ruimte/opstelling getest.) En dan nog eens prijsvergelijkingen doet, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken uit de verschillende aangeboden speakersets.

Conclusie
~~~~~~~
Ditmaal nogal nutteloze review, hopelijk de volgende keer beter?
Jij knappe man zijn als jij een 256 kbit mp3, zelf geript met LAME kan onderscheiden van cd. Er zijn al verschillende blind tests uitgevoerd waarbij het is aangeduid dat het zo goed als onmogelijk is.

We hebben zelfs op ons eigen forum 1 of 2 keer zo een test gedaan waaruit dat bleek. En weet je door wie die test was gemaakt ? Jag van het AV forum. Nou vraag je je af wie dat is, maar dat is dus iemand die zowel meet als luistert. Hij heeft al 3 reviews gemaakt voor t.net over pc speakers. En ja, dat is ook de reviewer van deze speakers. En hij heeft genoeg verstand van audio om enigszins te kunnen horen hoe het met het frequentie spectrum zit, hij is niet voor niets geluidstechnicus.

Voor de rest heb je in mijn ogen weinig aan de reviews op het net ja. Ook niet bij 3dss, daar ga ik juist het hardst over m'n nek...Iedereen roepen 'moet je is kijken hoe uitgebreid !!' maar zo een uitgebreide review kan elke site maken als je maar genoeg copy-past werk doet met uitleg wat Db's enzo zijn. Van een willekeurige review op 3dss bestaat 90% van een review uit copy&paste werk.
Goede duidelijk review Hinke! Bedankt. Ik had net vandaag besloten die 5300 aan te schaffen, maar ik kijk nu toch nog eventjes verder.

Het zou mooi zijn als je de volgende keer wellicht ook een setje van een concurrent mee zou testen. Dit zou een beter kader scheppen van de kwaliteit van de CL speakers.
Misschien is het omdat ik een onwetende gebruiker ben, maar ik vind deze set heel goed. Hij zal nooit met een B&O kunnen meekomen, maar dat is logisch.
Hij is gewoon heel veel beter als je de standaard 2 speakertjes gewend bent, en ook in andere reviews
wordt hij veel beter beschouwd.
Misschien is de reviewer veel beter gewend, en vergelijkt hij het daarom een beetje uit het verband.

Ook reacties op GoT zijn veel lovender namelijk...
Andere tests en reviews

http://www.tweakers.net/nieuws/19472
http://www.tweakers.net/nieuws/19208
Al maanden die 5300 in huis staan. En tot dusver uiterst tevreden mee. Samen met m'n audigy een perfecte oplossing. En super hard heb ik hem toch niet staan ivm gehorigheid huis en de saamhorigheid die ik met de mensen beneden heb.
Mooi dat je hem goed vind klinken :)

Alleen je moet echt niet teveel denken van die Audigy icm. deze Inspire setjes. Het signaal wat wordt geproduceerd door deze Audigy is praktisch hetzelfde als dat door de SBLive! 5.1. Het enige verschil is de wat betere signaal :ruis verhouding.

Maar dat doet deze Inspire absoluut niet "deticated" zijn aan perse de Audigy sets. Sterker nog, er zijn een hoop sets die beter klinken op de Audigy. Zowel kwantitatief als kwantitatief, dus het gerucht dat deze sets SPECIAAL gemaakt zijn voor de Audigy... Daar heb ik sterke twijfels bij.

Om op de setjes zelf terug te komen. Ik heb enkel nog de Inspire 5300 gehoord. Op allerlei electronische muziek die men draaide (wat pop en trance) klonkt deze set gewoon prima, op een normaal volume gewoon acceptabel. Toen ik echter mijn eigen cd in de cdrom stopte met acoustische muziek (Anouk - Urban Solitude en Dimmu Borgir - Puritanical Euphoric Misantropia, rock en black metal) met grote nadruk op midrange veranderde mijn mening permanent over deze. De Inspire5300 laat het afweten bij deze muziek. De nadruk die bij beide albums op de gitaren lag miste compleet. De set klonk prima met simpele electronische muziek, maar laat het snel afweten met acoustische muziek waar de nadruk op midrange ligt.

Voor veel mensen dus een prima set. Maar voor mensen die veel (ik noem maar wat) hardrock of nu metal luisteren zou ik toch aanraden naar geschiktere alternatieven te zoeken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee