De release van de Windows Phone-versie 'Mango' is om een aantal redenen cruciaal voor Microsoft. Windows Phone heeft veel invloed binnen Microsoft: de kenmerkende Metro-interface van Windows Phone is vanaf Windows 8 te vinden op elke desktop, netbook en tablet met dat besturingssysteem. Windows Phone is daarmee een belangrijke proeftuin voor het Windows-ecosysteem.
Bovendien heeft Microsoft zwaar in het smartphone-OS geïnvesteerd. Vorig jaar werd voor de introductiecampagne al een miljard dollar uitgetrokken, dit jaar betaalt Microsoft ettelijke miljarden euro's aan Nokia om Windows Phone-toestellen te maken. Er wordt hier en daar zelfs gefluisterd dat de positie van ceo Steve Ballmer afhangt van het succes van Windows Phone, en dat succes bleef tot nu toe grotendeels uit.
Inmiddels zijn veel grote smartphonefabrikanten op de Windows Phone-trein gestapt: naast Nokia zullen in elk geval HTC, Samsung en LG de Mango-toestellen maken. Het enthousiasme dat tech-pers voor Windows Phone toonde, is echter nog niet op de consument overgeslagen: het aantal verkochte Windows Phone-smartphones is marginaal, zeker als in aanmerking wordt genomen dat de smartphonemarkt fors is gegroeid.
Daar staat tegenover dat Windows Phone 7 nog in de kinderschoenen staat. Windows Phone 7 was in feite de eerste versie, waar nog een substantieel aantal features aan ontbrak. Met Mango komen er al veel features bij, al is het de vraag of het OS nu 'compleet' is.
Tweakers.net probeerde Mango uit op een prototype van de Samsung Omnia 7, die van de update kon worden voorzien. Ontwikkelaars kunnen inmiddels met de bètaversie aan de slag, hoewel ondersteuning voor de Nederlandse taal nog ontbreekt. We bekeken niet alleen de features, maar voerden ook benchmarks uit om de prestaties van het OS en de browser te meten.