Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Archos 101 G9: voor een duppie op de eerste rang?

Conclusie

Archos heeft bij de 101 G9 op veel vlakken concessies gedaan om de prijs laag te houden en dat is te merken in het dagelijkse gebruik. Dat betekent zeker niet dat het apparaat ronduit slecht is. Zo heeft Archos voor een degelijke chip gekozen, die grafisch misschien niet zo krachtig is, maar bij algemene rekentaken en het decoderen van videomateriaal de veelgebruikte Tegra 2 weet te verslaan. Daarnaast heeft het Franse bedrijf ook op softwaregebied goede keuzes gemaakt met de goede ondersteuning voor veel video- en audiocodecs en de integratie van samba- en dlna-functionaliteit in de videospeler.

Ook de optionele 3g-stick kan onze goedkeuring wegdragen. De fysieke uitwerking kan strakker, maar de mogelijkheid voor gebruikers om naderhand nog voor 3g-functionaliteit te kiezen via een stick, die ook nog eens samenwerkt met een normale computer, is een pluspunt.

Toch kunnen die positieve facetten het wat negatieve gevoel dat we aan deze testperiode hebben overgehouden niet uitwissen. De 101 G9 voelt goedkoop aan en daarmee wordt een gebruiker telkens als hij de tablet oppakt geconfronteerd. Het gevoel met een stuk budgethardware te maken te hebben komt ook terug bij het scherm, de instabiele steun achterop, het warm worden van de tablet en het gebrek aan een lichtsensor, om enkele voorbeelden te geven.

Het grote voordeel van de 101 G9 is de lage prijs, maar op dat vlak weten andere fabrikanten al druk uit te oefenen. Voor grofweg 100 euro meer koop je al een Asus Eee Pad Transformer met een beter scherm, meer opslagcapaciteit en veel meer bouwkwaliteit.

Wie echt niet meer dan 300 euro wil uitgeven en de minpunten van de Archos kan accepteren, heeft aan de 101 G9 een prima apparaat om te browsen, apps te draaien en media te bekijken. Wij zouden echter adviseren om wat meer geld uit te geven en voor een betere tablet te kiezen.

Mobiliteit en accuduur 6
Warmte en geluid 4
Ergonomie 6
Bouwkwaliteit 4
Beeldkwaliteit 6
Prestaties 8
Featureset 8
Prijs 10

Eindoordeel

Tweakers zegt: 6

Reacties (164)

Wijzig sortering
Ik heb de Archos G9 101 nu sinds 1.5 week en ben dus wel tevreden. Aangeschaft voor 249 euro inclusief 3G dongel.

Sterke punten:
- Speelt probleemloos 1080p op zowel scherm als via HDMI out (dit doet nog geen enkele andere Honeycomb tablet)
- Vrijwel elke codec wordt afgespeeld. Op de AC3 en MPEG2 codec zitten blijkbaar licentiekosten, die kun je samen voor 10 euro (dit is sinds deze week verlaagd van 15 euro naar 10 euro) aanschaffen als je ze nodig hebt.
- Veel aansluitingen (2x USB, microSD cardreader, HDMI, 3.5mm audio)
- Standaardje zodat ie kan staan. Ja je moet er niet met je hele gewicht tegenaan gaan hangen, maar zelfs al gebruik je het touchscreen als ie staat, dan blijft ie gewoon staan.
- Uitbreidbaar met 3G als je dat in de toekomst wil gebruiken (bij andere tablets moet je die keuze bij aanschaf al maken)
- Wordt dus WEL geupdate naar Ice Cream Sandwich
- Bijna 2-wekelijks een nieuwe firmware (gisteren bijv. een update naar Android 3.2.1) met fixes/toevoegingen, dus tot nu toe goeie ondersteuning
- Het scherm heeft een prima kijkhoek.
- Met de helderheid op zo'n 20% kan ik thuis binnen prima alles zien.
- Een nacht op standby vermindert de accu capaciteit met zo'n 2-3%, dus geen battery drain.
- 8GB is meer dan genoeg voor een hele stapel aan applicaties. Als je data, video of audio wil opslaan doe je dat lekker op je extra gekochte microSD kaartje van 32GB.
- Prijs/kwaliteit is prima

Zwakke punten:
- De behuizing is inderdaad niet gelijk aan de duurdere tablets, maar die zijn ook ongeveer 1.5 tot 2x duurder. Je moet geen appels met peren vergelijken.
- Ditzelfde geldt voor het scherm. Het is een MVA panel en geen IPS. Maar ook hier weer het prijsverschil.
- Bij intensieve taken voel je linksonder aan de achterkant inderdaad een beetje warmte. Maar heb je wel eens een HTC Desire gevoeld als ie een beetje bezig is? Lijkt mij geen echt probleem. Ik verbrand echt m'n handen er niet aan.
- Het scherm spiegelt en je ziet er vegen en vlekken op, maar volgens mij is dat bij alle huidige tablets wel het geval.

Mijn conclusie na 1.5 week gebruik is dan ook dat het een prima tablet is, waarvoor ik hem gebruik (altijd thuis met als taken internetten, mailen, spelletjes, video afspelen, foto's bekijken, muziek luisteren en allerlei apps gebruiken). Heb nog geen moment spijt van deze aankoop.

[Reactie gewijzigd door hars73 op 10 november 2011 10:35]

- Vrijwel elke codec wordt afgespeeld. Op de AC3 en MPEG2 codec zitten blijkbaar licentiekosten, die kun je samen voor 10 euro (dit is sinds deze week verlaagd van 15 euro naar 10 euro) aanschaffen als je ze nodig hebt.
Archos 80/101 G9
9 november is er een firmware update voor de Archos 9G uitgekomen waarin deze codecs blijkbaar nu meegeleverd worden.
Firmware changes

Version 3.2.69 - November 9th, 2011
  • Web browser: faster web page rendering
  • Media center: built in online subtitle download support after a long press on a video file under video browser
  • Media scraper: faster information retrieval process
  • External storage: add ability to mount disks without partition
  • Android version: switch to Honeycomb 3.2.1
  • Battery: low charge notification
  • Multimedia: support for split AC3, MPEG2 plugins
Bron: http://update.archos.com/...e_archos_android_gen9.htm

[Reactie gewijzigd door L0wleveL op 12 november 2011 20:07]

Er bestaan volgens de review op Tweakers ook 3G Archos gen9's waar de stick al bij zit.
Hmm okee en waar zijn die te koop, waarom staan die niet in de PW of op websites..

De hardeschijfversie is volgens Archos 'slechts' 100 gram zwaarder en 3mm dikker.
Wij zouden eerder spreken van 'maar liefst'.

Ja hallo wat wil je dan?
Ik zou spreken van een functie die subliem is en bij geen een andere fabrikant te verkrijgen! _/-\o_

Wie mpeg2-video of ac3-audio wil afspelen moet echter voor 14,99 dollar een aparte plug-in-pack aanschaffen.
Uhm 10 EURO 8)7

Er wordt nergens gezegd dat de Archos Full HD (1080P) kan uitzenden als die op een extern beeld wordt aangesloten via HDMI, mooie feature, andere tabs > 1080P!

Voor de rest die scorekaart, dat is toch wel erg triestig zeg :X
2 sterretjes voor de bouwkwaliteit, kom op zeg, dat is een 4.. Een Yarvik, Intertoys tablet is 2** dit niet! Voor de rest ben ik het met meer dingen niet eens, maarja dat zal aan mij liggen denk ik zo!

Waarom zijn de GPS, trilfunctie, full sized USB-poort op de achterkant niet getest?
Er zijn weinig tot geen tablets met een full-sized USB-poort dus hop +1 voor features!
Een HDMI-poort die het Micro-SD kaartslot blokkeert tijdens het opladen, kom op zeg...
Besturingssysteem is inmiddels Android Honeycomb 3.2.1, in de specs staat 3.1..

Bad-ass review zeg, die op HWI is veel gedetailleerder, slecht Tweakers!

[Reactie gewijzigd door CLB op 10 november 2011 18:11]

Voor de rest die scorekaart, dat is toch wel erg triestig zeg :X
2 sterretjes voor de bouwkwaliteit, kom op zeg, dat is een 4..
2 sterren is toch eerlijk voor goedkoop en krakend plastic als het ander merk met een behuizing dat uit gefreesd aluminium is vervaardigd 5 sterren krijgt.
Valt me op in het filmpje dat de reviewer bijna altijd twee keer moet tappen om een actie uit te voeren. Is de touch gevoeligheid soms niet zo goed bij deze Archos?

Het is niet dat hetgeen hij op tapt zo klein is, dus mis tappen is het niet.

Verders, goede review. Maar wel jammer van die usb-poort card reader combi. En de flexibiliteit van het apparaat (zwakke constructie). Wat als hij in een tas zit en er drukt even iets tegen. Voor je het weet gaat het scherm stuk of één van de interne componenten.
Dat komt omdat ze een tablet hebben gebruikt waar blijkbaar niet de nieuwste software update op zit.... Heb ik ook last van gehad maar met de update naar 3.2 is dat verholpen (en die update was al uit)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 10 november 2011 09:38]

Ben de trotse eigenaar van 80 g9

kan niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben .

natuurlijk zijn er negatieve punten zoals behuizing en bubble in scherm (valt niet heel erg op)

maar zoals @hrs73 hierboven al zegt je moet geen appels met peren vergelijken

heb in hong kong een usb host kabeltje bestelt voor 2,10 en ja ik heb hem ook al binnen :)

heb inmiddels verschillende toepassingen getest en dit zijn mijn resultaten.

usb muis > werkt
externeschijf met eigen voeding > werkt
Externe harde schijf zonder voeding met 1 usb aansluiting > werkt niet
Externe harde schijf zonder voeding met 2 usb aansluiting > werkt
2e usb aansluiting in 3g Poort :)
usb sticks meerdere getest > werkten allen
toetsenbord usb >werkt

voor het geld (200 euro bij de phonehouse actie met gratis 3g dongel) een prima apparaat
voor dit geld met deze specs echt een top apparaat

vindt de review dan ook niet geheel recht doen aan de prijs kwaliteit verhouding
Hier sluit ik me graag bij aan... Heb ook voor 200,- de G9 80 aangeschaft bij TPH. Als je dan de vergelijking maakt met een 'high-end' android 3.x tablet heb je het ineens over 200,- extra, ofwel: 2x zo duur. En in mijn geval zat de twijfel meer tussen een iPad 2 of een Android en vind dit dus een prima manier om eens te kijken of android 3.x voor mij al 'goed genoeg' is of dat ik echt nog even wat meer geld apart ga leggen voor een iPad.

De kids zijn in elk geval dolblij met dit apparaat en gaan er al net zo makkelijk mee overweg als mijn iPhone dus blijkbaar heeft Android daar al een grote slag gemaakt.

Mijn conclusie is persoonlijk wel dat android nog niet 'at par' is met iOS. Veel kleine dingetjes die net wat omslachtiger zijn en uitzoekwerk vragen. Niks gaat eigenlijk echt 'vanzelf'.

Daar staat dan wel weer tegenover dat je dus niet afhankelijk bent van iTunes en gewoon je hele mediabibliotheek op een 32Gb micro-SD kaartje van 35 euro kunt zetten. Daar kan Apple niet tegenop... Dus als ik alsnog voor de bijl ga met een iPad hebben we het al over 200,- versus 600,-. Ofwel: je kunt er ook voor de hele familie elk een Archos voor kopen :P
Zoals velen begrijp ik deze review ook TOTAAL niet. Ik ben ook de trotse eigenaar van een archos 101 G9, en deze geeft heeeel veel value for money. Heb er dan ook 249,- euro voor betaaald inclusief 3G stick.

Ik gebruik hem dagelijks en het werkt en kijkt gewoon heerlijk. Het is en blijft een gadget/luxe product maar daarom is 250 euro een leuk bedrag om eraan te besteden. En de duurdere varianten kunnen niets beter/meer, in mijn inziens alleen maar minder.

Dus mijn mening is dan ook, indien je geinterresseerd bent in deze tablet zoek naar reviews waar hun eigen mening niet zo sterk naar voren komt als in deze.
Waar heb je deze gekocht voor die prijs? Ik ben nl. erg geïnteresseerd in deze tablet zeker voor die prijs.
Was een pallet deal bij de phonehouse, maar dat goldt alleen de maand oktober sorry.
Hier ook 2 stuks vd Archos 80 G9 gekocht bij TPH. Voor 199 euro de beste koop qua value for money imo.

OK het display is niet de beste (maar zeer zeker niet de slechtste!) en het plastik is goedkoop aanvoelend, gezien de specs en prestaties icm vanilla HC 3.2 met uitzicht op ICS en frequent firmware-updates van Archos, is dit echt een sweet deal.

De reviewer ziet totaal niet wat er geboden wordt voor de prijs ivm met de veel duurdere concurenten.

[Reactie gewijzigd door Majin Buu op 11 november 2011 22:40]

Als je deze test vergelijkt met die van hardware.info, dan lijkt het wel of het over 2 verschillende apparaten gaat.

[Reactie gewijzigd door Toin op 10 november 2011 09:18]

Ja inderdaad, daar krijgt deze tablet zelfs een Silver Award! :)
Overige specificaties
Besturingssysteem Google Android 3.1
Hoe kan het zijn dat de tablet die jullie hebben gebruikt nog op Android 3.1 zit? Ik heb eenzelfde tablet gehad (en een 8") en ik heb hem op 3.2.1.6 zitten. Ik moet daarom ook melden dat enorm veel softwarematige issues verholpen zijn met de laatste update.

Verder heb ik de tablet gebruikt en ervaren, ik moet eerlijk toegeven dat het helemaal niet zo'n slechte aankoop is. Vergeleken met mijn eigen Asus Transformer gaat hij redelijk gelijk op qua gebruiks gemak

Verder ben ik het meer eens met de conclusie van hardware.info dan degene in deze topic maar dat is persoonlijk

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 10 november 2011 09:18]

Vreemd dat jullie exemplaat zo warm wordt, een vriend van me heeft de 80 G9 en die wordt niet noemenswaardig warmer als een Transformer of iPad (die ook allemaal lichtjes opwarmen bij langdurig gebruik, vooral met games).

Ook de conclusie van de GPU vind ik vreemd, jullie hebben drie game/gpu gerelateerde benchmarks, in één daarvan laat deze tablet de Tegra 2's ver achter zich, bij de 2e scoort 'ie gelijk, en bij de 3e scoort ie minder. Met die gegevens kan ik niet tot de conclusie komen dat de GPU echt minder is...

Daarnaast vond ik hem (na 2 uurtjes spelen), ondanks dat het wat goedkopere plastic is, nog redelijk degelijk aanvoelen. Het enige grote nadeel van deze tablet is het scherm naar mijn mening.
Wij zouden echter adviseren om wat meer geld uit te geven en voor een betere tablet te kiezen.
En welke dan? Want al die andere tablets (iPad 2 uitgezonderd) hebben weer moeite met HD materiaal afspelen en zijn dus (naar mijn mening) absoluut niet geschikt als mediaplayer.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 10 november 2011 10:52]

Tjonge, een van de weinige keren dat ik door Tweakers teleurgesteld wordt in een review.
"Wij zouden echter adviseren om wat meer geld uit te geven en voor een betere tablet te kiezen" op basis waarvan? Doordat de T.testers alle leuke tablets langs zien komen zonder deze zelf te moeten kopen?
Ik moet ze gewoon kopen in de winkel, als ik er eentje wil hebben. En de specs, benchmarks, opties, media zaken zijn voor die prijs prima in orde. Op basis van prijs/prestatie scoort deze mi erg hoog.
En inderdaad, op basis van bouwkwaliteit-Archos-G9 versus bouwkwaliteit-A.merk-veel duurder scoort deze (veel) minder.
Een persoonlijke keus die tweakers veel genuanceerder had moeten brengen.
Ik heb deze review met aandacht gelezen en was eigenlijk nogal geschrokken door de laatste alinea. Wat wil de reviewer nu van mij?
Ik ben op zoek naar een apparaat dat ik in de zetel wil gebruiken om wat te surfen, mails bekijken, een spelleke spelen, alles op mijn nas bekijken of beluisteren.

Eerst zegt de reviewer dat dit apparaat dit allemaal kan, maar dat de afwerking er maar één is die je kan verwachten bij een tablet van maar 300 euro. En als laatste advies krijg ik dan te horen dat ik beter 100 euro meer zou uitgeven.

Weet je wat? Ik zal geen 300 euro betalen voor deze tablet. Ik heb dit vorig jaar al gedaan met de gen8 101 en dat beestje doet nog altijd mijn ding.
En nee, het is nog niet uit elkaar gevallen, is nog niet kapot gegaan en de plastiek kraakt nog altijd, so what? Value for money.
Kortom, wil je maar 300 euro uitgeven aan een tablet, luister dan zeker niet naar de raad van deze review.
Het betekent niet dat als iets kraakt dat het niet lang meegaat ^^
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Consoles

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True