Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Sony Tablet P: quitte of dubbel

06-02-2012 • 09:11

61

Multipage-opmaak

Inleiding

Sony kondigde eerder dit jaar twee opvallende Android-tablets aan en van de eerste - de Tablet S - publiceerden we een aantal maanden terug al een recensie. Die Tablet S onderscheidt zich met zijn opvallende design van het gros van de huidige tablets: het apparaat is asymetrisch vormgegeven en heeft wel wat weg van een opengeslagen tijdschrift.

Sony denkt kennelijk dat een apart uiterlijk goed voor de verkoopcijfers is, want met de Tablet P laat Sony de bestaande ontwerpconventies compleet varen. In plaats van een rechthoekig apparaat met een groot scherm heeft de Tablet P een opklapbaar clamshell-ontwerp met twee losse breedbeeldschermen, vergelijkbaar met Nintendo's DS-handheld.

Het ontwerp is gewaagd, maar dat betekent niet automatisch dat het ook een goed ontwerp is - Android is immers niet gemaakt voor gebruik op twee schermen en ook applicaties gaan in de regel uit van één schermoppervlak. In deze review kijken we of de Tablet P een geniale vondst is, of dat Sony de plank heeft misgeslagen.

Uiterlijk en hardware

Tussen andere tablets pik je de Tablet P er zo uit. Dichtgeklapt lijkt hij op een uit de kluiten gewassen brillenkoker, die prima in een binnenzak past. Eenmaal opengeklapt is de vergelijking met andere clamshells, zoals de Nintendo DS, duidelijk. De buitenkant van de behuizing is grotendeels rond afgewerkt; de onderste helft is echter deels afgeplat zodat het toestel hij stabiel neergezet kan worden. De cover van de bovenste helft is wel volledig rond, zodat het apparaat behoorlijk wiebelt als het opgengeklapt op een platte ondergrond wordt gelegd.

Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P

Bewegende delen zijn altijd onderhevig aan slijtage, maar de indruk die we tijdens onze testperiode van de bouwkwaliteit kregen was positief. De scharnieren doen stevig aan, terwijl de tablet toch moeiteloos geopend en gesloten kan worden. Het bovenste scherm zakte bijvoorbeeld niet uit zichzelf naar achteren, zoals bij laptops nog wel eens wil gebeuren. Bij volledig openklappen geven de scharnieren een klik waardoor goed te voelen is wanneer ze niet meer verder kunnen.

Over de ergonomie zijn we minder positief. Hoewel het design rond oogt zijn de hoekjes behoorlijk scherp en dat is goed te merken als je de Tablet P vasthoudt: de onderste hoeken prikken in de handpalmen en dat voelt niet prettig aan. De gewichtsverhouding is weer wel prima in orde.

De Tablet P is gemaakt van grijs plastic aan de buitenzijde en de binnenkant is volledig zwart, wat de indruk van een enkel groot oppervlak geeft - zolang de schermen uitstaan, tenminste. Rechts van het scherm is een behoorlijk grote camera voor videotelefonie geplaatst. Verder is de ruimte rondom de schermen egaal.

De aansluitingen zijn aan de rechterkant van het onderste deel geplaatst. Rechts vooraan zit de aan-uitknop, die volledig plat is; dat maakt het lastig om hem in te drukken. Daarnaast zitten de voedingsaansluiting, een micro-usb-poort achter een klepje, en de volumeknoppen. Aan zulke plastic klepjes hebben we een broertje dood. Ze zitten in de weg als je een kabeltje wilt aansluiten en micro-usb-poorten kunnen prima zonder.

Hardware

Wie wil dat zijn of haar tablet over de nieuwste hardware beschikt, kan de Tablet P beter links laten liggen. Sony heeft wederom gekozen voor een op 1GHz geklokte Nvidia Tegra 2, een soc die bijna een jaar geleden ook al werd gebruikt in de eerste lichting Android-tablets. Het eerste apparaat met de Tegra 3 is al uit en de komende maanden zullen er nog vele volgen, dus de Tablet P loopt hier achter de feiten aan.

De tablet heeft 1GB werkgeheugen en 4GB aan opslagcapaciteit. Apart is dat de behuizing opengemaakt kan worden om met een micro-sd-kaartje de opslagcapaciteit uit te breiden. Ook bevat de tablet een verwisselbare accu, wat we doorgaans alleen bij smartphones tegenkomen.

Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P

Hoe werken die schermen?

Een Android-tablet met twee schermen is tot nu toe een unicum. Beide helften van de Tablet P hebben een 5,5"-lcd met een resolutie van 1024x480 pixels die op eerste gezicht identiek zijn. Dat zijn ze overigens niet, maar daar komen we bij de schermtests op terug. De schermen zijn in elk geval een stuk breder dan de 16:10-displays die we bij de meeste Android-tablets tegenkomen.

Er zijn grofweg twee categoriën apps voor de Tablet P: apps die zich bewust zijn van het tweede scherm, en apps die er geen weet van hebben. Jammer genoeg is die laatste groep veruit het grootst.

Een reguliere applicatie die niet door Sony voor de Tablet P geoptimaliseerd is, zal standaard alleen op het bovenste scherm weergegeven worden. Daarbij valt meteen op dat de gekozen beeldverhouding verre van ideaal is. Bij bijvoorbeeld de Android Market, die alleen op het bovenste scherm wordt weergegeven, werkt het door lijsten scrollen niet lekker vanwege de beperkte schermhoogte. Ook andere Google-apps, zoals Youtube, zijn niet aangepast waardoor de gebruikservaring veel te wensen over laat.

Het onderste scherm blijft niet helemaal onbenut: hierop wordt het onscreen toetsenbord weergegeven als er tekst ingevoerd moet worden. De Tablet P is echter net iets te breed, zodat typen met de duimen niet lekker uit de verf komt. Ook als de tablet opengeklapt wordt neergelegd, is typen geen genot omdat de bolle achterkant van het bovenste deel het geheel laat wiebelen.

Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P

Sommige apps die enkel op het bovenste scherm draaien hebben ook nog eens een vaste beeldverhouding, waardoor aan de zijkanten zwarte balken getoond worden. Voorbeelden hiervan zijn de videospeler en sommige games. In die gevallen wordt dus minder dan de helft van het totale schermoppervlak benut - de gebruikte ruimte is effectief niet groter dan bij een smartphone.

Sony heeft zich gelukkig gerealiseerd dat de Tablet P apps nodig heeft die de voordelen van dualscreen weten te gebruiken, en daarom zijn enkele applicaties aangepast. Allereerst zijn er de media-apps die Sony zelf heeft ontwikkeld, waaronder de muziek- en videospeler. Bij het afspelen van een liedje krijg je op het bovenste scherm de albumcover te zien en op het onderste de afspeelknoppen. Eenzelfde verdeling wordt ook bij de videospeler gebruikt. Bij de afbeeldingengallerij staan de thumbnails onder en de grote versie boven. Het werkt een stuk beter dan apps die het onderste scherm negeren, maar we hadden nergens het idee dat dit nou echt beter was dan een fullscreen app op een normale tablet.

Bij sommige fullscreen apps is het zelfs duidelijk slechter. De browser is hiervan het beste voorbeeld. Deze wordt netjes op twee schermen getoond. De scheiding tussen beide schermen betekent echter dat tekstregels horizontaal doormidden kunnen worden gehakt, en bij het scrollen komt je vinger al snel de dikke plastic rand in het midden tegen. Dat werkt verre van intuïtief. Hetzelfde geldt voor Google Maps en Gmail.

Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P

Beeldkwaliteit en accuduur

We zijn van mening dat goede kijkhoeken bij een tablet van groot belang zijn, omdat het apparaat zelden precies recht van voren bekeken zal worden. Bij de Tablet P is dit natuurlijk al helemaal het geval, omdat je bijna altijd een van beide schermen onder een hoek bekijkt. Ook is het belangrijk dat beide schermen identieke beeldkarakteristieken hebben. Het zou bijvoorbeeld tamelijk vreemd zijn als de bovenste helft van een webpagina andere kleuren heeft dan de onderste.

Om te beginnen hebben we de helderheid en de zwartwaarden van beide schermen gemeten. Er blijken duidelijk merkbare verschillen te zijn: het bovenste scherm is zo'n tien procent helderder dan het onderste en dat is met het blote oog te zien. Toch zal het mensen die er geen weet van hebben waarschijnlijk niet opvallen.

Als we de zwartwaarden meten liggen de resultaten gelukkig een stuk dichter bij elkaar.

Zwartwaarde
Telefoon / TabletHelderheid in cd/m², lager is beter
Sony Tablet S
*****
0,36
Asus Transformer Prime
*****
0,37
Sony Tablet P - onderste scherm
******
0,42
Lenovo ThinkPad Tablet
******
0,44
Sony Tablet P - bovenste scherm
******
0,44
Apple iPad 2 (iOS 5)
******
0,45
Asus Transformer Prime (Super...
********
0,59
Samsung Galaxy Tab 10.1
*********
0,62

De horizontale kijkhoeken zijn behoorlijk goed te noemen. Zoals altijd bij deze test neemt de helderheid op de laaste foto iets af, maar we hebben wel eens grotere verschillen gezien. Wel is er een duidelijke kleurverschuiving te zien; de bepantsering van Transformer Bumblebee wordt met elke foto een beetje geler.

Sony Tablet P - kijkhoeken Sony Tablet P - kijkhoeken Sony Tablet P - kijkhoeken Sony Tablet P - kijkhoeken

Tablet P pixelstructuurHet grootste manco van de schermen in de Tablet P zijn de verticale kijkhoeken: wit wordt onder een hoek al heel snel geel. Op de foto's van de browser is dit heel erg goed te zien, al moeten we daar wel bijzeggen dat het effect met het blote oog iets minder overdreven is. Toch zal dit effect iedereen direct opvallen. Sony had voor dit ontwerp voor ips-schermen moeten kiezen, die veel betere kijkhoeken bieden. Welk type paneel dan wel gebruikt wordt is niet bekend en Sony geeft er geen informatie over. De close-up-foto's van de pixelstructuur konden we niet meteen thuisbrengen, maar het zou om va-panelen kunnen gaan.

Sony Tablet P - kijkhoeken Sony Tablet P - kijkhoeken Sony Tablet P - kijkhoeken

Accuduur

Om de accuduur te testen draaien we de gebruikelijke twee tests. Bij de eerste wordt een filmbestand herhaaldelijk afgespeeld tot de tablet ermee uitscheidt. Bij de tweede test starten we de browser en doorlopen we een lijst met websites. Ook hier zetten we de stopwatch pas stil als de tablet het voor gezien houdt.

Accutest - Film (250cd/m²)
Telefoon / TabletTijd in minuten, hoger is beter
Asus Transformer Prime + dock...
*********
818,00
Samsung Galaxy Tab 10.1
*******
631,00
Asus Transformer Prime (power...
******
584,00
Apple iPad 2 (iOS 5)
******
565,00
Asus Transformer Prime
*****
519,00
Sony Tablet P
*****
461,00
Lenovo ThinkPad Tablet
*****
434,00
Archos 101 G9
****
431,00
BlackBerry Playbook
****
395,00
Sony Tablet S
****
394,00
Asus Transformer (3.2.1)
****
374,00
Asus Eee Pad Slider
****
369,00

In de filmtest zet de Tablet P op eerste gezicht een behoorlijk goede score neer. Als we de scores van de Transformer Prime met extra accu even wegdenken, eindigt de Tablet P op de vierde plek. Maar: eigenlijk speelt de Tablet P vals, want bij het afspelen van video is slechts een enkel scherm in gebruik - en dan nog niet eens helemaal.

Accuduur - browsen
Telefoon / TabletTijd in minuten, hoger is beter
Asus Transformer Prime + dock...
*********
528,00
Apple iPad 2 (iOS 5)
********
503,00
Samsung Galaxy Tab 10.1
*******
404,00
Lenovo ThinkPad Tablet
******
353,00
Asus Transformer (3.2.1)
*****
338,00
Asus Transformer Prime (power...
*****
326,00
Archos 101 G9
*****
313,00
Sony Tablet S
*****
296,00
Asus Transformer Prime
*****
288,00
Sony Tablet P
****
261,00

Dat verklaart ook gelijk de score in de browsertest. Hier moeten beide schermen continu ververst worden en dat heeft een flinke, negatieve impact op de accuduur. Met een score van minder dan 4,5 uur is de Tablet P hier hekkensluiter.

Prestaties: processor en gpu

Zoals eerder besproken is de Tablet P gebaseerd op de Tegra 2-soc van Nvidia, die wordt bijgestaan door 1GB werkgeheugen. Deze combinatie is inmiddels al vele malen de revue gepasseerd, dus we verwachten geen opvallende benchmarkresultaten.

CaffeineMark 3
Telefoon / Tablet Punten, hoger is beter
Asus Transformer Prime
*********
9815
Acer Iconia Tab A500
******
7447
Archos 101 G9
******
7374
Asus Eee Pad Slider
******
7369
Asus Transformer Prime (power...
******
7355
Sony Tablet S
******
7332
Lenovo ThinkPad Tablet
******
7270
Sony Tablet P
******
7083
Asus Transformer (3.2.1)
******
7059
Samsung Galaxy Tab 10.1
******
7009

In CaffeineMark 3 nestelt de Tablet P zich netjes tussen de andere Tegra 2-tablets.

SmartBench 2011 - Productiviteit
Telefoon / TabletPunten, hoger is beter
Asus Transformer Prime
*********
4376
Sony Tablet S
*******
3362
Archos 101 G9
******
3207
Asus Eee Pad Slider
******
3036
Acer Iconia Tab A500
******
2966
Sony Tablet P
******
2908
Samsung Galaxy Tab 10.1
******
2865
Lenovo ThinkPad Tablet
*****
2830
Asus Transformer Prime (power...
*****
2657

Ook in het Productiviteits-onderdeel van SmartBench presteert de Tablet P naar verwachting.

SmartBench 2011 - Games
Telefoon / TabletPunten, hoger is beter
Asus Transformer Prime
*********
2950
Archos 101 G9
********
2931
Acer Iconia Tab A500
*******
2541
Lenovo ThinkPad Tablet
*******
2400
Asus Eee Pad Slider
*******
2372
Samsung Galaxy Tab 10.1
*******
2331
Sony Tablet S
*******
2289
Sony Tablet P
*******
2270
Asus Transformer Prime (power...
*****
1715

Bij het Games-onderdeel eindigt de nieuwe Sony als voorlaatste, maar de verschillen met de posities er direct boven zijn klein.

GL Benchmark - Egypt fps 720p
Telefoon / TabletFramerate in fps, hoger is beter
Asus Transformer Prime
*********
61,7
Asus Transformer Prime (power...
*******
54,2
Samsung Galaxy Tab 10.1
***
24,0
Lenovo ThinkPad Tablet
***
24,0
Sony Tablet P
***
23,5
Asus Transformer (3.2.1)
***
21,5
Sony Tablet S
**
16,5
Gl Benchmark - PRO fps 720p
Telefoon / TabletFramerate in fps, hoger is beter
Asus Transformer Prime
*********
78,3
Asus Transformer Prime (power...
********
74,8
Sony Tablet P
*****
42,3
Asus Transformer (3.2.1)
****
41,1
Sony Tablet S
****
40,3
Samsung Galaxy Tab 10.1
****
39,7
Lenovo ThinkPad Tablet
****
39,6

GL BenchMark, dat de gpu in de Tegra 2-soc test, laat een vergelijkbaar beeld zien. De verschillen zijn klein, alleen de Asus Transformer Prime steekt er met kop en schouders bovenuit.

AnTuTu
Telefoon / TabletPunten, hoger is beter
Asus Transformer Prime
*********
10.391
Asus Transformer Prime (power...
****
5110
Sony Tablet P
****
4841
Samsung Galaxy Tab 10.1
****
4617
Sony Tablet S
****
4614
Lenovo ThinkPad Tablet
****
4545
Asus Transformer (3.2.1)
****
4539

Voor AnTuTu, dat een totaalscore geeft voor de algehele prestaties, geldt hetzelfde.

Prestaties: geheugen, booten en browser

AnTuTu - opslaggeheugen lezen
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus Transformer Prime (power...
*********
31,18
Asus Transformer Prime
********
31,14
Sony Tablet S
*******
24,60
Asus Transformer (3.2.1)
*****
18,22
Samsung Galaxy Tab 10.1
*****
17,70
Lenovo ThinkPad Tablet
*****
17,60
Sony Tablet P
***
9,88
AnTuTu - opslaggeheugen schrijven
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Lenovo ThinkPad Tablet
*********
16,70
Asus Transformer (3.2.1)
********
15,98
Asus Transformer Prime
********
15,18
Asus Transformer Prime (power...
********
15,04
Samsung Galaxy Tab 10.1
*****
9,20
Sony Tablet S
*****
9,20
Sony Tablet P
***
6,42

Sony lijkt bespaard te hebben op de geheugenchips: de lees- en schrijfsnelheden zijn niet veel soeps.

Booten
Telefoon / TabletTijd in seconden, lager is beter
Apple iPad
**
19,10
Apple iPad 2
***
22,97
Asus Eee Pad Transformer
***
25,80
Acer Iconia Tab A500
***
28,18
Samsung Galaxy Tab 10.1
****
32,85
Sony Tablet P
****
34,45
Sony Tablet S
****
35,33
Asus Transformer Prime
****
35,44
Archos 101 G9
****
35,49
Asus Eee Pad Slider
****
37,01
Lenovo ThinkPad Tablet
********
70,96
BlackBerry Playbook
*********
73,00

De Tablet P is in net geen 35 seconden opgestart en eindigt daarmee in de middenmoot.

BrowserMark
Telefoon / TabletPunten, hoger is beter
Asus Transformer Prime
*********
106.592
Archos 101 G9
********
94.211
Sony Tablet P
*******
91.318
Lenovo ThinkPad Tablet
*******
89.551
Sony Tablet S
*******
88.891
Asus Eee Pad Slider
*******
87.839
Asus Transformer (3.2.1)
*******
86.852
Samsung Galaxy Tab 10.1
*******
84.069
Asus Transformer Prime (power...
****
55.375

In BrowserMark doet de Tablet P het goed. Hij hoeft enkel de Transformer Prime en de Archos 101 G9 voor zich te dulden, die beide met snellere processors zijn uitgerust.

Frontpage laden (automatisch)
Telefoon / TabletTijd in seconden, lager is beter
Sony Tablet P
*****
0,61
Asus Transformer Prime
*****
0,62
Lenovo ThinkPad Tablet
*****
0,62
Sony Tablet S
*****
0,62
Samsung Galaxy Tab 10.1
*****
0,63
Asus Transformer (3.2.1)
*****
0,65
Archos 101 G9
******
0,68
Asus Transformer Prime (power...
*********
1,01

Ook in onze Frontpage-laadtest valt goed te zien dat de Tablet P een rappe browser aan boord heeft.

Gallery en specificaties

Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P Sony Tablet P - kijkhoeken Sony Tablet P - kijkhoeken Sony Tablet P - kijkhoeken Sony Tablet P - kijkhoeken Sony Tablet P - kijkhoeken Sony Tablet P - kijkhoeken Sony Tablet P - kijkhoeken

Merk en Type
Merk Sony
Type Tablet P
Technische Specificaties
Cpu-type Nvidia Tegra 2
Snelheid 1GHz
Geheugengrootte 1GB
Videointerface
Schermdiagonaal 5,5"
Schermresolutie 1024x480
Touchscreentechniek capacitief
Multitouch-touchscreen ja
Backlight edge-lit led
Cameraresolutie 5 megapixel
Opslag
Opslagcapaciteit 4GB
Hardeschijftype solid state disk
Extern geheugen Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Interfaces
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth Bluetooth 2.1
3G umts
Usb/firewire
usb 2.0
Fysieke specificaties
Gewicht 372g
Hoogte 14mm
Breedte 180mm
Diepte 158mm
Kleuren zwart
Overige specificaties
Besturingssysteem Google Android 3.2

Conclusie

We moeten deze conclusie beginnen met een compliment aan Sony; het vergt moed om met een tablet op de proppen te komen die zo compleet anders is als de Tablet P. Consumenten kennen het concept niet en het is de vraag of ze voor dit apparaat zullen warmlopen. Sony neemt met de Tablet P een flink risico.

De vraag is dan natuurlijk of het concept van de Tablet P 'werkt'. Is het een verbetering ten opzichte van de standaard 'slate'-ontwerpen van bijvoorbeeld de iPad, de Galaxy Tab en de Eee Pad Transformer? Daar kunnen we heel kort over zijn: nee, het werkt niet. Dat komt deels door enkele rare hardwarekeuzes, maar nog veel meer door de software.

Afgezien van enkele ergonomische tekortkomingen zit de behuizing prima in elkaar, maar Sony heeft niet voor de goede hardware gekozen. Een ontwerp als dit - waarbij je steeds onder een andere hoek naar de schermen kijkt - schreeuwt om lcd's die onder alle denkbare kijkhoeken hetzelfde plaatje tonen. Dat doen de lcd's in de Tablet P bij lange na niet, en dat is storend. Daarnaast is de Tegra 2-soc alweer bijna twee jaar oud, en de Tegra 3 staat op het punt de tabletmarkt te bestormen.

Storender is echter de softwarekant van het verhaal. Hoewel Sony zijn best heeft gedaan om enkele applicaties te optimaliseren voor het tweetal schermen, resulteert dat niet in verbeterde functionaliteit. Afspeelknoppen op het onderste scherm bij het bekijken van een film klinken handig, maar het betekent wel dat die film - mét zwarte balken aan de zijkanten - op een scherm getoond wordt dat niet veel groter is dan dat van een moderne smartphone. Bij applicaties die wel beide schermen beslaan, maakt de dikke plastic bezel in het midden het problematisch om te scrollen, en soms zelfs om tekst te lezen.

Dat maakt de Tablet P van Sony niet meer dan een even gedurfde als mislukte poging tot innovatie, die met bijna zeshonderd euro ook nog eens veel te veel moet kosten.

Pluspunten

+Snelle browser
+Voelt stevig aan

Minpunten

-Belabberde verticale kijkhoeken
-Niet aangepaste apps zijn onhandig
-Matige accuduur
-Verouderde hardware

Reacties (61)

61
60
30
4
0
13
Wijzig sortering
Als je naar de resultaten kijkt van deze review (ver onder de maat dus) en ook zelf logisch nadenkt over of men hier wel op zit te wachten, moet je je toch echt afvragen waar Sony mee bezig is.

Ze hebben toch zelf ook wel een groep mensen in dienst die kritisch kijkt naar de ideeën waar hun R&D afdeling mee op de proppen komt? Blijkbaar hadden die ook een keer een slechte dag (of waarschijnlijk maand).

Dat Sony een gok wil wagen met deze tablet DS en hopen dat het aanslaat als form factor waardoor er meer Android programma's geschikt gemaakt zullen worden voor 2 schermen, kan ik me nog iets bij voorstellen. Maar doe het dan met een kwalitatief en ergonomisch goed apparaat en niet zoiets halfbakken als dit. Zo weet je zeker dat het niet aanslaat en je je geld aan het verbranden bent.
Ja ik begrijp het ook niet echt. Je kunt toch van te voren aan zien komen hoe slecht dit gaat worden. Een hele rij managers heeft liggen slapen.
Ontwikkel traject duurt minimaal iets van een half jaar. Dat is dus niet 1 maandje slapen maar veeeeeel langer. Helaas is de realiteit meestal dat 1 PM'er dit product heeft gepresenteerd aan een commissie of bestuur en wanneer zei akkoord geven moet iedereen zijn handjes laten wapperen om het te laten werken. Of iedereen het ermee eens is en of het technisch haalbaar is om een goed werkend product te krijgen boeit in deze dus ook weinig (hoe spijtig het ook is).

Daarom hou ik meer van de wat jeugdigere bedrijven zoals Google waar de top managers met hun tijd mee zijn gegaan en zo weten wat werkt en niet werkt (met als uitzondering Apple, waar een oude rot aan het roer stond met eenzelfde instelling als veel jongere!)
Ja want alles wat ze bij google bedenken wordt een succes? Wat een onzin...

http://www.wordstream.com...gle-failures-google-flops

Grote bedrijven kunnen het zich gewoon veroorloven om risicovolle projecten te starten, mogelijk falen ze, maar als ze aanslaan dan is de winst ook maximaal.
Wat jammer! Ik vind het idee namelijk geniaal!

Zet hem bijvoorbeeld op zijn kant en je zou op een hele leuke manier een E-book reader hebben. Voor elke bladzijde een schermpje en de vormgeving is net als die van een boek.

Of laat 1 schermpje als een toetsenbord functioneren en je hebt een hippe led-toetsenbord.

Creatieve programmeurs kunnen vast nog tal van leuke toepassingen bedenken voor dit ontwerp. Nintendo zou er in ieder geval geen moeite mee hebben.

Laten we hopen dat Sony dit apparaat gebruikt om te kijken hoe mensen het gebruiken en wat er beter kan. En dan hopen en duimen dat ze nog een versie gaan uitbrengen en dat de software en hardware van de volgende versie beter is.
Want het basisidee is volgens mij prima. Hardware en softwareproblemen kun je op termijn oplossen.
Het grote voordeel van een ereader ten opzichte van een boek is dat je juist niet twee delen moet vasthouden. Ooit wel eens op je zij in bed een echt boek gelezen? Dat is heel vermoeiend, vooral als het om een dik boek gaat.
Inderdaad, afhankelijk van op welke zijde je licht, zijn of de even pagina's, of de oneven pagina's een ramp om te lezen. Kon nooit wachten totdat ik de andere helft moest lezen of om moest slaan om mijn hand weer wat rust te geven, met een e-reader geen last van.
Anoniem: 145867 6 februari 2012 09:25
Vanaf het begin dacht ik al FAIL. Je moet namelijk je gehele OS erop focussen. Kijk maar naar de Nintendo DS waar de games speciaal hiervoor gemaakt zijn.

Android is hier gewoon niet voor gemaakt.
Android is hier gewoon NOG niet voor gemaakt. Steeds meer telefoons en tablet hebben een HDMI uitgang, zodat het scherm van de telefoon of tablet het tweede scherm wordt. De hdtv is het eerste scherm. Over een tijdje zal het aantal apps (zeker games en media player apps) dat met twee schermen overweg kan een flink stuk groter zijn dan nu. De content op het eerste scherm en de remote/controller op het tweede scherm.

Neemt niet weg dat deze Sony tablet een niet geslaagd experiment is.
1 grote denkfout die je maakt. Op dit moment heb je HDMI output wat of het beeld van je scherm kopieert of een APP output naar het beeld verstuurd. Dit is een compleet andere manier van werken vergeleken met bijv de Nintendo DS. De schermen werken namelijk niet "samen" met elkaar.

Dus heel de UI zal aangepast moeten worden (herschreven) of je blijft altijd met een 2e gehandicapt beeldje zitten met maar heel basale functies (zoals jij aangeeft, een remote voor n media player) of zoals Sony het doet... 2 schermen die zich gedragen als 1. Dan snap ik de meerwaarde niet boven een normaal toetsenbord (de meerwaarde komt pas wanneer je een OS hebt die hiervoor is gemaakt)

Niet echt een simpele situatie die ze zo creëren

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 22 juli 2024 17:55]

1 grote denkfout die je maakt. Op dit moment heb je HDMI output wat of het beeld van je scherm kopieert of een APP output naar het beeld verstuurd. Dit is een compleet andere manier van werken vergeleken met bijv de Nintendo DS. De schermen werken namelijk niet "samen" met elkaar.
Misschien dat dat juist een groot verbeterpunt is in de Android-software. Sony heeft hier wel laten zien dat je niet per sé op de 'ouderwetse' manier een tablet/handheld hoeft te maken.

Het tweede scherm is juist een heel erg goed middel om alternatieve UI-elementen te laten zien in plaats van alleen maar een toetsenbord (zoals je bijvoorbeeld ooit had bij de oude Psion-palmtops). Het is alleen het OS en de apps die er gebruik van moeten maken. Bij een video-player kun je bijvoorbeeld alle relevante knoppen en je playlist op het onderste scherm kwijt, en fullscreen het video-beeld op het bovenste scherm.

De grootste beperking voor dit soort dingen is vooral Android en de app-developers die het gewoon niet verwachten dat een apparaat twee (of meerdere) schermen heeft. Dat is niet iets waar Sony veel aan kan doen.
Anoniem: 411619 @Stoney3K6 februari 2012 22:47
Ik denk dat Sony daar wel degelijk iets aan kan doen. Als je zo'n product lanceert wat toch wel heel erg anders is dan de rest van de markt, dan moet je zorgen dat bij de lancering van het product er genoeg apps zijn die functioneel gebruik maken van het 2e scherm. Op een dergelijke manier kan je wellicht anderen interesseren om ook tijd te steken in het ontwikkelen van apps voor 2 schermen.
Waarom heeft sony er niet voor gekozen om de twee schermen als één scherm te laten functioneren voor apps die er niet mee overweg kunnen?

Dan heb je een rand in het midden, maar kun je wel het volledige scherm gebruiken.

Denk dat dit nogal een struikelblok gaat worden voor het apparaat....
Anoniem: 303530 @MikeyMan6 februari 2012 09:25
Misschien omdat je de tablet dan op z'n kant moet gebruiken. En ik denk eigenlijk dat dat met deze vorm niet heel prettig werkt. Kan een ervaringsdeskundige hier soms meer over zeggen?
Het 'concept' is OK maar zoals Beantherio al zegt, de uitwerking zuigt hard. Het ontwerp opzich bevalt me wel, maar: De schermen zijn te klein, er zit een dikke zwarte rand omheen wat ook scherm had kunnen zijn.
De dikke puntige hoeken, lijken me niet lekker werken met een game zoals in het filmpje als je de onderste touchscreen gebruikt als controller.

Last but not least, de harde waren!
Dit ding is even snel als mijn/de 1ste TAB de P1000 ofwel de 7" ze hebben echt liggen slapen bij Sony. Tegra 3 en Dual Core hadden ze mee moeten beginnen...

Ik heb nu de 7" en de 10.1 met keyboard dok. mwwha ik ga toch wachten op de degelijke Tegra 3 zoals de Transformer Prime... Het scheelt ik heb nog even, eind van de zomer loopt mijn abbo van de 7" Tab pas af.


edit:
ehh tegra 3 is 2 core volgensmij, met Dual praat ik over de cpu niet over de graka. ;)

[Reactie gewijzigd door BAS80 op 22 juli 2024 17:55]

Helaas is Tegra 3 nu niet bepaald dual core te noemen...

Raar product, denk niet dat dit ooit aanslaat, het lijkt teveel op een 3Ds maar je kan er niet hetzelfde mee, plus het is een paar honderd euro duurder. Flinke marketingmisser!
Ik denk zelf dat het niet echt een handig apparaat is, al is het alleen maar dat je in het midden gewoon een stuk scherm mist. Het dichtklappen lijkt leuk om het apparaat kleiner te maken, maar uitgeklapt is het nog steeds een portable apparaat. Niet echt noodzakelijk dus. Bovendien wordt het apparaat dan wel 2x zo dik.

Wel leuk om te zien dat bedrijven toch blijven innoveren. Dat brengt op den duur weer nieuwe inzichten en nieuwe producten.

[Reactie gewijzigd door Phony op 22 juli 2024 17:55]

"Wel leuk om te zien dat bedrijven toch blijven innoveren". Sorry hoor, maar daar schiet je geen moer mee op. Het ding heeft te veel nadelen dat complimenten over moed niet op zijn plaats zijn. Het is een mislukt ding. Dat kan je zien, proeven en voelen.
Nee, daar ben ik het absoluut niet mee eens. Hierdoor is wel een onvoorstelbare hoeveelheid kennis over technische aspecten en marketing verworven en dat is natuurlijk nooit mis. Dat komt juist de innovatie ten goede.

Al is het alleen maar omdat in de toekomst geleerd kan worden van Sony's fouten met de Tablet P (al dan niet door Sony zelf). Zonder die kennis was er vast een concurrent deze weg in geslagen en had die zeer waarschijnlijk dezelfde fout(en) gemaakt.
Anoniem: 380368 6 februari 2012 09:48
5 sterren voor "Warmte en geluid" ik koop hem onmiddellijk! }>

Sony serieus, mensen willen "screen estate" met een tablet...zullen we snel niets meer van horen denk ik
Anoniem: 441072 6 februari 2012 10:02
Of je hebt een pocket apparaat die je in je zak kan stoppen en dan moet je het doen met een kleinere scherm, maar met de juiste apps is het nog te doen. Of je hebt een tablet van minstens 10 inch en je kunt op een normale manier browsen alsof je een gewone computermonitor gebruikt.

Maar wat Sony nu brengt, is mij een raadsel waar je het voor kan gebruiken, tenzij je het als vervanger voor de PSP wilt gebruiken, maar dan moet je wel de playbuttons toevoegen. Dus mijn mening is, dit gaat 'm niet worden.
gooi er een nintendo DS emulator op. dan heb je een uber-DS!
Anoniem: 378632 6 februari 2012 12:42
Wat een vaag apparaat, lijkt op een uit de kluiten gewassen nintendo DS :+

Hoe zit dat met apps & progs dat geen dualscreen accepteerd?, of is dit gewoon te verhelpen met een (later uitkomende) driver voor Android?

Bijvoorbeeld lijkt het me lastig te scrollen met behulp van de scrollbar aan de zijkant in een browser als dit over 2 schermen verdeeld is, er zit altijd een "non touchable area" + een "spleetje" tussen...

Kom op Sony....nog 1 schempje erbij en we hebben een draagbaar eyefinity apparaat :Y)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 378632 op 22 juli 2024 17:55]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.