Inleiding
Netgear is een vertrouwd merk op de markt voor nas-systemen. De ReadyNas-lijn bevat al menig opslagsysteem, zowel voor consumenten als voor het midden- en kleinbedrijf. Onlangs heeft Netgear opnieuw twee nas-systemen uitgebracht: de ReadyNas NV+ v2 en ReadyNas Duo v2. Het gaat hierbij om verbeterde versies van bestaande ReadyNas-systemen. In deze review bespreken we de Duo v2.
De Duo v2, die door de fabrikant RND2000-200NAS wordt genoemd, is een instapmodel met twee drivebays. Volgens Netgear is het apparaat op een aantal punten veranderd ten opzichte van onder meer de ReadyNas Ultra 2, die Tweakers.net in mei testte. Zo beschikt de nieuwe nas over twee usb 3.0-aansluitingen.
Netgear zegt verder dat het zijn admin-interface flink gebruiksvriendelijker heeft gemaakt. Daarmee lijkt de fabrikant in te spelen op de veelgehoorde kritiek dat de webinterface van zijn vorige nas-systemen is achterhaald door de interfaces van de concurrentie. Tweakers.net zette de ReadyNas Duo v2 op de testbank en bekeek of de verbeteringen de moeite waard zijn.
De ReadyNas Duo V2 close-up
De vormgeving van de Duo V2 heeft veel weg van de bestaande nas-systemen van het bedrijf, zoals bijvoorbeeld de onlangs besproken ReadyNas Ultra 6 en de ReadyNas Ultra 2. Ook het karakteristieke 'ReadyNas-deurtje' ontbreekt niet. Zonder ingebouwde schijven weegt het apparaat 2,1kg.
De nas is uitgerust met een singlecore 1,6GHz-processor van Marvell. Het werkgeheugen is 256MB groot. Nieuw is dat de firmware overweg kan met 3TB-schijven, waardoor een maximale bruto opslagcapaciteit van 6TB beschikbaar is; bij de vorige ReadyNas-generatie was de maximale schijfgrootte nog 2TB.
:fill(white)/i/1322145867.jpeg?f=thumb)
Aan de voorzijde van de nas zijn, naast de diverse statusleds, een backupknop en een usb 2.0-ingang te vinden. De twee usb 3.0-aansluitingen bevinden zich helaas beide aan de achterzijde - het was gemakkelijker geweest als een daarvan aan de voorkant was geplaatst, om even snel een harddisk of usb-stick met usb 3.0 in het apparaat te pluggen. Naast de usb 3.0-aansluitingen vinden we aan de achterzijde nog een gigabit-ethernetaansluiting.
Net als bij de vorige ReadyNas-systemen is het inbouwen van één of twee harddisks een koud kunstje: de sledes zijn opnieuw solide uitgevoerd en schuiven gemakkelijk in en uit de nas. De schijven worden keurig op hun plek gehouden door het vergrendelmechanisme, dat zich gemakkelijk laat bedienen.
De Duo v2 in de praktijk
Ons testexemplaar werd geleverd met slechts een enkele 1TB-schijf van Western Digital, dus besloten we om twee van onze testschijven te gebruiken. De inbouw van deze twee 2TB-harddisks van Samsung leverde geen problemen op, zodat we de nas vlot konden opstarten.
Helaas gaf de op cdrom meegeleverde Raidar-tool meteen aan dat de schijfindeling corrupt was, ook al waren onze schijven netjes geformatteerd. Om dit te verhelpen, moesten we aan de achterzijde van de nas met een paperclip de resetknop ingedrukt te houden. Na het selecteren van de restore factory settings-optie waren de schijven alsnog bruikbaar, maar met name voor beginnende gebruikers is deze methode niet erg toegankelijk.
/i/1322160285.png?f=thumb)
Na de reset was de nas wel gebruiksklaar en konden we de webinterface openen. Het default wachtwoord uit de meegeleverde documentatie bleek echter niet correct. Uiteindelijk bleek het aloude password 'password' te werken - we mogen aannemen dat Netgear dit schoonheidsfoutje snel rechtzet, desnoods met een erratum in de documentatie.
/i/1322164887.png?f=thumb)
Direct na het inloggen kregen we de nieuwe Raidiator-interface, in ons geval met versienummer 5.3.1, onder ogen. Een wizard configureerde de nas aan de hand van een paar vragen en vervolgens werd ons het openingsscherm met een helder statusoverzicht voorgeschoteld. Dit scherm toont onder andere de temperatuur van de nas en de fansnelheid.
Het navigatiemenu, dat naar de bovenzijde van het scherm is verplaatst, heeft een logische indeling. De knop 'shares' maakt het mogelijk om nieuwe folders aan te maken die op het netwerk zichtbaar zijn, al dan niet via het dlna-protocol. Een klik op 'users' geeft toegang tot het gebruikersbeheer, terwijl 'backup' opties geeft om backups in te plannen.
De Duo v2 in de praktijk (2)
Het 'health'-scherm geeft de gebruiker diverse statistieken over de geïnstalleerde schijven en hier zijn ook logbestanden te bekijken. In de 'system'-sectie kunnen we de systeeminstellingen inzien en aanpassen. Als de nas in problemen komt, bijvoorbeeld door oververhitting of als een harde schijf defect dreigt te raken, kan hier onder meer ook worden ingesteld dat er een waarschuwingsmailtje verzonden moet worden.
/i/1322164889.png?f=thumb)
Om energie te besparen kan een 'power timer' geactiveerd worden. De nas kan tot op het uur nauwkeurig worden uitgeschakeld als hij niet nodig is, bijvoorbeeld in de nachtelijke uren. Overigens blijkt de Duo v2 in de praktijk vrij zuinig; met twee draaiende harde schijven noteren we een stroomverbruik van circa 18W, terwijl het verbruik van het onbelaste systeem tussen de 15 en 16W schommelt.
Omdat de nas volgens Netgear primair op thuisgebruikers is gericht, is een aantal functies weggelaten die we wel op duurdere apparaten van het merk terugvinden. Zo ontbreekt iscsi-ondersteuning en ook instellingen voor het nfs-protocol kunnen we niet terugvinden. Desondanks heeft de nieuwe Raidiator-interface ons positief verrast. Hoewel de interface nog niet zo fraai is als bijvoorbeeld Synology's DSM-gui, is de bediening uiterst eenvoudig en bovenal overzichtelijk.
Apps
De Duo v2 beschikt standaard over een aantal ingebouwde applicaties die het onder andere mogelijk maken om opgeslagen content via een mobieltje of een browser op te vragen. De interessantste is volgens ons ReadyNas Photos II: met behulp van een fraaie interface kan de gebruiker hiermee foto's uploaden en met anderen delen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
ReadyNas Photos II kan ook via een mobieltje benaderd worden; de fabrikant heeft apps voor de iPhone en Android in het assortiment. Met de mobiele apps kunnen bovendien foto's naar de ReadyNas Duo v2 worden geüpload. Met de browserinterface kunnen slideshows gestart worden en kunnen foto's op volledige resolutie gedownload worden.
Onder de naam ReadyNas Remote levert Netgear ook een eenvoudige remote access-app voor smartphones en Windows- en OS X-desktopsystemen. De gebruiker kan hiermee via een met ssl versleutelde verbinding toegang tot een share krijgen. Erg verfijnd is de app echter niet: zo kan er bijvoorbeeld geen content gestreamd worden.
Benchmarks
Zoals gewoonlijk gebruiken we de Intel Nas Performance Toolkit om een beeld van de prestaties te krijgen. De datadoorvoersnelheden worden gemeten met een Windows 7-pc, die met een gigabit-ethernetverbinding en het smb-protocol aan de nas is gekoppeld.
Zoals gezegd hebben we de meegeleverde 1TB-schijf vervangen door onze testschijven: twee HD204UI-harddisks van Samsung, elk met een grootte van 2TB. De Duo v2 maakt hier standaard een raid-array in de door Netgear ontwikkelde X-Raid2-modus van. Het verschil tussen deze modus en raid 1, oftewel mirroring, is dat een X-Raid2-array kan worden uitgebreid met extra schijven. Op onze Duo v2 met zijn twee drivebays zullen we daar uiteraard geen plezier aan beleven
Om inzicht te krijgen in de prestaties, zetten we de Duo v2 af tegen de ReadyNas Ultra 2 van dezelfde fabrikant. De Ultra 2 is voorzien van een krachtigere processor - een Intel Atom - en zou op papier dus beter presteren. Uit de StorageMark 2011-score blijkt dat inderdaad het geval, maar het verschil tussen de twee systemen is opmerkelijk klein. De Duo v2 vestigt met een score van 73,8 zeker geen records in zijn prijsklasse, maar het apparaat kan goed met de concurrentie meekomen.
Als we naar de leessnelheid kijken, blijkt de Ultra 2 beter te presteren als er veel kleine bestanden in het spel zijn. Bij middelgrote en grote files is de Duo v2 de winnaar.
Benchmarks (2)
Bij het wegschrijven naar de nas is de Ultra 2 de baas: het apparaat wint alle drie de tests en vooral bij grote bestanden is het verschil met de Duo v2 groot. Voor een nas met een ARM-processor is de doorvoersnelheid van gemiddeld 47MBps bij grote bestanden echter wel degelijk goed te noemen.
Om het werken met grafische software te emuleren, laten we de Graphics Data Workload-test op de Duo v2 los. De gemiddelde doorvoersnelheid is prima; de Duo v2 doet niet veel onder voor de Ultra 2.
Gebruikers die videobestanden voor editing-doeleinden op een nas opslaan, krijgen inzicht in de prestaties met de Video Data Workload-test. De Duo v2 presteert hier goed, al zijn er snellere systemen te vinden.
Prijzen en specificaties
Merk en Type |
Merk |
Netgear |
Productserie |
ReadyNAS |
Type |
Duo V2 |
Technische Specificaties |
Cpu-type |
1,6GHz Marvell |
Geheugengrootte |
256MB PC2700 ddr |
Hardeschijfbus (intern) |
sata-300 |
Raid-modi |
0, 1 |
Aantal harde schijven |
2x |
Ethernet |
1Gbps |
Hardeschijfbus (extern) |
usb 2.0, 2x usb 3.0 |
Kleuren |
zwart |
Behuizing bay intern |
3,5" |
Dlna |
ja |
Filesharing-protocollen |
cifs/smb, afp, http(s), ftp(s), dlna |
Fabrieksgarantie |
3 jaar carry-in |
Conclusie
Hoewel Netgear met de ReadyNas Duo v2 zeker geen revolutionair product op de markt zet, zijn we tevreden met het gebodene. De fabrikant heeft goed geluisterd naar de kritiek op zijn verouderde webinterface en heeft in de Raidiator-webinterface een gebruiksvriendelijke en solide vervanger. De interface biedt voldoende opties voor de thuisgebruiker, waarvoor deze nas primair bedoeld is. De meegeleverde apps zien we als een leuke extraatje, waarbij vooral de foto-applicatie goed is uitgewerkt.
Ook op hardwaregebied mogen we niet klagen; de behuizing is als vanouds solide en de gekozen processor levert acceptabele prestaties. Daarnaast laat de aanwezigheid van twee usb 3.0-poorten zien dat Netgear met zijn tijd meegaat. Overigens biedt Netgear een nette drie jaar garantie op zijn nas-systemen.
De Duo v2 is minder geschikt voor power users en (klein)zakelijke omgevingen; daarvoor heeft het apparaat te weinig spierballen, te weinig extra features en, met zij twee drivebays, ook nog eens te weinig opslagcapaciteit. Voor consumenten is de Duo v2 echter een prima apparaat, dat van ons vier welverdiende sterren krijgt.
Eindoordeel