Door Arjan van Leeuwen

CeBIT 2001: slechte bediening, maar lekker eten

26-03-2001 • 00:36

44 Linkedin

CeBIT 2001: slechte bediening, maar lekker eten

CeBIT 2001 verslag aankondigingTot en met 28 maart staat het Duitse Hannover volledig in het teken van Europa's grootste elektronicabeurs, de CeBIT. En dat willen ze weten ook. In heel Duitsland, en dichter bij Hannover nog erger, worden radio, televisie en gedrukte media overspoelt met berichten van en over dit enorme evenement. Ook de internationale pers, en dan vooral 'ons' deel ervan - computermedia - stort zich er natuurlijk op als een houtblok van een waterval naar beneden. 'Moet toch verreks interessant zijn dan, denk ik', dacht ik, en met mij enkele anderen. En zo kon het gebeuren het dat een kleine delegatie uit het Zuiden des lands, bestaande uit Wouter, ikzelf en een vriend van mij die ook dienst deed als chauffeur, op een zeer vroege zaterdagmorgen in de auto stapten met als eindbestemming Hannover.

Zo'n vier uur later stonden we op een parkeerplaats bij het vliegveld te wachten op één van de pendelbussen die ons naar de Messe zou brengen. Voor de duidelijkheid: met pendelbussen bedoel ik dus bussen die de hele dag niets anders doen dan heen en weer rijden tussen de parkeerplaats bij het vliegveld en de Messe. Het verbaasde ons dan ook ten hoogste dat onze buschauffeur in staat was om deze route fout te rijden, waardoor wij zo'n drie keer hetzelfde landschap aan onze ogen voorbij zagen trekken alvorens eindelijk bij de enorme hallen van de Deutsche Messe aan te komen.

Eenmaal aangekomen hebben wij er ongeveer een half uur over gedaan om de grootte van dit alles te bevatten. Want groot was het. Gelukkig bleek na wat zoeken in de folders en kijken op de borden dat slechts een beperkt aantal hallen interessant voor ons was. Wij werden afgezet bij hal 13, en dat bleek al gelijk een mooi beginpunt; onder anderen AMD, VIA en een groot aantal mobobakkers hadden alles uit de kast getrokken om hun stand op te laten vallen in deze hal. Wat gelijk opviel was de enorme aanwezigheid van VIA; naast het feit dat meer dan de helft van de bezoekers liep met plastic draagtassen met VIA opdruk (en niet de bij de ingang uitgedeelde stoffen Pentium 4 tasjes) droegen de moederbordproducenten zeker hun steentje bij. VIA had het voor elkaar gekregen om bij nagenoeg al deze ondernemingen vlaggen te plaatsen met daarop hun merknaam, hun zelf verzonnen DDR266 logo en de naam van de desbetreffende onderneming. Het leek wel of er geen andere chipsets meer bestonden.

VIA probeert zich dus steeds meer te profileren als 'de' chipsetmaker, en het verleden heeft uitgewezen dat een dergelijke reclametactiek vaak loont (denk bijvoorbeeld aan Cup-a-Soup en monsterboard.nl). Of het allemaal wel zo goed is voor ons consumenten weet ik nog niet zo zeker, maar het is in ieder geval duidelijk dat VIA een steeds grotere concurrent wordt van de traditionele spelers op deze markt. Zoals gezegd maakte VIA dus vooral veel reclame voor haar DDR chipsets, om specifiek te zijn de Apollo Pro266 en de KT266. Vooral de laatste werd door elke gerespecteerde mobobakker tentoongesteld. Juist daardoor viel het mij meer op dat Abit erg veel aandacht besteedde aan haar moederborden gebaseerd op AMD's 760 chipset. Volgens velen zou deze chipset een stille dood sterven met het uitbrengen van de KT266 en de ALi MAGiK 1, en ook AMD beweert dat de 760 alleen een soort eerste incarnatie van het DDR platform is.

Abit liet twee moederborden zien gebaseerd op de AMD760 chipset: de KG7-RAID en de KG-20. Beiden waren opvallend. De eerste was al eerder aangekondigd, maar Abit vertelde ons altijd dat het moederbord 3 DIMM-sloten zou hebben. Dit was op zich al vreemd of gewaagd, ligt eraan hoe je het bekijkt, aangezien alle andere fabrikanten slechts 2 sloten op hun borden plaatsten; De AMD 760 chipset accepteert namelijk alleen meer dan twee DDR DIMM's als deze registered zijn. Des te opvallender is het uiteindelijke ontwerp van de KG7:

Ja, dat zie je goed. Dat zijn 4, vier (IV) opbergplaatsen voor jouw duurbetaalde DDR DIMMetjes. Betekent dat dat Abit vindt dat wij net zo goed ons geld kunnen spenderen aan het dure registered geheugen? Ik denk het niet. Een tijdje geleden was er in deze nieuwspost het volgende te lezen:

As for the "special feature" that ABIT is supposed to have added to the KG7, I still can't dig it out of ABIT. But they hinted that it has something to do with RAM.
Ja, mijn hart maakte ook een vreugdesprongetje. Kennelijk heeft Abit het voor elkaar gekregen om het toch mogelijk te maken dat er 4 normale DDR geheugenmodules gebruikt worden met de AMD760 chipset. Er zit dus toch nog leven in dit 'doodgeboren kindje', zoals Tom's Hardware onlangs de 760 aanduidde. Dat blijkt ook uit het opnieuw opduiken van de KG-20, het tweede moederbord gebaseerd op de AMD760. De KG-20 is in die zin apart dat het een micro-ATX moederbord is, en er zijn eigenlijk geen andere AMD760 moederborden in die vorm. Abit probeert dus kennelijk om de 760 chipset en DDR geheugen in de mainstream te brengen, en het is opvallend dat dit niet met de KT266 gebeurd, maar met de AMD 760. Het geeft dus opnieuw aan dat het misschien wel onterecht is dat de 760 gelijk afgewezen werd, en iedereen zijn ogen richtte op VIA's KT266, die sneller en makkelijker te maken zou zijn. Als we de vroege benchmarks mogen geloven is over dit verschil in snelheid het laatste woord nog niet gesproken. Nog steeds een toekomst voor de AMD760 chipset dus.

Van deze ingewikkelde gedachten en indrukwekkende visuele indrukken hadden wij al flink wat honger gekregen. Op weg dus naar het restaurantje in hal 13 voor een dure lunch. Dat was een heel avontuur. Nadat wij een paar keer rondgelopen waren op zoek naar een zitplaats, zagen wij een tafel waar weliswaar een 'reserviert' bordje opstond, maar de groep mensen die er zat liep net weg. Met (nu al) moeie voeten ploften wij neer aan deze ruime tafel. Kort daarop kwam een onvriendelijke Duitse ober ons vertellen dat deze tafel toch écht was gereserveerd was voor de mensen van VIA, en dat wij dus maar aan het (veel kleinere) tafeltje ertegenover moesten gaan zitten. Ondanks het terugpraten in het Engels van onze zijde bleef de man in het Duits doorpraten. Wij wilden ook niet de vervelende hangjongeren uithangen, dus verkasten wij zonder veel commentaar naar het andere (veel kleinere) tafeltje. Waren we net weer gesettled, kwam onze Duitse kameraad weer aanzetten: VIA had eigenlijk 9 plaatsen gereserveerd. Of wij maar weer van tafel wilden verwisselen, want deze tafel was toch echt nodig voor die mensen. Met wat mokken pakten wij dus weer onze spullen en jassen op, en moesten wij ons weer verplaatsen. Dat mokken beviel onze ober kennelijk niet zo, want vervolgens bleef hij gedurende onze complete lunch bij onze tafel staan om elke drie seconden te vragen of het eten goed smaakte. Hij had even goed rechtstreeks tegen ons kunnen zeggen dat hij het liefst zag dat wij zo snel mogelijk weg waren. Toen uiteindelijk de mensen van VIA het restaurant binnenkwamen en bleek dat zij slechts met zijn vijven waren, werden wij daar niet bepaald vrolijker van. Puur om de ober te pesten zijn wij vervolgens nog een flinke tijd blijven zitten .

Na dit korte avontuur konden wij weer verder gaan kijken; voordat we de hal verlieten, brachten wij een bezoek aan de stand van AMD. Hoewel iedereen daar Dual Palomino systemen schijnt te zien, hebben wij goed gezocht maar niet gevonden. Wel stonden er vele machines te draaien op de Athlon 1.333MHz, en was DDR geheugen weer alom aanwezig. Onze teleurstelling werd gelukkig wat minder toen wij in een andere hal tegen het Dual Athlon moederbord van Tyan, de Thunder K7, aanliepen. En ze willen het weten ook: hoewel het ook op de specificatiesheet stond die erbij lag, vond Tyan het nodig om nog een extra papiertje voor het bord neer te leggen waar vol trots 'DUAL ATHLON!' op stond.


Hierna hebben wij wat doelloos rondgelopen over de beurs, waarbij wij o.a. nog een i860 (Foster) moederbord van SuperMicro, een Itanium systeem, leuke gadgets, enorme schermen en dure 3D-scanners tegenkwamen. De presentaties van de grote electronicaconcerns kwamen over het algemeen zeer Amerikaans over (inclusief presentatoren die ongetwijfeld Mike heetten) en er was uit het marketinggebrabbel meestal geen echt nieuws te halen. Gelukkig kwamen wij nog een perfecte gelegenheid tegen om ons stempel op deze beurs te drukken:

Voor een luid joelend publiek maakt Wouter duidelijk aan de bezoekers van CeBIT 2001 waar het in dit leven allemaal om draait. Lees hier meer.
Toen onze voeten zo moe waren dat wij bij het zien van een hal al spontaan omvielen, besloten wij de bus naar de parkeerplaats maar eens op te gaan zoeken. De buschauffeur had nu het zekere voor het onzekere genomen, en een GPS-systeem in zijn bus geïnstalleerd. Onder het genot van gevarieerde Duitse muziek (de onderwerpen waren over het algemeen 'wurst' en 'bier') zijn wij vervolgens ongehinderd door MKZ-controles weer in het thuisland aangekomen. Het was een drukke dag, maar beslist de moeite waard. Wie wil er volgend jaar allemaal mee?

Meer CeBIT foto's
Asus V8200 deluxe
Asus A7V266
Abit KG7-RAID
Abit KG-20 (AMD760 microATX)
Gigabyte GA-8TM (i850 microATX)
Itanium systeem (1)
Itanium systeem (2)
Itanium systeem (3)
MSI KT266 mobo
Philips DVD+RW (video-)recorder
SuperMicro Dual Foster (P4 Xeon) mobo
iWill Dual Foster (P4 Xeon) mobo
Tyan Thunder K7 (AMD 760MP) (1)
Tyan Thunder K7 (AMD 760MP) (2)

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (44)

Wijzig sortering
+3Anoniem: 24663
26 maart 2001 01:24
* 786562 Scorpdegekste
Maar idd kreeg je op een gegeven moment wel errug genoeg van al die lcd's en plasma's...waren er op elke stand minstens 5 en dan heb je t snel gezien. (echt maar 1 normale crt op 25 lcd's). Tot en met hal 13 alles zeer geinteresseerd bekeken, verder overal snel doorheen gelopen...opmerkingen als: "hier zijn we al geweest" werden wel geopperd maar waren niet van toepassing, het leek op een gegeven moment allemaal op elkaar. Maar wel heel veel interessante dingetjes. 50" schermpjes, beamers met hele r'laxte schermpjes ervoor en erachter, Sony had een hele phatte stand, origineel ook, een soort bol waar je naar binnen liep en daar getracteerd werd op een geluidje wat door de hele hal te horen was, en de nieuwste VAIO systeempjes....best wel interesting. Verder was AMD ook goed vertegenwoordigd. Ook kreeg je de gekste dingen uitgedeeld, pennen, folders, cdtjes, muismatjes, lineaal (?), zelfs een waaier :? Maffe mensen...
Verder is het nu 1.23 u...en aangezien ik om half 6 mn bedju uitgevallen ben ga'k toch maar maffen...... Voor de mensen die nog gaan: veel plezier!
btw dit word waarschijnlijk nog uitgebreid morgen zodra ik mn ogen weer open kan krijgen ;)
[Edit]
wask nog vergeten...ook heel interessant: een robot die je bier inschenkt. Een grote glazen box, met al die lege glazen en apparatuur erin, waarvan je denkt wat moet je ermee....blijkt dat je op een schermpje wat gegevens in kon vullen en zo dus bier kon bestellen...best wel kewl. Glas werd eerst omgespoeld en ff later staat er een lekkere koude Veltins voor je neus. Glas staat nu op de kast :p. En t was wel 1 uur rond de tijd van het drinken maar goed daarrvoor ben je in Deutschland hè :*)
Volgens mij vonden jullie het schrijven op dat beeldscherm nog het leukste van heel die beurs en hebben jullie heel de dag daar rondgehangen }>
Jaloers Tom? :)
Ik wel in elk geval :P
0Anoniem: 25274
@Tom26 maart 2001 09:50
hehe :) volgens mij ook! :+
Cebit is toch eigenlijk geen goeie beurs voor jullie?
Cebit is toch veel meer voor kopers en verkopers.. contacten leggen als het ware..
Leuk zal't wel zijn, maar vet intressant voor de tweakertjes hier? Dat durf'k toch betwijfelen
't is daarentegen wel de grootste IT beurs ter wereld en als zodanig worden er ook zeer veel product introducties gedaan op de beurs zelf of er vlak voor (om ze daarna mooi op de CeBIT te kunnen showen ;) ).
Die mobo's van ABIT bijv waren bijvoorbeeld nog nergens bekend, kom ik hier tegen dat de DVD+RW video geshowed wordt (die net een weekje geleden is aangekondigd IIRC) en zo zijn er meer zaken.
Diverse andere 'nieuwigheden' zijn geintroduceerd, de pageblade (laptop met loskoppelbaar scherm dat dan als beschrijfbare (web)pad gebruikt kan worden).
Op de site van Linux Journal (www.linuxjournal.com) kwam ik verdere een opmerking tegen over een nieuwe linux-based PDA/GSM/MP3-player tegen. De integratie die dat apparaatje moet hebben is bij mijn weten nog niet eerder vertoond. iig niet op dat formaat. Zie www.galleo.com/products_specifications.html voor de specs.

OK, 't is niet zo veel, maar daar is de huidige markt misschien niet helemaal naar. 't Is overigens wel meer dan de bijna dagelijkse kost aan GF2/3, Radeon XYZ, Kyro II, AMD of Intel v3/4/5 X Ghz reviews die hier de laatste weken te vinden valt.

* 786562 Jit
Mijn mening exact, het belangrijkste waar dit leven om draait:
[quote]

˜p‚̃`ƒbƒvƒZƒbƒgƒxƒ “ƒ_ [‚Å‚ ‚é Panasonic‚ ́A CeBIT‚ Ƀu[ƒX‚ðo‚µ‚Ä‚š‚è A“¯ŽÐ‚̃`ƒbƒvƒZƒbƒg‚ âCPU‚È‚Ç‚ð“WŽŜ‚µ‚Ä‚¢‚éBƒ` ƒbƒvƒZƒbƒg‚
ÉŠÖ‚µ‚Ä‚ÍTV—p)A—p)‚È‚ ǁAŠù‚É” •\Ï‚݂̐»•i‚ª‚ Ù‚Æ‚ñ‚ǂŁA“Á‚É ÚV‚µ‚¢‚à‚Ì ‚Í‚È‚¢B

@‚µ‚©‚µA ƒu[ƒX“à‚Ì‚ »‚±‚©‚µ‚±‚É“W ŽŜ‚³‚ê‚Ä‚¢‚é Holland ƒ\ƒPƒbƒg‚É‚Í‚ª‘‚³‚Á‚Ä‚¢‚éB‚±‚̂́A]—ˆ‚Ì Tweakers.net‚ ðƒx[ƒX‚É‚µ‚œƒLƒƒƒb ƒVƒ…‚ª‚È‚¢ƒo[ƒWƒ‡ƒ“‚Å‚Í‚È‚­ A‚̃Lƒƒ ƒbƒVƒ…‚ª“‹Ú‚³‚ê‚Ä‚¢‚éƒx[ƒX‚É‚È‚Á‚Ä‚¢‚éB‚»‚̏؋’‚ɃNƒƒbƒN•\‹L‚Í ‚Æ‚È‚Á‚Ä‚š‚è AWouter ‚Å‚Í‚È‚­ƒx[ƒX‚Å‚ ‚邱‚Æ‚ªŠm”F‚Å‚«‚éB:

[/quote]
0Anoniem: 19116
@KinkyClown2 april 2001 00:30
Ik heb geen japanse karaktersets op mijn pctje geïnstalleerd staan ;)
Je krijgt volgens mij wel pijn in je nek van zo'n groot scherm op je bureau... :)
+2Anoniem: 10031
@JeroenB26 maart 2001 14:30
een tv kaartje erbij en dan lekker naar tennis kijken :p
wat wil je nog meer :p
Kournikova IRL, natuurlijk, nerd :P.
Of op een groot touchscreen natuurlijk :9
0Anoniem: 2029
26 maart 2001 01:15
Wat hadden jullie nu gegeten bij dat restaurantje ? :) Vast niet iets duurs :)
Ik weet nog steeds niet wat het was, maar ze noemden het "auB der Wok" :? en het was wel duur (alles daar was duur trouwens)
ik heb nog nooit zoveel plasmaschermen bij elkaar gezien als op cebit 2k1 :)
werkelijk duizenden
was dit een touchscreen plasma of zo, wouter ?
op de Expo2000 in Hannover was er ook al niks anders te zien dan plasmaschermen
+1Anoniem: 19116
@delenn2 april 2001 00:32
Worden veel gebruikt omdat plasmaschermen er een stuk cooler uitzien dan die projectieschermen
Ik heb eerlijk gezegd het gevoel dat er vorig jaar VEEEL meer stonden..
Vorig jaar was er ook een hal VOL met (3D)beamers, plasmaschermen en van die grote (hoe heten die dingen) videoschermen van 5 bij 5 meter vol met allemaal ledjes..
Als je door deze beschrijving nog niet afgeschrokken bent, kun je hier de nieuwe column over CeBIT 2001 lezen.
Dit is, met alle respect, geen column, maar een verslag(je). Niet meer, niet minder. Daar had meer ingezeten, IMHO. Kan me wel voorstellen dat je na zo'n dag slenteren halfgaar bent, BTW.
Ach ja column/verslag/whatever ieg leuk om te lezen ! Misschien moet er een rubriek "de avonturen van..." gemaakt worden ;)
+1Anoniem: 7998
26 maart 2001 07:51
Hmm, ik vraag me af wanneer dat nieuwe mobo van Abit op de markt komt...

Nog iets: als ik op die link onder die foto van Wouter met zijn belabberde handschrift :) klik, krijg ik zo'n plaatje met daarboven allemaal vage tekst :?
zie even boven het bericht..
Bron: akiba pc hotline
snap je het nu? :)

kan iemand die akiba even mailen en vragen wat er nu eigenlkijk staat? :)
+1Anoniem: 25322
26 maart 2001 19:06
Afgelopen zondag ben ik samen met een maat naar die gigabeurs geweest. Enkele sleutelwoorden: druk, groot, duur, lcd, tft, plasma, zere voeten, vermoeiend. Na de messe zijn we nog even aan t rekenen geslagen:

6000 (deelnemers) * 20 (gemiddeld aantal tft,lcd en plasma schermen) * fl 15000 = 18 miljard keiharde Nederlandse guldens !!!

Gekkenhuis !!

ps.
De snitzels waren lekker (en duur....).
6000 deelnemers? Volgens www.cebit.de waren er 8106... (hoezo veel :) )en 'k heb ook redelijk wat stands gezien waar die grote plasma monitoren niet waren.

TFT/LCD monitoren zijn een stuk goedkoper, maar ook wel wat kleiner. 15" LCD kost nog geen fl 3.000, die grote 42" plasma dingen waar ik er bij Philips toch zeker 30 van geteld heb zijn iets duurder (iets van fl. 15.000 - 20.000 ofzo)

Owja, 6.000x20x15.000 = 1.800.000.000, dus 1.8 miljard guldentjes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee