Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Welke smartphone doet het langst met zijn accu?

28-07-2012 • 08:00

310

Multipage-opmaak

Inleiding: elke dag laden

Het is tegenwoordig misschien wel de vaakst gehoorde klacht over smartphones: de accu houdt het niet lang genoeg vol. Veel mensen vinden het al heel gewoon om een lader naast hun bed te hebben; vrijwel iedereen zal immers op een of andere manier zowat dagelijks zijn telefoon moeten opladen.

Vooralsnog wordt er tevergeefs gewacht op een doorbraak in de accutechnologie die zorgt dat smartphones met een volle accu weer een week blijven werken, zoals veel 'domme' telefoons van vroeger. Dat die het langer uithielden, is natuurlijk ook niet gek: ze hadden veel minder toepassingen, dus werden ze minder gebruikt. Met name internettoegang heeft voor een scherp gestegen energiebehoefte gezorgd. We vragen tegenwoordig veel meer van onze telefoons, en dus is er meer accucapaciteit nodig.

Er is in de laatste jaren heus wel vooruitgang geboekt. De accu's in smartphones hebben in veel gevallen meer capaciteit gekregen en de telefoons zijn met allerhande trucs zuiniger gemaakt. Zo kwamen er amoled-schermen, die minder stroom verbruiken, en zijn er tegenwoordig processors met een extra zuinige processorcore, die de lopende zaken afhandelt als de telefoon niet actief gebruikt wordt. Maar hoewel fabrikanten van alles proberen, zijn er maar weinig oplossingen die echt verschil maken.

Totdat die grote doorbraak er komt, is het goed om te weten welke smartphone het meeste gebruik uit zijn accu kan halen. Daarom zetten we in dit artikel de accuprestaties op een rijtje.

Accu

Onze tests: allemaal gelijk

Onze tests zijn bedoeld om normaal gebruik na te bootsen, zodat ze een goed beeld geven van hoe de accu in de dagelijkse praktijk presteert. We gebruiken vier verschillende tests: bellen, video bekijken, browsen en niets doen.

Alle telefoons worden op dezelfde manier getest, zonder custom roms, aangepaste kloksnelheden of andere modificaties. Er wordt een test-account van Tweakers.net gebruikt voor synchronisatie van mail en dergelijke, terwijl alle telefoons eerst een reset naar de fabrieksinstellingen krijgen zodat alle sporen van dagelijks gebruik zijn verdwenen. Als voor een telefoon een grote update is verschenen, zoals Android 4.0 voor de Samsung Galaxy S II, testen we de accu opnieuw. Kleinere updates laten we buiten beschouwing, tenzij er serieuze consequenties voor de accuduur zijn.

Voor de beltest wordt de telefoon op een vaste locatie gelegd, met vol bereik - bij de meeste telefoons ver onder -80dBm - waarna de telefoon zonder verdere internetverbinding een uur lang belt met een telefoon die op korte afstand ervan ligt. Om een gesprek te simuleren wordt een koptelefoon met een stream van Radio 1 bij de microfoon gehouden.

Met de tweede test wordt het uithoudingsvermogen van de accu bij het webbrowsen bekeken. Voor deze browse-test worden vijftien veelbezochte internetsites, zoals Tweakers.net, Nu.nl, Anandtech en Marktplaats, opgeroepen. Elke vijftien seconden wordt een nieuwe pagina geladen. Omdat deze test lang kan duren, voeren we hem meestal 's nachts uit. Daarbij zijn er meerdere manieren om de accu in de gaten te houden. We kunnen niet alleen logs bekijken, ook hebben veel telefoons een timer in het Instellingen-menu. Bovendien leggen we de telefoon tijdens deze test onder een webcam die elke minuut een foto maakt. Zo kunnen we bovendien snel fouten opsporen.

Accutest telefoons

De derde test is een videotest. Bij de browse-test zijn amoled-schermen vaak in het nadeel, omdat websites veel wit bevatten en amoled-schermen daar meer energie voor nodig hebben dan normale lcd's. Films bevatten juist weer meer zwart, zodat amoled-schermen met deze test in het voordeel zijn.

Voor de videotest wordt een video van acht minuten op de telefoon gezet om vervolgens herhaald te worden tot de accu het opgeeft. We bepalen de score wederom aan de hand van de webcam en de eventuele timer in de telefoon.

Voor zowel de videotest als de browse-test stellen we het scherm in op een helderheid van 250 nits. Dat is een waarde die vrijwel alle telefoons halen en die dicht in de buurt komt van de automatische waarde bij redelijke lichtomstandigheden. Een vaste helderheid is eerlijker dan een percentage van de maximale helderheid, die kan per telefoon fors anders zijn. Een telefoon met een helder scherm zou hierdoor automatisch in het nadeel zijn.

De vierde test is simpel, maar zegt o zo veel: de telefoon wordt met een volle accu neergelegd en moet 16 uur lang niets doen. Vervolgens wordt gekeken hoeveel de acculading is teruggelopen. Dat is overigens alleen met behulp van de software op de telefoon na te gaan.

Nieuw: hoe lang doe je met accu?

Tot nu toe gaven we de resultaten van deze accutests alleen afzonderlijk, maar dat gaf wat ons betreft een te beperkt beeld van wat er van de accu verwacht kan worden. We willen ook de vraag beantwoorden of je met je telefoon de dag wel doorkomt.

Om daar inzicht in te geven, hebben we de bestaande cijfers aan de hand van enkele gebruiksprofielen gecombineerd. Uiteraard zijn er nog allerlei functies die daarbij buiten beschouwing blijven, zoals navigeren, gamen of whatsappen. Als we alles zouden meten, zijn we voor elke telefoon alleen al aan de accutests dagen of zelfs weken kwijt, en dat is ook weer iets teveel van het goede. We gaan er dus vanuit dat de meeste apps voor een energieverbruik zorgen dat overeenkomt met browsen. Veel apps hebben immers ook een internetverbinding nodig en zijn vaak voorzien van een lichte achtergrond, net als veel websites, zodat het scherm ook ongeveer evenveel prik nodig heeft.

We berekenen daarom voortaan een gemiddelde van het verbruik uit de vier tests, waarbij we uiteraard de verschillende activiteiten een verschillende weging geven. Voor gemiddeld verbruik kijken we bijvoorbeeld naar 20 uur standby-tijd, een uur bellen, een uur video's bekijken en twee uur browsen. Dan is te berekenen hoeveel van de accucapaciteit in 24 uur wordt opgesoupeerd en vervolgens extrapoleren we dat naar een verwachte gebruikstijd.

Uiteraard zal dit niet voor iedereen een accurate accutijd opleveren, maar we denken dat we met deze methode wel een goede indicatie van de onderlinge verschillen tussen de smartphones kunnen geven.

Screenshot accugebruik in Android

Resultaten: welke doen het het best?

We hebben al heel wat toestellen onder handen genomen, maar in de hieronder gegeven lijst ontbreken toch heel wat toestellen. De Motorola Razr Maxx, die met zijn 3300mAh-accu op papier de krachtigste accu heeft, kregen we simpelweg niet te pakken. Toestellen op Windows Phone, BlackBerry OS en Symbian kunnen allemaal niet worden getest.

Bij Windows Phones kunnen we de accutests vanwege diverse problemen nog niet goed uitvoeren. Van Symbian hebben we afgelopen tijd alleen de Nokia 808 PureView getest, maar ook die kwam niet door onze tests heen, omdat het scherm na een vastgestelde tijd werd uitgeschakeld. En sinds we accutests uitvoeren, hebben we helemaal geen BlackBerry's meer op de redactie gehad.

Zwaar gebruik Uren
Standby 12 uur
Bellen 3 uur
Video kijken 3 uur
Browsen 6 uur
Accutest - zwaar verbruik
Telefoon / TabletUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Galaxy Note ICS
*********
16
HTC One V
*******
14
Samsung Galaxy S III
*******
14
Apple iPhone 4S
*******
14
LG Optimus 4X HD
*******
13
Galaxy S Advance
*******
13
HTC One S
*******
13
Sony Xperia S ICS
*******
12
LG Optimus L7
******
12
HTC One X
*****
10
Sony Xperia Sola
*****
10
Galaxy S II ICS
****
10
Sony Xperia P
*****
10
Galaxy Nexus
****
9

Het eerste profiel is meteen het zwaarste. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de telefoon de helft van de tijd actief gebruikt wordt - en omdat geen enkel toestel in deze vergelijking meer dan zestien uur haalt, hebben we geen rekening gehouden met de tijd die jij in je bed, en de telefoon aan de lader doorbrengt. Het moge duidelijk zijn dat 12 uur actief gebruik in de praktijk niet zal voorkomen, maar acht uur gebruikstijd op een dag van zestien uur zou een mooie score zijn.

De Galaxy Note is voorzien van een 2500mAh-accu en heeft daar duidelijk voordeel van: hij is de enige die het, als we uitgaan van acht uur slaap, daadwerkelijk een hele dag uithoudt. Daarna is hij ook echt helemaal leeg.

De iPhone 4S, de Galaxy S III en de HTC One V delen het zilver onder zwaar verbruik. De One V heeft van die drie nipt de langste accuduur, met 14 uur en 23 minuten. De Galaxy S III komt tot 14 uur en 9 minuten, de iPhone 4S blijft steken op 13 uur en 58 minuten.

Van de high-end modellen zijn de HTC One X, Galaxy Nexus en Galaxy S II het snelste leeg: de Galaxy Nexus begeeft het zelfs al na negen uur.

Gemiddeld gebruik Uren
Standby 20 uur
Bellen 1 uur
Video kijken 1 uur
Browsen 2 uur
Accutest - gemiddeld verbruik
Telefoon / TabletUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Galaxy Note ICS
*********
42
Galaxy S III
********
39
Apple iPhone 4S
********
38
HTC One S
*******
36
HTC One V
*******
36
LG Optimus 4X HD
*******
34
Galaxy S Advance
*******
34
LG Optimus L7
*******
33
Sony Xperia S ICS
******
31
Galaxy S II ICS
*****
29
HTC One X
******
28
Sony Xperia P
*****
27
Galaxy Nexus
*****
24
Sony Xperia Sola
****
18

Bij het 'gemiddeld'-profiel houden we wel rekening met nachtrust; we nemen aan dat het toestel een kwart van de tijd dat je niet slaapt, gebruikt wordt.

Ook hier plukt de Galaxy Note weer de vruchten van zijn grote accu: hij houdt het enkele uren langer vol dan de Galaxy S III. Met 40 uur kun je zeggen dat je het einde van de tweede dag haalt zonder lader. De Galaxy S III haalt dat dus net niet, maar het scheelt maar iets minder dan een uur. De iPhone 4S volgt op nog eens een half uurtje.

De middenmoot begint bij de HTC One S en One V. De HTC One X, de Galaxy Nexus en de Galaxy S II presteren ook bij gemiddeld gebruik niet uitzonderlijk goed. De Xperia Sola heeft last van een bug die ervoor zorgt dat de accu met een wifi-verbinding uitzonderlijk snel leeg raakt. Ook bij gemiddeld gebruik haalt de Sola dus amper een enkele dag. Als wifi wordt uitgeschakeld neemt de standby-tijd van de Sola overigens wel flink toe.

Licht gebruik Uren
Standby 23 uur
Bellen 0,5 uur
Video kijken -
Browsen 0,5 uur
Accutest - licht gebruik
Telefoon / TabletUithoudingsvermogen in uren/dagen, hoger is beter
HTC One S
*******
128 / 5,3 dagen
Apple iPhone 4S
******
115 / 4,8 dagen
Galaxy Note ICS
******
114 / 4,8 dagen
LG Optimus L7
******
112 / 4,7 dagen
Galaxy S III
******
110 / 4,6 dagen
HTC One X
******
106 / 4,4 dagen
LG Optimus 4X HD
*****
95 / 4 dagen
Galaxy S Advance
*****
88 / 3,6 dagen
HTC One V
*****
87 / 3,6 dagen
Galaxy S II ICS
****
82 / 3,4 dagen
Sony Xperia S ICS
****
80 / 3,3 dagen
Sony Xperia P
****
75 / 3,1 dagen
Galaxy Nexus
****
73 / 3,0 dagen
Sony Xperia Sola
*
27 / 1,1 dag

Voor het lichte verbruiksprofiel nemen we aan dat de toestellen een uur per dag gebruikt worden. De One S heeft bij lange na niet de grootste accu, maar wel de zuinigste processor van alle telefoons. Bij dit profiel is dat goed te zien: hij haalt als enige meer dan 5 dagen, genoeg voor een lang weekend zonder lader.

De iPhone 4S en Galaxy Note gaan beide een kleine 5 dagen mee. De Optimus L7, met zijn oude processor, presteert eveneens goed, en ook met de S III, de One X en de Optimus 4X HD kan je rustig een paar dagen op stap.

De Galaxy S II, de Galaxy Nexus en de Xperia S scoren van de toptoestellen het minst. Hierbij moet overigens worden opgemerkt dat de update voor de Galaxy S II naar Android 4.0 een groot verschil maakt: in onze browse-test gaat hij nu een derde langer mee dan voor die update.

Tips voor zuinigere smartphone

Onze accutests geven een behoorlijke indicatie van waar de smartphone toe in staat is, maar onze testomgeving is niet meer dan dat: een gecontroleerde omgeving waarin we de omstandigheden voor alle telefoons gelijk kunnen laten zijn.

In werkelijkheid is het energieverbruik afhankelijk van talloze factoren: zo kan een hoge schermhelderheid, een zwakke verbinding met het 3g- of wifi-netwerk, of een slecht geprogrammeerde app de accu veel sneller leegtrekken. Hieronder geven we enkele elementaire tips om de accuduur van je smartphone te verlengen.

1. Helderheid omlaag

Screenshot Sony Xperia PBreng de helderheid omlaag op het moment dat het kan; vaak staan schermen helderder afgesteld dan nodig is, vooral als er wat minder licht is. Het scherm is in veel gevallen de primaire reden dat de accu snel leeg gaat. Een kleine reductie van de helderheid kan daardoor al veel effect hebben.

2. Zet uit wat niet aan hoeft

Zet alle netwerkverbindingen uit die je niet gebruikt; gps, nfc, bluetooth en wifi zijn lang niet altijd nodig. Ook kun je een app gebruiken om netwerkverbindingen automatisch uit- of in te schakelen op basis van tijd of locatie. Zo kan je je internetverbinding 's nachts uitschakelen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verbruikt een telefoon in standby niet méér prik als hij een 3g- in plaats van een 2g-verbinding instandhoudt. Als het bereik echter slechter is of als de telefoon vaak verbinding met het internet maakt, zal het aan laten staan van 3g wel een negatieve invloed hebben.

Toggles Galaxy S III

3. Check je apps

Als je accu snel leeg gaat, kan het lonen om even in de downloadwinkel (App Store, Play Store, Marketplace) reviews van medegebruikers te zoeken: als een app de accu snel leegtrekt, ben je meestal niet de eerste die daar last van heeft. Sommige apps voorkomen bijvoorbeeld dat je toestel naar standby schakelt, ook als het scherm uitstaat. Ook kun je een app gebruiken die gedetailleerde accustatistieken bijhoudt.

4. Push of pull?

Sommige apps wachten tot ze een extern seintje krijgen voordat ze actief worden. In andere apps, met name e-mailclients, wordt een pull-mechanisme gebruikt: de app gaat daarbij regelmatig zelf actief op zoek naar nieuwe berichten. Bij veel apps is het in te stellen hoe vaak ze controleren of er nog wat nieuws te melden is.

Tot slot kan je te maken krijgen met een snel leeglopende accu zonder dat je de oorzaak kunt vinden. In dat geval is het handig om een backup te maken en vervolgens een reset uit te voeren: als de accu dan nog steeds sneller dan verwacht leeg is, heb je mogelijk een hardwareprobleem - zoals bijvoorbeeld een brakke accu. Als dat niet zo is, kan je accounts en apps een voor een terugzetten om te kijken wat het probleem veroorzaakt.

Tot slot: elke nacht laden

In dit verhaal hebben we alleen naar de accu's gekeken en andere eigenschappen van de telefoons buiten beschouwing gelaten. Op basis hiervan is Samsungs Galaxy Note de beste koop. Bij zwaar en gemiddeld gebruik gaat hij het langst mee, terwijl hij ook bij licht verbruik een lange accuduur heeft. De Galaxy Note is echter niet zomaar de beste telefoon, al was het maar omdat hij de grootste van alle smartphones is, en niet bij iedereen even lekker in de hand ligt.

De iPhone 4S presteert met een tweede plaats ook goed, terwijl de derde stek door de Samsung Galaxy S III en de One S wordt gedeeld. De rode lantaarn wordt gedragen door Sony's Xperia Sola, die door een bug veel sneller leegraakt dan nodig is. Van de topmodellen is de Samsung Galaxy Nexus degene die het meest tegenvalt. Deze smartphone, die tegenwoordig op Android 4.1 draait maar nog onder Android 4.0 getest is, gaat bij zwaar verbruik net acht uur mee. Dat is amper de helft van de accuduur van de veel grotere Note.

Opvallend is dat de high-end modellen geen nadeel of voordeel hebben ten opzichte van minder luxe toestellen. Vermoedelijk worden de kleinere accu's van de goedkopere telefoons gecompenseerd door de kleinere schermen met lagere resoluties: op de Sola na staan alle mid-range modellen in de middenmoot.

Fabrikanten beloven bij vrijwel elke nieuwe generatie smartphones dat processors en schermen zuiniger zijn. Door de hogere resoluties van die schermen en het steeds frequentere gebruik van smartphones kunnen fanatieke gebruikers echter nog steeds niet langer dan een dag met hun telefoon werken - en in veel gevallen halen ze dat niet eens. Het zit er voorlopig niet in dat je als intensieve gebruiker een aantal dagen met een enkele acculading kan doen - je kunt er hooguit van dromen, terwijl je telefoon naast je op het nachtkastje aan de lader hangt.

Nokia-lader

Reacties (310)

310
306
132
25
2
136
Wijzig sortering
Beetje aparte test dit. Er zijn op dit ogenblik 5 mainstream telefoon OS'en (Android, IOS, Blackberry, Windows Phone en Symbian). Uitgerekend de drie die volgens de fabrikanten het zuinigst met de batterij om gaan niet worden getest. In principe heb je dus nu een test tussen verschillende Android toestellen en de Iphone. Op zich best leuk hoor, maar dus eigenlijk niet echt interessant voor de mensen die met name geinteresseerd zijn in een lange batterijduur en niet zo nodig hip willen doen met 100 duizenden apps.

Dat een Blackberry er niet bij zit, vooruit. Dat OS is op zijn retour en je zou kunnen zeggen, we wachten op BBOS10. Echter van Windows Phone en de Nokia snap ik het niet helemaal. Is dit bij de Nokkia nu echt omdat het scherm na een x aantal seconden uitvalt? Dit lijkt mij een energiebesparende maatregel die dus uitermate belangrijk is (ik heb de test niet uitgevoerd, dus corrigeer me als ik het fout heb). En zou het niet beter zijn de test aan te passen zodat hij ook met Windows Phone werkt?

Ik hoop van harte dat tweakers deze test nog een keer update of een andere test in elkaar vogelt waarmee je dus wel verschillende systemen kunt testen. Tot die tijd is het leuk voor mensen die een Android of een Iphone willen hebben, maar vrij nutteloos voor hen die de smartphone met de langste batterijduur willen hebben en open staan voor andere OS'en.
Anoniem: 414241 @pascoa34128 juli 2012 09:57
Dan wil hier wel even op reageren. Ik heb een Nokia 610, een low budget phone van ca. 200,- met Windows Phone. Ik red meestal 5 (!) dagen zonder te laden. Dan bel ik best veel, verstuur een paar e-mails per dag, gebruik een paar nieuws-apps en brows een beetje.
Ik heb wel de batterij besparing aan staan en zet zoveel mogelijk wifi en 3g uit.
Gezien de prima afwerking vind ik het meer een midrange toestel. Wel zo dat er een wat zwakkere processor in zit, de camera is niet denderend, maar voor wie al die apps en spelletjes niet zo belangrijk zijn, een toestel met gratis offline navigatie zoekt en dus eentje die lang meegaat op de accu is dit een prima keus. Hij kan bijna alles, ligt door de afgeronde hoeken en 'achtergrip' uitstekend in de hand. En dat voor een kleine 200,-
Ja erg jammer inderdaad. Niet dat die van mij (Omnia 7) zo lang meegaat, maar nu testen ze in feite alleen iOS en Android, waardoor je al snel weinig verschillen ziet. Daarbij hangt het dan vaak af van de accu die men in het toestel heeft gedaan en hoe zuinig het scherm is (niet dat dit allemaal niet belangrijk is).

Dat er "diverse problemen" waren is erg jammer, maar geef dan eens aan wat, zodat we mogelijk kunnen helpen met het bedenken van een oplossing.

Als het heeft te maken met het feit dat het scherm op standby gaat en weet ik wat meer, dan is dit misschien wel te fixen via een register-aanpassing bij een unlocked toestel. Niet helemaal eerlijk, maar wel gelijk aan de rest.

Toch mag je zulke zaken niet meteen wegvlakken. WP is wat dat betreft wel wat besparender opgezet, dus mag je dat van mij best mee laten werken in de test. Al vermoed ik niet dat ze heel veel langer mee zullen gaan.
Deze test had eigenlijk alleen zin als je ook mobiels van de eerste generatie had getest en dan doel ik op de motorola droid? en in ieder geval de HTC Desire en de Samsung galaxy S.

Nu weten we nog niet in hoeverre de accuduur en prestaties zich afgelopen jaren hebben ontwikkeld omdat er alleen relatief nieuwe toestellen zijn getest.
Ik kan je wel een kleine indicatie geven.. bij het meest intensieve profiel dat hierboven beschreven wordt houdt mijn desire HD het echt niet langer dan 5 uurtjes uit.

Bedankt voor dit artikel Tweakers.net dit is zeker interessant om je te kunnen oriënteren op nieuwe telefoons, accuduur is toch een heel belangrijk aspect. Ondanks de beperkingen van de test zeer boeiend!
mijn optimus 2x haalt bij zwaar gebruik 3 uur 8)7
Dit hele probleem ligt natuurlijk ook vooral aan de fabrikanten. Zij produceren een telefoon, en die moet aan bepaalde eisen voldoen. Een daarvan zal accuduur zijn, en daar zullen ze een minimum voor ingesteld hebben wat waarschijnlijk om en nabij 1 dag ligt.

Ze kunnen best een smartphone maken die langer meegaat waarschijnlijk door er minder krachtige hardware in te zetten. Ze zouden er ook krachtigere hardware in kunnen zetten waardoor de accu sneller leeg is. Maar zij vinden deze tijden acceptabel en blijkbaar vind de consument dat ook op grote schaal, gezien de populariteit van deze dingen.Ik zie het dus niet gebeuren dat de accuduur weer omhoog gaat. Mocht de hardware veel zuiniger worden of de accu's veel beter, dan zal er nog meer en krachtigere hardware ingestopt worden om de tijd weer in balans te houden.

Over het algemeen worden bij nieuwe smartphones twee dingen ongeveer gelijk gehouden: de prijs (tussen de 500 en 800 euro) en de accuduur, tussen de 20 en 30 uur, want het blijkt dat dat het beste verkoopt. Dat zie ik voorlopig echt niet veranderen, tenzij de consument weer massaal over zou stappen op dumb phones.
Als je langer met je batterij wilt doen op Android is er maar 1 app:

Juice Defender Pro

Met de Pro versie kan je enorm veel instellen en zo precies waar en wanneer jij het wilt bv 3g actief hebben of anders alleen Wifi etc.

Aanrader kan ik uit ruime ervaring zeggen.

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 22 juli 2024 21:13]

Een beetje jammer dat er geen Nokia's zijn getest en ronduit vreemd dat er dan wèl een Nokialader staat afgebeeld! De simpele telefoons van Nokia staan traditioneel bekend om hun lange batterijduur, dus het zou zonder meer interessant zijn om na te gaan of dat voor hun Symbianmodellen (nog steeds een aardig deel van hun huidige smartphoneportefeuille!) en voor de WP-modellen ook nog een gunstig gevolg heeft. Als het bij videokaarten en andere apparaten niet teveel moeite is om de benchmarks goed vergelijkbaar te maken en het bij telefoons kennelijk bij de eerste opzet niet wil lukken, dan ligt dat aan de benchmarks of degenen die die samenstellen, en niet aan de telefoons.

Tenslotte nog even de BB, die dan weliswaar wel flink over zijn hype heen is maar nog steeds veelgebruikt en ook gewoon te koop... Daar neemt men zelfs niet de moeite een slap excuus te verzinnen; die is al zoooo lang niet op de redactie geweest dus tsja dan moeten de lezers maar snappen dat de testers bang zijn dat ze lepra krijgen als ze zo'n geval aanraken ofzo.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 21:13]

Ik gebruik tegenwoordig de Green Power (Premium) app, dat zet automatisch bepaalde zaken uit als het scherm uit staat.
Ik heb het nu zo ingesteld dat er 's nachts bijv alleen m'n telefoon nog aanstaat (geen wii/data/sync etc), nu gebruikt m'n telefoon in een nacht nog maar 6% van de batterij ipv. 20-25% en overdag gebruikt de telefoon ook een stuk minder.
Ik kan nu 3 dagen met m'n batterij doen ipv. 1 dag

https://play.google.com/s...ls?id=org.gpo.greenpower2
Als eindgebruiker kun je simpel wat doen aan je accutijd..

Wat ideeen...
Scherm staat standaard veel te fel voor mijn voorkeur, dus die gaat naar 25% helderheid.
Wifi uit wanneer niet gebruikt
Bluetooth uit wanneer niet gebruikt
Mail niet push, maar fetch per uur
Bij Android je apps controleren die zich misdragen op de achtergrond.

Qua accu is het denk ik het beste voor de levensduur van de accu om hem telkens op te gebruiken en dan pas op te laden. 'snachts uitzetten is ook goed voor de accuduur als dat kan.
Voor de huidige accu's is het juist slecht om ze helemaal leeg te laten gaan, bij 5% geven de meeste telefoons ook al aan dat de accu leeg is en gaat de telefoon uit. Als je hierna je telefoon nog probeert aan te zetten (tot dat de accu echt leeg is) dan zal het ook 5 minuten duren voordat je het scherm van je telefoon aan ziet springen als je hem gaat laden.

Hoe het allemaal precies werkt weet ik niet, maar de nieuwere accus hebben niet meer het 'geheugen' wat de oude hebben (als je telefoon altijd bij 25% deed opladen dan dacht hij na een tijdje dat hij bij 25% al ver leeg was).

En tja telefoon uitzetten is inderdaad erg goed voor de accuduur, maar is het niet zo dat je wilt dat je telefoon zo lang mogelijk AAN kan staan op 1 accu lading en niet hoelang die uit kan staan? :)
Ja als de foon uit zichzelf uit gaat moet je m niet weer aanzetten natuurlijk :). Het gaat meer om t beperken van de laadcycli. Dus zo lang mogelijk doen met je accu. Niet continue opladen.
Anoniem: 272254 @Rinzwind28 juli 2012 13:58
Maar als ik altijd alles uit hebt, waar blijft dan het comfort.
Ik ga in de auto en hij verbindt automatisch met BT.
Thuis of bij sommige klanten gaat hij automatisch over op wifi om mobiele data te sparen
Ik koop een toestel met een mooi helder scherm en dan donker zetten, neen dank u.
2g ipv 3g en snelheid inboeten, nee dank u.
Even snel een foto maken op de parking met locatie voorziening zodat ik indien nodig mijn auto kan lokaliseren.
Push mail met Exchange, praktisch.
Als je de functies eerst moet aanzetten, dan ga je ze niet gebruiken.
Wat is dat de toegevoegde waarde om tss 500 en 800 eur te geven aan een telefoon als je 80 % niet gebruikt
De schermen zijn veel te helder. Als jij dat prettig kijken vindt... Is veel rustiger voor je ogen om t lager te zetten tenzij je in fel zonlicht zit. Bluetooth gebruik ik niet, wifi heb ik niet snel nodig als mn mobiel abo fatsoenlijk werkt. Push? Heb je nog rust? Of ben je constant met je mobiel in de weer zonder op de omgeving te letten? Hoezo 80% niet gebruikt? Overdrijven is een vak huh? Je gebruikt nml nog precies hetzelfde alleen slimmer ;)
Als ik de helderheid laag zet zit ik regelmatig te turen wat er nu staat zodra het niet zwart op wit is, daar heb ik meer last van als dat het scherm helder is. En leuk voor jouw dat je geen BT of WiFi gebruikt, andere mensen gebruiken dit wel. Je kan trouwens ook gewoon push aan hebben en niet constant naar je mobiel staren, persoonlijk krijg ik niet zoveel mail en hoef ik ook niet direct naar alles wat ik binnen krijg te kijken...

Het gaat puur om persoonlijke voorkeur en wat dus voor persoon A "slimmer" is zal voor persoon B niet werken.

"Overdrijven is een vak huh?" is dus ook perfect toepasbaar op je eigen post. ;)
Knap hoor, dat staat toch ook allemaal hierboven in de test?? :+
wat ik nu wil weten is, hoe is de accu over twee jaar? Ik heb zelf een ipod touch 4 maar die is na 18 manden toch beduidend achteruit gegaan in uithoudingsvermogen. Als ik nu een video speel, zie je bij wijze van spreken de accu leeglopen. Dat was in het begin wel anders. En omdat het een Apple product is kun je dus niett even een nieuwe batrterij erin zetten. En laten doen is ook al lastig, zoniet duurder dan als je gewwon de achterkant kunt loshalen en batterij verwisselen. Zolang dit zo blijft: voor mij geen mobiele Apple producten meer!
Dat is niet voorspelbaar te testen omdat batterijen (zelfs dezelfde types) verschillend slijten en dan ook zeer verschillende resultaten geven. Dit ligt aan het gebruikspatroon van de gebruiker zelf, aan de kwaliteit van de batterij, intelligentie van het laadsysteem, gebruikte temperaturen, etc.

Om dat te testen zou een lab er al tientallen per type/merk moeten testen over een periode van twee jaar. Laat dat maar over aan onderzoeksbureaus.
Maar zijn alle accu's in deze test nieuw (m.a.w. nog niet versleten)? Of zijn een aantal accu's al een jaar oud?
Ik kan me voorstellen dat de Galaxy SIII een nieuwere accu heeft dan de Galaxy SII, simpelweg omdat de laatste een jaar eerder uitkwam.

Dus tenzij Tweakers.net alle accu's heeft vervangen door een nieuw exemplaar bij aanvang van deze test, is deze test scheef, in het voordeel van de nieuwere telefoons.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Maarten2129 juli 2012 13:30
Waar mogelijk zijn deze testen uitgevoerd met een nieuwe accu. Na updates (Note, S2, Xperia S) kan dat natuurlijk niet. Toch slijten de accu's niet snel. Juist vanwege testen als deze leggen we telefoons in een kluis en staan ze niet vaak aan tot er een grote update is. De slijtage zal dus mss iets van 5% zijn van een telefoon die wel volop wordt gebruikt.
wat ik nu wil weten is, hoe is de accu over twee jaar? Ik heb zelf een ipod touch 4 maar die is na 18 manden toch beduidend achteruit gegaan in uithoudingsvermogen.
Daar heb ik met mijn iPod Touch 2 totaal geen last van. Ik heb de iPod Touch dan ook niet constant in een dock staan of iig gekoppeld, wellicht heb jij dat wel? Zo ja, dan maakt dat de batterij namelijk "lui", waardoor de capaciteit op den duur inderdaad afneemt.
Als ik nu een video speel, zie je bij wijze van spreken de accu leeglopen. Dat was in het begin wel anders. En omdat het een Apple product is kun je dus niett even een nieuwe batrterij erin zetten. En laten doen is ook al lastig, zoniet duurder dan als je gewwon de achterkant kunt loshalen en batterij verwisselen. Zolang dit zo blijft: voor mij geen mobiele Apple producten meer!
Je kunt ook via internet eens kijken naar replacement setjes. Dan krijg je dus een batterij en gereedschap om de batterij te vervangen.
Wat ik mij afvraag, waarom deze vorm van testen gekozen? Uiteindelijk is het niet een batterij app die de batterij performance bepaald, maar toch echt het dagelijks gebruik. Ik snap de uitsluiting van onder meer Windows Phone dan ook niet.
@Papadopulos en veel anderen.


Beste mede-tweakers.

Het hele doel van dit artikel is om de accuduur van alle gekozen telefoons te standaardiseren. Niet om een indicatie te geven van uw dagelijks gebruik.

Dit is gedaan door alle accu's van alle smartphones in dezelfde omstandigheden te testen en dus zo veel mogelijk variabelen die van invloed kunnen zijn uit te sluiten.

Dat is ongelofelijk handig omdat u dan kunt uitrekenen hoe lang u zou doen met de accu van een andere telefoon.


Voorbeeld.

Bekijk de volgende twee scores in uren uit dit artikel bij gemiddeld verbruik:
- Score: 39 van de Galaxy SIII
- Score: 28 van de HTC One X

Stel u heeft een HTC One X en u test hoe lang u met de accu kunt doen, oftewel, hoe lang de accu van de HTC One X mee gaat op basis van uw eigen gebruik. U ontdekt dat u niet op de score van 28 uren komt, maar op een score van 22 uren (waar dit door komt is irrelevant).

Omdat alle testen zijn gestandaardiseerd, kunt u nu dus uitrekenen hoe lang uw accu het zou uithouden als u geen HTC One X had gehad, maar een Galaxy SIII. Dit gaat als volgt:


Vermenigvuldig uw score met die van de Galaxy SIII uit dit artikel:
22 * 39 = 858

Deel deze totaalscore door de score van de HTC One X uit dit artikel:
858 / 28 = 30,65 (afgerond).


Nu weet u dus dat u het ongeveer 30,65 uren zou uithouden met de accu als u nu een Galaxy SIII zou aanschaffen.


Vergelijkingen tussen uw gebruik en de scores van Tweakers.net zijn dus onzinnig, want de scores van Tweakers.net zijn gestandaardiseerd. Het voornamelijke nut hiervan is dat u kunt uitrekenen hoe lang uw accu het had uitgehouden als u een andere telefoon had gehad.
ach, als ik de uren zie die hier gescoord worden dan mag mijn Lumia 800 zich helemaal niet meten met deze telefoons (qua accu performance). Die red standby amper 24uur. Zelfs na alle update rondes van Nokia.
Samsung Omnia W, red mischien 1,5 dagen met minimaal gebruik, bij hoog gebruik tops 1 dag.

Ik vraag mij echter af of de resultaten van deze testen kloppen met de werkelijke ervaring van de bezitters. Het zelf in kaart brengen van gemiddeld gebruik, en hier je eigen test op baseren kan nog wel eens een gekleurd beeld brengen...

Dus mijn vraag aan de mensen die dergelijke toestellen bezitten
Zonder dat iemand zijn trots uit wil drukken in tijden, kloppen deze metingen met jouw ervaring? Komt het in de buurt, lijkt het er in de verste verte niet op, of kan het zelfs nog beter?

[Reactie gewijzigd door CozNL op 22 juli 2024 21:13]

Ik denk dat het misschien komt omdat dit allemaal 'schone' telefoons zijn. Dus geen apps die misschien minder efficient geprogrammeerd zijn of grote hoeveelheden widgets geinstalleerd.

Vergeet ook niet dat ze hier continu een zeer goed signaal hebben wat normaal ook nog wel eens tegenvalt, het fluctueert denk ik best veel (heb zelf bijv. meestal maar 1 of 2 van de 4 streepjes op m'n S2 wanneer ik thuis ben terwijl als ik in de stad ben 3 of 4 streepjes heb).
Wat er ook wel inhakt zijn programma's als Whatsapp, waardoor je toch al aardig vaak verbinding maakt en ook je scherm weer aanzet. Het lijkt daarmee vaak weinig, maar ondertussen zie je de accu sterk leeglopen.
Gebruik je het niet, dan komt het wel in de buurt denk ik.
Whatsapp is een echte accu-killer inderdaad. Destijds toen Whatsapp net nieuw was werd de accuduur van mijn Iphone 3GS pardoes gehalveerd. Ook met mijn huidige Galaxy S2 kom ik met moeite aan een hele dag, vooral als ik veel buiten de deur ben. Dus accuduur is in mijn geval zeker iets waar ik sterk op ga letten bij de volgende telefoon. Tot die tijd een mooie alternatieve accu van 3500mAh.
Het nare van Androiden iOS is ook dat een applicatie die dingen wil ontvangen ook echt op de achtergrond moet draaien en dat kost veel te veel batterij. Da's eigenlijk de hoofdreden dat ik naar WP7.5 overgestapt ben. Op WP7.5 staat whatsapp altijd uit en wordt 'ie pas gestart bij het ontvangen van een push melding. Dat scheelt aanzienlijk! Je hebt bij WP7 maar één pushservice draaien waar alle applicaties gebruik van kunnen maken. Mijn batterijtje is een heel stuk meer tevreden met die oplossing.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63628 op 22 juli 2024 21:13]

@sleepzor; Daar ga je in de fout, op Android is hier ook juist een push (c2dm google ofzo) notificatie systeem aanwezig en werkt goed. Bepaalde app makers houden zich ecter niet aan de richtlijnen en maken een listener of eigen push/notificatie funtie.

Whatsapp trekt de accu's van de meeste mensen leeg omdat ze deze app veel gebruiken en het scherm, dat meestal het meeste vergt va de accu, veel aan staat. Whatsapp en eBuddy + eBuddy XMS draaien hier 'constant' als push en als ik de berichten niet bekijk gaat de telefoon erg lang mee op de accu (desire s- gprs). Bekijk ik 10 berichten heeft het scherm al meer verbruikt dan het de hele dag laten draaien van deze app die de push funtie van google gebruiken.

[Reactie gewijzigd door ToFast op 22 juli 2024 21:13]

Whatsapp berichten komen bij mij ook altijd door als push bericht zonder dat hij zelf draait. Als ik een bericht ontvang kan ik deze op de fiets niet in whatsapp zien omdat hij hem nog niet ontvangen heeft. alleen de pushmelding kan ik dan zien.
Dat is niet waar, in principe heb je alleen de google C2D service nodig voor alle applicaties. Je kan het natuurlijk ook zonder doen door zelf een service te bouwen en op de achtergrond te laten draaien maar in principe is het niet nodig voor Android.

Applicatie server --> googles C2D server --> android telefoon

Pas bij het binnenkomen van het C2D bericht gaat het toestel kijken wat er moet gebeuren door middel van een intent. Het meest voor de hand ligende is om een notification aan te maken en de payload data alvast op de achtergrond te downloaden.
Wel, wat mijn iPhone 4S betreft klopt het vrij aardig.

Ik haal ongeveer 30 a 32 uur bij licht gebruik maar wel met iedere 5 minuten push-mail (meeste mail, 20 MB per dag, over wifi, op dataplan maar ongeveer 1 MB per dag).
Wifi en Bluetooth staat permanent aan. Wifi is minimaal 20 uur per dag geconnect (werk en thuis). Bluetooth wordt zo'n 2 uur per dag gebruikt voor de car-kit (via de TomTom).
Ik bel niet veel, hooguit 45 minuten per dag. Ongeveer 20 sms per dag, voornamelijk ontvangen. Ik verstuur er zelden meer dan 2 per dag.
Filmpjes kijken doe ik vrijwel nooit (scherm is me te klein), web-browsen en apps hooguit 20 minuten per dag.
Ik verstook typisch 500 MB data over wifi en 100 MB op dataplan per maand.

De telefoon gaat nooit uit omdat ik regelmatig oproep-dienst heb. Dat is zo'n gewoonte dat ik hem ook aan heb staan als ik geen dienst heb.
Ik laad hem meestal 's ochtend op de zaak rond 9:00 op. Vergeet ik het dan is hij eind van de middag (5 uur) zo goed als leeg. Dus ongeveer 30 uur op een volle lading.
ehm iedere 5 minuten push-mail? dus je krijgt iedere 5 minuten een mailtje? wow dat zijn er een hoop. neem aan dat het een zakelijk toestel is gezien de rest van je bericht?

maar wat ik je verder hoor opnoemen is voor mijn doen al wel redelijk zwaar gebruik. vooral 45 minuten bellen per dag. ik bel niet meer dan 10 minuten per maand ofzo. Ik gebruik mijn iPhone ook meer voor games en social media. Dat kost dus nog best wel wat rekenkracht. Wifi staat altijd aan evenals BT. 3G heb ik niet in m'n abbé dus gebruik ik niet voor data. Wel voor bellen en smsen. Mijn iPhone is ook meer een gamedevice/PDA dan beltoestel. Bij mij gaat hij zo rond tien uur half elf aan de oplader en dan gaat hij er 's ochtends weer met 100% procent vanaf. Per dag word hij zeker wel 5 uur intensief gebruikt, maar dan nog houd hij het wel een dag vol dus het verschil 4, 4S is niet heel erg groot.
Dat is heel moeilijk te zeggen omdat de ervaringen zo uiteen lopen denk ik. Hierboven zie je ook iemand die zegt dat zijn One X na 2 uur browsen al leeg is gevolgd door iemand anders die zegt 2 dagen te doen met zijn One X. Mijn ervaring is ook dat de One X juist bijzonder goed is met zijn accu in vergelijking met eerdere toestellen die ik gehad heb (en zijn directe voorganger was een Note!!).
wat? mijn lumia 800 haalt 3 dagen....
Staat hij dan in batterijbesparings stand?
Anoniem: 63628 @S40128 juli 2012 14:57
Mijn Lumia haalt ook 3 dagen standby met gemak, het ligt heel erg aan het gebruik en aan welke applicaties en services er op de achtergrond draaien. Ik kan 'm in een 6 uur leegtrekken, maar de accu ook 30 uur rekken. Push mail en notificaties trekken ook een hoop (whatsapp/andere IM troep) en da's ook op alle platformpjes zo.

Als je last hebt van snel leeglopende batterij is 't slim om ook eens een kijkje te nemen naar hoeveel tiles je hebt updaten via push meldingen enz. (instellingen>toepassingen>achtergrondtaken)

De tijd dat WP7 niet kon multitasken ligt ver achter ons, alleen WP7 handelt de boel anders af en in het achtergrondtaken menu kun je die handel bekijken.

Het helpt overigens ook om de nieuwste firmware binnen te halen via Zune (of de OSX variant ervan), dat heeft mij gerust 2 dagen extra gegeven.
De Lumia 800 van een vriend van me redt ook 3 dagen. Bij intensief gebruik een dag, maar de S III van een andere vriend van me houdt het bij zulk intensief gebruik maximaal een half dagje uit.

Ik heb zelf een Lumia 710 met een, volgens mij, 1300 mAh batterij. Die gaat ook lekker lang mee. Bij normaal gebruik kan ik hem wel 2 dagen gebruiken, al moet ik dan wel Whatsapp blijven afsluiten, want die app vreet stroom.

Ik denk dat Windows Phone vooral zuiniger werkt doordat het apps niet zo met zich laat bemoeien. En WiFi gaat uit als je batterij voorbij een bepaald percentage is als je scherm uit is. Ik heb dat laatste gezocht op telefoons met Android, maar ze hadden die optie allemaal niet. Eén vriend van me met een S II gebruikt zelfs nooit WiFi, altijd 3G, omdat z'n telefoon met WiFi aan het dan ongeveer een halve dag uithoudt.
Ja en ik vind het dan ook achterlijk dat er geen enkele Windows Phone in deze test staat. Windows Phone staat bekend om de lange accuduur en de Lumia toestellen scoren daarin erg hoog. Aan deze test heb je dus vrij weinig. Overigens vind ik de score van de iPhone wel discutabel imdat ik iedereen met zo'n toestel hoor klagen over de belachelijk lage accuduur. Mijn HTC HD7 haalt makkelijk 26 uur bij gemiddeld gebruik. Dat zie ik de iPhone echt niet halen.
mijn nokia n9 doet het anders netjes 3 dagen in standby...
Anoniem: 404453 @Yoshi29 juli 2012 10:35
Komt waarschijnlijk door de goede optimalisatie van de software door Nokia. De software van zowel de N9 als N900 schijnt zwaar geoptimaliseert te zijn! :)

Ik zou maar wat graag zo'n N9 hebben. ;)
Mijn nog geen week oude Lumia 800 met de nieuwste updates (oude was kapot, kreeg een nieuwe na een half jaar) draait nu al 72 uur, met 3G en wifi aan, BT uit, en gps af en toe aan, met alleen de standaard geïnstalleerde apps. En dan bel ik een uur per dag, 10 tot 20 sms'jes, en een stuk of 10 e-mails per dag. En dan heeft ie ook nog 3 mailaccounts en contacten gesynct.

Die vorige haalde met zulk gedrag nog geen dag, maar dan waren er ook allerlei spyware die je contacten en berichten de hele dag staan over te pompen apps geïnstalleerd.
dan weet ik niet wat jij mis doet... Mijn lumia 800 houdt het bijna 2 dagen vol op 1 accu lading (hele nacht opladen)... maar ik moet toegeven dat ik op bluetooth na alles wat ik niet nodig heb uitzet om stroom te besparen.... Pas als ik bijvoorbeeld internet nodig heb zal ik de 3G / Wifi verbinding inschakelen en dus na gebruik ook direct uitschakelen... uiteraard houdt de accu het minder lang vol als ik veel internet (dan gaat het hard), maar daar heeft elke smartphone last van...

Nog 1 tip voor lumia 800 bezitters: installeer geen whatsapp... dat scheelt ook enorm op het stroom verbruik...
Ik begrijp ook niets van die uitsluiting, zeker niets als je bedenkt dat je de meeste (als het niet alle toestellen is) gewoon rooten en vanalles kan aanpassen om de tests goed uit te voeren zonder dat dit de resultaten beinvloed.

Verder kan het heel goed zijn dat de resultaten flink afwijken doordat het systeem anders werkt, maar zo hoort dat ook, het is een ander systeem met plus en minpunten, nu wordt niets belicht wat uiteindelijk voor niemand goed is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.