Inleiding
Begin dit jaar kondigde Sony op de CES aan dat een aantal nieuwe tv's zou worden uitgerust met Gorilla Glass. De sterke, krasvaste glassoort van fabrikant Corning werd al voor smartphones en tablets gebruikt, maar bij grotere beeldformaten werd Gorilla Glass nog niet toegepast. Sony is dit jaar de enige tv-fabrikant die het chemisch geharde glas gebruikt.
De eerder besproken Bravia EX720, de goedkoopste 3d-tv van Sony, kwam al ruim voor de zomer uit. De planning voor de duurdere modellen werd echter in de war gegooid door de tsunami die Japan in maart trof: onder meer de Bravia HX920 was pas aan het eind van de zomer leverbaar. Dit topmodel in de Bravia-lijn is niet alleen voorzien van Gorilla Glass maar heeft ook een full-led backlight, waardoor fijnmazige local dimming mogelijk is. Met een straatprijs van ongeveer 2300 euro voor de 46"-variant is dat model echter niet voor iedereen te betalen.
Voor deze test hebben we dus gekozen voor een tv met een schappelijker prijskaartje. De Bravia NX720 is het goedkoopste model met Gorilla Glass, maar met een edge-lit backlight. Sony stuurde ons de 40"-variant op, maar het toestel is ook in een 46"-uitvoering verkrijgbaar.

Strak smoeltje
Ontwerp
Dankzij het Monolith-ontwerp lijkt het scherm van Bravia NX720 een egale vlakke plaat zonder bezels. De enige zichtbare elementen zijn het Sony-logo middenonder, met links ervan een ir-oogje, en het Bravia-beeldmerk linksboven.
Sony heeft een speciaal filter op het scherm aangebracht om het er egaal zwart uit te laten zien. Bij de meeste toestellen van andere fabrikanten, zoals de LG LW980s, zijn het paneel en de bezels achter het glas gewoon zichtbaar. Bij de Bravia NX720 worden de contouren van het scherm pas zichtbaar als het apparaat wordt aangezet.
Ook de zeer geringe dikte van de Gorilla Glas-toplaag valt op. Met de schuifmaat noteerden we een dikte van slechts 0,7mm. De totale dikte van de tv bedraagt niet meer dan 25,5mm. De bezels aan de zijkanten en bovenkant zijn 29mm breed, terwijl de onderste rand met een totale hoogte van 55mm wat forser is.
:fill(white)/i/1321365989.jpeg?f=thumb)
Voet
De Bravia NX720 wordt geleverd met een eenvoudige standaardvoet met een hals, maar ook met een brede chromen sokkel waar het schermgedeelte als het ware in wordt geschoven. In de brede voet zijn bovendien een subwoofer en twee midden- en hogetonenspeakers ingebouwd. Deze laatste zijn recht naar voren gericht, terwijl de basmodule zoveel mogelijk uit het zicht achterop zit. Achterop de voet is een soort blok bevestigd, waar het scherm aan bevestigd wordt.
Het basgeluid van de sokkelspeakers is goed en stabiel, terwijl de direct naar voren wijzende speakermodules voor een goed ruimtelijk geluidsbeeld zorgen. Ook spraak in films klinkt daardoor goed, maar voor muziek zijn de midden- en hoge tonen toch nog wat te dof.
:fill(white)/i/1320937776.jpeg?f=thumb)
De eenvoudiger standaard bestaat uit een rechthoekige plaat, bekleed met geborsteld aluminium, waarop een ronde cilinder wordt bevestigd. Ook hierop wordt een breed blok bevestigd waaraan het scherm wordt opgehangen. In tegenstelling tot de brede voet met speakers kan de tv met de eenvoudige voet gedraaid worden, onder een hoek van ongeveer 20 graden naar elke kant. Voor de 40"-tv is de bevestiging stevig genoeg.
Binnenwerk
De metalen achterkant van de tv is relatief snel te verwijderen. Na het openmaken zien we links een redelijk groot voedingscircuit en aan de rechterkant het moederbord met de aansluitingen en de nieuwe X-Reality-beeldprocessor. Het geheel zit er ordelijk uit.
Als de sokkel met speakers niet wordt gebruikt, is de NX720 afhankelijk van de ingebouwde speakers. Er zijn twee smalle speakermodules, elk voorzien van twee drivers, een bescheiden klankkast en een reflexpoort. Midden bovenin de behuizing zit een subwoofer.
:fill(white)/i/1321368198.jpeg?f=thumb)
Aansluitingen
De Bravia NX720 heeft al zijn aansluitingen naar onderen of naar de zijkant gericht, waardoor het toestel strak tegen de muur kan worden gehangen. Aan de zijkant zien we een CI+-slot, dat goedgekeurd is voor zowel het Ziggo- als het UPC-kabelnetwerk, twee usb 2.0-aansluitingen, twee hdmi-poorten, een analoge audio-uitgang, een optische s/pdif-aansluiting, een vga-poort en een ingang voor pc-audio.

Aan de onderzijde zien we achtereenvolgens een lan-connector, twee aansluitingen voor breakout-kabels voor twee av-ingangen en een component-aansluiting, en nog eens twee hdmi-aansluitingen, waarvan er eentje arc-compatible is. Een satellietingang ontbreekt op dit model. Ondersteuning voor wifi is wel weer standaard.

Afstandsbediening
De afstandsbediening van de Bravia NX720 zagen we ook al terug bij de Bravia EX720. Ondanks de hoekige vorm ligt deze prettig in de hand door onder meer de goede balans. De toetsen voelen wat sponzig aan en hebben geen duidelijke klik, maar de d-pad klikt wat steviger en bedient lekker.
Online omgeving
Menu en bediening
Sony heeft dit jaar de menu-interface van zijn tv's flink onder handen genomen. In plaats van de XrossMediaBar-interface, die ook in de PS3 is terug te vinden, heeft Sony de balk met de menucategorieën naar beneden geschoven, terwijl rechts de opties per catogorie te kiezen zijn. Het actieve tv-beeld wordt verkleind weergegeven. Het menu ziet er modern uit, met een pseudo-spiegelend oppervlak onder de menu-items.
Hoewel het uiterlijk van de menu-interface is gewijzigd, zijn de opties nog steeds hopeloos verspreid. Het zou fijn zijn als Sony de opties meer bundelt. Zo kan je bij het Picture-submenu de tv instellen tot je een ons weegt, maar pas als je de scènestand op Cinema zet, kan je de witbalans fatsoenlijk instellen. Ook zou het prettig zijn als de tv onthoudt waar je de vorig keer gebleven bent in het menu.
Gelukkig hebben de submenu's wel een doorloop, zodat je niet onnodig lange lijsten hoeft door te lopen. Ook fijn is dat Sony een snelmenu heeft ingebouwd, dat via de Options-knop naast de d-pad te activeren is. Met dit snelmenu kunnen onder meer de meeste beeld- en geluidsinstellingen veranderd worden.
Presence Sensor
Sony was vorig jaar de eerste fabrikant die een camera in de bezel monteerde. Sony gebruikt deze zogeheten Presence Sensor, van overigens bedroevend lage resolutie, om gezichten te herkennen en afstanden in te schatten.
Er zijn drie functies die de ingebouwde camera gebruiken. Met Distance Alert wordt voorkomen dat kinderen te dicht voor de tv zitten. Het beeld gaat dan op zwart en de tv meldt dat de afstand tot het scherm groter moet zijn. Vooral voor gezinnen met kleine kinderen kan dit een uitkomst zijn.
De Position Control-functionaliteit zou beeld en geluid aanpassen aan de positie van de kijker. Het is ons echter niet duidelijk geworden hoe het toestel het beeld verbeterd als vanaf een andere plek gekeken wordt.
Ten slotte wordt door de camera met gezichtsherkenning en bewegingsdetectie in de gaten gehouden of er ook echt iemand naar de tv kijkt. Anders dimt het toestel de helderheid van de backlight, zodat er minder energie wordt verbruikt. Deze feature kan ook worden uitgezet.

Bravia Internet TV
De fragmentatie van de menu-indeling zien we helaas ook terug bij het aanbod van online content. Zo is er een afzonderlijk Widgets-submenu met widgets voor Facebook en Twitter. Skype en de internetbrowser zijn dan weer onder het Applications-submenu gehangen.
De browser kent drie zoomstanden met evenzovele fontgroottes. De stand met het grootste font is wat ons betreft het bruikbaarst: bij de andere twee zijn de letters wel erg klein en bovendien wat onscherp. De laatst bezochte pagina wordt onthouden en het is mogelijk om bookmarks aan te maken.
Bij de site html5test.com scoort de ingebouwde browser van de Sony-tv 221 van de 450 punten. Onder meer de canvas- en video-elementen worden ondersteund, net als de videoformaten mpeg-4 en h.264 en de audioformaten mp3 en aac. Webm wordt niet ondersteund.
De interessantste internetcontent is te vinden bij Bravia Internet TV. Dit is een verzameling van online videodiensten, zoals NOS Video, Net 5, SBS 6 en Veronica. Ook Youtube-content, DailyMotion, enkele muziekkanalen en de Picasa-fotodienst zijn hier te vinden. De content van deze partijen wordt gepresenteerd in een door Sony ontworpen jasje, zodat de gebruiker een consistente interface krijgt voorgeschoteld.
Wat wel mist is een uitgebreider assortiment apps. Waarschijnlijk zal Sony het online gedeelte niet verder ontwikkelen en volgend jaar volledig overstappen op Google TV. Google legt volgens geruchten momenteel de laatste hand aan een volledig vernieuwde versie van zijn tv-platform. In de Verenigde Staten introduceerde Sony eind 2010 al de eerste Google TV-modellen, maar het platform kreeg destijds veel kritiek te verduren.
Kalibratie
Paneel

De foto van de pixelstructuur wijst erop dat het paneel van het s-pva-type is en geproduceerd wordt door schermenproducent S-LCD, een joint venture van Samsung en Sony. De subpixels zijn elk opgedeeld in vier afzonderlijk aangestuurde paren van twee subdomeinen.
Zoals we later in de recensie zullen zien, heeft dit paneel uitstekende zwartwaarden. De kijkhoeken zijn beduidend beter dan die van de uv2a-panelen van Sharp en maar marginaal minder dan bij de ips-panelen van bijvoorbeeld Panasonic en LG Display.
Scene-keuze
Sony heeft zoals altijd de instellingen van het beeld verdeeld over de Picture-controls en de Scene-modi. Als je een andere Scene-modus dan Cinema kiest, is de keuze bij de Picture-controls beperkt tot Standard, Vivid en Custom. Dat kan verwarrend zijn.
Als we de Cinema-stand kiezen, kunnen we bij Picture ook voor Cinema1 en Cinema2 kiezen. Bij de eerste is de backlight wat meer gedempt, terwijl de tweede juist geschikt is voor situaties met meer omgevingslicht. De meeste onzinopties, als Black Corrector, Advanced Contrast Enhancer en Live Colour staan dan uit.
In de Cinema-standen wordt het beeld overigens standaard zonder overscan weergegeven. Bij tv's van sommige andere merken moet je 'Just Scan' of een soortgelijke optie nog apart selecteren.
Fabrieksinstellingen
Bij de eerste metingen van de witbalans valt op dat de hoeveelheid rood in de kleurmix uitstekend is - maar er is te weinig groen, terwijl de afwijking van het blauw ruim boven de zichtbaarheidsgrens van vijf procent uitkomt.
De kleurtemperatuur bij een 70%-grijspatroon bedraagt 6920K, terwijl we naar 6503K streven. Hoewel dat te hoog is, valt de afwijking nog mee in vergelijking met andere tv's. Bovendien zijn de rgb-levels mooi constant, zodat we met een eenvoudige grijswaardenkalibratie al flinke verbeteringen kunnen bereiken.

De Bravia NX720 heeft geen kleurbeheersysteem aan boord om de kleurruimte aan te passen, maar de uitgangswaarden zitten al onder de zichtbaarheidsgrens. We hopen dat het aanpassen van de witbalans de kleurfouten nog verder naar beneden brengt.

We werden even op het verkeerde been gezet door de lichtsensor, die de helderheid automatisch naar beneden bijstelt als er minder omgevingslicht is. Het kostte even moeite om de juiste optie te vinden, maar toen we de sensor eenmaal hadden uitgeschakeld schoot de helderheid van een volledig wit beeld omhoog van 63cd/m² naar 152cd/m².
Kalibratie
Allereerst hebben we de Sharpness van 50 helemaal op 0 gezet. Daarmee is de weinige verscherping geheel verdwenen; niet veel tv's kunnen dat. Ook hebben we met een blauwfilter de Colour-waarde van van 50 naar 53 verhoogd.
Aangezien de gemiddelde gammawaarde bij de standaardinstellingen iets onder de gewenste 2,2 ligt, waardoor donkere gebieden al snel wat grijzig ogen, hebben we de gamma-instelling van 0 naar -1 gezet. De gemiddelde waarde komt daarmee weer iets boven de 2,2 uit, maar het beeld gaat er wel op vooruit.
Het contrast konden we iets opkrikken van 90 naar 94, terwijl de Brightness goed stond op 50. Vanwege de hoge helderheid in de uitgangspositie hebben we de Backlight-instelling van 5 naar 3 verlaagd. De helderheid komt daarmee uit op 130cd/m², precies in het midden van het gewenste bereik van 120 tot 140cd/m².
Met kleine aanpassingen aan de Gain- en Bias-controls is de witbalans goed af te regelen. Vanaf een dertigprocents grijsbeeld loopt de rgb-level-grafiek nagenoeg vlak, wat duidt op grijs zonder verkleuringen.

De aanpassingen hebben niet zoveel effect op de kleuren; de kleurfouten zijn maar een fractie kleiner. Met behulp van een cms zouden we onder meer de luminantie van het groen nog wat strakker kunnen afstellen en de DeltaH-kleurfout van het cyaan onder de grens van 3 hebben getrokken, maar met het eindresultaat zijn we zeer tevreden.

De uiteindelijke kalibratieinstellingen staan hieronder opgesomd:
Basisinstellingen |
Backlight |
3 |
Contrast |
94 |
Brightness |
50 |
Colour |
53 |
Gamma |
-1 |
Witbalans |
rgb-gain |
-3, 0, -5 |
rgb-bias |
-1, -1, -2 |
3D
De 3d-modus bij de Bravia NX720 is voorzien van eigen geheugen voor het opslaan van de 3d-instellingen. De backlight staat in die stand op vol en is niet aan te passen, maar zaken als Contrast, Brightness en Colour zijn dat wel. Ook Motionflow en de witbalans kunnen nog worden ingesteld.
En dat is nodig ook: gemeten door de meegeleverde 3d-bril van de Bravia NX720 zien we dat het blauw veel en veel te zwak is, terwijl groen en vooral rood te veel aanwezig zijn. Ook de gamut is niet goed, waarschijnlijk als gevolg van de foute witbalans, waardoor alle kleuren behalve rood in de CIE-meting flink naar rechtsboven verschuiven. We hebben geen 3d-grijswaardenkalibratie uitgevoerd omdat dat te veel tijd zou vergen, maar de instellingen laten veel te wensen over.
Beeldeigenschappen
Kijkhoeken
S-pva is een goed compromis tussen diep zwart en goede kijkhoeken, zo blijkt ook weer bij de Bravia NX720. Tot en met een hoek van ongeveer 30 graden ten opzichte van de schermnormaal blijven de kleuren goed, daarboven krijgt het beeld een iets gelige tint. Ook wordt het beeld wat lichter, mogelijk door meer backlight bleeding. Daardoor is er in de donkere partijen wel wat meer detail te zien.
:fill(white)/i/1321029947.jpeg?f=thumb)
Beelduniformiteit
Ook met het blote oog is zichtbaar dat het scherm geen optimale beelduniformiteit heeft. Linksonder is zelfs een lichte verticale strook te zien, en die is zo duidelijk zichtbaar dat het wel om een productiefoutje moet gaan. Afgezien daarvan is het onderste deel van het scherm wat lichter en een beetje links van het midden is overduidelijk clouding zichtbaar.

Bij de uniformiteits- en contrastmetingen met een 5x5-schaakbordpatroon zijn deze afwijkingen vreemd genoeg niet terug te vinden. Wel zien we dat er links van het midden een hogere helderheid wordt gemeten. De overige zwarte vlakken schommelen tussen de 0,04 en 0,06cd/m², en voor een lcd-paneel zijn dat zeer goede waarden.
De helderheid van het wit is het hoogst in het midden van het beeld, maar aan de randen is deze flink lager. In de rechterbovenhoek meten we een helderheid van 97,6cd/m², terwijl de hoogst gemeten waarde 132,5cd/m² bedraagt.
De gemiddelde helderheid bedraagt 113,3cd/m², terwijl de gemiddelde zwartwaarde uitkomt op 0,047cd/m². Dat betekent dat de contrastverhouding 2266:1 bedraagt en dat is een uitstekend resultaat.

Bewegingscompensatie
Om video vloeiender af te spelen is de Bravia NX720 voorzien van Sony's MotionFlow XR 200-bewegingscompensatie. De combinatie van een 100Hz-paneel en backlight scanning zou dezelfde prestaties moeten opleveren als van een 200Hz-scherm.
De bewegingscompensatie kent de standen Off, Standard, Smooth, Clear en Clear Plus. De defaultwaarde is Standard; dit geeft een wat vloeiender beeld dan zonder bewegingscompensatie. Bij een 1080i-testpatroon met drie dunne lijntjes naast elkaar, die met 6,5 pixels per frame bewegen, geven de Clear- en vooral de Clear Plus-stand de hoogste bewegingsscherpte, al is er wel wat 'trailing' zichtbaar. Ook met 12,5 pixels per frame zijn de drie lijntjes in de Clear Plus-stand nog te onderscheiden. Het trailen van snel bewegende content komt bij Standard en Smooth niet voor.

Bij een snelle camerapan in de film Happy Feet zijn bij geen enkele MotionFlow-stand irritante artefacten aanwezig. Wel is zichtbaar dat bij Clear en Clear Plus de helderheid afneemt door het knipperen van de backlightscanning. De lagere helderheid is op te vangen door de backlight een paar tandjes hoger te zetten, maar bij gebruik van MotionFlow geven we de voorkeur toch al aan de Standard-stand.
De Film Mode kan het vloeiende beeld wat verstoren. Met de defaultwaarde op Auto1, waarbij gebruik wordt gemaakt van interpolatie om tot een vloeiender beeld te komen, is bij snelle pans het beeld niet helemaal soepel. Met Auto2, waarbij de originele cadans van het bronmateriaal gebruikt wordt, hebben we hier geen last van. Voor blu-ray-content en dergelijke raden we dan ook Auto2 aan.
HQV-tests
MotionFlow werkt zeer goed, maar bij de HQV-2.0-tests laat de tv toch wat steken vallen. Bij de Video Resolution-1080i-test met de ronddraaiende witte balk vertoont deze balk af en toe zichtbare karteling. Ook bij het waaierpatroon met verschillende grijswaarden zijn de lijntjes rond de horizontaal niet helemaal vrij van de zogeheten 'stairstepping'. Vooral aan de basis van waaier-'bladen' is dit te zien. De uiteinden zijn wel weer strak.

Vreemd is dat de 2:2- en 3:2-cadansen niet goed door MotionFlow XR 200 herkend worden. Bij de responstijdtest, waarbij een draaiende geruite afwisselend als 2:2- en 3:2-content wordt weergegeven, werkt de voor Europa belangrijke 2:2-cadans redelijk soepel, maar de 3:2-beelden zijn zeer schokkerig. Het 2:2-deel wordt regelmatig in de juiste resolutie weergegeven, maar soms raakt de tv van slag; dan wordt het ruitjespatroon met de halve verticale resolutie weergegeven.
Een deel van de andere cadansen wordt niet herkend, maar als de NX720 een paar seconden de tijd krijgt, slaagt hij er toch in om de 5:5-, 6:4- en 8:7-cadansen goed weer te geven.
De tekstoverlay-test, waarbij tekst over filmmateriaal met een afwijkende cadans getoond wordt, verloopt in bijna alle standen zonder problemen. Met horizontaal scrollende tekst gaat het toestel bij de Film Mode in de Auto1-stand echter de mist in.
Inputlag
Voor het meten van de input lag hebben we de Bravia NX720 aan een snelle pc met een GeForce GTX550-videokaart gehangen. Ter controle sloten we ook een Ilyama View Master Pro 451-crt aan, die nagenoeg geen lag zou moeten vertonen. De crt werd op de vga-aansluiting van de videokaart aangesloten, terwijl de Bravia NX720 aan de hdmi-poort werd gekoppeld. Vervolgens werden op drie verschillende plekken op het scherm softwaretimers gezet.
Aan de foto's van deze setup is te zien dat de gemiddelde inputlag bij de Game-modus ongeveer 50ms bedraagt. Dit geldt voor zowel de 720p- als de 1080p-resolutie. Dat is iets hoger 30ms die de Bravia EX720 noteerde, en even goed als de Sharp Aquos LE830E.

We hebben ook een filmpje van de 720p-demo van Brothers in Arms: Hell's Highway gemaakt. Hierop is te zien dat de inputlag in de Game-modus gemiddeld is.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Energieverbruik
Bij vertoning van de film Transformers verbruikt de gekalibreerde Bravia NX720 ongeveer 56,6W. Aangezien het toestel geen full-led backlight heeft, is het verbruik ongeveer hetzelfde bij een volledig wit of zwart scherm. Rechtsstreeks uit de doos verbruikt de tv met 63,3W iets meer, omdat de backlight standaard wat helderder is ingesteld.
In de 3d-modus verbruikt de tv gemiddeld 90,7W. Ook hier zijn fluctuaties door heldere of donkere beelden minimaal, omdat de backlight in deze modus continu voluit brandt.
Prijzen en specificaties
Merk en Type |
Merk |
Sony |
Productserie |
Bravia |
Type |
KDL-40NX720 |
Beeldeigenschappen |
Schermdiagonaal |
40" |
Hd-specificatie |
full hd
|
Paneel |
100Hz |
Bewegingscompensatie |
MotionFlow XR 200 |
Beeldverhouding |
16:9 |
Beeldoptimalisatie |
X-Reality Engine |
3D |
3d-ondersteuning |
ja |
Beeldtechniek |
Televisietype |
lcd |
Backlight |
edge-lit led
|
Resolutie
|
1920x1080
|
Local dimming |
nee |
Verbinding |
Tunertype |
dvb-c, dvb-c hd, dvb-t, dvb-t hd |
Common Interface |
CI+ - goedgekeurd door Ziggo en UPC |
Video-ingangen |
D-sub, 4x hdmi, scart |
Dlna |
ja |
Audio |
s/pdif |
Ethernet |
1Gbps |
Usb |
usb 2.0 |
Wlan |
802.11n |
Geluid |
Speakers |
intern stereo |
Speakervermogen (RMS) |
30W |
Uiterlijk |
Televisiekleur |
zwart |
Energie |
Stroomverbruik |
66W |
Stroomverbruik (stand-by) |
0,3W |
Afmetingen |
Hoogte |
213mm |
Breedte |
949mm |
Diepte |
618mm |
Gewicht |
13,1kg |
Overig |
Televisie-eigenschappen |
24p, picture-in-picture |
Beugelbevestiging |
Vesa 300mm |
Introductiejaar |
2011 |
Bijzonderheden |
Gorilla Glass |
Concurrentie en conclusie
Concurrenten
De Bravia NX720 heeft ongeveer dezelfde prijs als de Bravia HX720, die iets betere specificaties heeft. Beide tv's zijn voorzien van Gorilla Glass, maar de Bravia HX720 heeft Motionflow XR 400 en een edge-lit led-backlight met local dimming, terwijl de Bravia NX720 is voorzien van Motionflow XR 200 en het zonder local dimming moet stellen.
De vraag is hoe belangrijk deze verschillen zijn. Local dimming is bij edge-lit led-backlights slechts mogelijk tot 32 zones. Ook is het niet bekend of Sony bij de Bravia HX720 een sneller paneel gebruikt, of dat de beeldprocessing verantwoordelijk is voor de snellere Motionflow-variant. Dat de toestellen toch ongeveer even duur zijn, wordt veroorzaakt door de met de NX720 meegeleverde speakervoet. Wie zijn tv op een av-receiver aansluit, kan vermoedelijk beter voor de Bravia HX720 kiezen.
Voor ongeveer zestig euro extra heb je een 40" D7000 van Samsung. Deze mag dan wel geen dun glas aan de voorkant hebben, maar de bezels van dat model zijn net als bij de D8000 zeer dun. Dat moet je een keer gezien hebben om erover te kunnen oordelen. Samsung heeft 3d-weergave bij de D7000- en D8000-serie in elk geval beter voor elkaar dan Sony.
Iets goedkoper dan de NX720 is de Regza 42WL863 van Toshiba. Deze 42"-tv heeft een edge-lit led-backlight met local dimming in 32 zones en is, net als het voormalige topmodel Regza 55ZL1, voorzien van de Cevo-engine. Dit hardwareplatform zorgt er onder meer voor dat de inputlag zo laag is. Het ontwerp van de Regza 42WL863 is stijlvol en het toestel is voorzien van actieve 3d-technologie.
Conclusie
Aan het ontwerp zal het bij de Bravia NX720 niet liggen. De bouwkwaliteit is goed, net als de materiaalkeuze - waarbij met name het dunne en krasvaste Gorilla Glass een pluspunt is. Bovendien ziet de tv er strak uit; in combinatie met de meegeleverde speakervoet oogt deze Sony als een blok graniet.
En daarmee hebben we ook gelijk het belangrijkste nadeel te pakken: door de voet mee te leveren, is de NX720 flink duurder dan andere modellen in hetzelfde segment. En het geluid is dan wel duidelijker en helderder dan bij de gebruikelijke downward firing speakermodules, vooral als het om spraak gaat, maar voor een echt vol geluid is toch een externe av-receiver met bijbehorende 5.1-speakerset nodig. De NX720 is wel een goed alternatief voor wie liever geen boxen in zijn woonkamer ziet. Omdat er in het schermgedeelte ook nog speakers zitten, betaal je in feite voor twee speakersets, waarvan je er maar één gebruikt.
De beeldkwaliteit van de NX720 springt er nergens echt uit. De kijkhoeken van het s-pva-scherm zijn minder dan bij een ips-scherm en ook wat betreft kleurtemperatuur en witbalans behoeft de tv wat - weliswaar kleine - aanpassingen. De Presense Sensor-camera in de bezel werkt goed, maar de online mogelijkheden zijn onvoldoende. Wel prettig is weer dat wifi standaard is ingebouwd.
Er is duidelijk geprobeerd om de NX720 meerwaarde te geven, maar wij hadden liever een strakkere prijs gezien dan het voetstuk waar Sony deze tv op wil zetten.
[update 01/12/11]: Uitgerekend in de week van publicatie van deze recensie heeft Sony de adviesprijs van enkele Bravia-modellen verlaagd. De adviesprijs van de Bravia NX720 in de 40"-uitvoering, zoals hier besproken, daalde van 1300 euro naar 1000 euro, zoals ook genoemd in de comments. De recensietekst was echter al eerder klaar en de eindconclusie leunde sterk op de hoge prijs.
Nu deze naar beneden is bijgesteld, maakt dat de Bravia NX720 tot een interessantere propositie, zeker gezien de meegeleverde speakervoet die voller geluid geeft dan het indirecte geluid van de ingebouwde speakers van veel lcd-tv's. Wat prijs betreft worden onder meer de UE40D6530 van Samsung en de 42LW650s van LG tot de concurrenten gerekend, evenals het PFL7906 van Philips' DesignLine-serie.
Eindoordeel