Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Huawei Ascend P1: Android au naturel

28-08-2012 • 08:00

37

Multipage-opmaak

Inleiding: op naar de wereldheerschappij

Het Chinese Huawei levert de apparatuur voor de netwerken van mobiele providers en is daarin de mondiale marktleider. Hoewel veel mensen nog nooit van dit bedrijf hebben gehoord, is het een van de grootste telecombedrijven ter wereld, en heeft het heel wat geld te besteden. Een deel van dat geld is vrijgemaakt voor een nieuw doel: een grote naam worden op de markt voor high-end smartphones.

Of dat een verstandige beslissing is, zal de tijd moeten uitwijzen. De inkomsten worden momenteel zo'n beetje verdeeld tussen Apple en Samsung. HTC maakt ook nog wel winst, maar zelfs grote bedrijven als LG en Sony lukt het niet om er echt tussen te komen.

Volgens schattingen van analisten is Huawei nu echter al de op vijf na grootste mobieltjesmaker ter wereld, na Samsung, Nokia, Apple, ZTE en LG. Het bedrijf verkoopt al meer telefoons dan gevestigde namen als HTC, Motorola en BlackBerry-maker RIM.

En Huawei gaat er dit najaar vol tegenaan. Eind oktober moet de Ascend D Quad verschijnen, met een quadcore-processor van eigen fabrikaat. Nog daarvoor komt de door een TI-soc aangedreven Ascend P1, die zich moet onderscheiden met een dunne behuizing en een vrijwel niet aangepaste versie van Android 4.0. Er komt zelfs nog een extra dunne variant uit: de P1 S is slechts 6,7mm dik. Tweakers.net nam de reguliere P1 onder de loep.

Software: bijna standaard

Het lijkt misschien gek, maar het feit dat de Android-installatie op de Ascend P1 grotendeels identiek aan de stock-versie is, is misschien wel een van de belangrijkste verkoopargumenten van het toestel. Veel mensen geven de voorkeur aan de standaardversie boven de geskinde edities van fabrikanten, die de software veelal zwaarder maken en die functies toevoegen waar niet iedereen op zit te wachten.

Het lockscreen is een van de weinige zaken die wel zijn aangepast. De gebruiker heeft de keuze uit de standaardversie en uit '2d-' en '3d-'opties. De 2d-optie is goeddeels vergelijkbaar met de standaardvariant, de 3d-versie geeft een licht 3d-effect aan de shortcuts om de telefoon te ontgrendelen. De snelkoppelingen zijn een lichte verbetering, al had het standaard lockscreen net zo goed volstaan.

De homescreens, het hoofdmenu, de widgets, de menu's en andere interface-elementen zijn vrijwel hetzelfde als op de Nexus-telefoons, de enige andere toestellen met een niet geskinde Android-installatie. Huawei laat het aan de gebruiker over om toggles aan de notificatiebalk toe te voegen. Ook zijn er diverse opties toegevoegd: zo kun je standaard-berichten instellen bij sms, maar dat werkt jammer genoeg niet in WhatsApp.

De standaardinstallatie is door Huawei uitgebreid met een klein aantal apps: Aantekeningen, AppInstaller, BestandsManager, DLNA, Geluidsrecorder, Muziek+, Total BackUp, Zaklamp, Facebook en Twitter. Omdat er na een verse reset nog ongeveer 2,36GB opslaggeheugen over is, hoeven gebruikers niet bang te zijn dat er te weinig plek is voor de installatie van eigen apps.

Drie versnellingen

Bijzonder is dat de Ascend P1, net zoals bijvoorbeeld de Asus Transformer-tablets, drie modi voor de processor heeft: een zuinige modus, een gebalanceerde modus en een prestatiemodus.

In de zuinige modus wordt de processor teruggeklokt naar een maximale kloksnelheid van 1,2Ghz, maar als de processor niet zwaar belast wordt, wordt de snelheid teruggeschroefd naar 320Mhz. In de gebalanceerde modus is het maximum 1,5Ghz en kunnen lichte werkzaamheden op 920MHz worden uitgevoerd. In de prestatiemodus ten slotte draait de cpu op 1,5GHz. De snelheid van de gpu wordt niet aangepast, hoewel daar wellicht nog wat extra energie mee bespaard had kunnen worden.

Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1

Skin

Voor wie het wil, heeft Huawei ook nog een eigen '3d-skin' toegevoegd. Die verdient geen aanbeveling. Hoewel de animaties mooi zijn bedacht, trekt de telefoon ze niet goed. De animaties kunnen niet met 60fps worden gerenderd, waardoor het geheel schokkerig aanvoelt. Bovendien zijn de iconen groter en meer cartoonesk. Het is dan ook een goede beslissing van Huawei om niet deze skin, maar de stock-skin van Android als standaard in te stellen.

Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1

Tekstinvoer

Voor tekstinvoer zijn er twee toetsenborden aanwezig: het standaardtoetsenbord van Android 4.0 en een eigen toetsenbord van Huawei. Het Huawei-toetsenbord is licht van kleur met blauwe accenten. Smaken verschillen, maar wat ons betreft is dit het lelijkste toetsenbord dat we in tijden op een telefoon hebben gezien.

Typen gaat met het Huawei-toetsenbord wel redelijk goed. De letters zijn groot genoeg en gebruikers zullen dus zelden de verkeerde toets raken. Er zit verder een aantal leuke features in, zoals handschriftherkenning en de mogelijkheid om woordenboeken te updaten.

Wel irritant is de invoer van speciale leestekens: daarvoor zit linksonder een knop, maar om het normale toetsenbord weer terug te krijgen moet je vervolgens op een knop rechtsonder drukken.

Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1

Hardware: redelijk rap

De P1 wordt aangedreven door een Omap4460-soc van Texas Instruments. Deze dualcore-processor is op 1,2GHz geklokt en is voorzien van een singlecore PowerVR SGX540-gpu.

Omap44xx

De processor is op papier redelijk krachtig: zo kan hij volgens Texas Instruments drie hd-displays tegelijk aansturen. De Apple A5 is echter uitgerust met de recentere en krachtigere PowerVR SGX543MP2-gpu, die over twee cores beschikt.

Uiteraard hebben we een aantal benchmarks gedraaid om de prestaties te beoordelen. Alle tests zijn in de prestatiemodus uitgevoerd.

GL Benchmark 2.1.2 - Egypt standard
Telefoon / TabletResolutieFramerate in fps, hoger is beter
HTC One S 960x540
*********
60,0
Samsung Galaxy S III 1280x720
*********
60,0
Galaxy S II ICS 800x480
*********
60,0
Apple iPhone 4S 960x640
********
59,0
HTC One X 1280x720
********
53,0
LG Optimus 4X HD 1280x720
*******
50,0
Galaxy S Advance 800x480
******
41,0
Huawei Ascend P1 960x540
******
39,0
Sony Xperia S ICS 1280x720
*****
35,0
Sony Xperia P 960x540
*****
34,0
Galaxy Nexus 1280x720
***
24,0

De gpu is niet de allernieuwste en dat is te zien in GL Benchmark; de telefoon kan simpelweg niet mee met de huidige topmodellen. Voor een mid-range smartphone zijn de prestaties alleszins redelijk, maar niet bepaald superieur.

AnTuTu
Telefoon / TabletResolutiePunten, hoger is beter
Samsung Galaxy S III 1280x720
*********
10.952
HTC One X 1280x720
********
10.503
LG Optimus 4X HD 1280x720
********
10.341
Huawei Ascend P1 960x540
*****
7081
HTC One S 960x540
*****
6387
Sony Xperia S ICS 1280x720
*****
6203
Samsung Galaxy S II ICS 800x480
*****
5811
Galaxy Nexus 1280x720
****
5699
Sony Xperia P 960x540
****
5044
Samsung Galaxy S Advance 800x480
****
4988

AnTuTu meet zowel de cpu- als de gpu-prestaties en ook daarin zien we dat de Ascend P1 geen hoogvlieger is. Met ruim zevenduizend punten scoort hij in zijn prijsklasse ongeveer gemiddeld en blijft hij achter bij wat duurdere toestellen als de One X en de Galaxy S III.

Het werkggeheugen heeft een grootte van 1GB en is waarschijnlijk van het ddr2-type. Er is 2GB intern opslaggeheugen, dat met micro-sdhc-kaartjes kan worden uitgebreid.

RL Benchmark
Telefoon / TabletSchermtypeTijd in seconden, lager is beter
Samsung Galaxy S III Super Amoled HD
***
20,85
Samsung Galaxy S II ICS Super Amoled Plus
****
23,60
HTC One S Super Amoled
****
27,36
HTC One X IPS lcd
******
37,72
Huawei Ascend P1 Super Amoled
*********
55,19

RL Benchmark bouwt een SQLite-database, zoals die door veel apps wordt gebruikt, en voert daar een aantal bewerkingen op uit als het toevoegen, bewerken en verwijderen van entry's.

De P1 doet daar 55 seconden over en daarmee loopt deze telefoon fors achter bij vooral Samsung-modellen, waarin veel sneller geheugen zit. Heel goedkope telefoons presteren maar iets minder goed dan deze veel duurdere Huawei.

Met wifi b/g/n, nfc en bluetooth 3.0 heeft de P1 ondersteuning voor alle courante interfaces. We missen echter bluetooth 4.0, dat wel wordt ondersteund door de iPhone 4S. Dat rekenen we het toestel maar niet al te zwaar aan; er is toch nog maar weinig apparatuur die met deze nieuwe standaard overweg kan.

Browser en benchmarks: vlot

De browser op de Ascend P1 is de stock browser van Android 4.0 en werkt fijn: het beheren van tabs gaat prettig en pagina's worden snel en correct weergegeven. De browser is goed geoptimaliseerd: vaak is Chrome sneller op Android-toestellen, maar op de P1 is juist de standaardbrowser de snelste.

Er is geen Android-toestel dat de frontpage van Tweakers.net zo snel met de standaardbrowser op het scherm zet als de Huawei Ascend P1. De Galaxy S III doet er een fractie langer over, de rest is al gauw twee keer zo langzaam als de P1. De Galaxy Nexus, uitgerust met dezelfde processor en dezelfde Android-versie, is bijvoorbeeld al bijna 70 procent langzamer.

Er zijn twee toestellen die sneller kunnen presteren, maar die gebruiken niet-standaard software: de iPhone 4S met de eerste bèta van iOS 6 en de Galaxy S III met Chrome.

In Browsermark presteert de Ascend P1 met 130.000 punten al prima, maar als we Chrome gebruiken weet het toestel zelfs 145.000 punten op de klok te zetten. Daarmee is de browser ook in deze test veel sneller dan je op basis van de hardwaretests zou verwachten.

Op CFBench, die zowel native code als Java-software uitvoert, doet de P1 het iets beter dan de Galaxy Nexus, vermoedelijk door de hoger geklokte processor. De scores vallen hier echter weer in het niet in vergelijking met die van recente quadcore-toestellen en geavanceerdere dualcores, zoals de HTC One S.

Booten
Telefoon / TabletTijd in seconden, lager is beter
Samsung Galaxy S III
****
21,92
Nokia Lumia 800
****
22,62
Apple iPhone 4S
****
23,22
Nokia Lumia 900
****
24,95
Samsung Galaxy S II ICS
*****
26,43
Sony Xperia S ICS
*****
27,35
Samsung Galaxy S Advance
*****
29,54
Galaxy Nexus
*****
30,44
Sony Xperia P
*****
30,75
Huawei Ascend P1
******
35,33
LG Optimus 4X HD
*******
39,47
HTC One X
*******
42,69
HTC One S
********
44,46
Motorola Razr
*********
49,28

Het toestel start niet heel snel op, maar er is een optie om de opstarttijd van 35 seconden naar ongeveer 8 seconden te verkorten.

Accu en camera: goed in niets doen

De accu in de Ascend P1 S is - net als die van onder meer de Sony Xperia S en HTC One S - vast ingebouwd en het is dus niet mogelijk om een extra accu te gebruiken of een grotere accu te kopen. De capaciteit is met 1670mAh niet laag, maar ook niet bijzonder hoog; in zijn prijsklasse is die ongeveer gemiddeld.

Hieronder zie je de resultaten van onze accutests. Wat precies zwaar, gemiddeld en licht verbruik is en hoe we de testresultaten verwerken, kun je lezen in het achtergrondverhaal over onze accutests.

Accutest- zwaar verbruik
Telefoon / TabletUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Apple iPhone 4S
*********
14
Samsung Galaxy S III
*********
14
HTC One S
********
13
LG Optimus 4X HD
********
13
HTC One X
******
13
Samsung Galaxy S Advance
********
13
Sony Xperia S ICS
*******
12
Huawei Ascend P1
*******
12
Samsung Galaxy S II ICS
******
10
Sony Xperia P
******
10
Galaxy Nexus
*****
9

De Ascend P1 houdt het bij zwaar verbruik ongeveer even lang uit als de Sony Xperia S en iets langer dan de Galaxy S II, die ook allebei met Android 4.0 zijn getest. Toestellen als de iPhone 4S en de Galaxy S III houden het een uurtje of wat langer uit.

Accutest- gemiddeld verbruik
Telefoon / TabletUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Samsung Galaxy S III
*********
39
Apple iPhone 4S
********
38
HTC One S
********
36
HTC One X
******
36
LG Optimus 4X HD
*******
34
Samsung Galaxy S Advance
*******
34
Huawei Ascend P1
*******
33
Sony Xperia S ICS
*******
31
Samsung Galaxy S II ICS
******
29
Sony Xperia P
******
27
Galaxy Nexus
*****
24

Ook met gemiddeld verbruik staat de Ascend boven de Galaxy S II en de Xperia S, maar er zijn veel toestellen die beter presteren. Met 33 uur zal je het einde van de tweede dag vaak niet halen en ook bij gemiddeld verbruik zul je dus vaak na een dag weer een lader opzoeken.

Accutest- licht gebruik
Telefoon / TabletUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
HTC One S
*********
128 / 5,3 dagen
Huawei Ascend P1
********
118 / 4,9 dagen
HTC One X
*******
117 / 4,8 dagen
Apple iPhone 4S
********
115 / 4,8 dagen
Samsung Galaxy S III
*******
110 / 4,6 dagen
LG Optimus 4X HD
******
95 / 4 dagen
Samsung Galaxy S Advance
******
88 / 3,6 dagen
Samsung Galaxy S II ICS
*****
82 / 3,4 dagen
Sony Xperia S ICS
*****
80 / 3,3 dagen
Sony Xperia P
*****
75 / 3,1 dagen
Galaxy Nexus
*****
73 / 3 dagen

De Ascend P1 is zuinig als hij niets hoeft te doen: in onze standbytest bleek hij samen met de HTC One S de zuinigste. Dat maakt hem erg geschikt voor mensen die niet veel met hun smartphone doen, maar wel een weekend lang bereikbaar willen blijven. Met 4,9 dagen in de lichtverbruiktest voldoet de P1 uitstekend aan deze eisen.

Camera

De camera heeft een maximale resolutie van 8 megapixel. Video's kunnen worden opgenomen op maximaal 1080p bij 30fps, al staat het toestel standaard ingesteld op het opnemen van 720p-filmpjes.

De camera-interface is gebaseerd op de standaard-interface. Aan de linkerkant zijn opties voor onder meer belichting, witbalans en kleurverzadiging te vinden. Ook kunnen de beelden met diverse effecten worden bewerkt en kan hier de modus worden ingesteld. Dat de burst-modus in het Nederlands de naam 'Uitbarsting' heeft gekregen, toont wel aan dat ze bij Huawei nog geen schat aan ervaring met de Nederlandse markt hebben.

Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1 Screenshot Huawei Ascend P1

De beelden uit de camera zijn niet bepaald indrukwekkend. Ze wekken de indruk dat er een waas over de lens ligt, waardoor zaken net niet scherp op de foto komen. Ook is de software wat te enthousiast met de beeldverbetering, waardoor rare rafels te zien zijn.

Foto gemaakt met Huawei Ascend P1 Foto gemaakt met Huawei Ascend P1 Foto gemaakt met Huawei Ascend P1

De videobeelden hebben dezelfde waas, al zijn de filmpjes wel redelijk scherp. De audio is dan weer niet van topkwaliteit. Al met al doet de camerakwaliteit behoorlijk onder voor die van directe concurrenten als de Sony Xperia S en de Samsung Galaxy S II - al waren die bij hun introductie natuurlijk wel topmodellen, met de bij die status behorende camera's.

Foto maken
Telefoon / TabletMPTijd in seconden, lager is beter
HTC One X 8
***
1,46
HTC One S 8
***
1,47
Samsung Galaxy S III 8
***
1,47
Nokia Lumia 900 8
****
1,95
Apple iPhone 4S 8
****
2,03
Galaxy Nexus 5
*****
2,42
Nokia Lumia 800 8
*****
2,54
LG Optimus 4X HD 8
******
3,07
Sony Xperia S ICS 8
******
3,09
Samsung Galaxy S Advance 5
******
3,21
Huawei Ascend P1 8
*******
3,51
Motorola Razr 8
********
4,17
Sony Xperia P 5
********
4,31
Samsung Galaxy S II ICS 8
*********
4,56

De camera is niet bijster snel en dat komt grotendeels door het opstarten van de camerasoftware. Er zit ook nog eens ongeveer een seconde tussen het klikken op de cameraknop en het maken van de foto. Veel toestellen doen dat een stuk sneller, zoals bijvoorbeeld de Galaxy Nexus.

Design en uiterlijk: Samsung-kopie

Design

Het lijkt erop dat Huawei zich bij het ontwerp van de P1 behoorlijk heeft laten inspireren door Samsung, dat op zijn beurt weer door Apple van kopieergedrag wordt beschuldigd. Veel elementen van de Huawei-telefoon lijken rechtstreeks te zijn overgenomen van Samsung-toestellen, en dan met name van de Galaxy S II.

De opvallendste overeenkomst is de verdikking aan de onderkant, waar de speaker in is geplaatst. Dat maakt dat de speaker lastig te horen is als de telefoon op tafel ligt; juist daarom plaatsen fabrikanten als Apple en Nokia de luidsprekers in de rand van hun telefoons.

Ook de cameramodule steekt een beetje uit en ook de styling daarvan heeft duidelijk een Samsung-tintje. Het formaat van de P1 is eveneens redelijk vergelijkbaar met dat van de Galaxy S II, al is de Huawei iets langer, iets minder breed en iets dunner.

Huawei Ascend P1 Huawei Ascend P1 Huawei Ascend P1

De geringe dikte is een van de belangrijkste verkoopargumenten: op de uitstulping aan de onderkant na, waar het toestel ongeveer 9mm dik is, is de P1 met 7,7mm nog iets dunner dan de HTC One S.

De telefoon voelt door het gebruikte materiaal prima aan. De achterkant is van een stroef soort kunststof, waardoor hij prima in de hand ligt en bovendien niet snel uit de vingers zal glijden. Dat heeft Huawei beter voor elkaar dan Samsung met de Galaxy S II. Ook de afwerking van de onder- en bovenkant is trouwens fraai verzorgd.

De Ascend is wat ons betreft een mooie telefoon, al is het wel een beetje jammer dat Huawei zo opzichtig naar concurrent Samsung heeft gekeken.

Uiterlijk

Aan de voorkant zitten onder het scherm drie capacitieve knoppen: Menu. Home en Terug. De Recente Apps-knop die Google zo graag ziet, ontbreekt dus. Boven het het scherm zitten het logo en de speakergrill, waar de notificatieled achter is verstopt. Aan de rechterkant is de frontcamera te zien, die prettig klein is gehouden.

Aan de linkerzijkant zitten de volumeknoppen; de rechterzijkant is voor de aan-uitknop en het microsdhc-kaartslot. Bovenop vinden we de 3,5mm-aansluiting, de micro-usb-poort en het simkaartslot. Dat is afgeschermd met een klepje. Het opmaken van dit klepje is een priegelwerkje - het is maar goed dat de meeste mensen niet vaak van simkaart veranderen, want je zou daar bij dit toestel gillend gek van worden.

Huawei Ascend P1 Huawei Ascend P1 Huawei Ascend P1

Scherm: zelfde Super Amoled

De Ascend P1 heeft het vertrouwde 4,3" grote Super Amoled-scherm uit de fabrieken van Samsung, met een resolutie van 960x540 pixels. Motorola gebruikt dit paneel voor zijn Razr-smartphone en Samsung rustte al in 2010 toestellen als de Galaxy S en de Wave S8500 met dit scherm uit. Samsung Mobile had anderhalf jaar lang het exclusieve recht op het gebruik van Super Amoled-schermen van Samsung Display gekregen, maar dat recht is eind 2011 vervallen.

Huawei Ascend P1

Voor een toptoestel is de resolutie eigenlijk te laag: die zitten allemaal op of rond de 1280x720 pixels. Bovendien heeft het scherm van de P1 een PenTile-layout, wat wil zeggen dat elke groene subpixel voor twee 'echte' pixels gebruikt wordt. Het scherm bevat dus minder subpixels, waardoor teksten en afbeeldingen minder scherp kunnen ogen dan op schermen met een rgb-layout. Samsung gebruikt om die reden al Super Amoled Plus-schermen, met een rgb-layout, voor de Galaxy S II. Ook de PS Vita en de Nokia Lumia 900 hebben een Samsung-amoled met rgb-layout aan boord.

ToestelAscend P1HTC One XXperia SGalaxy Nexus iPhone
Diagonaal 4,3" 4,7" 4,3" 4,65" 3,5"
Resolutie 960x540 1280x720 1280x720 1280x720 960x640
PPI 256 312 341 316 326
Techniek Super Amoled slcd2

ips-lcd

Super Amoled HD ips-lcd
Layout rgbg rgb

rgb

rgbg rgb

Het scherm kun je nog het beste vergelijken met dat van de Galaxy S II, al is het eigenlijk net iets minder goed. De resolutie is bij de P1 iets hoger, maar letters en contrastrijke overgangen hebben een groenige schaduw.

Als je het scherm naast dat van bijvoorbeeld de One X of de Xperia S houdt, zie je duidelijk het verschil in scherpte: kleine letters zijn op scherm van de P1 al snel onleesbaar, terwijl ze op de andere toestellen nog prima te lezen zijn.

Een voordeel van amoled is dan weer dat zwart ook echt zwart is. De kleuren zijn fel en levendig, al zullen sommige mensen ze oververzadigd vinden. Een nadeel is dan weer de weergave van wit: omdat amoleds witte pixels 'maken' door alle subpixels aan te zetten, is het zo goed als onmogelijk om zuiver wit te reproduceren. Daarnaast zorgt het simultaan branden van alle subpixels ervoor dat de accu sneller leegraakt dan bij lcd's.

Met 307cd/m² is de Ascend P1 voor een Super Amoled-scherm behoorlijk helder, al is het niet significant helderder dan bijvoorbeeld het scherm van de One S. In direct zonlicht laat de leesbaarheid wel iets te wensen over; lcd-toestellen als de Xperia S en HTC One X doen het in dit opzicht duidelijk beter.

De zwarte pixels geven geen licht en het scherm van de P1 voorkomt ook nog eens goed dat er omgevingslicht wordt gereflecteerd. Daardoor komt de zwartwaarde uit op een perfecte 0cd/m².

Kleurtemperatuur
Telefoon / TabletSchermtypeKleurtemperatuur in kelvin, 6500 is ideaal
HTC One X IPS lcd
******
6461
Sony Xperia S ICS IPS lcd
******
6741
HTC One S Super Amoled
*******
6871
Huawei Ascend P1 Super Amoled
*******
7029
LG Optimus 4X HD IPS lcd
*******
7069
Apple iPhone 4S IPS lcd
*******
7070
Sony Xperia P IPS lcd
******
5970
Nokia Lumia 900 Super Amoled Plus
*******
7713
Galaxy S III Super Amoled HD
********
7898
Galaxy S Advance Super Amoled
********
8742
Galaxy S II ICS Super Amoled Plus
*********
8929

De kleurtemperatuur van het paneel is voor een amoled opvallend goed: met een waarde van ongeveer 7000 kelvin is de kleurreproductie ongeveer even accuraat als bij het scherm van de iPhone 4S.

Alternatieven: legio

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Samsung Galaxy S II i9100 Zwart
Samsung Galaxy S II i9100 Zwart

De Galaxy S II is niet alleen de grote inspirator voor de Huawei Ascend P1, maar ook de grote concurrent. Het toestel is breed verkrijgbaar en kost los een paar tientjes minder dan de Ascend, die bij release 399 euro moet opleveren. De S II is zeker niet de mindere van de twee.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Samsung Galaxy Nexus i9250 Titanium
Samsung Galaxy Nexus i9250 Titanium

De Android-versie van de P1 is bijna standaard, maar de enige telefoon van dit moment die de echte stock-versie draait, is de Galaxy Nexus. Dit toestel draait inmiddels op Android 4.1 en krijgt snelle updates, omdat Samsung deze telefoon in samenwerking met Google heeft uitgebracht.

4 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Sony Xperia S (LT26i) Wit
Sony Xperia S (LT26i) Wit

De Sony Xperia S kost nog maar 360 euro en dat is omdat de opvolgers voor dit toestel op het punt van verschijnen staan. De processor van dit toestel is een tikje minder krachtig dan die van de Ascend, maar je krijgt wel een 720p-scherm en ondersteuning voor diverse Sony-diensten bij dit toestel. Het heeft bovendien een redelijk goede camera met een resolutie van 12 megapixels en een fysieke cameraknop.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Motorola Razr (XT910) Zwart
Motorola Razr (XT910) Zwart

De Motorola Razr is bijna identiek aan de P1. Motorola pronkt net als Huawei met de dunne behuizing, het scherm is hetzelfde, tussen de processors zit nauwelijks verschil en de Razr draait inmiddels ook op Android 4.0. De Razr is zelfs nog iets dunner dan de P1 en heeft een behuizing van kevlar.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Nokia Lumia 800 Zwart
Nokia Lumia 800 Zwart

De Lumia 800 is een goed alternatief voor de Ascend, maar dan met Windows Phone 7.5. Met een prijs van rond de 310 euro is dit toestel fors goedkoper, maar het amoled-scherm is met een schermdiagonaal van 3,7" wel een stuk kleiner dan het 4,3"-paneel van de P1.

Conclusie: een eerste stap

Huawei doet met de Ascend P1 een degelijke eerste poging om de smartphonemarkt te veroveren. Het toestel is dun maar stevig, presteert prima en draait een zo goed als onaangeroerde versie van Android.

Het grootste probleem is de prijs: de P1 krijgt bij verschijnen een adviesprijs van 399 euro. Voor hetzelfde geld - of minder - heb je toestellen die in veel opzichten beter zijn, zoals de Sony Xperia S, de Samsung Galaxy S II of Googles eigen Galaxy Nexus. Daar komt bij dat Huawei voor de gemiddelde consument nog een nieuw merk is, dat nog aan vertrouwen moet winnen. Het bedrijf zou vermoedelijk meer kopers over de streep trekken als de prijzen wat schappelijker waren.

Bovendien verschijnt over twee maanden de Ascend D Quad, die niet alleen een groter scherm met een hogere resolutie krijgt, maar ook een gloednieuwe processor die Huawei zelf heeft ontwikkeld: de K3V2-quadcore.

De Ascend P1 is daarmee vooral een mooie belofte, maar Huawei zal het toestel goedkoper moeten maken dan de directe concurrenten om er een aantrekkelijk alternatief van te maken.

Pluspunten:
+ Snelle software
+ Accuduur is goed
+ Materiaal voelt goed aan

Minpunten:
- Prijs is te hoog tov concurrentie
- Scherm doet onder voor concurrentie

Reacties (37)

37
37
24
1
0
5
Wijzig sortering
Jammer dat Huawei nu pas een telefoon in Nederland lanceert die in januari aangekondigd is en sinds april te koop is. Hierdoor krijg je verouderd hardware tegen hoge prijzen.

nieuws: Huawei presenteert 6,7mm dunne Android 4.0-smartphone


De Huawei Ascend D quad, dat niet in Europe gelanceerd is, heeft een quad-core CPU, 1280x720 en verdere verbeteringen en een verwachte adviesprijs van 399 euro.

De Huawei Ascend D XL versie heeft een accu van 2500mAh en een verwachte adviesprijs van 499 euro

nieuws: Huawei's Ascend D Quad komt in september naar Nederland

Toen de Huawei Ascend P1 in januari werd aangekonding was het een bijzondere telefoon, maar nu niet meer. De Huawei Ascend D XL met quad-core en 2500mAh accu was uniek bij de aankondiging in april, maar is ondertussen niet meer zo uniek. Zeker niet voor de adviesprijs van 499 euro.


Dit is een probleem dat Huawei, Sony en andere fabrikanten hebben. Ze kondigen een geweldige toestel aan, wachten maanden met lancering en ondertussen komt Samsung met vrijwel dezelfde hardware voor een lagere prijs.


p.s Is de bitrate van jullie HD video flink verhoogt? HD is nu echt superscherp.

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 22 juli 2024 22:05]

De aangekondigde mobieltjes zijn al een tijd lang bekend idd (in andere landen uiteraard), en voor de Nederlandse markt is het (misschien wel) een gemis dat ze hier nu pas geïntroduceerd worden, echter omdat Huawei een 'nieuw' merk is hier, zullen ze wel met zéér concurrerende prijzen moeten komen om een beetje populair te worden. :) En misschien doen ze dat gewoon wel.
Huawei is een Chinees staatsbedrijf dat nauwe banden heeft met het leger en de regering. Het bedrijf heeft veel staatssteun ontvangen en heeft daarmee op de markt voor mobiele netwerken al aanbieders als Ericsson en NokiaSiemens in grote problemen gebracht. Nu dus ook de stap naar handsets.

Ik koop zelf liever niet een product van dat bedrijf. Zie ook:

http://www.economist.com/node/21559922
Tja vertrouw jij toch lekker de Amerikaanse overheid. Die alle gegevens van de bedrijven gevestigd in de US (dus ook als je Amazon Cloud gebruikt ookal staat de server in de EU bijv.) op mogen vragen zonder gerechtelijk bevel omdat de patriot act al 10 jaar actief is, omdat ze zogenaamd achter terroristen aan zitten :)

Uiteindelijk staan jouw gegevens gewoon ergens of dat nou China is of Rusland of de US maakt toch geen snars uit, er hoeft maar 1 idioot misbruik van te willen maken ;) En aangezien de VS hier nog het meeste zeggenschap heeft van die 3 is dat eigenlijk het gevaarlijkste!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 22:05]

Aanvulling: The Great Firewall of China draait voor een groot deel gewoon op Cisco basis die zich dus netjes schikken naar de richtlijnen van de overheid aldaar. Huawei op basis van hun Chinese afkomst niet vertrouwen, is sowieso ronduit naïef. Het is een ware behemoth op het gebied van mobiele telefoonnetwerk technologie en hun techniek zit in flinke mate doorgeweven in de technologie die door de Nederlandse netwerkproviders gebruikt worden. Inderdaad de bekende UMTS modems zijn voor zover ik heb gezien altijd van Huawei, maar ook de zendmasten hebben veel componenten van onze Chinese vrienden van Huawei.

Hoe dan ook, ik verwacht dat deze toestellen snel in prijs zullen dalen, en dan worden het al snel zeer interessante toestellen.

Het zal even duren voordat toestellen echt goed genoeg worden om mee te concurreren puur op basis van de hardware. Ik dacht dat het rond deze tijd al zo ver zou zijn, maar zoals gezegd is dit toestel ontzettend vertraagd uitgekomen. Wellicht dat ze volgend jaar wel tijdig met releases kunnen komen.
Tja vertrouw jij toch lekker de Amerikaanse overheid. Die alle gegevens van de bedrijven gevestigd in de US (dus ook als je Amazon Cloud gebruikt ookal staat de server in de EU bijv.) op mogen vragen zonder gerechtelijk bevel omdat de patriot act al 10 jaar actief is, omdat ze zogenaamd achter terroristen aan zitten :)

Uiteindelijk staan jouw gegevens gewoon ergens of dat nou China is of Rusland of de US maakt toch geen snars uit, er hoeft maar 1 idioot misbruik van te willen maken ;) En aangezien de VS hier nog het meeste zeggenschap heeft van die 3 is dat eigenlijk het gevaarlijkste!
Het gaat mij niet zozeer om dataveiligheid en -controle; daarin vind ik Amerikaanse systemen inderdaad ook een beetje eng. Daarom is het zo jammer dat het Europese smartphone OS Symbian ter ziele aan het gaan is. Ook jammer dat Hyves dit niet weet uit te buiten en een werledwijd alternatief aanbiedt waar je gegevens en privacy in handen veiliger zijn dan bij Facebook (hoewel... de Telegraaf???).

Het gaat mij erom dat Huawei door staatssteun groot wordt gemaakt en daarmee de innovatieve industrie hier verdringt. Ik ben het wel eens met de Economist dat Europese/Amerikaanse bedrijven ook beter moeten concurreren, maar het is een illusie dat het lukt tegen steun van de Chinese overheid in.

Ik ben wel voor meer open economische banden, maar dan moet ook China zich daar aan houden.
@Arnoud: Er mogen wat mij betreft iets meer technische specs in de videoreview genoemd worden. Met name processor type en hoeveelheid geheugen. Daarnaast een indicatie hoe snel een telefoon is t.o.v. de concurrentie. Dat zijn zaken die ik, en ik denk mede tweakers ook, graag weten.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Red hot28 augustus 2012 20:39
Dank voor de feedback :)

Het is nog even zoeken naar de juiste vorm. Op dit moment hanteer ik voor video de formule van de n00b-samenvatting van de review (n00b als in: voorzien van minder getallen, met enigszins andere accenten, zoals aandacht voor de uitspraak van de merknaam, omdat dat veel beter werkt op video). Voor technische details verwijs ik dan altijd liever door naar de tekstuele review: tekst leent zich beter voor details en diepgang. Ik doe dat omdat ik vermoed dat technische details niet blijven hangen als ik ze in video's vertel :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 22:05]

De reden dat ik een klein beetje extra tech specs mis omdat jullie telefoon en tablet videoreviesws (jou en luke) gewoon erg goed zijn, waardoor ik bij minder spannende producten het niet meer nodig vind om the tekstuele review te lezen. In dit geval heb ik na het kijken dan ook alleen in de tekst even het type soc opgezocht.

Ik geloof ook dat ik zojuist een mooie oplossing/toevoeging heb bedacht, die bij alle videoreviews van telefoons, tablets en laptops interessant is.

Bij productvideo's gebruikt tweakers altijd een fly-in met daarop alle belangrijke specs op een rijtje. Bij videoreviews wordt dit echter niet gedaan, maar is dit denk ik ook een hele mooie toevoeging. Zie onderstaande screenshot met een voorbeeld:
http://s12.postimage.org/ow01t8w9p/voorbeeld.jpg
Ja, wat extra tech informatie is voor mij ook zeker een handige bijkomstigheid en zou voor mij de review's aanzienlijk verbeteren, want het is altijd leuker om naar een filmpje te kijken en ondertussen de telefoon te zien met een heel volledige tech spec lijst, dan alles te moeten lezen.
Ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen bij en door Huawei.
Sowiezo zie ik in Azië en met name China als interessante dingen gebeuren op telefonie gebied. Niet alleen voor het high-end segment, maar vooral de doorvertaling naar het midden en lagere segment. Zie ook http://tweakers.net/revie...der-dan-honderd-euro.html. Maakt de markt de komende jaren alleen maar interessanter.

Een andere goede ontwikkeling lijkt me de accucapaciteit. De energieslurpende high-end toestellen worden steeds vaker met een 2000+ mAh accu uitgevoerd. Idealiter zien we die ook in de andere toestellen terugkomen.
Fabrikanten beginnen te snappen dat de massa geen extreem dunne telefoons willen, maar ze willen telefoon die minimaal 24h meegaan. Liever 9mm met een 22000 mAh accu dan 7mm met een 1600 mAh accu.
de massa geen extreem dunne telefoons willen
Dat willen ze wel! maar niet ten koste van de accuduur!
Concurrentie is goed.

Met deze mid-range telefoon die op wat tweaks na op stock draait maken ze een goede entree. Zoals Arnoud al schrijft is de prijs nog een struikelblok.

Om de markt echt te veroveren dient Huawei qua prijs concurerende te zijn en een goede naam te maken met software updates. Om even een vergelijking met LG te maken, die maakt goede hardware maar laat het dramatisch afweten bij software updates. En dat heeft tot gevolg dat je overal slechte verhalen hoort over LG.
Concurrentie is goed mits nuttig, deze telefoon is niet baanbrekend, zeker niet voor deze prijs.
Aangezien het hier om een toestel uit april 2012 gaat, zal de prijs binnen een maand zakken richting 330-360 euro. Sinds het artikel online is, zien we al een prijsdaling van 399 euro naar 377 euro.
Deze telefoon kost 1980 RMB dat is omgerekend +- 250 euro. sinds de telefoon uitgekomen is, is de prijs nog niet gezakt, alleen de verkopers hebben hun winst marge verlaagd om door hun voorraad heen te komen.

Het is een erg fijne telefoon en zijn geld meer dan waard, maar door al het hardware geweld wat er nu aan zit te komen valt die niet meer op, wat jammer is.
Volgen het GWK zit je ongeveer op €290,--, dit terzijde, bij aliexpress.com te krijgen voor 379.32 US dollar, dit is ca €326,-- Alleen ben ja dan zeker van een (langere) levertijd.
http://www.aliexpress.com...roid-4-0-wholesalers.html
Het probleem is denk dat dat huawei in europa amper naam heeft. (ik heb zelf intussen 2 huawei toestellen gehad die uitstekend bevallen, maar de meeste mensen kennen het niet). De naam zelf zegt mensen dus niets waardoor men het af doet als een nieuw goedkoop chinees merk.

Omdat Huawei al vrij lang bestaat en ook al vrij lang telefoons maakt ziet Huawei zich als bedrijf dat zich al bewezen heeft en eigenlijk dus meer als A-merk.. En als ze zelf doorhebben hoe de consument ze ziet kon dat nog wel eens problemen voor ze opleveren. Imho zullen ze inderdaad met lagere prijzen moeten komen. Hoe dan ook zijn de eerste 2 huawei toestellen die ik heb gehad zeker een reden om het merk nog goed in de gaten te houden. Mijn ervaringen er mee zijn iig zeer goed.
Ik heb met Huawei (consumentenelectronica) hetzelfde gevoel als met de Chinese autoindustrie; het is het nog net niet maar op het moment dat ze echt begrijpen waar ze mee bezig zijn wordt het booming.
Oftewel je bedoelt net als bij de auto industrie slaafs producten kopiëren en lak hebben aan patenten?: http://www.rtl.nl/compone...tner-vw-jat-ontwerpen.xml
Kunnen we dat 'slaafs' niet eens uitbannen? Het is slecht Nederlands en komt in elk Apple-Samsung bericht weer terug. Bijzonder kinderachtige omschrijving.
Offtopic, maar: http://vandale.nl/opzoeken?pattern=slaafs&lang=nn

Slaafs is gewoon een geldige Nederlandse uitdrukking hoor
Je merkt daardoor ook dat China zich probeert op te halen naar de 'Westerse' standaarden. Er zit genoeg geld en productie is er relatief goedkoop. De economie floreert, maar tot ze op een gelijkwaardig niveau zal nabootsing van de 'bewezen ideeën' de voornaamst manier zijn om dit doel te bereiken.

Op den duur worden ze meer een gelijkwaardige handelspartner en minder een 'goedkoop importland' voor de Westerse landen. Vanaf dat moment zullen ze ook harder afgestraft worden dan heden, omdat de wederzijdse economische belangen en banden groter en beter worden.

@FaceDown je hebt gelijk in de zin dat de term verkeerd wordt toegepast. Op tweakers gebruikt men de term behoorlijk snel, maar de term is gedefiniëerd als: "Navolging, nabootsing van werken, niet beschermd door de Auteurswet 1912, maar onrechtmatig indien de kopiist zonder aan de deugdelijkheid en bruikbaarheid van het product af te doen op bepaalde punten had kunnen afwijken, waarmee verwarring bij het publiek zou zijn voorkomen" Fockema Andreae's juridisch woordenboek, 2008

Mits er geen verwarring onder het publiek is, spreken we niet van slaafse nabootsing. Dus qua smartphones kunnen we nog niet bepaald spreken van 'slaafse nabootsing'..
Anoniem: 449164 28 augustus 2012 08:17
Ben heel erg benieuwd naar Huawei. Dit ziet er al netjes uit maar de Ascend D Quad wordt denk ik toch significant beter dan dit, denk dat ik daar nog even op ga wachten.
Goed om te zien dat ze gewoon stock Android draaien, want de grote fout die bepaalde producenten maken is de software aanpassen waardoor het toestel slecht werkt (het beste, en meest bekende voorbeeld is natuurlijk LG). Ik mocht een aantal maanden terug een nieuwe telefoon uitkiezen en wilde eigenlijk gewoon stock Android, maar een Galaxy Nexus was me te verouderd. Ik ben dus maar voor een HTC One X gegaan (bevalt overigens zeer goed), maar stiekem wilde ik gewoon een stock android telefoon, een Nexus, met cutting edge specs.

Dit is die telefoon, misschien dat hij hier nog voeten aan de grond krijgt ook.
Grappig dat je zegt dat de Ascend P1 een cutting edge Nexus is, want qua specs is die eigenlijk zo goed als identiek of zelfs minderwaardig aan de Galaxy Nexus. SoC is dezelfde, maar dan hoger geklokt (dat kan een Galaxy Nexus met de juiste kernel dus ook) en voor de rest zijn de specs grosso modo dezelfde behalve het scherm met een lagere resolutie. Daar reken ik dan niet bij dat de 5MP camera van de Nexus beter is dan deze, die van de Nexus is toch ook niet fantastisch.
Dit is een behoorlijk nette eerste poging.

De vertalingen zien er goed uit, hij draait stock Android, hij verslaat zelfs de SGS 3 in frontpage laden!

Dat je dan inlevert op camera, tja, dat is jammer. En wat is er mis met het scherm? Nog steeds Amoled met een resolutie hoger dan vorig topmodel SGS 2!
Ik heb momenteel een Huawei Ideos X5 (U8800) ... een goed toestel, maar met een brakke camera.

Ik zou niet meer dan 300 euro voor dit toestel willen uitgeven. Dus bij 399 mogen ze aan mijn deur voorbij gaan.

Maar voor mensen die twijfelen over de duurdere HTC of Samsung is het een alternatief...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.