Door Anton van Bohemen

Windows Register verkleinen

Intro

Het moet nu maar eens en voor altijd afgelopen zijn met de problemen die er zijn om het Windows 9x register zo snel en schoon mogelijk te houden. Je kan natuurlijk eens in de maand je computer opnieuw installeren, Linux nemen is ook een mogelijkheid, maar wat veel sneller en makkelijker is, is om de grootste oorzaak van de problemen aan te pakken: de register-database van Windows.

De kern van alle bekende oplossingen werkt wel voor het schoonhouden, maar niet voor het verkleinen en versnellen van het register. De meeste oplossingen bestaan uit het uitvoeren van register-opschoon programma's zoals MS RegClean, Quarterdecks Registry Sweep uit CleanSweep, of Norton Utilities. Deze programma's doen maar 1 ding: Overbodige en
ongeldige sleutels verwijderen.

De kern tot het versnellen van het register ligt in het fysiek verkleinen van de registerbestanden. Dit lukt nooit zolang Windows gestart is. De rede is dat deze bestanden altijd geopend zijn, en om een bestand kleiner te maken moet er een kopie gemaakt worden waar een deel van de inhoud van de originele bestanden naartoe gekopieerd wordt. De oude bestanden moeten dus gesloten worden, wat niet gebeurt zolang Windows draait. Gelukkig is Windows 95/98 slechts een update van Dos, dus laten we daar dan maar op terugvallen. Leve M$, en hun prachtige compatibiliteit

Dan nu de oplossing voor dit alles. We gaan het register exporteren en opnieuw opbouwen in Dos. Maar voordat we dat doen zorgen we er eerst voor dat het register verlost is van ongeldige sleutels, dus we laten er alle utilities op los die we kunnen vinden. Op zijn minst RegClean, wat gratis bij Microsoft te halen is. Een combinatie van een aantal programma's levert vaak het beste resultaat. Ik heb er zelf 2: M$ RegClean en CleanSweep's Registry Sweep. RegClean haalt alle niet gebruikte ClsID's enzo eruit (registraties van DLL's enzo) en met Registry Sweep kan je niet-meer-aanwezige links naar bestanden verwijderen.

Begin van het stappenplan

Ik ga er vanuit dat iedereen die dit leest goed op de hoogte is van DOS, in ieder geval van bestandsattributen en manieren om van directory te veranderen met cd. Ik kopieer en wis in dit artikel alles via kale Dos-commando's, maar je kan natuurlijk ook Norton Commander (voor Dos!) o.i.d. gebruiken.

*Aannames:

- Ik heb een engelse Windows 98
- Mijn Windows-directory is C:\Windows
- Ik maak een backup door system.dat en user.dat te kopiëren (kan gewoon in Windows via sleur en pleur) naar de directory D:\Backup.

Waarom op D:?? zullen jullie je afvragen. Dat heeft te maken met (de)-fragmentatie en snelheid. Als je het precies wil weten, lees dan door tot aan het einde van dit artikel.

*Stap 0

Start Windows en maak een backup van het register!! Dit kan met diverse utilities, maar ook door de (verborgen) bestanden system.dat en user.dat uit de Windows-directory naar een andere directory of schijf te kopieren. Ik hou me niet verantwoordelijk voor gesloopte registers! Als de bestanden system.dat en user.dat niet te zien zijn in Explorer of My Computer, ga dan naar het menu View->Folder-options (Options in Windows 95) en kies in de tab View voor 'Show all files'.

*Stap 1

Het register exporteren. Start RegEdit en ga naar het menu 'Register'. Kies daar voor 'Export Registryfile'. Kies vervolgens voor het 'Entire Registry' en sla dit op in een bestand, ik kies voor D:\Backup\Regback.reg.

*Stap 2

Sluit Windows af en start de computer opnieuw in MS-Dos modus. Dus niet een Dos-prompt openen, maar via Start-> Afsluiten-> Opnieuw starten in Dos modus. Doordat deze stap nodig is, is het niet mogelijk om op deze manier het Windows NT register te verkleinen. Deze methode werkt alleen voor Windows 95/98.

*Stap 3

Verwijder de oude registerbestanden. Geen zorgen, we hebben de backup nog als er iets mis mocht gaan. Dit kan door de volgende dos-commando's te typen:

cd \windows
attrib -s -h -r system.dat
attrib -s -h -r user.dat
del system.dat
del user.dat

Vervolg stappenplan

*Stap 4

Laad smartdrive. Dit kan het opnieuw bouwen van het register (wat we straks gaan doen) aanzienlijk versnellen! Geef een flinke buffer mee, liefst in de buurt van de helft van je Ram-geheugen. Dit moet je opgeven in kB, dus typ:

smartdrv 32768

Als je 64 MB Ram hebt bijvoorbeeld. Zie ook de losse opmerking aan het eind van dit artikel.

*Stap 5

Genereer een nieuw register. Dit gebeurt met de dos-versie van RegEdit en het geexporteerde bestand dat we gemaakt hebben.
Typ:

regedit /c d:\backup\regback.reg

De /c parameter is nodig om een nieuw register te bouwen (create), daarachter komt het pad naar het geëxporteerde bestand uit stap 1. Vervolgens wordt het register opnieuw opgebouwd. Dit kan van enkele minuten tot ongeveer 30 minuten duren, afhankelijk van de snelheid van je computer en de grootte van het register.

Hier kan een probleem ontstaan met de Dos-versie van RegEdit. Deze bevat namelijk een bug die soms fouten geeft bij lange register-sleutels. Zie voor meer informatie hierover de supportsite van Microsoft en ga naar artikel Q132064. Windows 95 OSR 2.x en Windows 98 schijnen hier geen last van te hebben, maar je weet maar nooit. De meestvoorkomende rede voor deze fout is een ongeldig lange registersleutel, en zou meestal onderschept moeten worden door RegClean. Mocht je hier last van hebben, herstel dan de backup, en begin opnieuw met het uitvoeren van RegClean. Zie Stap 99.

Dat is het! Het register is nu hoogstwaarschijnlijk kleiner geworden. Om dit te controleren gebruiken we het dir-commando:

dir /a *.dat

Nu komt er een lijst met alle .dat-bestanden in de Windows-directory, met de grootte erbij. Vergelijk deze grootte met die van de backup die eerder gemaakt is:

d:
cd \backup
dir /a *.dat

*Stap 6

Start je computer opnieuw.

Als het niet werkt + uittro

*Stap 99

99?? Dat gaat hard! Heb je fouten ondervonden bij het opnieuw bouwen van het register dan volgt hier het recept om de backup weer terug te zetten vanuit Dos:

Wis het (eventueel) gedeeltelijk opgebouwde register (je hebt er toch niets aan) volgens Stap 3. Als dat bestaat natuurlijk, soms wordt de hele zooi automatisch gewist als er een fout optreedt.

Typ:
d:
cd \backup
attrib -s -h -r system.dat
attrib -s -h -r user.dat
copy system.dat c:\windows
copy user.dat c:\windows
attrib +s +h +r system.dat
attrib +s +h +r user.dat

Start je computer opnieuw. Je moet nu weer gewoon terugkomen in Windows alsof er niets gebeurd is. Er zit niets anders op dan het opnieuw te proberen...

*Samenvatting

Wat is er nou eigenlijk gebeurd? Alle registersleutels die door de tijd heen gewist zijn, zijn normaalgesproken nog steeds in het register aanwezig, maar dan als niet-actieve sleutels. Die nemen dus alleen maar ruimte in en kosten tijd bij het laden van Windows. Door het exporteren van het register naar een .reg-bestand zijn alleen de actieve sleutels geexporteerd. Bij het opnieuw bouwen van het register zijn die ook weer ingevoerd. Gevolg: het register is kleiner en Windows start sneller. Met minder kans op fouten.

*Losse tips

- Defragmenteer je harde schijf nadat het register opnieuw opgebouwd is. De registerbestanden zijn systeembestanden die niet worden gedefragmenteerd, dus het is het snelst als die op lege plaatsen aan het begin van de schijf komen. Na defragmentatie kan het register alleen achter de aanwezige data worden geplaatst, wat weer trager ingelezen kan worden.

- Als je die hebt (wie niet tegenwoordig): maak de backup van het register en het geexporteerde .reg-bestand op een andere harde schijf of partitie. Dit zorgt er mede met de vorige tip voor dat het nieuwe register op een plaats zo ver mogelijk aan het begin van de schijf staat.

- Het opnieuw opbouwen van het register kan een lang proces zijn. Door een grotere buffer aan SmartDrive mee te geven kan dit nog meer worden versneld. Standaard is de buffer 2 MB, ik neem meest de helft van het aanwezige Ram voor dit doel. Dus: 'smartdrv 32768' als er 64 MB Ram in de computer zit. De grens voor het aanmerkelijk versnellen van het opbouwen m.b.v. smartdrive begint ongeveer bij een .reg-bestand van 2,5 MB of groter. Probeer het voor de gein eens zonder SmartDrive, de grootste vertraging zit meestal tussen de 27 en 38%.

Ik hoop dat ik alle stappen helder heb uitgelegd. Als je een beetje creatief met Dos kan omgaan weet je ook wel hoe je bepaalde dingen moet veranderen als je andere directories gebruikt. Ik heb al talloze computers versneld op deze manier, en het verdient aanbeveling om het regelmatig te herhalen, bijvoorbeeld eens per twee maanden, vooral als je regelmatig programma's installeert en verwijdert.

Succes ermee,

Anton van Bohemen (aka avbohemen aka Blikkie)

Ok, eer wie ere toekomt: De kern van deze tweak (register exporteren en herbouwen vanuit Dos) komt uit de Nederlandse PCM van oktober 1997 (dacht ik). De overige tips zijn voortgekomen uit eigen ervaring. Da's een tijd geleden zal je zeggen. Ja, maar nog steeds zijn er maar een paar mensen die weten dat je ook in Dos met je register kan klooien. Ik heb het in een vlaag van verstandsverbijstering ook naar C!T gemeeld, misschien dat dat het niveau van dat blad weer wat omhoog kan halen. Maar goed, ik ga afsluiten, probeer het uit en post je reacties maar op ons forum.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (40)

Wijzig sortering
I.p.v. 89 dos-commando's om je register te verkleinen kun je ook het volgende doen...

... regedit /fix ...

(in DOS uiteraard in de Windows dir)
Lijkt me iets simpeler....
Nog even een tip mensen die met NT4 opgescheept zitten. Op www.sysinternals.com/pagedfrg.htm kun je een utility downloaden die je pagefile en registry defragmenteert. Dit scheelt ;)
Umm..."regedit /fix"? Hier wordt waarschijnlijk "scanreg /fix" mee bedoeld. En ja: 't werkt. Dus ff herstarten in DOS dan naar je Windows\Command dir gaan en "scanreg /fix" typen.
:)
De hier beschreven procedure werkt goed ik hanteer dit al enkele jaren. ook zonder smartdrive gaat het weer opbouwen van de registry binnen 5 minuten. De verwijzing naar PCM zat alleen een maand ernaast het is ontleend aan PCM september 1997 p 182.

In dat nummer van PCM staat nog een toevoeging die ik in de beschreven procedure niet tegenkwam, daarom hieronder een aanvulling:

In sommige gevallen, bij erg grote keys in de registry, kan de foutmelding komen: "kan geen toegang krijgen tot register". Dit is te wijten aan een bug in de real-mode (dos) versie van regedit die er soms voor zorgt dat grote keys niet geimporteerd kunnen worden. Als dit gebeurt, start windows dan weer opnieuw op (in safe mode). Het lijkt of een deel van de instellingen verdwenen zijn, doordat de keys niet goed geimporteerd zijn. Binnen de verkenner is met een dubbel klik op het bestand regback.reg alsnog de ontberekende keys te importeren.

greetz

peter pan
Op www.tweakfiles.com/ staan regelmatig programma's die zoiets doen.
Zelf gebruik ik M$-regclean in combinatie met een demo van RegistryCompressorPro (regcomp.exe).
Dit laatste programma sluit windows af en gaat dan in DOS aan de gang.
Om overbodige snelkoppelingen van je systeem te verwijderen kan je Checklinks.exe gebruiken.
(staat in win98RK dus die moet je extra installeren van je windows-cd)
ja inderdaad, zijn er nog progjes die nog compatible zijn met WinME? Want op zich kan je al die progjes wel ff gebruiken die op de Win98 cd staan, maar het kan zijn dat sommige dingen anders zijn qua opbouw van het register natuurlijk...
Wanneer komt er iets voor Win2k? :+
Mmz, het zal toch moeilijk zijn met Windows ME, die heeft namenlijk dus geen MS-DOS modus...

Hiervoor heeft Microsoft weer een andere oplossing gevonden; de opstart-diskette :)
Eerst wil iedereen DOS weg hebben en nu moet het weer terug??? :?

Make up your mind....

* 786562 Rene
Wat ik pas nog tegenkwam, is: Een nieuwere versie van een programma waarbij na installatie, een oud en inmiddels ongeldig registratienummer tevoorschijn kwam..
Nu gefixt...Ook een heleboel oudere en niet meer gebruikte mappen waren weg uit het register.....
En inderdaad via de opstart diskette..;-)
Gelukkig spreek ik nog DOS, want er moest weer wel een en ander uitgepakt worden...
Weet iemand hoe het handmatig verkleinen van het register kan in windows me, aangezien het register hier is gesplitst in drie ipv twee delen?

Gewoon dezelfde commands toevoegen voor classes.dat ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee