Aangezien praktisch iedereen in deze tijd internet gebruikt, is het een begrijpelijk verschijnsel dat het nieuwe medium ook steeds vaker in het nieuws is. Dit kan gaan over fusies, faillissementen of dergelijke zaken, maar in een betrekkelijk groot aantal gevallen gaat het hierbij om een hack of een virus. Het is de vraag of de grootheden op nieuwsgebied - zoals het NOS journaal - hun goede naam hiermee wel eer aandoen. Bestaat de berichtgeving rond kleine computercriminaliteit niet gewoon uit onkunde of sensatielust van de journalisten?
Zo is er het recente voorbeeld van de 'politiehack'. Vorige week werd er op televisie, teletekst, de radio en een aantal nieuwssites (lees het ANP artikel hier) gesproken over de hackers, die volgens de berichten politie.nl hadden gekraakt. In zo'n geval blijkt altijd wel weer erg duidelijk dat veel journalisten geen flauw idee hebben waar ze eigenlijk over schrijven. Bij een hacker denk ik namelijk meer aan iemand die erg veel verstand van computers heeft en via ingenieuze en geraffineerde technieken beveiligingen probeert te omzeilen en zo dus binnenkomt in andermans PC. Dit was allemaal niet nodig, dus van kraken was ook geen sprake.
In dit geval was er namelijk niet eens een beveiliging, zodat zelfs m'n oma bij wijze van spreken één van de zogenaamde hackers had kunnen zijn. Het nieuws werd dus duidelijk verkeerd weergegeven door de belangrijkste nieuwsbronnen van ons land. De onkunde werd nog eens versterkt door de omschrijving van Tweakers.net als 'site voor hackers'. Een krant waarin melding wordt gemaakt over een moord is toch ook niet meteen een krant voor moordenaars? Ze zullen het niet expres hebben gedaan, maar ik vind het wel een slechte zaak dat er zomaar van alles geschreven wordt.
Een ander voorbeeld is de hype rond het 'kournikova-virus'. Ik vond het een beetje vreemd dat er evenals een jaartje geleden bij het I Love You-script meteen weer wordt gedaan alsof de maker een grandioze computerexpert is. Hij krijgt meteen een baan aangeboden op de plaatselijke computerafdeling van de gemeente, aangezien hij wel erg goed had bewezen veel van PC's af te weten. Tenminste, dat vindt de burgemeester van Sneek. Hier kan ik het nou echt niet mee eens zijn. De beste man had zelf juist toegegeven niet te kunnen programmeren. Het enige waarvan de man heeft laten zien dat hij er goed in is, is volgens mij zoeken. Via deze handigheid kwam hij op internet terecht bij een mooie generator voor vbs-scripts, waarmee eenvoudig het zogenaamde 'virus' te creëren was. Misschien is er bij de bibliotheek van Sneek nog een baantje voor hem. Dat zou naar mijn mening beter aansluiten op zijn zoek-capaciteiten. Een hacker? Script-kiddie lijkt me zelfs nog te positief.
Ook in dit geval was de nieuwswereld weer in rep en roer. Een virus, een virus! Dat er niet eens schade aangericht wordt door het Visual Basic script ziet men over het hoofd. De persoon die het virus gegenereerd had wordt overal nu als de boosdoener geschetst, maar in principe heeft hij niets verkeerd gedaan. Het bleef bij het aantonen dat de gemiddelde computergebruiker nog niets heeft geleerd van de ravage van eerdere scripts. Hij zou bedankt moeten worden voor het laten zien dat iedereen op beveiligingsgebied nog steeds zo dom is als vorig jaar.
Kortom, de grote media zijn gewoon nog niet ver genoeg op de hoogte van de ICT-wereld om goede objectieve berichtgeving te leveren. Het lijkt er altijd verdacht veel op dat het journaal dezelfde personen gebruikt voor nieuws over bijvoorbeeld het koningshuis als voor het computernieuws. Vaak wordt hierdoor de actualiteit van een verkeerde kant belicht, of is het totaal onzinnig en onbelangrijk ("variant op I Love You ontdekt", gebeurt bijvoorbeeld praktisch elke week). Een oplossing? Laat een aparte groep mensen het ICT-nieuws verzorgen, die er wel verstand van heeft.