Door Robin van Rootseler

Developer

Pen Drive: USB Flash-drive

19-09-2001 • 18:35

63 Linkedin

Pen Drive: USB Flash-drive

PenDrive review aankondigingspicjeRuim een week geleden ontving ik van Holland Global een Pen Drive, een plug & play USB opslag medium. De Pen Drive bestaat uit flashgeheugen, wat is verpakt in een soort van penvorm. Het apparaatje is slechts 85mm lang, 28mm breed, 15mm hoog en weegt slechts 21 gram (64 MB-versie), waardoor je hem makkelijk mee kunt nemen. Er wordt ook nog een koordje meegeleverd zodat je hem op je nek kunt hangen. De Pen Drive wordt rechtstreeks via je USB-poort aangesloten. Zodra je de Pen Drive in de USB-poort plugged, wordt deze door Windows ME/2000/XP, Linux and Mac OS direct herkend als extra drive en is het niet nodig om extra drivers te installeren. Er verschijnt meteen een verwisselbare schijf op een Windows-machine. Voor mensen met een 'inferieure' Windows wordt er ook een driver-diskette meegeleverd. Omdat de Pen Drive aan één kant wat meer ruimte heeft zitten naast de USB-aansluiting kun je hem alleen maar in USB-slot 1 van de PC plaatsen. Als je de drive namelijk in slot 2 plaatst wordt de eerste onbruikbaar. Waar je de drive het meeste gebruikt is dit trouwens geen enkel probleem, want hier kun je gebruikmaken van bijgeleverde standaard.

Naast de 64 MB-versie welke ik getest heb is de Pen Drive ook verkrijgbaar in de smaken 16 MB, 32 MB, 64 MB, 128 MB, 256 MB, 512 MB en zelfs 1 GB. Met 64-MB aan opslagcapaciteit kun je natuurlijk niet al te gekke dingen doen, maar het is enorm handig om documenten en plaatjes mee uit te wisselen. Daarnaast is het ook een ideaal ding om computers zonder internet (ja, die zijn er nog) van drivers te voorzien. Wat me trouwens opviel is dat de opslagcapaciteit wel iets minder is dan wordt aangegeven. Volgens Windows 2000 had de Pen Drive een opslagcapaciteit van 62,2 MB.

De Pen Drive is redelijk snel. De gemiddelde schrijfsnelheid lag op ongeveer 700 KB per seconde en de gemiddelde leessnelheid lag op 1,1 MB per seconde. Hiermee is de Pen Drive natuurlijk stukken sneller dan een gewone diskette en voor kleinere hoeveelheden bestanden ook sneller dan een CD-R(W). Op de Pen Drive is ook een LED aanwezig waarmee aangegeven wordt of er datacommunicatie plaatsvindt.

De afgelopen week heb ik de Pen Drive voor allerlei zaken gebruikt zoals het uitwisselen van documenten en even snel een systeem controlleren met diagnostische programma's. Zolang de computers maar een USB-poort hebben en het liefst een versie van Windows met ingebakken drivers is het echt ongelooflijk handig. Het enige nadeel aan de Pen Drive is de prijs. Een pennetje met een opslag van 64 MB kost namelijk 289 gulden, een behoorlijk bedrag als je kijkt naar de prijs van 64 MB Compact Flash geheugen. Op dit moment wordt de vraag steeds groter naar dit product, waardoor de prijs de afgelopen week flink is gezakt. Een week terug betaalde je er nog 348 gulden voor.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (63)

Wijzig sortering
De fabrikant pakt het aantal MB's van de groote in kb af,
als je 62,2 vermenigvuldigd met 1024, krijg je 63692,8 kb, en afgerond is dat dus 64 MB

Tis ook wel makkelijk om mee naar school te nemen, maar wel beetje duur voor.

700kb, is ietsjes meer dan een 4x writer, beetje langzaam, maar er hoeft ook niet zoveel data op deze 64 mb, maar de grotere modellen gaat het wel lang duren als je zoveel data erop wilt zetten, dus FF je project saven is in een minuutje of 20 gedaan.
klein nadeel vind ik
misschien intressant om er bij te zetten:

www.pendrive.nl
700kb, is ietsjes meer dan een 4x writer, beetje langzaam, maar er hoeft ook niet zoveel data op deze 64 mb, maar de grotere modellen gaat het wel lang duren als je zoveel data erop wilt zetten, dus FF je project saven is in een minuutje of 20 gedaan.
Zullen we wedstrijdje doen? Wie het eerst 5MB heeft overgezet. Ik gebruik de PenDrive en jij doet het met je brander :) Durf te wedden dat ik ga winnen. Ik hoef namelijk geen brandprogramma ofzo op te starten en ook geen TOC / Lead in + Lead Out te schrijven.

Bovendien kan ik dit ding op elke computer met Win2K/XP/ME zo gebruiken, zonder een programma of wat te installeren.
Ook zit in lang niet alle computers een brander, en zo wel dan zijn ze meestal stukje sneller dan 4x :)

Tis ook een heel makkelijk ding en kan (beina) overal gebruikt worden, alleen beetje lastig als je wel drivers moet installeren he :)
Win XP heeft al brandprogramma ingebouwd, dus dan werkt het ook al snel :)

Als ik een brander heb van 16 speed (beetje normaal tegenwoordig) dan brand ik in 5 minuten een cdtje, incl lead in en lead out, dat is dan met 650 mb.
en jij zult in 90 sec jou 64 mb vol hebben.
dan ben je met je brander dus ongeveer evensnel als met je penndrive :)

Maar toch moet ik je wel nageven dat dit ding ietsjes makkelijker is dan een writer, maar met writer kun je ook veel en veel meer data opslaan, en iedereen heeft ook wel een cdromspeler waar je de cdtjes dan weer van af kunt halen.

met cdtjes kun je windows/linux installeren, ik neem aan dat je dat met deze pendrive niet kunt :)
Ik wil niet vervelend doen, maar hier op mijn werk heeft geen enkele PC een CD-Rom speler, dus een cd'tje lezen gaat hier erg lastig. (PC's zijn IBM Netvista's)
Er draait trouwens WinNT dus een Pendrive zou ook niet werken... Ik denk trouwens dat bij heel veel bedrijven NT draait en dan heb je dus zowiezo een probleem, aangezien USB support toch niet NT's sterkste kant is.
De fabrikant pakt het aantal MB's van de groote in kb af,
als je 62,2 vermenigvuldigd met 1024, krijg je 63692,8 kb, en afgerond is dat dus 64 MB
Dit bovenstaande stukje zal ik ff vertalen in het Nederlands ;)

Wat Hawks bedoeld is dat de fabrikanten van deze apparaten en bijvoorbeeld de HDD's niet met het binair talstelsel werken (waar de pc mee rekent) maar gewoon met het 10-tallig stelsel waar wij in rekenen. Daardoor is een MB volgens de fabrikanten geen 1024KB, maar 1000KB.

Dat betekent dus dat bijvoorbeeld een HDD die volgens de fabrikant 1GB is, in het echt veel kleiner is doordat de pc binair rekent.
Mwa.. zo zouden hdd fabrikanten het inderdaad verdedigen. Maar als zij 1.000.000.000 bytes een gigabyte noemen vind ik het gebruik van "GB" misleidend, omdat dat als afspraak 2^30 bytes zijn.
De fabrikant pakt het aantal MB's van de groote in kb af,
als je 62,2 vermenigvuldigd met 1024, krijg je 63692,8 kb, en afgerond is dat dus 64 MB
Ik zou het dan in bytes afronden: 62,2*1024*1024= 65.2221.427,2 bytes... ;)
Kan het niet zo zijn dat er een beetje ruimte wordt gebruikt voor 'drivers'?
Ik vermoed dat het aantal MB ook wel het aantal MB is, oftewel: 64Mbyte=65.536Kbyte=67.108.864bytes, zo wordt het met CD's toch ook gedaan? De gebruikte ruimte is een soort 'driver' die je ook gebruikt op een geformateerde CDRW?
Je raakt natuurlijk ook wat ruimte kwijt aan de FAT. Dat zal op 64MB geen 1,8 MB zijn, maar het is er wel. NTFS gebruikt nog meer.
goed opgelet bij datacomminuvatie!! :)
Is een USB Flash Card reader niet NOG handiger: goedkoper geheugen, universeler (MP3 player, digitale camera, etc.), eenvoudig meerdere 'flopjes' beheren i.p.v. een aantal sleutelhangers, snoertje, dus Flash Card bungelt niet achterop de PC, etc., etc.

Deze apparaatjes maken trouwens ook gebruik van build-in drivers (win2k, WinMe, WinXP). :*)

prijsvergelijking:

PenDrive+128MB / USB Flash Card reader+128MB
fl.539,- / 119.95 + 171 = fl. 290,95

verschil: fl.248,- :D

---
prijzen inc. btw excl. verzendk'n
prijsbronnen: www.pendrive.nl, pricewatch (128mb flash) en www.dixons.nl (cardreader).

*voor 2 tientjes meer biedt www.norrod.nl de combo-cardreader aan.
Welke versies Flash Card reader doel je op? Ik heb voor mijn Sandisk reader (onder W2k) toch de drivers moeten installeren, omdat ie het anders niet doet. :?

Ook zijn er verloopstukjes tekoop waardoor je ze in een gewone floppydrive kan prakken. Het lezen/schrijven gaat hierdoor wel wat langzamer, maar afgezien van de apparte diskette heb je geen andere hardware nodig. :Y)
De 512 MB versie is fl. 2.149 (www.pendrive.nl) !! Ik wil niet weten wat de 1 GB versie kost..

Ik mag hopen dat de vraag wat groter wordt waardoor de prijs wat gaat dalen. Op deze manier zal het noooit een alternatief worden voor diskettes e.d.

Lijkt me we superhandig dingetje, maar tot die tijd brand ik wel een cd'tje (en daarna evt. weggooien) of sleur ik mijn laptop wel mee.

De transferrates zijn trouwens wel aardig, praktisch gelijk aan een 10mbit netwerkje of wireless lan..
Ik denk niet dat jij 1,1MB transfers haalt met wireless lan :)

Best wel handig, zeker omdat floppies altijd kapot gaan (bij mij tenminste) en dit lijkt me iets steviger/duurzamer als zo'n floppy.
ik denk niet dat je een diskette van 1,- kunt vergelijken met een pendrive van 289,-
oke hij is sneller, groter, steviger...

maar ik denk niet echt dat dit voor veel mensen een optie is omdat het simpelweg te duur is... en ook al wordt de vraag groter de prijs zal niet veel goedkoper worden...

ik vraag me trouwens toch af wanneer er een echte vervanger komt voor een diskette...
er zijn al heel wat pogingen geweest.. zipdrive/superdisks.. noem maar op... maar het waren allemaal "diskettes" op de een of andere manier vind de consiment het de moeite dan niet waard...

denk ook aan DCC, philips' poging om het casette bandje te vervangen.. of minidisc...

zolang grote OEM's 1.44 mb drives in hun kasten blijven duwen zal de consument het blijven gebruiken... en ik denk niet dat oem's zin hebben om bij elk systeem een paar pendrives te leveren...
Ik denk het wel, want Wireless LAN (802.11b) is 11 Mbit, en dus maximaal 1,375 MB/s.
Haha LOL, ze zijn iig wel grappig die gasten van Pendrive:
Akoestieke lawaai 0 dB (op één meter)
Schokweerstand 1000 G (maximum)
Max functioneringshoogte 80,000 feet (Relatief Op zee niveau)
:D
Is gewoon om het verschil tussen de pendrive en een HD, floppy of wat dan ook duidelijk te maken. Zo'n ding maakt wel lawaai en is een stuk minder stevig.
idd, geweldig zo een pendrive, ik zal er graag een kopen, als ze goedkoper waren, want dan is het voor school en dit heb ik niet over voor school :P

maar ik zal er graag een kopen ;) voor school ;)
maar goed floppies mol ik altijd
pen drive is niet alleen :+

http://www.thumbdrive.com/

de 1 gyg versie komt alleen pas uit in 2002

16mb = fl 139 € 63.50
32mb = fl 225 €102
64mb = fl 375 €170
128mb = fl 789 €362
(is boven de 64mb wel duurder dan de pendrive :o )
gaaf, dit is ook heel handig als je bijvoorbeeld op een LAN bent, je schijf is vol maar je wilt toch wat leechen... toevallig heb je dan net je 1GB versie op zak :D
gaaf, dit is ook heel handig als je bijvoorbeeld op een LAN bent, je schijf is vol maar je wilt toch wat leechen... toevallig heb je dan net je 1GB versie op zak
Dan kan je beter voor een budget HDD gaan, die zijn net zo duur alleen kan er 20GB op, vergeleken met de 64MB versie qua prijs dan.

Dit soort dingen zijn alleen maar handig om echt als vervanger van de diskette te gebruiken. Als je bijvoorbeeld met een project op twee plaatsen bezig bent kan je op deze manier lekker makkelijk de data uitwisselen zonder eerst allerlei diskette's te gaan zoeken.

Voor "vaste" opslag bestaan er veel betere mogelijkheden, maar daar is deze pen niet voor bedoeld.
en weegt slechts 21 gram (64 MB-versie)
Maakt verassend weinig uit dat het een 64 MB versie betreft die 21 gram weegt hoor!

Bij mij op de afdeling was een vrouw die een digitale camera had gekocht met een extra 64MB stickje erbij. Ze had tevens de 8MB (wordt standaard erbij geleverd) meegenomen.
Deze 2 heb ik toen voor de grap eens gewogen (er stonden zeer gevoelige weegschalen) en wat bleek, die 8MB was een paar 100ste gram zwaarder!

Qua materiaal is het dus niks meer.
[..]
en wat bleek, die 8MB was een paar 100ste gram zwaarder!
[..]
stond er misschien meer op? :+
;) whehe, verrek ja, die 8MB stick was volgepropt en die 64MB was helemaal leeg! :)
ze zijn ook in versie (hebbik iig gezien hier in town) die je als ketting gebruikt en dan ehhhh met maar 8 of 16 meg ofsow... heel leuk en niet zo duur.. kan je je paspoort gegevens en je bloedgroep ensow opzetten als je dan wat heb ragge ze 't ding in een PC in 't ziekehuis en ze weten wie je ben en wat je wel/niet mag :) best wel leuk dachtik maar kan zo ding wel tegen water ????
Auteur+1Anoniem: 4106
@4play19 september 2001 19:50
er zit ook een koordje bij waarmee je hem als ketting kunt gebruiken :)
Er zit, behalve de usb 'stekker' zelf, ook een klein printplaatje in, en het huis is niet waterdicht, dus water is niet goed voor de Pen Drive.

* 786562 botoo
ik heb zelf ook een Thumdrive en die lijkt me ee stuk beter dan deze ik heb bijvoorbeeld geen problemen dat usb1 het niet meer doet als ik de thumbdrive in usb2 stop en volges mij zijn de thumbdrives ook iets goedkoper
Eeej, heb ik ook gisteren gehaald. 128 MB Secure voor 459 piekies incl. BTW.

Prijzen dalen hard. Ding was een week eerder 589 piek en een maand daarvoor ƒ 969,-

Machtig compact en zeer handig! Toppertje :)

edit:

ik heb m'n vriendin er ook een gegeven van 32 MB. (ƒ 139,-) Voor haar is het super. Ze werkt thuis op ons P3-tje en op haar werk op een MAC-je. Geen gekloot met diskettes meer. En gelijk de hele Mijn Documenten mapinhoud erop zetten. Nooit meer fout. :) En beveiligd!
Als ik nou een usb aansluiting had op mijn autoradio ....
Ik heb een USB aansluiting op mijn digitale camera ....
Welke mogelijkheden kan het nog meer bieden ?
Zou leuk zijn natuurlijk. Het is alleen niet vanzelfsprekend dat je dit geheugen op de usb van een digitale camera kan gebruiken. Ik heb begrepen dat Phillips juist nu bezig is met ontwikkelingen in de richting van het aansluiten van devices aan elkaar via een usb interface zonder tussenkomst van de computer (nieuws van 1 of 2 dagen geleden).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee