Herkansing
Vind je het scherm van je smartphone te klein? Dan kan je het beeld met hdmi, dlna of wireless hdmi naar een tv sturen. Maar het kan natuurlijk handiger: een smartphone met een ingebouwde picoprojector kan zowat elk oppervlak als beeldscherm gebruiken. Grote tv? Overbodig. Wifi of kabels? Overbodig. Op papier is het een ideale oplossing.
Picoprojectors bestaan echter al jaren, en de vraag is dus waarom ze niet allang in elke telefoon zitten. De Samsung Galaxy Beam geeft een paar mogelijke antwoorden: ten eerste is het toestel een stuk dikker dan andere Samsung-smartphones, en ten tweede is de accu in een mum van tijd leeg als je de projector aanzet. Het toestel zou een flinke film kunnen afspelen, maar moet dan onherroepelijk weer aan de lader.
En toch is een telefoon met een projector een interessant idee. Samsung probeerde het in 2010 ook al eens met een toestel dat Galaxy Beam heette. Toen dat toestel werd aangekondigd was het Samsungs Android-toptoestel, maar het werd volledig overschaduwd door de Galaxy S en de fabrikant besloot die Beam in slechts enkele landen uit te brengen.
De markt is echter veranderd. Samsung experimenteert er met zijn smartphones lustig op los en projecten mogen ook wel eens mislukken. De Beam wordt deze keer ook in Nederland uitgebracht en wij doken een donkere kamer in om het toestel te beoordelen - als smartphone, en als projector.
Sprong in het duister
De projector in de Galaxy Beam is enigszins vergelijkbaar met de eerste generatie telefooncamera's van acht jaar geleden: het is een leuk extraatje, maar op geen enkele manier bruikbaar als vervanging voor een echte projector. De Galaxy Beam is echter ook helemaal niet bedoeld voor mensen die normaal projectors gebruiken; het toestel is gemaakt voor mensen die, zonder geklier met kabeltes en instellingen, af en toe foto's of filmpjes aan familie en vrienden willen laten zien.
De Galaxy Beam produceert 15 lumen bij een verbruik van 1 watt. Daarmee is gelijk duidelijk dat het om een picoprojector gaat: een beetje serieuze projector levert een paar duizend lumen. De vorige Galaxy Beam was met ongeveer 8 lumen nog minder krachtig.
Voor een picoprojector valt 15 lumen nog best mee, maar dat geldt niet voor de resolutie. De beelden zijn volgens Samsung 'Near HD', een marketingterm voor de belachelijk lage resolutie van 640x360 pixels oftewel een kwart van 720p. Daarmee blijft de Beam achter bij andere picoprojectors.
Volgens Samsung levert de Beam scherpe beelden tot een maximale grootte van 50", maar de demonstratie was goeddeels beperkt tot 40"-beeld, vermoedelijk om te voorkomen dat de afzonderlijke pixels al te veel opvielen.
Ook de grootste beperking van de projector werd ons snel duidelijk: in een volledig verduisterde ruimte was het beeld goed zichtbaar, maar zodra iemand het gordijn ook maar een beetje opendeed, was het beeld meteen veel minder duidelijk. Bij volledige verduistering zijn de beelden desondanks wel prettig om naar te kijken. Het contrast is prima en de kleuren komen goed naar voren. We kunnen ons makkelijk voorstellen dat iemand op deze manier naar een film kijkt.
Hardware en software
Accu
De accu is natuurlijk belangrijk: het toestel moet bij voorkeur beelden kunnen projecteren zonder aan de lader gelegd te worden. De accu heeft een capaciteit van 2000mAh en is daarmee iets groter dan die van een gemiddelde smartphone. Samsung claimt dat de projector op een volle lading drie uur lang werkt, al konden we dat niet controleren.
Design
De projector laat wel zijn sporen in het design na: het toestel is 12,5mm dik. Dat was een jaar geleden al wat aan de dikke kant voor een smartphone, en tegenwoordig wordt de dikte nog maar zelden in dubbele cijfers uitgedrukt. De nieuwe Beam is wel veel dunner dan zijn voorganger, die nog bijna anderhalve centimeter dik was.
De voorkant van de Beam is duidelijk van Samsung: boven het scherm vinden we speaker en logo, en eronder twee capacitieve knoppen en een fysieke Home-knop. Deze elementen zien we al sinds de Galaxy S bij veel Samsungs terugkomen.
Ook de chromen rand is weer aanwezig, maar het toestel onderscheidt zich met een gele band aan de zijkant. Daardoor lijkt het toestel nog dikker dan het al is, en we vragen ons af of dat wel een handige keuze van Samsung was. Tussen alle zwarte en witte smartphones valt het toestel in elk geval wel op.
De projector zit aan de bovenkant, precies waar je hem zou verwachten. Alle andere elementen zitten waar we ze gewend zijn: de micro-usb-poort aan de onderkant, de volumeknoppen en de vergrendelknop aan de rechterzijkant.
Hardware
De processor in de Beam is de nieuwe, op 1GHz geklokte ST-Ericsson Novathor U8500. Deze processor werd vorig jaar op CES voor het eerst getoond en duikt nu her en der in telefoons op. De dualcore-soc heeft een lagere prijs dan concurrerende dualcores; vandaar dat hij wordt gebruikt voor goedkopere toestellen, zoals de Beam, de Galaxy S Advance en de Sony Xperia P.
Het scherm is niet heel indrukwekkend: het is een Super Amoled-scherm met een beelddiagonaal van 4" en een resolutie van 800x480 pixels. Hoewel 4" als een gulden middenweg tussen het kleine iPhone-scherm en de grote Galaxy Nexus kan worden gezien, is de resolutie eigenlijk al niet meer van deze tijd. De duurdere toestellen ondersteunen ondertussen al snel 960x540 pixels.
Het amoled-scherm is al bekend van telefoons als de Galaxy S en de Omnia W: zwart is echt zwart en kleuren zijn fel en gesatureerd. De kleurige interface die Samsung voor Android-toestellen gebruikt, komt hierdoor uitstekend uit de verf.
:fill(white)/i/1330446264.jpeg?f=thumb)
Software
De telefoon komt deze zomer uit en heeft dan Android 2.3 aan boord. Dat zal ongetwijfeld iets te maken hebben met de software voor de picoprojector, maar tegen die tijd is Android 2.3 voor een nieuwe smartphone eigenlijk niet meer acceptabel. Android 4.0 is dan al zeven maanden uit en ook Samsung heeft nu al Ice Cream Sandwich-apparaten uitgebracht. Waarschijnlijk komt er een update, maar helemaal zeker is dat niet.
De software voor de besturing van de projector ondersteunt allerhande functies. Sommige daarvan liggen voor de hand, zoals een interface voor presentaties. Andere features zijn minder vanzelfsprekend, zoals de mogelijkheid om een video aan de wekker te koppelen. Zo kun je jezelf wekken met de nieuwste clip van Zanger Rinus.
Een geinig experiment
Toestellen met experimentele features en vernuftige vernieuwingen hebben bij ons altijd een streepje voor en de Galaxy Beam is zo'n toestel. Dankzij de projector is hij anders dan alle andere smartphones die op het Mobile World Congress te bezichtigen zijn.
Het beeld van de projector valt niet tegen. De resolutie is niet heel hoog en ook hadden we graag een lichtopbrengst van meer dan 15 lumen gezien, maar al met al zijn de beelden prettig om naar te kijken. Duisternis is echter wel een vereiste: het beeld van de Beam is bij het eerst streepje licht sneller verdwenen dan een vleermuis bij het krieken van de dag.
Als de Galaxy Beam flopt, zal dat vermoedelijk niet aan een gebrek aan interesse liggen. Het toestel valt meer dan genoeg op en nodigt uit om hem even uit te proberen. Anders dan voor de experimentele Galaxy Note met zijn grote scherm, denken we dat het lastig zal zijn om een groot publiek voor het toestel te vinden. Zoveel moeite is het tenslotte ook weer niet om een telefoon aan een televisie te hangen, als je beelden van je telefoon op een groot scherm wil laten zien. Al zal je die tv niet snel in je broekzak stoppen; met de Beam is dat een stuk eenvoudiger.
/i/1330446255.jpeg?f=imagenormal)