Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Dell XPS 14z: waarin een kleine laptop groot kan zijn

24-10-2011 • 14:45

61

Multipage-opmaak

Introductie

Dell introduceerde afgelopen zomer de XPS 15z: een 15"-notebook met stevige maar dunne behuizing, relatief krachtige hardware en een strak design. Een ultrabook was het niet: daar was de 15z toch nog wat te dik voor en bovendien ontbrak een ssd. Wel was duidelijk dat Dell de ultrabook-trend niet aan zich voorbij wilde laten gaan, en net zo duidelijk was dat Dell goed naar het voorbeeld van Apple gekeken had.

Nu is er dan de kleine versie, waarmee Dell marktaandeel van Apples succesvolle 13" Pro-laptop wil afsnoepen. De XPS 14z is 23mm dik en komt daarmee niet in de buurt van de dunste laptops van dit moment. Dell werkt wel aan ultrabooks, maar heeft deze nog niet in zijn assortiment. Het bedrijf moet het dus voorlopig doen met de claim dat de XPS 14z de 'dunste fully featured laptop op de planeet' is. Wij zochten uit of dit alleen marketingpraat is, of dat de laptop echt zo compleet is.

Een 15z, maar dan kleiner

Dell bracht zijn XPS 15z al in juli uit en eigenlijk is het best vreemd dat de XPS 14z nog zo lang op zich heeft laten wachten: de twee laptops lijken sterk op elkaar. Bovendien zijn high-end 13,3"-laptops momenteel erg populair, waarschijnlijk omdat ze wat betaalbaarder en handzamer zijn. Mogelijk wilde Dell eerst de reacties op de XPS 15z afwachten, mogelijk ook was het bedrijf wat voorzichtiger geworden omdat de vorige designserie, de Adamo's, min of meer flopte.

De XPS 15z bleek echter een prima laptop en de release van de XPS 14z was dus alleen een kwestie van tijd. Hoewel de 14z en 15z zoals gezegd op dezelfde leest geschoeid zijn, zijn er wat kleine en minder kleine verschillen aan te wijzen. Om te beginnen is de nieuweling met 1,98 kilogram aardig wat lichter dan de 2,5kg van de 15,6"-versie. Ook is de 23mm dikke nieuweling twee millimeter dunner dan 15z. Er zijn dunnere laptops, maar die hebben meestal geen optische drives. Bij de Dells zijn de drives overigens van het slotloading-type, en er is dus geen gammele slede.

Dell XPS 14z

Wat hetzelfde is gebleven is de behuizing, die van geanodiseerd aluminium en een magnesium-legering is gemaakt. Net als bij de 15z is er een coating op het gedeelte rond het toetsenbord aangebracht, die prettig aanvoelt en die vingerafdrukken geen kans geeft. De binnenkant is daarmee een stuk donkerder dan de buitenkant, die mat zilverkleurig is.

Ook de sierstrip rondom en de geribbelde rand tussen de scharnieren zijn gebleven. Bij de 15z vonden we dit niet bij het strakke design passen en bij de 13,3"-versie is dat niet minder. Ook de decoratief bedoelde roosters aan de zijkant zijn een stuk kleiner dan bij de 15,6"-versie, en dat vinden we eigenlijk wel prima.

Dell XPS 14z

Het 14"-scherm

Het toetsenbord en het touchpad zijn identiek aan die van de 15z. De subtiel gekromde toetsen voelen licht aan en bieden weinig weerstand bij het typen, maar er kan wel rap en zonder irritatie mee gewerkt worden.

De touchpad is met 100x53mm behoorlijk groot en het oppervlak is niet te glad en niet te stroef. Multitouchbewegingen worden zonder problemen geregistreerd. Er zijn nog fysieke muisknoppen aanwezig en deze klikken zacht maar duidelijk.

Een van de voordelen ten opzichte van concurrenten is de aanwezigheid van toetsenbordverlichting. Deze kan op twee niveau's ingesteld worden.
Dell XPS 14z

Scherm

De meest zichtbare afwijking van de 14z ten opzichte van de 15z is het scherm. Hoewel de 14z het formaat van een 13,3"-laptop heeft, is Dell erin geslaagd om er een 14"-scherm in te monteren. Daarmee is Dell niet uniek - onder andere LG en Packard Bell gingen het bedrijf al voor - maar een pluspunt is het zeker.

De aanwezigheid van een 14"-paneel maakt niet alleen dat er meer schermruimte dan bij een 13,3"-versie is, maar vooral ook dat de bezels een stuk dunner zijn. Hoewel dit een marginaal voordeel lijkt, is het wat ons betreft een stuk prettiger voor de ogen en werkt het ook fijner. Overigens is er onder de glasplaat nog wel een zwarte rand tussen het beeld en de bezels te zien, wat het effect een beetje teniet doet.

Dell XPS 14z

De resolutie bedraagt 1366x768 pixels, wat de norm is voor 13,3"-notebooks. Omdat het om een tn-paneel gaat, zijn de kijkhoeken niet erg goed. De XPS 15z gooide hoge ogen bij de brightness-test, en we hadden eigenlijk verwacht dat de 14z dat ook zou doen, maar met 212 cd/m² valt de helderheid tegen. We hebben inmiddels ook een XPS 17 getest, die om zijn goede scherm bekendstaat. De 14z kon op het gebied van de helderheid niet aan de waardes van de XPS 17 tippen, maar blijft dus ook ruim achter bij de 15z.

Schermhelderheid
Systeemnaam in cd/m², hoger is beter
Asus UX31
*********
520
Dell XPS 17
*******
456
HP Envy 17
*******
419
Lenovo Thinkpad X1
******
341
Asus Lamborghini VX7
*****
285
Dell XPS 15z
*****
278
MSI GT683R
****
266
Dell XPS 14z
***
212
HP ProBook 5330m
***
179

In en om de laptop

Ten opzichte van de 15z heeft Dell behoorlijk met de indeling van de poorten geschoven. Waar de grote versie aan de achterkant een rooster had, zitten hier bij de 14z de meeste aansluitingen, zoals de voedingaansluiting, een mini-displayport, hdmi 1.4-, usb 2.0- en usb 3.0-aansluitingen en de gigabit-ethernetpoort.

Gevolg is dat de zijkanten van de 14z een stuk kaler zijn. Links zitten alleen de microfooningang, de audio-uitgang en de 7-in-1-geheugenkaartlezer, terwijl rechts de optische drive en de statusleds voor de accuduur te vinden zijn. Hiermee is de rechterzijkant zelfs opgeruimder dan die van de MacBook Pro 13". Het nadeel is uiteraard dat de poorten aan de achterkant wat lastiger te bereiken zijn. Met name bij het regelmatig plaatsen en verwijderen van usb-sticks kan dit irriteren, maar verder lijkt het ons een goed idee om de kabelbrij zoveel mogelijk naar de achterkant te verplaatsen.

Het rooster voor de warmteafvoer zit bij de 14z aan de onderkant en is een stuk groter dan bij de 15z. Bang voor verbrande bovenbenen hoef je desondanks niet te zijn: ook bij volle belasting valt de hitte-uitstoot mee. Ook de geluidsproductie blijft alleszins binnen de perken.

Dell XPS 14z Dell XPS 14z Dell XPS 14z Dell XPS 14z Dell XPS 14z

Hardware

De 14z wordt aangedreven door een Intel Core i7 2640M. Deze 32nm-chip is in september uitgebracht als onderdeel van de refresh van de Sandy Bridge-lijn. De 2640M is met zijn kloksnelheid van 2,8GHz een fractie sneller dan zijn voorganger, de Intel Core i7 2620M, die op 2,7GHz was geklokt. De nieuwe dualcore zal het bij multithreaded werklasten natuurlijk nog wel afleggen tegen de Sandy Bridge-quadcores, maar de hoge kloksnelheid en vooral de turbo naar maar liefst 3,5GHz maken een hoop goed.

Ons reviewexemplaar was uitgerust met de GT520M van Nvidia. Deze gpu heeft 48 cores die op 740MHz zijn geklokt en is voorzien van 1GB ddr3-geheugen. De videochip is wel een stuk minder krachtig dan de GT525M van de 15z, die over twee keer zoveel cores beschikt.

Verder is de XPS 14z voorzien van 8GB ddr3-geheugen en een 7200rpm-harddisk met een capaciteit van 750GB. Daarover zal de gebruiker weinig reden tot klagen hebben. Voor de hdd is overigens een valsensor ingebouwd, zodat het niet tot desastreus gegevensverlies zal leiden als de 14z onverhoopt van tafel valt.

Dell XPS 14z

Software

De hoeveelheid bloatware is beperkt. Voor de valsensor draait de Accelerometer P11-software van STMicroelectronics en het geluid moet worden opgepoetst door de Advanced Audio FX Engine. Daarnaast beschikt de 14z over Cyberlinks PowerDVD-suite en Roxio Creator Starter. Voor het lezen van e-books is Blio voorgeïnstalleerd. Ook Intels Proset Wireless, Turbo Boost Technology Monitor 2.0 en Rapid Storage & Managament Engine Components zijn standaard op de notebook aanwezig.

Dell heeft verder zijn Stage-softwaredock op de laptop gezet. Dit dock biedt de onderdelen MusicStage, Photostage en WebcamCentral. We zijn echter geen fans van dit slecht ontwikkelde lanceerplatform, dat bepaald niet uitblinkt in snelheid, gebruiksgemak of mogelijkheden

Synthetische benchmarks

We onderwerpen de laptop aan de gebruikelijke reeks synthetische benchmarks. Deze cijfers zeggen weinig over de alledaagse prestaties, maar zijn wel geschikt om de 14z op diverse onderdelen met zijn concurrenten te vergelijken.

De Core i7 2640M is de snelste mobiele dualcore-processor van Intel en dat is te zien in de singlecore-test van Cinebench. Het verschil ten opzichte van de 100MHz lager geklokte Core i7 2620M, die tot voor kort de snelste dualcore was, is echter marginaal.

Bij de multithreaded test moet de dualcore het uiteraard afleggen tegen de quadcores. Cinebench kent de Core i7 2640M nagenoeg evenveel punten toe als de 2620M.

In de OpenGL-test van Cinebench is duidelijk te zien dat de GeForce GT 520M van Nvidia significant minder presteert dan de GT 525M van de XPS 15z. Wel scoort de 520M weer veel beter dan de geïntegreerde videochip van de Intel-processor, de HD Graphics 3000.

Ook in de gpu-test van 3DMark presteert de 15z duidelijk beter dan de nieuweling. Bij de Physics-test speelt de processor weer een rol en hier zijn de verschillen tussen beide weer marginaal, maar de uiteindelijke 3DMark-score van de 14z is aanzienlijk lager. We hadden dan ook liever gezien dat Dell ook bij de 14z een GT 525M had ingebouwd.

3DMark Vantage - CPU
SysteemnaamProcessorPunten, hoger is beter
Alienware M14x Core i7 2820QM
*********
20.352
HP Envy 17 Core i7 2630QM
*******
16.421
Dell XPS 14z Core i7-2640M
****
10.425
Dell XPS 15z Core i7-2620M
****
10.389
Asus UX31 Core i7 2677M
***
7684

3DMark Vantage bevestigt het beeld dat 3DMark 11 neerzet. Het spelen van 3d-games zal bijvoorbeeld op een laptop met een GT 525M een stuk soepeler gaan, ook al is ook dat geen high-end videochip. Bij de GT 520M zullen de settings flink teruggeschroefd moeten worden, als een spel tenminste al draait.

PCMark 7
SysteemnaamPunten, hoger is beter
Alienware M14x
*********
4133
Asus UX31
*******
3406
MSI GT683R
******
2865
Asus Lamborghini VX7
*****
2351
Dell XPS 15z
*****
2327
Dell XPS 14z
*****
2301
Asus N53
*****
2269
Lenovo Thinkpad X1
*****
2228

Op de score van PCMark 7 heeft de mindere gpu maar weinig effect, en de iets snellere processor zorgt ervoor dat de 14z en de 15z vrijwel gelijk over de streep komen.

CrystalDiskMark - Sequential Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX31
*********
466,80
Alienware M14x
****
245,00
MSI GT683R
***
178,40
Dell XPS 15z
**
117,80
Dell XPS 14z
**
116,50
Asus N53
**
85,29
Asus U31S
*
77,88
CrystalDiskMark - Sequential Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Alienware M14x
*********
240,80
MSI GT683R
*****
139,40
Asus UX31
*****
135,80
Dell XPS 15z
****
111,00
Dell XPS 14z
****
102,60
Asus N53
***
78,65
Asus U31S
**
70,74

De harde schijf van de 14z is dezelfde Western Digital-hdd als die van de 15z. De schijven zetten voor harddisks prima sequentiële lees- en schrijfsnelheden neer, maar ssd's zijn het natuurlijk niet.

Praktijktests

We meten zoals altijd ook de prestaties bij het draaien van programma's uit de dagelijkse praktijk. Zo kan je een betere indruk krijgen van de absolute prestaties van de 14z.

Met Adobes Lightroom wordt een set afbeeldingen geëxporteerd. De Dell XPS 14z weet deze taak net iets sneller af te ronden dan de XPS 15z. De twee dualcores zetten hier beide uitstekende prestaties neer.

Bij het converteren van een video met Handbrake is het verschil met de quadcores groot, maar de dualcores 2640M van de 14z weet alle andere dualcores wel achter zich te laten - al is het verschil met de 15z wederom erg klein.

Hetzelfde zien we bij de bewerkingstest van Photoshop: de 14z handelt de reeks bewerkingen het snelste af van alle laptops met een dualcore-chip. Het verschil met de 15z is hier bovendien iets groter.

Quickpar
SysteemnaamProcessorTijd in seconden, lager is beter
Alienware M14x Core i7 2820QM
*****
185,00
Dell XPS 14z Core i7-2640M
*****
186,00
Dell XPS 15z Core i7-2620M
*****
187,00
Asus N53 Core i7-2720QM
******
197,00
Lenovo Thinkpad X1 Core i5-2520M
******
206,00
MSI GT683R Core i7-2630QM
******
216,00
HP Envy 17 Core i7 2630QM
******
216,00
Asus Lamborghini VX7 Core i7-2630QM
******
219,00
Asus UX31 Core i7 2677M
******
223,00
Asus U31S Core i3 2310M
*********
297,00

Bij de tijd die Quickpar nodig heeft om een set beschadigde archiefbestanden te repareren, speelt de kloksnelheid een grote rol. De applicatie is singlethreaded en de 14z scoort dus wederom erg goed.

Gallery en specificaties

Dell XPS 14zDell XPS 14zDell XPS 14zDell XPS 14zDell XPS 14zDell XPS 14zDell XPS 14zDell XPS 14zDell XPS 14zDell XPS 14zDell XPS 14zDell XPS 14zDell XPS 14zDell XPS 14z
Merk en Type
Merk Dell
Type XPS 14z
Technische Specificaties
Cpu-type Intel Core i7 2640M
Cpu-snelheid 2,8GHz
Moederbordchipset Intel Mobile HM67
Geheugengrootte 8GB
Geheugentype ddr3 (sodimm)
Videointerface
Schermdiagonaal 14"
Videochip GeForce GT520M
Video-uitgangen hdmi 1.4, mini-displayport
Schermresolutie 1366x768
Opslag
Opslagcapaciteit 750GB
Optische-drivetype dvd±rw dl
Interfaces
Usb/firewire 1x usb 2.0, 1x usb 3.0
Wlan 802.11a, 802.11g, 802.11n
Ethernet 1Gbps
Bluetooth Bluetooth 3.0
Overige specificaties
Extra's cardreader, webcam
Besturingssysteem Windows 7 Home Premium
Gewicht 1,98kg
Kleuren zilver
Taal
Indeling qwerty

Conclusie

Met de XPS 14z bewandelt Dell hetzelfde pad als met de XPS 15z. Uiterlijk en technisch biedt de laptop dan ook geen verrassingen. Dat hoeft ook niet, want net als de 15z ziet Dells jongste er goed uit; de laptop is prettig dun, goed afgewerkt en voelt zeer degelijk aan. Het dunne scherm sluit fraai op de behuizing aan en het chassis biedt de robuustheid die een dunne notebook nodig heeft.

Net als bij de 15z vinden we wel dat het design net iets minimaler had gemogen: de sierstrip langs de rand, de geribbelde strook tussen de scharnieren en de roosters naast het keyboard doen wat goedkoop aan. Het zijn kleine dingen, maar juist die kunnen belangrijk zijn voor een notebook die het deels van zijn uiterlijk moet hebben.

De Core i7-processor is de snelste dualcore in Intels assortiment, en die is ook nog eens voorzien van een grote hoeveelheid werk- en opslaggeheugen. Op het gebied van aansluitingen hebben we ook al geen klachten. Het enige minpuntje is de GT520M-gpu van Nvidia: in plaats daarvan zouden we graag minimaal de GT525M zien.

Een van de belangrijkste troeven is het scherm. De resolutie en de helderheid komen helaas niet boven de middelmaat uit, maar de schermdiagonaal van 14" is lekker groot, al was het maar omdat de behuizing niet groter is dan die van de 13,3"-concurrenten. Hopelijk vindt dit voorbeeld navolging.

Dell brengt in Nederland vijf modellen uit, met prijzen variërend van 749 euro tot 1199 euro. Het duurste model heeft een ssd van 256GB. Het model dat wij getest hebben, is het op een na duurste met een prijs van 949 euro. Wat ons betreft is deze configuratie zeer scherp aan de prijs. Ter vergelijking: de goedkoopste 13" MacBook Pro is duurder en op het gebied van cpu, gpu, geheugen en hdd moet de Apple het afleggen. Het is duidelijk op welke fabrikant Dell zijn pijlen richt en van die strijd is de consument denkelijk de grote winnaar: de XPS 14z is met deze prijzen een aanrader.

De XPS 14z is in Nederland vanaf 15 november beschikbaar.

Reacties (61)

61
56
34
5
0
6
Wijzig sortering
Mooie review. Het enige wat ik alleen jammer vindt aan deze laptop is de resolutie. Als die 1600x900 was geweest, was dat perfect geweest. Helaas zijn er daar maar weinig van.

Edit:
Net contact gehad met dell ivm de resolutie. Helaas wordt hij maximaal leverbaar met 1366x768 :(.

[Reactie gewijzigd door NL-RaVeR op 23 juli 2024 02:53]

Toeval of niet? Deze laptop is zojuist ook gereviewd op hardware.info

De resolutie is inderdaad wat laag. Hardware.info heeft als voornaamste kritiekpunt de grafische kaart. Doe een goede discrete kaart. Laat em anders achterwege.

Conclusie Hardware.info
Een mooie, luxe en complete 14 inch laptop met een laag gewicht van ongeveer 2 kilo. Als je het design mooi vindt, dan is het zeker een laptop die je zou kunnen overwegen. Maar wij zijn niet helemaal voldaan. Het had allemaal net iets meer mogen zijn, bijvoorbeeld een nVidia GeForce GT540M en een hogere resolutie voor het scherm; 1600x900 in plaats van de 1366x768 van dit model. Uiteraard was de prijs dan ook wat hoger geweest, maar dat had wat ons betreft wel meer recht gedaan aan het ontwerp van deze laptop.
Het levert een silver award op.
Dat laatste is misschien nog wel het juiste woord voor deze laptop: een geraffineerde laptop met mooie specificaties en een redelijke prijs. Wat ons betreft een Silver Award waard.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 23 juli 2024 02:53]

Toeval of niet? Deze laptop is zojuist ook gereviewd op hardware.info
Nee dat is geen toeval. De laptop is vandaag officieel door Dell in Nederland aangekondigd, waarbij deze fabrikant had aangegeven dat de reviews niet voor 14.45 gepubliceerd mochten worden.
Mooie review. Het enige wat ik alleen jammer vindt aan deze laptop is de resolutie. Als die 1600x900 was geweest, was dat perfect geweest. Helaas zijn er daar maar weinig van.
De (te lage) resolutie is een discussie die bij laptopreviews elke keer weer oplaait, maar er zijn nu eenmaal mensen die een lagere resolutie prettiger vinden en andersom. Een 15z heeft dezelfde resolutie en een groter scherm dus wat dat betreft valt het bij de 14z nog wel mee qua resolutie...
Vreemd dat alle punten op de scorekaart 4 sterren scoren, de scherpe prijs verdient 5 sterren.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 23 juli 2024 02:53]

Het speelt er ook enorm mee of de gebruiker alle vensters gemaximaliseerd gebruikt. deze groep zal over het algemeen niet zoveel last hebben van een wat lagere resolutie.
Ben je een gebruiker (net als ik) die allerlei venstertjes open heeft staan her en der en over elkaar dan is werken met een hogere resolutie een must.
De enige reden om een lagere resolutie prettiger te vinden lijkt mij als je liever niet naar te kleine letters tuurt. Maar dan zou het OS gewoon wat beter schaalbaar moeten zijn...
Niet alles is schaalbaar. Ik vind het persoonlijk storender dat er zo weinig oog is voor de kwaliteit van het scherm: er zijn legio laptops met goedkope schermen. Slechte kijkhoeken, slechte kleurwaardes, slecht contrast en vooral veel variatie en weinig keus.
Zou mij niks verbazen als de Dell laptop een optie heeft voor een 1600x900 scherm je ziet dat steeds meer. Bij 14 inch laptop's, bij Dell zelf, als bij de concurrent HP, Sony. Goede vooruitgang, nu nog IPS of PLS schermen ipv die TN panelen, die over het algemeen een stuk minder zijn.

/edit

De resultaten van dit scherm zijn om te huilen. "The Screen: A Crying Shame"

http://www.anandtech.com/...ures-in-a-small-package/5

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 23 juli 2024 02:53]

Ik hoop niet dat dit een trend gaat worden:
1x usb2.0, 1x usb 3.0
Muis erin, usb-stick erin. Vol.

Ik heb nu ook een laptop met 2x usb, maar het is heel vervelend.
Er zijn voldoende situaties waarin je dus moet wisselen van apparatuur. Het is voor mij ècht een reden om zoiets neit te kopen.
Dat is net zoiets als een auto zonder reservewiel. Ik vind dat een vorm van verkapte oplichting: iedereen verwacht dat dat goed zit en dan blijk je achteraf een kat in de zak te hebben.
Een no-brand usb 2.0 hub van 4 slots kost nog geen 5€/stuk ...
Als het dan zo'n probleem is koop dan 2 van die kleine hubjes, die zijn zo groot als een USB-stick en passen dus zeker wel bij je laptop. ;)

Ik gebruik nu al ruime tijd een XPS 1330, deze heeft ook maar 2 USB 2.0 slots.
Als ik weet dat ik meer moet hebben stop ik zo'n hubje in mijn rugzak en klaar.
En voor €1 had de fabrikant die usb-poort er bij kunnen hebben, bij wijze van spreken.
Geen extra apparaat nodig (wat een aparte voeding nodig heeft wil hij zijn usb-poorten voeden).
De hardware zit er zelfs als in maar meestal is de ruimte voor nog een extra usb connector er niet.
Ook moet de stroomvoorziening weer met +500mA omhoog om aan de USB specificaties te voldoen.

[Reactie gewijzigd door -=bas=- op 23 juli 2024 02:53]

Als je iets over trends wil weten:
- bluetooth muis (en toetsenbord voor op de werkplek)
- bestanden slaan we tegenwoordig op in de cloud

Dat scheelt alweer twee usb-poorten. Waar gaan we die nu voor gebruiken?

Op een vaste werkplek heb je veel aan een dockingstation. Daar zitten zat usb poorten op. Onderweg sluit je nu eenmaal niet veel extra's aan. Dus de noodzaak van veel poorten is er gewoonweg niet. En voor het uiterlijk is een beperkt aantal poorten ook beter.
Verkapte oplichting? Lees jij de specs nooit voor je iets koopt?
Het raakt werkelijk kant noch wal die opmerking.

Enne als je dan toch zo nodig een paar externe USB devices moet kunnen aansluiten dan kan je ook nog wel een (mini) USB hubje meenemen.

Probleem opgelost.
Een usb-hub is voor mij geen oplossing, dat is om het probleem heen werken met een "oplossing" die het sterke punt van een laptop deels teniet doet.

Ik ga als ik iets (duurs) koop er van bepaalde dingen uit. Zo had ik op mijn motorola razr vroeger de mogelijkheid om mp3 af te spelen. Die mp3's kon ik dan op het intern geheugen (5MB) plaatsen. Vijf megabytes. Dan voel ik me dus opgelicht: je ziet mp3's afspelen, dus je gaat er van uit dat je dus wat muziek op je telefoon kunt zetten en uiteindelijk kun je maar één liedje kwijt. Je verwacht iets naar aanleiding van de specs, maar die verwachting klopt niet en als je de specs letterlijk leest heb je geen poot om op te staan. Dus ik vind het verkapte oplichting. Letterlijk niet, maar met gezond verstand wel.
Dan moet je beter onderzoek doen en naar de specs kijken voordat je dergelijke dure aankopen doet. Helemaal geen oplichting, de dingen die jij meldt zijn vooraf duidelijk uit te zoeken.
Gewoon de plaats van de optical drive gebruiken voor USB poorten en dergelijken lijkt mij ook een betere keuze. Maar wie ben ik...
Anoniem: 389214 25 oktober 2011 07:39
Wacht even. In de benchmarks en praktijktests vergelijken met diverse merken, maar in de conclusie een ander merk erbij halen die helemaal niet vergeleken is, en daarbij ook nog iets over de prestaties van beide durven concluderen. Erg knap van Tweakers.
En daarbij wordt dan weer vrijwel niets gezegd over de merken/types waarmee vergeleken wordt.

Waarom specifiek melden dat erg duidelijk is op welk concurrerend product Dell zijn pijlen op richt met dit model, maar intussen dat model niet laten meedoen in de tests?

Erg wazige tests en conclusievorming als je het mij vraagt. Helpt niet echt om me de rest van de review te laten lezen... ;)
Erg jammer van het scherm inderdaad. Had toch wel een optionele 1600 x 900 resolutie verwacht. Misschien komt dit nog.

Wat ik me verder nog afvraag is of je makkelijk zelf een SSD in kan bouwen. Kan de reviewer / kunnen de reviewers daar wat over zeggen? Ik zie in een van de foto's de onderkant, maar zie niet helemaal goed of dit normale kruiskop schroeven zijn? Hebben jullie de notebook open gemaakt? Zouden jullie dat anders nog even kunnen proberen en er een foto van maken?

Kunnen jullie misschien ook iets zeggen over hoe lang je op een accu kan doen?

En weten jullie misschien wanneer deze notebook in Nederland verkrijgbaar wordt? Toegevoegd aan de review: 15 november.

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 23 juli 2024 02:53]

in princiepe kan er in elke Laptop die SATA heeft een SSD. een SSD heeft namelijk de zelfde maat als een 2,5 inch HD. de schroef punten op een HD zijn ook universeel waardoor dus ook een SSD prima vast gezet moet kunnen worden.
Ik bedoel eigenlijk de behuizing van de notebook zelf. Sommige notebooks zitten namelijk geen standaard schroeven. En bij de notebooks waar je onderkant weet los te halen is het ook altijd maar de vraag of je toegang tot de HDD hebt. Zo is er bijvoorbeeld de pricewatch: Packard Bell Easynote NX69-HR-073NL welke door een user is aangeschaft maar niet mogelijk lijkt om de HDD te vervangen: de onderkant kan eraf maar toegang tot de HDD is er niet. Zie: http://gathering.tweakers...message/36742050#36742050
Ah kijk zo had ik het niet begrepen.
Maar na wat zoeken blijkt hij gewoon op te kunnen aangezien deze bijna het zelfde is als de 15z staat er op de dell site een deel hoe je de memory verandert. het is inderdaad niet zo simpel als een soort van luikje te open. de hele onderkant moet er af.

http://support.dell.com/s...sm/moduleco.htm#wp1180211

dan kan je ook pas de accu er uit halen.
Hoewel de 14z het formaat van een 13,3"-laptop heeft, is Dell erin geslaagd om er een 14"-scherm in te monteren.
-_- Elke keer weer door zowat iedere site wordt deze onzin opgeschreven. Als een laptop 13.3 inch groot is kan er simpelweg niet iets (zoals een scherm) in dat 14 inch groot is. Ik snap dat de grootte van notebook over het algemeen worden weergegeven aan de hand van de grootte van het scherm, maar door het op deze manier te formulieren is het gewoon een mathematische onmogelijkheid. Ietsjes langer nadenken over hoe dit netjes te formulieren moet toch geen probleem zijn. In de conclusie staat het er ook prima.

En verder zeer mooie laptop die totaal niet interessant is door het scherm, zoals de meeste hierboven mij al hebben gemeld. Een glanzend scherm zal toch op z'n minst een flink hoge helderheid moeten hebben om dat te compenseren. En het ontbreken van op z'n allerminst een optie voor een hoger resolutie scherm is toch wel een gemiste kans.

Wat mij betreft hadden ze de optische drive ook wel achterwege mogen laten om de laptop dunner en lichter te maken, maar zal wel om marketing technische redenen niet gedaan zijn. Zonder kunnen ze 'm tenslotte niet full featured noemen.
M.i. is deze zin prima. Hier staat gewoon dat deze laptop fysiek net zo groot is als zijn 13,3" scherm tegenhangers, maar dat ze ondanks deze grootte er een 14" scherm in hebben kunnen plaatsen.

Je had gelijk als er stond "Hoewel de laptop 13,3" groot is".
Ben het er eens met je over dat de optische drive te veel plaats gebruikt voor wat hij daadwerkelijk als voordeel oplevert. Hopelijk komen er meer modellen zonder, al ken ik er niet veel tenzij je natuurlijk naar de ultrabooks kijkt.
Anoniem: 111378 24 oktober 2011 14:52
ik vind de prijzen fors vergeleken met de xps 17.
de specs en review geeft al aan dat het een leuk ding is maar dat het op sommige punten toch echt niet op kan tegen een iets duurdere xps 17 die voor de zoveelste keer als keuze van de maand in best buy langs komt.
Je betaalt nu eenmaal voor de een stuk kleinere behuizing en lagere gewicht van de XPS 14z, bovendien zal lang niet iedereen op zoek zijn naar een verplaatsbare 17" desktop (:+) maar zoeken een hoop consumenten juist een laptop met wat beperkte afmetingen en gewicht om het geheel makkelijk mee te kunnen nemen, precies waar de 14z in zijn soort aan voldoet.
Erg mooi dingetje! Het enige wat ik nog mis is wanneer brengt Dell deze laptop precies uit? :) ( kan zijn dat ik er over heen gelezen heb )
Laatste regel: De XPS 14z komt vanaf 15 november beschikbaar in Nederland.
Goede review, maar ik mis toch echt iets, iets dat wel vaker (lees: bijna altijd) mist in reviews over laptops/tablets/etc... hier op T.net. De resultaten van de MacBook in de benchmarks! Ik bedoel, jullie maken meerdere keren de vergelijking met de MacBook, qua prijs, hardware en vorm. Maar toch zie ik geen resultaten terug in de review zelf. Ik snap dat het OS anders is, maar dat is geen reden om de MacBook uit te sluiten. Zelfs als de synthetische benchmarks niet voor iOS bestaan, kunnen de praktijktests nog gewoon uitgevoerd worden.
En als jullie geen resultaten meer hebben van de MacBook, dan zijn er ongetwijfeld mensen bij jullie op de werkvloer met een appel-laptop.
Ik probeer niet te bashen, maar als jullie deze Dell-laptop met de MacBook vergelijken doe dit dan ook ;)
dit zal nooit een eerlijke test zijn aangezien een Macbook OSX draait. OSX is gemaakt voor een klein aantal hardware configuraties laat ik zo eens zeggen 20 verschillende soorten. hierdoor kan Apple het OS veel beter optimaliseren voor zijn hardware.

Bij Windows kan dit niet zo makkelijk aangezien hier duizenden verschillende combinaties van hardware mogelijk zijn. hierdoor kan Microsoft nooit zijn OS optimaliseren voor de hardware. Tevens heb je het probleem van de Drivers. bij Microsoft zijn ze deels afhankelijk van de drivers van anderen fabrikanten.

er kan natuurlijk Windows op de Macbook gezet worden. alleen is dit dan niet echt meer een Macbook zo als jij hem in de winkel koopt en waarschijnlijk zal gaan gebruiken.
mooi ding! In deze wat mindere tijden zou het wel eens een goede vervanging van mijn oude 13 inch macbook kunnen zijn.

Ik draai 'on the road' lightroom, photoshop en software om slideshows te maken en dit zou wel eens prima voldoen als redelijk compact , betaalbaar en toch snel voldoende alternatief - hoewel quad cores een voordeel hebben. Voordeel van een macbook is dan weer dat de restwaarde hoger is.

[Reactie gewijzigd door gratis_vodka op 23 juli 2024 02:53]

Ik heb een Latitude 6420 met een 14" 1600x900 scherm en ondanks de resolutie vind ik het een slecht scherm vanwege de kleuren (gekalibreerd met i1 Display), slechte kijkhoek (recht ervoor gaat prima, degene naast je ziet al een stuk minder) en backlight flikkert op de voor mij ideale helderheid (bij kalibratie). Ik denk dat je blij moet zijn dat ze dit scherm niet gebruiken in de XPS. :)

Verder ben ik overigens wel tevreden over die Latitude maar ben wel op zoek naar iets anders, een XPS waarschijnlijk...
Ik mis een battery test. Het is wel intressant om te weten hoe lang de accu mee gaat.
En idd een 16:10 scherm met hogere resolutie was mooier geweest. Een tabletpc zou nog mooier zijn geweest maar je kan ook niet alles hebben :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.