Door Arjan van Leeuwen

Sux en rulez: over de vooroordelen van tweakers

28-01-2001 • 17:18

100 Linkedin

Sux en rulez: over de vooroordelen van tweakers

Aankondiging column: de vooroordelen van tweakersJullie weten allemaal wie jullie zijn. Jullie lezen nu deze tekst, en weten dat ik het over jullie heb. Eigenlijk hebben velen het al eens gedaan. Een reactie geplaatst op GoT of gewoon op Tweakers.net met daarin meestal maar één klein zinnetje. Misschien iets meer. 'Microsoft sux. Linux rulez.' 'Intel zuigt.' 'Op 3dfx ik' (al komt die laatste niet meer zoveel voor na het tenondergaan van 3dfx en de stijgende prijzen van nVidia). Er zijn nog meer voorbeelden te noemen - over de browseroorlog heb ik nog niets gezegd - maar dit zijn toch wel de bekendste.

Ik weet dat wij als crew ook niet altijd onpartijdig zijn, hoeveel we dat ook proberen. Want iedereen heeft een eigen mening, en die kan altijd doorschemeren in een nieuwspost of artikel. Het is niet eens zo bedoeld, meer het meegaan met de stroom; om een voorbeeld te noemen, de meeste sites waar het nieuws vanaf komt dat dagelijks geserveerd wordt op Tweakers.net zijn erg AMD-minded. Daar zijn redenen voor, allicht, daar komen we straks ook nog op terug. Dat schemert dan vanzelf ook door in een nieuwspost. Waarop vele lezers van deze site de kans aangrijpen om een sux-of-rulez-reactie (SoR-reactie) te plaatsen. Vaak zelfs zonder het bewuste artikel eerst te lezen, wat dan ook duidelijk te zien is in de reactie.

Wat hebben andere lezers aan zo'n reactie? Niks. Het verlaagt alleen de kwaliteit van de site en stoort vele lezers. We hebben natuurlijk nog het almachtige moderatiesysteem om dit soort reacties naar -1 te verbannen, maar dan nog is het vreemd dat er überhaupt mensen zijn die dit soort reacties plaatsen. Het lijkt mij sterk dat de schrijver van zo'n reactie er zelf veel plezier aan beleefd.

Laten we eens kijken hoe de diepgewortelde haat tegen sommige bedrijven ontstaan is. Aan de Microsoft / Linux-discussie hoef ik eigenlijk weinig woorden vuil te maken, maar ik ga er toch iets over zeggen. Volgens mij zijn er vier groepen pro-Linux-gebruikers (wat in dit geval even hetzelfde is als anti-Microsoft-gebruikers):

 • De gebruiker die is opgegroeid met UNIX-achtige systemen of zich er werkelijk in verdiept heeft, en hiermee ook meer kan dan met een gelijkwaardig systeem van Microsoft. Zij hebben een simpele reden om 'voor Linux' te zijn: ze vinden het een beter systeem en kunnen putten uit eigen ervaring.
 • De gebruiker die niet pro-Linux is omdat hij dat OS zo goed vindt, maar omdat hij tegen de hoge prijzen en monopolie van Microsoft is.
 • De gebruiker die vroeger MS-DOS als zijn broekzak kende en verschrikkelijk blij was dat hij (zij?) daarmee dingen kon die anderen niet konden. Sinds veel van zijn vrienden en collega's nu hetzelfde kunnen in Windows, is hij overgestapt op Linux, zodat hij in ieder geval daarmee op mensen indruk kan maken. Om duidelijk te maken waarom het zo goed is dat hij die dingen in Linux kan, legt hij aan iedereen die het wil horen uit dat Microsoft zuigt, omdat het een monopolie heeft.
 • De gebruiker die tegen Microsoft is, omdat anderen dat ook zijn, en omdat hij gehoord heeft dat Linux cool is. Deze gebruiker heeft waarschijnlijk ook met interesse de guide to being l33t gelezen.

De eerste twee groepen kunnen vaak een interessante reactie met goede argumenten plaatsen. De laatste twee groepen zijn de werkelijke bron van de SoR-reacties, waarbij de pure meelopers het ergste zijn. Als je niets toe te voegen hebt aan een discussie, doe dat dan ook niet. Dan zijn er natuurlijk ook nog de pro-Microsoft-mensen, maar op de één of andere manier durven die veel minder hun mond open te doen in dit soort discussies (of het zijn er gewoon minder, wat me sterk lijkt).

Dit soort groepen kun je ook terugzien in bijvoorbeeld de Intel / AMD-discussies. Er zijn veel mensen die al 'AMD rulez!' roepen terwijl ze zelf nog nooit op een systeem met een AMD-processor hebben gewerkt. Dat vind ik gewoon in één woord zielig, sorry jongens. Tuurlijk, er zijn veel dingen voor AMD te zeggen, zoals er ook veel dingen voor Intel te zeggen zijn. Maar kom dan in ieder geval met argumenten - en liefst uit je eigen ervaring.

Ik wil dan ook hierbij iedere lezer oproepen om eens wat meer onbevooroordeeld te kijken naar nieuwsberichten over bijvoorbeeld Intel of Microsoft, en iets intelligentere reacties te plaatsen. Als je goede argumenten voor je mening (of vooroordeel) hebt: prima. Leg ze dan ook uit. Je mening komt echt niet over op andere mensen als je een SoR-reactie plaatst, waar toch niemand op zit te wachten. Er zijn gelukkig veel mensen die wel hun mening beredeneren, en die mensen wil ik bij deze dan ook complimenteren. Maar aan iedereen die nu nog een SoR-reactie durft te plaatsen hoef ik nog maar heel weinig woorden vuil te maken: you suck.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (100)

Wijzig sortering
This column sucks ;)

Ik reageer meestal niet meer, omdat het niveau van de reakties inderdaad niet zo hoog is. Ik lees ze ook zelden meer, alleen als ik zie dat er ergens een leuke discussie opkomt.

Zelf pas ik in geen van de vier groepen, maar ik ben ook geen pro-linux of pro-windows aanhanger. Zelf gebruik ik als desktop Windows2k omdat het gewoon lekker snel, stabiel en erg compatible is. Als server-OS gebruik ik Linux, omdat het snel is, goed en makkelijk op afstand beheerbaar in al zijn aspecten.
Linux als desktop vind ik maar niks, omdat er op dit moment gewoon geen goede internet browser is, er ten opzichte van Windows weinig applicaties en games voor zijn.
Verder draai ik nu een Intel cpu('s) omdat die toen ik ze kocht de meeste punch per buck gaven + een goede performance. Nu zou een single cpu systeem een AMD krijgen omdat die meer waar voor je geld leveren, maar wie zegt dat dat over 6 maanden nog is?
Daarom weerhoud ik me van SoR statements, omdat je het product moet beoordelen en niet het bedrijf.
Kan je dus Windows (ME in dit geval) en Linux (SUSE) op 1 schijf draaien?
Ja dat kan. Eerst winME installeren en dan pas linux op een andere partitie. Voor meer info: zie forum software/nonwindows.
Linux als desktop vind ik maar niks, omdat er op dit moment gewoon geen goede internet browser is, er ten opzichte van Windows weinig applicaties en games voor zijn.
Kijk, dit soort onzin als een vaststaand feit presenteren is vragen om een (vaak) ongenuanceerde discussie. Ik zou bovenstaande quote dan ook als een flamebait modden omdat het of vanuity onkunde is gezegd of om weer een ongenuanceerde "welles/nietes" discussie te gaan houden waar de woorden "prudukt a sux, product b rules" de enige vorm van argumentatie zijn.
Daarom weerhoud ik me van SoR statements, omdat je het product moet beoordelen en niet het bedrijf.
Zeggen dat je iets niet doet is makkelijk dan het ook daadwerkelijk niet doen, zoals ik hierboven al had laten zien flame jij net zo hard als veel andere mensen...

Kijk, porbleem met veel discussies is vaak dat er naast de technische component ook nog meer aspecten aan een probleem zitten waar veel mensen met een technische achtergrond absoluut niet over nadenken en het ook absoluut niet proberen, zo wordt MS door veel mensen niet alleen bekritiseerd om hun producten (de technische kant) maar ook vanwege hun nogal onethische bedrijfspolitiek..kijk IE is opzich niet slecht maar veel gebruikers zijn blind voor de negatieve (lange-termijn)
effecten van een browser monopolie voor innovatie en voor de keuzevrijheid (zowiezow al iets waar de gemiddelde tweaker weinig mee op heeft, getuige de inhoud van veel reacties op zulke posts)
Vaak verzand een discussie over de negatieve effecten dan ook in 2 groepen die het toch weer over de technische kant van de zaak gaan hebben, en ja dan wordt er in zo'n discussie op een gegeven moment alleen nogmaar geflamed.

ik zelf reageer steeds minder op allelei posts omdat veel mensen hier niet verder kijken dan de technische kant van het probleem en ze vaak ook nog negatief modden zodra je iets zegt wat ze niet begrijpen en wat schijnbaar tegen hun "zwart-witte" wereldbeeld ingaat..

jammer, maar toch onvermijdelijk naarmate de problemen complexer worden...
Ik denk dan dat dit meer jouw interpretatie van het verhaal is. Hoe kun je zo'n post nou als flamebait modden? Ik denk dat dat ook een oorzaak is van flamewars: Het bericht anders interpreteren dan de schrijver bedoelde of gewoon niet goed lezen ... Ja, en dan krijg je dat welles nietes gedoe terwijl dat dan nergens voor nodig is.
Linux als desktop vind ik maar niks, omdat er op dit moment gewoon geen goede internet browser is, er ten opzichte van Windows weinig applicaties en games voor zijn.
Ik heb toch echt goed gelezen wat er in zijn post staat en bovenstaande is gewoon een waardeoordeel (mening) die als feit wordt gepresenteerd, dat soort stellingen zijn nu juist de redenen voor flamewars...

Onderwerpen hebben vaak ook nog een niet-technische kant, dat is niet mijn mening, dat is gewoon een feit, als ik het heb over MS dan heb ik het niet perse over hun software maar over de politiek die ze voeren en over de gevaren die hun positie voor de consument meebrengt...vaak wordt in zo'n discussie door dan toch weer over de technische kant van zaken geluld terwijl dat voor de discussie niet van belang is, waardoor die discussie al heel gauw in niet-rationeel geblaat verzand...

Mooi voorbeeld is mij post hierboven: die is "flamebait" gemod, terwijl als de mensen die 'm gemod hebben 'm ook hadden gelezen (en begrepen) ze wel door hadden gehad dat het absoluut geen flame was...
Het doet me deugd dat er een zinnig stuk geschreven is over dit onderwerp. In mijn ogen is de laatste tijd een trend van meelopen gaande.

Er zijn veel mensen die schoppen tegen de grootste om hun eigen frustraties bot te vieren. In dit geval is het botvieren van je frustraties op de grootste nu eenmaal het makkelijkst, de kans dat anderen dit bedrijf (of instantie) kennen is dan het grootst en dus ook de kans dat je medestanders vindt in deze 'discussie'.

Of het nu Microsoft, Intel, UPC of welk ander groot concern is, er zal altijd het een en ander misgaan bij een dergelijk groot bedrijf. Een klein bedrijf is in vele opzichten klantgerichter wellicht dan een groot bedrijf, maar bedenk wel dat een klein bedrijf veel minder in staat is om een product aan de man te brengen dat wel degelijk een toegevoegde waarde heeft voor een groot deel van de mensen op deze aardbol.

Als je kijkt naar Microsoft bijvoorbeeld. Microsoft heeft nagenoeg een monopolie en misschien lijkt het erop dat dit enorm wordt uitgebuit, zo niet misbruik van gemaakt wordt, maar het is niet te ontkennen dat zij met haar programmatuur het gebruik van de computer voor vele mensen mogelijk en in ieder geval eenvoudiger heeft gemaakt.

Ik lees al geruime tijd de reacties hier en ook op het Tweakers forum en het valt me op dat het af en toe lijkt alsof er maar weinig mensen nog echte tweakers zijn. Toen ik hier voor het eerst kwam had ik echt het idee van een grote tweakers gemeenschap die enorm veel verstand hadden van computers en daarover met elkaar in discussie gingen.

Maar deze mening is in de loop van de tijd bijgesteld. Met name op het forum verbaas ik me regelmatig over het niveau van de reacties. Domme vragen en overdreven reacties met weinig tot geen inhoud (reacties naar aanleiding waarvan het bovenstaande artikel geschreven is) lijken de boventoon te voeren. Mensen die voor elk wissewasje zich geroepen voelen om te gaan zeuren in "Lieve Adjes" en zich in mijn mening zo zielig opstellen dat ik mij in deze principieel weiger te registreren op dit forum.

Nu zullen vele mensen mij ook weer een zeur vinden en denken 'Alsof jij het allemaal weet"...Nee, ik weet het ook niet allemaal, integendeel zelfs. Ben zelf iemand die net iets meer weet van computers dan de gemiddelde Nederlander en schaar mezelf ook niet onder de categorie "Tweaker", maar misschien daarom erger ik me wel aan de wannabe tweakers die zich wel "Tweaker" wensen te noemen.

Ik juich het toe dat deze site er is, vind hier regelmatig interessant nieuws om mijzelf up-to-date te houden. Ook het forum waar veel mensen helpen en geholpen worden is een lovenswaardig initiatief.
Maar mensen, denk eerst zelf na voordat je reageert en reageer niet alleen om te reageren. Voordat je een vraag stelt kun je best zelf even zoeken (zoekmachines en zoekfuncties in fora doen wonderen af en toe ;) ). En voordat je reageert puur om even jouw 'stem' te laten horen, maar er weinig meer uitkomt dan een inhoudsloze statement (zoals Microsoft sux en Linux roels), denk dan even na en schrijf iets zinnigs en onderbouw het met inhoudelijke argumenten.
Door het lezen van tweakers.net en de ervaringen van de bezoekers leer ik persoonlijk veel over de verschillende soorten hard- en software, wat erg handig kan zijn bij de aanschaf van dergelijke spulletjes. Door het niveau een beetje op pijl te houden kan de tweakers crew deze site leerzaam en informatief houden. Ik hoop dat iedereen Arjens artikel leest en nadenkt bij de reacties die ze posten op tweakers.

edit: ik geloof dat whigger al eerder was met een dergelijke mening
Hee, een kliko is toch zo'n ding waarmee je golfballetjes opraapt op een oefenveld? :)

Nu dan nog even een serieuze reactie op de column:
De gebruiker die is opgegroeid met UNIX-achtige systemen of zich er werkelijk in verdiept heeft, en hiermee ook meer kan dan met een gelijkwaardig systeem van Microsoft. Zij hebben een simpele reden om 'voor Linux' te zijn: ze vinden het een beter systeem en kunnen putten uit eigen ervaring.
De schrijver van de column gaat hier zelf even massaal de mist in. Ofwel: iemand die zich nooit in Windows verdiept heeft kan dmv zijn eigen ervaring bewijzen dat je *meer* kan met een UNIX-systeem?

Lolbroek :)
Ik ga hier geen overbodige opmerking over terug plaatsen..

Over Unix zegt Arjen dat een ervaren unix gebruiker meer met een unix machine kan, daarbij doelt hij op de mogelijkheden van dit systeem voor de ervaren gebruiker. Hier heeft hij gewoon gelijk in, zonder dat hij hiermee unix/linux de voorkeur geeft.
Ik denk eerlijk gezegd dat er ook een vijfde groep (of zeg maar 2.b.) is die default tegen microsoft is vanwege de arrogantie waarmee dit bedrijf in het verleden open standaarden en innovatieve ideeen uit de markt heeft proberen te drukken. Een bekend voorbeeld hiervan is Sun's java, wat als doel heeft multiplatform te zijn, maar door microsoft richting het Wintel platform is gepushed.

Dit soort acties zijn misschien vanuit 'corporate' en economisch oogpunt te rechtvaardigen, maar voor de ICT community is dit een gevaarlijke ontwikkeling, zeker als het om een (bijna)monopolist gaat die voor de meeste gebruikers een trendsettende rol speelt.
Jep, ik schaar mezelf ook eerder onder deze groep, wat dus wil zeggen dat ik geen oordeel geef overr MS-producten, maar over de politiek die door MS wordt bedreven..

Het probleem op de frontpage zit m in het kunnen onderscheiden van de technische en de overige variabelen mbt een probleem, zo leidt het marktaandeel van IE tot minder keus en innovatie, maar dat doet niets af aan de technische kwaliteit van die browser (waar dan weer apart over kan worden gediscussieerd), probleem is dat deze 2 kanten van een probleem steevast doorelkaar worden gehaald en uiteindelijk in een niet-rationele discussie verzand waar SoR reacties de overhand hebben...

Helaas werkt het huidige mod-systeem dit in de hand...
Als TMF zie ik ook heel veel van deze SoR langswandelen. De vraag waarom mensen de moeite doen om zo'n opmerking te maken is makkelijk. Er zijn altijd wel een stelletje sukkels zie perse willen meelopen. mainstreamproducten genereren een soort status. Of het nou op het schoolplein brommers zijn of op Tnet AMD, dat maakt niet uit. Aangezien deze figuren altijd bestaan, zal dit ook altijd bestaan (goddank bestaan er ook TMFérs)

Zulke mensen hebben een aantal negatieve effecten, die nog niet besproken zijn. Het is nu een stuk moeilijker om inhoudelijk een reactie te plaatsen als AMD of Intel inderdaad zuigt. Als Intel de zoveelste domme zet gedaan heeft, dan is het vrijwel onmogelijk om deze te acccentueren. VIA-chipset bakker is ook zo'n bedrijf. Als grootproducent van het Athlon-platform is het bijna heilig verklaart, terwijl de echte goede VIA-chipset nog niet gemaakt is. Overal hebben ze wel haken en ogen, moeten drivers problemen oplossen of IRQ-kaarten-schudden. Bij een VIA review commentaar leveren is erg moeilijk omdat je vaak naar beneden wordt gemodereert. (Indien je dan een +4 haalt, dan heb je ECHTE inzicht :)).

Wat overigens wel grappig is om te zien is de verschuiving van populaire producten. Ten tijde van de Voodoo1 en Voodoo2 was 3DFX het heiligste bedrijf van alle. nVidia was toen best wel rommel (per definitie). Maar 3DFX heeft de slag gemist en nu is nVidia de populairste, dus is het Rulz, Sux verhaal precies omgedraait.
Tegenwoordig zien we bij iedere release van nVidia alleen een nog hogere prijsklasse ontstaan, dus nu is mijn voorspelling dat ATi de volgende populist gaat worden. (ik ben zowiezo niet pro-nVidia omdat ze hun 2D beeldkwaliteit echt niet goed krijgen, een oude Matrox Millenium van 6 jaar terug veegt de vloer met ze aan op 2D gebied.)

Wel is het voor TMFers soms moeilijk om een Sux-reactie te herkennen als deze de boodschap door een tiental zinnen heeft verspreid. Maar de argumenten worden dan per stuk bekeken en op inhoud geschat. Meestal valt de "waarde" door de mand...... ;).
Ach het is zo logisch allemaal, velen vinden het geweldig als de grootste en machtigste partij, op wel gebied dan ook, wordt bedreigd door een kleinere frissere stroming of producent. Maar het wordt inderdaad heel vervelend als mensen zich niet in kunnen houden en toch effe moeten. Is het geen ideetje om in plaats van mensen te modderen met -2 SoR (naar het idee van Stefana3a (hulde!)) als er gezondigd wordt, na een aantal keren SoR achter hun naam te zetten (wat na een bepaalde tijd verloopt), dan wordt het snel genoeg afgeleerd, dus b.v.
Gepost door mrT - SoR Zondag 28 Januari 2001 - 21:05 Score: 1
Ach, het is maar een ideetje :)
edit:
damn, verkeerde plaatsing
Volgens mij zijn Sur-reacties meer een uiting van frustratie over een gebeurtenis IRL! Dat merk ik tenminste bij mezelf!

Het goede nieuws: meestal hou ik me in ;)
Kijk in deze colom kan ik me nu wel vinden.
Ik vind dat iedereen alles mag roepen wat ie wil, zolang er maar dat ene woordje in voor komt:
Ik vind ......, OMDAT .....
en dan na die 'omdat' , een redenatie die zoveel mogelijk is gebazeerd op feiten, en niet alleen 'het voelt' gewoon sneller. We zitten hier op tweakers.net, ik wil getallen zien!
Nou, mijn Amiga (die op de zolder ligt) roeleerd anders zwaar en MS-DOM PC's zuigen! :P

Ik was vroeger ook wel een beetje zo. Al dat SoR heeft toch ook wel wat met de leeftijd de maken denk ik. Als je nog in het puber stadium zit ben je snel geneigd alles in het extreem te trekken: iets is of 100% fout, of 100% ok en heersend over alles. Geen slappe compromissen! Het duurt dan dus nog wel een paar jaar voordat je inziet dat niet alles zo zwart-wit te benaderen is.

Conclusie: SoR is here to stay. De enige manier om dit te minderen (IMHO valt het nog wel mee trouwens), is van tweakers.net een 18+ site te makenen en dat zie ik niet zo snel gebeuren. (8>
Goed en dan iets wat, zo lijkt het, angstvallig wordt vermeden: de }:O vs. SETI discussie.
Een volwassen discussie op GoT is volstrekt onmogelijk zonder SoR reacties en dan met name de S-reactie van de kant van }:O-extremisten. Ik heb beide proggies gebruikt en kan dus m.i. een redelijk gefundeerde mening naar buiten brengen en dan vind ik het erg jammer dat een discussie weer eens op slot wordt gegooid uit angst voor flames.
Ik voel mij dan gestraft terwijl de kinderen die met ongenuanceerde reacties kwamen, hebben gewonnen en gewoon vrolijk verder gaan.
Ongetwijfeld komt er nu een moderatie van -1 troll ofzo, maar ik weet wel beter...
Ik denk dat deze column benadrukt wat we al wisten

Je kan hard gaan roepen "Linux Rulez"terwijl je nog nooit KDE of Gnome of zoiets hebt gezien
Dit is te wijten aan het feit dat Linux underdog is en ze de pest hebben aan MS

In principe zou iedereen al zijn meningen goed moeten beargumenteren.

* 786562 m4tr1x
Nog een reactie op m4tr1x.. Ik werk dagelijks met FreeBSD en ik heb nog nooit KDE, Gnome, Enlightment of een andere windowmanager gezien of gebruikt. Ik denk dus dat je niet kan stellen dat iemand die nog nooit een windowmanager heeft mogen aanschouwen per definitie alleen maar een anti-Microsoft persoon is. Mischien gebruikt deze persoon *nix systemen wel enkel als server waardoor een windowmanager alleen maar als ballast wordt beschouwd.

Het moge duidelijk zijn dat ik vind dat je nogal kort door de bocht argumenteerd.
+1Anoniem: 2183
@Coju28 januari 2001 18:31
Sorry hoor, maar KDE of Gnome hebben niets met Linux te maken.
Tis leuk als je ze gebruikt of wat dan ook, maar het blijven gewoon appz die bij een Linux distro worden mee geleverd.

Voor de rest ben ik het met je eens :)

-- sorry iemand was me al voor :)
Ik denk dat m4tr1x dat KDE/Gnome als voorbeeld noemt, er vanuit gaand dat een normale gebruiker toch een grafische werkomgeving op prijs stelt ;)
zijn tweakers normale gebruikers ?
Ik denk dat wanneer je echt een grafische omgeving prefereerd, je niet naar KDE of GNOME moet kijken, dan kun je beter bij windows blijven. Toegegeven, ik heb GNOME nog nooit opgestart, maar KDE is errug traag en niet geheel stabiel (al is v2.0 wel verbeterd). Geef mij maar liever windows 2000 dan. Of gewoon windowmanager zonder al die poespas van KDE/GNOME (waarmee je nog niet alles kunt instellen en doe wat je wilt).

/edit
Jaja, een troll. Fijn
/edit
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee